Találatok a következő kifejezésre: A TGYÁS-t a GYED-et a szülés (8 db)

TGYÁS-t ill. GYED-et, a szülés időpontját megelőző naptári év átlagkeresetéből számolják? A táppénzes állományt is beleveszik?

Legjobb válasz: igen a szülés elötti év átlagkeresete.a táppénz is kereset.beleszámít.

igen a szülés elötti év átlagkeresete.a táppénz is kereset.beleszámít.

Szülés előtt szeretnék mindennel tisztába lenni, papírokat kitölteni, hogy akkor a páromnak csak le kelljen adnia. Szülés előtt 4héttel szeretném igényelni a TGYÁS-t, majd GYED-et.Leírná valaki részletesen hogyan, mikor és mit csináljak?

Hova kell a TGYÁS-igénylést benyújtani,illetve hol vannak nyomtatványok ezzel kapcsolatban?

Legjobb válasz: Ha táppénzen vagy, érdemes a szülés után kivenni a szülési szabit és TGYÁS-t igényelni, anyagilag jobban megéri. Persze csak ha nincs más akadálya. A párodnak majd add oda a te papírjaidat is (szem.ig., lakcímkártya, TAJ kártya), azt kérik majd. Mikor én szültem tavaly augusztusban, a kórházban jött egy hölgy, kitöltette a papírokat, így a gyerek TAJ kártyáját és lakcímkártyáját postán küldték 1 hét múlva, nem kellett menni sehová. A babakötvényrõl az infót küldi a MÁK postán kb. 2 hónap múlva, semmi intéznivaló nincs vele addig. Így a gyerek papírjaival szerencsére nem kellett sehova menni intézkedni.

Ha táppénzen vagy, érdemes a szülés után kivenni a szülési szabit és TGYÁS-t igényelni, anyagilag jobban megéri. Persze csak ha nincs más akadálya. A párodnak majd add oda a te papírjaidat is (szem.ig., lakcímkártya, TAJ kártya), azt kérik majd. Mikor én szültem tavaly augusztusban, a kórházban jött egy hölgy, kitöltette a papírokat, így a gyerek TAJ kártyáját és lakcímkártyáját postán küldték 1 hét múlva, nem kellett menni sehová. A babakötvényrõl az infót küldi a MÁK postán kb. 2 hónap múlva, semmi intéznivaló nincs vele addig. Így a gyerek papírjaival szerencsére nem kellett sehova menni intézkedni.
Szió! Az elõzõkhöz még csak annyit, hogy én is az elsõ hozzászóló által megadott helyrõl szedtem le a nyomtatványokat. Az ott írtaknak megfelelõen tettem hozzá a szükséges papírokat. Mondanom sem kell, hogy kiakadtam, mikor a férjem azzal jött haza, hogy egy csomó papír nem kell, viszont azokon kívül még kellett néhány. Ezért én azt tanácsolom, hogy kérdezz rá a munkahelyeden, hogy hol kell igényelned és ott kérdezz rá, hogy Õk mit kérnek. Én azt gondoltam, hogy mindenhol ugyanazok a papírok kellenek - hát tévedtem. Ez sajnos jellemzõ a bürokráciára.

Mennyi Tgyás-t, ill. Gyed-et fogok kapni? Augusztusban szülök, február 1-től táppénzen vagyok a szülésig, csak utána (kb aug.15) indítom a Tgyást.

2008-ban az els? 7 hónapban GYED-et kaptam, 8. hónaptól gyest+munkabért. A fizetésem (alapbérem) 128.400 ft. Erre jön minden hónapban 29400 ft fix pótlék, tehát a havi bruttóm 157.800 ft volt 2008-ban (augusztustól). 2009. jan. 1.-én emeleték az alapbérem 133000 ft-ra, pótlék uannyi, összesen a havi bruttóm 162.400 ft lett. Február egyt?l a szülésig táppénzen leszek, plusz szabadságokat veszek ki minden hónapban (ez nem tudom befolyásolja-e a Tgyás, gyed számítást) Tud nekem valaki tgyást, gyedet számolni?


igy igaz!Ha lejárt a TGYÁS, csak akkor igényelhetsz GYES-t!

