Találatok a következő kifejezésre: A TGYÁS a (1432 db)

Akinek hó közben járt le a tgyás-a, az a következő hónapban egyszerre kapta a tgyást, gyedet, vagy a tgyást kiutalták hamarabb?

Nekem augusztus 17-én jár le a tgyásom. Egyben fogják küldeni a tgyást+gyedet jöv? hónap elején, vagy kifizetik soron kívül? Nektek hogy volt?

Legjobb válasz: Nekem anno egybe utaltak egy fél havi tgyást egy fél havi gyeddel.

Nekem anno egybe utaltak egy fél havi tgyást egy fél havi gyeddel.
nekem hó elején a fél rész tgyást és a hóköziben a gyedet köv hónapban rendesen a gyedet
Elöbb igényelni kell a gyedet is, ugyanúgy, mint a tgyást...megkapod a fél havit, majd a következõ hónapban a gyedet, nálam így volt..
Nekem nem utalták ki hó közben, egyszerre érkezett.

A tgyás, a gyes a gyed mikortól jár? Kihez kell fordulni az iratokért? J. N. SZ. Megyében. Május végén szülök.

Legjobb válasz: Ha volt munkáltatód, akkor elõször velük beszélj. Nekem nem kifizetõhely a munkáltatóm, de nekem õk intéztek mindent. Az OEP honlapról lehet letölteni a szükséges dokumentumokat. Én letöltöttem, kitöltöttem, elküldtem a munkahelyemnek és a jövedelemigazolásommal együtt õk továbbítottak mindent az OEP-nek. Én a tgyást a szülés napjától igényeltem. Október 26-án adtam le a papírokat, és nov. 9-én már megkaptam a pénzt. Ha a munkáltatód nem vállalja az intézkedést, akkor ki kell tölteniük azt ami rájuk vonatkozik, és akkor te tudod elküldeni az OEP-nek a papírokat. A tgyás-hoz ezek kellenek (én ilyen néven találtam meg az OEP honlapján): THGYS_NYILATK2007-1 FOGLALKOZTATTÓI IGAZOLÁS OK_090813.-2 POTLAP_FOGLALKOZTATOI_IGAZOLASHOZ TGYÁS KPE_50-1_NEMMINTA Ami pedig még kell, az a sok-sok személyes iratod (személyi, TAJ, adószám, lakcímkártya, baba TAJ, baba lakcím-kártya, baba anyakönyvi kivonat...azt hiszem ezek, de nézz utána hátha kell még valami). Az anyasági támogatást se felejtsd el igényelni majd, azt a MÁK-tól kell kérni!

Ha volt munkáltatód, akkor elõször velük beszélj. Nekem nem kifizetõhely a munkáltatóm, de nekem õk intéztek mindent. Az OEP honlapról lehet letölteni a szükséges dokumentumokat. Én letöltöttem, kitöltöttem, elküldtem a munkahelyemnek és a jövedelemigazolásommal együtt õk továbbítottak mindent az OEP-nek. Én a tgyást a szülés napjától igényeltem. Október 26-án adtam le a papírokat, és nov. 9-én már megkaptam a pénzt. Ha a munkáltatód nem vállalja az intézkedést, akkor ki kell tölteniük azt ami rájuk vonatkozik, és akkor te tudod elküldeni az OEP-nek a papírokat. A tgyás-hoz ezek kellenek (én ilyen néven találtam meg az OEP honlapján): THGYS_NYILATK2007-1 FOGLALKOZTATTÓI IGAZOLÁS OK_090813.-2 POTLAP_FOGLALKOZTATOI_IGAZOLASHOZ TGYÁS KPE_50-1_NEMMINTA Ami pedig még kell, az a sok-sok személyes iratod (személyi, TAJ, adószám, lakcímkártya, baba TAJ, baba lakcím-kártya, baba anyakönyvi kivonat...azt hiszem ezek, de nézz utána hátha kell még valami). Az anyasági támogatást se felejtsd el igényelni majd, azt a MÁK-tól kell kérni!

Volt valami változás abban, hogy 180 napot kell adott évben ledolgozni, hogy abból számítsák ki a TGYÁSomat? A táppénz 60%?

Legjobb válasz: Egész pontosan 180 bérezett napnak kell lennie (munka, szabi, betegszabi) ahhoz, hogy ne legyen maximuma a tgyásnak. Ez mg most is így van, nem változott. Ha nincs 180 bérezett napod, csak kevesebb, akkor is a béred alapján számolják a tgyást, csak van maximuma, 109200-nál több nem lehet.

