Találatok a következő kifejezésre: A GYED is járnak a (122 db)

Hol tudok pontosan utánanézni/kérdezni, hogy mikre vagyok jogosult? Mert egyik helyről azt hallom hogy csak gyes meg családi, a másik helyről, hogy tgyás és gyed is jár.

2010 óta van bejelentett állásom heti 20 órában és ezért nem vagyok benne biztos hogy mit igényelhetek és mit nem.

Legjobb válasz: Ha 2010 óta dolgozol folyamatosan és szüléskor is lesz bejelentett munkahelyed, akkor tgyás és gyed fog járni. Az nem számít, hogy heti 20 órás vagy, ugyanúgy jár a tgyás és gyed és ugyanúgy 365 biztosított nap kell hozzá. Annak kellene utánajárni, hogy összegben melyik lenne a több, a gyed vagy a gyes-e. Vagyis, a bruttó átlagbéred 70%-a az alap a tgyásnak és a gyednek. A tgyásból csak adót vonnak, a gyedbõl adó mellett nyugdíjjárulékot is. Ezek levonása után, ha több marad, mint 25.600 Ft, akkor tgyást és gyedet jobban megéri neked igényelni, mint gyest.

Ha 2010 óta dolgozol folyamatosan és szüléskor is lesz bejelentett munkahelyed, akkor tgyás és gyed fog járni. Az nem számít, hogy heti 20 órás vagy, ugyanúgy jár a tgyás és gyed és ugyanúgy 365 biztosított nap kell hozzá. Annak kellene utánajárni, hogy összegben melyik lenne a több, a gyed vagy a gyes-e. Vagyis, a bruttó átlagbéred 70%-a az alap a tgyásnak és a gyednek. A tgyásból csak adót vonnak, a gyedbõl adó mellett nyugdíjjárulékot is. Ezek levonása után, ha több marad, mint 25.600 Ft, akkor tgyást és gyedet jobban megéri neked igényelni, mint gyest.
A kérdező hozzászólása: és akkor most mit mikor is kell igényelnem? a tgyást tudom hogy 28 nappal a szülés idõpontja elõtt már lehet, aztán egyszerre szülés után az anyaságit és a családit és a többit? elsõ babám, még csak ismerõsöm sincs aki tudna segíteni ebben, szóval most nagyon butának érzem magam kalkulátor szerint amúgy a gyed egy 10-essel több, ha érvényesítem a családi adókedvezményt, de én legkorábban 1 év után, legkésõbb gyed után szeretnék visszamenni dolgozni

Ha itthon vagyok gyesen, akkor pótszabadság jár nekem vagy nem jár csak a gyed első félévre? A pótszabadság is?

Legjobb válasz: Ha a GYED elsõ féléve utáni évekre nem jár a szabadság, akkor alapból nem jár a pótszabadság sem. Tehát igen, csak a GYED elsõ félévére jár ebben az esetben a pótszabadság is.

Ha a GYED elsõ féléve utáni évekre nem jár a szabadság, akkor alapból nem jár a pótszabadság sem. Tehát igen, csak a GYED elsõ félévére jár ebben az esetben a pótszabadság is.

Ha szülés elött munkanélküli leszek akkor is jár a tgys és az egyszeres anyasági támogatás? És mennyi lesz a gyesem és a gyedem?

Legjobb válasz: Ha a szülés elõtt munkanélküli leszel, akkor azonnal passzív táppénzre kell menned a munkaviszony megszûnésekor. Ha az lejár, akkor munkanélkülire kell menned. Így kapsz majd tgyást. Gyed-et akkor fogsz kapni ha a tgyás igénybevétele alatt szûnik meg a munkahelyed. A tgyást már a szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal megigényelheted! De egyéb más esetben a gyed nem jár. A gyes és az anyasági támogatás mindenkinek jár alanyi jogon, ezeket te is fogod kapni. Összeget nem tudok mondani, mivel sem bruttó bért nem írtál, sem pedig azt, hogy mennyi munkaviszonyod van, sem pedig azt, hogy mikorra vagy kiírva és mikor szûnik meg a munkaviszony.

