Találatok a következő kifejezésre: A GYES-t után fogom (8 db)

A GYES-t mi után fogom kapni?

5 és fél évig dolgoztam Budapesten egy munkahelyen, majd férjhez mentem és elköltöztem. 1 évig munkanélkülin voltam (a férjem jól keres és nem szerette volna, hogy dolgozzam), majd most márciusban lejárt a munkanélküli és azóta a Polgármesteri hivatalból kapok egy kisebb összeget. Meg tudjátok mondani melyik után kapom a GYES-t majd és az összeget honnan lehet tudni?

Legjobb válasz: Ha a baba születése elõtti évben van minimum 180nap jövedelmed akkor a tavalyi év átlagát veszik alapul. Ha nincs akkor a baba születése elõtti 180napot. Vagyis ezeknek az átlagoknak a 70%át fogod kapni.EZ A GYED. Ahogy látom ez neked nagyon kevés lesz, kb. mint nekem, de számold ki. A GYES meg alanyi jogon jár és az mindenkinek kb.27000Ft. Nézd meg neked melyiket éri meg jobban igényelni, mert sajna csak 1iket lehet. üdv 24hetes kismama

Ha a baba születése elõtti évben van minimum 180nap jövedelmed akkor a tavalyi év átlagát veszik alapul. Ha nincs akkor a baba születése elõtti 180napot. Vagyis ezeknek az átlagoknak a 70%át fogod kapni.EZ A GYED. Ahogy látom ez neked nagyon kevés lesz, kb. mint nekem, de számold ki. A GYES meg alanyi jogon jár és az mindenkinek kb.27000Ft. Nézd meg neked melyiket éri meg jobban igényelni, mert sajna csak 1iket lehet. üdv 24hetes kismama
A gyes alanyi jogon jár, mindenkinek, aki életében nem dolgozott, annak is, jelenleg 28500 ft.
netto:25.792 Ft potosan. De abban nem értek egyet, hogy csak az egyiket lehet.A gyed-et követi a gyes.
Egyszerre csak az 1iket lehet. És eldöntheted melyiket akarod az elsõ 2évben. Utána már csak GYES jár.
Mert van akinek jobban megéri GYES-t igényelni mint GYED-et az elsõ 2évben. És aki még nem dolgozott életében összesen annyit, mert pl. tanult, annak nem is lehet GYED-e. Elsõ válaszoló voltam.
A kérdező hozzászólása: Mindenkinek köszönöm szépen a válaszát! Végre most már jobban képben vagyok! :-))) Üdv: Eszter

Ha a kisbaba után Ausztriában kaptuk a gyes-t és a családi pótlékot, de válás miatt, a gyerek nem Ausztriában fog óvodába menni (élni) stb, akkor vissza kell fizetni a jutattásokat?

Volt már erre precedens? Hogyan és mikor, illetve kinek kell ezt jelenteni? A gyes végén?

Legjobb válasz: Nem kell visszafizetni, jelenteni kell, mielött visszaköltözöl.Ja es gondolomlakcimröl is ki kell jelentkezni.

Nem kell visszafizetni, jelenteni kell, mielött visszaköltözöl.Ja es gondolomlakcimröl is ki kell jelentkezni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ, de ez teljesen biztos? A "gondolom ki kell jelentkezni a lakcímrõl" megjegyzés miatt kérdezem.
Ha kijelentkezel és ott is megszünteted a gyest és csp- t idõben, akkor nem kell visszafizetni.Ahonnan most kapod a gyest és a csp- t ott bejelented hogy ettõl az idõpontól kezdve nem kéred a juttatásokat.

Közvetlenül GYED-ről lehet táppénzre menni, ha jön a 2. baba (de már az első 2. szülinapja után 1-2 hónappal fog megszületni), vagy kötelező megkezdeni a GYES-t?

Sok szabim is van, esetleg azt vegyem ki és utána táppénz? Hogy m?ködik ez?

