Találatok a következő kifejezésre: A TGYÁS-t a GYED-et a (62 db)

Hol lehet érdeklődni, hogy mivel járok jobban, ami a tgyás-t, a gyed-et, meg a gyes-t illeti? Egyáltalán mire vagyok jogosult, mit mikor tudok igénybe venni? Itt személyes eligazításra gondolok. Apeh? Tb?

Legjobb válasz: Alanyi jogon jár:családi potlék,egyszeri anysági támogatás.Ezt születés után intézheted a magyar államkincstárnál.www.allamkincstar.gov.huSzülés után leszel tgyás-on,majd gyeden.Ezek felõl érdeklödj a munkahelyeden vagy a védõnõdnél.Nekünk a szülõfelkészitõn is elmondták.

Alanyi jogon jár:családi potlék, egyszeri anysági támogatás.Ezt születés után intézheted a magyar államkincstárnál.www.allamkincstar.gov.huSzülés után leszel tgyás-on, majd gyeden.Ezek felõl érdeklödj a munkahelyeden vagy a védõnõdnél.Nekünk a szülõfelkészitõn is elmondták.
TB, és Magyar államkincstár.
A kérdező hozzászólása: Köszi

Miből számolják a TGYÁS-t és GYED-et?

Idén március 1-t?l vagyok táppénzen és novemberben fogok sz?lni tehát a TGYÁS-t novembert?l kapom. Tudom hogy a táppénz nem számít bele de akkor a január és a februári átlagkeresetemb?l számolnak? 2006.-tól ezen a melóhelyen vagyok már! Minimálbéren vagyok!

Legjobb válasz: Elsõ vagyok, bocsi, jogos az észrevétel a második válaszolónak igaza van, tgyás-nál 2009 lesz az irányadó idõszak, gyednél meg már 2010, mert az igénylést közvetlenül megelõzõ évet nézik. Utolsó válaszoló, nem minden esetben igaz, hogy a szülés elõtti évet nézik, mert ha gyedet csak a szülést követõ évben igényelsz, akkor a két ellátásnak nem ugyanaz az év lesz az alapja.

Elsõ vagyok, bocsi, jogos az észrevétel a második válaszolónak igaza van, tgyás-nál 2009 lesz az irányadó idõszak, gyednél meg már 2010, mert az igénylést közvetlenül megelõzõ évet nézik. Utolsó válaszoló, nem minden esetben igaz, hogy a szülés elõtti évet nézik, mert ha gyedet csak a szülést követõ évben igényelsz, akkor a két ellátásnak nem ugyanaz az év lesz az alapja.
Januári februári jövedelem, plusz a 15 munkanap betegszabadság márciusban. Ezt az összeget osztják a bérezett napok számával (kb. 80 bérezett napod van), és az lesz az ellátás alapja (naptári napra vetítve). Vagyis neked bruttó 147000+35500 osztva 80-al. Az alap így: 2281. Ennek a 70%-a a tgyás és gyed napi összege. A tgyásod kézbe így adójóváírással 47 ezer, a gyeded meg 43 ezer körül lesz.
Bocsi, de én úgy tudom hogy az elõzõ évi átlagkereset számít. Tehát tgyás-nél a 2009.évi átlagkereset alapján számolnak, gyednél pedig, mivel majd 2011.-ben igényled a 2010es jövedelem alapján (úgy ahogy az elsõ válaszoló írta). De ha nem volt változás tavalyhoz képest a béredben, a tgyás is annyi lesz, amit elõttem írtak.
A szülést megelõzõ év keresetébõl számolják, amibe a fizetésed, 15 nap betegszabi, és a jutalom számít bele. Egyébként az adózóna.hu-n találsz kalkulátort, amivel ki tudod számítani, hogy mennyit kapsz, és minimális az eltérés, mert csak arra nem kérdez rá. hogy hány napot voltál táppénzen.
Én is novemberben szülök elvileg. A tgyás a 2009 jövedelem alapján , a gyed pedig a 2010 es bér alapján lesz számolva.Ahogy már elõttem írták is. 32 km
A kérdező hozzászólása: Köszi mindenkienk!!!! Hát nem lesz sok a lóvé:((( De ez van! Köszi mégegyszer!!!

