Találatok a következő kifejezésre: A TGyás-t a (266 db)

Hol lehet érdeklődni, hogy mivel járok jobban, ami a tgyás-t, a gyed-et, meg a gyes-t illeti? Egyáltalán mire vagyok jogosult, mit mikor tudok igénybe venni? Itt személyes eligazításra gondolok. Apeh? Tb?

Legjobb válasz: Alanyi jogon jár:családi potlék,egyszeri anysági támogatás.Ezt születés után intézheted a magyar államkincstárnál.www.allamkincstar.gov.huSzülés után leszel tgyás-on,majd gyeden.Ezek felõl érdeklödj a munkahelyeden vagy a védõnõdnél.Nekünk a szülõfelkészitõn is elmondták.

Alanyi jogon jár:családi potlék, egyszeri anysági támogatás.Ezt születés után intézheted a magyar államkincstárnál.www.allamkincstar.gov.huSzülés után leszel tgyás-on, majd gyeden.Ezek felõl érdeklödj a munkahelyeden vagy a védõnõdnél.Nekünk a szülõfelkészitõn is elmondták.
TB, és Magyar államkincstár.
A kérdező hozzászólása: Köszi

A tgyás-t a munkahelyemtől kapom! Most töltöm ki a gyed igénylő lapot. Ahonnan a tgyást kapom a folyósító szervhez akkor a munkahelyem nevét kell beírni?

emélem értitek mire gondolok

Legjobb válasz: Én a munkahely nevét írtam be, nem volt vele gond, folyósítják a gyed-et...

Én a munkahely nevét írtam be, nem volt vele gond, folyósítják a gyed-et...
A kérdező hozzászólása: köszi szépen:)
Igen, a munkahelyed nevét kell beírni.

Ha 2015 jan.15-re várható a baba születése, kérhetem a tgyás-t a 2013-as jövedelmem alapján? Nincs valami méltányosság ilyenkor, ha az nekem sokkal kedvezõbb?

van valamiféle átfedés ilyenkor az év elején született babák esetében a számításokban?

Legjobb válasz: Ne haragudj,de ezen jót nevettem :) Nem lehet ilyet kérni.

Ne haragudj, de ezen jót nevettem :) Nem lehet ilyet kérni.
A kérdező hozzászólása: ja jól van...nem ez a legfontosabb persze...csak elkezdetem agyalni....
Igen kérheted!! Mégpedig úgy hogy megigényled a kiírt nap elõtt 28 nappal. Akkor az decemberre esik, így a tavalyi béredet veszik alapul. Én is így csináltam, 2014.01.16-ra voltam kiírva, 2013.12.12-tõl kapom a tgyást, a 2012-es jövedelmem alapján.
Ha még 2014-ben kéred, akkor a 2013-as alapján számolnak, én is így voltam, 2014 januárra voltam kiírva, december 20-tól kértem a tgyást, mert nekem is így jobb volt. A gyedet viszont már a következõ évi alapján számolják.
A kérdező hozzászólása: köszönöm, ez jól hangzik, ezt fogom csinálni én is :)


Ha a terhesség alatt táppénzen vagyok, a TGYÁS-t a táppénz összegéből számolják ki?

Legjobb válasz: Az elõzõ évi átlagkereset alapján számolják.

Az elõzõ évi átlagkereset alapján számolják.
Nem. Vagy az elõzõ évi átlagkeresetbõl számolják, vagy ha az igénylést megelõzõ évben 6 hónapot meghaladóan voltál táppénzen, akkor meg a tényleges jövedelembõl.
A kérdező hozzászólása: Akkor ha most terhes lennék, és rögtön táppénzre mennék veszélyeztetett munkahely miatt, akkor a mostani fizetésemet (jan.1-tõl dolgozom újra, elõtte megszûnt a szerzõdésem)veszik majd a TGYÁS alapjául?Mert ugye ez anyagilag nem mindegy....
Igen, ha van bérezett napod, akkor van tényleges jövedelmed, és az az alapja. De ha nincs 180 bérezett nap, akkor a tgyás maximum 109200 lehet bruttó.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen.A bérezett nap megvan, jan.1-tõl dolgozom folyamatosan.Akkor az lesz az alap.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen, most már mindent értek.Akkor nem lesz gond elvileg.