Legjobb válasz: Szerintem elõbb a szabikat kellen kivenni, az elvileg másfél évnyi szabid, talán elég is lenne, de ha nem akkor jöhet a táppénz.

Szerintem elõbb a szabikat kellen kivenni, az elvileg másfél évnyi szabid, talán elég is lenne, de ha nem akkor jöhet a táppénz.
A kérdező hozzászólása: tanár vagyok, így addig kb. 88 nap szabim lenne, ami elég. A lényeg, hogy nem muszáj GYES-re menni, mert az nagyon kevés. Köszönöm a választ!
Szerintem te nagyon jó helyzetben vagy! Szabi alatt már teljes fizetést kapsz, plusz jár a gyes is. Így nem kell aggódnod, ugyanannyi pénzt kapsz, vagy még többet, mint a mostani babáddal. Legalábbis ha jól értelmeztem a jogszabályt. Attól függ, hogy az évforduló milyen hónapban van, mert az elõzõ évet nézik Gyed szempontjából.
igényelje az apuka a gyest, amellett lehet dolgozni, neked meg szabi.
A kérdező hozzászólása: nagyon köszönöm a válaszokat, megnyugtattatok!


Mennyi gyes-t fogok kapni két kicsi gyermek után? 1-nek szamolnak csak vagy mind a kettõnek?

A nagyobbik júliusban lesz 3 éves, a kicsi pedig májusban tölti a kettõt! A gyedet egymás után kaptam, amikor a nagynak lejárt a két év, utána kaptam a kicsire a gyedet, egyidejûleg nem /bár a mostani uj törvény szerint már lehet egyszerre kapni a gyedet/, de nem tudom, h a gyesre mi vonatkozik?!

Legjobb válasz: Kell kérelmezni a gyest, de csak onnan kapod a kicsire, amikor a nagyra lejár, júliustól . Vagy lemondod a nagyra a kicsi születésnapjával és kicsire igényled Csak egy gyes jár.

Kell kérelmezni a gyest, de csak onnan kapod a kicsire, amikor a nagyra lejár, júliustól . Vagy lemondod a nagyra a kicsi születésnapjával és kicsire igényled Csak egy gyes jár.
Neked csak 1 gyes fog járni, mert a kicsi nem 2014-ben született. A két ellátáshoz egy gyereknek 2014-ben kell születnie. Tehát, vagy megvárod, míg a nagy betölti a 3-at és utána megigényled a picire a gyest, vagy májusban a nagy után lemondod a gyest és megigényled a pici nevére.
Vagyis, neked 1 gyes fog járni. Kb. 25 ezer Ft.
A kérdező hozzászólása: Ez komoly? Ennyire kevés lenne a gyes? Ez tiszta szivas! Akkor mire jo, h éveken keresztül bejelentett állásom volt/van, magas fizetéssel? Azért ez a gyed osszegemhez képest szinte semmi! Nagyon durva! Köszönöm a válaszokat!
A gyes nettó 25650
Igen, a gyes ennyi, már több mint 10 éve sajnos. Ezt egyszer sem emelték. Nem függ attól, mennyit dolgoztál. Ez minden háztartásnak jár, ahol 3 év alatt gyerek van és soha nem is dolgoztak, annak is. Én ezért mentem vissza dolgozni, mikor a kisebbik gyerekem tavaly májusban betöltötte a 2. évét. Annyi plusz van most, hogy gyes mellet korlátlan munkaidõben dolgozhatsz is.

Ha a munkahelyem tb kifizetõ hely a gyest is tõlük fogom kapni a gyed után?

Legjobb válasz: Nem a GYES-t már a Magyar Államkincstárnál kell igényelned nem a munkáltatónál.

