Találatok a következő kifejezésre: A TGYÁS-t papíron kell (7 db)

Előbb szeretném 28 nappal igényelni a TGYÁS-t. Mi kell ehhez? Milyen az a nagyalakú orvos igzolás? Ez is rózsaszín, mint a táppénzes papír? A háziorvos adja vagy a nőgyógyász?

Legjobb válasz: Hasonló rózsaszín, mint a táppénzes. Nekem a nõgyógyász adta, de lehet, hogy a háziorvos is kiadja, a papírjaid alapján. Csak az a fontos, hogy rajta legyen a dátum, amikor elvileg szülsz. Ezen kívül egy TGYÁS igénylõ lapot kell kitölteni, nekem ezt a munkáltató adta, vagyis együtt töltöttük ki.

Hasonló rózsaszín, mint a táppénzes. Nekem a nõgyógyász adta, de lehet, hogy a háziorvos is kiadja, a papírjaid alapján. Csak az a fontos, hogy rajta legyen a dátum, amikor elvileg szülsz. Ezen kívül egy TGYÁS igénylõ lapot kell kitölteni, nekem ezt a munkáltató adta, vagyis együtt töltöttük ki.
Háziorvos is kiállítja, pont tegnap kérdeztem meg.
2. vagyok, még annyit mondtak, hogy ha bekerülök a kórházba akkor szólnom kell a háziorvosnak, mert a kórházi idõre, majd ott kapom meg a papírt. Hasonlóan mûködik, mint a táppénz. Rendszeresen adják majd ki a papírt, amit a munkáltatónál le kell mindig adni.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat! Nem tudjátok, hogy milyen kódot kell ráírni erre az orvosi igazolásra? Mert megkaptam a háziorvostól a nagy rózsaszín papírt, de nincs rajta kód, nyilván azért, mert nem tudta az asszisztens :-(
ha jól emlékszem, azt mondta a dokim asszisztense, hogy a TGYÁS-hoz is a 8-ast kell ráírnia majd, mint a sima táppénznél, de biztos ami biztos telefonon kérdezz rá vagy a dokinál vagy a z OEP-nél. Utolsó voltam:)

Koraszülött a fiam, kórházban ápolják. A munkahelyen igényeltem a tgyás-t, de aztán szóltak, hogy gyáp-on leszek, mivel ő kórházban van. Azt mondták nem kell semmi papírt beadnom, erre fel nem számoltak nekem semmit a múlt hónapra. Nem értem mi van?

Legjobb válasz: Elvileg Tgyás-t kellett volna számolniuk attól a naptól, amikor született a fiad. Gondolj bele, hogy míg otthon vagy vele (tgyás, gyed, gyes) és valamiért kórházba kerül, akkor sem kapnál gyápot. Az csak akkor jár, ha munka mellett lesz beteg a gyereked, mindegy, hogy kórházban van, vagy otthon ápolod.Nekem is koraszülött volt a lányom és tgyást kaptam az elsõ naptól.

Elvileg Tgyás-t kellett volna számolniuk attól a naptól, amikor született a fiad. Gondolj bele, hogy míg otthon vagy vele (tgyás, gyed, gyes) és valamiért kórházba kerül, akkor sem kapnál gyápot. Az csak akkor jár, ha munka mellett lesz beteg a gyereked, mindegy, hogy kórházban van, vagy otthon ápolod.Nekem is koraszülött volt a lányom és tgyást kaptam az elsõ naptól.
Szia!Az Én kisfiam is koraszülött volt! Tavaly júniusban született 2 hónappal hamarabb! De én rendesen tgyás kaptam attól a naptól, ahogy megszületett!Meny be a helyi állami kincstárhoz ezt ott kell intézni, szerintem a munkahelyeden hülyeséget mondtak! Vidd be a MÁK-hoz a születési anyakönyvi kivonatot, a terhes kis könyvedet, taj kártyákat( a babáét is)! Nekem is így kellett! Ja és védõnõtõl egy igazolást, hogy rendese jártál a terhesgondozóba ez az anyasági támogatáshoz kell!
A kérdező hozzászólása: Postán is fel lehet adni a kérelmet a csp-re és az anyasági támogatásra?
Úgy tudom igen, de úgy lassabb a folyamat!
TGYÁS-t meg Gyed-et nem az államkincstár folyósítja, hanem az OEP, kivéve ha közszolgálatban dolgozol, és a MÁK bérszámfejti a fizetésedet. És ezekre az igényt a foglalkoztatódnál kell bejelenteni, kivéve ha egyéni vállalkozó vagy. Anyaságit, csépét az államkincstárnál, és fel lehet adni postán is. De jobban jársz, ha bemész hozzájuk, legalább akkor átnézi az ügyintézõ hogy jól van-e kitöltve, és nem levélben fognak hiánypótlásra felszólítgatni hónapok múltán.