A tgyás-t a munkahely vagy a lakcím szerinti oep-nél kell igényelni?

Mert nekem a kettő 200 km-re van egymástól. A munkahelyem nem kifizetőhely. A táppénzt a munkahely szerintinél kellett igényelni. Október 16ra vagyok kiírva de elutazni már nem tudok hogy esetleg papírokat töltsek ki. Mekkora herce-hurca lenne így távolból elintézni ezt?

Legjobb válasz: Az én munkahelyem sem kifizetõhely és a munkahely intézte.

Az én munkahelyem sem kifizetõhely és a munkahely intézte.
Hàt nem kell szemèlyesen intèzni, elèg elpostàzni a papirodat az oep-hez ès ök intèzik!
A kérdező hozzászólása: a táppénzes papíromat nekem is a munkahely intézte viszont nekem elõtte a fõnökömnek kellett elküldenem és a könyvelõje küldte tovább az oep-hez. nekem most akkor milyen papírokat kell elküldenem a fõnökömnek hogy õ tovább tudja küldeni az oep-hez? vagy kérjek a fõnökömtõl foglalkoztatói és jövedelemigazolást és küldjem el én az oep-hez? és akkor most melyik oephez is kell küldeni?

Jelenleg GYED-en vagyok és márciusban fog megszületni a második gyerekünk (GYED alatt). Hogy hogyan fogják kiszámolni a TGYÁS-t? A korábbi fizetésemet fogják figyelembe venni?

Legjobb válasz: Ha 2013-ban lennél jogosult az ellátásra, akkor a 2012. évet veszik irányadónak az összeg kiszámításához. Mivel 2012. évben nem lesz legalább 180 bérezett napod, ezért az utoljára folyósított ellátás összegének kiszámításához figyelebe vett keresetbõl fogják az aktuális ellátásod összegét is kiszámítani. Magyarul ugyanazt az összegû ellátást kapod, mint eddig (emelkedni csak az ellátás maximum összegének emelése miatt tudna, ha ez Rád vonatkozik).

Ha 2013-ban lennél jogosult az ellátásra, akkor a 2012. évet veszik irányadónak az összeg kiszámításához. Mivel 2012. évben nem lesz legalább 180 bérezett napod, ezért az utoljára folyósított ellátás összegének kiszámításához figyelebe vett keresetbõl fogják az aktuális ellátásod összegét is kiszámítani. Magyarul ugyanazt az összegû ellátást kapod, mint eddig (emelkedni csak az ellátás maximum összegének emelése miatt tudna, ha ez Rád vonatkozik).
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a kedvezõ válaszodat :)
A tgyás esetében nem így számolnak, csak a táppénz és a gyed esetében. A tgyás alapja 180 bérezett nap híján a minimálbér kétszerese lesz, amennyiben ezt az összeget a szerzõdés szerinti béred nem éri el, úgy pedig a szerzõdés szerinti (vagy ha volt tényleges béred még ha mondjuk 10 napot dolgoztál is, akkor az).

Szeretném a tgyás-t, a családit és az egyszeri anyaságit megigényelni, de kell hozzá a babám adóazonosítója. Azt mondták postán kiküdik. De mikor?

Legjobb válasz: Emlékeim szerint egyikhez sem az adó hanem a taj száma kell, azt egy-két hétre kiküldik.

