Találatok a következő kifejezésre: A GYED-et kell vagy (27 db)

Hol és hogyan kell igényelni a GYED-et? Pécsi vagyok.1 hónap múlva fog lejárni a TGYÁS-om.

Legjobb válasz: Nekem a munkahelyem tb kifizetõhely, így õk küldték a szükséges nyomtatványt. Kitöltve visszaküldtem,és õk intézték. Amúgy meg a TBnél kell leadni az igényed, nyomtatványt tudsz a netrõl is letölteni, és a tbnél is adnak. Nekem a tgyás lejárta elõtt 1 héttel kellett legkésõbb leadni a gyed nyomtatványt. A tgyást honnan kapod?

Nekem a munkahelyem tb kifizetõhely, így õk küldték a szükséges nyomtatványt. Kitöltve visszaküldtem, és õk intézték. Amúgy meg a TBnél kell leadni az igényed, nyomtatványt tudsz a netrõl is letölteni, és a tbnél is adnak. Nekem a tgyás lejárta elõtt 1 héttel kellett legkésõbb leadni a gyed nyomtatványt. A tgyást honnan kapod?
A kérdező hozzászólása: a TB a Nagy Lajos Király útján van? a tgyást a MÁK-nál intézte a férjem a Szigeti úton.
MÁK
Ha az eddigieket a MÁK-nál kellett intézni, akkor ezt is. De spórolj meg magadnak egy utat, ne a Szigeti úthoz menj, mert az csak a levelezési cím, ha személyesen akarsz valakivel beszélni, akkor a TB-hez menj a Nagy Lajos Király útra (és menj oda korán reggel). De jobban jársz, ha a netrõl letöltöd a szükséges nyomtatványokat és kitöltve elküldöd, na azt a Szigeti útra kell. De mindenképp ajánlva add fel, nekem már jópár papíromat elkeverték és letagadták. Aztán valahogy mindig elõkerült.
A kérdező hozzászólása: köszi lányok!
Igényelni kell. Nehogy egyszerûbb legyen ennyivel is az élet...
En ugy tudom ujra kell igenyelni
Ha kifizetõhely a munkáltató, akkor õ adja. Elvileg szólniuk kellene, de nekem sem szóltak.
Tesomek is most inteztek, nekik kellett beszerezni a nyomtatvanyt es kitoltve bevittek. Ok sem tudtak, hogy ujra be kell adni, csak amikor nem erkezett atutalas es betelefonaltak , akkor tudtak meg.
A kérdező hozzászólása: Igen, erre a fizetés nélküli szabira én is kíváncsi vagyok.Miért kell?
Bocs az off-ért: Utolsó, miért kell fizetés nélküli szabit kérni?
A munkáltató köteles elintézni. Más kérdés, hogy van munkáltató, aki tojik erre. De az igénylést a papírok másolatával küldd be a munkáltatódnak, köteles továbbítani az oepnek (vagy intézni, ha kifizetõhely). Ha nem bízol bennük, töltesd ki a munkáltatói nyomtatványt, és a te papírjaiddal együtt vidd be az oep-be. Ne felejts el fizetés nélküli szabit kérni a munkahelyeden (sima levél, 3 sor). Off: miért utalnák automatikusan? Senki nem köteles a gyedet igénybevenni, errõl az oep nem dönthet önállóan.
Ha a munkáltatód elintézi, akkor néhány aláíráson kívül más dolgod nincs. Ha nem, akkor neked kell papírozni. De mindenképpen igényelni kell vagy így, vagy úgy. Nem jön automatikusan. Van benne logika, mert nem mindenki megy GYED-re TGYÁS után. Akkor miért is utalnák automatikusan?
A kérdező hozzászólása: Ja, ja.És nekem kell intézni a papírokat hozzá, vagy ezt is munkáltató adja?
Azért, mert a gyermekgondozási díj csak akkor jár, ha nem kapsz fizetést. Viszont úgy állományban tartani téged, hogy nem kapsz fizetést csak egyféleképpen lehet: ha fizetés nélküli szabadságot veszel ki.

2010 júniusában született meg a kislányom, ez év augusztásában járt le a 3 éves szerződésem a munkahelyemen. Kaptam a TGYAS-t és a GYED-et is. Ha második babát szeretnénk, újra kell valahol az egy év munkaviszony, vagy vonatkozni fog rám újra a GYED?