Szülés előtt szeretnék mindennel tisztába lenni, papírokat kitölteni, hogy akkor a páromnak csak le kelljen adnia. Szülés előtt 4héttel szeretném igényelni a TGYÁS-t, majd GYED-et.Leírná valaki részletesen hogyan, mikor és mit csináljak?

Hova kell a TGYÁS-igénylést benyújtani,illetve hol vannak nyomtatványok ezzel kapcsolatban?

Legjobb válasz: Ha táppénzen vagy, érdemes a szülés után kivenni a szülési szabit és TGYÁS-t igényelni, anyagilag jobban megéri. Persze csak ha nincs más akadálya. A párodnak majd add oda a te papírjaidat is (szem.ig., lakcímkártya, TAJ kártya), azt kérik majd. Mikor én szültem tavaly augusztusban, a kórházban jött egy hölgy, kitöltette a papírokat, így a gyerek TAJ kártyáját és lakcímkártyáját postán küldték 1 hét múlva, nem kellett menni sehová. A babakötvényrõl az infót küldi a MÁK postán kb. 2 hónap múlva, semmi intéznivaló nincs vele addig. Így a gyerek papírjaival szerencsére nem kellett sehova menni intézkedni.

Ha táppénzen vagy, érdemes a szülés után kivenni a szülési szabit és TGYÁS-t igényelni, anyagilag jobban megéri. Persze csak ha nincs más akadálya. A párodnak majd add oda a te papírjaidat is (szem.ig., lakcímkártya, TAJ kártya), azt kérik majd. Mikor én szültem tavaly augusztusban, a kórházban jött egy hölgy, kitöltette a papírokat, így a gyerek TAJ kártyáját és lakcímkártyáját postán küldték 1 hét múlva, nem kellett menni sehová. A babakötvényrõl az infót küldi a MÁK postán kb. 2 hónap múlva, semmi intéznivaló nincs vele addig. Így a gyerek papírjaival szerencsére nem kellett sehova menni intézkedni.
Szió! Az elõzõkhöz még csak annyit, hogy én is az elsõ hozzászóló által megadott helyrõl szedtem le a nyomtatványokat. Az ott írtaknak megfelelõen tettem hozzá a szükséges papírokat. Mondanom sem kell, hogy kiakadtam, mikor a férjem azzal jött haza, hogy egy csomó papír nem kell, viszont azokon kívül még kellett néhány. Ezért én azt tanácsolom, hogy kérdezz rá a munkahelyeden, hogy hol kell igényelned és ott kérdezz rá, hogy Õk mit kérnek. Én azt gondoltam, hogy mindenhol ugyanazok a papírok kellenek - hát tévedtem. Ez sajnos jellemzõ a bürokráciára.


TGYÁS-t ill. GYED-et, a szülés időpontját megelőző naptári év átlagkeresetéből számolják? A táppénzes állományt is beleveszik?

Legjobb válasz: igen a szülés elötti év átlagkeresete.a táppénz is kereset.beleszámít.

igen a szülés elötti év átlagkeresete.a táppénz is kereset.beleszámít.

Biztosítottnak számítok -e, ha nincs bejelentett állásom, de magamnak befizetem havonta a TB-járulékot? Kaphatok -e így TGYÁS-t és GYED-et?

A 180 munkahelyen töltött napom megvan az elmúlt évben, de csak 4 órás minimálbérre voltam bejelentve. Ha kaphatok GYEDet, az mennyi lenne? Gondolom nem sok... A GYES pedig ha jól értelmezem, alanyi jogon jár, tehát azt mindenképp kapnám, ugye? Így végül is kb. ugyanúgy jönnék ki anyagilag, ha jól gondolom. Elolvastam a hivatalos honlapokat, de nem egészen tiszta. Köszönöm a válaszokat!