Szülés elõtt vagy után vegyem igénybe a TGYÁS-t, hogy a 2013-as jövedelmem után kapjam a GYED-et?

2014 augusztus 8.-ra vagyok kiírva.

Legjobb válasz: Biztos majd valaki kiigazít, ha rosszul írom, de én úgy tudom, hogy mivel tavaly december óta vagy táppénzen ezért idén vagyis 2014-ben nincs meg a 180 ledolgozott napod, ezért mindenképpen a 2013-as béred alapján fogják számolni a tgyásodat, függetlenül attól, hogy a szülés elõtt vagy a szülés után adod le az igényedet.

Biztos majd valaki kiigazít, ha rosszul írom, de én úgy tudom, hogy mivel tavaly december óta vagy táppénzen ezért idén vagyis 2014-ben nincs meg a 180 ledolgozott napod, ezért mindenképpen a 2013-as béred alapján fogják számolni a tgyásodat, függetlenül attól, hogy a szülés elõtt vagy a szülés után adod le az igényedet.
Mindig az igénylést megelõzõ évet nézik. Ha 2013-ban van 180 bérezett napod, akkor a 2013-as átlagbér lesz a tgyás alapja. Ebbe beleszámítódik a 2 hónap 4 órás béred is. A gyed alapja a 2014-es év lenne, mert a gyedet már 2015-ben igényelnéd a számításaim szerint, de mivel 2014-ben nincs 180 bérezett napod, mert táppénzen vagy, így a kedvezményszabály értelmében, a gyed alapja az elõzõ ellátás alapja lesz, vagy a gyed alapja megegyezik a tgyás alapjával, ami a 2013-as átlagbér. Mindegy, hogy szülés elõtt vagy után igényled, mivel 2014-ben szülsz mindenképp, így a 2013-as átlagbér 70%-a lesz a bruttó tgyásod. Ha idén dolgoztál volna fél évet táppénz nélkül, akkor több lenne a gyeded, mert a 2014-es évben gondolom maradtál volna 8 órában, így az lenne a gyed alapja, nem lenne benne a 4 órás bér, de mivel táppénzen vagy, így a tgyás alapja lesz a gyed alapja is, vagyis a 2013-as béred.

2014 szeptemberében fogok elöreláthatólag szülni. A TGYÁS-t és a GYED-et a 2013-as jövedelmem vagy a szülést megelözö 180 nap jövedelme alapján fogják számítani?

Legjobb válasz: Megnezik h 2013-ban megvan e a 180 berezett nap, ha igen, akkor abbol, ha nincs akkor a hianyzo napokat 2014-bol hozza szamitjak!

