Találatok a következő kifejezésre: A cicám úgy (180 db)

Hogyan tudom a cicámat úgy nevelni, hogy nagyobb korára dajkálós legyen?

igényelje a dajkálást, s?t kérje azt!

Legjobb válasz: úgy hogy most nem kényezteteted el. meg macskafüggõ. ha panelba laksz nagy az esélye h nem fogja túlzottan igényelni.

úgy hogy most nem kényezteteted el. meg macskafüggõ. ha panelba laksz nagy az esélye h nem fogja túlzottan igényelni.
eggyetértek ezzelcsak sztem. a panelos cicál is ugynúgy igénylik
Én nagyon sokat dajkáltam kiskorában, éjjel-nappal hozzám bújik... Ha megszokja, akkor biztos fogja igényelni, hiszen ha jó neki.
a panelos macskák sokkal idiótábbak mint a többi, hiszen ki akarnak menni, meglátnak egy galambot az ablakba bennük van az ösztön, hogy megfogják, de mivel nemtudják hülyék lesznek :D meg meghülyülnek egy idõ után fõleg ha kicsi a panellakás.
Az én macskám nyáron mindig az ablakban ül, és morog a madarakra. Mondjuk keretes ház, szóval õ vadászik, és el is kapja õket. Szerintem simogasd sokat. Azt szeretik a cicák, és ha szereti, akkor nagyobb korában is szeretni fogja. Szerintem. Ja. És a lány cicák ilyenek. A fiúk inkább csavarognak, meg csajoznak. Persze ha meg vannak mûtve, akkor õk is bújósabbak.

Megjött a mensim, a babám meg nem nagyon akarja elfogadni a cicit, ugye vissza fog állni minden ha elmúlik? !?

6,5 hónapos a babám, két napja kezdtem menstruálni, és csak félálomban tudom már megetetni, vagy ha alszik, mert egyébként egyáltalán nem fogadja el.

Legjobb válasz: Nincs esetleg lefagyasztva tejcsid? Ilyenkor jól jönne. Amit meg lefejsz azt meg kiöntöd bármilyen nagy kincs is az anyatej. Ha nem finom, hát nem finom. Elsõ voltam.

Nincs esetleg lefagyasztva tejcsid? Ilyenkor jól jönne. Amit meg lefejsz azt meg kiöntöd bármilyen nagy kincs is az anyatej. Ha nem finom, hát nem finom. Elsõ voltam.
A kérdező hozzászólása: Nincsen sajnos, pedig milyen jól jönne most! Hülye voltam, hogy nem fagyasztottam....A szerencse, hogy már elkezdtük a hozzátáplálást, így két kaja nagyjából meg van oldva.
Én csak annyit tudok neked mondani, hogy nekem pont tegnap lett vége 3 hós a babám de nem volt semmi fennakadás. Biztos amiatt nem kell neki? Nem lehet valami más oka? Különben állítólag tényleg megváltozik az íze de gondolom, hogy amint elmúlik az íze is a régi lesz. Szerintem ne izgulj ezen. Bírjátok ki ezt a pár napot.
Ja és fejjél, hogy ne apadozzon.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ, szerencsés vagy, hogy semmit nem érzett meg...nagyon rossz, amikor éhes a babád, van tejed bõven, de nem tudod megetetni :( Bízom benne, hogy igazad lesz és visszaváltozik az íze. Más nem hiszem, hogy bezavar, esetleg a foga, de pont akkor kezdõdött, amikor megjött, szóval a fogacskát inkább kizárom.
Nem akarlak elkeseriteni, de babám elõtte lévõ napokba alig akart enni, ordított, feszítette magát, és utána is ez ment(fejnem kellett és ugy megitta) Sajna a fagyitejet nem itta meg hiába volt tele a fagyasztó.Aztán most meg már néz bután h mit csináljon a cicivel, vagy rágcsálja csak.Fejéssel egyre kevesebb tejem lett, igy reggel és este tápszert kap.
Nekem is megjött, elõször, mikor 2 hónapos volt. Az elejeén fintorgott, kiköpdöste a cicit, 2-3 nap múlva minden visszaállt a helyére, azóta is így van, hálistennek. Valszínûleg Nálatok is így lesz, kitartás!
A kérdező hozzászólása: Köszi a biztatást, reménykedem, hogy már holnap is jobb lesz. Lehet, hogy megpróbálom én is a lefejt tejet odaadni, kívácsi vagyok, hogy úgy megissza-e, mondjuk az fura lenne, mert akkor nem biztos, hogy az ízével van a gond..meglátjuk, köszönöm szépen a válaszokat!
Szia!ne aodj, visszaáll utána.Én is csak amikor aludt tudtam megszoptatni, meg éjjel.Ez ment pár napig, utána minden helyre állt.Ja, nekem mensi elött egy héttel csinálta.

