Találatok a következő kifejezésre: A cigány nyelvek (22 db)

L. L. Junior a cigány nyelven belül milyen nyelven énekel?

úgy értem hogy van pl: lovári és beás Nagyon tetszenek a dalai,és továbbtanulás céljából fogom is tanulni a cigány nyelvet.Puszta kíváncsiságból kérdezem hogy ez melyik fajta?

Legjobb válasz: lovári szerintem legalábbis mindenképp oláhcigány nyelvjárás, de szerintem lovári dialektus! a beás nyelv az a román nyelv archaikus változata egészen más cigány nyelv, mint az oláhcigány bármely dialektusa (ez utóbbinál pl.: az egyes nyelvjárásokat azért meg lehet érteni)

lovári szerintem legalábbis mindenképp oláhcigány nyelvjárás, de szerintem lovári dialektus! a beás nyelv az a román nyelv archaikus változata egészen más cigány nyelv, mint az oláhcigány bármely dialektusa (ez utóbbinál pl.: az egyes nyelvjárásokat azért meg lehet érteni)
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ :)

Mennyi idő alatt lehet a nulláról elsajátítani középfokra a cigány nyelvet? Tényleg könnyű nyelv? Jó oldal ahol lehet tanulni?

Vannak roma ismerőseim és velük tudnám gyakorolni a beszédet.

Legjobb válasz: A cigány egy népcsoport megnevezése, nem nyelv. A lovári nem könnyû, bonyolult a nyelvtana, a könnyebbséget a viszonylag kicsi szókincse adja. Az ismerõseid nem biztos, hogy lovári nyelvet beszélnek. És nagyon kevés helyen fogadják el nyelvvizsgaként. Amúgy tanulni innen tudsz: http://www.romapage.hu/Lov%C3%A1ri+alapfok&topic=Lov%C3%A1ri..

A cigány egy népcsoport megnevezése, nem nyelv. A lovári nem könnyû, bonyolult a nyelvtana, a könnyebbséget a viszonylag kicsi szókincse adja. Az ismerõseid nem biztos, hogy lovári nyelvet beszélnek. És nagyon kevés helyen fogadják el nyelvvizsgaként. Amúgy tanulni innen tudsz: http://www.romapage.hu/Lov%C3%A1ri+alapfok&topic=Lov%C3%A1ri..
A kérdező hozzászólása: A lovárit beszélik, köszi a segítséget. :)
A cigány nyelvet. Gratulálok...
Tankönyv Hanganyag Megoldókulcs Kitartás "Csak" ennyi. :)
A kérdező hozzászólása: online?? vmi jo oldalt nem tudtok?
Szia! Nincs egyetlen olyan oldal, ahonnan teljes anyagot le tudsz szedni. Több helyrõl kell összegyûjtögetni. Pl. http://sasvarigabor.extra.hu/bevezetotoplap.htm Itt vannak ingyenes részek is. 1.
A kérdező hozzászólása: köszönöm :) Utolsó válaszoló: Mért vagy enyire begyöpösödve? :P
Szokéré- mit csinálsz ennyit tudok. xD
A kérdező hozzászólása: xd köszii

Azok a cigányok akik jellemzõen telepeken laknak, rossz körülmények között, beszélik/megértik a cigány nyelvet?

Hallottam olyat is hogy már inkább csak a jómódú cigányok beszélik a nyelvet.

Legjobb válasz: Én úgy tudom egyre kevesebben beszélik már. Akit ismertem roma egyik sem beszélte sajnos :( pedig mindig rárabolok ha valaki általam nem beszélt nyelvet ismer és kérdezgetem róla.

