Találatok a következő kifejezésre: A TGYÁS-t papíron (15 db)

Szülés előtt szeretnék mindennel tisztába lenni, papírokat kitölteni, hogy akkor a páromnak csak le kelljen adnia. Szülés előtt 4héttel szeretném igényelni a TGYÁS-t, majd GYED-et.Leírná valaki részletesen hogyan, mikor és mit csináljak?

Hova kell a TGYÁS-igénylést benyújtani,illetve hol vannak nyomtatványok ezzel kapcsolatban?

Legjobb válasz: Ha táppénzen vagy, érdemes a szülés után kivenni a szülési szabit és TGYÁS-t igényelni, anyagilag jobban megéri. Persze csak ha nincs más akadálya. A párodnak majd add oda a te papírjaidat is (szem.ig., lakcímkártya, TAJ kártya), azt kérik majd. Mikor én szültem tavaly augusztusban, a kórházban jött egy hölgy, kitöltette a papírokat, így a gyerek TAJ kártyáját és lakcímkártyáját postán küldték 1 hét múlva, nem kellett menni sehová. A babakötvényrõl az infót küldi a MÁK postán kb. 2 hónap múlva, semmi intéznivaló nincs vele addig. Így a gyerek papírjaival szerencsére nem kellett sehova menni intézkedni.

Ha táppénzen vagy, érdemes a szülés után kivenni a szülési szabit és TGYÁS-t igényelni, anyagilag jobban megéri. Persze csak ha nincs más akadálya. A párodnak majd add oda a te papírjaidat is (szem.ig., lakcímkártya, TAJ kártya), azt kérik majd. Mikor én szültem tavaly augusztusban, a kórházban jött egy hölgy, kitöltette a papírokat, így a gyerek TAJ kártyáját és lakcímkártyáját postán küldték 1 hét múlva, nem kellett menni sehová. A babakötvényrõl az infót küldi a MÁK postán kb. 2 hónap múlva, semmi intéznivaló nincs vele addig. Így a gyerek papírjaival szerencsére nem kellett sehova menni intézkedni.
Szió! Az elõzõkhöz még csak annyit, hogy én is az elsõ hozzászóló által megadott helyrõl szedtem le a nyomtatványokat. Az ott írtaknak megfelelõen tettem hozzá a szükséges papírokat. Mondanom sem kell, hogy kiakadtam, mikor a férjem azzal jött haza, hogy egy csomó papír nem kell, viszont azokon kívül még kellett néhány. Ezért én azt tanácsolom, hogy kérdezz rá a munkahelyeden, hogy hol kell igényelned és ott kérdezz rá, hogy Õk mit kérnek. Én azt gondoltam, hogy mindenhol ugyanazok a papírok kellenek - hát tévedtem. Ez sajnos jellemzõ a bürokráciára.

Koraszülött a fiam, kórházban ápolják. A munkahelyen igényeltem a tgyás-t, de aztán szóltak, hogy gyáp-on leszek, mivel ő kórházban van. Azt mondták nem kell semmi papírt beadnom, erre fel nem számoltak nekem semmit a múlt hónapra. Nem értem mi van?

Legjobb válasz: Elvileg Tgyás-t kellett volna számolniuk attól a naptól, amikor született a fiad. Gondolj bele, hogy míg otthon vagy vele (tgyás, gyed, gyes) és valamiért kórházba kerül, akkor sem kapnál gyápot. Az csak akkor jár, ha munka mellett lesz beteg a gyereked, mindegy, hogy kórházban van, vagy otthon ápolod.Nekem is koraszülött volt a lányom és tgyást kaptam az elsõ naptól.

Elvileg Tgyás-t kellett volna számolniuk attól a naptól, amikor született a fiad. Gondolj bele, hogy míg otthon vagy vele (tgyás, gyed, gyes) és valamiért kórházba kerül, akkor sem kapnál gyápot. Az csak akkor jár, ha munka mellett lesz beteg a gyereked, mindegy, hogy kórházban van, vagy otthon ápolod.Nekem is koraszülött volt a lányom és tgyást kaptam az elsõ naptól.
Szia!Az Én kisfiam is koraszülött volt! Tavaly júniusban született 2 hónappal hamarabb! De én rendesen tgyás kaptam attól a naptól, ahogy megszületett!Meny be a helyi állami kincstárhoz ezt ott kell intézni, szerintem a munkahelyeden hülyeséget mondtak! Vidd be a MÁK-hoz a születési anyakönyvi kivonatot, a terhes kis könyvedet, taj kártyákat( a babáét is)! Nekem is így kellett! Ja és védõnõtõl egy igazolást, hogy rendese jártál a terhesgondozóba ez az anyasági támogatáshoz kell!
A kérdező hozzászólása: Postán is fel lehet adni a kérelmet a csp-re és az anyasági támogatásra?
Úgy tudom igen, de úgy lassabb a folyamat!
TGYÁS-t meg Gyed-et nem az államkincstár folyósítja, hanem az OEP, kivéve ha közszolgálatban dolgozol, és a MÁK bérszámfejti a fizetésedet. És ezekre az igényt a foglalkoztatódnál kell bejelenteni, kivéve ha egyéni vállalkozó vagy. Anyaságit, csépét az államkincstárnál, és fel lehet adni postán is. De jobban jársz, ha bemész hozzájuk, legalább akkor átnézi az ügyintézõ hogy jól van-e kitöltve, és nem levélben fognak hiánypótlásra felszólítgatni hónapok múltán.