Mi baja lehet a cicámnak? Ugye nem lesz semmi baj?

Tegnap óta a cicámnak nagyon fáj a jobb mells? lába.Azóta nem nagyon lehet hozzáérni,alig eszik és folyton csak alszik.A lábára rá bir állni,csak nem engedi hogy hozzáérjek.Ezért gondoltam, hogy nem törhetett el.Apa szerint egy másik macska megverhette.

Legjobb válasz: a mi cicánk tele vannak sebekkel... valószínû verekedhetett ... azért szerintem nézesd meg egy orvossal, bár szerintem nem komoly a dolog, lehet csak megrándult a lába :)

a mi cicánk tele vannak sebekkel... valószínû verekedhetett ... azért szerintem nézesd meg egy orvossal, bár szerintem nem komoly a dolog, lehet csak megrándult a lába :)
Kérj meg valakit, hogy segítsen lefogni és nézd át alaposan a lábát, nem e sebes, vagy nincs e benne tüske.Meg is csíphette valami... Lehet hogy csak meg rándult vagy tényleg verekedés közben sérült meg, akkor hamar rendbe jön.

A cicám hány, és megy a hasa. De csak ha sokat kap enni. Ha többször kevesebbet, kutya baja sincs. Amikor többet kapott még enni, és hányt, akkor se volt beteges, ugyan olyan virgonc, játékos volt mint mindíg. Mi baja lehet?

Legjobb válasz: Én cicámnak is hasonlóak voltak a tünetei.Mi elvittük állatorvoshoz neked nem szükséges elmondom hogy nekem mit mondott: Diétás étrendere kell fogni a cicót.Ez azt jelenti hogy száraztápot NEM szabad adni neki ezzel ellenben sok fõtt rízst kell elkeverned a kedvenc konzervjével amibõl csak nagyon kevest teszel csak anyitt hogy a rízs is szaftos legyen , mert úgy szívesebben eszik meg.Napi 2x adj neki ilyet.Én még ehhez a rízshez raktam vizet is hogy több folyadék kerüljön a testébe , mert úgy hamarabb kiürülnek a bacik.Ha te nem is raksz ( de ajánlom hogy tegyél) akkor is és mindenképp legyen mindig friss sok vize.Ezt ismételd 2-4 napig, ha nem egyhülnek a tünetek vidd el orvoshoz , és max kap egy szurit meg gyógyszert de szerintem a diétás tipp be fog jönni vagyis remélem. Jó búlást a cicának!!:)

Én cicámnak is hasonlóak voltak a tünetei.Mi elvittük állatorvoshoz neked nem szükséges elmondom hogy nekem mit mondott: Diétás étrendere kell fogni a cicót.Ez azt jelenti hogy száraztápot NEM szabad adni neki ezzel ellenben sok fõtt rízst kell elkeverned a kedvenc konzervjével amibõl csak nagyon kevest teszel csak anyitt hogy a rízs is szaftos legyen , mert úgy szívesebben eszik meg.Napi 2x adj neki ilyet.Én még ehhez a rízshez raktam vizet is hogy több folyadék kerüljön a testébe , mert úgy hamarabb kiürülnek a bacik.Ha te nem is raksz ( de ajánlom hogy tegyél) akkor is és mindenképp legyen mindig friss sok vize.Ezt ismételd 2-4 napig, ha nem egyhülnek a tünetek vidd el orvoshoz , és max kap egy szurit meg gyógyszert de szerintem a diétás tipp be fog jönni vagyis remélem. Jó búlást a cicának!!:)
Szerintem csak annyi lehet, hogy túl mohó. Hirtelen bezabál jó sokat és megterheli a gyomrát. Többször kevesebbet kell neki adni.

