Találatok a következő kifejezésre: A GYED is (603 db)

Ha a tgyas alatt szünik meg a munkahelyem, akkor a tgyast és a gyedet is kapom?

Sziasztok! 2014 január 20.-ra vagyok kiírva szülésre de december 31.én megszünik a határozott szerződésem.Én úgy számoltam hogy december 24-től elmehetek tgyasra(28 nappal szülés elött),de mivel 31-én megszünik a munkahelyem így kapom majd tovább a tgyast és a gyedet?Ha minden igaz,én úgy olvasgattam hogy passzív gyedet kapok,amit nem tudom miben más a normálisnál.Valamint nekem jan 11-től márc 11 ig munkanélkülin voltam,itt megszakadt a munkaviszonyom 30-nál tovább,így a tgyasom alapját miből számolják ki?A 2012 évből vagy a 2013 évből,ha még most dec 24-én igényelem.Köszönöm előre is a válaszokat

Legjobb válasz: Szia! Ha tgyás alatt szûnik meg a munkahelyed, akkor járni fog tovább a tgyás és passzív gyedet fogsz kapni. A passzív gyed azt jelenti, hogy nem lehet tovább vinni, vagyis ha a passzív gyed alatt újból teherbe esel, a 2. babával már nem leszel jogosult gyedre. Ha volt 30 napnál több megszakításod, akkor a megszakítás elõtti jövedelmet nem veszik figyelembe. Ebben az esetben a 2013-as jövedelembõl fognak átlagbért számolni, ha van 180 bérezett napod 2013-ban. Ez meglesz, ha szeptember 11-ig biztosan nem mész táppénzre, ha meg decemberig dolgozol, akkor mindenképp a 2013-as átlagbéred lesz az alap.

Szia! Ha tgyás alatt szûnik meg a munkahelyed, akkor járni fog tovább a tgyás és passzív gyedet fogsz kapni. A passzív gyed azt jelenti, hogy nem lehet tovább vinni, vagyis ha a passzív gyed alatt újból teherbe esel, a 2. babával már nem leszel jogosult gyedre. Ha volt 30 napnál több megszakításod, akkor a megszakítás elõtti jövedelmet nem veszik figyelembe. Ebben az esetben a 2013-as jövedelembõl fognak átlagbért számolni, ha van 180 bérezett napod 2013-ban. Ez meglesz, ha szeptember 11-ig biztosan nem mész táppénzre, ha meg decemberig dolgozol, akkor mindenképp a 2013-as átlagbéred lesz az alap.
én még csak annyit tennék hozza hogy elvileg ha munk.megszünése utani 42napban megszülsz akkor ugyanugy jar a gyed.csak ez a passziv.tehat februar 10ig tuti megszülsz akkor kapod majd.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ akkor végül is így még jó lesz, igen december 24.ig szeretnék dolgozni, a 2.baba miatt nem valmi jó hír de ez van.Abban tudnál még segíteni hogy, ha ebben az idõszakban márc 11tõl- áprilisig volt még egy 12 napos megszakításom, (ott semmit nem kaptam)az gond-e, és hogy végül is hogy számoljak összeadjam a bérezett napokat ami egy hónapban pl 20 nap és átlagoljam hónapra és annak a 70%-a.?
A kérdező hozzászólása: köszönöm
Én azt hallottam, hogy ezt a 30 napos szabályt már eltörölték tavaly.... Szerintem különben sétálj el egy OEP (vagyis most már az adott megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási blablabla szerve....) ügyfélszolgálathoz és ott segíteni fognak. Én telefonon kérdeztem tõlük 1-2 alkalommal és mindig nagyon segítõkészek voltak.
A kérdező hozzászólása: Gondoltam bemegyek az államkincstárba úgy tudom ott is megtudják mondani ezeket a dolgokat..
Gondolom ott is tudnak segíteni, de a TGYÁS-t és a GYED-et az Egészségbiztosítási Pénztár állapítja meg és utalja, mivel ezek egészségügyi pénzbeli ellátásoknak minõsülnek. Én ezért javasoltam az OEP ügyfélszolgálatot.
Szia, a 42 nap, amit írtak nem jó a gyedhez. Ha a munkaviszonyod megszûnik, és 42 napon belül szülsz, akkor a tgyás jár, de a gyed nem. Ilyenkor a tgyás passzív. Ha december 24-tõl elmégy tgyásra (nagyon helyesen :D ) Akkor a tgyásod rendesen kapod, és ekkor lesz passzív a gyeded. Ahogy az elsõ válaszoló írta. És a te esetedben a 12 nap még nem számít megszakításnak, mert április elõtt szülsz, tehát a tgyás alapja 2012, a gyed alapja 2013 lesz.
ja bocsi akkor nem jol emlékeztem biztos.nem tom mért a gyedre emlékszem 42napnak