A TGyás-t és a többi papírt mikor intézem már kell lennie a babának lakcímigazolójának meg taj kártyájának?

De a mi okmányirodánkban 1 hónappal el?re kell húzni számot mert természetesen olyan sokan vannak. Vagy ez hogyan megy?

Legjobb válasz: A Tgyás-t a munkahelyed intézi ha kifizetõhely,ha nem neked kell bevinni a TB-hez.Ha szülés elõtt kezded meg nem kell mert még ugye nincs.Az okmányirodába adják ki szülés után kb 8napra az anyakönyvi kivonatot,és a lakcímkártyát.A taj-számot kb 1.5hét múlva küldik postán keresztûl a Tb-tõl.Az egyszeri anyaságira és családi pótlékra pedig az Államkincstárnál kell beadni a kérelmet ahoz kell a baba okmányai is.Egy kérõlapon tudod intézni csak behúzod hogy egyszeri anyasági és családi pótlékra.Üdv 35hetes kismama

A Tgyás-t a munkahelyed intézi ha kifizetõhely, ha nem neked kell bevinni a TB-hez.Ha szülés elõtt kezded meg nem kell mert még ugye nincs.Az okmányirodába adják ki szülés után kb 8napra az anyakönyvi kivonatot, és a lakcímkártyát.A taj-számot kb 1.5hét múlva küldik postán keresztûl a Tb-tõl.Az egyszeri anyaságira és családi pótlékra pedig az Államkincstárnál kell beadni a kérelmet ahoz kell a baba okmányai is.Egy kérõlapon tudod intézni csak behúzod hogy egyszeri anyasági és családi pótlékra.Üdv 35hetes kismama
A kérdező hozzászólása: Köszike a segítséget jó babavárást és kellemes szülést egy 29 hetes kismama :D


A TGYÁS-t milyen papíron kell benyújtani a munkaadóhoz?

Ez más néven úgye a szülési szabadság?

Legjobb válasz: www.oep.hu oldalról letölthetõ

http://www.oep.hu oldalról letölthetõ
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen!

Tgyás igénylése, ha munkanélküli vagyok? Hogy kezdjem el és mikor? Azt mondták a munkaügyibe, hogy nekem kell íntézni. De hogy várják el, hogy 50km-t utazzak 8 hónaposan. Milyen papirok kellenek hozzá?

Legjobb válasz: A nyomtatványokat le tudod tölteni innen: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,35358&_dad=portal&_.. A "nyomtatványok biztositottak részére" alatt keresd. Kell majd neked igénybejelentõlap,pótlap dijmegállapitáshoz és nyilatkozat. A pótlapot kivéve kitöltöd õket és elviszed a munkaügyibe.Ott írni kell egy kérelmet,hogy aznaptól kéred az ellátás szüneteltetését tgyás igénylés miatt.Kiadnak minden papirodat,ezekkel mehetsz az OEP-hez,leadod mindet. Nekem a párom intézte amikor megszületett a baba,nem muszály most menned.

A nyomtatványokat le tudod tölteni innen: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 35358&_dad=portal&_.. A "nyomtatványok biztositottak részére" alatt keresd. Kell majd neked igénybejelentõlap, pótlap dijmegállapitáshoz és nyilatkozat. A pótlapot kivéve kitöltöd õket és elviszed a munkaügyibe.Ott írni kell egy kérelmet, hogy aznaptól kéred az ellátás szüneteltetését tgyás igénylés miatt.Kiadnak minden papirodat, ezekkel mehetsz az OEP-hez, leadod mindet. Nekem a párom intézte amikor megszületett a baba, nem muszály most menned.
A kérdező hozzászólása: Csak az álláskeresési segély, amit most kapok az 28.000 Ft, A tgyás meg 55.000 Ft. Ezért akarom minnél hamarabb íntézni.
Úgy van, ahogy az elsõ válaszoló írta. De a szülésed napjától számolj vissza 28 napot s már akkor igényleheted.
A kérdező hozzászólása: Egyébként ha dolgoznék munkahelyen akkor is nekem kellene átmennem íntézni és igényelni? Mert én úgy tudtam eddig, hogy a munkáltató íntézi.
Ha dolgozol akkor a munkáltató intézi, de mivel neked ilyen nincs, sajnos rád marad minden :(

