Találatok a következő kifejezésre: A TB-t hónapban (29 db)

TB! Kérnék egy kis segítséget.4 hónapja nem fizettem a TB-t de beakarom fizetni ezt az elmaradásomat. És ezért mennyi késedelmi pótlékot kell ráfizetnem? Feltétlen bemegyek majd NAV-hoz beakarom fizetni, csak félek a következménytől!

Legjobb válasz: Minnél elöbb intézd mert minnél tovább húzod annál nagyobb az esélye hogy büntit kapsz. De apukámnak 2 hónapig nem volt támogatása mert nem volt melója majd a doki szólt hogy nincs tb-je erre apa bement a NAV-ba és elmondta mi ujság és a visszamenõleges 2 hónapra sem kapott büntit csak be kell fizetnie simán. Szerintem erre nincs büntetés csak nincs ellátásod ez elég nagy bünti ha pl nagy baj ér azonnal mûteni kell de nincs tb akkor a mûtétet megcsinálják de ki kell fizetned ami komoly összeg nah ez a bünti.

Minnél elöbb intézd mert minnél tovább húzod annál nagyobb az esélye hogy büntit kapsz. De apukámnak 2 hónapig nem volt támogatása mert nem volt melója majd a doki szólt hogy nincs tb-je erre apa bement a NAV-ba és elmondta mi ujság és a visszamenõleges 2 hónapra sem kapott büntit csak be kell fizetnie simán. Szerintem erre nincs büntetés csak nincs ellátásod ez elég nagy bünti ha pl nagy baj ér azonnal mûteni kell de nincs tb akkor a mûtétet megcsinálják de ki kell fizetned ami komoly összeg nah ez a bünti.

Ha 10 évig fizettem a TB-t, most 4 hónapja nem fizetem, akkor a TB által támogatott gyógyszereket támogatva kapom vagy teljes áron?

Legjobb válasz: Szerintem teljes áron. A társadalombiztosításra csak akkor vagy jogosult, ha fizeted. Sajnos, hiába fizetted 10 évig, ha már 4 hónapja nem fizeted, akkor elvileg Neked jelenleg nincs is érvényes TB-d.

Szerintem teljes áron. A társadalombiztosításra csak akkor vagy jogosult, ha fizeted. Sajnos, hiába fizetted 10 évig, ha már 4 hónapja nem fizeted, akkor elvileg Neked jelenleg nincs is érvényes TB-d.
Igazából teljesen mindegy, hogy meddig fizetted elõtte, mindig az a kérdés, hogy per pillanat milyen biztosítotti kategóriában vagy. Így szerintem támogatás sem jár. TB jogviszonyod viszont mindenképpen legyen, mert kötelezõ és bevasalja az APEH. Ha senki nem fizet utánat TB-t, akkor 4900 Ft-ot kell fizetni havonta. Ha munkanélküli vagy, én azt javaslom, kérj az önkormányzattól mentességet ezalól és akkor nem kell fizetni (amennyiben szociálisan rászrolúnak ítélnek meg).
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Igazából a férjemnek nincs most fizetve a TB-je, de nemrég kiderült, hogy gyógyíthatatlan beteg és a gyógyszer, amivel kezelik 249.000 Ft(!)... Ha most elkezdené maga után fizetni, akkor már akár jövõ hónapbn is megveheti támogatással a gyógyszert?
Szia! Amint elkezdi fizetni, azonnal lesz élõ jogviszonya szerintem, nem csak a köv. hónaptól. Mindképpen kérdezzetek rá a dokinál, vagy az APEH-nél, esetleg az OEP-nél.

A TB-t minden hónapban fizetni kell? Ellenőrzik ezt?

Júniusban megsz?nik a hallgatói jogviszonyom, és ugye júliustól fizetnem kéne a havi 4350 Ft TB-t. De én csak szeptembert?l szeretném, mert nyáron nem valószín?, hogy beteg leszek annyira, hogy orvoshoz kéne mennem (3 éve nem voltam orvosnál). Szóval lehet olyat, hogy pl. X,Y hónapban fizetem, Z-ben meg nem? Amikor orvoshoz megyek, csak azt nézik, hogy az adott hónapra be van-e fizetve a TB? Vagy ha látják, hogy rendszertelen, akkor megbüntetnek?

Legjobb válasz: A TB-t minden hónapban rendszeresen meg kell fizetni!