Ha a tgyás 70%, és így kapok 96. 000ft-ot, a gyed is 70%, akkor gyed alatt is ennyit fogok kapni, vagy abból több mindent vonnak?

Legjobb válasz: Én TGYÁSRA 90-95 között kaptam (hónap függõ volt) és GYED-re is ugyanígy kapok. + CSP. Szóval 100-105 ezer/hó.

Én TGYÁSRA 90-95 között kaptam (hónap függõ volt) és GYED-re is ugyanígy kapok. + CSP. Szóval 100-105 ezer/hó.
A kérdező hozzászólása: Az nagyon jó! Köszönöm a választ!
1# kértél kompenzációt vagy a gyerekkedvezmény miatt ? mert alapból kevesebb a gyed mert nem adómentes jövedelem már május/június óta nekem küldtek papírt amit ki kellet töltenem h ne vonjanak a gyedembõl hanem a kiesést kompenzálják
1. vagyok: Nekem jár a kompenzáció, ami havonta 6500 Forint. Tehát annyira nem rossz, mint ahogy a táblázatban egyébként benne van. Igényeltem a családi adókedvezményt is, de azt a férjem veszi inkább igénybe, mert vállalkozó. Visszatérve a kompenzációra: hihetetlen, hogy a magasabb br. béreseknek jár a több kompenzáció és az alacsonyabb béreseknek a kevesebb. Nem fordítva kéne lennie?!
Kevesebb a Gyed, mert abból SZJA-t is vonnak! :( A TGYáS- ból csak nyugdíjjárulékot. Részmunkaidõs vagyok, a TGYáS-om 42 ezer volt, a GYED pedig 38 ezer. De az is igaz, hogy módosíthat az összegen, ha adókedvezményt, kompenzációt, egyebeket igényelsz.
Pont fordítva:D Mindkettõbõl vonnak szja-t, de a gyedbõl még nyugdíjjárulékot is. Így a gyed mindig kevesebb, mint a tgyás, 10%-al (ennyi a nyugdíjjárulék)
De igen. Csakhogy ebben az országban minden fordítva van! :( Plusz jellemzõen: aki a földre került, abba belerúgnak még néhányat...

GYED kérdés? Ha a TGYÁS-m max. Volt a 2. babánál, akkor a GYEDem is max lesz?

Mit?l függ, hogy maximumot kapok -e?

Legjobb válasz: Attól függ, hogy a gyed igénylést megelõzõ évben gyeden (táppénzen, tgyáson) voltál, vagy pedig gyesen. Mikor szültél?

