Találatok a következő kifejezésre: A bikavér vagy egri eredetű (1 db)

A bikavér szekszárdi vagy egri eredetű?

Legjobb válasz: tudtam én, hogy a szekszárdi ismerõsöm csak húzni akar:) köszi!

EGRII!!
A kérdező hozzászólása: tudtam én, hogy a szekszárdi ismerõsöm csak húzni akar:) köszi!
Nem akar húzni. Hivatalosan nem eldöntött. Én ilyen fõsulira jártam, és ott sem tudták megmondani. Sztori innen is és onnan is van, de nem tudni biztosra. Egyszer azért én is szeretném megtudni, mi az igazság.
Szekszárdi, csak a szocializmus évei alatt, mikor is a jogosultságot magánérdekek miatt Egernek adták, kivette a tudatból. Frankón le is esett a minõsége, külföldön ez alapján évekig azt mondták, köszi, csak Bikavért ne! Elõször Garay János említette ezt az elnevezést az 1846-ban, a "Szegszárdi bordal"-ában: Töltsd pohárba, és csodát látsz! Színe mint a bikavér, S mégis a gyöngy, mely belõle Fölragyog, mint hó, fehér. …' …' Ide hát, te bazsarózsa! Poharunkba, bikavér! Hadd igyuk az áldomást meg, Legelõbb is magadér! és késõbb még másikban: Nem hiányzik asztalán a vacsora Fûszerszáma, Szegszárdnak vörös bora; Mely sötéten, sûrûn, mint a bikavér, A komoly kedv hangzatával összefér Ráköszöntöm ezt a sûrû bikavért! Az egriek indoklása a törökökkel, meg a várvédelemmel kapcsolatban csak mese, legenda és ezt meg is lovagolják. Jól is teszik. Szekszárd eleinte a tiltás miatt (lásd fent), késõbb az egri Bikavér gyenge minõsége miatt nem is akart "Bikavérként" bort forgalombahozni. Ma már más a helyzet, az egri megszigorítások következtében, hogy mégis milyen feltételei vannak, hogy egy bort Bikavérként aposztrofáljanak, Szekszárd is kezdi komolyan venni.
A Bikavér egy igazi magyar vörösborféleség, melynek fantázianevébõl a vér vörös színére és a bikával jelképezett erõre lehet asszociálni. Bár évtizedekig csak "Egerben lehetett Bikavér alatt bort palackozni, az elnevezés nem errõl a vidékrõl származik. 1846-ban Garay János, Szekszárd város méltán híres költõje említi meg a bikavér nevet a Szegzárdi Bordal címû versében. Egerben csak ezután, 1850-ben jelenik meg a kifejezés. Mára csak a Szekszárdi és az Egri borvidéket illeti meg a név használata." Én is Szekszárdra szavazok :)
Magyarországi
egri, szekszárdról a kadarka való.
Szekszárdi.
Egri
ezen máig vitáznak a borászok.
Egri
99%, hogy szekszárdi!


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Menyibe kerük ukrajnában a literes jager?

Az igazi német.

2

Szlovákiában van Dreher sör?

Mennyire ismerik ott a Drehert? Vagy ez csak Magyarországon ismert/kapható?

4

Miért van az, hogy részegen ilyen érzelmes vagyok?

Ha valakit kedvelek odamegyek hozzá és elmondom neki mennyire imádom, milyen remek ember és ölelgetem folyton, nagyon imádom őket akkor. Viszont ha valakit ki nem állhatok lehordom mindennek, úgy beszélek vele, mint egy kutyával... Miért van ez, hogy ennyire kijönnek rajtam az érzelmek? Egyébként józanul nem nagyon szoktam kimutatni az érzelmeimet, nem azért mert nem akarom, hanem nem tudom. De részegen maga az érzelgősség vagyok és annyira közel érzem magamhoz a barátaimat...

2

Mennyi idő alatt szívódik fel a szervezetben a sör? !?

8

Lehet itthon J&B (Justerini and Brooks) whiskey-t kapni és hol, ha igen?

J&B,whiskey

1

Hogyan készül a dianás cukor?

1

Aki szerint boltban nincs valódi pálinka, mire alapozza ezt?

10

Miért tartja a fém kanál a pezsgős üvegben a buborékot?

3

Ilyen jó minőségűek lennének ezek a házi pálinkák?

Az a tapasztalatom, hogy megiszok 2-3 feles házi pálinkát, és kellemesen érzem magam, de semmi bajom. Ugyanennyi bolti töménytől már rendesen be lennék rúgva. Csak én bírom jobban ezeket, vagy ezek tényleg ennyire jobbak? (azért írom a kérdést, mert mostanában sok ismerősöm leszólja ezeket az italokat, mert hogy gyümölcsöt nem látott meg stb. pedig szerintem ezek tényleg láttak gyümölcsöt nem úgy mind, a bolti cuccok?
Nektek mi a véleményetek erről?

4

A Ballantine's vagy a Black Velvet whisky a finomabb?

17

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!