Előbb szeretném 28 nappal igényelni a TGYÁS-t. Mi kell ehhez? Milyen az a nagyalakú orvos igzolás? Ez is rózsaszín, mint a táppénzes papír? A háziorvos adja vagy a nőgyógyász?

Legjobb válasz: Hasonló rózsaszín, mint a táppénzes. Nekem a nõgyógyász adta, de lehet, hogy a háziorvos is kiadja, a papírjaid alapján. Csak az a fontos, hogy rajta legyen a dátum, amikor elvileg szülsz. Ezen kívül egy TGYÁS igénylõ lapot kell kitölteni, nekem ezt a munkáltató adta, vagyis együtt töltöttük ki.

Hasonló rózsaszín, mint a táppénzes. Nekem a nõgyógyász adta, de lehet, hogy a háziorvos is kiadja, a papírjaid alapján. Csak az a fontos, hogy rajta legyen a dátum, amikor elvileg szülsz. Ezen kívül egy TGYÁS igénylõ lapot kell kitölteni, nekem ezt a munkáltató adta, vagyis együtt töltöttük ki.
Háziorvos is kiállítja, pont tegnap kérdeztem meg.
2. vagyok, még annyit mondtak, hogy ha bekerülök a kórházba akkor szólnom kell a háziorvosnak, mert a kórházi idõre, majd ott kapom meg a papírt. Hasonlóan mûködik, mint a táppénz. Rendszeresen adják majd ki a papírt, amit a munkáltatónál le kell mindig adni.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat! Nem tudjátok, hogy milyen kódot kell ráírni erre az orvosi igazolásra? Mert megkaptam a háziorvostól a nagy rózsaszín papírt, de nincs rajta kód, nyilván azért, mert nem tudta az asszisztens :-(
ha jól emlékszem, azt mondta a dokim asszisztense, hogy a TGYÁS-hoz is a 8-ast kell ráírnia majd, mint a sima táppénznél, de biztos ami biztos telefonon kérdezz rá vagy a dokinál vagy a z OEP-nél. Utolsó voltam:)


A TGyás-t és a többi papírt mikor intézem már kell lennie a babának lakcímigazolójának meg taj kártyájának?

De a mi okmányirodánkban 1 hónappal el?re kell húzni számot mert természetesen olyan sokan vannak. Vagy ez hogyan megy?

Legjobb válasz: A Tgyás-t a munkahelyed intézi ha kifizetõhely,ha nem neked kell bevinni a TB-hez.Ha szülés elõtt kezded meg nem kell mert még ugye nincs.Az okmányirodába adják ki szülés után kb 8napra az anyakönyvi kivonatot,és a lakcímkártyát.A taj-számot kb 1.5hét múlva küldik postán keresztûl a Tb-tõl.Az egyszeri anyaságira és családi pótlékra pedig az Államkincstárnál kell beadni a kérelmet ahoz kell a baba okmányai is.Egy kérõlapon tudod intézni csak behúzod hogy egyszeri anyasági és családi pótlékra.Üdv 35hetes kismama

