Találatok a következő kifejezésre: A bocskai szabadságharc nem tekinthető valódi (1 db)

A bocskai féle szabadságharc nem tekinthető valódi szabadságharcnak (állítólag) de miért?

Legjobb válasz: valószínûleg azért mondják, mert felülrõl vezérelt dolg volt. Alapvetõen abból indult, hogy Bocskainak volt problémája a Habsburgokkal, akik megpróbálták eltiporni. Ez a konfliktus szélesedett ki elöbb a hajdúkkal, majd a városi polgársággal, a köznemességgel, sõt a fõnemesség egy részével is. Úgyhogy õ nem egy erõs népi ellenállás, lázadás élére álló ember, ha nem egy ember aki ki tudta szélesíteni a saját problámáját a népre.

valószínûleg azért mondják, mert felülrõl vezérelt dolg volt. Alapvetõen abból indult, hogy Bocskainak volt problémája a Habsburgokkal, akik megpróbálták eltiporni. Ez a konfliktus szélesedett ki elöbb a hajdúkkal, majd a városi polgársággal, a köznemességgel, sõt a fõnemesség egy részével is. Úgyhogy õ nem egy erõs népi ellenállás, lázadás élére álló ember, ha nem egy ember aki ki tudta szélesíteni a saját problámáját a népre.
Bocskai két tûz között volt: az osztrákok és a törökök között. Miután mindkettõ erõsebb hatalom volt, mint õ, irreális lett volna mindkettõ ellen harcolni egyszerre. Õ az osztrákok elleni harcot választotta (nem teljesen önként - évekig próbált kiegyezni velük), aminek eredményeképpen a török befolyás nõtt. Amit persze sok magyar sem helyeselt. Szerintem Bocskai fõ érdeme, hogy a két (illetve, ha az ellene forduló magyarokat is ideszámítjuk, három) politikai erõ között lavírozott rendkívül ügyesen és biztosított annyi függetlenséget, hogy a magyar kultúrát és gazdasági életet átmentse jobb idõkre.

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Tudna mondani valaki egy latin mondást, idézetet aminek nagyjából az a lényege, hogy kívül hideg/rejtélyes, belül érző lélek?

Nagyjából olyasmivel tudnám b?vebben kifejezni, hogy:

0

Szerintetek milyen lesz a világ 20 év múlva?

2

Hogyan érdemes meghatározni a progresszív szja kulcsait?

Én kigondoltam valamit, de szeretném megtudni a véleményeteket.

14

Tudnátok ajánlani magyar kortársaktól?

Elmúlt 5 éven belül megjelent, magyar kortárstól származó legjobb regények, drámák címei + jellegük: ( pl szerelmi történet, tragédia.. stb.)érdekelnek. Várom az ajánlatokat. El?re is köszönöm.

4

Milyen lehetett az őskőkorban az emberi közösség felépítése, a társdalom?

Hogyan változott meg az újk?kor fejl?dése hatására?

3

Milyen a kézírásom? Milyennek látszom?

Esetleg kor?

10

Mi a különbség a ponyva, bestseller és a lektűr között?

3

Az osztrákok miért tartottak igényt Burgenlandra? Miért pont az a terület és ha már magyar terület, akkor miért pont csak odáig? Sopronban miért írtak ki népszavazást? Ott miért és miért csak ott?

4

Mi a neve annak a pszichológiai jelenségnek amikor a kisfiú meghúzza a kislány haját mert tetszik neki?

2

Egy fényév az hány km?

3

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!