Találatok a következő kifejezésre: A GYES-t után (79 db)

S. O. S. A GYES-t hogy kell igényelni, a GYED után automatikusan kapom, vagy igénylőlapot kell küldeni?

Ma kaptam volna az els? GYES-t folyamatos GYED ellátás után. Ma mégsem jött meg a számlámra, pedig eddig mindig minden pontosan érkezett. A kincstárral folyamatosan kapcsolatban voltam velük, de sem szóban sem írásban nem figyelmeztettek, hogy igényelnem kell. Azért egy fránya ?rlapot küldhetnének nem? Vagy legalább egy figyelmeztet? levelet, mert a jóember azt hinné hogy ez folyamatosan jár. Más hülye adminisztratív hülyeség miatt tudnak írni. Segítsetek, holnap úgyis hívnom kell ?ket. Köszi

Legjobb válasz: Már 1 hónappal a Gyed lejárta elõtt be kellett volna adnod a Gyes igénylõt.Nekem sem küldtek papírt semmihez,én fogtam magam és utána néztem és letöltöttem az internetrõl,kitöltöttem idõben és beadtam,nem volt semmilyen fennakadás.Magyarországon semmi sem megy gördülékenyen és egyáltalán nem biztos,hogy a Gyed után mindenki igényli a Gyest,tehát nem is járhat automatikusan. De egyébként az Oep és a MÁK oldalán is minden le van írva,minden szükséges papírt le lehet tölteni,vagy ha erre nincs mód,személyesen kell megigényelni.

Már 1 hónappal a Gyed lejárta elõtt be kellett volna adnod a Gyes igénylõt.Nekem sem küldtek papírt semmihez, én fogtam magam és utána néztem és letöltöttem az internetrõl, kitöltöttem idõben és beadtam, nem volt semmilyen fennakadás.Magyarországon semmi sem megy gördülékenyen és egyáltalán nem biztos, hogy a Gyed után mindenki igényli a Gyest, tehát nem is járhat automatikusan. De egyébként az Oep és a MÁK oldalán is minden le van írva, minden szükséges papírt le lehet tölteni, vagy ha erre nincs mód, személyesen kell megigényelni.
Természetesen igényelni kell. Ez nem úgy mûködik, hogy elõször TGYÁS, aztán GYED, aztán meg GYES és csókolom, egyrészt TGYÁS meg GYED nem is jár mindenkinek, csak aki dolgozott, õk már a születéstõl fogva kérhetik a gyest. Másrészt meg honnan tudják, hogy te akarsz egyáltalán GYES-t, lehet, hogy inkább 8 órában dolgozni akarsz, és nem kéred, mert amellett nem lehet. Vagy lehet, hogy a párod igényelné inkább, mert õ úgyis munkanélküli, vagy a nagymama. Mindez a kitöltött, aláírt igénylõlapról derül ki nekik. Harmadrészt meg a GYED-et az OEP folyósítja, a Gyest meg az Államkincstár, semmi közük egymáshoz, már csak ezért se szólhattak. Most már hiába SOS-ezel, legkorábban szeptemberben kaphatsz gyest visszamenõleg, ha ma benyújtod az igénylést. De még az se biztos, mert 30 nap az ügyintézési határidõ, és hónap elején utalnak, ha addig feldolgozzák. Aztán már 3-a van.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, akkor jó butus voltam, azt hiszem felkopik az állam két hónapig.
A kérdező hozzászólása: El kell, hogy mondjam nagyon rendesek voltak az Államkincstárnál... Két hónapra visszamenõleg utalnak szó sincs 30 napos igénylésrõl, küldik a nyomtatványt és szeptemberben megkapok mindent.

Most vagyok 26 hetes a második babámmal. Az első 17 hónapos. Szülés után megkapom a GYED-et és utána a GYES-t az első után, plusz még a második után a TGYÁS-t?

Ha nem, akkor hogyan fognak alakulni ezek a juttatások? Milyen összeg?ek lesznek?

Legjobb válasz: Csak a legkisebb gyermek után jár pénzbeli ellátás: tgyás, utána gyed és 2. életév után gyes. Családi pótlék az egyetlen amit mindkét gyermek után megkapsz. Borzasztó, de ez van!