Én úgy tudom egyre kevesebben beszélik már. Akit ismertem roma egyik sem beszélte sajnos :( pedig mindig rárabolok ha valaki általam nem beszélt nyelvet ismer és kérdezgetem róla.
Rengeteg embert hallottam és hallok, akik ismerik. Nem nyomorfüggõ.
Tobb fajta cigany van....ola, zenesz, rumongro, nadas..... Ola ciganyok hasznaljak a roma nyelvet....nem penz vagy nyomor fuggo vagy hely.... Zeneszek az zenelnek... Rumongrok meg azok akik magyarok kozt nottek es teljesen magyarkent elnek viselkednek..... De van meg vagy 10 :)
Nekem személyes tapasztalatom, hogy kevesen beszélik a nyelvet pl.: gettókban hallani, hogy "cigányul" beszélnek egymással, vagy magyarul beszélnek, de cigány szavakat is használnak közben. Megérteni inkább megértik. Igazi cigánytelepen én még nem hallottam senkit "cigányul" beszélni, se egymás között, se úgy hogy mondjuk a magyarral kevernék. Felénk ott magyarul beszélnek egymással is. De tényleg függ ez attól is, hogy milyen cigányok, meg a régiótól is. Amit fentebb írtam az Dél-Alföld, ahol fõleg oláh és magyarcigányok (romungro) vannak.

A cigány nyelv tényleg csak kb 800 szóból áll és egy hónap alatt megtanulható felsőfokon? Igaz, hogy nincs olyan szavuk, hogy 'jövő' és 'holnap'?

Legjobb válasz: Épp nézegettem a NYAK-on a statisztikákat, és eléggé elcsodálkoztam. Cigány nyelvbõl és eszperantó nyelvbõl rengeteg sikertelen vizsga születik. Jóval több a sikertelen vizsga, mint a sikeres. A sikertelen vizsgák kb. kétszer több, mint a sikeres. Ami szerintem jelent valamit. Gondolom ez azért van, mert mindenki úgy áll ezekhez a nyelvekhez, hogy ezek baromi egyszerûek, alig kell tanulni stb.

Épp nézegettem a NYAK-on a statisztikákat, és eléggé elcsodálkoztam. Cigány nyelvbõl és eszperantó nyelvbõl rengeteg sikertelen vizsga születik. Jóval több a sikertelen vizsga, mint a sikeres. A sikertelen vizsgák kb. kétszer több, mint a sikeres. Ami szerintem jelent valamit. Gondolom ez azért van, mert mindenki úgy áll ezekhez a nyelvekhez, hogy ezek baromi egyszerûek, alig kell tanulni stb.
Ja, meg az sem hogy "munka". Különben meg nem lehetsz olyan igénytelen, hogy cigányul akarj tanulni...
És nincs olyan szavuk sem hogy tisztesség. Legalábbis az online szótár szerint. RÖHEJ inkább mennék Szeribába bányát ganéjozni minthogy ezt a nyelvet tanuljam!!
Én úgy tudtam 300 szó viszont nehéz a nyelvtana. Elsõ meg jó volt:) lehetne még bõvíteni a nem ismert szavak listáját pl.tanulni, dolgozni, viselkedni:D
A kérdező hozzászólása: Nem akarok cigányul tanulni, csak az egyik osztálytársam mondta ezeket és érdekelt, hogy igaz-e. :D
mind a kettõ az jelenti h 'gyerünk'
Gyerünk a Dunába:P
Kérdezd meg Szintiboyt:D DD

A cigány nyelv (nyelvek) melyik nyelvcsaládba tartozik (tartoznak)?

Legjobb válasz: Ami létezik a földön mindegyikbõl loptak egy kicsit :) Meghatározhatatlan