Legjobb válasz: Ha a TB járulék fizetése alatt a 4.500,- Ft fizetését érted, akkor az csak egészségügyi ellátásra jogosít, tgyásra, gyedre nem. (a minimálbér fele után járó tgyás illetve gyed nem lenne egyébként sem több sajnos mint a gyes összege)

Ha a TB járulék fizetése alatt a 4.500, - Ft fizetését érted, akkor az csak egészségügyi ellátásra jogosít, tgyásra, gyedre nem. (a minimálbér fele után járó tgyás illetve gyed nem lenne egyébként sem több sajnos mint a gyes összege)

Mennyi tGyás-t illetve GYED-et fogok kapni, ha 4 évig jártam egyetemre, most pedig 5 hónapja van munkaviszonyom? Lassan jön a baba, így sztem összesen 8-9 hónap munkaviszonyom lesz (terveim szerint).

A bruttó fizum most 114.000, kézhez 74.000et kapok. Akkor ezután fogom kapni?

Legjobb válasz: Az egyetem után egyszerre elhelyezkedtél? A felsõfokú tanulmányokból 180 nap számítható bele a biztosítási idõbe. (Ennek a szülést megelõ két évben kell 365 napnak lennie). Ha a szülés évében lesz min. 180 nap munkaviszonyod, akkor a mostani bruttó fizetésed lesz a TGYÁS és a GYED alapja. Ennek a 70%-a mindkét ellátás. A tgyás-ból csak adóelõleget, míg a gyed-bõl az adóelõlegen kívül 9,5 % nyugdíjjárulékot is vonnak. Ez alapján ki tudod számolni, hogy mennyit kapsz. Plusz igénybe veheted a családi adókedvezményt (te vagy a párod), ez havi 10.000.-Ft egy gyerek után és már a 91. terhességi naptól igényelhetõ.

Az egyetem után egyszerre elhelyezkedtél? A felsõfokú tanulmányokból 180 nap számítható bele a biztosítási idõbe. (Ennek a szülést megelõ két évben kell 365 napnak lennie). Ha a szülés évében lesz min. 180 nap munkaviszonyod, akkor a mostani bruttó fizetésed lesz a TGYÁS és a GYED alapja. Ennek a 70%-a mindkét ellátás. A tgyás-ból csak adóelõleget, míg a gyed-bõl az adóelõlegen kívül 9, 5 % nyugdíjjárulékot is vonnak. Ez alapján ki tudod számolni, hogy mennyit kapsz. Plusz igénybe veheted a családi adókedvezményt (te vagy a párod), ez havi 10.000.-Ft egy gyerek után és már a 91. terhességi naptól igényelhetõ.
Már terhes vagy, vagy csak tervben van, hogy lassan jöhet? Mert egyébként terhesség alatt is dolgozhatsz, ha olyan a munkád. Vagy elmehetsz táppénzre is, de az jóval kevesebb, miint a fizud.
A kérdező hozzászólása: Az egyetem után 2 hónappal sikerült elhelyezkednem.
Elsõ vagyok. Már terhes vagy, vagy még csak tervezed? Határozatlan idõre szól a szerzõdésed?
A kérdező hozzászólása: Szombaton fogok tesztet csinálni, 2 napja késik és vannak tünetek is :-)
Akkor még 3-4 hónapig tervezel dolgozni, aztán táppénz? És mi a helyzet a munkaszerzõdéseddel? Határozott vagy határozatlan?
A kérdező hozzászólása: Igen, szeretnék kb félidõig dolgozni. Határozatlan :-)
Akkor ne lesz gond, jogosult leszel a tgyásra is. Csak annyi, hogy minél elõbb jelentsd be, hogy terhes vagy, mert akkor védett leszel és nem rúghatnak ki. Ha mondjuk várnál a 12. hétig, közben meg kirúgnának, akkor nem lehetne egy szavad sem, mert õk nem tudtak róla.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm ezt nem is tudtam!!! :-))

Márc.31 szól a hat. Idejű szerződésem. Simán meg van a 180 nap biztosított jogviszonyom, de ha elmegyek munkanélküli segélyre, akkor is csak 3 hónapig leszek ellátott. Mit tegyek, hogy TGYÁS-t és GYED-et kapjak?