Attól függ, hogy a gyed igénylést megelõzõ évben gyeden (táppénzen, tgyáson) voltál, vagy pedig gyesen. Mikor szültél?
A kérdező hozzászólása: Most februárban, elõtte szabin voltam 2 hónapig. Január elejétõl. A céget a gyed igénylésének napjától(véletlen egybeesés) fizetésképtelenség miatt felszámolják. Ez számít valamit? Még a felszámolóbiztos nem keresett. Nekem kellene keresnem õt? köszönöm a választ
A kérdező hozzászólása: 2011.januárit GYEDen voltam.
Akkor újra a max. gyedet fogod kani, mert ugyanaz lesz az alapja a gyednek mint a tgyásnak. (ez a tavalyi év, amikor gyeden voltál, így a tgyás és a gyed alapja ugyanaz a jövedelem lesz, mint ami alapján az elõzõ gyedet kiszámolták) Az, hogy megszûnik a munkahelyed a gyedet nem érinti, passzívan fogod kapni. Viszont ezek a napok már nem minõsülnek biztosításban töltött napnak, így ha akartok még gyereket, akkor elõtte dolgoznod kell majd.
A kérdező hozzászólása: Még van jogviszony, még nem keresett fel a felszámoló. De egyenlõre nem szeretnék 3. babát. Abban még segítenél, hogy nekem kell felkeresnem a felszámolóbiztost? Valahol olvastam 40 napot, hogy az igényünket be kell ezalatt nyújtanunk. Csak a szabikat akarják kifizetni, se felmondásra, se végkielégítést nem akarnak fizetni, közös megegyezést akarnak, mondván, hogy így legalább a szabipénzt megkapjuk, de ha nem írjuk alá, akkor évek múlva-addig tart egy felszámolás, tuti, hogy semmit sem fogunk kapni. Mi errõl a véleményed?
Igen, keresd meg a felszámolóbiztost. AZ én saját véleményem az, hogy ne írj alá közös megegyezést, mert valóban elesel a végkielégítéstõl. És nem fog évekig húzódni, mert a cég tõkéjébõl elõször a munkabéreket, és más személyi juttatásokat fizetik ki. A legegyszerûbb az lenne, ha a felszámolóbiztosra rákérdeznél, hogy szerinte mennyi ideig fog tartani. Õszintén szólva a közös megegyezés a cégnek csak jó, és ha nem mégy bele, sokat nem veszíthetsz, hiszen ha arra van pénze a cégednek, hogy kifizessen, ha megegyeztek, akkor arra is van pénze, hogy felmondás esetén is kifizessen. Legfeljebb várnod kell a végkielégítésre, de az meg már megéri, hiszen ha 2 év múlva jutsz hozzá az sem gond, tekintve, hogy két lehetõséged van - vagy sosem kapsz végkielégítést, vagy 2 év múlva kapsz. Mindenesetre beszélj a felszámolóval.


Ha emelik a minimálbért, akkor emelkedik majd a Gyedem is? (Minimálbér után kapom most)

És mikortól akarják emelni? Január? Köszi, válaszért megy a zöld kezecske!

Legjobb válasz: szerintem nem, de javítson ki, ha valaki másképp tudja. Én csak abból indulok ki, hogy az én gyedem sem változott, pedig kategóriát ugrottam többször is, amíg gyedet kaptam. A papír megérkezett a fizetésemelésrõl, aztán ennyi.

szerintem nem, de javítson ki, ha valaki másképp tudja. Én csak abból indulok ki, hogy az én gyedem sem változott, pedig kategóriát ugrottam többször is, amíg gyedet kaptam. A papír megérkezett a fizetésemelésrõl, aztán ennyi.
Nem miért emelkedne? A fizetésed után kapod, nem a minimálbér után. Emelkedni akkor emelkedne, ha a maximumot kapnád, de fizetésed alapján kaphatnál többet.
Nem. Az akkori kereseted alapján kapod. Én is örülnék neki, ha emelkedne, de sajnos nem :(
Nem. Én a bérem alapján kaptam, mégsem emelkedett, pedig azóta a 2.5 év alatt bruttó 10ezerrel többet keresek papíron.
A kérdező hozzászólása: Minimálbér után kapom a Gyedet, tehát ha emelik a minmálbért, akkor emelkednie kellene az összegnek, nem?
Nem fizetésed, ami után kapod, volt az akkori minimálbér. Miért emelkedne? Talán fizettél járulékot két évig a mostani minimálbér után? Ugye, hogy nem. Logikusan az az alap, ami után járulékot fizettél. Csak azoknak emelkedik, akik alapból magasabb fizetés, mint a minimálbér kétszerese után fizették a járulékot. De te csak kevesebb után.
a Gyed-et a szülés elött kapott bérböl számolják.tehát ami szülés elött volt a papirodon mig dolgoztál. tehát nem az aktuális havi fizetésed lenne az alapja a a gyed-nek.remélem érthetõ voltam.
Ha a kérdezõ most a második gyerkõc után kap gyedet és úgy, hogy a másodikat akkor szülte, amikor már gyesen volt az elsõvel, akkor igenis a minimálbér után kapja a gyedet és nem a papír szerinti bére után.Én is gyesbe szültem a másodikat és a bérem 110.000 bruttó volt, de a minimálbér után kapom most.És én úgy tudom, hogy ebben az esetben ha emelik a minimálbért, akkor az után számolják a gyedet.