Ha a szülés elõtt munkanélküli leszel, akkor azonnal passzív táppénzre kell menned a munkaviszony megszûnésekor. Ha az lejár, akkor munkanélkülire kell menned. Így kapsz majd tgyást. Gyed-et akkor fogsz kapni ha a tgyás igénybevétele alatt szûnik meg a munkahelyed. A tgyást már a szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal megigényelheted! De egyéb más esetben a gyed nem jár. A gyes és az anyasági támogatás mindenkinek jár alanyi jogon, ezeket te is fogod kapni. Összeget nem tudok mondani, mivel sem bruttó bért nem írtál, sem pedig azt, hogy mennyi munkaviszonyod van, sem pedig azt, hogy mikorra vagy kiírva és mikor szûnik meg a munkaviszony.
Még annyit, hogy a gyes összege jelenleg bruttó 28500 Ft, az anyasági támogatás pedig 64125 Ft.
A kérdező hozzászólása: nem ugy van, hogy 180 nap biztositottság után már jár a gyed? 3 éve dolgozom ott és 72.000.-ft a nettom.5 hetes terhes vagyok, táppénzen kell lennem azon is vagyok.


Május végén jár le a gyedem. Utána kiveszem a felhalmozott szabikat. Ezt is az új szabadság törvény szerint számolják?

Legjobb válasz: Konkrétan mire gondolsz? Hogy a GYED(fizetés nélküli szabi) teljes elsõ évére vagy csak az elsõ fél évére jár- e neked a szabadság? Ha 2011.08.01. elõtt mentél GYED-re akkor az elsõ variáció él, ha utóbb, akkor a második. Már ha ez volt a kérdés:)

Konkrétan mire gondolsz? Hogy a GYED(fizetés nélküli szabi) teljes elsõ évére vagy csak az elsõ fél évére jár- e neked a szabadság? Ha 2011.08.01. elõtt mentél GYED-re akkor az elsõ variáció él, ha utóbb, akkor a második. Már ha ez volt a kérdés:)
A kérdező hozzászólása: 2011 májusában szültem. Arra voltam kiváncsi, hogy ugye most jan.1-tõl változott a törvény a szabadságokra vonatkozóan. Új számítási rend van, nem a régi módszer szerint számolják.
Ha jól értem, az összeg számításának módját kérdezed(?) Új Mt. alapján: 146§ (3): "A munkavállalót távolléti díj illeti meg a) a szabadság tartamára..." 148. § (1): "A távolléti díjat az esedékessége idõpontjában érvényes alapbér, valamint az utolsó hat naptári hónapra (irányadó idõszak) kifizetett teljesítménybér és bérpótlék figyelembevételével kell megállapítani." 152. § (1): "A távolléti díj kiszámításakor, ha az irányadó idõszakban munkabér-kifizetés nem történt, az alapbért kell figyelembe venni."

Akkor is jár a gyed, és ha igen, mekkora mértékben, ha a munkaviszony a gyermek születése előtt kb.8 hónappal megszünt? Mit érdemes tenni a minél magasabb gyed elérése érdekében?

Legjobb válasz: A gyed akkor jár, ha a szülés napján biztosított vagy. Munkavállalóként, vagy táppénzen vagy, vagy munkanélküli segélyt kapsz. De azt hiszem, hogy folyamatosan meg kell lennie a 360 napnak :-(