Egész pontosan 180 bérezett napnak kell lennie (munka, szabi, betegszabi) ahhoz, hogy ne legyen maximuma a tgyásnak. Ez mg most is így van, nem változott. Ha nincs 180 bérezett napod, csak kevesebb, akkor is a béred alapján számolják a tgyást, csak van maximuma, 109200-nál több nem lehet.
Ja és igen, a táppénz 60%, ha az igénylés elõtt két évig volt folyamatos biztosítotti jogviszonyod. Ha nem volt, akkor a táppénz csak 50%.
A kérdező hozzászólása: Ha Gyeden voltam itthon, akkor az biztosítottnak számít, igaz?
Igen, az annak számít.


A TGYÁS a GYES-el egyenlő?

Legjobb válasz: Nem! A TGyás-terhességi gyermekágyi segély,a Gyes pedig Gyermekgondozási segély! A tgyás az átlag munkabéred 70%-a, míg a gyes ha jól tudom valami 30 ezer ft körüli összeg!!!

Nem! A TGyás-terhességi gyermekágyi segély, a Gyes pedig Gyermekgondozási segély! A tgyás az átlag munkabéred 70%-a, míg a gyes ha jól tudom valami 30 ezer ft körüli összeg!!!
Nem, a TGYÁS az nagyjából a GYED-del egyenlõ, a fizud átlagának (tehát a ténylegesen kézhez kapott fizetésednek) a hetven százaléka. GYES-t csak a picid két éves kora után kapsz, még egy évig, ez viszont mindenkinek kb. 30 ezer, de ez mellett már szabad dolgozni, akkor is megkapod, ha jól tudom. TGYÁS minimálbérnél pl. 50 ezer forint körül van (nem tudom pontosan, mert a családival egyszerre utalják, úgy 62 ezer valamennyi).
A TGYÁS-t is és a GYED-et is a bruttó fizetésbõl számolják ki. 70%.
kérdés...mi van ha tanulok és mellette mellékállásban dolgozom is..akkor is megkapom a TGYÁS-t és a GYES-t???vagy akkor mi a helyzet????
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a segítséget!Még annyit kérdeznék, hogy tiszta legyen, hogy mitõl függ, hogy TGYÁS-t, vagy GYED-et kapok?
A TGYÁS-t a szülés után kapod pár hétig, utána a GYED-et 2 éves koráig és 2-3 éves koráig a GYES-t. Volt ez így idáig, mi még beleestünk!
A kérdező hozzászólása: Köszi, azóta már tudom én is:-)

Aki munkanélküli, annak hol kell igényelnie a tgyást? A munkaügyi központban?

Legjobb válasz: Csak akkor kapsz Tgyás, ha bejelentett munkával rendelkezel és van az utolsó 2 évben 180 nap munkaviszonyod.

