Találatok a következő kifejezésre: A bibliát szerint, vagy csak (2 db)

A bibliát szó szerint, vagy csak képletesen kell értelmezni?

Legjobb válasz: Valaki így, valaki amugy szokta, de mindkét esetben bugyutaságok tárháza. Ezért a bibliarajongók általában mindig a számukra éppen legkedvezõbben értelmezik, ami ugyebár nem kell leírnom, hogy nem egy következetes álláspont.

Valaki így, valaki amugy szokta, de mindkét esetben bugyutaságok tárháza. Ezért a bibliarajongók általában mindig a számukra éppen legkedvezõbben értelmezik, ami ugyebár nem kell leírnom, hogy nem egy következetes álláspont.
XD ha szószerint kéne, akkor itt egy csomó félkezû, félszemû ember rohangászna szüzen! :D
A iblia kinyilatkoztatáson alapszik,
Az Ószövetség nagyon sok képi hasonlattal, szimbólummal, legendaszerû történettel dolgozik. A korabeli embereknek is magyarázták az úgynevezett írástudók illetve törvénytudók, tehát csak mostanában olvassa egy-egy ember otthon, egyedül, azelõtt csakis hangosan, közösségben olvastak fel belõle, és a hagyományos értelmezés szerint magyarázták (például Jézus is a názáreti zsinagógában). Az Újszövetség sem dokumentumkönyv, követi a korabeli irodalmi normákat. Nem tartom túl jó ötletnek kiragadni belõle egy-egy részt és szó szerint értelmezni, mert hamar félreértésekhez vezethet.
Van amikor szó szerint kell értelmezni, van amikor képletesen. A szövegkörnyezet megvizsgálása ad irányt ilyenkor...vannak látszólagos ellentmondások is a Bibliában, de ezek csak látszólagosak. Ha Megvizsgáljuk az összes rendelkezésre álló bizonyítékokat miszerint a Biblia Isten szava, akkor nem gondoljuk azt hogy Isten össze akarja zavarni az olvasót. egyszerûen csak maga az olvasó nem találta meg a helyes értelmezést. S mikor helyes az értelmezés? Amikor a teljes Írás összhangot alkot összeáll egy egésszé. A Biblia maga mondja:"A teljes Írás Istentõl ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a kiigazításra, az igazságosságban való fegyelmezésre,  hogy az Isten embere teljesen alkalmas, minden jó cselekedetre hiánytalanul felkészített legyen." 2Tim3:16, 17 "kiigazít" Isten szava, elvárható tehát hogy nincs benne tényleges ellentmondás, meg két ellentétes Igazság.
Ezt nézzétek meg: http://www.2000ad.uz.ua/leiras.html. Én végigolvastam a könyvet, és azóta más szemmel nézek a Bibliára. Az igazság van benne, csak "virágnyelven". Olyanok a szöveget, mint pl. ha ma egy kõkorszaki szinten élõ törzshöz leszállunk helikopterrel. Mi jön le ebbõl neki? Naná, hogy csoda :) . Na meg az idegen kultúrák (földönkívüli) létezésére is bizonyságot ad. Na és még: a Jelenések könyve hirtelen világossá válik :)
Is-is. És még: A Biblia magát magyarázza. És ezen felül: Isten Szent Szelleme is magyarázza. Az elsõ és legfontosabb, hogy az ember úgy olvassa, hogy TUDJA, hogy Isten a szeretet. Így könnyebb értelmezni a Bibliát.
Általában meg lehet határozni, hogy mit kell szó szerint venni és mit jelképesen. Van amire történelmi tények vannak. Van olyan is amit nem is lehet szó szerint venni: pl a látomások, a Jelenések könyvének nagy része, stb... Jézus a példázatait õ maga találta ki és nem történtek meg, ezeknek a tanulsága a lényeg. És ott vannak a csodák, amiket tudományosan bizonyítani nem sikerül, ezek megtörtént eseményként vannak leírva, amelyek szó szerint értendõek. Az hogy hiszünk e bennük már más kérdés. egyébként vannak olyasmik amiket korábban elképzelhetetlennek tartottak, de aztán sikerült elõidézni a jelenséget: Pl ún. Mózes-effektus-->amikor erõs mágnesesség hatására kettéválik a víz.
Elõször is a bibliát közel keleti emberek írták le.A közel-keleti ember ha el akar mondani valamit egy történetet szõ köré.A bibliában sincs ez másképen.Ismernünk kell a leírók kultúráját és beszédstílusukat, hogy értelmezük a történetet.A szó szerinti értelmezés nem túl szerencsés.Úgy ítélletet mondani a leírtak felet, hogy nem ismerjük mélyebben a háterét felszineségre vall!
Kár, hogy itt senki sem említette meg, hogy arámi nyelven írták a bibliát, és ennek tükrében értelmezve egészen mást jelentenek a mondatok, szövegek, mint gondolná az ember.