HOGY VAN MOST EZ A GYES? Aki 2009. máj.1. után szült az csak 2 évig kapja? és ez vonatkozik a gyedre is? Ha gyedet kapok 2 évig akkor utána már nem jár 1 évig a gyes?

Legjobb válasz: 2010. május 1-tõl van a változás: http://www.adozona.hu/kalkulator/20100310_tgyas_gyed_gyes_ka..

2010. május 1-tõl van a változás: http://www.adozona.hu/kalkulator/20100310_tgyas_gyed_gyes_ka..
2010. május 01. után, nem 2009. május 01. után
Ha megvan a kellõ idõ, akkor 6 hónapig TGYÁS, utána a gyermek 2 éves koráig GYED. Az eddigi harmadik évet törölték el. Bár ki tudja, milyen új törvényeket hoznak még addig...
A kérdező hozzászólása: ha jól értelmezem akkor nekünk még 3 évig jár ugye?mert én 2009.máj.-ban szültem!bocsi hogy ilyen béna vagyok csak most láttam a tv-ben és összekeveredtem egy kicsit!ja és mindenkinek köszönöm!
Ha 2010, május 1-én, vagy utána szültél, és jogosult vagy a kicsi 2 éves koráig a gyed-re, akkor nem jár gyes. Még mindig otthon tudsz maradni a baba 3 éves koráig, de arra az egy évre nem kapsz juttatást a családi pótlékon kívül.
Elsõ vagyok. Ha te 2009-ben szültél, akkor neked még három évig jár, semmilyen változás nem vonatkozik rád, mivel visszamenõleg nem hajtanak végre törvényt! :-)
3.vagyok. Nem Te írtad rosszul a kérdést, hiszen Te jól írtad, mi hittük azt, hogy véletlenül elírtad az évszámot. Van ilyen :) Na, tehát igen, így 3 évig kapod.

Ha nov-dec-i a baba, akkor a tgyást az előző évből -szülés előtti- számítják? És a gyedet is abból, amiből a tgyást vagy az igénylést megelőző évből?

Van-e vmi feltétele, hogy mib?l nézik a gyedet?

Legjobb válasz: Az igénylést megelõzõ évben elért bruttó jövedelem a gyed alapja, amennyiben adott évben volt 180 bérezett nap. Ha novemberben szülsz, akkor a tgyás alapja 2011, de a gyed alapja már 2012.

Az igénylést megelõzõ évben elért bruttó jövedelem a gyed alapja, amennyiben adott évben volt 180 bérezett nap. Ha novemberben szülsz, akkor a tgyás alapja 2011, de a gyed alapja már 2012.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm.

Ha szülés után fél évig szülési szabin leszek, akkor mikortol jár a gyed? Vagy a szabi mellé jár a gyed is?

A családi potlékot és a gyadat mikor kell igényelni ?Még szülés el?tt,vagy utána ráér?

Legjobb válasz: Szülés után, ha megkaptad a gyermeked TAJ kártyáját, születési anyakönyvi kivonatát, illetve lakcímkártyáját, csak akkor tudsz igényelni mindent. Érdemes egyébként ezeket a nyomtatványokat még szülés elõtt beszerezni, így szülés után csak a kitöltéssel kell foglalkozni, nem kell kétszer szaladgálni. Ha szülés napjától leszel szülési szabin, akkor arra az idõre TGYÁS-t és családi pótlékot kapsz. Ha letelik a szabi, utána lehet igényelni a GYED-et, ami a gyerek 2 éves koráig jár. A családi pótlékot pedig folyamatosan fogod kapni.