Csak akkor kapsz Tgyás, ha bejelentett munkával rendelkezel és van az utolsó 2 évben 180 nap munkaviszonyod.
Szia!!! én úgyanígy jártam, ápolónõ voltam, és próbaidõn, amikor májusban kiderült h terhes vagyok, el is küldtek...nekem is megvan elõtte a 180 napom, csak ugye ez pont új munkahelyem volt. aztán 45 napig passziv táppénzen, voltam, után és azóta is munkanélkülin vagyok. ez viszont október 13ig jár nekem, és novemberben szülök...engem is érdekelne, hogy ilyenkor mi jár, és hol kell ezeket intézni...ha valaki tud segíteni elõre is köszi!
Ha kiderül, hogy terhes vagy és kezedben a kiskönyv, nem rughatnak ki! A munkaügyi bíróság is a munkavállaló mellett áll maximálisan, érdemes lenne megpróbálni, ha így történt, mert visszamenõleg is kárpótlásra kötelezheti a munkáltatót. Sajnos, azt, hogy ilyenkor Tgyás ügyben hova lehet fordulni, nem tudom, de ha éppen nem vagy biztosított, akkor sajna nem jár.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ. A 180 nap az megvan, viszont a munkáltatóm nem véglegesített (próbaidõn voltam), amikor kiderült, hogy terhes vagyok. Tök jó, hogy duplán kicsesznek az emberrel... se munka, se juttatás :-S
A thgys folyósítására minden esetben a megyei Egészségbiztosítási pénztárak a jogosultak( vagy a munkahely ha kifizetõhelyÖ amennyiben neked jelenleg nincs munkahelyed, nem vagy rá jogosult. A gyes viszont alanyi jogon jár mindenkinek( Magyar Államkincstár Regionális Igazgatóságainál lehet igényelni.
Én is hasonló helyzetben vagyok, mint egy elõbbi hozzászóló, szülés elõtt 2 hóval jár le a munkanélkülim. Szociális segély van a helyi önkormányzatnál a szülésig, ami legalább az egészségbiztosításod intézi meg vlm pici juttatást. Utána alanyi jogon jár a TB meg a gyes, családi pótlék. Sajnos ennyi....
0 Tisztelt Szakértõ!A kérdésem az lenne, hogy jogos e , hogy január 19-én jelentkeztem munka nélkülire és azóta még egy fillért sem kapok .Az ügy intézõk egyszere öt dolgon intézkednek és állandóan vissza rendelnek valami pitiáner dolgok miat.A csekeket fizetni nem tudom jönnek sorban a fel szólítások és nem tudok mi tenni.Pestre kellene mennem kontrolra mert agy daganatom van és csont velõ vizsgálatra és annyi pénzem nincs , hogy be tudjak menni és januártól csak halasztom.Kérem adjon tanácsot, hogy mit tegyek mert az, hogy ételre nem telik annyira nem is érdekelne mint a rezsi ki fizetése meg az , hogy kontrolra mehesek.Tisztelettel:Horváthné
Nem kaptam választ a kérdésemre!
Szia! Én sajnos nem vagyok szakértõ - ahogy itt senki sem - csak olvastam a kérdésedet, egy fentebbi válaszoló vagyok. Szerintem hívd fel a munkaügyi központot és érdeklõdj. Szerintem március közepén 18-a körüli számfejtés után huszon-valahanyadikán fogod kb megkapni a pénzt! Telefonálj. Nagyon sajnálom, remélem sikerül valamit kiokoskodnod. Esetleg tedd fel a kérdésed az üzlet pénzügyek kategóriában, mert itt csak kismamák vannak.
Tgyás után a gyed jön.
Igen Tgyás után gyed következik. Elméletileg a munkahelyed kipostázza az igénylõlapot és folyamatosan kapod.
SZia! A TGYÁS után tényleg a GYED jár ( ahogy elõttem irták) és meg kell igényelni. Érdemes a Tgyás lejárta elõtt kb egy hónappal hogy biztosan átmenjen a "rendszeren" és akkor minden valószinüség szerint folyamatos lesz a folyósitás.
Ha munkáltatód nem teszi meg, akkor neked kell igényelned a GYED-et. De ha a TGYÁS-t automatikusan intézték neked, akkor a GYED-et is fogják, csak egy-két papírt kell majd aláírnod. Viszont, a GYES-t majd neked kell, ha eljön az ideje. A munkáltatód pedig egy igazolást fog kérni tõled róla, már ha nem vagy önadózó.

Aki multi cégtől (Tesco, Auchan) ment szülni, az hogy intézte a Tgyást? A cég intézi, vagy a kismamának kell utánajárni a papíroknak?

Legjobb válasz: Nem áruház, hanem gyorsétterem, de épp úgy multi az én melóhelyem is. Ugye nálunk mindenki kölcsönzött munkaerõ (nem tudom, hogy az áruházaknál is így van-e), nekem a TGYÁS-hoz csak be kellett menni aláírni pár papírt és több dolgom nem volt vele.

Nem áruház, hanem gyorsétterem, de épp úgy multi az én melóhelyem is. Ugye nálunk mindenki kölcsönzött munkaerõ (nem tudom, hogy az áruházaknál is így van-e), nekem a TGYÁS-hoz csak be kellett menni aláírni pár papírt és több dolgom nem volt vele.
Tesco: A papírokat Te viszed be és onnan õk intézik és tõlük kapod a pénzt. Kell az anyakönyvi, a taj és lakcím kártya, meg az igénylõ, amit õk adnak és ki kell tölteni.
A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Köszönöm szépen a válaszokat! :) )

Tgyás-t igényeltem, de kiderült, hogy a munkáltatóm elmaradt a járulékok fizetésével. Most oep ellenőrök is jártak kint nála emiatt. Vajon én így megkapom a tgyást? A papírok elvileg rendben vannak.

Legjobb válasz: Biztos, hogy megkapod. Én tavaly autusztustól vagyok táppénzen, januárban szültem, és januárban meg is indult a csõdeljárás a munkahelyem ellen. A járulékokat kb lassan 1 éve nem fizetik. De ez a munkáltató sara, emiatt nekem (legalábbis eddig) semmilyen hátrányom nem származott. Már a GYED-et is megkaptam.

Biztos, hogy megkapod. Én tavaly autusztustól vagyok táppénzen, januárban szültem, és januárban meg is indult a csõdeljárás a munkahelyem ellen. A járulékokat kb lassan 1 éve nem fizetik. De ez a munkáltató sara, emiatt nekem (legalábbis eddig) semmilyen hátrányom nem származott. Már a GYED-et is megkaptam.

Ha még gyeden vagyok, és nemsokára igényelni fogom a tgyást a másik babámra, akkor a fizetésemet automatikusan emelik és a 2009-es évet fogják nézni vagy még a 2006 évi bejelentettemre kapok mindent?

