Találatok a következő kifejezésre: A GYED-et lehet (20 db)

Mi a legrövidebb idő, amire lemondhatom a gyed-et? Lehet az pár nap pl?

Egy alkalmi munka miatt megtehetem azt, hogy lemondom a gyed-et és gyes-re megyek, majd újra gyed-et igénylek? Lehet ez csak pár nap? És utána akkor mennyi lesz a gyed? ugyanannyi mint volt?
igy igaz!Ha lejárt a TGYÁS, csak akkor igényelhetsz GYES-t!

Ha 2010 szeptember 16. -án szültem mikor jár le a TGYÁS és mikortól kezdődik a Gyed? Mikor lehet legkorábban megigényelni a GYED-et?

Legjobb válasz: Ha a szülés idõpontjától kérted, akkor 168 napig jár a TGYÁS és amikor lejár, vagyis a 169. naptól a GYED.

Ha a szülés idõpontjától kérted, akkor 168 napig jár a TGYÁS és amikor lejár, vagyis a 169. naptól a GYED.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszodat, jól értem, hogy a hétvégéket is bele kell számolnom a 168 napba?
A kérdező hozzászólása: Ó de jó, most végre pontos dátumot tudok. Mégegy kérdés , legkorábban mikor igényelhetem meg majd a GYED-et?
A gyedet akár most is megigényelheted, mert bele kell írnod a folyósítás kezdõ idõpontját. Vagyis nem kell megvárnod hogy lejárjon a tgyás, az igénylést beadhatod, így legalább folyamatosan jön a pénz. A munkahelyednek is ki kell tölteni a saját példányt, plusz kérned kell fizetés nélküli szabit is:)


Van itt olyan, aki TGYÁS után visszament dolgozni és a gyerek egy éves korával igénylte a GYED-et? Mindenfélét olvasok, úgyhogy tapasztalat érdekelne, hogy lehet-e!

Legjobb válasz: Én nem így voltam, de így igen, meg lehet oldani. 1 éves kor után van az, hogy idõkorlátozás nélkül lehet dolgozni, és még mellé kapható a gyed vagy a gyes.

Én nem így voltam, de így igen, meg lehet oldani. 1 éves kor után van az, hogy idõkorlátozás nélkül lehet dolgozni, és még mellé kapható a gyed vagy a gyes.
Lehet, ott kell igényelni, ahol lemondtad, és már nincs korlátozás a munkaidõvel kapcsolatban. Ha apuka menne GYED-re, akkor viszont az 1 év betöltése utáni 61. naptól jár csak.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Ez a 61. nap csak apukára érvényes, vagy arra, aki még nem volt GYED-en. Nálunk apuka van GYED-en, tõle venném át, amikor betölti a kicsi az egy évet, mert én jobban keresek, több lenne jóval a GYED. Akkor is kimarad 60 nap? Kaphatom, akkortól a GYED-et, ha mgé nem voltam GYED-en tavaly?

Mikor lehet megigényelni a GYED-et?

Március 16-án jár le a tgyás. Mennyivel korábban lehet beadni az igénylést?

Legjobb válasz: sztem gyedet azzal együtt igényleted nem,??nekem úgy vol a papír...gyest kellett külön...de ha neked mégse volt egybe akkor ápr végén menj be

sztem gyedet azzal együtt igényleted nem, ??nekem úgy vol a papír...gyest kellett külön...de ha neked mégse volt egybe akkor ápr végén menj be
bocsi májust olvastam igen febr ban menj....
A kérdező hozzászólása: Nekem csak a családihoz meg az anyaságihoz adták a papírt. Ha márciusban jár le, akkor miért áprilisban menjek be? Nem februárban?
Szia! Ha azt akarod, hogy folyamatos legyen az utalás akkor min. 40 nappal a TGYÁS lejárta elõtt érdemes igényelni a GYED-et. Azért 40 nap, mert hivatalosan: 30 nap az igényelbírálás és 10 nap az utalás.
A kérdező hozzászólása: Köszi! Igaz a barátnõm azt mondta neki majd 3 hónap volt mire megkapta a pénzt... :(
A kérdező hozzászólása: :) Köszi!
Szia! A 2. válaszoló vagyok. Lehet, hogy valami hiba volt az igénylõlapon (lehet, hogy a munkáltatói résznél és a munkahelyét keresték meg) és visszadobták hiánypótlásra. A 30 + 10 nap csak a hiba nélküli igénybeadástól számít és ezt tartaniuk is kell!
A kérdező hozzászólása: Köszi! Akkor február elején megtámadom õket. :)

Mennyi a GYED-etek? Akinek kevés az mennyi és hogyan osztjátok be, ha a férjetek minimálbért keres? Hogy lehet kevés pénzből pelenkát, ruhát, kaját stb. venni, csekket befizetni.

