Találatok a következő kifejezésre: A GYED is (613 db)

Ha a tgyas alatt szünik meg a munkahelyem, akkor a tgyast és a gyedet is kapom?

Sziasztok! 2014 január 20.-ra vagyok kiírva szülésre de december 31.én megszünik a határozott szerződésem.Én úgy számoltam hogy december 24-től elmehetek tgyasra(28 nappal szülés elött),de mivel 31-én megszünik a munkahelyem így kapom majd tovább a tgyast és a gyedet?Ha minden igaz,én úgy olvasgattam hogy passzív gyedet kapok,amit nem tudom miben más a normálisnál.Valamint nekem jan 11-től márc 11 ig munkanélkülin voltam,itt megszakadt a munkaviszonyom 30-nál tovább,így a tgyasom alapját miből számolják ki?A 2012 évből vagy a 2013 évből,ha még most dec 24-én igényelem.Köszönöm előre is a válaszokat

Legjobb válasz: Szia! Ha tgyás alatt szûnik meg a munkahelyed, akkor járni fog tovább a tgyás és passzív gyedet fogsz kapni. A passzív gyed azt jelenti, hogy nem lehet tovább vinni, vagyis ha a passzív gyed alatt újból teherbe esel, a 2. babával már nem leszel jogosult gyedre. Ha volt 30 napnál több megszakításod, akkor a megszakítás elõtti jövedelmet nem veszik figyelembe. Ebben az esetben a 2013-as jövedelembõl fognak átlagbért számolni, ha van 180 bérezett napod 2013-ban. Ez meglesz, ha szeptember 11-ig biztosan nem mész táppénzre, ha meg decemberig dolgozol, akkor mindenképp a 2013-as átlagbéred lesz az alap.

Szia! Ha tgyás alatt szûnik meg a munkahelyed, akkor járni fog tovább a tgyás és passzív gyedet fogsz kapni. A passzív gyed azt jelenti, hogy nem lehet tovább vinni, vagyis ha a passzív gyed alatt újból teherbe esel, a 2. babával már nem leszel jogosult gyedre. Ha volt 30 napnál több megszakításod, akkor a megszakítás elõtti jövedelmet nem veszik figyelembe. Ebben az esetben a 2013-as jövedelembõl fognak átlagbért számolni, ha van 180 bérezett napod 2013-ban. Ez meglesz, ha szeptember 11-ig biztosan nem mész táppénzre, ha meg decemberig dolgozol, akkor mindenképp a 2013-as átlagbéred lesz az alap.
én még csak annyit tennék hozza hogy elvileg ha munk.megszünése utani 42napban megszülsz akkor ugyanugy jar a gyed.csak ez a passziv.tehat februar 10ig tuti megszülsz akkor kapod majd.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ akkor végül is így még jó lesz, igen december 24.ig szeretnék dolgozni, a 2.baba miatt nem valmi jó hír de ez van.Abban tudnál még segíteni hogy, ha ebben az idõszakban márc 11tõl- áprilisig volt még egy 12 napos megszakításom, (ott semmit nem kaptam)az gond-e, és hogy végül is hogy számoljak összeadjam a bérezett napokat ami egy hónapban pl 20 nap és átlagoljam hónapra és annak a 70%-a.?
A kérdező hozzászólása: köszönöm
Én azt hallottam, hogy ezt a 30 napos szabályt már eltörölték tavaly.... Szerintem különben sétálj el egy OEP (vagyis most már az adott megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási blablabla szerve....) ügyfélszolgálathoz és ott segíteni fognak. Én telefonon kérdeztem tõlük 1-2 alkalommal és mindig nagyon segítõkészek voltak.
A kérdező hozzászólása: Gondoltam bemegyek az államkincstárba úgy tudom ott is megtudják mondani ezeket a dolgokat..
Gondolom ott is tudnak segíteni, de a TGYÁS-t és a GYED-et az Egészségbiztosítási Pénztár állapítja meg és utalja, mivel ezek egészségügyi pénzbeli ellátásoknak minõsülnek. Én ezért javasoltam az OEP ügyfélszolgálatot.
Szia, a 42 nap, amit írtak nem jó a gyedhez. Ha a munkaviszonyod megszûnik, és 42 napon belül szülsz, akkor a tgyás jár, de a gyed nem. Ilyenkor a tgyás passzív. Ha december 24-tõl elmégy tgyásra (nagyon helyesen :D ) Akkor a tgyásod rendesen kapod, és ekkor lesz passzív a gyeded. Ahogy az elsõ válaszoló írta. És a te esetedben a 12 nap még nem számít megszakításnak, mert április elõtt szülsz, tehát a tgyás alapja 2012, a gyed alapja 2013 lesz.
ja bocsi akkor nem jol emlékeztem biztos.nem tom mért a gyedre emlékszem 42napnak

Ha a tgyás 70%, és így kapok 96. 000ft-ot, a gyed is 70%, akkor gyed alatt is ennyit fogok kapni, vagy abból több mindent vonnak?

