Találatok a következő kifejezésre: A TGYÁS-hoz a (28 db)

Tényleg nem lehet 30 napnál több szünet két munkahely (vagy munkanélkülire bejelentkezés) között, különben elveszítem a TGYÁS-hoz szükséges 365 napot?

Remélem érthet? a kérdésem...

Legjobb válasz: Dehogy veszited el. A lényeg, hogy a szülés napján igy vagy úgy biztositott legyél. Tehát vagy még kapnod kell az álláskeresésit szülés napján, vagy szülés elött 28 nappal egkezded a tgyást, de akkor az igénylés napján kell még árjon munkanélküli. Tehát: Ha 2013 aug.1-re vagy kiirva, akkor július 3-tól vagy megigényled a tgyást és még júli 3-án a munkanélkülid is jár, vagy pedig aug.1-én is jár a munkanélküli. A lényeg, hogy biztositva legyél szülés napján. Én szüléss elött 28 nappal kezdtem meg a tgyást munkanélkülirõl

Dehogy veszited el. A lényeg, hogy a szülés napján igy vagy úgy biztositott legyél. Tehát vagy még kapnod kell az álláskeresésit szülés napján, vagy szülés elött 28 nappal egkezded a tgyást, de akkor az igénylés napján kell még árjon munkanélküli. Tehát: Ha 2013 aug.1-re vagy kiirva, akkor július 3-tól vagy megigényled a tgyást és még júli 3-án a munkanélkülid is jár, vagy pedig aug.1-én is jár a munkanélküli. A lényeg, hogy biztositva legyél szülés napján. Én szüléss elött 28 nappal kezdtem meg a tgyást munkanélkülirõl
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod! Közben felhívtam az egbizt. pénztárt, és ott azt mondta a hölgy, hogy azért nem mindegy, hogy megvan-e/lesz-e a folyamatos biztosításom, mert a TGYÁS és a GYED alapja más lesz. Ha folyamatos, akkor vagy a munkabér, vagy a minimálbér 2x-ese az alap (amelyik alacsonyabb, ez bruttó kb. 180 eFt), de ha 30 napnál több szünet van az ellátások, biztosított jogviszonyok között, akkor az álláskeresési járadék lesz az alap. Tehát valahogy el kell intéznem, hogy megszakítsam az álláskeresési járadékot kb 3 hétre, mert úgy magasabb összeget kapok, ha a minimálbér 2x-esébõl számítják majd a pénzem. Úgyhogy válaszolva a saját kérdésemre: nem veszítem el a 365 napot, de a számítás alapja más lesz.

A Tgyás-hoz kellő biztosítási időszak mit jelent?

Én biztosítva vagyok, de nem munkaviszony által, hanem mert le vagyok %-olva, és így automative fizetik utánam. Az érdekelne pontosan, hogy a TGYÁS-hoz munkaviszony által biztosítottság kell, vagy ez is jó, ami nekem van? Eddig végig tanultam, közben férjhez mentem,suli végzésem óta munkát nem találok, most meg jön a baba.

Legjobb válasz: Az, hogy le vagy százalékolva csak annyit tesz, hogy jogosult vagy az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaira, de a pénzbeniekre nem. A tgyás pénzbeni ellátás, így arra nem leszel jogosult. Csak gyes és csp lesz, amit a baba uátn kapsz.

Az, hogy le vagy százalékolva csak annyit tesz, hogy jogosult vagy az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaira, de a pénzbeniekre nem. A tgyás pénzbeni ellátás, így arra nem leszel jogosult. Csak gyes és csp lesz, amit a baba uátn kapsz.

A TGYÁS-hoz, illetve GYED-hez 180 nap folyamatos bejelentett munkahely kell vagy elég ha összesen annyi van, megszakításokkal?

A tgyás-hoz és a Gyed-hez a 180 nap biztosított id? lehetséges úgy, hogy nem folyamatos munkából jön össze? Pl. dolgoztam 1 hónapot januárban, utána szeptembert?l ismét. És ez utóbbi munkahelyr?l mennék táppénzre 5 hónap után?

Legjobb válasz: Szia! Értem, hogy mit akarsz kérdezni! A szülést megelõzõ két éven belül kell legalább 180 nap biztosítási ídõvel rendelkezned a tgyás, gyed igényléséhez, melyenek nem kötelezõ folyamatosnak lennie. Ha mégsem esel bele, akkor ne felejtsd el, hogy amíg táppénzen vagy, az is munkaviszonynak számít, hiszen foglalkoztatott vagy, csak éppen táppénzen! Remélem igy is összejön a 180 napod! Bõvebben: oep.hu. Boldog babavárást!

Szia! Értem, hogy mit akarsz kérdezni! A szülést megelõzõ két éven belül kell legalább 180 nap biztosítási ídõvel rendelkezned a tgyás, gyed igényléséhez, melyenek nem kötelezõ folyamatosnak lennie. Ha mégsem esel bele, akkor ne felejtsd el, hogy amíg táppénzen vagy, az is munkaviszonynak számít, hiszen foglalkoztatott vagy, csak éppen táppénzen! Remélem igy is összejön a 180 napod! Bõvebben: oep.hu. Boldog babavárást!
A kérdező hozzászólása: Szia! nagyon köszönöm a gyors válaszod! Sokat segítettél!