Nyár óta van lent a lakó telepen egy félperzsa gyönyörű cica. Úgy saccolom 1 év körül lehet, nyakörv is van rajta, de senki nem kereste. Nagyon gondolkozok azon, hogy haza hozom. LEhetséges ez így?

Egy szobás panel lakásba lakok,gondoltam ide hozom magamhoz,mert nagyon sajnálom szegénykét ebben a hidegben,meg amúgy is.Attól félek,hogy amíg dolgozok vagy esetleg nem vagyok itthon rombolna,azt pedig nagyon nem szeretném.Tanácsok?Ötletek?

Legjobb válasz: Ugyan, biztosan nagyon jól fog viselkedni, hálás cica lesz, jó ötlet, hogy befogadod, szegényke, nagyon fázhat! :( De azért ragassz ki mindenhová a környéken felhívást, hogy találtál egy cicát, nehogy elhozd valakiét. Mert lehet, hogy egy kertes házhoz tartozik ott a környéken, csak szeret kijárogatni, ezért látod olyan sûrûn.

Ugyan, biztosan nagyon jól fog viselkedni, hálás cica lesz, jó ötlet, hogy befogadod, szegényke, nagyon fázhat! :( De azért ragassz ki mindenhová a környéken felhívást, hogy találtál egy cicát, nehogy elhozd valakiét. Mert lehet, hogy egy kertes házhoz tartozik ott a környéken, csak szeret kijárogatni, ezért látod olyan sûrûn.
Rajtad áll hogy hazaviszed-e, de úgy korrekt ha kiraksz egy plakátot hogy találtál egy cicát és az eredeti gazdáját keresed. Ha nyakörves szinte biztos hogy gazdás, csak kijárós.
Szerintem jobb még az is, hogy örökbe fogadják, esetleg nem lennél vele minden nap, minthogy egyedül legyen és éhezzen, fázzon. Ha hosszabb idõre elutazol, hagyj elegendõ ételt szétszórva a lakásban és legalább 2-3 tál macskaalmot vagy homokot. Esetleg kérdd meg a szomszédokat, hogy figyeljenek rá. Ha bent tartod ivartalanítsd és vegyél neki játékokat, hogy foglalja le magát, amíg nem vagy otthon. Lefekvés elõtt mindig 1 órát kell vele játszani(kivéve, amikor nem vagy otthon), különben unatkozik. Ha ezeket mind betartod, vedd magadhoz, de jegyezd meg, hogy te felelsz érte és egy kisállat nagy felelõsség, ha befogadod és valami baja lesz, az a te hibád lesz. Sok sikert, remélem jól döntesz!:)
A kérdező hozzászólása: Kérdezõsködtem az ott lakóktól, azt mondták, hogy a garázsok tövében alszik....Van olyan aki felengedi éjszakára egyszer egyszer!Az a baj, hogy van amikor egy két napot távol kell legyek, vajon kibírná?Nem unatkozna?Nagyon sajnálom szegényt.
Ha be tudod fogni, nézesd meg állatorvossal, nincs e chipje?
A kérdező hozzászólása: Mindenképpen lesz róla kép szétszórva a városba.természetesen senkitõl nem veszem el az állatkáját:-)köszönöm a válaszaitokat!
Nem vörös-fehér színû véletlen?
A kérdező hozzászólása: Õõõ fehér biztosan van benne.:)

Ha a 6 hónapos babámat most tenném óránként cicire ugyan úgy megfájdúlna a pocija mint egy újszülöttnek?

Legjobb válasz: Kérdés, miért akarod óránként cicire tenni? egyébként meg nem, eleinte az éretlen emésztõrendszer meg a nagyon kicsi szervek miatt fáj a hasuk tõle. Én fiam 3 hónapos koráig eszméletlen hasfájós volt, rengeteget üvöltött szegénykém. Aztán 6 hós korában (is) volt egy minõségi ugrás, akkor napközben volt hogy óránként cicire kéretzkedett, és nem fájt tõle a hasa már, teljesen normálisan játszott, aludt stb:) Próbáltuk elkezdeni a hozzátáplálást de csak 7 hósan jutottunk odáig hogy meg is evett pár kanálkával egy étkezésre, neki korai volt a 6 hónap. És addig meg maradt a csak anyatej, csak épp jóval sûrûbben, mint 3-4 óra.

