Találatok a következő kifejezésre: A GYEDet is kapni fogom, ha (10 db)

A GYEDet akkor is kapni fogom, ha a babát decemberre várom, de áprilisban ki kellett lépnem a munkahelyről?

Most munkanélkülin vagyok,de elotte 3 éves munkaviszonyom volt.

Legjobb válasz: Nem, mivel a GYED akkor jár, ha még munkaviszonyban vagy, azt nem nézik, hogy korábban voltál-e, csak azt, hogy most vagy-e.

Nem, mivel a GYED akkor jár, ha még munkaviszonyban vagy, azt nem nézik, hogy korábban voltál-e, csak azt, hogy most vagy-e.
Szerintem viszont kapsz GYED-et, mert a számítás alapja, hogy a szülést megelõzõ 2 évben legyen 180 ledolgozott munkanapod. De szerintem nézz utána a neten v. kérdezz rá a munkanélküliben.
A kérdező hozzászólása: ERGO:ugyanott vagyok, köszi..
Szerintem kaphatsz gyedet, mivel a 180 napod megvolt, viszont mivel munkanélkülin voltán, az átlagkeresetedet igencsak lehúzza, ezért nem biztos hogy jobban jársz majd vele, mintha gyest kapnál. Érdemes kiszámoltatni egy tb-s szakemberrel.
Na akkor most ez a tuti és ez biztos.Január 1tõl nem jár gyed csak annak aki biztosított munkaviszonnyal rendelkezik!!!Ez azért tuti mert én magamnak talpalok ki mindent, nekem 10hetes koromba szünt meg a munkám, akkor azt mondták menjek dolgozni, találtam is melót de csak ápr.30ig jelentettek be, tavaly mikor mi is kérdeztük még úgy volt, hogy elmegyek passzív tápra 45nap, és utánna munkanélküli és kapok mindent.Múlt héten vittük be a papirokat a tbhez és közölték, hogy jan.1tõl nincs ez, úgyhogy vagy sûrgõsen találok valakit aki bejelent vagy elesek a gyedtõl.Tgyást azt kapnék munkanélkülivel meg gyest.Két hetem volt, hogy megoldjam-szerencsére az egyik ismerõsünk bejelentett.Így elmehetek szülési szabira nála-amúgy utánna a munkáltatónak nem kell fizetni semmit a kismama után-ez is tuti-ha esetleg erre hivatkozna valaki, hogy nem jelent be.Mi is vállaljuk a járulékot a tgyásig.Szval sztem sûrgõsen kérdezd meg a tb-t , legjobb ha egy kisebb kirendeltségre mégy ott bõvebben segítsenek a felvilágosításban-több idejük van rá, mert lehet ha még valaki bejelent akkor te sem esel el róle-elvileg az eüi biztosításod nem szünt meg a munkanélküli miatt.De ezt tényleg kérdezd meg, mert nem mindegy mennyit adnak, ha pár ezerrel több is.Ha kérdésed van még szivesen segítek ha írsz.36hetes kismama

Ha a tgyás 70%, és így kapok 96. 000ft-ot, a gyed is 70%, akkor gyed alatt is ennyit fogok kapni, vagy abból több mindent vonnak?

Legjobb válasz: Én TGYÁSRA 90-95 között kaptam (hónap függõ volt) és GYED-re is ugyanígy kapok. + CSP. Szóval 100-105 ezer/hó.