Legjobb válasz: Õszintén fogalmam sincs. Múltkor itt volt egy ilyen kérdés ahol így a pénzbeosztás felé kanyarodott a téma, nekem 3 kicsi gyerekem van de az hogy egy hónapban 40-50 ezer forintból kijöjjünk kaja ügyileg egyszerûen ha megfeszülök se sikerül... Nekem a gyedem most az intézkedést követõen 72 ezer lesz 80 helyett. Kapásból lejön belõle a lakáshitelünk. A férjem nem minimálbért keres szerencsére de én is igyekszem mindenen és mindenhol spórolni de ha boltban vásárolunk (heti egy nagyot szoktunk) nem jövök ki 13-15 ezer ft alatt!!! Az egy hónapban 52-60 ezer ft...(jó lehet hogy ebben nem CSAK szigorúan kaja van, van benne wc papír papírzsepi szalvéta egy csomag pelus ha épp elfogyott, vagy tusfürdõ sampon egy egy.)

Õszintén fogalmam sincs. Múltkor itt volt egy ilyen kérdés ahol így a pénzbeosztás felé kanyarodott a téma, nekem 3 kicsi gyerekem van de az hogy egy hónapban 40-50 ezer forintból kijöjjünk kaja ügyileg egyszerûen ha megfeszülök se sikerül... Nekem a gyedem most az intézkedést követõen 72 ezer lesz 80 helyett. Kapásból lejön belõle a lakáshitelünk. A férjem nem minimálbért keres szerencsére de én is igyekszem mindenen és mindenhol spórolni de ha boltban vásárolunk (heti egy nagyot szoktunk) nem jövök ki 13-15 ezer ft alatt!!! Az egy hónapban 52-60 ezer ft...(jó lehet hogy ebben nem CSAK szigorúan kaja van, van benne wc papír papírzsepi szalvéta egy csomag pelus ha épp elfogyott, vagy tusfürdõ sampon egy egy.)
Ha nincs hiteletek, akkor nagyon jól be lehet osztani. MI már hónapok óta élünk úgy, hogy befizetjük amit be kell és marad 16 ezrünk minden másra... mind ez azért, mert a tgyás kérvényemet még nem bírálták el. Nagyon szûken, de megoldható volt eddig. Üdv:3 lányos
A kérdező hozzászólása: Bizton én/mi csinálunk valamit rosszul, mert az én gyedem 51.000 Ft, a férjem minimálbért keres, közös gyermekünk 14 hónapos, de van egy gyereke a férjemnek, aki után 20.000Ft gyerektartást fizet, és persze még van hitelünk is. Szegény családomtól minden hónapban kérünk "kölcsön", de hogy mikor tudjuk megadni, fogalmam sincs. És persze mindezek mellett férjem édesanyjához kellett költöznünk, mert meghalt az apukája... Nagyon nem egyszerû.. Ezért kérdeztem, hogy mit csináltok..

Hol lehet érdeklődni, hogy mivel járok jobban, ami a tgyás-t, a gyed-et, meg a gyes-t illeti? Egyáltalán mire vagyok jogosult, mit mikor tudok igénybe venni? Itt személyes eligazításra gondolok. Apeh? Tb?

Legjobb válasz: Alanyi jogon jár:családi potlék,egyszeri anysági támogatás.Ezt születés után intézheted a magyar államkincstárnál.www.allamkincstar.gov.huSzülés után leszel tgyás-on,majd gyeden.Ezek felõl érdeklödj a munkahelyeden vagy a védõnõdnél.Nekünk a szülõfelkészitõn is elmondták.