Csak a legkisebb gyermek után jár pénzbeli ellátás: tgyás, utána gyed és 2. életév után gyes. Családi pótlék az egyetlen amit mindkét gyermek után megkapsz. Borzasztó, de ez van!
Szeretném ha így lenne. De hangsúlyozom, hogy a második gyedem kevesebb mint az elsõ. Ha a szerzõdés szerinti bér alapján számolták volna ki, akkor a max. összeget kellene most is kapnom. Hol a hiba?
Mikori a jelenleg hatályos, általad idézett jogszabályhelyeknek a hatálybalépési idõpontja?
Mennyi bruttó esetén jár a max gyed? Mert szerintem nekem azt kellene kapnom. Ha a folyósító a mhely, mint kifizetõhely, akkor õk számolják - esetleg rosszul?
Meg kell mondjam, hogy számomra megdöbbentõ ez a jogszabályi rendelkezés, még senki nem hívta rá fel a figyelmemet, sõt, azt erõsítették amit én mondok, hogy a gyed alapja - ha nincs 180 nap bérezett jövedelem, pl gyed miatt - a minimálbér 2szeresének 70%a.
Azért nem jártam utána a kevesebb gyednek, mert egy pénzügyis barát kiszámolta a minibálbéres módszerrel és pont annyit is utalt a mtató. Eddig bíztam bennük... :(
Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehetõ jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képezõ összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezõbb. Tehát meg kell nézni, hogy a korábbi gyed alapjául szolgáló összeg vagy a szerzõdés szerinti összeg a kedvezõbb számítási alap. Arra kell rákérdezni, hogy a mtató mit vett alapnak. Szerintem a minimálbér... sajna, nehéz lesz tisztázni, de remélem mostmár tisztán látok. szerinted? És köszi. Le a kalappal!!!
Eltûntél.... :(
Itt vagyok, csak hosszú volt a nap:) Figyelj, ha gondolod, szívesen átszámolom neked, mennyit kellett volna kapjál, csak küldd el, hogy mikor szültél, (mindkét babát) és az elsõ baba elõtti jövedelmed mennyi volt, és mennyi a szerzõdés szerinti bruttód. :D
Köszi elõre is. Elõszedem a papírokat és küldöm priviben. A holnap nálunk lesz sûrû, egyedül leszek a gyerekekkel.. vmikor utánanézek az adatoknak. Nekem emelkedik a fizetésem, fizetési fokozat váltás miatt, gondolom az jogosultságkori vagyis a gyed kezdõ napja kori bérem kell?
Igen, tgyásban egyetértettünk korábban is. A hangvétel ellenére
Igen, a harmadik eredetileg is ezt irta: "a tgyás kevesebb lesz, mert annyi lesz a maximuma, mint a gyednek"
A juttatások összegének számítás módja nem változik, az adott juttatás elsõ kifizetését megelõzõ évben kapott jövedelem (neked gyed) átlaga az alap, összege: az alap 70%-a a tgyás és a gyed, azzal, hogy a gyed max összegû. Ezek az összegek most biztos kevesebbek lesznek mint az elsõ babánál, mert akkor a tényleges jövedelmed volt az alap és az gondolom több volt mint a gyed.
ÁÁÁÁ. Óriási tévedés, hogy a gyed lesz az alap, ellátás sosem alapja egy másik ellátásnak! Szülés után kapod a második baba után a tgyást (összege annyi, mint az elõzõvel, ha a minimálbér kétszeresét, vagy annál kevesebbet kerestél, illetve ha ennél többet kerestél, akkor sajnos a tgyás kevesebb lesz, mert annyi lesz a maximuma, mint a gyednek), a gyed pedig ugyanannyi lesz, mint az elsõ babával most, ugyanis a gyed összegét, mivel gyedben szülsz A SZERZÕDÉS SZERINTI BÉREDBÕL fogják kiszámolni. NEM az elõzõ évi gyededbõl!
Bocsánat ellátás alapja nem ellátás, ez igaz, és a gyed alapja nem a mostani gyed ez igaz. ÁÁÁÁÁÁ ha vki gyeden van és jön a következõ baba akkor sosem a bér szerinti jövedelem a számítás alapja!!!! Hanem egy meghatározott alap, a minimálbér 2szeresének 70%-a, de utánanézek a jszabálynak ha kell és folytatjuk a polémiát. Tapasztalatból tudom! Sajnos! Igaz szakvizsgán én is azt válaszoltam amit az elõttem író, ez tetszett a vizsgabiztosnak mert az lenne a normális. De sajnos nem gyerekpárti a szabályozás.
Akkor nézz utána, mert igaza van a harmadiknak. Gyere vissza a jogszabállyal... A lényeg, kedves kérdezõ, hogy a szülés után igényelheted a TGYÁS-t, GYED-et, majd GYES-t a második babára, az igényléstõl viszont le kell mondanod az elsõ gyerek után járó ellátást, csak egy ellátás jár neked ugyanis. De eldöntheted, melyik gyerek után járó ellátást kéred. De csak az egyiket kérheted.
Ja, és még valami: A minimálbér 2szeresének 70%-a a maximális összeg ellátás esetén. Ha nincs 180 bérezett nap, akkor nemcsak a gyed maximuma az általad leírt összeg, hanem a tgyásé is. Ugyanaz a jogszabály, amibõl fentebb idéztem, nagyon nem kell keresgélned, mert minden egy helyen van, de segítségként: a kötelezõ egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény és az ennek a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Kormányrendelet
Igen, akkor abban egyetértünk, hogy ha vki a minimálbérnél többet keres, akkor a tgyás a minimálbér 2szeresének 70%a. Én ebbõl indultam ki. Mi alapján mondod hogy a gyed alapja a szerzõdés szerinti bér? Ha a bér kevesebb mint a minimálbér. De ha magasabb? Mi az a REP jogász?
Tehát akkor abban is egyetértünk, hogy a tgyás max összege - mivel a kérdezõnél nincs 180 bérezett nap - a minimálbér 2szeresének 70%a. Így a tgyás esetében egyet beszéltünk.
Bocsi de automatikuan abból indultam ki, hogy több a bére mint a minimálbér
Én gyedben szültem és a második gyedem kevesebb volt. Tehát nem az elsõ gyeddel egyezõ összeg, nem a szerzõdés szerinti bér alapulvételével kiszámítva.
Igen, az akkori, amikor igényelted a gyedet. Mindegy mikor küldöd, ahogy hozzájutok, megnézem, és írok.