A gyed akkor jár, ha a szülés napján biztosított vagy. Munkavállalóként, vagy táppénzen vagy, vagy munkanélküli segélyt kapsz. De azt hiszem, hogy folyamatosan meg kell lennie a 360 napnak :-(
Persze, én is így voltam!A szûlés várható ideje elõtt egy hónappal lehet igényelni és 168 napig jár!Utánna pedig a GYED!
Igen, mindkettõre jogosult vagy hiszen a szülés idõpontjáig munkaviszonyod lesz (akkor is annak számít ha táppénzen vagy). Mivel ez esetben idén biztos, hogy nem lesz meg 180 ledolgozott napod amibõl a TGYÁS-t számolják ezért ennek a tavalyi béred lesz az alapja. A táppénz miatt a GYED-edet szintén nem tudják a 2014-es béred alapján számolni ezért ennek a szerzõdés szerinti béred lesz az alapja. Boldog babavárást!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a gyors választ! :) Az is érdekelne hogy ha most elmegyek táppénzre akkor elküldhet-e a munkaadóm???
Írásban jelentsd be, 2 példányban írd meg és irasd alá a saját példányodat, hogy átvették (általában csatolni kell mellé a kiskönyv másolatát). Onnantól kezdve védett vagy, nem küldhetnek el.

A második gyerek után is jár a TGYÁS és a Gyed vagy csak a GYED 2 évig? Ez összegben, hogy nyilvánul meg?

Épphogy 2 éves elmúlik a gyerekem mire megszületik a második babánk!Jóval kevesebbet kapok majd vagy ugyanannyit mint az elsõnél?A fiamnál a TGYÁSom 43ezerft volt, a GYEDem pedig 70ezerft. Volt rendes állásom, minimálbért kerestem(108e br.), és még passzív állományban vagyok tartva. Elõre is köszönöm a választokat!

Legjobb válasz: Ha van élõ munkaviszonyod addig jár.

Ha van élõ munkaviszonyod addig jár.
Hogy lehetett a tgyás kevesebb, mint a gyed?
Ezt én sem értem. Én is min.béren voltam (br 114.000) és én 75.500 Tgyást, és most napi 2400 a gyedet (kb 68.000) kapok. Amúgy igen, ugyanannyi ellátást kapsz a második gyerek után is.
A kérdező hozzászólása: Most jut eszembe... hogy volt egy megbízásos szerzõdéses munkám az önkormányzatnál... az +210ezer ft br. volt. de nem hiszem hogy ez ennyire megdobta volna a gyedem... ez állítólag csak a gyedbe számított bele.. :/
Annyira össze-vissza írsz mindent, így nem tudunk segíteni
A kérdező hozzászólása: Hát mert kb ennyire össze vissza is volt... amíg dolgoztam bruttó min béremem volt... és közben még volt egy + munkám is ami összesen 210ezer volt ez is br. (tavaly év elején szülés elõtt fél évvel). A tgyásom 43000ft volt a gyedem amit most még kapok az pedig 73000ft. ezen én is meglepõdtem mert nem hinném, hogy az a plusz munka ennyire megdobná a gyedemet hogy havi 30ezerrel kapjak többet, (én ennek csak örülök..) de nem tudom, hogy a második gyerek után is ennyit kapok e vagy esetleg kevesebbet.. (lehet, hogy ez a plusz munka már másodszor nem is fog bele számítani?) Bocsi ha érthetetlen voltam, de remélem ez így jó lesz :)
Passzív állomány mit jelent? Megvan még a munkaviszonyod? Vagy passzív gyeden vagy? Ezt nem értem. Ha a munkaviszonyod még aktív, fennáll, akkor a szüléskor érvényben lévõ szerzõdés szerinti béred lesz a tgyás alapja és a kedvezményszabály szerint a gyed alapja is a szerzõdés szerinti béred lesz, ha nem mész vissza dolgozni a 2. baba születése elõtt.
A kérdező hozzászólása: Igen állományban vagyok azt mondták passzaiv állományban vagyok náluk mert nem dolgozok és kaptam "0"forintos bérpapírt... ha vissza mennék akkor aktív állományba helyeznének. Nagyon köszönöm a válaszaitokat! Sokat segítettetek! :) )

A GYED is három év vagy 2év után még 1év GYES jár?

Elmagyarázná nekem valaki? El?re is köszönöm

Legjobb válasz: Szia! A gyermek 2 éves koráig GYED utána1 évig azaz a gyermek 3 éves koráig GYES. Ha tartósan beteg a kicsi akkor a gyermek 10 éves koráig jár a GYES.