Tgyás-hoz milyen papírok kellenek? Ha szülést előző hónapban megszűnt a munkaviszonyom, de biztosított voltam, álláskeresési támogatást kaptam, akkor is kapok Tgyás-t?

Legjobb válasz: Szülés után három hónappal igényelhetõ a Tgyás? Ha már nem vagyok biztosítotti jogviszonyban,viszont megvan hozzá a szükséges napom!

A kérdező hozzászólása: Szülés után három hónappal igényelhetõ a Tgyás? Ha már nem vagyok biztosítotti jogviszonyban, viszont megvan hozzá a szükséges napom!
Igen igényelhetõ! Munkaügyibe kell regisztrálni és ott kell szólni hogy adjanak foglalkoztatói igazolást és azt kell tovább vinni az oephez! Én túl vagyok egy ilyen torúrán sajna én is hasonló helyzetbe voltam! Minél hamarabb menj be és intézd el mert valamivel több mint a gyes és utánna gyedet is kapsz! Remélem érthetõen írtam ha nem akkor kérdezz nyugodtan és segítek amiben tudok!:-D
Ja azt el is felejtettem azt hiszem hogy ha a szülés napján nem voltál biztosított akkor nem jár a tgyás sem gyed! De viszont ha be vagy regisztrálva vagy ahogy megszûnt a munkaviszonyod mentél a munkaügyibe akkor nincs
Gond! De mindenesetre megér egy próbát kérdezz rá a mük. ba!
A kérdező hozzászólása: köszönöm a választ!Az nem baj, ha kaptam GYES-t, mert nekem senki nem mondta, hogy csak egy dolog igényelhetõ!vagy gyes, vagy tgyás... Milyen papírok kellenek a tgyás igényléséhez? Mennyi idõ múlva folyosítják? válaszod elõre is köszönöm! Elsõ babás anyuka

Terhes állományba ki vesz? Házi vagy nőgyógyász? És milyen az a papír? Hogy kell azt intézni? Állítólag azt kell leadni ha TGYÁS_t igényelek 28 nappal hamarabb.

Vagy mit jelent ez ogy terhes állományba venni?

Legjobb válasz: Szia!A nõgyógyásztól kellett igazolás a körzetinek és az írt ki.

Szia!A nõgyógyásztól kellett igazolás a körzetinek és az írt ki.
A kérdező hozzászólása: De én már vagy 4 hónapja táppénzen vagyok.
A kérdező hozzászólása: Ja, és melóhelyem nem tb kifizetõhely, tehát az oephez kell menjek intézni. Csak a jövõhéten megyek a házi dokimhoz is, meg a nõ gyászhoz is, nem tudom kitõl kérjem. Azt tudom, hogy a házidoki adja az utolsó papírt a táppénzrõl, (a nagy alakút) . És a kiskönyvemet teljesen le kell fénymásolni az egészet? Vagy csak pár lapot? Melyiket?
Terhesállományba a nõgyógyász vesz.Betegállományba a háziorvos vagy a nõgyógyász tarthat. A terhesállományba vétel azt jelenti, hogy bizonyitottan terhes vagy és meg is akarod tartani a babát, és onnantól fogva terhesgondozásra jársz.A terhesgondozásról szóló kiskönyvet /BP.Zugló, XIV.ker./ a gyermekorvosi rendelõben, ahova tartozik az ember, ott kapja meg a védõnõtõl.A terhesrendelésre és a védõnõhöz is meghatározott , elõre megbeszélt idõpontokban kell járni. A nõgyógyász majd errõl a rendszeres megjelenésrõl fog neked igazolást adni.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!