Emlékeim szerint egyikhez sem az adó hanem a taj száma kell, azt egy-két hétre kiküldik.
Adóazonosító nem kell, csak a taj kártya!
Nekem ezekhez nem az adószám kellett, hanem a taj szám, azt 2 hét alatt jött meg
Nekem kérték az adóazonosítóját is. Maga a kártya vagy két hónap alatt jött meg, de be lehet menni az illetékes adóhivatalba, ahol adnak egy igazolást, amin rajta van a baba adószáma is, és azzal is lehet intézkedni, amíg meg nem kapod a kártyát.
A TGYÁST szerintem a munkáltatódnak kell intézni, emlékeim szerint a születési anyakönyvi kivonat eredetije is kell hozzá.
Csak a TAJ szám kell mindenhez ill. 1, 5 évvel ezelõtt még csak az kellett.
Én is most igényelem. Oda van írva az igénylõlapra, h. Adóazonosító hiányában az anyuka neve és a lakcím kell (ha jól emlékszem). 3 éve nekem nagyon sokára küldték meg az adókártyát ezért nem kell megvárni. A taj szám kell az igényléshez. Az nekünk most megjött 10 naposan.
A kérdező hozzászólása: Igazatok van, benéztem Köszi

Lányok! A Tgyás-t a munkáltató vagy az állam fizeti?

A munkáltatóm azt állítja, hogy miattam két bért kell kifizetniük nekem a Tgyást és annak akit a helyemre vettek fel pedig a munkabérét. Ez igaz? A Tgyást nem az állam adja??? Illetve az OEP?

Legjobb válasz: De az oep adja. Ez ellátás, csak akkor fizeti a munkáltató, ha tb kifizetõhely, de ekkor sem saját pénzbõl, hanem államiból. A munkáltatód vagy nem ért hozzá, vagy át akar verni. Kérte emiatt, hogy közös megegyezéssel szüntessétek meg a munkaviszonyt?

De az oep adja. Ez ellátás, csak akkor fizeti a munkáltató, ha tb kifizetõhely, de ekkor sem saját pénzbõl, hanem államiból. A munkáltatód vagy nem ért hozzá, vagy át akar verni. Kérte emiatt, hogy közös megegyezéssel szüntessétek meg a munkaviszonyt?
fõnõkõdnek egy vasába nem kerül.Nem õ fizet hanem az állam!!!
De, az állam adja. http://hu.wikipedia.org/wiki/Terhess%C3%A9gi-gyermek%C3%A1gy.. A bérfizetésen kívül csak a betegszabadság (évi elsõ 15 napi táppénz) és az üzemi baleset esetén kell a cégnek 100%-ban állni a kiadásokat. Táppénz esetén 1/3-ot áll a cég, GYEDet, GYESt, apanapot az állam fizet.
A kérdező hozzászólása: Most halottam a kolleganõmtõl, hogy egy munkatársi értekezleten (ami többnyire a költség csökkentésrõl szólt), elhangzott, hogy miattam két bért fizetnek. Nagyon felháborodtam mert én is így tudtam, hogy ez nekik egy fillérjükbe sem kerül.
Az nem lehet, hogy a kolléganõd félre értett valamit? Egy fõni mindig tisztában van mindennel, ami a pénzével kapcsolatos az tuti!Akár milyen tudatlan is! Nálunk is volt költség csökkentéses meeting és kifejezetten örültek annak, hogy én spóroltam nekik, de emberileg sajnálták, hogy eljöttem és várnak vissza.
Na, erre azért ne vegyél mérget, hogy egy fõnök mindent tud ami a pénzét érinti... Nálunk a személyügyes sem tudja, mindig felhívja a bérszámfejtõ céget, akármi kérdés van. A hajam égnek áll tõle, hogy ezért kap annyit amennyit, közben meg... Na, lett valami eredmény? Vagy nem akarsz szólni, csak tudni akartad?
A kérdező hozzászólása: Igen kiderült, persze hogy az OEP fizeti, csak létszámleépítés lesz, és rám (is) akarta kenni, hogy én is tehetek róla mert miattam fizetnek két bért. Könyörgöm hogy vállaljon az ember így gyereket. Úgy gondoltam hogy van egy biztos állásom, és majd lehet hogy vissza se vesznek.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!