Megnezik h 2013-ban megvan e a 180 berezett nap, ha igen, akkor abbol, ha nincs akkor a hianyzo napokat 2014-bol hozza szamitjak!
Szia! Én is idén szeptember elején szülök, így már rengeteget nyomoztam én is, de elég nehéz biztosnak tûnõ infót szerezni.Ráadásul én veszélyeztetett terhes táppénzen vagyok tegnap óta, így már nem sok esély van befolyásolnom bármit is... Szóval, amit eddig 3 könyvelõ segítségével sikerült kiderítenem: Elõször a TGYÁS-t kell igényelnünk.(Megkérdeztem a MÁK-nál, nem lehet rögtön a GYED-et.) Ennek megállapításánál valóban vizsgálják a 180 napot és az elõzõ év, azaz a mi esetünkben 2013. átlagából számolják ki a TGYÁS-t. A TGYÁS 168 napig jár, mikor letelik, akkor igényelhetjük a GYED-et. Ez nálunk már 2015-re esik, így a számítási alap az elõzõ év ebben az esetben 2014, azaz az idei év átlagkeresete. Én most még nyomozom, hogy ha februárban megemeltetem papíron a béremet, vajon mit befolyásol majd a GYEDnél, mert én tvaly szeptembertõl fogva sajna csak 4 órásban vagyok, bruttó 60-ra bejelentve :( Nem tudom, hogy ha táppénzen vagyok, az befolyásolja-e a számítást, olyan szempontból, hogy a 180 napot nézik-e ebben az esetben is. Remélem nem nagyon bonyolultan írtam le, ha megtudsz valami biztosat légyszi te is írd le kommentbe, hátha te elõbb jutsz infóhoz.
sziasztok. Én ugyanebben a cipõbn járok, ho eleje ota veszélyeztetett terhesként táppénzen vagyok. Mint megtudtam ez nem számit bele semminek a számitásába, viszont ho végén az én szerzõdésem lejár sajnos :( A lényeg h a szülés napján kell a biztosított munkaviszony (ami a munkanélküli segély is lehet) a tgyás-t ez alapján számítják. Teljesen le vagyok törve, én nagyon számitottam rá, h nem csak a gyesbõl kell majd élni, hisz 2013ban végig volt munkaviszonyom, ezalapján a gyed is jo lett volna. De erre eddig nem gondoltam h ahhoz már a 2014et nézik, így vajmi apro összeg jönne ki :( Azt nem tudjátok esetleg, h ha megszûnik a munkaviszony akkor a munkanélküliben meddig kell bejelenteni? Várhatok vele hónapokat esetleg?mert ez az egyetlen megoldás nekem h a szülés napján meglegyen a "munkaviszony"
A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Kedves 2, köszi a részletes leírást. Na ezen most ledöbbentem, hogy a GYED-et már a 2014-es jövedelem után fogják számolni, biztos ez??? Én is veszélyeztetett terhes táppénzen vagyok mától, és ezért örültem, hogy a 2013-as jövedelmem nézik majd mind a kettõ kiszámításhoz, így lehetek 7 hónapot táppénzen... Akkor ezt én is bebuktam :( Nagyon jó lenne ha a GYED-et is a szülés elõtti évhez néznék. Na lehet én is megpróbálok még jobban utána járni. Kedves 3-as sajnálom, hogy neked sem túl jól alakul. Nem tudom mennyit lehet várni a munkanélkülire vonulással. Csak az a baj, ha bemész megkérdezni, már fel is vesznek. És meddig lehetsz munkanélkülin, hogy legyen szüléskor jogviszonyod?
A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Én most csak a neten kerestem, és találtam egy oldalt, ahol elég jól le van írva, mégsem teljesen egyértelmû, hogy akkor hogy is számítanak. [link] Bemásolni nem tudom, de van egy olyan rész amikor azt írják: "az igénylõ a gyed-re jogosultság kezdõnapját megelõzõ évben, illetve azt közvetlenül megelõzõen, táppénzben, terhességi-gyermekágyisegélyben vagy gyermekgondozási díjban részesült, és ezért nincs meg a 180 naptári nap keresete, akkor a gyed összegét a korábban folyósított ellátás alapját képezõ összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve, hogy ez kedvezõbb, mint a minimálbér." Én ezt úgy értelmezem, hogy ha mi 2015-ben fogjuk igényelni a GYED-et és a 2014-es évben nem lesz meg a 180 napunk, akkor a TGYÁS alapját képezõ összegbõl kell majd megállapítani, ami viszont a 2013-as jövedelmünk, mert 2014-ben a táppént és a TGYÁS miatt nem lesz meg a 180 nap. De javítsatok ki ha félre értettem. Lehet én is megkérdezek egy könyvelõ ismerõst azért...
Jol ertelmezed Amugy ha bemesz az oep-be ott tuti valaszt mondanak, annak idejen en is ott voltam.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szia! 2-es vagyok :) Ez amit találtál egészen biztatóan hangzik az eddigiekhez képest. Nekem már a munkahelyem könyvelõjén kívül családtag munkahelyén dolgozó munkaügyes is nyomoz. :D Most épp azt latolgatják, hogy februárra visszamenõleg érdemes-e megemelni papíron a fizumat, de ezek szerint nem nagyon. Közben kiderült, hogy nincs meg a jelenlegi munkahelyemnél a 180 napom, ami nekem jó hír, mert akkor talán nem a munkanélküli idõszakomat, hanem az elõzõ 8 órás állásomat fogják figyelembe venni. Plusz azóta hallottam olyat is, hogy eddig úgy volt, hogy a május nemtudom hányadikáig született gyerekek esetében kétféle képpen számolják ki a juttatásokat az anyukának, és amelyik kedvezõbb, azt veszik figyelembe. Ki is akadtam, hogy mi ebbõl is kiesünk. De közben állítólag módosították és a december 31-ig született gyerkõcök anyukáira is vonatkozik. Holnep leszek elvileg teljesen "okos", bár eddig mindenki azt mondta, biztos összeget majd akkor fogok tudni, ha beadtam az igénylést a TB-nek. :)

A TGYÁS-t és a GYED-et a szülés napját megelőző naptári év átlagkeresete alapján számolják ki?