Én TGYÁSRA 90-95 között kaptam (hónap függõ volt) és GYED-re is ugyanígy kapok. + CSP. Szóval 100-105 ezer/hó.
A kérdező hozzászólása: Az nagyon jó! Köszönöm a választ!
1# kértél kompenzációt vagy a gyerekkedvezmény miatt ? mert alapból kevesebb a gyed mert nem adómentes jövedelem már május/június óta nekem küldtek papírt amit ki kellet töltenem h ne vonjanak a gyedembõl hanem a kiesést kompenzálják
1. vagyok: Nekem jár a kompenzáció, ami havonta 6500 Forint. Tehát annyira nem rossz, mint ahogy a táblázatban egyébként benne van. Igényeltem a családi adókedvezményt is, de azt a férjem veszi inkább igénybe, mert vállalkozó. Visszatérve a kompenzációra: hihetetlen, hogy a magasabb br. béreseknek jár a több kompenzáció és az alacsonyabb béreseknek a kevesebb. Nem fordítva kéne lennie?!
Kevesebb a Gyed, mert abból SZJA-t is vonnak! :( A TGYáS- ból csak nyugdíjjárulékot. Részmunkaidõs vagyok, a TGYáS-om 42 ezer volt, a GYED pedig 38 ezer. De az is igaz, hogy módosíthat az összegen, ha adókedvezményt, kompenzációt, egyebeket igényelsz.
Pont fordítva:D Mindkettõbõl vonnak szja-t, de a gyedbõl még nyugdíjjárulékot is. Így a gyed mindig kevesebb, mint a tgyás, 10%-al (ennyi a nyugdíjjárulék)
De igen. Csakhogy ebben az országban minden fordítva van! :( Plusz jellemzõen: aki a földre került, abba belerúgnak még néhányat...

Ha eddig még alig pár hónapot dolgoztam (max félév), az is már 1 éve volt, mennyi lesz az a minimális gyás, gyed, vagy gyes, amit majd kapni fogok?

Legjobb válasz: Szia! Tgyásra és gyedre akkor vagy jogosult, ha a szülést megelõzõ két éveben legalább 180 nap munkaviszonyod volt, mely lehet több részletben is. A Tgyás a fizetésed kb 70%-a (168 napig),a gyed tavaly max 80eft volt( a lurkó 2 éves koráig), ezekbõl járulékot, vagy adót is vonnak még. A gyes fix (a gyerkõc 3 éves koráig), ha jól tudom 24eft. Ha eddig tanultál nappali tagozaton, akkor valószínû, bizonyos feltételek mellett tgyásra, gyedre is jogosult vagy. Ha a 180 nap munkaviszonyod nincs meg, akkor gyesre vagy jogosult.Bõvebben: www.oep.hu.

Szia! Tgyásra és gyedre akkor vagy jogosult, ha a szülést megelõzõ két éveben legalább 180 nap munkaviszonyod volt, mely lehet több részletben is. A Tgyás a fizetésed kb 70%-a (168 napig), a gyed tavaly max 80eft volt( a lurkó 2 éves koráig), ezekbõl járulékot, vagy adót is vonnak még. A gyes fix (a gyerkõc 3 éves koráig), ha jól tudom 24eft. Ha eddig tanultál nappali tagozaton, akkor valószínû, bizonyos feltételek mellett tgyásra, gyedre is jogosult vagy. Ha a 180 nap munkaviszonyod nincs meg, akkor gyesre vagy jogosult.Bõvebben: http://www.oep.hu.
Valóban, a 180 munkanapnak kell meglennie, de ennek bejelntett munkaviszonynak kell lennie, és a két munka között max 30 telhet el. TEhát a munkavállalói kiskönyv erre nem jó!! Szerintem te csak gyest fogsz kapni, ami fix összeg és alanyi jogon jár szülés után, másra nem leszel jogosult. Az most 28.000 ft körül van. De a tb felvilágosít, ha felkeresed õket.


Ha megszűnik ahonnan szülni jöttem, kapni fogom továbbra is a gyedemet?

Legjobb válasz: Mármint a Cég szûnik meg, ahonnan GYED-re jöttem.

A kérdező hozzászólása: Mármint a Cég szûnik meg, ahonnan GYED-re jöttem.
Ha a cég jogutód nélkül szûnik meg akkor a munkaviszonyod is meg fog szûnni. Ez a gyedre való jogosultságodat nem fogja érinteni, azt passzív jogon fogod addig kapni amíg jogosult vagy rá.
A kérdező hozzászólása: Van valami tennivalóm ez ügyben? Vagy automatikusan kapom továbbra is, nem kell sehova sem mennem? Azért kérdem, mert a bankszámla kivonatomon a cég szerepel mint átutaló.