Nem a GYES-t már a Magyar Államkincstárnál kell igényelned nem a munkáltatónál.
A munkáltatónál ha mûködik kifizetõhely, ott kell leadnod a gyes igénylést a gyed megszüntetésének kérelmével együtt (kifizetõhelyen vagyok ügyintézõ). A kifizetõhely továbbítja a papírokat a Kincstár felé, az ellátást tõlük fogod kapni. Akinek nem kifizetõhely a munkahelye, az is vigye az OEP-hez a lemondással együtt a gyes-igénylést, meggyorsítja az ügyintézést :)
Az én munkahelyem TB kifizetõhely, de nem intézték el a gyes igénylést. Be kellett nekem menni a MÁK-ba és leadni a gyes igénylést!
El kell intézniük, törvény van rá, idézzem?
Az én munkáltatóm is kifizetõhely, de nekem is a MÁK-ban kellett intéznem. Azt mondták, ha megérkezik majd róla a papír, akkor abból kérnek egy példányt. Törvény ide vagy oda, nálunk is ez volt a helyzet.
A munkahely TB kifizetõhely, vagyis azokat a dolgokat intézi el, amiket az OEP-nél kellene! A gyest a Magyar Államkincstárban kell intézni, tehát semmi köze az OEP-hez. A családi pótlékot is mindenkinek magának kell intézni nem intézi el a munkahely, csak mert TB kifizetõhely! A táppénzt, tgyást és gyedet elintézik, de mást nem. Csupán nyilatkozatot kellet kitöltsek a munkahelynek, hogy gyesen maradok, de magát a gyest nekem kellett megigényelni a MÁK-ban. Persze a gyeddel semmi dolgom nem volt, minekután az, az OEP hatásköre és a munkahely TB kifizetõ. De kiváncsi lennék a törvényre!

2013. 04.10-re vagyok kiírva a babámmal.2013. 01.25-én lesz 2 éves a kisfiam.2 éves kora után gyes-t fogok kapni a mostani gyed helyett.2013. 04.10. től mit fogok kapni? Marad a gyes? Vagy a picikére is gyed-et kapok?

Legjobb válasz: A fiad 2. szülinapjától elmész táppénzre, ha megszületik a pici, akkor pedig újra igényled a tgyást, majd ha az lejárt, akkor a gyedet.

A fiad 2. szülinapjától elmész táppénzre, ha megszületik a pici, akkor pedig újra igényled a tgyást, majd ha az lejárt, akkor a gyedet.
én is ebben a cipõben járok lassan, ha összejön a tesó, és úgy teszek majd, ahogy az elsõ válaszoló írta.
Nekem kb. 2 hét lesz a gyerekek között, szeptember legelejére várjuk a kistesót, a kislányom holnap lesz 2 éves. A köztes idõre az eddig felgyülemlett szabimból használok fel, de 4 héttel a szülés elõtt már meg lehet kezdeni a tgyás-t is.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!

Mit fogok kapni Gyed-et vagy Gyes-t a második gyermekem után?

Két évet dolgoztam, lejárt a szerz?désem 2009.12hóban. Utána álláskeresési járadékot kaptam és közben 2010.03.19-én megszületett a kisfiam és gyed-et kapok 2012.márciusáig utána 1év gyest. Szerintetek ha születik második babám akkor kaphatok utána gyed-et vagy csak gyest? Vagy ez attól is függ, hogy gyes alatt vagy gyes után szülök???

Mennyi TGYÁS-t fogok kapni a 2. gyermek után, ha az elsővel max. GYED-et kaptam, június óta GYES-en vagyok vele?

2 év 5 hónap lesz a különbség köztük.

Legjobb válasz: Ha nem mész vissza min. 180 bérezett napra, akkor a tgyásnak is van maximuma, ami megegyezik a gyed max-al: mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a. Ha a tényleges béred ennél, vagy a szerzõdésed szerinti bér ennél kevesebb volt, akkor az alapján kapod.

Ha nem mész vissza min. 180 bérezett napra, akkor a tgyásnak is van maximuma, ami megegyezik a gyed max-al: mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a. Ha a tényleges béred ennél, vagy a szerzõdésed szerinti bér ennél kevesebb volt, akkor az alapján kapod.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!