Gondolom a netto bér 70 százaléka mindkett?, nem?

Legjobb válasz: Így van így számolják csak a bruttóval.

Így van így számolják csak a bruttóval.
Vagy ha nincs annyi idõre jövedelmed, akkor a szülést megelõzõ 180 naptári nap jövedelme alapján. A napi átlagkereset 70%-a. A GYED viszont nem lehet több 91700Ft-nál havolnta. De ezt az összeget minden évben törvény határozza meg. Ja, és mindkettõ feltétele, hogy a szülést megelõzõ két éven belül legyen 180 nap biztosításban töltött idõd.

Most vagyok 26 hetes a második babámmal. Az első 17 hónapos. Szülés után megkapom a GYED-et és utána a GYES-t az első után, plusz még a második után a TGYÁS-t?

Ha nem, akkor hogyan fognak alakulni ezek a juttatások? Milyen összeg?ek lesznek?

Legjobb válasz: Csak a legkisebb gyermek után jár pénzbeli ellátás: tgyás, utána gyed és 2. életév után gyes. Családi pótlék az egyetlen amit mindkét gyermek után megkapsz. Borzasztó, de ez van!

Csak a legkisebb gyermek után jár pénzbeli ellátás: tgyás, utána gyed és 2. életév után gyes. Családi pótlék az egyetlen amit mindkét gyermek után megkapsz. Borzasztó, de ez van!
Szeretném ha így lenne. De hangsúlyozom, hogy a második gyedem kevesebb mint az elsõ. Ha a szerzõdés szerinti bér alapján számolták volna ki, akkor a max. összeget kellene most is kapnom. Hol a hiba?
Mikori a jelenleg hatályos, általad idézett jogszabályhelyeknek a hatálybalépési idõpontja?
Mennyi bruttó esetén jár a max gyed? Mert szerintem nekem azt kellene kapnom. Ha a folyósító a mhely, mint kifizetõhely, akkor õk számolják - esetleg rosszul?
Meg kell mondjam, hogy számomra megdöbbentõ ez a jogszabályi rendelkezés, még senki nem hívta rá fel a figyelmemet, sõt, azt erõsítették amit én mondok, hogy a gyed alapja - ha nincs 180 nap bérezett jövedelem, pl gyed miatt - a minimálbér 2szeresének 70%a.
Azért nem jártam utána a kevesebb gyednek, mert egy pénzügyis barát kiszámolta a minibálbéres módszerrel és pont annyit is utalt a mtató. Eddig bíztam bennük... :(
Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehetõ jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képezõ összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezõbb. Tehát meg kell nézni, hogy a korábbi gyed alapjául szolgáló összeg vagy a szerzõdés szerinti összeg a kedvezõbb számítási alap. Arra kell rákérdezni, hogy a mtató mit vett alapnak. Szerintem a minimálbér... sajna, nehéz lesz tisztázni, de remélem mostmár tisztán látok. szerinted? És köszi. Le a kalappal!!!
Eltûntél.... :(
Itt vagyok, csak hosszú volt a nap:) Figyelj, ha gondolod, szívesen átszámolom neked, mennyit kellett volna kapjál, csak küldd el, hogy mikor szültél, (mindkét babát) és az elsõ baba elõtti jövedelmed mennyi volt, és mennyi a szerzõdés szerinti bruttód. :D
Köszi elõre is. Elõszedem a papírokat és küldöm priviben. A holnap nálunk lesz sûrû, egyedül leszek a gyerekekkel.. vmikor utánanézek az adatoknak. Nekem emelkedik a fizetésem, fizetési fokozat váltás miatt, gondolom az jogosultságkori vagyis a gyed kezdõ napja kori bérem kell?
Igen, tgyásban egyetértettünk korábban is. A hangvétel ellenére
Igen, a harmadik eredetileg is ezt irta: "a tgyás kevesebb lesz, mert annyi lesz a maximuma, mint a gyednek"