Kérdés, miért akarod óránként cicire tenni? egyébként meg nem, eleinte az éretlen emésztõrendszer meg a nagyon kicsi szervek miatt fáj a hasuk tõle. Én fiam 3 hónapos koráig eszméletlen hasfájós volt, rengeteget üvöltött szegénykém. Aztán 6 hós korában (is) volt egy minõségi ugrás, akkor napközben volt hogy óránként cicire kéretzkedett, és nem fájt tõle a hasa már, teljesen normálisan játszott, aludt stb:) Próbáltuk elkezdeni a hozzátáplálást de csak 7 hósan jutottunk odáig hogy meg is evett pár kanálkával egy étkezésre, neki korai volt a 6 hónap. És addig meg maradt a csak anyatej, csak épp jóval sûrûbben, mint 3-4 óra.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, én is erre számítok hogy sûrûbben kell majd neki és mire számítsak majd pocakfájás terén.Jó babázást.

4 hónapos kislányom óránként ébred, és állandóan a cicimen lógna, már úgy fáj, hogy megőrülök. Mást nem fogad el. Ha nem adomk neki, úgy sír, hogy nem vesz levegőt. Ugye csak front van? Vagy más is küzd ilyen problémával?

Legjobb válasz: lehet hogy jön a fogacskája méz meg hogy megvan -e duzzadva az inye lehet viszket neki és azért log a cicin aventis cumit probáltad már vagy nem akarsz neki adni akkor lehet venni a patikába az inyére jo gélt ami segit neki

lehet hogy jön a fogacskája méz meg hogy megvan -e duzzadva az inye lehet viszket neki és azért log a cicin aventis cumit probáltad már vagy nem akarsz neki adni akkor lehet venni a patikába az inyére jo gélt ami segit neki
A kérdező hozzászólása: Néztem már neki, (mert elõsször én is arra gyanakodtam)de nincs megduzzadva. Bár a kezecskéit már 1 hónapja nem lehet kivenni a szájából, annyira eszi, de fognak még semmi nyoma.
Az én kisfiam is pont ugyan ezt csinálja. Mi is 4 hós. vagyunk.
Detto.Nálink két hete tart.Ínyén semmi...Várunk, háthajobb lesz.
nálunk és hátha jobb.bocs, csak az ölemben van:)
Foga lesz... Nálunk még 1, 5 hónap volt, mire kibújt az elsõ fogacska. Most szívunk a következõvel:-)

Mit adjak a 11 hónapos babámnak vacsorára? Úgy néz ki, a cici most már kevés neki.

Legjobb válasz: Már rég nem cici kéne legyen a vacsora... Ugyanazt, mint ebédre. Ebéd fõzelék, uzsi gyümölcs, vacsora fõzelék és elalvás elõtt tej (cici)

Már rég nem cici kéne legyen a vacsora... Ugyanazt, mint ebédre. Ebéd fõzelék, uzsi gyümölcs, vacsora fõzelék és elalvás elõtt tej (cici)
Szia! Bár az én babám 2 héttel fiatalabb a tiédnél, nálunk is ugyanez a helyzet. Én tejpéppel próbálkozom. Fürdés elõtt kap egy tányérral (kekszes-piskótás a favorit), és lefekvés elõtt még cicizik ájulásig :) Én úgy gondoltam 1 éves koráig mindenképp próbálom fenntartani az anyatejet, remélem sikerül.
A kérdező hozzászólása: igen, kipróbáltuk, a fiamnak nem jött be.
Van a Milupának HA Vaníliás rizspépe, ezt szeretik a babák.
A kérdező hozzászólása: köszönöm nektek a segítséget!tejpép sajnos csak a sinlac marad, mert valószínûleg tejfehérje-allergiás a kicsim, csak ezt adhatom neki.
Lefekvés elõtt egy órával adj neki tejpépet, ha szereti (nálunk is a kekszes a no1), és alvás elõtt a tejcsi. Ne bizonytalanodj el, jól csinálod, csak a babának ennyi kalória már kevés.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat!reggelire csipegetni szokott, májkrémet, vajat, lekváros kenyeret.délelõtt gyümölcsöt kap, ebédre fõzelék, uzsonnára vagy sinlac, vagy sült tök almával-körtével, kalács, szendvics, kukoricadara gyümölccsel.eddig nem szólt a védõnõm, hogy nem jól csinálom.
Egy 11 hónapos gyerek mindent ehetne.A vajs kenyértõl a paradicsomig, a felvágottak, a fõzelékek, a sajtok, lekvár. Szóval mindent.
Így van, jól írta a 21.26-os, már rég nem cici kéne legyen a vacsija. Max. elalvás elõtt még cicizzen, ha szeretnéd szoptatni, de a fõ étkezéseit már ne ez tegye ki! A tejpépet is ízesítheted akár kakaóval, lekvárral. Egy 11 hónapos már szinte mindent ehet, amit ti esztek. Legalábbis már ennie kellene nagyon sok mindent. Napközben mit adsz még neki?
tejpép

