Találatok a következő kifejezésre: A GYED szülés előtti (22 db)

A szülés előtti évből, vagy a gyed kezdetét megelőzőből számítják ki a gyedet?

2005.01.02-án született az els? babám. 2007.01.02-ig gyeden voltam, utána gyesen. 2007.03.06-tól dolgozom 4 órában. Most szeretnénk második babát. Ha minden jól megy 2009.07. hó körül születik meg.

Legjobb válasz: A GYED-et a szülést megelõzõ 1 évbõl számolják

A GYED-et a szülést megelõzõ 1 évbõl számolják
Szia.A gyedet az igénylést megelõzõ év alapján számolják.Megkérdeztem az OEP-nél személyesen.Az én például 2008 oktoberében, tehát most fogok szülni.Viszont a gyedet 2009-ben fogom igényelni, így nekem a 2008-as év a mérvadó.A tgyást viszont a 2007-es évbõl számolják majd.Nekem ezt mondták, de most ahogy írom, nem tudom mi van akkor, ha nekem pl.2 hónap tgyás lesz már ezévben.Ez a rész engem is érdekelne.37 hetes pocis
pontosan a második válszólónak van igaza.
A kérdező hozzászólása: Szóval, ha okt-nov.-ben esek teherbe, akkor a gyedet már a 2009-es évbõl számolják?! És ha akkor már táppénzen leszek szinte végig? (Az elsõ babával is veszélyeztetett terhes voltam)

Ha igénybe veszed a szülés előtti 4 hét "szabit", akkor rövidül a tgyás vagy a gyed ideje szülés után?

Legjobb válasz: A tgyás összesen 168 nap, ha szülés elõõt 4 héttel igénybe veszed, akkor onnatól számolódik, ezután a gyermek 2 éves koráig gyed-en leszel.

A tgyás összesen 168 nap, ha szülés elõõt 4 héttel igénybe veszed, akkor onnatól számolódik, ezután a gyermek 2 éves koráig gyed-en leszel.
Én is igénybe veszem, de ez nem változtat az idõszakokon. 168 napig jár a tgyás, aztán a bab 2 éves koráig a gyed, 3 éves koráig a gyes.
A kérdező hozzászólása: És melyik nagyobb összeg? A gyed vagy a táppénz? Köszi!
Fogalmam sincs, de elképzelhetõ, hogy a gyed több, mert az egyik kolléganõm is így ment szülni, hogy 1 hónappal elõtte vette ki a szülési szabiját és nem ment táppénzre, és az anyagiak miatt nekem is ezt ajánlották.
A tgyás a szülési szabadság idejére jár, tehát ha kiveszed már a szülés elõtt a négy hetet, akkor négy héttel korábban fog majd kezdõdni a gyed. A gyed nettója mindenképpen kevesebb, mert a tgyásból nem vonnak nyugdíjjárulékot, a gyedbõl viszont igen. A jövedelemtõl is függ, de ha a minimálbér kétszerese felett keresel, akkor érdemesebb a szülésig táppénzen lenni, utána tgyás, és a lehetõ legkésõbb a gyed.
Ja, és ha a munkahelyeden gyõzködnek, hogy vedd ki négy héttel a kiírt idõpont elõtt, nem kell elhinni nekik, hogy köteles vagy erre, mert ezt te döntöd el.

A Gyes, Gyed igénylésnél, ha több munkahelyen dolgoztam a szülés előtti 2 évben, különböző fizetéseim voltak, kiválaszthatom, hogy melyikből számolják vagy van valami szabálya (pl. a szülést közvetlen megelőző fizetés)?

Legjobb válasz: A szülést megelõzõ év átlag keresetét veszik alapúl! Ha 2013-ban szülsz, akkor a 2012 Béred össze adják januártól decemberig, azt elosztják 12-vel, az lesz az átlag béred, és ennek a 70%-a lesz a gyeded

A szülést megelõzõ év átlag keresetét veszik alapúl! Ha 2013-ban szülsz, akkor a 2012 Béred össze adják januártól decemberig, azt elosztják 12-vel, az lesz az átlag béred, és ennek a 70%-a lesz a gyeded
A kérdező hozzászólása: És a Tgyást?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! Így már világos! :)


Ha nov-dec-i a baba, akkor a tgyást az előző évből -szülés előtti- számítják? És a gyedet is abból, amiből a tgyást vagy az igénylést megelőző évből?

Van-e vmi feltétele, hogy mib?l nézik a gyedet?