Legjobb válasz: Én TGYÁSRA 90-95 között kaptam (hónap függõ volt) és GYED-re is ugyanígy kapok. + CSP. Szóval 100-105 ezer/hó.

Én TGYÁSRA 90-95 között kaptam (hónap függõ volt) és GYED-re is ugyanígy kapok. + CSP. Szóval 100-105 ezer/hó.
A kérdező hozzászólása: Az nagyon jó! Köszönöm a választ!
1# kértél kompenzációt vagy a gyerekkedvezmény miatt ? mert alapból kevesebb a gyed mert nem adómentes jövedelem már május/június óta nekem küldtek papírt amit ki kellet töltenem h ne vonjanak a gyedembõl hanem a kiesést kompenzálják
1. vagyok: Nekem jár a kompenzáció, ami havonta 6500 Forint. Tehát annyira nem rossz, mint ahogy a táblázatban egyébként benne van. Igényeltem a családi adókedvezményt is, de azt a férjem veszi inkább igénybe, mert vállalkozó. Visszatérve a kompenzációra: hihetetlen, hogy a magasabb br. béreseknek jár a több kompenzáció és az alacsonyabb béreseknek a kevesebb. Nem fordítva kéne lennie?!
Kevesebb a Gyed, mert abból SZJA-t is vonnak! :( A TGYáS- ból csak nyugdíjjárulékot. Részmunkaidõs vagyok, a TGYáS-om 42 ezer volt, a GYED pedig 38 ezer. De az is igaz, hogy módosíthat az összegen, ha adókedvezményt, kompenzációt, egyebeket igényelsz.
Pont fordítva:D Mindkettõbõl vonnak szja-t, de a gyedbõl még nyugdíjjárulékot is. Így a gyed mindig kevesebb, mint a tgyás, 10%-al (ennyi a nyugdíjjárulék)
De igen. Csakhogy ebben az országban minden fordítva van! :( Plusz jellemzõen: aki a földre került, abba belerúgnak még néhányat...

GYED kérdés? Ha a TGYÁS-m max. Volt a 2. babánál, akkor a GYEDem is max lesz?

Mit?l függ, hogy maximumot kapok -e?

Legjobb válasz: Attól függ, hogy a gyed igénylést megelõzõ évben gyeden (táppénzen, tgyáson) voltál, vagy pedig gyesen. Mikor szültél?

Attól függ, hogy a gyed igénylést megelõzõ évben gyeden (táppénzen, tgyáson) voltál, vagy pedig gyesen. Mikor szültél?
A kérdező hozzászólása: Most februárban, elõtte szabin voltam 2 hónapig. Január elejétõl. A céget a gyed igénylésének napjától(véletlen egybeesés) fizetésképtelenség miatt felszámolják. Ez számít valamit? Még a felszámolóbiztos nem keresett. Nekem kellene keresnem õt? köszönöm a választ
A kérdező hozzászólása: 2011.januárit GYEDen voltam.
Akkor újra a max. gyedet fogod kani, mert ugyanaz lesz az alapja a gyednek mint a tgyásnak. (ez a tavalyi év, amikor gyeden voltál, így a tgyás és a gyed alapja ugyanaz a jövedelem lesz, mint ami alapján az elõzõ gyedet kiszámolták) Az, hogy megszûnik a munkahelyed a gyedet nem érinti, passzívan fogod kapni. Viszont ezek a napok már nem minõsülnek biztosításban töltött napnak, így ha akartok még gyereket, akkor elõtte dolgoznod kell majd.
A kérdező hozzászólása: Még van jogviszony, még nem keresett fel a felszámoló. De egyenlõre nem szeretnék 3. babát. Abban még segítenél, hogy nekem kell felkeresnem a felszámolóbiztost? Valahol olvastam 40 napot, hogy az igényünket be kell ezalatt nyújtanunk. Csak a szabikat akarják kifizetni, se felmondásra, se végkielégítést nem akarnak fizetni, közös megegyezést akarnak, mondván, hogy így legalább a szabipénzt megkapjuk, de ha nem írjuk alá, akkor évek múlva-addig tart egy felszámolás, tuti, hogy semmit sem fogunk kapni. Mi errõl a véleményed?
Igen, keresd meg a felszámolóbiztost. AZ én saját véleményem az, hogy ne írj alá közös megegyezést, mert valóban elesel a végkielégítéstõl. És nem fog évekig húzódni, mert a cég tõkéjébõl elõször a munkabéreket, és más személyi juttatásokat fizetik ki. A legegyszerûbb az lenne, ha a felszámolóbiztosra rákérdeznél, hogy szerinte mennyi ideig fog tartani. Õszintén szólva a közös megegyezés a cégnek csak jó, és ha nem mégy bele, sokat nem veszíthetsz, hiszen ha arra van pénze a cégednek, hogy kifizessen, ha megegyeztek, akkor arra is van pénze, hogy felmondás esetén is kifizessen. Legfeljebb várnod kell a végkielégítésre, de az meg már megéri, hiszen ha 2 év múlva jutsz hozzá az sem gond, tekintve, hogy két lehetõséged van - vagy sosem kapsz végkielégítést, vagy 2 év múlva kapsz. Mindenesetre beszélj a felszámolóval.