Ha 2014-ben szülök akkor ugye a tgyás-hoz gyed-hez a 2012-2013-as évet nézik?

És ha július 1-től táppénzen vagyok az ugyanúgy beleszámit a biztositott időbe? Gyed miatt kérdezem mert ha igen akkor elvileg a baba 2 éves koráig kapnám. Tudnátok segiteni hogy jól informálódtam-e?!

Legjobb válasz: Igen, beleszámít a táppénz a biztosítotti idõbe. A tgyás és a gyed alapja is 2013 lesz, 2012 már nem számít be az ellátások alapjába. De a biztosítotti idõ az valóban 2012-2014. (szüléstõl visszafelé számított 2 éven belül)

Igen, beleszámít a táppénz a biztosítotti idõbe. A tgyás és a gyed alapja is 2013 lesz, 2012 már nem számít be az ellátások alapjába. De a biztosítotti idõ az valóban 2012-2014. (szüléstõl visszafelé számított 2 éven belül)
Annyival egészíteném ki, hogy nem mindegy, hogy 2014. melyik felében szül a kérdezõ a gyed szempontjából. Ha 2014. végén és a tgyás 2015-ben jár le, akkor a 2014-es évet fogják a gyed alapjául venni.
Ez igaz, de mivel a szövegkörnyezetbõl határozottan az derül ki, hogy már terhes, így nemigen fogja kihúzni jövõ júliusig :D
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, és ha minden jól alakul akkor január vége fele fogok szülni :)
A kérdező hozzászólása: Még annyit kérdeznék hogyha nincs meg 2013-ban a 180 bérezett nap (táppénz miatt) akkor is abból az évbõl számolják? Vagy a táppénz is bérezett napnak számit?
Nem, a táppénz nem bérezett nap. Ha 2013-ban nincsen 180 bérezett napod, akkor a tgyása alapja a minimálbér kétszerese lesz, vagy ha a tényleges béred ennél kevesebb, akkor az. A gyed alapja meg a kedvezményszabály miatt ugyanennyi lesz.
A kérdező hozzászólása: Értem köszönöm.

Milyen papírok kellenek a TGYÁS-hoz, hogy még a pici születése előtt megkapjuk?

Köszi a válaszokat!!!!

Legjobb válasz: A TGYÁS-t a munkahelyed kell, hogy intézze elvileg. Ez a nyomtatványa: http://www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/C5006F9E577F1B46E040A8..

A TGYÁS-t a munkahelyed kell, hogy intézze elvileg. Ez a nyomtatványa: http://www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/C5006F9E577F1B46E040A8..
egy olyan papír, mint a táppénzes, csak az lesz ráírva hogy betöltötted a 36 hetet, és szülési szabira vehetnek, rajta lesz a kiírt dátum is. én a terhesgondozáson kaptam meg, aztán adtam le a céghez, majd szülés után lett pótólva a születési anyakönyvi kivonat, zárójelentés, tajszám, kórházi igazolás.
igen igy van.
igen, Tgyás jár, ez 180 nap utána a gyed, de az már kevesebb, örülj a tgyásnak.
a tgyás nem 180, hanem csak 168 nap, a többi stimmel.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!!!

Kell orvostól igazolás a tgyás-hoz?

Végig dolgoztam a terhességem alatt, nem mentem táppénzre.

Legjobb válasz: A terhesség 36. hetétõl a baba 5 hónapos koráig jár a tgyás. Én a születésük napjától vettem igénybe, születési anyakönyvi kivonat kellett, orvosi igazolás nem.

A terhesség 36. hetétõl a baba 5 hónapos koráig jár a tgyás. Én a születésük napjától vettem igénybe, születési anyakönyvi kivonat kellett, orvosi igazolás nem.
36. héttõl igényeltem, természtesen ilyenkor nem a szül. anyakönyvi kiv. kell, hanem a terheskiskönyvet kell bemutatni.
Hát ma kérdeztem éppen a tbnél.ha te intézed, mert pl én is én fogom nem a munkáltató-azt mondták ez a jobb , mert így tuti, hogy idõben le van adva.kell egy foglalkoztatói igazolás, meg egy olyan rózsaszínû papír amit táppénznél adnak amin alá van húzva, hogy terhességi állományban van és fel van tüntetve a szülés ideje, ja meg atrehes kiskönyv másolata a szül idõpont miatt.Ezek akkor kellenek ha szülés elõtt veszed igénybe 28nappal. Ha nem, hanem szüléstõl akkor kell a foglalkoztatói igazolás a munkáltatótól a gyerek szül. anyakönyvi kivonata és egy kórházi igazolás a szülésrõl amit egyébkénzt is adnak.Nekem ennyit mondtak.