Legjobb válasz: Tgyáshoz, gyedhez a szülést megelõzõ két évben legalább 365 nap kell. A 180 nap a régi szabály volt, most csak akkor elég a 180 nap ha valaki tanult elõtte. Igazából azon múlik a dolog, hogy meg van-e 365 napod, ha meg van akkor úgy kellene a munkaügyre bejelentkezni, hogy a szülés napján még biztosan jogosult legyél munkanélküli ellátásra, mert akkor jogosult lehetsz tgyásra illetve gyedre is.

Tgyáshoz, gyedhez a szülést megelõzõ két évben legalább 365 nap kell. A 180 nap a régi szabály volt, most csak akkor elég a 180 nap ha valaki tanult elõtte. Igazából azon múlik a dolog, hogy meg van-e 365 napod, ha meg van akkor úgy kellene a munkaügyre bejelentkezni, hogy a szülés napján még biztosan jogosult legyél munkanélküli ellátásra, mert akkor jogosult lehetsz tgyásra illetve gyedre is.
Csatlakozom az elsõhöz. Ha nincs meg a 365 napod, akkor sehogyan sem fog járni a tgyás és a gyed. Mikorra vagy kiírva? És mikortól dolgozol?
A kérdező hozzászólása: 2009. októberétõl dolgozom, így a 365 nappal nincs gond.Viszont kiírva augusztus 2-re vagyok.
Szia! Mintha én tettem volna fel a kérdést...Csak én aug végén fogok szülni.Én azt találtam ki, hogy nem jelentkezek be egybõl a munkanélkülire, majd csak június közepe felé, és 28 nappal a szülés elõtt megigényelem a Tgyást...és még idõ is marad a munkanélkülibõl...Csak a könyvelõ valami olyasmit hadovált, hogy gondoljam meg mert akkor a GYED igénylés 2013-ba lesz és így a 2012-t veszik alapul...nem fejtette ki még bõven, h mire gondolt itt pontosan...A bérem nem változott, 2007 óta folyamatos a munkaviszonyom, és úgy tudom GYED-hez a szülést megelõzõ 2 évben kell meglennie a 365 napnak...Valaki érti mire gondolt, vagy én nem értem csak?
Ha augusztus 2-re vagy kiírva, akkor május közepe elõtt nem érdemes kérned az álláskeresésit, hogy járjon a gyed is, ne csak a tgyás. Esetleg azt megteheted, hogy 30 napon belül kéred, és megigényled a tgyást 28 nappal a szülés várható idõpontja elõtt - így két legyet is ütsz egy csapásra: egyrészt folyamatos lesz a biztosítotti idõd, nem lesz benne 30 napnál hosszabb megszakítás, másrészt (emiatt) mind a tgyás mind a gyed alapja a tavalyi jövedelmed lesz. A lényeg, hogy mikor szülsz, (vagy mikor igényled a tgyást) akkor kapd az álláskeresésit, és maradjon pár napod a tgyás lejárta után, mert gyedre csak akkor leszel jogosult, ha álláskeresési támogatásban részesülsz, amikor igényled. Utolsó: nem tudom, mit magyarázott, mert neked a gyed igénylésed mindenképpen átcsúszik 2013-ra. És mivel nem lesz folyamatos a jogviszony (30 napnál hosszabb lesz benne a megszakítás), a korábbi jövedelmedet nem is fogják figyelembe venni, hanem a gyed alapja a minimálbér lesz, a tgyás alapja meg az álláskeresési alapjának 30-ad része. Viszont ez még mindig több, mint a gyes.

TGYÁS-t a munkahelyem igényelte a GYED-et is neki kell?

Bp-i munkahelyem van ami nem kifizet?hely és a pesti Egbizt. pénztártol igényelték én viszont vidéki vagyok.

Legjobb válasz: Ha tgyás-t õk igényelték, a gyedet is nekik kell, de menj be a munkaügyeshez és beszéljétek meg mikor kell igényelni, hogy idõben legyen. Nekem ugyanúgy a munkahely utalja, mint egykor a fizumat.