Ha emelik a minimálbért, akkor emelkedik majd a Gyedem is? (Minimálbér után kapom most)

És mikortól akarják emelni? Január? Köszi, válaszért megy a zöld kezecske!

Legjobb válasz: szerintem nem, de javítson ki, ha valaki másképp tudja. Én csak abból indulok ki, hogy az én gyedem sem változott, pedig kategóriát ugrottam többször is, amíg gyedet kaptam. A papír megérkezett a fizetésemelésrõl, aztán ennyi.

szerintem nem, de javítson ki, ha valaki másképp tudja. Én csak abból indulok ki, hogy az én gyedem sem változott, pedig kategóriát ugrottam többször is, amíg gyedet kaptam. A papír megérkezett a fizetésemelésrõl, aztán ennyi.
Nem miért emelkedne? A fizetésed után kapod, nem a minimálbér után. Emelkedni akkor emelkedne, ha a maximumot kapnád, de fizetésed alapján kaphatnál többet.
Nem. Az akkori kereseted alapján kapod. Én is örülnék neki, ha emelkedne, de sajnos nem :(
Nem. Én a bérem alapján kaptam, mégsem emelkedett, pedig azóta a 2.5 év alatt bruttó 10ezerrel többet keresek papíron.
A kérdező hozzászólása: Minimálbér után kapom a Gyedet, tehát ha emelik a minmálbért, akkor emelkednie kellene az összegnek, nem?
Nem fizetésed, ami után kapod, volt az akkori minimálbér. Miért emelkedne? Talán fizettél járulékot két évig a mostani minimálbér után? Ugye, hogy nem. Logikusan az az alap, ami után járulékot fizettél. Csak azoknak emelkedik, akik alapból magasabb fizetés, mint a minimálbér kétszerese után fizették a járulékot. De te csak kevesebb után.
a Gyed-et a szülés elött kapott bérböl számolják.tehát ami szülés elött volt a papirodon mig dolgoztál. tehát nem az aktuális havi fizetésed lenne az alapja a a gyed-nek.remélem érthetõ voltam.
Ha a kérdezõ most a második gyerkõc után kap gyedet és úgy, hogy a másodikat akkor szülte, amikor már gyesen volt az elsõvel, akkor igenis a minimálbér után kapja a gyedet és nem a papír szerinti bére után.Én is gyesbe szültem a másodikat és a bérem 110.000 bruttó volt, de a minimálbér után kapom most.És én úgy tudom, hogy ebben az esetben ha emelik a minimálbért, akkor az után számolják a gyedet.

HOGY VAN MOST EZ A GYES? Aki 2009. máj.1. után szült az csak 2 évig kapja? és ez vonatkozik a gyedre is? Ha gyedet kapok 2 évig akkor utána már nem jár 1 évig a gyes?

Legjobb válasz: 2010. május 1-tõl van a változás: http://www.adozona.hu/kalkulator/20100310_tgyas_gyed_gyes_ka..