Lányom tartós beteg.4 éves. Még 4 évig kapom utána a GYES-t. Ha lesz egy másik akkor utána is kapok, vagy csak az egyik gyerek után?

Legjobb válasz: Csak egy gyerek után kaphatsz gyest,de a tartósan beteg gyerekkel max 10 éves koráig lehetsz gyesen én úgy tudom.

Csak egy gyerek után kaphatsz gyest, de a tartósan beteg gyerekkel max 10 éves koráig lehetsz gyesen én úgy tudom.
A kérdező hozzászólása: Bocsi elírtam 6 éves a lány. köszi a választ
Gyes mindig egy gyerek után jár, de az emelt családit továbbra is fogod kapni a beteg gyerek után.


Nem a gyes által biztosítottnak számítasz.
A kérdező hozzászólása: Én is így tudom, de ma jött egy levél a NAV-tól, hogy 80.000.-Ft elmaradásom van......
Mert be kellett volna jelentened, hogy GYES-en vagy. Kérj a MÁK-tól egy igazolást és postázd el az APEH-nek

Decemberben lesz egy gerincmûtétem. Mivel a mûtét után 6 hónapig gyógytornáznom kell és nem emelhetek mindig csak feküdnöm kell, kisfiamat (16 hónapos) bölcsõdébe szeretném íratni. Ha beíratom a bölcsibe kapom még a GYES-t vagy elveszik?

Legjobb válasz: Na, akkor fussunk neki. 1, A bölcsibe akkor veszik fel a gyereket, ha van hely. 2, Ha sok a jelentkezõ, elõnyt élvez a szociálisan rászoruló, illetve az, ahol mindket szülõ dolgozik. 3, Ha sok férõhely van, nem számít, hogy dolgozik e a szulo. 4, A gyest csak akkor veszik el, ha a nagyszülõ igényli es mellette bölcsõdes a gyerek. Tehat ha vagy olyan szerencsés, hogy november végen találsz szabad férõhelyet, ahova felveszik a kicsidet, nem fogjak elvenni tõled a gyest.

