Találatok a következő kifejezésre: A baba utan a GYED (65 db)

A második baba után ugyanannyi GYED-et fogok kapni, mint az első után? Mikor megszületik a kistesó, 18 hós lesz a "nagy"lányom, akivel most max GYED-et kapok (a munkaviszonyom még fennáll).

Csak nem tudom, hogy ebb?l számolják-e a második GYED-et, vagy a korábbi fizuból? Mire számíthatok, és mit tudok tenni, hogy a legjobban járjak anyagilag?

Legjobb válasz: Szia! Az én fiam most 18 hónapos, én 11 hetes terhes vagyok. :) Én is GYED-en vagyok, méghozzá aktív GYED-en (tehát megvan még a munkaviszonyom). Nekem azt mondták így járok a legjobban: -visszamondom a GYED-et -apuka GYES-re megy a picivel (dolgozhat mellette) -kiveszem a 2 év alatt összegyûlt szabikat -aztán elmegyek táppénzre Így újból a fizetés után fogják számolni a GYED-et, nem pedig a mostani GYED-bõl. Az elsõ babával pedig valóban csak a családi fog járni (valamivel több lesz, mint most, mivel akkor 2 gyerkõc után számolják). Boldog babavárást!

Szia! Az én fiam most 18 hónapos, én 11 hetes terhes vagyok. :) Én is GYED-en vagyok, méghozzá aktív GYED-en (tehát megvan még a munkaviszonyom). Nekem azt mondták így járok a legjobban: -visszamondom a GYED-et -apuka GYES-re megy a picivel (dolgozhat mellette) -kiveszem a 2 év alatt összegyûlt szabikat -aztán elmegyek táppénzre Így újból a fizetés után fogják számolni a GYED-et, nem pedig a mostani GYED-bõl. Az elsõ babával pedig valóban csak a családi fog járni (valamivel több lesz, mint most, mivel akkor 2 gyerkõc után számolják). Boldog babavárást!
Harmadik válaszolónak: Így is úgy is a fizetésedbõl (illetve a minimálbérbõl) számolják a gyedet, ugyanis egyik ellátás alapja nem lehet egy másik ellátás. Amíg meg nem szülsz, addig tényleg így jársz jobban, hiszen nem csak a gyes, hanem a szabis fizetésed (illetve utána a táppénz) lesz, viszont ha megszülsz, akkor ugyanúgy kapsz majd mindent, mintha nem mentél volna vissza. Azért, mert a két gyerek között nem lesz meg a kellõ aktív napod (itt sem számít bele a táppénzes idõszak), ezért mindenképpen a minimálbér kétszeresének a 30ad része lesz a tgyás és a gyed alapja. Illetve ha a fizetésedbõl számított kevesebb, akkor az.
Én felhívtam az Államkincstárt Szociális Minisztériumot is, azt mondták, hogy ha fenn áll a munkaviszony akkor abból számolják az újabb gyedet, és szerintem ( bár ezt nem kérdeztem meg, de logikusnak tûnik)igen, az elsõ után csak családit kapsz.
Szia! Ugyanannyi lesz a gyed-ed, mint az elsõ babával. Változás a tgyás összegében lesz, mivel az igénylést megelõzõ évben gyed-en voltál, abból nem lehet számolni, így a mindenkori minimálbér 2szeresének a 30ad része lesz az egy naptári napra esõ jövedelmed és ennek a 70%-a mínusz szja fog járni. 2009-ben az így kiszámított tgyás összege bruttó 100.100 Ft, azaz nettó 82082 Ft. Ezzel viszont nem éred el az adójóváírás plafonját, így az is járni fog.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek! Pont az anyagi nehézségek miatt nem akartunk még kistesót, de fogi gátló mellett becsúszott a kis cseles és így most legalább tudjuk, hogy mivel számolhatunk a jövõre nézve. 18 hónap lesz köztük, kicsit meg is vagyok szeppenve :) - de majdcsak lesz valahogy. Kösz még 1x
Harmadik vagyok, negyediknek köszi! :)
Negyedik vagyok Harmadiknak: szívesen, azért írtam, hogy ne lepõdj meg, ha a tgyás-od kevesebb lesz, mint amit a fizetésed alapján számítottál, gondolom ezt a részét a nem hangsúlyozták annyira ki :( Kérdezõnek: :D Ezek a kis hamisak már csak ilyenek. Nekem a spirálomat cselezte ki, 18 hónap lesz a két gyerkõc között.