A tgyás-hoz kell foglalkoztatói igazolás és jövedelemigazolás? Ha szülés elõtt igénylem, akkor mi a mentete? Mik kellenek hozzá?

Elsõ baba,és még nem igazán tudom,hogy melyiket hogy kell intézni

Legjobb válasz: Letöltöd a MÁK honlapjáról az igénylõlapot, hozzáteszed a háziorvosi igazolást a tgyásra vételrõl, lemásolod a terhes kiskönyvet, abba benne van a várható dátum, és ezt így postázod, vagy viszed a munkahelyednek, ezt õk intézik. A jövedelem és foglalkoztatói igazolást már õk intézik.

Letöltöd a MÁK honlapjáról az igénylõlapot, hozzáteszed a háziorvosi igazolást a tgyásra vételrõl, lemásolod a terhes kiskönyvet, abba benne van a várható dátum, és ezt így postázod, vagy viszed a munkahelyednek, ezt õk intézik. A jövedelem és foglalkoztatói igazolást már õk intézik.
Google-ba írd be tgyás igénylés, aztán családi pótlék igénylés, anyasági támogatás igénylés, családi adókedvezmény igénylés, és talán a szuloklapja.hu-n ki fogja dobni mindnek a pontos igénylési menetét.

Mennyivel kaptál kevesebbet a TGYÁS-hoz képest?

Vagyis mennyi volt a GYED-ed?Sokkal kevesebb lett,mint a TGYÁS?Ezrek vagy 10 ezrek-kel lett kevesebb?

Legjobb válasz: 10-12 ezerrel kevesebb

10-12 ezerrel kevesebb
Egy cseppecskét kevesebb lett. 230 ezer volt a TGYÁS-m és 111 ezer a GYED-em.
Kettesnek azért, mert max. gyedet kap, nem az átlagkeresetébõl számolják, mert meghaladja a bruttód a 196 ezer forintot. A tgyásból csak 16% Szja-t vonnak. A gyedbõl az SZJA mellett levonják még a nyugdíjjárulékot és a TB-t is, azért kevesebb. A gyed nekem is 10 ezerrel lett kevesebb. Ez attól függ, mennyi a gyed bruttója. Nem mindegy hogy bruttó 90 ezerrel számolunk, vagy bruttó 70 ezerrel. Ugye minél nagyobb a bruttó, annál több a levonás is.
170 volt a tgyás-om, most max gyed-et kapok 60e a különbség. Nem kevés, de készültünk rá.
Az egyik elõttem válaszolónak: gyedbõl nem vonnak tb-t. Csak szja és nyugdíjíjárulék a levonás belõle.p, KÉrdezõ, óriási különbség is lehet tgyás és gyed között, mert a gyed maximált minden esetben, míg a tgyásnak csak bizonyos esetben van felsõ korlátja. Ha a béred 196 ezer alatt volt, akkor általánosságban elmondható, hogy 10%-al lesz kevesebb a gyed, mint a tgyás volt. Nekem pl. 170 ezer volt a tgyás, 101 ezer a gyed, mert a bruttóm jóval 200 ezer felett volt.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Azért érdeklõdtem, mert ma kaptam meg a TGYÁS-t. A kalkulátorral, amit belinkeltél kiszámoltam, de én annál sokkal többet kapok, és nem értem miért. Kiváncsi voltam, hogy a GYED-em is ilyen jól fizet e majd.
260000 volt a tgyás, 50000 gyed. Komoly nem?
5 ezer forinttal lett kevesebb a GYED-em. Én még a "jól jártam" kategóriába esek. Viszont a GYED kompenzációm pedig 6800 Forint/hó. Szóval .. most mégsem érzem meg ezt a különbözetet.
A kérdező hozzászólása: Ja, értem mostmár! És akkor hogy tudom kiszámolni, hogy nekem mennyi lesz a GYED-em?
A kérdező hozzászólása: 2-es! 100 ezerrel lett kevesebb?? Hu...az nagyon sok :(
A kérdező hozzászólása: Értem már.A bérem bruttó 164 ezer. Így akkor nem lesz sokkal kevesebb a GYED-em, mint a TGYÁS. Köszi mindenkinek!!További szép napot nektek!

A TGYÁS-hoz előírt 180 nap-ba milyen jövedelem vehető figyelembe?

Végkielégítés, szabadság megváltás pl?

Legjobb válasz: Minden olyan jövedelem ami után TB járulékot fizettél. Nem rendszeres jövedelmek (jutalom, végkielégítés stb.) is ha kifizetésük az irányadó idõszakra esik.

Minden olyan jövedelem ami után TB járulékot fizettél. Nem rendszeres jövedelmek (jutalom, végkielégítés stb.) is ha kifizetésük az irányadó idõszakra esik.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a választ!
a végkielégítés és a szabadságmegváltás éppen nem számít bele, ugyanis nem vonnak belõle pénzbeli egészségbiztosítási járulékot.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!