Ami létezik a földön mindegyikbõl loptak egy kicsit :) Meghatározhatatlan
a sudárhoz jobban hasonlít, de ha igazad is van, kedves elõzõ, az is lopott :)
Az utolsó válaszolónak üzenem, hogy nincs igaza, mivel a sukár szónak semmi köze a magyar "sudár"-hoz, hanem éppen a hindi "sundar" /szundar/ szóhoz, ami szépet jelent, valamint a hindiben is van tu mint személyes névmás
igen, a nyelvet is úgy lopkodták össze :) ezért olyan könnyû megtanulni, ha már tanultál valamilyen nyelvet plusz tudsz magyarul...annak idején ki is használták ezt a diplomára várók :) gyorsan pikkpakk lenyelvvizsgáztak cigányból mert azt annyira könnyû volt megtanulni...sajna ma már nem fogadják el épp emiatt... én 14 éves koromban 2-3 hét alatt megtanultam alapszinten kommunikálni cigányul egy kis cigánybarátnõmnek köszönhetõen...és a legtöbb szavuk tényleg már létezõ nyelvekbõl van összerakosgatva, max egy nagyon picit változtattak rajta...pl: sukár = sudár, ami egyenlõ a széppel...csak egy betût változtattak meg :D, vagy tu=te, vagy pl hogy ne csak magyarból lopott szót írjak: mé= angolul me, azaz én :)
Ha jól tudom, az emberszabású majmok nyelvébõl vették a legtöbbet.
A cigányok az észak-indiai Pandzsábból jöttek úgy ezer évvel ezelõtt. A nyelvük az indoeurópai nyelvcsaládba és az indoárja nyelvek közé tartozik. Maga a cigány nyelv a hindinek egy erõsen torzult változata, de hasonlóságok felfedezhetõk. Rokona még a gudzsarátinak és a maráthi nyelvnek is :) . Elkezdtem hindiül tanulni, azért tudom így :) )
Mindenhonnan loptak egy kicsit... pfff ezt mindenki tudja. de a nyelvbõl is loptak?
a cigányok tudtommal indiából jöttek és keveredtek a különbözö népekkel és innen-onnan mindig loptak egy kicsit
Nekem egyik tanár azt tanította hogy a cigányok magyarok, a másik azt, hogy románoktól származnak na és india is felmerült. Szeritnem manapság ez már nehezen megállapítható...
A lovári indoeurópai, azon belül indoiráni.
A roma nyelv a hindi és urdu nyelvekkel együtt az indoeurópai nyelvcsalád indoiráni ágának indoárjai nyelveihez tartozik.

Milyen szakterületeken tudják a diplomások felhasználni a cigány nyelvet a szakmai ismereteik tökéletesítésére?

Legjobb válasz: hacsak nem valami népmûvelõs-cigánykutatós végzettségük van, akkor semmilyenen. nálunk pl. azt mondták anno, hogy csak olyan nyelvet fogadnak el, amin tudunk mutatni szakmai folyóiratot.

hacsak nem valami népmûvelõs-cigánykutatós végzettségük van, akkor semmilyenen. nálunk pl. azt mondták anno, hogy csak olyan nyelvet fogadnak el, amin tudunk mutatni szakmai folyóiratot.
amúgy ezért nem értettem soha aki ebbõl teszi le: ha már így is úgy is kell a diplomához + kiperkálja érte a vagon pénzt, akkor valami értelmesebb nyelvbõl is vizsgázhatna....az meg duma, hogy nem tud, mindenki tanuét vagy németet vagy angol középsuliban
és nincs is többre szükség
Szociális munkásként, ez ugrott be kapásból, más területen nem nagyon tudom.
Semmilyen szakterületen. Eleve nincs olyan, hogy "cigány nyelv", az itteni cigányok 80%-a magyarul beszél. A lovári nyelvet biztos fel lehet használni valami cigánykutató intézetben, de ilyen kutató max. 5 lehet az országban.

Mit jelent a 'kátá' szó a cigány nyelvben?

Legjobb válasz: HA "kátár" szóra gondolsz akkor annyit jelent hogy onnan

HA "kátár" szóra gondolsz akkor annyit jelent hogy onnan
Én nekem gyanúsabb a beás "kátá" kifejezés (amennyiben Baranya-Somogy-Zala-Tolna megyében élõ cigányoktól szeded, akik nem a romani nyelvet beszélik). Azt jelenti, hogy "úgy tesz mintha (pedig nem is)". Olyankor használják, mint a többi cigány a "habisztit". Pl. "Bement a városba, hogy kátá vegyen kaját." (Pedig elitta a pénzt.)

Mit jelent a cigány nyelvben a "devlálé"?

Több cigányzenében halottam már, mi a jelentése?

Legjobb válasz: Istenem

Istenem
Devla = Isten, ennek valamilyen ragozott formája.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!