Ha a munkahelyem kifizető hely! Most onnan fogok gyedet kapni! Hó közepe fele adtam le a papírt a cégnek! Most akkor fogok pénzt kapni vagy erre is kell várni 1 hónapot?

Legjobb válasz: Szia! Én május 15-ig táppénzem voltam 16-tól már korházban. Juniusban 2 hét táppénzt kaptam, és a Tgyás-t júliusban kaptam másfél hónapra. Hiába adtam le a papírt mikor kijöttem a kórházból májusra csak két heti táppénz számoltak el.

Szia! Én május 15-ig táppénzem voltam 16-tól már korházban. Juniusban 2 hét táppénzt kaptam, és a Tgyás-t júliusban kaptam másfél hónapra. Hiába adtam le a papírt mikor kijöttem a kórházból májusra csak két heti táppénz számoltak el.
Szia! Szerintem fogsz kapni pénzt. Ennyi idõ bõven elég nekik arra, hogy elintézzék.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszod :) Megnyugodtam :)

Ha a munkahelyem tb kifizetõ hely a gyest is tõlük fogom kapni a gyed után?

Legjobb válasz: Nem a GYES-t már a Magyar Államkincstárnál kell igényelned nem a munkáltatónál.

Nem a GYES-t már a Magyar Államkincstárnál kell igényelned nem a munkáltatónál.
A munkáltatónál ha mûködik kifizetõhely, ott kell leadnod a gyes igénylést a gyed megszüntetésének kérelmével együtt (kifizetõhelyen vagyok ügyintézõ). A kifizetõhely továbbítja a papírokat a Kincstár felé, az ellátást tõlük fogod kapni. Akinek nem kifizetõhely a munkahelye, az is vigye az OEP-hez a lemondással együtt a gyes-igénylést, meggyorsítja az ügyintézést :)
Az én munkahelyem TB kifizetõhely, de nem intézték el a gyes igénylést. Be kellett nekem menni a MÁK-ba és leadni a gyes igénylést!
El kell intézniük, törvény van rá, idézzem?
Az én munkáltatóm is kifizetõhely, de nekem is a MÁK-ban kellett intéznem. Azt mondták, ha megérkezik majd róla a papír, akkor abból kérnek egy példányt. Törvény ide vagy oda, nálunk is ez volt a helyzet.
A munkahely TB kifizetõhely, vagyis azokat a dolgokat intézi el, amiket az OEP-nél kellene! A gyest a Magyar Államkincstárban kell intézni, tehát semmi köze az OEP-hez. A családi pótlékot is mindenkinek magának kell intézni nem intézi el a munkahely, csak mert TB kifizetõhely! A táppénzt, tgyást és gyedet elintézik, de mást nem. Csupán nyilatkozatot kellet kitöltsek a munkahelynek, hogy gyesen maradok, de magát a gyest nekem kellett megigényelni a MÁK-ban. Persze a gyeddel semmi dolgom nem volt, minekután az, az OEP hatásköre és a munkahely TB kifizetõ. De kiváncsi lennék a törvényre!

A TGYÁS-t, Gyest/gyedet muszáj a munkáltatón keresztül intézni vagy elintézhetem majd egyedül is? Mert attól félek, ha a munkáltatómon múlik, sosem fogok semmit kapni.