Szülés után, ha megkaptad a gyermeked TAJ kártyáját, születési anyakönyvi kivonatát, illetve lakcímkártyáját, csak akkor tudsz igényelni mindent. Érdemes egyébként ezeket a nyomtatványokat még szülés elõtt beszerezni, így szülés után csak a kitöltéssel kell foglalkozni, nem kell kétszer szaladgálni. Ha szülés napjától leszel szülési szabin, akkor arra az idõre TGYÁS-t és családi pótlékot kapsz. Ha letelik a szabi, utána lehet igényelni a GYED-et, ami a gyerek 2 éves koráig jár. A családi pótlékot pedig folyamatosan fogod kapni.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen a gyors választ.

Ha letelik a tgyás a gyedet is igényelni kell, vagy autómatikusan átvált gyedre?

Legjobb válasz: Igényelni kell, sajna nem adják automatikusan.

Igényelni kell, sajna nem adják automatikusan.
Semmi sem automatikus minálunk. :o/ :o)
Igényelni kell, én most igényeltem a múlt hónapban, de a munkáltatódnak kell kiküldenie ezt a nyomtatványt neked , kitöltöd és visszaküldöd, ennyi! :-)

Munkanélküli vagyok és terhes. Meg vannak a biztosított napjaim az előző 2 évben. Ha egy rokonom bejelent, mennyi időt kell munkaviszonyban tölteni, hogy a gyed is járjon?

Legjobb válasz: A gyedhez két feltételt kell együttesen teljesíteni: a szülést megelõzõ kér évben 365 biztosított nap és a munkaviszony fennállása alatt kell szülni. A biztosított napok számába természetesen a hétvégék is beleszámítanak és nem kell folyamatosnak sem lennie. ( az egy vet több részletben is össze lehet szedni) A bejelentéssel arra kell vigyázni, hogy a munkaviszonyt úgy kell lepapírozni, hogy az valós munkaviszony legyen. Az OEP-nél is ismerik ezt a "trükköt" és utasítottak már el kérelmet munkajogi szabálytalanság miatt.

A gyedhez két feltételt kell együttesen teljesíteni: a szülést megelõzõ kér évben 365 biztosított nap és a munkaviszony fennállása alatt kell szülni. A biztosított napok számába természetesen a hétvégék is beleszámítanak és nem kell folyamatosnak sem lennie. ( az egy vet több részletben is össze lehet szedni) A bejelentéssel arra kell vigyázni, hogy a munkaviszonyt úgy kell lepapírozni, hogy az valós munkaviszony legyen. Az OEP-nél is ismerik ezt a "trükköt" és utasítottak már el kérelmet munkajogi szabálytalanság miatt.
ápr. 30tól 365 munkanapnak kell meglenni. Szóval a hétvégét ne számold bele. Eddig 180 volt, az sem kevés, de így meg....
Nagyon vigyázz ezzel a bejelentéssel, mert azokat az eseteket, amikor felmerül a gyanú, hogy csak az ellátás miatt lett valaki bejelentve, (márpedig egy szakember kiszúrja) azt ellenõrzik, és ennek akár komoly következménye is lehet rád, de a bejelentõ cégre nézve is.
Szia! Na én munkanélkülirõl mentem szülni. Csak azért írom mert szerintem az elõttem válaszolók nem igazán adtak kimerítõ választ, ebben nem sokat tudtál a kérdésed hasznára fordítani. NEm akarok ezzel megbántani senkit, csak ez a véleményem. Amíg munkanélküli vagy addig biztosított vagy. Tehát a gyed nem attól függ hogy van-e munkád vagy nincs, hanem hogy biztosított vagy-e a szülés idõpontjában. Nem tudom mennyi idõs terhes vagy, de ha a szülés idõpontja elõtti 42 napon belül szûnik meg a biztosítottságod akkor még jogosult vagy a gyedre, ha kiesik a 42 napból akár 1 nappal is csak a gyesre vagy jogosult. Mivel nem tudhatod pontosan hogy mikor fogsz szülni, így elég necces számolgatni meddig kell bejelentve legyél, de aki így csinálja annak a kiírt idõpontra kell 2 hetet rászámolni, hiszen max 2 héttel hordhatod túl a babád és abból a 42 napot visszaszámolni. Remélem tudtam segíteni :)