A Biblia szerint a paradicsomi tiltott fák tényleg a tudás és az örök élet fái voltak, vagy ezt csak az ördög hazudta, hogy el tudja csábítani az embert?

Legjobb válasz: Amíg nem ettek az egyikbõl, nem tudtak különbséget tenni a jó és a rossz között - és azért kellett nagyon gyorsan kiûzni õket, nehogy egyenek a másikból is és örök életûek legyenek. Szerinted ezek után? Amúgy aki lepontozta az elõzõt, aki hasonlót írt, az mibõl evett?

Amíg nem ettek az egyikbõl, nem tudtak különbséget tenni a jó és a rossz között - és azért kellett nagyon gyorsan kiûzni õket, nehogy egyenek a másikból is és örök életûek legyenek. Szerinted ezek után? Amúgy aki lepontozta az elõzõt, aki hasonlót írt, az mibõl evett?
"Ezek a fák közönséges fák voltak. A jó és rossz tudása tapasztalati ismeret" Na persze, ezért kellett kiûzni õket nehogy szakasszanak a fáról és örökké éljenek...
A bibliai teremtéstörténet, az ember bûnbeesésének elbeszélésével egy jelképes tanmese, hitrege, nem valós történet. A bûnbeesés tanmeséje az ember tudathoz jutását ábrázolja jelképesen, a fejlõdésnek azt a szakaszát, mikor az ember látni kezdte az összefüggést tettei és azok következményei között. Jó cselekedetek következményei kellemesen, jótékonyan hatottak rá, más tettek következményei hátrányosak voltak számára, azok kerültek a bûnök csoportjába. - Az ember evett a jó és a rossz ismerete fájának gyümölcsébõl.
T.Kérdezõ!Abban van vagy lehet "ráció", hogy az ördög elkívánja és el is csábítja az embert.Évát a tudás vágyával a ma emberét az örök élet fájának gyümölcsével.De vegyem kissé komolyabbra, ha nem tévedek sokan ezt az aktust vélik eredõ bûnnek.Véleményem és hitem szerint tévesen.Miért? Ha valami tisztán jól látható és érezhetõ az pontosan annak külömbsége, mi a bûn és mi a vétek.Bár igaz megtörtént a teremtõvel szembeni hitetlenség, mit a vágy ébresztésével elér a sátán, de ez nem lett volna okozója annak, hogy a teremtõ ki tessékelje az édenbõl és szigorúan megbüntesse azt.Feltehetõ az a kérdés mi dühítette fel teremtõt annyira, hogy az ígéretét beváltsa?Ha innen közelítjük az igazságot, láthatóvá válik a teremtõ reakciója, nem vádol, nem esik neki az embernek hanem békésen hova tovább humorosan kérdezi "Tán nem ettél ama fáról melyet tiltottam neked?"Miért kérdezi az aki mindent tud?Kérdésével lehetõséget ad arra , hogy a nyilvánvaló hibáját belátva az ember megbánva a vétkét kérje a teremtõ kegyelmét, és bocsánatát.Minek után az ember nem megtért az ö vétkétõl hanem újabb vétekkel próbálta azt elfedezni ekkor gerjed haragra az isten, és váltja be szigorú ígéretét.Sajnos ma sem teszünk külömbséget a vágy és a szükség között, így tud a sátán minket befolyásolni mi több elcsábítani.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!