Legjobb válasz: Amint lejár a munkaszerzõdésed, másnaptól passzív gyedet fogsz kapni, onnantól kezdve nincs munkaviszonyod. A második babánál attól függ, hogy mikor születik. Az biztos, hogy mindenképpen kell majd bejelentett munkaviszony, viszont a 365 napnak nem kell folyamatosnak lennie, az igénylést megelõzõ két évbõl kell lennie. Annyiban azonban mégis fontos, mert a ketteskével csak annyi idõt lehetsz otthon, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél.

Amint lejár a munkaszerzõdésed, másnaptól passzív gyedet fogsz kapni, onnantól kezdve nincs munkaviszonyod. A második babánál attól függ, hogy mikor születik. Az biztos, hogy mindenképpen kell majd bejelentett munkaviszony, viszont a 365 napnak nem kell folyamatosnak lennie, az igénylést megelõzõ két évbõl kell lennie. Annyiban azonban mégis fontos, mert a ketteskével csak annyi idõt lehetsz otthon, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél.
Csak annyit helyesbítenék az elsõ válaszon, hogy "ketteskével csak annyi idõt lehetsz otthon, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél." helyett: a tesóval annyi idõt lehetsz GYEDEN, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél. A biztosítási idõtõl függetlenül így is úgy is 3 éves koráig lehetsz otthon, csak az ellátás más a biztosítási idõ függvényében.
Igaz, kimaradt, hogy GYED-en.
A kérdező hozzászólása: Most hívtam fel az Egészségügyi Pénztárat, ott azt mondták, mivel passzív gyeden vagyok, újabb egy év teljes munkaviszony kell majd ahhoz, hogy a második babánál újra kaphassak majd TGYAS-t és GYED-et :(((((
Na várjál egy pillanatot, mert én gyors olvasás után úgy értelmeztem a kérdésedet, hogy ez év (azaz 2011) augusztusában jár le a szerzõdésed, csak most láttam, hogy azt írtad, hogy "járt". 2010. augusztusában járt le a szerzõdésed, vagy csak 2011. augusztusában fog lejárni a szerzõdésed? Ha 2010. augusztus, akkor igaza van az oepesnek, mert csak akkor nem kéne a 365 nap, ha már terhes lennél (a kérdésedbõl kiindulva nem vagy terhes). Ugyanis ha 2011. augusztusig megszülsz, akkor megvan a 365 nap, tehát ez a része teljesült és akkor már csak az élõ munkaviszony kéne.


GYES előtt le kell mondani a GYED-et? Vagy csak beadom a GYES kérelmet, és ennyi?

Legjobb válasz: Hamarabb szeretnéd igényelni a gyest, mint ahogy lejár a gyed? Mármint úgy értem, hogy még a kicsi 2 éves kora elõtt gyest szeretnél? Mert csak akkor kell a gyedet lemondani, ha még nem járna le, addig, mikortól a gyest kéred.

Hamarabb szeretnéd igényelni a gyest, mint ahogy lejár a gyed? Mármint úgy értem, hogy még a kicsi 2 éves kora elõtt gyest szeretnél? Mert csak akkor kell a gyedet lemondani, ha még nem járna le, addig, mikortól a gyest kéred.
A kérdező hozzászólása: Nem.
A kérdező hozzászólása: Köszi!!

Ha jelenleg GYED-en vagyok, és januárba érkezik a kistesó, a GYED-et személyesen kell lemondanom az OEP-be?

Mert szeretnék TGYÁS-t kapni,a nyomtatványt el kell küldenem a munkáltatómnak,és közbe az OEP-nél mondjam le a GYED-et?Valaki leírná aki hasonló helyzetben volt,mi volt az igénylés menete?

Legjobb válasz: Az igénylõlappal egy idõben küldd el a lemondó nyilatkozatot (sima levél, benne, hogy ki után vetted igénybe a gyedet, és miért mondod le). Semmi bonyolult:)

Az igénylõlappal egy idõben küldd el a lemondó nyilatkozatot (sima levél, benne, hogy ki után vetted igénybe a gyedet, és miért mondod le). Semmi bonyolult:)
A kérdező hozzászólása: Akkor azt is a munkáltatómhoz küldjem a TGYÁS igénylõlappal.És õk küldik majd tovább az OEP-hez?
Azt is lehet, csak szólj nekik, hogy azt is küldeni kell (én pl. így csináltam), de akár külön te is postázhatod az OEP-nek, ha neked úgy jobb.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ!