Második babámat várom, de a munkaviszonyom az első gyerek születését követően megszűnt. Jelenleg még gyedet kapok, kaphatok-e a második baba után is gyedet?

Legjobb válasz: Én úgy tudom, hogy igen. Ha lejár a Gyed mielõtt megszületne a baba menj táppénzre és utánna újból igényeld a Gyed-et.

Én úgy tudom, hogy igen. Ha lejár a Gyed mielõtt megszületne a baba menj táppénzre és utánna újból igényeld a Gyed-et.

Mennyi GYED-et kapok a második baba után? A nagyobbik 22 hónapos lesz amikor a kicsi születik.

Most kb 95e a GYED-em, jól tudom hogy ugyanennyi lesz a második gyerekkel is? TGYÁS-t is kapok, vagy az már nem jár? Sajnos nem igazodok ki ezekben a dolgokban.. Előre is köszönöm a válaszokat!

Legjobb válasz: Két éve én is gyed alatt szültem a második gyermekem. Nekem úgy volt, hogy az elsõ babánál max. gyedet kaptam, a másodiknál az elsõ gyeddel megegyezõ összeg volt a tgyás és késõbb a gyed összege is.

Két éve én is gyed alatt szültem a második gyermekem. Nekem úgy volt, hogy az elsõ babánál max. gyedet kaptam, a másodiknál az elsõ gyeddel megegyezõ összeg volt a tgyás és késõbb a gyed összege is.
Szerzõdés szerinti béred lesz a tgyás alapja és a gyed alapja is. Ha az elsõ gyerekednél is az volt az alap, ami a szerzõdés szerinti béred, akkor ugyanannyi lesz.


Kaphatok a 3. baba után is gyedet, ha az első szülésem óta folyamatosan gyeden voltam?

Két gyerkőcöt akartunk,de besikerült a harmadik baba és nem szeretném elvetetni. 3 éves munkaviszony után jöttem el szülni először és azóta gyeden voltam 2 évig az első babával és 1 évig gyesen,most a másodikkal vagyok itthon és 1 hónap múlva jár le a gyedem.

Legjobb válasz: Ha él a munkaviszonyod szerintem igen de hívd fel az oep-et ott biztosan tudják.

Ha él a munkaviszonyod szerintem igen de hívd fel az oep-et ott biztosan tudják.
Ha él a munkaviszonyod, akkor gyedet fogsz kapni. Én is így vagyok, bár nekem hosszabb folyamatos munkaviszonyom volt elõtte. Elsõ baba után táppénzen voltam a 2. születéséig, majd az Õ két éves kora után újra táppénz a 3. baba megszületéséig.
Szerintem igen, bár csak 3 évet dolgoztál így lehet nem teljesen 2 éves koráig.

Ha GYES mellett 4 órában dolgozom, akkor is elég a 180 bérezett nap a következő baba után kapott GYEDhez?

Legjobb válasz: már nem 180 nap kell a gyedhez, hanem 365 nap pontosabban már 1 év munkaviszony kell hozzá sajnos! nézz utána :)

már nem 180 nap kell a gyedhez, hanem 365 nap pontosabban már 1 év munkaviszony kell hozzá sajnos! nézz utána :)
365 nap kell, az mindegy, hogy 4 órában dolgoztál. Viszont a gyed összegét a 4 órás béred alapján fogják számolni.

Az igaz, hogy a maximális gyed jár annak, aki egyedülálló szülő és nem kap gyerektartást a baba után?

Legjobb válasz: http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/egeszseg/gyerta.. Itt mindent megtalálsz a GYEDrõl.Ha mégsincs benne olyan,ami irányt mutathat neked,akkor menj be a területileg illetékes TBhez,és kérdezd meg tõlük,hogy van-e ilyen.(Szerintem nincs,de nem ismerem betéve a jogszabályt.)