Na, akkor fussunk neki. 1, A bölcsibe akkor veszik fel a gyereket, ha van hely. 2, Ha sok a jelentkezõ, elõnyt élvez a szociálisan rászoruló, illetve az, ahol mindket szülõ dolgozik. 3, Ha sok férõhely van, nem számít, hogy dolgozik e a szulo. 4, A gyest csak akkor veszik el, ha a nagyszülõ igényli es mellette bölcsõdes a gyerek. Tehat ha vagy olyan szerencsés, hogy november végen találsz szabad férõhelyet, ahova felveszik a kicsidet, nem fogjak elvenni tõled a gyest.
Gyes-t is elveszik, de amúgy is csak akkor adhatod bölcsibe, ha dolgozol, mert kérnek munkáltatói igazolást. És jóval elõtte be kell íratni, sok helyen 1 évvel elõtte.
A gyest nem veszik el, ha nem 8 órában dolgozol.Viszont apának és anyának is dolgoznia kell, anélkül nem veszik be.
Hat ez nem megy am ugy, hogy te most november vegen kitalalod, hogy hopp, decembertol legyen bolcsis a gyerek! Nagy szerencse kellene hozza, hogy epp legyen ures hely. A gyest nem vennek el egyebkent, csak a gyedet.
3as vagyok.A gyesrõl igenis le kell mondani, ha 8 órában dolgozol, ez törvény.Én csak 4 órában vagyok, így megtarthatom.Nálunk mindenképpen dolgoznia kell mindkét szülõnek, esetleg türelmi idõt adnak-akkor is, ha van hely.Ezért a legjobb, ha megérdeklõdi az õ bölcsijüket, mert mindenhol másképp állnak a dolgokhoz.
De a kerdezo nem dolgozni fog. Gerinc mûtéte lesz.
A kérdező hozzászólása: Azt gondoltam, hogy nem fog máról-holnapra menni a bõlcsibe íratás ezzel tisztában vagyok :) Nem is most azonnal szeretném beíratni mert elõre 2 hónapra van aki vigyáz majd rá :D csak mivel semmit nem tudok majd csinálni úgy gondoltam ez egy jó dolog lenne neki is és nekem is.

Az új törvény szerint a tartósan beteg gyerek után járó GYES-t is, és ha születik másik gyerek azután is kaphatom a GYES-t?

Szóval emelt családi pótlékot és GYES-t kapok a nagyobbik csemetémre. Még nem jár le, de úgy néz ki állapotos vagyok a következõ babával. Akkor ezután kaphatom a két ellátást majd együtt? Mert eddig vissza kellet mondani az egyiket. Köszi a válaszokat.

Legjobb válasz: majd ha lesz új törvény, megmondom. agyrém, ami itt megy. Pénzszagra gyûl az éji vad, te tetted ezt, kiràly!

majd ha lesz új törvény, megmondom. agyrém, ami itt megy. Pénzszagra gyûl az éji vad, te tetted ezt, kiràly!
Ez eddig is így volt. Én hónapokra kórházba kerültem a lányom 2 éves orában, így nem járt a sima gyes, a férjem vette igénybe vele a tartósbeteg utáni gyest (nekünk 10 éves koráig jár autoimmun betegség miatt), de amikor 3 évesen megszületett a második babánk, természetesen le kellett modania, ugyanis két ellátás nem jár. Az emelt csp ettõl függetlenül jár folyamatosan és a többi kedvezmény is (utazás, gyógyszer)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Az elsõnek: pénzbõl élünk, a gyerekem olyan betegséggel küzd, ami gyógyíthatatlan, folyamatosan felnõtteknek való gyógyszereket szed. Hidd el én lennék a legboldogabb, ha egészséges lenne... Különben úgy hallottam valamelyik híradóban, hogy több gyerek után is jár majd az ellátás egyszerre.

Gyed után folyamatosan küldik a Gyes-t vagy igényelni kell?

Ápr-ban tölti a kisfiam a 2 évet,akkor mot van valami teendőm?A családi megy tovább automatikusan?

Legjobb válasz: A GYES-t meg kell igényelni, nem jár automatikusan. A családi pótlékkal nincs semmi dolgod, ott nem változik semmi.

A GYES-t meg kell igényelni, nem jár automatikusan. A családi pótlékkal nincs semmi dolgod, ott nem változik semmi.
A kérdező hozzászólása: köszi

Ahhoz hogy a gyes-t, CSP-ot megkapjam a baba után, kötelező az első 12 hétben megjelenni a nőgyógyásznál védőnőnél?

Jelenleg külföldön vagyok, babát várok, viszont mire megszületik a baba hazamegyünk.

Legjobb válasz: Nem, a GYES és a CSP alanyi jogon jár, ezt mindenképp megkapod. Van egy egyszeri összeg szülés után (kb 56 ezer Ft, ha jól emlékszem), ehhez kell 4 db pecsét és aláírás, hogy megjelentél terhesgondozáson.

Nem, a GYES és a CSP alanyi jogon jár, ezt mindenképp megkapod. Van egy egyszeri összeg szülés után (kb 56 ezer Ft, ha jól emlékszem), ehhez kell 4 db pecsét és aláírás, hogy megjelentél terhesgondozáson.
A legtöbb helyen nem nézik és csak négy db pecsét kell hogy legyen ezt utólag biztos pótolják ha elmondod azt amit itt nekünk.
Az egyszeri anyasági támogatáshoz kell 4 pecsét(koraszülés esetén 1)összege 64125Ft ikerek esetén pedig 85500ft, a gyes és a családi alanyi jogon jár.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat!
Itthon-Magyarországon- semmi köze a kettõnek egymáshoz. Nõgyógyászhoz a 6 hetes kontrollra illik menni, a védõnõ elvileg megy hozzád, amint a kórházból hazementél. A gyest, cspt pedig mindettõl függetlenül a máktól kell igényelni, amint megkaptad a baba tajkártyáját. Hogy kint hogy van, nem tudom...