Ha júniustól vagyok szülési szabin akkor mikor kell igyényelnem a gyed et?

Legjobb válasz: 168 napig jár a tgyás, még a lejárta elõtt igényelheted a gyedet, hogy folyamatos legyen. De az Államkincstár küld róla értesítõt, hogy le fog járni és ha igényelni akarod a gyedet, akkor azt jelezd feléjük.

168 napig jár a tgyás, még a lejárta elõtt igényelheted a gyedet, hogy folyamatos legyen. De az Államkincstár küld róla értesítõt, hogy le fog járni és ha igényelni akarod a gyedet, akkor azt jelezd feléjük.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!
A szülési szabi 28 nap, plusz utána jön a tgyás, ami 168 nap. És csak ezek után következik a gyed.Számolj utána júniustól.
A szülési szabi 28 napja már a tgyás 168 napjából számolják le. Tehát ha szülés elõtt 28 napig szülési szabin vagy, akkor szülés után még 140 nap a tgyás.
Csak gyes melett dolgozhatsz.
És akkor is csak akkor, ha már elmúlt egy éves a gyerkõc, akkor viszont akár napi 8 órában is lehet dolgozni.

Ha Gyed alatt leszek megint terhes, akkor továbbra is GYED-et kapok? Vagy kell a most mát 1 év munkaviszony?

Legjobb válasz: Szia! Ugyanúgy jár majd a tgyás és utána gyed. Annyi lesz a különbség, hogy ha 2010. május 1. után születik a tesó, akkor vele már nem lehetsz otthon a 3. évben gyesen.

Szia! Ugyanúgy jár majd a tgyás és utána gyed. Annyi lesz a különbség, hogy ha 2010. május 1. után születik a tesó, akkor vele már nem lehetsz otthon a 3. évben gyesen.
A kérdező hozzászólása: de a két év gyed ugyan úgy meglesz?
Igen, ugyanúgy két évig fog járni a gyed. Az új törvényben ugyanis van egy olyan szösszenet, hogy ha a gyed folyósításának ideje alatt vagy annak lejárta után két éven belül igényelsz újra gyed-et, akkor az új gyed ideje nem lehet rövidebb az elõzõ gyed idejénél. Ez persze nem vonatkozik a gyes-es idõszakra.
A kérdező hozzászólása: Köszi!!

Hogyan kell a GYED-et intézni a TGYÁS lejárta után, ha vállalkozó vagyok?

Hol találom az ehez szükséges formanyomtatványokat, és milyen egyéb papírok szükségesek?

Legjobb válasz: A gyedet a tgyás lejárta elõtt 30 nappal kell megigényelni formanyomtatványon. A könyvelõd nem tud ebben segíteni?

A gyedet a tgyás lejárta elõtt 30 nappal kell megigényelni formanyomtatványon. A könyvelõd nem tud ebben segíteni?

Ha szeptember 3-án szültem és azóta vagyok TGYÁS-on, akkor a GYED-et március 3-tól, vagy 4-től kell igényelnem a lapon?

Tehát a TGYÁS utolsó napja márc 3., a Gyed első napja márc. 4, vagy TGYÁS utolsó napja mácius 2. és GYED első napja márc. 3-a?

Legjobb válasz: Számold ki a 168 napot a szülés napjától, a 169.-tõl jár a GYED.

Számold ki a 168 napot a szülés napjától, a 169.-tõl jár a GYED.
Naptári nap. Ha külön nem ír egy törvény mást, mindig naptári napot kell érteni.
A kérdező hozzászólása: Elnézést, most látom hogy véletlenül rossz kategóriába írtam. Remélem, azért tudtok segíteni.:)
Elõzõ vagyok: ha jól számoltam, 02.17-tõl jár a GYED.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Valamiért 6 hónap tgyás-ra emlékeztem... 168 naptári nap, vagy munkanap?
És azt ugye tudod, hogy a GYED-et is meg kell igényelni? Nem jár automatikusan, ahogy a lejárta után a GYEs sem, azt is igényelni kell, de azt az Államkincstártól.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen! :) Igen, már a kezemben van az igénylõlap. Csak régen, mintha másképp lett volna.
Igen, én is azt hittem, hogy a tgyás kereken 6 hónapig jár, de aztán néztem, amikor nem kaptam gyed-et. És akkor tudtam meg, hogy kb. két héttel az általam számolt dátum elõttõl már gyed járt volna.:)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!