Szia! A gyermek 2 éves koráig GYED utána1 évig azaz a gyermek 3 éves koráig GYES. Ha tartósan beteg a kicsi akkor a gyermek 10 éves koráig jár a GYES.
Ha jól tudom, alapból jár 3 évig a GYES, de ha a szülés elõtt megvolt x biztosított napod, dolgoztál, akkor az elsõ 2 évben GYES helyett GYED-et kaphatsz, ami ugye jóval magasabb összeg.
A maximum ellátás 3 év(amennyiben nem beteg a gyerek, és nem jár "extra" ellátás, illetve ikrek esetében iskolás korig jár a GYES).Ez a következõképpen nézhet ki: 1.nincs elegendõ munkaviszonyod, akkor 3 évig GYES 2.1 év munkaviszonyod van, akkor 1 év GYED(vagyis 180 napig TGYÁS, majd a gyerek 1 éves koráig GYED), 2 év GYES 3.2 v. több év munkaviszony, maximális-2 év GYED(illetve 180 nap TGYÁS, majd a gyerek 2 éves koráig GYED), 1 év GYES

GYED a munkanélkülinek is jár?

Van itt valaki, aki hasonló cip?ben jár(t), mint én?

Legjobb válasz: Sajnos nem. A GYED folyósításának két feltétele van: a megelõzõ két évben legalább 180 nap munkaviszony, illetve biztosítotti jogviszony. TGYÁS-ra lehetsz esetleg jogosult akkor ha a munkaviszony megszûnése után 42 napon belül szülsz. Minden egyéb esetben csak gyes jár.

Sajnos nem. A GYED folyósításának két feltétele van: a megelõzõ két évben legalább 180 nap munkaviszony, illetve biztosítotti jogviszony. TGYÁS-ra lehetsz esetleg jogosult akkor ha a munkaviszony megszûnése után 42 napon belül szülsz. Minden egyéb esetben csak gyes jár.
Szió! Sajnos így csak Gyes. Akkor kapnál Gyedet, ha egy vállalkozásba fiktíven be tudnád magad jelenteni, legalább arra az idõre, amíg megszülsz. Akkor járna Tgyás, meg Gyed is.

HOGY VAN MOST EZ A GYES? Aki 2009. máj.1. után szült az csak 2 évig kapja? és ez vonatkozik a gyedre is? Ha gyedet kapok 2 évig akkor utána már nem jár 1 évig a gyes?

Legjobb válasz: 2010. május 1-tõl van a változás: http://www.adozona.hu/kalkulator/20100310_tgyas_gyed_gyes_ka..

2010. május 1-tõl van a változás: http://www.adozona.hu/kalkulator/20100310_tgyas_gyed_gyes_ka..
2010. május 01. után, nem 2009. május 01. után
Ha megvan a kellõ idõ, akkor 6 hónapig TGYÁS, utána a gyermek 2 éves koráig GYED. Az eddigi harmadik évet törölték el. Bár ki tudja, milyen új törvényeket hoznak még addig...
A kérdező hozzászólása: ha jól értelmezem akkor nekünk még 3 évig jár ugye?mert én 2009.máj.-ban szültem!bocsi hogy ilyen béna vagyok csak most láttam a tv-ben és összekeveredtem egy kicsit!ja és mindenkinek köszönöm!
Ha 2010, május 1-én, vagy utána szültél, és jogosult vagy a kicsi 2 éves koráig a gyed-re, akkor nem jár gyes. Még mindig otthon tudsz maradni a baba 3 éves koráig, de arra az egy évre nem kapsz juttatást a családi pótlékon kívül.
Elsõ vagyok. Ha te 2009-ben szültél, akkor neked még három évig jár, semmilyen változás nem vonatkozik rád, mivel visszamenõleg nem hajtanak végre törvényt! :-)
3.vagyok. Nem Te írtad rosszul a kérdést, hiszen Te jól írtad, mi hittük azt, hogy véletlenül elírtad az évszámot. Van ilyen :) Na, tehát igen, így 3 évig kapod.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!