Találatok a következő kifejezésre: A GYED az előző egy (6 db)

Terhes lettem a masodik babammal, most jar le a gyedem az elozovel, mivel a hat honap tgyast egy ev gyed kovette, mivel egy evig dolgoztam csak elotte. Hogy jarok jobban? Szabikivet es 50%os tappenz, vagy csak gyest igenyelhek?

Legjobb válasz: Vagyis vegyem e ki most a szabiat, utana par het betegszabit majd tappenzt szulesig, ami december vege vagy januar eleje lenne, vagy igenyelhek most csak gyest, mert ha jol tudom a tgyas es kesobbi gyed osszegebe beleszamit mi volt elotte...

A kérdező hozzászólása: Vagyis vegyem e ki most a szabiat, utana par het betegszabit majd tappenzt szulesig, ami december vege vagy januar eleje lenne, vagy igenyelhek most csak gyest, mert ha jol tudom a tgyas es kesobbi gyed osszegebe beleszamit mi volt elotte...
Vedd ki a szabikat, majd miután az lejárt menj táppénzre szülésig, gyest nem ajánlom, elég macerás az ügyintézés is, majd a lemondása. Plusz szerintem a táppénz összegben több, mint a gyes. Gondolom nem mindegy, hogy míg megszülsz, addig mennyi pénzt kapsz egy hónapban. Munkáltatódnak írásban jelentsd be, hogy terhes vagy!
Szabi és táppénz mindenképpen! Gyesben ne is gondolkodj, az a legrosszabb anyagilag a gyes idejére is, és ha legalább 180 napig gyesen vagy akkor utána már csak minimálbér után kapnád a tgyás-t és a gyed-et is, így meg a szerzõdés szerinti béred lesz az alap (de max. a minimálbér kétszerese).
A kérdező hozzászólása: Oke koszi. Azt tudjatok hogy kell vissza, enni? Kozalkalmazott vagyok, felhivom a munkaugyist es rogton kozlom h terhes vagyok es vissza, ennek dolgozni de elotte szabit kivennem?
Mindenképpen írásban közöld, hogy terhes vagy, csak így vagy védve. Ha írásban nem közlöd, csak szóban, akkor a szabi alatt simán kirúghat és nem tudod bizonyítani, hogy jelezted a terhességed, tehát írásban mindenképp!!

A GYED kiszámolásánál az előző egy vagy két évet veszik figyelembe?

Azt tudom, hogy min 180 napnak meg kell lennie, de az b?ven meg van.2003 óta dolgozom és áprilisban fogok szülni.

Legjobb válasz: Én úgy tudom, hogy az elõzõ 1 évet veszik figyelembe.

Én úgy tudom, hogy az elõzõ 1 évet veszik figyelembe.
A gyed számításánál, a szülést megelõzõ év jan 1 és dec 31-közötti idõt nézik. Ha ebben az idõben nincs meg 180 napos biztosítási idõ, akkor a szülés napjától visszafelé számított egy évet veszik figylembe. Én így tudom.
Ellent kell, hogy mondjak az elõttem válaszolóknak, ugyanis én a fõsulin tanultam errõl és a 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelezõ egészségbiztosítás ellátásairól kimondja, hogy gyed-re az jogosult, aki a szülést megelõzõ két évben 180 napon át biztosított volt (42/A §). Remélem segítettem és így akár te magad is meg tudod nézni.

Májusra várom első gyermekemet. 2 év gyed után, ha vállalunk még egy babát igaz, hogy akkor az előző év gyed 70%-a lesz a gyedem?

Legjobb válasz: Nem, a gyed marad annyi, mint amit eddig is kaptál. Utánanéztem, mert ugyan én még csak az elsõt várom, de a következõ babát viszonylag kis korkülönbséggel szeretnénk. Most 130 ezer (ennyire voltam bejelentve) után kapom a gyedet majd, s ha megszületik a következõ baba, még mielõtt lejárna ez a gyed, akkor folyamatosan ugyanezt a pénzt kapom továbbra is.