A juttatások összegének számítás módja nem változik, az adott juttatás elsõ kifizetését megelõzõ évben kapott jövedelem (neked gyed) átlaga az alap, összege: az alap 70%-a a tgyás és a gyed, azzal, hogy a gyed max összegû. Ezek az összegek most biztos kevesebbek lesznek mint az elsõ babánál, mert akkor a tényleges jövedelmed volt az alap és az gondolom több volt mint a gyed.
ÁÁÁÁ. Óriási tévedés, hogy a gyed lesz az alap, ellátás sosem alapja egy másik ellátásnak! Szülés után kapod a második baba után a tgyást (összege annyi, mint az elõzõvel, ha a minimálbér kétszeresét, vagy annál kevesebbet kerestél, illetve ha ennél többet kerestél, akkor sajnos a tgyás kevesebb lesz, mert annyi lesz a maximuma, mint a gyednek), a gyed pedig ugyanannyi lesz, mint az elsõ babával most, ugyanis a gyed összegét, mivel gyedben szülsz A SZERZÕDÉS SZERINTI BÉREDBÕL fogják kiszámolni. NEM az elõzõ évi gyededbõl!
Bocsánat ellátás alapja nem ellátás, ez igaz, és a gyed alapja nem a mostani gyed ez igaz. ÁÁÁÁÁÁ ha vki gyeden van és jön a következõ baba akkor sosem a bér szerinti jövedelem a számítás alapja!!!! Hanem egy meghatározott alap, a minimálbér 2szeresének 70%-a, de utánanézek a jszabálynak ha kell és folytatjuk a polémiát. Tapasztalatból tudom! Sajnos! Igaz szakvizsgán én is azt válaszoltam amit az elõttem író, ez tetszett a vizsgabiztosnak mert az lenne a normális. De sajnos nem gyerekpárti a szabályozás.
Akkor nézz utána, mert igaza van a harmadiknak. Gyere vissza a jogszabállyal... A lényeg, kedves kérdezõ, hogy a szülés után igényelheted a TGYÁS-t, GYED-et, majd GYES-t a második babára, az igényléstõl viszont le kell mondanod az elsõ gyerek után járó ellátást, csak egy ellátás jár neked ugyanis. De eldöntheted, melyik gyerek után járó ellátást kéred. De csak az egyiket kérheted.
Ja, és még valami: A minimálbér 2szeresének 70%-a a maximális összeg ellátás esetén. Ha nincs 180 bérezett nap, akkor nemcsak a gyed maximuma az általad leírt összeg, hanem a tgyásé is. Ugyanaz a jogszabály, amibõl fentebb idéztem, nagyon nem kell keresgélned, mert minden egy helyen van, de segítségként: a kötelezõ egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény és az ennek a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Kormányrendelet
Igen, akkor abban egyetértünk, hogy ha vki a minimálbérnél többet keres, akkor a tgyás a minimálbér 2szeresének 70%a. Én ebbõl indultam ki. Mi alapján mondod hogy a gyed alapja a szerzõdés szerinti bér? Ha a bér kevesebb mint a minimálbér. De ha magasabb? Mi az a REP jogász?
Tehát akkor abban is egyetértünk, hogy a tgyás max összege - mivel a kérdezõnél nincs 180 bérezett nap - a minimálbér 2szeresének 70%a. Így a tgyás esetében egyet beszéltünk.
Bocsi de automatikuan abból indultam ki, hogy több a bére mint a minimálbér
Én gyedben szültem és a második gyedem kevesebb volt. Tehát nem az elsõ gyeddel egyezõ összeg, nem a szerzõdés szerinti bér alapulvételével kiszámítva.
Igen, az akkori, amikor igényelted a gyedet. Mindegy mikor küldöd, ahogy hozzájutok, megnézem, és írok.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!