Legjobb válasz: Az igénylést megelõzõ évben elért bruttó jövedelem a gyed alapja, amennyiben adott évben volt 180 bérezett nap. Ha novemberben szülsz, akkor a tgyás alapja 2011, de a gyed alapja már 2012.

Az igénylést megelõzõ évben elért bruttó jövedelem a gyed alapja, amennyiben adott évben volt 180 bérezett nap. Ha novemberben szülsz, akkor a tgyás alapja 2011, de a gyed alapja már 2012.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm.

Szülés előtti egy hónapban nincs munkaviszonyom, akkor úszott a GYED?

Határozott idej? szerz?désem május 31-ig tart. Július 8-ra vagyok kiírva. Hogyan oldjam meg, hogy gyed jogosult legyek?

Legjobb válasz: Hát egyrészt tudni kell, hogy meg van-e az a minimum ledolgozott napok száma, ami kell a gyedhez. Regisztráltasd magad sürgõsen a munkaügyiben és akkor még nincs veszve a gyed, jogosult leszel rá. Én legalábbis így tudom, védõnõ említette.

Hát egyrészt tudni kell, hogy meg van-e az a minimum ledolgozott napok száma, ami kell a gyedhez. Regisztráltasd magad sürgõsen a munkaügyiben és akkor még nincs veszve a gyed, jogosult leszel rá. Én legalábbis így tudom, védõnõ említette.
Így van ahogy az elõzõ írta.2 éven belül meg kell lennie a 365 napnak.Ha ez megvan, akkor gyorsan regisztráltasd magad a munkanélkülibe, mert a tgyás, gyed igényléséhez biztosítottnak kell lenned, és ezt vagy munkaszerzõdéssel vagy ezzel a regisztrációval tudod elérni.
A kérdező hozzászólása: Igen, megvan a 365 nap két éven belül. A munkaügyibe csak akkor tudok regisztrálni, ha lejárt a szerzõdésem, ugye? Szóval június elsején ez lesz az elsõ dolgom, regisztrálok. Gondolom akkor kapni fogok álláskeresési járadékot. Az más jogosít a gyed-re, ha jól tudom. Csak még az a kérdés, hogy akkor a fizetésem alapján, vagy az álláskeresésibõl számolják a gyed-et?
Gyed-et számolni az igénylést megelõzõ naptári évbõl fognak. Viszont igényelni csak a tgyás lejárta után lehet. Sztem neked a béredbõl fogják, mivel nem csúszol át a jövõ évre.
akkor is kapsz csak passziv gyed-nek hivják majd, ha megvannak a napjaid nem kell aggódnod.
A kérdező hozzászólása: És a passzív GYED összege ugyanannyi?
utolsó vagyok, igen ugyan annyi.csak nem a munkahelyed lesz a kifietöhely hanem hanem a MÁK.de az szerintem mindegy ki fizet csak fizessen. baj inkább akkor lesz majd ha rövid idön belül jön a tesó, mert ahoz már nem lesz munkahelyed és arra már nem kapsz majd jól.vagyis gyedet sem ha jol tudom. de utóbbi az nem a te helyzeted épp, remélem értetted amit irtam.szia
kifizetõhely-et akartam irni bocs
A kérdező hozzászólása: Igen, értettem:) Köszönöm a választ!:)

Kb. annyi lesz a gyedem, mint a szülés előtti táppénzem?

Legjobb válasz: A gyed öszege maximalizálva van, még a táppénz nincs felsõ határhoz kötve. Attól függ, hogy milyen magas volt a jövedelem. A gyed max bruttó 100.100 Ft lehet. Ebbõl adó és nyugdíjjárulék megy le. A táppénzbõl csak adót vonnak.