Ha tgyás-t õk igényelték, a gyedet is nekik kell, de menj be a munkaügyeshez és beszéljétek meg mikor kell igényelni, hogy idõben legyen. Nekem ugyanúgy a munkahely utalja, mint egykor a fizumat.
Szia, a TGYÁS-t a GyED-et és a GyES-t is a munkahely utalja, amennyiben TB kifizetõ hely, függetlenül attól, hogy hol laksz! Az Államkincstár utalja a családi pótlékot az egyszeri anyasági támogatást és az egyéb segélyeket!

Írnátok példákat, hogy kinek mennyi volt a bruttó fizetése és utána mennyi TGYÁS-t, illetve GYED-et kapott?

Legjobb válasz: Nekem a bruttó fizim 140.000 ft,eddig még csak tgyást kaptam,az 90-95.000 ft között váltakozott,gyedet a jövõ hónaptól fogok kapni,annak az összegét még én se tudom.

Nekem a bruttó fizim 140.000 ft, eddig még csak tgyást kaptam, az 90-95.000 ft között váltakozott, gyedet a jövõ hónaptól fogok kapni, annak az összegét még én se tudom.
Szia!Én bruttó 80000-rõl mentem szülni kb.5 éve.A tgyásom 56000ft volt, a gyed 52000.-De igy is bevállalunk még egy 3. babát!
Szia!tgyást 95000 kaptam, most a gyedem 610000
Szia! TGYÁS-em 380 ezer körül lesz, a GYED viszont maximalizálva van....
Nem mondhatom, hogy jól keres a férjem!Megkiméltük a ruhákat(amiket mind kaptuk!)is, a kellékeket is, nem használunk luxus dolgokat!Beosztással élünk, szeretetben!Nem minden a pénz!!
biztos jól keres a férjed...
Elsõ vagyok:igaza van az uccsó hozzászólónak, mezei közalkalmazott vagyok 13 év munkaviszonnyal, és tényleg minden juttatást alapul vesznek a számításhoz.Azért kaphatok több pénzikét.
Szerintem úgy kapott õ többet, hogy a TGYÁS-ba minden elõzõ évi jövedelem beleszámít, nem csak a havi bruttó törzsbér. Beleszámít pl. a 13. havi fizetés vagy a prémium is.
megint én...a táppénzem 96 e ft volt..
135.000 Ft Brutto 76.000 Ft Tgyás 56.000 Ft Gyed/ezt a nagy különbséget arra fogják, hogy elõzõ évben csak 2 hónapot dolgoztam a többi táppénz volt és ezt vették alapon, érdekes mert úgy tudtam hogy 180 nap ha nincs meg akkor az elõzõ évet nézik...tévedtem..nagyon kevés... Érdekelne, hogy az elsõ hozzászóló hogy a fenébe kapott 90 e ft-ot hisz csak 5e bruttóval volt több a fizuja..:(
Szia! Nekem a bruttó fizum 73ezer volt. A tgyás 50 körüli. A gyedem pedig 30 ezer. Azt persze hozzáteszem, hogy az adójóváírási kérelmemet nem vették figyelembe, és remélem hogy csak amiatt ennyi amennyi.
nekem a bruttó 100ezer-a tgyásnál tartok az 65-73ezer között mozog

Nappali tagozatos egyetem után hány évet kell dolgozni a baba születése előtt, hogy TGYÁS-t és GYED-et kapjak?

Úgy tudom valamennyire beleszámít a nappali tagozat is ezekbe.

Legjobb válasz: A nappali tagozatból 180 nap számít bele, tehát a tgyáshoz és gyedhez még további minimum 180 nap munkaviszony szükséges, és az, hogy a szülés napján is legyen élõ munkaszerzõdésed.

A nappali tagozatból 180 nap számít bele, tehát a tgyáshoz és gyedhez még további minimum 180 nap munkaviszony szükséges, és az, hogy a szülés napján is legyen élõ munkaszerzõdésed.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! :)
Ahogy az elsõ mondja. Fél év számít bele, de csak nappali tagozatnál.
A kérdező hozzászólása: Sajnos esélyem se lenne a levelezõre, mert csak nappali tagozat van ezen a szakon! Köszönöm!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!