A TB-t minden hónapban rendszeresen meg kell fizetni!
A kérdező hozzászólása: De milyen következménye lehet, ha egy hónapban nem fizetem be, és abban a hónapban nem is veszek igénybe TB-s szolgáltatást?
A kérdező hozzászólása: Ne kövezzetek meg, nem vagyok csaló. Csak nagyon csóró, én nem tudom fizetni a TB-met, a szüleimnek pedig óriási terhet jelentene. Ezért kérdezem.
Szia! Mindig fizesd be, hisz az ördög sosem alszik, hidd el!! Nekem volt egy vakbélmûtétem, februõárban és majdnem kifutottam az idõbõl, 1 nap volt a szerencse. Vasárnap kiengedtek a kórházból és hétfõn már mentem becsekkolni az apehnál a lóvét, ha nem fizettem volna be aznap, akkor 130 ezer lett volna és ez csak egy kis 20 perces rutinmûtét!! Én is magamnak fizetem, nem dolgozok jelenleg és tudom h nehéz, de vhogy szorísd ki, muszáj, mert az egészséged mindennél fontosabb! És ha csak szept-ben leszel beteg, akkor is visszamenõleg is be kell csengetni a pénzt! Sziaa!
Ha észreveszik hogy nem fizetted akkor megbüntethetnek elég busásan és ki kellene fizetned azt is amit elmulasztottál meg a büntetést is. Persze ellenõrzik, nyilván az orvos csak azt látja hogy éppen akkor biztosított vagy-e amikor mész, tehát fizetett-e valaki tb-t, de az apeh ellenõrzi.


Végeztem a sulival, amíg nem dolgozom addig fizetnem kell minden hónapban a tb-t? Hol kell befizetni vagy csekket kérni?

Vagy egyáltalán hol tudnak err?l infó-t adni?

Legjobb válasz: menj be a területileg illetékes OEP-hez, mert ez sajnos nem ilyen egyszerû. pár hónapja voltam hasonló helyzetben, de inkább nem vállaltam a hercehurcát, és elmentem egy alja helyre melózni, ahol legalább a TB-m fizetve volt, és pénzt is kerestem egy keveset. amúgy 6400 ft körül mozog a tb.

menj be a területileg illetékes OEP-hez, mert ez sajnos nem ilyen egyszerû. pár hónapja voltam hasonló helyzetben, de inkább nem vállaltam a hercehurcát, és elmentem egy alja helyre melózni, ahol legalább a TB-m fizetve volt, és pénzt is kerestem egy keveset. amúgy 6400 ft körül mozog a tb.

Magam után fizetem a TB-t mert nem volt munkahelyem, most pár hónapban szociális munkát fogok végezni havi bruttó 30 ezerért. Ennek a nettója 22 körül van de ebből TB-t nem vonnak, ez tiszteletdij. Müködik ez igy?

Legjobb válasz: Ha nincs munkahelyed, akkor sem kell magad után fizetni a tb-t, hiszen a munkanélküli státusszal az jár. Természetesen ehhez be kell jelentkezni a munkanélküli központban.

Ha nincs munkahelyed, akkor sem kell magad után fizetni a tb-t, hiszen a munkanélküli státusszal az jár. Természetesen ehhez be kell jelentkezni a munkanélküli központban.
Ha csak idõszakos a munka, akkor lehet, hogy egyáltalán nem kell belõle adózni (ezt nevezik egyszerûsített munkaviszonynak, ha ilyen lesz a munka, az a szerzõdésbõl majd kiderül). De olyat még nem hallottam, hogy "tiszteletdíjat" vonjanak le a bérbõl. Lehet, hogy a szociális munkáknál van ilyen...de nem hiszem, hogy jogilag lenne olyan fogalom, hogy tiszteletdíj. Szerintem ezzel csak le akarnak húzni...

Magamnak fizetem a TB-t, mert külföldön dolgoztam, az új munkahelyemen amíg nincs szerződés, ők nem fizetnek. Honnan tudhatnám meg, hogy pontosan meddig érvényes a TB-m? Mármint hogy melyik hónapra van még befizetve, mert elkavartam a csekkjeim?

Legjobb válasz: Nem igazán értem a kérdést. Külföldön feketén dolgozol és otthon magad fizeted a tb-t? Ha magad fizeted azt hiszem addig vagy biztosítva míg fizeted, szóval ha Juniusban fizettél utoljára akkor már juliusra nem vagy biztosítva. Ha az elözö munkahelyed megszünt ami hivatalos volt akkor 45 napig még biztosítva vagy. Nagyon egyszerü az apeh-nél kell meg kérdezned.

