Találatok a következő kifejezésre: A TGYÁS-hoz a GYED-hez (6 db)

A TGYÁS-hoz, illetve GYED-hez 180 nap folyamatos bejelentett munkahely kell vagy elég ha összesen annyi van, megszakításokkal?

A tgyás-hoz és a Gyed-hez a 180 nap biztosított id? lehetséges úgy, hogy nem folyamatos munkából jön össze? Pl. dolgoztam 1 hónapot januárban, utána szeptembert?l ismét. És ez utóbbi munkahelyr?l mennék táppénzre 5 hónap után?

Legjobb válasz: Szia! Értem, hogy mit akarsz kérdezni! A szülést megelõzõ két éven belül kell legalább 180 nap biztosítási ídõvel rendelkezned a tgyás, gyed igényléséhez, melyenek nem kötelezõ folyamatosnak lennie. Ha mégsem esel bele, akkor ne felejtsd el, hogy amíg táppénzen vagy, az is munkaviszonynak számít, hiszen foglalkoztatott vagy, csak éppen táppénzen! Remélem igy is összejön a 180 napod! Bõvebben: oep.hu. Boldog babavárást!

Szia! Értem, hogy mit akarsz kérdezni! A szülést megelõzõ két éven belül kell legalább 180 nap biztosítási ídõvel rendelkezned a tgyás, gyed igényléséhez, melyenek nem kötelezõ folyamatosnak lennie. Ha mégsem esel bele, akkor ne felejtsd el, hogy amíg táppénzen vagy, az is munkaviszonynak számít, hiszen foglalkoztatott vagy, csak éppen táppénzen! Remélem igy is összejön a 180 napod! Bõvebben: oep.hu. Boldog babavárást!
A kérdező hozzászólása: Szia! nagyon köszönöm a gyors válaszod! Sokat segítettél!

Ha 2014-ben szülök akkor ugye a tgyás-hoz gyed-hez a 2012-2013-as évet nézik?

És ha július 1-től táppénzen vagyok az ugyanúgy beleszámit a biztositott időbe? Gyed miatt kérdezem mert ha igen akkor elvileg a baba 2 éves koráig kapnám. Tudnátok segiteni hogy jól informálódtam-e?!

Legjobb válasz: Igen, beleszámít a táppénz a biztosítotti idõbe. A tgyás és a gyed alapja is 2013 lesz, 2012 már nem számít be az ellátások alapjába. De a biztosítotti idõ az valóban 2012-2014. (szüléstõl visszafelé számított 2 éven belül)

Igen, beleszámít a táppénz a biztosítotti idõbe. A tgyás és a gyed alapja is 2013 lesz, 2012 már nem számít be az ellátások alapjába. De a biztosítotti idõ az valóban 2012-2014. (szüléstõl visszafelé számított 2 éven belül)
Annyival egészíteném ki, hogy nem mindegy, hogy 2014. melyik felében szül a kérdezõ a gyed szempontjából. Ha 2014. végén és a tgyás 2015-ben jár le, akkor a 2014-es évet fogják a gyed alapjául venni.
Ez igaz, de mivel a szövegkörnyezetbõl határozottan az derül ki, hogy már terhes, így nemigen fogja kihúzni jövõ júliusig :D
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, és ha minden jól alakul akkor január vége fele fogok szülni :)
A kérdező hozzászólása: Még annyit kérdeznék hogyha nincs meg 2013-ban a 180 bérezett nap (táppénz miatt) akkor is abból az évbõl számolják? Vagy a táppénz is bérezett napnak számit?
Nem, a táppénz nem bérezett nap. Ha 2013-ban nincsen 180 bérezett napod, akkor a tgyása alapja a minimálbér kétszerese lesz, vagy ha a tényleges béred ennél kevesebb, akkor az. A gyed alapja meg a kedvezményszabály miatt ugyanennyi lesz.
A kérdező hozzászólása: Értem köszönöm.