Alanyi jogon jár:családi potlék, egyszeri anysági támogatás.Ezt születés után intézheted a magyar államkincstárnál.www.allamkincstar.gov.huSzülés után leszel tgyás-on, majd gyeden.Ezek felõl érdeklödj a munkahelyeden vagy a védõnõdnél.Nekünk a szülõfelkészitõn is elmondták.
TB, és Magyar államkincstár.
A kérdező hozzászólása: Köszi

Utólag lehet igényelni a gyed-et?

Lehet, hogy nagyon hülye kérdés... :) 1 éves a fiam, tudom, hogy csak 2. életévig jár. Nagyon elnéztem, hogy mik az igénylési feltételek és a feltételek alapján mégis jogosult lennék rá. Ilyenkor már nem lehet, igaz? :(

Legjobb válasz: Szerintem azért próbáld meg! De azt biztosan tudom, hogy pl. az anyasági segély igénylésének határideje 90 nap.

Szerintem azért próbáld meg! De azt biztosan tudom, hogy pl. az anyasági segély igénylésének határideje 90 nap.
De 6 hónapra visszamenõlegesen kérheted. VAgyis most megigényled, megkapod 6 havit, majd egy évig kapod havonta. Csak mihamarabb add be az igénylést, mert a beadás napjától visszaszámolva 6 hónap, minden nap késlekedés egy nap elveszített gyed. Viszont arra is figyelj, hogy a 6 havi gyest vissza kell majd adnod az államkincstárnak. MÉg futhatsz pár kört, de legalább több lesz a pénzed.
A kérdező hozzászólása: Sajnos csak 1 év, mert már 1 éves a fiam. :(
A kérdező hozzászólása: Köszi. Értem, utána járok. :)
Bocs, most olvastam vissza, hogy nem egyértelmû az utolsó mondatom: szóval ha most igényled, akkor a kicsi 6 hónapos korától kaphatod, az elsõ 6 hónapjára már elbuktad. Viszont ha 2 éves koráig jogosult vagy rá, akkor az másfél évig jelent több pénzt, mint a gyes.
De kérheted most is, csak visszamenõleg nem fogod megkapni. Nézd: A gyermekgondozási díjat az igénybejelentés napjától visszamenõleg legfeljebb 6 hónapra lehet kérelmezni, azaz az ellátást legkorábban az igénybejelentés napját megelõzõ 6. hónap elsõ napjától lehet megállapítani. Vagyis ez nem azt jelenti, hogy 6 hónap után már nem kérheted, csak azt, hogy ha most kéred, akkor max. a kicsi 6 hónapos koráig kapod meg visszamenõlegesen.
A kérdező hozzászólása: Köszi! Tényleg! Kár! :( Nagyon hülye voltam... :(
http://www.vital.hu/gyed itt az áll hogy az igény visszamenõleg csak 6 hónapra érvényesíthetõ
A kérdező hozzászólása: Köszi! Remélem lehet, mert így csak a gyest kapom.:(
A kérdező hozzászólása: Ja, értem... :) Köszi!

A gyed-et már lehet előre igényelni pár héttel azelőtt, hogy lejárna a tgyás?

Csak azért gondoltam,hogy ne kelljen megint hónapokat várni mire megkapjuk!Így meg akkor el?re kérnék nyomtatványokat,kitöltetném a munkáltatómmal(az sem kis id? mire t?le visszakapom) és beadnám,hogy mire lejár a tgyás már bent legyen.Csinálta már vki hasonlóképp?

Legjobb válasz: Neke ma tgyás nyomtatványokkal együtt küldte ezt is a munkáltatóm. Folyamatosan kapom a pénzt. Tehát, igen, lehet elõre igényelni.

Neke ma tgyás nyomtatványokkal együtt küldte ezt is a munkáltatóm. Folyamatosan kapom a pénzt. Tehát, igen, lehet elõre igényelni.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat!Én is így gondoltam de nem tudtam biztosan!
Nem , hogy lehet hanem kell különben nem kapsz folyamatosan pénzt.
Teljesen igaza van az elõzõ anyukának, KELL, hogy elõre intézkedj! Én beírtam a telefonomba, hogy 1 hónappal a lejárat elõtt figyelmeztessen, hogy ideje elindulni az OEp-hez és a könyvelõhöz ! :) )


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!