A gyed öszege maximalizálva van, még a táppénz nincs felsõ határhoz kötve. Attól függ, hogy milyen magas volt a jövedelem. A gyed max bruttó 100.100 Ft lehet. Ebbõl adó és nyugdíjjárulék megy le. A táppénzbõl csak adót vonnak.
Második válaszoló vagyok. A táppénzbõl csak adót vonunk!!! Elképzelni nem tudom, hogy az utánam válaszolónak mit vontak még. A betegszabadság az, amiból mindent vonunk, de az csak a keresõképtelenség elsõ 15 munkanapja. (ebben dolgozom)
Én most kaptam meg az elsõ gyedemet, vontak belõle magánnyugdíj, és nyugdíjjárulékot, és adóelõleget. Kb. annyi mint a táppénz. Valamivel kevesebb mint a tgyás.
Ezeket vonják:Adóelõleg, TB, Magánnyugdíj, egészségbiztosítási járulékok, munkavállalói járulék.És 4 hónapja táppénzen vagyok.
A táppénzbõl nem csak adót vonnak.pár hónapja vagyok táppénzen, és ugyanazokat vonják mintha dolgoznék.Mindent, nem csak adót!!!
Nem a gyeded valószínû hogy kevesebb lesz!Mivel a táppénz a fizud 70%-a, a gyed pedig az átlagkereseted 70%-a, és ez maximálva van!Jelenleg bruttó 100100ft, ami kb 84000ft nettóban.Nekem a táppénzem 105000ft volt, és a gyedem pedig a maximum!
Bocsi, azt írtam, hogy a második válaszoló vagyok, de most látom, hogy harmadik voltam. (végülis lényegtelen) Bérelszámolásban és TB ügyintézésben dolgozom. Ha már táppénzen vagy, akkor pontosan látod, hogy mit vonnak!!! Én boldog babavárást kívánok neked!
Szülés után 6 hónapig jár a GYÁS, az valamivel több.
A kérdező hozzászólása: Közben találtam egy internetes felvilágositást .Szülés után van a Tgyás 164 napig jár.Azt nem írták hogy hány % az elözõ évi fizetésedbõl.Ezt követõen pedig a Gyed jár ammeddig a gyerek 2 évet betölt, ez az elözõ évi fizetésenk a 60%.-a.Tehát a kérdés amit még nem tudok hogy hány%-a fizetésbõl a Tgyás.
Terhesség alatt táppénz, 60%, utána szülés elõtt szülési szabi, azt enm tom hány %. GYedet ha a táppénz szabályok alapján számolják, megelõzõ év 60%. 2 év gyed után te már nem kapsz gyest.
Régen 75, vagy 80% volt, de pontosan nem tudom sajnos.

A táppénz beleszámít azokba a napokba, amit a Gyed folyósításának időtartamához számolnak? (A szülés előtti 2 év alatt 562 nap kell ahhoz, hogy maximum időre kapjak gyedet. )

Szeretném tudni, hogy mennyi ideig jár majd nekem a gyed. 2013. februárban fogok szülni, évek óta folyamatos munkaviszonyom van. 2012. szeptembert?l ha táppénzre megyek, akkor meglesz az 562 biztosított napom ahhoz, hogy a gyedet maximum ideig kapjam (tehát a tgyás után másfél évig / kb. a gyerek 2 éves koráig)?

A táppénz beleszámít azokba a napokba, amit a Gyed folyósításának időtartamához számolnak? (A szülés előtti 2 év alatt 562 nap kell ahhoz, hogy maximum időre kapjak gyedet. Ugye? )

Szeretném tudni, hogy mennyi ideig jár majd nekem a gyed. 2013. februárban fogok szülni, évek óta folyamatos munkaviszonyom van. 2012. szeptembert?l ha táppénzre megyek, akkor meglesz az 562 biztosított napom ahhoz, hogy a gyedet maximum ideig kapjam (tehát a tgyás után másfél évig / kb. a gyerek 2 éves koráig)?

Gyed mellett ugye nem lehet dolgozni? Gyes mellett csak 6 órában? (Szülés előtti munkaadómnak) vissza kell vennie? Bármilyen munkakörbe, milyen fizuval? Nekem mik a kötelességeim, ha nem oda megyek vissza?

Legjobb válasz: Gyed mellett nem lehet egyáltalán dolgozni, gyes mellett lehet vagy 6, vagy 4 órában. A munkáltatódnak vissza kell vennie, méghozzá az eredeti helyedre, amibõl szülni mentél, és a jelenlegi aktuális bért kell számodra is biztosítania. Ha nem tetszik a felkínált munkakör, vagy valami, akkor vagy megegyeztek, vagy marad a közös megegyezés szerinti szerzõdésbontás.

Gyed mellett nem lehet egyáltalán dolgozni, gyes mellett lehet vagy 6, vagy 4 órában. A munkáltatódnak vissza kell vennie, méghozzá az eredeti helyedre, amibõl szülni mentél, és a jelenlegi aktuális bért kell számodra is biztosítania. Ha nem tetszik a felkínált munkakör, vagy valami, akkor vagy megegyeztek, vagy marad a közös megegyezés szerinti szerzõdésbontás.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!