http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/egeszseg/gyerta.. Itt mindent megtalálsz a GYEDrõl.Ha mégsincs benne olyan, ami irányt mutathat neked, akkor menj be a területileg illetékes TBhez, és kérdezd meg tõlük, hogy van-e ilyen.(Szerintem nincs, de nem ismerem betéve a jogszabályt.)
Szia! Nem, nem igaz sajnos. A gyerektartás pedig a gyereknek jár, arra az apa kötelezhetõ. Másfajta segélyeket lehet igényelni, érdeklõdj a területileg illetékes szerveknél, hogy mire vagy jogosult. Kiemelt családi pótlékra biztosan. Sok szerencsét, üdv
Azt nem írtad, hogy megszületett-e már a baba. Jogosult vagy egyszeri anyaságira, a t-gyást és a gyedet pedig a fizetésedbõl számítják ki. Amihez szükséges a szülést megelõzõ 2 éves munkaviszony. Üdv, elõzõ válaszoló.
Azt hiszem, hogy ezt születés elõtt kellett volna a könyvelõvel eggyeztetni, de egy telefont megér.Nekem egyik ismerõsömék eljátszották, hogy apuka lelépett és õ megkapta a pici most 1.5 éves talán nem változott azóta semmi.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat. Már megszületett, fél éves. Három hónapja az apa elérhetetlen, tartózkodási helye ismeretlen (külföld, de EU), így be sem lehet idézni tárgyalásra. Csak valamelyik régebbi válaszban olvastam, hogy állítólag ilyen esetben jár.

Ha gyedbe születik a 2. baba, akkor az első után már nem kapom a gyedet, csak a 2. után? Így Gyest sem kapok az 1. után?

Vagy ha gyesbe születik, akkor is ugyanígy van,vagyis csak a 2. után járó gyedet kapom, aminek az alapja a tavalyi évi gyedem lesz? Kb. ugyanannyi lenne így a második után is a gyedem, mint az első után most? Köszönöm előre is.

Legjobb válasz: igen, csak 1 gyerek után kaphatsz juttatást, ha jogosult vagy tgyásra, akkor igényeld azt, hiszen az több, mint a gyed. Ha az elsõvel gyesen vagy már, akkor érdemes megigényelni a gyedet, így a gyes elvész, de a gyed több.

igen, csak 1 gyerek után kaphatsz juttatást, ha jogosult vagy tgyásra, akkor igényeld azt, hiszen az több, mint a gyed. Ha az elsõvel gyesen vagy már, akkor érdemes megigényelni a gyedet, így a gyes elvész, de a gyed több.
A kérdező hozzászólása: Nem tudom még, csak feltételezés egyelõre, hogy babát várok. Ha így van, talán épp gyedbe fog megszületni a pici. Köszönöm a választ.
Igen, ez úgy van, hogy csak az egyik juttatást kaphatod egyszerre. Mert ugye ez nem olyan, mint a családi pótlék, vagyis nem gyerekenként jár, hanem a kiesõ fizetést lenne hivatott pótolni. És hát ugye fizetést se gyerek után kapsz, hanem "magad" után. Na, azt akartam írni ezzel, hogy hiába van akárhány gyereked, akkor is egyszeres fizetést kapsz.
A kérdező hozzászólása: köszi!

Gyed alatt fogant baba után, hogy alakulnak a továbbiak?

Most 1éves a kisfiam.Már tervezük a tesót.Ha idén fogan meg de még nem születik meg a gyed lejártáig akkor hogy alakul a juttatás? Nagyvállalatnál dolgozom aki gyed kifizet? tehát egyenl?re ugyanúgy a melóhelyemt?l kapom havonta a gyedet. De ha pl. jövö márciusan lejár a gyed de nekem csak juniusban születne meg a 2.baba akkor hogy lesz,mit kapok? Seitsen ebben aki volt már ilyen szituban vagy ért hozzá.Köszönöm el?re is.

Legjobb válasz: Ha a gyes elsõ néhány hónapjában születik meg a tesó, akkor a gyed alapja a szerzõdés szerinti béred lesz. Egész pontosan úgy lehet kiszámolni, mi lesz az alapja, hogy megnézed, az igénylést megelõzõ évben hány hónapot voltál gyesen. Ha 2012. július 17-ig megkezded a tgyást, akkor a gyedet még 2012-ben igényled, az igénylés elõtti évben (2011-ben) egész évben gyeden voltál, a gyed alapja a szerzõdéses béred. Ha július 17 után kezded meg a tgyást, akkor a gyed igénylés átcsúszik 2013-ra, ekkor az irányadó idõszak 2012, amikor 6 hónapot meghaladóan gyesen voltál, ekkor a következõ gyed alapja a minimálbér lesz. Ha a terveiteknek megfelelõen júniusban születik a tesó, akkor mindenképpen a szerzõdéses bér lesz az alap.