A Tgyás-t a munkahelyed intézi ha kifizetõhely, ha nem neked kell bevinni a TB-hez.Ha szülés elõtt kezded meg nem kell mert még ugye nincs.Az okmányirodába adják ki szülés után kb 8napra az anyakönyvi kivonatot, és a lakcímkártyát.A taj-számot kb 1.5hét múlva küldik postán keresztûl a Tb-tõl.Az egyszeri anyaságira és családi pótlékra pedig az Államkincstárnál kell beadni a kérelmet ahoz kell a baba okmányai is.Egy kérõlapon tudod intézni csak behúzod hogy egyszeri anyasági és családi pótlékra.Üdv 35hetes kismama
A kérdező hozzászólása: Köszike a segítséget jó babavárást és kellemes szülést egy 29 hetes kismama :D
Igen, majd õ tudja!U
Elõször a nõgyógyásztól kérj papírt a szülés várható idõpontjáról. Azzal menj a háziorvoshoz. Ha nem tudja mit szeretnél, mondd neki, hogy olyan papírt töltsön ki, mint a táppénzes papír:) De biztosan tudni fogja.
Elsõ vagyok, nekem nem kellett igazolás a nõgyógyásztól, a háziorvos a kiskönyvet kérte, abban is benne van a szülés várható idõpontja!
A protokoll az, hogy csak igazolás birtokában állíthatja ki a papírt. Lehet orvosa válogatja, de a legtöbb helyen biztosan nem fogadják el csak a kiskönyvet. Ahogy pl. az apaságinál sem - ott is protokoll a hivatalos igazolás. Kérdezõ, kérdezd meg a háziorvosodat, õ kéri-e az igazolást.
Engem nõgyógyász tartott táppénzen, õ a adta a táppénzes papírt a tgyás-hoz, így nem kellett külön igazolásokat vinni a háziorvoshoz.
Nekem nem kellett háziorvoshoz mennem. Nõgyógyász adta a papírt a terhes állományba vételrõl. Azt hiszem így hívják. Vagy szülési szabadság.

Ha bt-m van, hol és milyen papírokkal tudom igényelni a GYED-et? A TGYÁS-t a könyvelőm intézte és ezt én szeretném.

Legjobb válasz: ´Magyar Államkincstárba kell elmenni.Szükséges papírokkal.A baba anyakönyvi kivonata,taj és lakcímkártyájával,és az adókártyájával.És természetesen a te papírjaiddal.Ott kitöltessz majd egy kérdõívet.Sokan vannak,úgyhogy készülj fel rá.De van baba-mama szoba ott el tudod látni a picurkád,ha magaddal viszed öt is.

´Magyar Államkincstárba kell elmenni.Szükséges papírokkal.A baba anyakönyvi kivonata, taj és lakcímkártyájával, és az adókártyájával.És természetesen a te papírjaiddal.Ott kitöltessz majd egy kérdõívet.Sokan vannak, úgyhogy készülj fel rá.De van baba-mama szoba ott el tudod látni a picurkád, ha magaddal viszed öt is.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen!

A szülési szabiról a papírt a munkahelyemen kellett leadnom, ez azt jelenti hogy majd ők intézik a TGYÁS-t?

Legjobb válasz: Szerintem igen, legalábbis nálunk így van. Kérdezd azért meg a bérszámfejtõt/könyvelõt!!

Szerintem igen, legalábbis nálunk így van. Kérdezd azért meg a bérszámfejtõt/könyvelõt!!

A TGYÁS-t milyen papíron kell benyújtani a munkaadóhoz?

Ez más néven úgye a szülési szabadság?

Legjobb válasz: www.oep.hu oldalról letölthetõ

http://www.oep.hu oldalról letölthetõ
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen!

A munkahelyem tb kifizetőhely, és holnap intézem ott a TGYÁS-t. Megtehetem azt, hogy nem várom meg, hogy ők intézzék, hanem elkérem a szükséges papírokat tőlük, és személyesen megyek vele a MÁK-hoz?

Mától terhesállományba vett a n?gyógyász, tehát a táppénzes papírokat, a terhes kiskönyvet, és az orvostól az igazolást is viszem a melóhelyre. Különben 15-ére vagyok kiírva szülésre.

Legjobb válasz: Nem tehetsz semmit, kell a melóhely közben, mert a MEP-nak kell onnan az igazolás, és ha a munkáltató nem kifizetõhely, akkor is oda kell mindent küldeni, õk pedig 3 napon belül kötelesek továbbítani a MEP felé. Én is dec 15-re vagyok kiírva és ugyanez a helyzet, csak én írtam a fõvárosi OEP / MEP -nek és õk válaszolták ezt. Sajnos a melóhelyem felszámolódott és nem is tudom hova küldjem a dolgokat, de akkor is oda kell.