Nem igazán értem a kérdést. Külföldön feketén dolgozol és otthon magad fizeted a tb-t? Ha magad fizeted azt hiszem addig vagy biztosítva míg fizeted, szóval ha Juniusban fizettél utoljára akkor már juliusra nem vagy biztosítva. Ha az elözö munkahelyed megszünt ami hivatalos volt akkor 45 napig még biztosítva vagy. Nagyon egyszerü az apeh-nél kell meg kérdezned.
A kérdező hozzászólása: Köszi!Egyébként nem feketén dolgoztam kint:) Bejelentett állásom volt egy külföldi gyermekintézményben!
Ha bejelentett állásod volt akkor ott fizették a Tb-t hogy ilyen esetben mennyi a türelmi idö azt nem tudom. Két országban tb-t (és egyéb járulékot) nem fizethetsz. Vagy is ha külföldön bejelentett munkád volt, ott kell hogy biztosított legyél így magyarországon nem lehetsz biztosítva.

Hogy kell fizetni a TB-t, ha esti iskola miatt nem fogok dolgozni pár hónapig?

Abbahagyom a munkát, mert érettségire készülök, ezért megszûnik az alkalmazotti viszonyom. Viszont úgy tudom, a TB-t akkor is köteles vagyok fizetni. Ezt hogy kell, hova kell írnom vagy csekket küldenem? Egyáltalán, ha valakinek nincs jövedelme, be kell fizetni akkor is? Mert ezt csak anyu fogja tudni befizetni, mert nekem nincs így jövedelmem.

Legjobb válasz: Fizetned kell TB-t. Ebben az évben még havi 6660 Ft. Be kell menni személyesen a NAV területileg illetékes ügyfélszolgálatára.

Fizetned kell TB-t. Ebben az évben még havi 6660 Ft. Be kell menni személyesen a NAV területileg illetékes ügyfélszolgálatára.
A munkaviszonyod megszûnése után még 45 napig passzív jogon jogosult vagy az eü. ellátásokra (van TBd) Ha az elmúlt 3 évben volt legalább 360 munkaviszonyos napod, akkor jogosult vagy álláskeresési járadékra. Ennek a folyósítása alatt is van Tbd és ez után is jár a passzív jogosultság. Ha letelt a passzív jogosultsági idõd is, akkor kell magadnak rendezned a TBd (ha akkor sem leszel semmilyen jogon jogosult az eü, ellátásokra) Ha szociálisan rászorulónak minõsülsz, akkor (kérelmedre) a járási hivatal rendezi a TBd (ha elmúltál 20 éves, édesanyád jövedelme nem számít) Ha nem minõsülsz rászorulónak, akkor kell magad után rendezned: NAVnál bejelentkezni eü.szolg.járulék fizetésre, csekket kérni és fizetni, vagy utalhatod is.
Az utolsó válaszolót egészíteném ki azzal, hogy a munkaviszony megszünte után 45 napig passzív jogon akkor vagy jogosult eü. ellátásra, ha a munkaviszonyod legalább 45 napig fennállt. Ha kevesebb ideig állt fenn, mint 45 nap, akkor csak a "kevés" idõre vagy passzív jogon jogosult külön "TB" fizetése nélkül ellátásra.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek. Megvolt az egy év munkaviszony, igen, de most nem is szeretnék már addig dolgozni, amíg az érettségit nem teszem le. Ha kérem a munkanélkülit, õk lehet, hogy munkát ajánlanak, tehát az sem lenne szerencsés. Inkább befizetem a tb-t.

8 hónapja nincs munkahelyem így a TB-t sem fizettem eddig. Ha ezek után lesz valahol meló akkor egy hónapig nem kapok fizetést a TB miatt vagy fokozatosan vonják le a fizuból?

Legjobb válasz: Kapni fogsz fizetést, nem fognak vonni, mert nem veszik észre minden esetben hogy "luk" volt a fedezetedben. Szóval az is lehet, hogy majd csak évek múlva bukik ki az egész.

Kapni fogsz fizetést, nem fognak vonni, mert nem veszik észre minden esetben hogy "luk" volt a fedezetedben. Szóval az is lehet, hogy majd csak évek múlva bukik ki az egész.
Nagy valószínûséggel azonnal észreveszik, hogy volt rendezetlen idõszakod. Elõször felszólítanak, hogy tisztázd azt az idõszakot. Ha nem tudsz akkorra jogosultságot igazolni, akkor azonnali hatállyal elõírják az adófolyószámládon és felszólítanak a rendezésére (1 összegben) Ha nem rendezed magadtól, akkor ha van bankszámlád, azt inkasszózzák. Ha nincs, akkor vonatják a munkáltatóval. Ha most nem veszik észre, akkor is van 5 év elévülési idõ, ami alatt bármikor elõvehetnek érte.
Miért nem fizetted?Muszáj!!Nekem sincs munkahelyem és magam után fizetem, mert én is nem fizettem 1 évig, de aztán kijött a csekk és a kamat is.Azt ajánlom minél elõbb rendezd a tartozásod.