Legjobb válasz: ha a munkahelyed tb-kifizetõ hely akkor csak ott tudod intézni, nem a munkáltatótól függ mit kapsz és mit nem, hanem a tb-tõl, emiatt kár aggódnod

ha a munkahelyed tb-kifizetõ hely akkor csak ott tudod intézni, nem a munkáltatótól függ mit kapsz és mit nem, hanem a tb-tõl, emiatt kár aggódnod
Én magamnak intéztem, pedig a munkáltatóm tb kifizetõ hely. csak kérni kell a munkáltatótól igazolást, amit a többi papírral együtt be kell adni az oephez. És hülyeség, hogy eredeti papírokat kell leadni!!! Mindenbõl jó a fénymásolat!!!!
A kérdező hozzászólása: KÖszi.Nem TB kifizetõhely. Attól félek, hogy nem adják be idõben a papírokat.
Ha nem adják be idõben a papírokat, legfeljebb visszamenõleg megkapod... Hogy egyedül intézheted-e, azt nem tudom, mivel a TGYÁS és a GYED fizetés-függõ. Nyilván akkor a munkahelyedrõl kell kérni valami igazolást, ahogy az egyik elõttem szóló is írta.
Szia! Én is úgy tudom, hogy mindenképpen a munkáltató is kell az ügyintézéshez, mert nekik is el kell küldeni a papírjaidat a TB-nek. Nem hiszem, hogy a munkaügyisek pont egy kismamával szúrnának ki úgy, hogy nem küldik idõben a papírt, de ha mégis így van, akkor is megkapod a pénzt ami jár, csak tényleg kicsit megcsúszva. Kellemes babavárást. :)
Igen a munkahelyedtõl kell majd kepj egy jövedelmen igazolást, amit le kell majd adnod az OEP-be, mert az alapján számolják a GYED-et, TGYÁS-t.MEg kell majd a rózsaszín tb kiskönyved is.Én magamnak intéztem, mert nem TB kifizetõhely a munkahelyem.Nálam rendesek voltak, be telefonáltam, és már másnap mehettem a papír ért.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Utolsónak: nagyon sokat segítettél, köszi. Sajnos a munkáltatóm nem túl segítõkész, és sztem direkt ki is fog velem szúrni, de akkor majd próbálom megkerüli, és úgy intézni. Mégegyszer köszi!

Ha gyed lejárta után a gyesbe születik a kistesó, akkor is ugyanannyi gyedet fogok kapni, mint az első gyereknél kaptam?

Legjobb válasz: kistestvér után járó GYED számításánál viszont, ha a GYED/GYES folyósítása alatt születik meg a baba, akkor vizsgálni kell, hogy nagyobb részben miért nem volt meg a 365 napi jövedelem. Ha azért, mert a kismama az irányadó idõszakban táppénzben, TGYÁS-ban vagy GYED-ben részesült, akkor az elõzõ ellátás alapja lesz a következõ GYED alapja is (azaz ugyanannyi lesz, mint a tgyás-é is volt).​ Ha viszont a kismamának azért nincs 365 napi rendszeres jövedelme, mert javarészt GYES-ben részesült, akkor az új GYED alapja a minimálbér lesz (kivéve, ha a tényleges vagy a szerzõdés szerinti jövedelem kevesebb, mint a mindenkori minimálbér, ebben az esetben a GYED alapja a kevesebb összeg lesz)

kistestvér után járó GYED számításánál viszont, ha a GYED/GYES folyósítása alatt születik meg a baba, akkor vizsgálni kell, hogy nagyobb részben miért nem volt meg a 365 napi jövedelem. Ha azért, mert a kismama az irányadó idõszakban táppénzben, TGYÁS-ban vagy GYED-ben részesült, akkor az elõzõ ellátás alapja lesz a következõ GYED alapja is (azaz ugyanannyi lesz, mint a tgyás-é is volt).​ Ha viszont a kismamának azért nincs 365 napi rendszeres jövedelme, mert javarészt GYES-ben részesült, akkor az új GYED alapja a minimálbér lesz (kivéve, ha a tényleges vagy a szerzõdés szerinti jövedelem kevesebb, mint a mindenkori minimálbér, ebben az esetben a GYED alapja a kevesebb összeg lesz)
Nem, akkor kevesebbet.
Vagy igen, vagy nem. Attól is függ, mennyi idõt leszel gyesen, sõt attól is, hogy mikortól.