Nem tehetsz semmit, kell a melóhely közben, mert a MEP-nak kell onnan az igazolás, és ha a munkáltató nem kifizetõhely, akkor is oda kell mindent küldeni, õk pedig 3 napon belül kötelesek továbbítani a MEP felé. Én is dec 15-re vagyok kiírva és ugyanez a helyzet, csak én írtam a fõvárosi OEP / MEP -nek és õk válaszolták ezt. Sajnos a melóhelyem felszámolódott és nem is tudom hova küldjem a dolgokat, de akkor is oda kell.
Én saját magam intéztem a MÁK-nál a dolgokat ( egyéni vállalkozó vagyok ), a fiam születése után rögtön beadtam az összes papírt és az elsõ juttatásra két és fél hónapot vártam. A MÁK kotlott a papírokon, de úgy rendesen.
Szió! Én gimnáziumban tanítok (illetve most nem, mert Gyeden vagyok) és a gazdasági irodában tanácsolták nekem, hogy magamnak intézzem a papírokat, mert úgy gyorsabb, mintha õk intéznék. A MÁK-nál a hölgy igen segítõkész volt, eszébe sem jutott elküldeni engem (mint ahogyan azt az egyik elõttem szóló írta). Gondolom ez függ az illetékesektõl is. Próbáld meg magadnak intézni! Üdv: Zita
A kérdező hozzászólása: De a munkahelytõl elkérném azt az igazolást, meg ami még esetleg kell, és személyesen vinném tovább a MÁK-nak, vagy hova. Attól félek igazából, hogy a munkáltatóm ott fog rajta kotlani, és nem küldi idõben tovább, én meg várhatom a pénzt.
Szia! A MÁK-tól én is megkaptam a pénzeket a postára adástól számítva 2 hétre. Meg is lepõdtem, hogy milyen gyorsak voltak. A TGYÁS-t viszont az OEP-nél kell igényelni!
Amennyiben a munkahelyed Tb kifizetõhely a tgyást õk intézik. A tgyás ügyében a MÁK-hoz nem kell menned, csak majd ha meglesz a babád, akkor kell a MÁK-hoz menni az anyásági támogatás és a családi pótlék ügyében. A táppénzes papírt (szülési szabadságosat is) a munkahelyeden adod le.
A kérdező hozzászólása: Voltam ma a munkahelyen és leadtam a táppénzes papírokat, az orvosi igazolást, hogy terhes állományba vett, és lefénymásolták a terhes kiskönyvet. Tudtommal, ha szülés elõtt igénylem a TGYÁS-t, csak ezek kellenek. De a munkaügyön azt mondták, még vigyük be, ha meg lesz a baba, a kórházi igazolást is, hogy mettõl-meddig voltunk a kórházban, és a baba anyakönyvi kivonatát is. Ezen kívül, ha majd elkészül a kicsi TB kártyája, azt is vigyük be. Semmit nem kellett aláírnom sem, azt mondta a mukaügyis, ha a baba születése után majd bemegy a párom és viszi a fennt leírtakat, majd õ aláírja. A TGYÁS-t meg, majd õk küldik a munkahelyrõl nekem. Most akkor, hogy van ez?

Tgyás-hoz milyen papírok kellenek? Ha szülést előző hónapban megszűnt a munkaviszonyom, de biztosított voltam, álláskeresési támogatást kaptam, akkor is kapok Tgyás-t?

Legjobb válasz: Szülés után három hónappal igényelhetõ a Tgyás? Ha már nem vagyok biztosítotti jogviszonyban,viszont megvan hozzá a szükséges napom!

A kérdező hozzászólása: Szülés után három hónappal igényelhetõ a Tgyás? Ha már nem vagyok biztosítotti jogviszonyban, viszont megvan hozzá a szükséges napom!
Igen igényelhetõ! Munkaügyibe kell regisztrálni és ott kell szólni hogy adjanak foglalkoztatói igazolást és azt kell tovább vinni az oephez! Én túl vagyok egy ilyen torúrán sajna én is hasonló helyzetbe voltam! Minél hamarabb menj be és intézd el mert valamivel több mint a gyes és utánna gyedet is kapsz! Remélem érthetõen írtam ha nem akkor kérdezz nyugodtan és segítek amiben tudok!:-D
Ja azt el is felejtettem azt hiszem hogy ha a szülés napján nem voltál biztosított akkor nem jár a tgyás sem gyed! De viszont ha be vagy regisztrálva vagy ahogy megszûnt a munkaviszonyod mentél a munkaügyibe akkor nincs
Gond! De mindenesetre megér egy próbát kérdezz rá a mük. ba!
A kérdező hozzászólása: köszönöm a választ!Az nem baj, ha kaptam GYES-t, mert nekem senki nem mondta, hogy csak egy dolog igényelhetõ!vagy gyes, vagy tgyás... Milyen papírok kellenek a tgyás igényléséhez? Mennyi idõ múlva folyosítják? válaszod elõre is köszönöm! Elsõ babás anyuka


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!