Tudom,hogy azóta volt fizetésemelés,csak nem tudom,hogy ezt kérni kell,hogy emeljék meg a fizumat vagy ahogy a többieknek emelik(akik dolgoznak)ugyanúgy emelik nekem is?

Legjobb válasz: Szia! A fizetésemelés csak akkor jár, amikor visszamész dolgozni. A második babával a tgyást az aktuális szerzõdésed szerinti bérbõl fogják számolni, de a "jó hír", hogy ebben az esetben ugyanúgy maximalizálva van, mint a gyed.

Szia! A fizetésemelés csak akkor jár, amikor visszamész dolgozni. A második babával a tgyást az aktuális szerzõdésed szerinti bérbõl fogják számolni, de a "jó hír", hogy ebben az esetben ugyanúgy maximalizálva van, mint a gyed.
A kérdező hozzászólása: És ha valaki 3 vagy több babát szül, akkor még 6 év múlva is ugyanannyi gyedet kap mint az elsõ babával?Hát furi az biztos.Csak az oepnél mondták hogy kérdezzek rá a munkahelyemen.Köszönöm a válaszod.
Nem biztos, hogy ugyanannyit kap, lehet, hogy kevesebbet. A gyed alapja normál esetben az elõzõ naptári év átlagkeresete (ebbe beleszámolják pl. a jutalmat), ha nincs az elõzõ naptári évben 180 bérezett nap, akkor a szerzõdés szerinti bérbõl számolják. Igen, furi, de ez van. Egyébként vicces, hogy az oep-tõl irányítottak a munkahelyedre, hiszen az oep-nek kéne jobban tudnia... Egyébként a fizetésemeléses résznél van egy lehetõség: azt mondod a munkahelyeden, hogy visszamész dolgozni, megemelik a fizudat, kiveszed a szabikat, majd elmész tgyás-ra. Ekkor a tgyásod alapja már a megemelt fizetésed lesz, de ugyanúgy maximalizálva van, mint a gyed, vagyis a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a a plafon, amit kaphatsz.

A TGYÁS összege is maximalizálva van, vagy csak a GYED-é? A munkahelyem TB kifizetőhely és a szülés előtt 4 héttel meg kell kezdenem a TGYÁST, mindent ők fognak intézni? Családit is? A családi a szülés napjától jár ugye? Nem csak a GYED kezdetetétől.

152.000 ft a bruttó bérem,vki meg tudná mondani pontosan,mennyi pénzekre számíthatok tgyás és gyed terén is? tudom,hogy mindekett? a bruttó 70%-a,de még vmit vonnak le,de mit és mennyit? mennyi a max a gyednek? január 1t?l változik majd? mennyire?

Legjobb válasz: A gyermekgondozási díj összege a napi átlagkereset 70%-a, melynek felsõ határát, a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-ában határozták meg. 2008-ban ez az összeg: bruttó 96.600.- Ft.http://www.gyerekabc.hu/biztositasi-jogviszonyhoz-kotott-ell.. itt le van irva minden,de biztos hallgatsz tvt éstegnap elött volt benne hogy a családtámogatási rendszert meg akarják változtatni ezt kérik az országhitelért cserébe,a gyedet akarják piszkálni meg az adó kedvezményt azt mondták

A gyermekgondozási díj összege a napi átlagkereset 70%-a, melynek felsõ határát, a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-ában határozták meg. 2008-ban ez az összeg: bruttó 96.600.- Ft.http://www.gyerekabc.hu/biztositasi-jogviszonyhoz-kotott-ell.. itt le van irva minden, de biztos hallgatsz tvt éstegnap elött volt benne hogy a családtámogatási rendszert meg akarják változtatni ezt kérik az országhitelért cserébe, a gyedet akarják piszkálni meg az adó kedvezményt azt mondták
Nem muszály a tgyást a szülés elõtt megkezdeni én inkább elmentem a szülés elõtt 5 héttel táppénzre és a szülés napjától volt tgyás mert igy jobban megérte. A tgyásra majdnem annyit fogsz kapni 168 napig mint a fizetésed.
A tgyás összege nincs maximálva, a bruttó fizetés (átlag) 70%-a és csak szja-t vonnak belõle, 168 napig jár. Ez után jön a gyed, ami szintén a bruttó átlagkereset 70%-a, max. bruttó 96.600 Ft 2008-ban, de mivel ez a minimálbér függvénye, így 2009-ben több lesz, a gyedbõl az szja mellett nyugdíjjárulékot is vonnak. Ezeket a munkahelyeden intézik. A családi pótlékot neked kell igényelni. Tgyásra érdemesebb a szülést követõen menni, jobban jársz anyagilag.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!