Találatok a következő kifejezésre: A TB-t hónapban fizetni kell (8 db)

TB! Kérnék egy kis segítséget.4 hónapja nem fizettem a TB-t de beakarom fizetni ezt az elmaradásomat. És ezért mennyi késedelmi pótlékot kell ráfizetnem? Feltétlen bemegyek majd NAV-hoz beakarom fizetni, csak félek a következménytől!

Legjobb válasz: Minnél elöbb intézd mert minnél tovább húzod annál nagyobb az esélye hogy büntit kapsz. De apukámnak 2 hónapig nem volt támogatása mert nem volt melója majd a doki szólt hogy nincs tb-je erre apa bement a NAV-ba és elmondta mi ujság és a visszamenõleges 2 hónapra sem kapott büntit csak be kell fizetnie simán. Szerintem erre nincs büntetés csak nincs ellátásod ez elég nagy bünti ha pl nagy baj ér azonnal mûteni kell de nincs tb akkor a mûtétet megcsinálják de ki kell fizetned ami komoly összeg nah ez a bünti.

Minnél elöbb intézd mert minnél tovább húzod annál nagyobb az esélye hogy büntit kapsz. De apukámnak 2 hónapig nem volt támogatása mert nem volt melója majd a doki szólt hogy nincs tb-je erre apa bement a NAV-ba és elmondta mi ujság és a visszamenõleges 2 hónapra sem kapott büntit csak be kell fizetnie simán. Szerintem erre nincs büntetés csak nincs ellátásod ez elég nagy bünti ha pl nagy baj ér azonnal mûteni kell de nincs tb akkor a mûtétet megcsinálják de ki kell fizetned ami komoly összeg nah ez a bünti.
A kérdező hozzászólása: Gyes-t igényelhetek ha nincs biztosításom?
Nekem fél évig nem volt tb-m és nem kérték visszamenõleg. Javaslom menj be az apeh-hoz és kérj pár csekket. Egy csomót fognak adni, egybõl. Ha elkezded fizetni, akkor már lesz tb-d és semmiért nem kell fizetned, illetve gyest is biztosan kapsz.

A TB-t minden hónapban fizetni kell? Ellenőrzik ezt?

Júniusban megsz?nik a hallgatói jogviszonyom, és ugye júliustól fizetnem kéne a havi 4350 Ft TB-t. De én csak szeptembert?l szeretném, mert nyáron nem valószín?, hogy beteg leszek annyira, hogy orvoshoz kéne mennem (3 éve nem voltam orvosnál). Szóval lehet olyat, hogy pl. X,Y hónapban fizetem, Z-ben meg nem? Amikor orvoshoz megyek, csak azt nézik, hogy az adott hónapra be van-e fizetve a TB? Vagy ha látják, hogy rendszertelen, akkor megbüntetnek?

Legjobb válasz: A TB-t minden hónapban rendszeresen meg kell fizetni!

A TB-t minden hónapban rendszeresen meg kell fizetni!
A kérdező hozzászólása: De milyen következménye lehet, ha egy hónapban nem fizetem be, és abban a hónapban nem is veszek igénybe TB-s szolgáltatást?
A kérdező hozzászólása: Ne kövezzetek meg, nem vagyok csaló. Csak nagyon csóró, én nem tudom fizetni a TB-met, a szüleimnek pedig óriási terhet jelentene. Ezért kérdezem.
Szia! Mindig fizesd be, hisz az ördög sosem alszik, hidd el!! Nekem volt egy vakbélmûtétem, februõárban és majdnem kifutottam az idõbõl, 1 nap volt a szerencse. Vasárnap kiengedtek a kórházból és hétfõn már mentem becsekkolni az apehnál a lóvét, ha nem fizettem volna be aznap, akkor 130 ezer lett volna és ez csak egy kis 20 perces rutinmûtét!! Én is magamnak fizetem, nem dolgozok jelenleg és tudom h nehéz, de vhogy szorísd ki, muszáj, mert az egészséged mindennél fontosabb! És ha csak szept-ben leszel beteg, akkor is visszamenõleg is be kell csengetni a pénzt! Sziaa!
Ha észreveszik hogy nem fizetted akkor megbüntethetnek elég busásan és ki kellene fizetned azt is amit elmulasztottál meg a büntetést is. Persze ellenõrzik, nyilván az orvos csak azt látja hogy éppen akkor biztosított vagy-e amikor mész, tehát fizetett-e valaki tb-t, de az apeh ellenõrzi.


Hogy kell fizetni a TB-t, ha esti iskola miatt nem fogok dolgozni pár hónapig?