2010. május 1-tõl van a változás: http://www.adozona.hu/kalkulator/20100310_tgyas_gyed_gyes_ka..
2010. május 01. után, nem 2009. május 01. után
Ha megvan a kellõ idõ, akkor 6 hónapig TGYÁS, utána a gyermek 2 éves koráig GYED. Az eddigi harmadik évet törölték el. Bár ki tudja, milyen új törvényeket hoznak még addig...
A kérdező hozzászólása: ha jól értelmezem akkor nekünk még 3 évig jár ugye?mert én 2009.máj.-ban szültem!bocsi hogy ilyen béna vagyok csak most láttam a tv-ben és összekeveredtem egy kicsit!ja és mindenkinek köszönöm!
Ha 2010, május 1-én, vagy utána szültél, és jogosult vagy a kicsi 2 éves koráig a gyed-re, akkor nem jár gyes. Még mindig otthon tudsz maradni a baba 3 éves koráig, de arra az egy évre nem kapsz juttatást a családi pótlékon kívül.
Elsõ vagyok. Ha te 2009-ben szültél, akkor neked még három évig jár, semmilyen változás nem vonatkozik rád, mivel visszamenõleg nem hajtanak végre törvényt! :-)
3.vagyok. Nem Te írtad rosszul a kérdést, hiszen Te jól írtad, mi hittük azt, hogy véletlenül elírtad az évszámot. Van ilyen :) Na, tehát igen, így 3 évig kapod.

Ha nov-dec-i a baba, akkor a tgyást az előző évből -szülés előtti- számítják? És a gyedet is abból, amiből a tgyást vagy az igénylést megelőző évből?

Van-e vmi feltétele, hogy mib?l nézik a gyedet?

Legjobb válasz: Az igénylést megelõzõ évben elért bruttó jövedelem a gyed alapja, amennyiben adott évben volt 180 bérezett nap. Ha novemberben szülsz, akkor a tgyás alapja 2011, de a gyed alapja már 2012.

Az igénylést megelõzõ évben elért bruttó jövedelem a gyed alapja, amennyiben adott évben volt 180 bérezett nap. Ha novemberben szülsz, akkor a tgyás alapja 2011, de a gyed alapja már 2012.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm.

Ha szülés után fél évig szülési szabin leszek, akkor mikortol jár a gyed? Vagy a szabi mellé jár a gyed is?

A családi potlékot és a gyadat mikor kell igényelni ?Még szülés el?tt,vagy utána ráér?

Legjobb válasz: Szülés után, ha megkaptad a gyermeked TAJ kártyáját, születési anyakönyvi kivonatát, illetve lakcímkártyáját, csak akkor tudsz igényelni mindent. Érdemes egyébként ezeket a nyomtatványokat még szülés elõtt beszerezni, így szülés után csak a kitöltéssel kell foglalkozni, nem kell kétszer szaladgálni. Ha szülés napjától leszel szülési szabin, akkor arra az idõre TGYÁS-t és családi pótlékot kapsz. Ha letelik a szabi, utána lehet igényelni a GYED-et, ami a gyerek 2 éves koráig jár. A családi pótlékot pedig folyamatosan fogod kapni.

Szülés után, ha megkaptad a gyermeked TAJ kártyáját, születési anyakönyvi kivonatát, illetve lakcímkártyáját, csak akkor tudsz igényelni mindent. Érdemes egyébként ezeket a nyomtatványokat még szülés elõtt beszerezni, így szülés után csak a kitöltéssel kell foglalkozni, nem kell kétszer szaladgálni. Ha szülés napjától leszel szülési szabin, akkor arra az idõre TGYÁS-t és családi pótlékot kapsz. Ha letelik a szabi, utána lehet igényelni a GYED-et, ami a gyerek 2 éves koráig jár. A családi pótlékot pedig folyamatosan fogod kapni.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen a gyors választ.

Ha letelik a tgyás a gyedet is igényelni kell, vagy autómatikusan átvált gyedre?

Legjobb válasz: Igényelni kell, sajna nem adják automatikusan.

Igényelni kell, sajna nem adják automatikusan.
Semmi sem automatikus minálunk. :o/ :o)
Igényelni kell, én most igényeltem a múlt hónapban, de a munkáltatódnak kell kiküldenie ezt a nyomtatványt neked , kitöltöd és visszaküldöd, ennyi! :-)

Munkanélküli vagyok és terhes. Meg vannak a biztosított napjaim az előző 2 évben. Ha egy rokonom bejelent, mennyi időt kell munkaviszonyban tölteni, hogy a gyed is járjon?

Legjobb válasz: A gyedhez két feltételt kell együttesen teljesíteni: a szülést megelõzõ kér évben 365 biztosított nap és a munkaviszony fennállása alatt kell szülni. A biztosított napok számába természetesen a hétvégék is beleszámítanak és nem kell folyamatosnak sem lennie. ( az egy vet több részletben is össze lehet szedni) A bejelentéssel arra kell vigyázni, hogy a munkaviszonyt úgy kell lepapírozni, hogy az valós munkaviszony legyen. Az OEP-nél is ismerik ezt a "trükköt" és utasítottak már el kérelmet munkajogi szabálytalanság miatt.

