Találatok a következő kifejezésre: A bocskai szabadságharc (3 db)

A bocskai féle szabadságharc nem tekinthető valódi szabadságharcnak (állítólag) de miért?

Legjobb válasz: valószínûleg azért mondják, mert felülrõl vezérelt dolg volt. Alapvetõen abból indult, hogy Bocskainak volt problémája a Habsburgokkal, akik megpróbálták eltiporni. Ez a konfliktus szélesedett ki elöbb a hajdúkkal, majd a városi polgársággal, a köznemességgel, sõt a fõnemesség egy részével is. Úgyhogy õ nem egy erõs népi ellenállás, lázadás élére álló ember, ha nem egy ember aki ki tudta szélesíteni a saját problámáját a népre.

valószínûleg azért mondják, mert felülrõl vezérelt dolg volt. Alapvetõen abból indult, hogy Bocskainak volt problémája a Habsburgokkal, akik megpróbálták eltiporni. Ez a konfliktus szélesedett ki elöbb a hajdúkkal, majd a városi polgársággal, a köznemességgel, sõt a fõnemesség egy részével is. Úgyhogy õ nem egy erõs népi ellenállás, lázadás élére álló ember, ha nem egy ember aki ki tudta szélesíteni a saját problámáját a népre.
Bocskai két tûz között volt: az osztrákok és a törökök között. Miután mindkettõ erõsebb hatalom volt, mint õ, irreális lett volna mindkettõ ellen harcolni egyszerre. Õ az osztrákok elleni harcot választotta (nem teljesen önként - évekig próbált kiegyezni velük), aminek eredményeképpen a török befolyás nõtt. Amit persze sok magyar sem helyeselt. Szerintem Bocskai fõ érdeme, hogy a két (illetve, ha az ellene forduló magyarokat is ideszámítjuk, három) politikai erõ között lavírozott rendkívül ügyesen és biztosított annyi függetlenséget, hogy a magyar kultúrát és gazdasági életet átmentse jobb idõkre.

Pontosabban mit nevezünk a Bocskai támadásait (1604-1606) a Habsburg-féle Magyar Királyságban? Bocskai felkelésnek? Bocskai szabadságharcnak? Bocskai mozgalomnak? Bocskai-féle polgárháborúnak (Pálffy Géza szerint)?

Legjobb válasz: kicsit zavaros az 1. mondat Ahogy írtad is, Pálffy szerint úgy. Tehát nincs egységes elnevezés. Én felkelésnek tanultam az egyetemen.

kicsit zavaros az 1. mondat Ahogy írtad is, Pálffy szerint úgy. Tehát nincs egységes elnevezés. Én felkelésnek tanultam az egyetemen.
Furcsa, de a gimnáziumban "Bocskay féle lázadás"-nak, az egyetemen "Bocskay felkelés"-nek tanultam én is, mint az elõzõ. Nem tudom, miért változott meg néhany év elmúltával Bocskay mozgalmának elnevezése, a kérdés érdekes!
Én Bocskai-féle felkelésnek tanítom.

Miért? A, Miért tört ki a Bocskai féle felkelés? B, Miért tört ki a (II) Rákóczi féle szabadságharc?

Töri doga lesz.

Legjobb válasz: benne van a tankönyvben az jobb mint a net nézz bele két oldal/tétel nem sok

benne van a tankönyvben az jobb mint a net nézz bele két oldal/tétel nem sok
A kérdező hozzászólása: nincs benne (NÉZTEM)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!