Ha a gyes elsõ néhány hónapjában születik meg a tesó, akkor a gyed alapja a szerzõdés szerinti béred lesz. Egész pontosan úgy lehet kiszámolni, mi lesz az alapja, hogy megnézed, az igénylést megelõzõ évben hány hónapot voltál gyesen. Ha 2012. július 17-ig megkezded a tgyást, akkor a gyedet még 2012-ben igényled, az igénylés elõtti évben (2011-ben) egész évben gyeden voltál, a gyed alapja a szerzõdéses béred. Ha július 17 után kezded meg a tgyást, akkor a gyed igénylés átcsúszik 2013-ra, ekkor az irányadó idõszak 2012, amikor 6 hónapot meghaladóan gyesen voltál, ekkor a következõ gyed alapja a minimálbér lesz. Ha a terveiteknek megfelelõen júniusban születik a tesó, akkor mindenképpen a szerzõdéses bér lesz az alap.
SZia:) Ha a béred nettó 25795 Ft-nál több volt havonta, akkor mindenképpen jobban jársz a gyes helyett a szabadságokkal. Ha szabira mégy, akkor az ellátásokat a szabi alatt kapott béredbõl fogják számolni. Amikor megszületik a tesó, akkor utána is ugyanazok az ellátások járnak. Elõször tgyás, aztán gyed. A gyed jogosultság kizárólag a tgyás, vagy az annak megfelelõ idõ letelte után jár, vagyis eleve a kicsi 168 (legjobb esetben 140) napos koráig nem is vagy jogosult a gyedre. A nagy utáni gyest le kell mondanod, amikor a kicsi megszületik:)
21:10-es vagyok ismét. Még annyi :) , hogy akkor a kisebbik gyerkõcre majd gyed-et kapok, amíg õ nem lesz két éves? ilyenkor kimarad a tgyás része a dolognak?
Nagyon szépen köszönöm én is a választ, illetve a kérdezõnek, hogy feltette ezt a kérdést. Annyit szeretnék még én is kérdezni, hogy akkor, ha lejár jövõ augusztusban a gyed-em, akkor érdemes "visszamenni" és kivenni a két év alatt felgyülemlõ szabadságot, vagy inkább kezdjem el a gyes-t? Hogyan járok jobban?
22:28-as vagyok. Nagyon köszönöm.
A kérdező hozzászólása: Kedves Hozzászólók! Semmi baj, hogy más is kérdezz, hisz itt pont ez a lényeg:-) És milyen jó, hog mindenkinek ilyen hozzáértõen tudott segiteni a válaszolónk!!
Szia neked is:) Ha kiveszed a szabikat, és elmégy táppénzre, akkor az ellátások alapja a szabadság alatt kapott teljes, és a betegszabadság (keresõképtelenség elsõ 15 munkanapja)alatt kapott 70%-os jövedelmed lesz. Igen, ha a munkavégzés az otthonodban történik, akkor korlátlan idõben dolgozhatsz gyes mellett:) Igen, felmondási védelem alatt állsz, viszont ha nem tudnak munkát adni, akkor a szerzõdésetek rendelkezik róla, hogy mit kell fizetnie. Általában átlagbért, vagy állásidõt fizetnek.
Ja és bocsi kérdezõ, hogy a kérdésedbe pofátlankodtam, de nekem is aktuális.
Szia Kedves utolsó! Nagyon jártas vagy a témában. Én még csak most kezdek ennek utána járni mivel a fiam márciusban betölti a 2 évet és jön a gyes. viszont babát várunk szeptemberre. Ezért arra gondoltam kiveszem a 2 év szabadságát ami így 2, 5 hónap durván, utána elmegyek táppénzre. az új jog szerint a gyest is kaphatom 8 óra munka mellett, ha itthon dolgozom. Jól okoskodom? Egyébként a cég pesti telephelye megszûnt, de mivel "visszamegyek" dolgozni és terhes vagyok a 30nap után sem rúghatnak ki, viszont ha nem tudnak munát biztosítani a teljes bért folyosítani kell. Errõl tudsz valamit?
Én is kérnék egy pici segítséget. Kislányom augusztus elején lesz 1 éves. Tervezzük a kistesót. Jövõ januárban kezdõdik majd a projekt, vagyis jövõ év vége felé fog megszületni. Ebben az esetben akkor hogyan kell számítani? A tgyást a születés napjától vettem igénybe, jövõ augusztusig vagyok gyed-en. Nekem is kifizetõ hely a cég. Kérlek nekem is segíts, mert nekem még mindig nem egyértelmû annyira az egész. Milyen ellátás jár az elsõ gyerkõc után és mi fog járni a második után? Köszönöm szépen.
Nincs mit:)
A kérdező hozzászólása: Kedves válaszoló! Nagyon jártas vagy a témában, köszi:-)
Akkor azt hiszem így most már világosabb a helyzet. Nagyon-nagyon szépen köszönöm a segítséget. Akkor már csak a babát kéne összehozni. :) Meg azért most azon gondolkozom, hogy sajnos hatalmas létszám leépítés van a cégnél. Mivel én most itthon vagyok, ezért engem egyelõre nem érint. De, ha jól sejtem akkor addig sem tudnak mit tenni, amíg mondjuk a második babával vagyok. Legalábbis nagyon remélem... :)