A TGYÁST és a GYEDET is az szülést megelőző év jövedelméből nézik, és nem számít bele a táppénz, ugye? A TGYÁS miért több nettóban, még akkor is, ha van maximuma?

TGYÁSnak jól tudom, van maximuma, ha nincs 180 ledolgozott napom?

Legjobb válasz: A GYED-nek van maximuma, a TGYÁS-nak nincs!

A GYED-nek van maximuma, a TGYÁS-nak nincs!
Én is biztosított napot írtam. Amúgy a válaszom nem csak a kérdezõnek szólt, hanem annak a válaszolónak is, aki feltételes módban írt. Õk gondolom még tervezik csak a gyereket. A kérdezõnek, mivel ahogy írta nincs meg 180 napja, így esélye sincs az 562 napra.
Nem munkanap kell 562, hanem biztosításban töltött nap, ami nem feltétlenül ugyanaz. A táppénz sem olyan nap, amikor munkabért kapsz, de ettõl még, mivel van mögötte munkaviszony, biztosításban töltött napnak számít, így az 562/365 napba beleszámít.
Viszont célszerû minél több munkanapot szerezni a szülés elõtt. Ha csak 365 nap biztosított nap van a szülés napjáig a szülést megelõzõ két évben, akkor a tgyás lejárta után csak egy évig fogod kapni a gyed-et, tehát nem lesz a gyermeket másfél éves, amikortól a gyes-re (25000 Ft kb. nettóban) kell áttérni. Ahhoz, hogy a gyerek 2 éves koráig gyed-en lehess, 562 biztosított nap kell legyen.
Ettõl ne félj, kedves utolsó, mert egyik ellátás sem lehet alapja a másiknak. Táppénzbõl nem tudnak gyed-et, tgyás-t számolni.
utolsó elõtti vagyok. azért kérdeztem, mert az elõzõ évet veszik. 2012-ben szülök mondjuk akkor februárban. akkor 2011. évet nézik. nyilván már október-novembertõl táppénzen lennék. sõt lehet már most is. és akkor a táppénzem az csak 60 %! szal van (ha mostantól megyek el tp-re) 5 olyan hónapom, amikor csak 60%-ot kapok! nem azért kérdezem mert okoskodok, -akkor nem kérdezném- hanem mert NEM ÉRTEM! :P és szeretném tisztán látni, ha már felvetõdött egy ilyen kérdés.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a sok segítséget! Még egy kérdés: a GYED alapja lehet-e a tgyás is?
Miért szívnád meg? Január elõtt nincsen másik év? A szülés elõtti évben elért jövedelem az alapja. Mindegy, hogy 2012 januárban, vagy decemberben szülsz, akkor is 2011 lesz az igénylést megelõzõ év. Kérdezõ, a gyedet nem a szülést megelõzõ év jövedelmébõl, hanem az IGÉNYLÉST megelõzõ év jövedelmébõl számolják. Vagyis akár a szülés éve is lehet az alapja.
én nem értem ezt most.. ha januárban szülök akkor megszívom? :S
Igen, nem számít bele a táppénz, és a tgyásnak valóban van maximuma, ha nincs 180 bérezett napod. Azért magasabb a tgyás összege, mert kevesebb belõle a levonás. A tgyásból szja-t, a gyedbõl meg szja-t és nyugdíjjárulékot is vonnak.
Bocs, én az elsõ mondatodra reagáltam, amiben azt írtad, célszerû minél több munkanapot szerezni.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!