Ha Gyeden vagyok, akkor is megillet minden juttatás amit a munkatársaim kapnak? Most 1 havi munkabért fognak kapni, 2 részletben. Közalkalmazott vagyok. Remélem én is kapok.

Legjobb válasz: Én is közalkalmazott vagyok, de én nem kaptam, szerintem te sem fogsz. :-( Mondjuk belegondolva logikus, mert minek adjanak jutalmat vagy ösztönzõt, mikor nincs mögötte teljesítmény az adott idõszakban és még csak nem is ösztönöz így, hogy gyeden vagy. Szomorú, de ez van.

Én is közalkalmazott vagyok, de én nem kaptam, szerintem te sem fogsz. :-( Mondjuk belegondolva logikus, mert minek adjanak jutalmat vagy ösztönzõt, mikor nincs mögötte teljesítmény az adott idõszakban és még csak nem is ösztönöz így, hogy gyeden vagy. Szomorú, de ez van.
Nem valószínû, korrektül meg szokták foglamazni, kinek jár és kinek nem. Nálunk a cégnél az ilyet úgy fogalmazzák meg, hogy az aktív dolgozók kapják, a jogi állományban lévõk nem.
Én is közalkalmazott vagyok! Megkérdeztem a munkaügyesünket, nekünk nem jár! :(
Már miért járna?Nem vagy aktív dolgozó!A plussz juttatásokat csak azok, kapják akik teljesítenek.
dehogy jár. nem dolgozol. miért kapnál? hogy jut eszedbe?
A kérdező hozzászólása: Kösz 20.27-es. Sok gyeden lévõnek nem tetszik ez a stílus. Elbírnánk mi is költeni. Ja bocs, nekünk nem jár, mert gyerekünk van és nem "dolgozunk".

Ha határozott idejü munkaszerződésem van akkor is fogok majd kapni gyedet ill gyest is ha lejár a szerződésem? és kirughatnak akkor?

Legjobb válasz: Szia! Sajnos, ha lejár a szerzõdésed, nem kötelesek meghosszabítani azt. :(Így ha a szülés napján nem vagy alkalmazásban, nem kaphatsz gyedet, csak gyest, alanyi jogon. Még esetleg annyit tehetsz, ha a szülés várható dátuma elõtt kb 1 hónappal jár le a szerzid, hogy elmész a szülés elõtt tgyásra, az 28 nap, majd így, mivel tgyás alatt szûnt meg a munkahelyed, kaphatsz passzív gyedet. Nem tudom, világos voltam-e? :)

Szia! Sajnos, ha lejár a szerzõdésed, nem kötelesek meghosszabítani azt. :(Így ha a szülés napján nem vagy alkalmazásban, nem kaphatsz gyedet, csak gyest, alanyi jogon. Még esetleg annyit tehetsz, ha a szülés várható dátuma elõtt kb 1 hónappal jár le a szerzid, hogy elmész a szülés elõtt tgyásra, az 28 nap, majd így, mivel tgyás alatt szûnt meg a munkahelyed, kaphatsz passzív gyedet. Nem tudom, világos voltam-e? :)
ha lejár a munkaszerzõdésed, menj el passzív táppénzre. az 45 nap. a biztosított jogviszonyod addig is megmarad.
Álláskeresési járadékra nem vagy jogosult? Mert ha igen, és megszülsz ennek az ideje alatt, akkor akár TGYÁS-ra és GYED-re is jogosult lehetsz.
nekem is az volt.febr.kiderült hogy terhes vagyok, juniig "titkoltam", akkor kaptam újabb fél évre szerzõdést...ami dec 24ig tartott.közben okt végén szültem.Én táppénzre mentem augusztus elején.Így járt TGYÁS.most is azon vagyok...passzívon és így kapok majd gyedet is.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!