Miért van ma egész nap a cicimen a babám? Csak pár perceket alszik, és már fent is van! Mi baja lehet? Csak a cici kell neki egyfolytába! Ugye nem lesz beteg?

Legjobb válasz: még kicsi.lehet nem a cicó kell neki,hanem csakhogy nálad legyen.az én kislányom is ezt csinálta,nekem is a védõnõ mondta.

még kicsi.lehet nem a cicó kell neki, hanem csakhogy nálad legyen.az én kislányom is ezt csinálta, nekem is a védõnõ mondta.
második vagyok, tuti a hülye idõjárástól ilyen...próbálkozz cumival két etetés között, vedd az öledbe, ringasd és adj neki cumit, hogy a cicid is pihenjen.
Utolsó: semmi köze a cuminak a leszokáshoz.Ennyi erõvel minden egyéb plasztik dolog miatt leszokhatna, pl:cumisüveg.Én ráadásul bimbóvédõvel szoptatok, mert kicsik a bimbóim, és alig bírom levakarni magamról, az enyém is egész nap cicizne.Szájcumi nélkül meg pl.boltba el se merek indulni, mert éhenhalnék - sose jutnék el, mert egyfolytában sírna, más meg nem végzi el helyettem a bevásárlást.
Könnyebb lenne válaszolni, ha megírnád hány hetes.
Teljesen igaza van annak aki nem ajálja a cumit! 3 gyerekem van! Az elsõt még a koházban leszoktatták a cicirõl a cümisüveggel. A második rászokott a cumira, és leszokott a cicirõl. A harmadik nem cumizik és cumisüveg is nuku, elmúlt 1 éves és még mindig szopizik! Van némi tapasztalatom, cici, cumi éscumisüveg terén! Aki csak azért tömi a szájába, hogy addig is csöndbe legyen, és gõze sincs arról, hogy éhes, az ne ossza az észt! És mióta is van cumi??? Elötte mit adtak a gyereknek? Nem is udom, hogy nõttek fel a gyerekek 200-300 évvel ezelõtt, és annak elõtte!!!
3 hetes növekedési ugrás? Akkor is van egy, de ez kevésbé látványos, mint a késõbbiek. A cumis veszélyekkel egyetértek. Kedves hozzászóló, azért, mert sok gyereknél nem okozott gondot a cumi/üveg/védõ, és esetleg nálad sem, még nem jelenti, hogy a kérdezõ babájánál sem fog! Senki sem lát át az éteren, vagy épp a jövõbe, hogy biztosra kijelenthetné, "nem, nálatok nem lesz gond, csak nyugodtan". Ha te ezt meg mered tenni minden pontosabb ismeret és alaposabb szakmai tudás nélkül, szerintem már TÚL bátor vagy. Én magam is használtam/lom mindhármat a lányomnál, aki még mindig szopik is (3 éves), de ennek ellenére sose mondanám azt másnak, hogy csinálja, mert tudom, milyen gondokat okozhat (nálunk is majdnem), ha az adott baba történetesen érzékeny rá. Célszerûbb néha kicsit óvatosabb tanácsokat adni.
Nálunk beütött a cumizavar. Sebes volt a bimbóm és azt tanácsolta a doki, hogy bimbóvédõvel etessem meg lefejt tejet adjak amíg helyrejön a cicim. Nem mert sokáig ezt csinálni, de 4 nap múlva már csak rángatta és hisztizett, az istenért nem volt hajlandó dolgozni.A végén már bimbóvédõvel se kellett, mert a cumisüvegbõl ugye könnyebben jött. Én idegeskedtem és vége volt mindennek. A 2. gyerekemnél nem követem el ezt a hibát, nagyon jó kis tanácsokat kaptam mit ne mondjak, de egy kezdõ kismama akinek nincs nete nyilván a környezetébõl informálódik. Az orvos is egy nagy hülye volt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen mindenkinek! Azóta nagyjából helyreállt a dolog :) Szerintem olyankor én kellek neki, nem kifejezetten a cici :) Sõt, sokszor ha már nagyon fáradt, és nem tud máshogy elaludni, akkor is szopizik egy picit, és már szundít is. A cumi kérdés meg, hát...én nem merek neki adni, mert még az esélyt sem szeretném megadni annak, hogy le szokjon a cicirõl!