Abbahagyom a munkát, mert érettségire készülök, ezért megszûnik az alkalmazotti viszonyom. Viszont úgy tudom, a TB-t akkor is köteles vagyok fizetni. Ezt hogy kell, hova kell írnom vagy csekket küldenem? Egyáltalán, ha valakinek nincs jövedelme, be kell fizetni akkor is? Mert ezt csak anyu fogja tudni befizetni, mert nekem nincs így jövedelmem.

Legjobb válasz: Fizetned kell TB-t. Ebben az évben még havi 6660 Ft. Be kell menni személyesen a NAV területileg illetékes ügyfélszolgálatára.

Fizetned kell TB-t. Ebben az évben még havi 6660 Ft. Be kell menni személyesen a NAV területileg illetékes ügyfélszolgálatára.
A munkaviszonyod megszûnése után még 45 napig passzív jogon jogosult vagy az eü. ellátásokra (van TBd) Ha az elmúlt 3 évben volt legalább 360 munkaviszonyos napod, akkor jogosult vagy álláskeresési járadékra. Ennek a folyósítása alatt is van Tbd és ez után is jár a passzív jogosultság. Ha letelt a passzív jogosultsági idõd is, akkor kell magadnak rendezned a TBd (ha akkor sem leszel semmilyen jogon jogosult az eü, ellátásokra) Ha szociálisan rászorulónak minõsülsz, akkor (kérelmedre) a járási hivatal rendezi a TBd (ha elmúltál 20 éves, édesanyád jövedelme nem számít) Ha nem minõsülsz rászorulónak, akkor kell magad után rendezned: NAVnál bejelentkezni eü.szolg.járulék fizetésre, csekket kérni és fizetni, vagy utalhatod is.
Az utolsó válaszolót egészíteném ki azzal, hogy a munkaviszony megszünte után 45 napig passzív jogon akkor vagy jogosult eü. ellátásra, ha a munkaviszonyod legalább 45 napig fennállt. Ha kevesebb ideig állt fenn, mint 45 nap, akkor csak a "kevés" idõre vagy passzív jogon jogosult külön "TB" fizetése nélkül ellátásra.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek. Megvolt az egy év munkaviszony, igen, de most nem is szeretnék már addig dolgozni, amíg az érettségit nem teszem le. Ha kérem a munkanélkülit, õk lehet, hogy munkát ajánlanak, tehát az sem lenne szerencsés. Inkább befizetem a tb-t.

Végeztem a sulival, amíg nem dolgozom addig fizetnem kell minden hónapban a tb-t? Hol kell befizetni vagy csekket kérni?

Vagy egyáltalán hol tudnak err?l infó-t adni?

Legjobb válasz: menj be a területileg illetékes OEP-hez, mert ez sajnos nem ilyen egyszerû. pár hónapja voltam hasonló helyzetben, de inkább nem vállaltam a hercehurcát, és elmentem egy alja helyre melózni, ahol legalább a TB-m fizetve volt, és pénzt is kerestem egy keveset. amúgy 6400 ft körül mozog a tb.

menj be a területileg illetékes OEP-hez, mert ez sajnos nem ilyen egyszerû. pár hónapja voltam hasonló helyzetben, de inkább nem vállaltam a hercehurcát, és elmentem egy alja helyre melózni, ahol legalább a TB-m fizetve volt, és pénzt is kerestem egy keveset. amúgy 6400 ft körül mozog a tb.

2 hónapja kiestem a főiskoláról, jövő nyáron elköltözöm külföldre dolgozni, jelenleg nem dolgozom, de nem vagyok regisztrálva álláskeresőnek. Mettől meddig kell fizetnem magam után a TB-t?

Ha elkezdek dolgozni külföldön (Németország) jogosult leszek az ottani egészségügy ingyenes igénybevételére és kell-e tovább fizetnem a magyar TB-t? (Magyar lakcímem nem lesz)

Legjobb válasz: Nappali tagozatos voltam.

A kérdező hozzászólása: Nappali tagozatos voltam.
Magyarországon december 15ig vagy biztosítva... Ha külföldre mész nyaralni akkor Eu egyésztségügyi kártyával ugyanolyan ellátásra vagy jogosult., mint a német állampolgár. De ha tartósan kiköltözöl, akkor ott is kötni kell biztosítás ... ( lehet magán v. állami ... országtól függ, milyen rendszer van)
Ha kiköltözés elõtt leadod a lakcímkártyád, akkor nem kell magad után magyar TB-t fizetni.