A baba megszületése után milyen támogatások járnak az anyának, vagy hogyan kell igényelni őket mi jár egyátalán? Az anyasági támogatás vagy a gyed több mint a betegállomány amit most kapok? A családi pótlék már a baba megszületése után jár?

el?re is köszönöm

Legjobb válasz: Szia! A baba megszületése után kaphatsz egyszeri anyasági támogatást, ennek összege kb. 60 e Ft, a magyar államkincstárnál kell igényelni, ahogy a családi pótlékot is. http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/csaladtamogatas Míg a TGYÁS fél évig jár, ennek összege kb. annyi, mint a táppénzed, ezt követõen a baba 2 éves koráig kaphatsz GYEDET, ennek összege maximálva van (bruttó 93 e Ft körül.) http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,55404&_dad=portal&_.. http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,55452&_dad=portal&_..

Szia! A baba megszületése után kaphatsz egyszeri anyasági támogatást, ennek összege kb. 60 e Ft, a magyar államkincstárnál kell igényelni, ahogy a családi pótlékot is. http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/csaladtamogatas Míg a TGYÁS fél évig jár, ennek összege kb. annyi, mint a táppénzed, ezt követõen a baba 2 éves koráig kaphatsz GYEDET, ennek összege maximálva van (bruttó 93 e Ft körül.) http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 55404&_dad=portal&_.. http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 55452&_dad=portal&_..
Szia! Mindent (kivétel a terhességi-gyerekágyi segély, más néven szülési szabadság)csak a baba születése után tudsz intézni. Interneten néztem én is ezek után. Ezeket kell intézni szülés után: a baba születési anyakönyvi kivonata és a lakcímkártyája (ezt vagy a korházban adják majd oda, vagy a polgármesteri hivatalban), a baba taj-kártyája (OEP-nél intézhetõ), a baba adó kártyája (ezt azthiszem majd autómatikusan adják a babakötvény miatt), terhességi-gyerekágyi segély (OEP oldaláról lelehet tölteni hozzá formanyomtatványt és az igényt a munkahelyen kell benyújtani), egyszeri anyasági támogatás (Magyar Államkincstár oldaláról tölthetõ le hozzá formanyomtatvány és oda is kell benyújtani szülést köv. 180 napon belül), gyermekgondozási díj (gyed a baba 2 éves koráig kérhetõ) (OEP oldaláról lelehet letölteni hozzá formanyomtatványt és az igényt is oda kell benyújtani), gyermekgondozási segély (gyes a baba 3 éves koráig kérhetõ) Magyar Államkincstár oldaláról tölthetõ le hozzá formanyomtatvány és oda is kell benyújtani , Családi pótlék (Magyar Államkincstár oldaláról tölthetõ le hozzá formanyomtatvány és oda is kell benyújtani ), babakötvény - életkezdési támogatás (Magyar Államkincstár intézi) Remélem segítettem. Üdv.: 21. hetes kismama
A kérdező hozzászólása: köszönöm a segítségeteket! sok sok egészséget nektek!
Lakcímkártyát majd küldik egy pár nap múlva.Adó kártyát nem kaptunk úgy kellet igényelni.Egyszeri anyaságit Magyar Államkincstárnál kell igényelni(63 ezer ft körüli), meg a családi pótlékot.Gyed annyi mint a táppénzed és azt OEP-nél kell igényelni, mindenhova kell a szül.anyakönyvi kivonat sehol ne hagyd ott vissza kell adniuk erre figyelj oda.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!