Külföldi munkaviszony, bele számít a 18O napba amit a gyed-hez, gyes-hez, tgyás-hoz kérnek? Tudom igazolni.

Legjobb válasz: Elvileg beletartozik, mert hogy vontak utánna adót és igazolni is tudod. Abban nem vagyok biztos, hogy 100 %-ig veszik figyelembe, de szerintem igen.

Elvileg beletartozik, mert hogy vontak utánna adót és igazolni is tudod. Abban nem vagyok biztos, hogy 100 %-ig veszik figyelembe, de szerintem igen.


A TGYÁS-hoz és a GYED-hez szükséges 180 nap, az a ledolgozott munkanapokra vonatkozik, vagy minden napra (hétvége, táppénz, stb.)? Tehát, ahhoz hogy ezeket kapjam 6 vagy 9 hónap munkaviszonyomnak kell lennie?

Legjobb válasz: napra, pontosabban munkaviszony tól/ig határai között eltelt idõre. részletesen: http://www.csaladinet.hu/kisokos/gyed-gyes/

napra, pontosabban munkaviszony tól/ig határai között eltelt idõre. részletesen: http://www.csaladinet.hu/kisokos/gyed-gyes/

A 365napot a GYED-hez, TGYÁS-hoz naptári napnak értsem (1évnek) vagy ledolgozott munkanapnak ünnepek nélkül?

Legjobb válasz: Ledolgozott munkanap, ünnepnap és hétvégék nélkül.

Ledolgozott munkanap, ünnepnap és hétvégék nélkül.
dehogy is, minden egyes nap beleszámít, amikor élt a munkaviszony, akár hátvége volt, akár ünnepnap, akár szabadságon voltál, akár táppénzen. Ha pl. 2012. július 15-tõl van munkaviszonyod, akkor hétfõn már megvolt a 365 nap.
A kérdező hozzászólása: :D Pont ezért kérdeztem mert ennyire megoszlanak a vélemények, mindenki másképp tudja! Én is szeretném hinni, hogy a második válaszolónak van inkább igaza
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm! Mostmár telesenn egyérteelmû, és megnyugodtam!

Segítség kellene. Arról van szó, hogy meg van majdnem minden feltételem a TGYÁS-hoz, és a GYED-hez, kivétel az hogy most nem vagyok biztosítva. Ezt, hogy lehetne megoldani? (közel járok a szüléshez.)

Magam után hogy tudnám fizetni a járulékokat meg mindent, csak vállalkozói formában?? Vagy valakinek nincs valami ötlete... ???

Legjobb válasz: szia! Nincs véletlenül vállalkozó ismerõsöd? akkor vele megbeszélhetnéd, hogy sos jelentsen be, és te minden járulékot kifizetsz magad után. Neki semmibe nem kerülne, neked segítség lenne. Te pedig meghatározhatod, hogy kb mennyivel jelentsen be.

szia! Nincs véletlenül vállalkozó ismerõsöd? akkor vele megbeszélhetnéd, hogy sos jelentsen be, és te minden járulékot kifizetsz magad után. Neki semmibe nem kerülne, neked segítség lenne. Te pedig meghatározhatod, hogy kb mennyivel jelentsen be.
Álláskeresési járadékra nem vagy jogosult?Onnan mehetnél tgyás-ra, majd gyed-re is!
A 11:59-es válasz bármennyire jó szándékú, nem helyes: ha az APEH-hoz jelentkezel be egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére, akkor csak jogosult leszel térítésmentes egészségügyi ellátásra, de nem leszel biztosított. Ez két külön kategória. Csak akkor leszel biztosított, ha valaki bejelent alkalmazottként, vagy - ahogy gondoltad - egyéni vállalkozóként fizeted a minimálbér utáni összes járulékot. A szívességi bejelentéssel legyél óvatos.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a válaszokat


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!