A gyedhez két feltételt kell együttesen teljesíteni: a szülést megelõzõ kér évben 365 biztosított nap és a munkaviszony fennállása alatt kell szülni. A biztosított napok számába természetesen a hétvégék is beleszámítanak és nem kell folyamatosnak sem lennie. ( az egy vet több részletben is össze lehet szedni) A bejelentéssel arra kell vigyázni, hogy a munkaviszonyt úgy kell lepapírozni, hogy az valós munkaviszony legyen. Az OEP-nél is ismerik ezt a "trükköt" és utasítottak már el kérelmet munkajogi szabálytalanság miatt.
ápr. 30tól 365 munkanapnak kell meglenni. Szóval a hétvégét ne számold bele. Eddig 180 volt, az sem kevés, de így meg....
Nagyon vigyázz ezzel a bejelentéssel, mert azokat az eseteket, amikor felmerül a gyanú, hogy csak az ellátás miatt lett valaki bejelentve, (márpedig egy szakember kiszúrja) azt ellenõrzik, és ennek akár komoly következménye is lehet rád, de a bejelentõ cégre nézve is.
Szia! Na én munkanélkülirõl mentem szülni. Csak azért írom mert szerintem az elõttem válaszolók nem igazán adtak kimerítõ választ, ebben nem sokat tudtál a kérdésed hasznára fordítani. NEm akarok ezzel megbántani senkit, csak ez a véleményem. Amíg munkanélküli vagy addig biztosított vagy. Tehát a gyed nem attól függ hogy van-e munkád vagy nincs, hanem hogy biztosított vagy-e a szülés idõpontjában. Nem tudom mennyi idõs terhes vagy, de ha a szülés idõpontja elõtti 42 napon belül szûnik meg a biztosítottságod akkor még jogosult vagy a gyedre, ha kiesik a 42 napból akár 1 nappal is csak a gyesre vagy jogosult. Mivel nem tudhatod pontosan hogy mikor fogsz szülni, így elég necces számolgatni meddig kell bejelentve legyél, de aki így csinálja annak a kiírt idõpontra kell 2 hetet rászámolni, hiszen max 2 héttel hordhatod túl a babád és abból a 42 napot visszaszámolni. Remélem tudtam segíteni :)

Azt szeretném meg tudni, hogy a feleségemnek lejárt a gyes és a gyed is és azután hová fordulhat támogatásér ha nincs munkahelye?

Legjobb válasz: Ha kapott GYED-et akkor volt munkahelye, azzal mi van? Ha most rúgták ki akkor munkanélküli segély jár neki max 3 hónapig. Meg évente kétszer kérhet egyszeri szociális segélyt, ami max 10ezer ft. Más nagyon nincs. Keressen munkát.

Ha kapott GYED-et akkor volt munkahelye, azzal mi van? Ha most rúgták ki akkor munkanélküli segély jár neki max 3 hónapig. Meg évente kétszer kérhet egyszeri szociális segélyt, ami max 10ezer ft. Más nagyon nincs. Keressen munkát.
Új állás keresése?
De viccesek vagyok válaszolók. Azt hiszitek mindenki jókedvébõl ücsörög otthon akinek nincs munkája. Mert minden bokorban osztogatják az állásokat mi? Hát nagyon nem :(( Ha tud valahol 2 hónapot dolgozni, akár közmunkásként, vagy háztartási alkalmazottként, akkor jár neki az FHT. Ez nem sok, 22 ezervalamennyi, de jár hozzá nyugdíjasbérlet és a semminél ez is több.
3-as te is vicces vagy. De, ha gyeden volt az anyuka, akkor nyilván volt munkahelye, azzal mi lett? Ha kirúgták akkor már nem is opció, hogy munkát keressen? Azért mert valakinek gyereke van, de nem dolgozik, miért is kapna támogatást?
3! Az FHT alapfeltétele az egy ev regisztrált munkanélküliség. Emellett ha a családban az egy fõre jutó jovedelem meghalad egy bizonyos határt, mar nem is jogosult. Ha apuka a minimálbért keresi, meg ott a. Csaladi, mar nem is jogosult ra. Emellett valoban kerdes, hogy ha GYED járt neki, mi lett a munkahelye el.....
4-es: passzív gyed-rõl még nem hallottál?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!