Ha 4 hónapja nincs rendezve a TB-m, de kb.1 hónap múlva dokihoz kell mennem, akkor az elmaradt 4 havi TB-t (+ a jövő havit ) visszamenőleg ki kell fizetnem?

Ha igen, akkor egy összegben kell rendeznem vagy részletekben is ki lehet fizetni?

Legjobb válasz: Ki kell fizetned. De a szerencséd hogy mindig az elõzõ hónapot kell kifizetni, ez egy ilyen hülye rendszer, tehát most befizeted a 4*6660 forintot és rendben is vagy.

Ki kell fizetned. De a szerencséd hogy mindig az elõzõ hónapot kell kifizetni, ez egy ilyen hülye rendszer, tehát most befizeted a 4*6660 forintot és rendben is vagy.
a doki mondani fogja, hogy piros vagy, és valszeg kapsz egy kis papírt amiben leírják, hogy blabla, el vagy maradva, rendezd stb. az ellátás jár. Az apeh ha rájön, hogy el vagy maradva, akkor behajtja. 5 havi az kb 30e Ft. Ha nem vág a földhöz, akkor menj be apehhoz és fizessed be, esetleg kérj részletfizetést. mondd meg, hogy nem tudod kifizetni egyben, szerintem hajlanak rá, de lehet, hogy csaj 2-3 részletbe mennek bele.
simán elmehetsz a dokihoz, van még neked érvényes biztosításod,
A kérdező hozzászólása: Rendben, köszönöm.
A 3. válasz nem jó, mert már nincs biztosítási jogviszonyod. Az ugyanis csak az utolsó munkád (vagy egyéb jogviszonyod) megszûnése utáni 45. napig áll fenn; erre az idõre nem kell fizetni, utána igen. A NAV-nál kell bejelenteni, és ott ki is számolják a pontos összeget. (Ez jelenleg havi 6600 Ft, ahogy már írták.) Az összeget havonta, mindig az aktuális hónapot követõ hónap 12. napjáig kell rendezned (átutalással vagy csekken). Lehet részletekben is fizetni az elmaradást, de a mindenkor esedékes összeget pótlékolják. (Azaz kamatot számolnak fel rá, sõt, a jelenlegi tartozásra is; tehát a tartozás nõni fog, ha nem rendezed egyszerre.) Nem írtál pontos idõpontot, de ha pl. március 1-je óta nincs munkaviszonyod, akkor április 14-én telt le a 45 napod; így április 15-tõl fogják kiterhelni a TB-t. Ezt a fél hónapot május 12-éig kellett volna rendezned, tehát akkortól ketyeg a kamat; a május havié pedig június 12-tõl. Az ehavit július 12-éig kell rendezned. Ha munkanélküli vagy, és már az álláskeresési járadékot sem kapod, jelentkezhetsz a helyi önkormányzatnál az ún. aktív korúak ellátásáért. Ez huszonezer forint, ami nem sok, de több a semminél; ráadásul a TB-det is fizetik ekkor. A szerzõdéskötés viszont azzal jár, hogy adott esetben behívhatnak közmunkára, amire némileg magasabb díjat fizetnek. Viszont ennek a megállapodásnak is jogszabályban megállapított feltételei vannak, így a benyújtott kérelmet akár el is utasíthatják (pl. a család jövedelme vagy értékesíthetõ ingatlan megléte esetén). Elvileg van lehetõség arra, hogy a TB fizetését ekkor is kérd az önkormányzattól, gyakorlatilag nem hiszem, hogy esélyes lenne.
nem.
A korábbi hazai munkaviszonyod után elvileg jár 45 nap biztosítottság, így maximum 15 napod maradna fedezetlen, amit fizetned kellene utólag, kérdés ebbõl mennyi volt alkalmival igazolva.
A kérdező hozzászólása: Kb. a fele, mert heti 3 napot dolgozom, mint bejelentett alkalmi munkavállaló. Akkor emiatt nem kell bemennem a tb-hez?
A TBhez nem kell menned. A "TB"d és a passzív jogosultságod lejárta utáni naptól kezdõdõen kell magad után fizetned, ha egyéb jogon sem voltál jogosult az egészségügyi ellátásra. (visszamenõlegesen 5 évre követelheti a NAV) Az egyszerûsített foglalkoztatás nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, annak idõtartamára magad után kell fizetned az egészségügyi szolgáltatási járulékot (ha egyébként magad után fizeted, vagy kellene fizetned)
A NAVhoz kell bejelentkezned eü.szolg.járulék fizetésre. Ha van ügyfélkapud, azon keresztül is megteheted. Ha nincs, postázhatod is a nyomtatványt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az információt!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!