Munkanélküli vagyok március 4-én megszünt a munkanélküli segélyem, azóta fizetem magam után a tb. -t, most kiderült hogy terhes vagyok, így mi jár, vagy megkérjek egy rokonomat jelentsen be szülés előtt, de azt is 1 vagy 2 hónappal előtte?

Kérlek adjatok tanácsot.

Legjobb válasz: GYES és családi pótlék.Az,ha valaki bejelent 1-2 hónapra nagyon necces,mert rászállt erre a TB,pont a csalások miatt.Keményen megbüntetnek Téged,és a munkaadót is.

GYES és családi pótlék.Az, ha valaki bejelent 1-2 hónapra nagyon necces, mert rászállt erre a TB, pont a csalások miatt.Keményen megbüntetnek Téged, és a munkaadót is.
Gyest kaphatsz és családi pótlékot is, mert ezek alanyi jogon járnak. Ez kb. 38 000 Ft. És amikor megszületik a kicsi, ezután nem kell már a tb-t sem magad után fizetni. De mondjuk azt sem értem, hogy miért fizeted, ha munkanélküli vagy, nincs jövedelmed és regisztrálva vagy a Munkaügyi Központban, akkor a Polgármesteri Hivatalban igényelheted, hogy szociális alapon ne kelljen tb-t fizetned. Mondjuk ennek is vannak feltételei, de meg lehet próbálni, mert azért annak a 6000 párszáz forintnak biztos lenne jobb helye is így, hogy jön a baba. Ha be is jelentenek, kell majd egy kellõ számú biztosítási jogviszonyban töltött nappal rendelkezned, hogy gyed-et kaphass. Ha nincs meg, akkor nem kapsz gyedet, hiába jelentettek be.
Ha jól tudom, gyedet csak akkor kaphatnál, ha folyamatos lenne a munkaviszonyod, ha most jelentene be is már lenne több mint 2 hónap biztosítás nélküli idõd. Így sajnos azt nem kaphatsz, hiába jelentenek be az utolsó hónapokra... :( Javítsatok ki, ha rosszul tudom!!
Elmész tartósan álláskeresõk támogatására, ha több mint 3hónapja munkanélkülinek vagy bejelentve, s kapsz segélyt havi 22800ft-ot amivel együtt tb-d is lesz.Kérdéses megkapod-e, ha párodnak van bevétele.
A kérdező hozzászólása: köszönöm amiket írtatok, párom fizetése után nem kaptam semmit, pedig vagyunk rá 4-en egy jan.-ban volt 5éves kislányom és egy szept. mult 3éves kisfiam , nem vettek vissza a munkahelyemre meg a fiamat se vették fel bölcsibe nem tudtam volna kire hagyni. Most meg úgy alakult hogy 6-7hetes terhes vagyok , de így hogy nem kapok semmit nem tudom hogy be merjem -e vállalni a babát. Lenne egy munkaközvetítõ álltal felajánlott napi pár órás munka havi 25e ért , már arra gondoltam elfogadom , idõseket kellene ápolni... ezt akkor tudnám csinálni mikor párom itthon van (Õ 3 mûszakba dolgozik) mi a véleményetek?
Fú, szegény, nem vagytok egyszerû helyzetben. Az utolsó arra gondolt, hogyha a férjed fizetése kevés (vagyis az 1 fõre esõ fizetésetek), talán lehetne az önkormányzatnál valamiféle álláskeresési segélyt igényelned, akkor nem kellene a tb-t sem fizetned és legalább bejönne egy kis pénz. De a babázás alatt csak a gyes és a családi pótlék jön majd, azzal tudsz csak számolni, az a 37ezer körüli a babára, + a családi a másik kettõ gyerkõcre. Tanácsot én nem tudnék adni, Ti tudjátok, férjed mennyit keres, el tudnátok-e tartani a 3. babát is. Kívánom, hogy jó döntést hozzatok!!
A kérdező hozzászólása: Gyes-t igényelhetek ha nincs biztosításom?
Nekem fél évig nem volt tb-m és nem kérték visszamenõleg. Javaslom menj be az apeh-hoz és kérj pár csekket. Egy csomót fognak adni, egybõl. Ha elkezded fizetni, akkor már lesz tb-d és semmiért nem kell fizetned, illetve gyest is biztosan kapsz.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!