Kérdezõ, szerintem ügyesen csinálod, csak így tovább! A szopómozgás nagyon jó altató..! ;)
Mondod te kedves utolsó, mert te tanultad hogy mi a jó a szoptatás szempontjából?! Elhiszem hogy van tapasztalatod, de hidd el sok gyereknél kialakul cumizavar.
ugyan már!!gyerekek ezrei, sõt tízezrei nõnek fel úgy, hogy cumiznak és mellette szopiznak szépen!Azért okosak, meg tudják különböztetni!A fiam már 2 hetesen totál dühösen kezdett el sírni, ha éhes volt és cumit adtam a szájába(akkor még nem ismertük annyira egymást, nem tudtam, hogy a hasa fáj azért sír, vagy éhes)Szóval meg tudják különböztetni! Az más, ha cumisüvegbõl is eszik, mert abból esetleg könnyebben jön, ehhez hozzászokik, aztán nem akar dolgozni a cicivel.De ez sincs minden esetben. Szóval nyugodtan adhatsz neki cumit!
Azért a cuminál érdemes résen lenni. http://www.lll.hu/node/6 A cumit, cumisüveget más technikával kell szopni, mint az anyamellet, és mivel a gumicumi erõteljesebb inger a szájban, mint az anyamell, a helytelen technika rögzülhet, cumizavar alakulhat ki. Ilyenkor a baba kevésbé hatékonyan szopik, nem biztos, hogy elég tejhez jut, elképzelhetõ, hogy emiatt alszik be hamar a cicin (ha nem áramlik a tej, a baba elveszti az érdeklõdését!), és pár perc múlva meg ébred és sír. Mivel a tej a kereslet-kínálat elve szerint termelõdik, ha a baba nem szopik hatékonyan, az a tejmennyiség csökkenéséhez is vezethet." "
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a sok választ! Akkor ezek szerint ez nem csak nálunk mûködik így :)
Ma az én fiam is tiszta nyûgös. Utálom ezt az idõjárást!
Az enyém 9 hetes, mégis vannak ilyen napjai.Õt se lehet levenni róla szinte egész nap.
A kérdező hozzászólása: 3 hetes.Hát, ennyire zavarná a front?Akkor ez sokszor lesz...
Igaz nem tudom mennyi idõs, de lehet a hülye idõjárás miatt...én fiam is alig aludt ma, igaz már 6 hónapos, szóval kap mást is, nem lógna egész nap a cicimen, de mióta jönnek-mennek a frontok és fúj a szél totál nyûgös...lehet nálatok is ez van
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!!! Nagyon igyekszünk :)
Ez aranyos ötlet:) Hol laksz? Hány éves vagy? Milyen nemû a cicád? Én 24/L, Bp, 2 lány cica.
Sajnos nincs macskám, csak jelezni szeretném, hogy ez nagyon jó gondolat.
Tényleg jó ötlet.Engem is érdekelne az hogy hol laksz hány éves vagy stb.
Azért vigyázzatok arra, hogy nehogy a rettegett vírusos macskabetegségekkel megfertõzzétek egymás cicáit! Gondolok FIP-re, leukózisra, Aidsre

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!