GYED lejárta után automatikusan kapom a GYES-t vagy igényelnem kellene?

Múlt hónapban kaptam meg az utolsó töredék havi GYED-et a GYES viszont valamiért nem jött még...

Legjobb válasz: Kedves második, te valamit nagyon összekevertél:) Elõször tgyás, utána gyed, és a végén gyes. Kérdezõ, igénylened kell, automatikusan semmit nem kapsz:(

Kedves második, te valamit nagyon összekevertél:) Elõször tgyás, utána gyed, és a végén gyes. Kérdezõ, igénylened kell, automatikusan semmit nem kapsz:(
Semmi nem jön igénylés nélkül. Gyorsan add le a papírt! :-)
Fordítva. Elõbb GYES-t kapsz, és csak utána GYED-et - de ennek bizonyos feltételei vannak.

Igaz, hogy a GYES-t megszüntetik, és 2 év után az anyuka menjen vissza dolgozni?

Legjobb válasz: a gyedet szüntetnék meg.a gyes jár akkor is ha 8 órás munkát vállalsz.

a gyedet szüntetnék meg.a gyes jár akkor is ha 8 órás munkát vállalsz.
Szia! Én is hallottam valamit, de nekem sem tiszta a dolog. A GYEDet kapja az anyuka 2 évig, igaz (munkabér alapján számolják)? A GYES meg utána van egy évig alanyi jogon. Ez engem is érdekel...
pont ebben a cipõben járok.ne aggódjatok.ha lejár a gyed és elmész dolgozni akkor a gyest nem fogják megszüntetni.utánajártunk a férjemmel azért tudom!
A kérdező hozzászólása: És mi a helyzet azzal, aki GYED-re nem jogosult csak GYES-re? Akkor õ az új rendszer szerint továbbra is a GYES-t kapja éppúgy 3 évig? De akkor mi ebben a változtatás?
Örüljetek neki, hogy otthon még így van.Nekem itt, Ne´metországban a fizum utánn kaphatom a 70%-ot 1 e´vig, vagy 2 évig 35%-ot.Ráadásul szülés uta´n 8 héttel kellene dolgozni, ha nem akarunk, akkor egy írásos megnyilvánul´st kell benyújtani a fönöknek.Itt nincsen semmi féle 3 évig itthon marada´s.De lehet, pénz nélkül.
én nem hallottam semmi ilyet, de ha õszintén belegondolunk, nagyon sok a szociális juttatás magyarországon!ezen kellenne váltosztatni valóban.én is szeretnék minnél tovább otthon maradni majd a babóval, de ilyen, hogy 3év sehol nincs rajtunk kívûl a világon.a 2év talán elég lenne.a munkabér utáni juttatás, az alanyi meg nem biztos hogy mindenkinek kellenne, hogy járjon:S
Szerintem így is sokan visszamennek két év után, mivel a GYES nagyon kevés. De a GYED-et akarják eltörölni. Tehát aki csak GYES-re jogosult, annak ez nem változás, csak annak, aki GYED-re is jogosult volt. Elég szemét dolog szerintem is, de tény, hogy Magyarországon jóval több a szociális juttatás, mint máshol, igaz viszont, hogy máshol az apukák keresnek annyit, hogy meglegyenek egy fizetésbõl is általában. Csak ott a gond, ha valaki egyedülálló, na azt megnézem, hogy mit csinál majd csak GYES-sel. De nem tudom, hogy ezt mikor akarják majd bevezetni, szerintem akik még a módosítás elõtt vállaltak babát, azok még kapni fognak GYED-et.
Hát a Gyurcsányék most ezt akarják!
Én most járok a tb be , mert lejárt a munkaviszonyom és magamnak kell mindent igényelni.Jan 1tõl annyi változott, hogy gyedet csak munkaviszony után kaphatunk-tehát munkanélkülirõl nem mehetünk el, tavaly még lehetett...a tbs nõ nem mondott egy szót sem erreõl azt viszont mondta, hogy rebesgetik, hogy jövõre nem 70%lesz a tgyás és a gyed hanem csak 50, de ez csak terv nem tudta megmondani mi lesz belõle.DE pl.dec.végégén nem tudták pl, hogy jan 1tõl megvált ez a gyedes dolog is, így semmire sincs garancai azt mondta.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!