Nem, a gyed marad annyi, mint amit eddig is kaptál. Utánanéztem, mert ugyan én még csak az elsõt várom, de a következõ babát viszonylag kis korkülönbséggel szeretnénk. Most 130 ezer (ennyire voltam bejelentve) után kapom a gyedet majd, s ha megszületik a következõ baba, még mielõtt lejárna ez a gyed, akkor folyamatosan ugyanezt a pénzt kapom továbbra is.
Itt már kérdezte valaki és azt a választ kapta, hogy ha még gyed alatt születik a második baba, akkor azza a gyeddel megy tovább. DE nálam pl.volt a gyed majd 3 hó gyes és úgy jött a második baba, ott már az utolsó év 70%-át vették.


Tudom hogy már unjátok de nekem is lenne egy adókedvezményes kérdésem. Ha én gyeden vagyok a férjem dolgozik de nekem az előzö kapcsolatomból van egy lányom ő utánna is igényelheti a férjem vagy csak én? Én igényelhetem a gyed mellett?

Legjobb válasz: Szia! Alapvetõen a gyed összegétõl függ, de még ha a max. gyedet is kapod, akkor sem tudod a két gyerekre járót teljesen kihasználni, még az egy gyerekre járót sem. A másik kérdésedre (hogy a nagylányodra igényelheti-e a férjed): én úgy értelmezem, hogy ha közös háztartásban nevelitek, akkor igényelheti a házastárs, de ha csak élettársad lenne, akkor nem.

Szia! Alapvetõen a gyed összegétõl függ, de még ha a max. gyedet is kapod, akkor sem tudod a két gyerekre járót teljesen kihasználni, még az egy gyerekre járót sem. A másik kérdésedre (hogy a nagylányodra igényelheti-e a férjed): én úgy értelmezem, hogy ha közös háztartásban nevelitek, akkor igényelheti a házastárs, de ha csak élettársad lenne, akkor nem.
hát a 2. kérdést én tettem fel, de az elsõbõl ahogy éreztem a válaszokból a FÉRJ igényelheti...nem a vér a lényeg, hanem a kapcsolat, sztem ahogy kiolvastam :)
Ezek a példák vannak a nyomtatványban, csakhogy mindkét példában ÉLETTÁRSAK szerepelnek, nem HÁZASTÁRSAK...
Mindkét kérdésedre igen a válasz, te is igényelheted, de a GYED-ed nincs akkora összeg, hogy tlejesen ki tudd használni. A férjed is igényelheti mindkét gyerek után, ha neki a bére több, mint br. 158.000 Ft, akkor õ egyedül is teljesen ki tudja használni a kedvezményt, ekkor egyszerûbb, ha csak õ veszi igénybe a kedvezményt és ennek megfelelõen töltitek ki a papirt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!

Munkanélküli vagyok és terhes. Meg vannak a biztosított napjaim az előző 2 évben. Ha egy rokonom bejelent, mennyi időt kell munkaviszonyban tölteni, hogy a gyed is járjon?

Legjobb válasz: A gyedhez két feltételt kell együttesen teljesíteni: a szülést megelõzõ kér évben 365 biztosított nap és a munkaviszony fennállása alatt kell szülni. A biztosított napok számába természetesen a hétvégék is beleszámítanak és nem kell folyamatosnak sem lennie. ( az egy vet több részletben is össze lehet szedni) A bejelentéssel arra kell vigyázni, hogy a munkaviszonyt úgy kell lepapírozni, hogy az valós munkaviszony legyen. Az OEP-nél is ismerik ezt a "trükköt" és utasítottak már el kérelmet munkajogi szabálytalanság miatt.

A gyedhez két feltételt kell együttesen teljesíteni: a szülést megelõzõ kér évben 365 biztosított nap és a munkaviszony fennállása alatt kell szülni. A biztosított napok számába természetesen a hétvégék is beleszámítanak és nem kell folyamatosnak sem lennie. ( az egy vet több részletben is össze lehet szedni) A bejelentéssel arra kell vigyázni, hogy a munkaviszonyt úgy kell lepapírozni, hogy az valós munkaviszony legyen. Az OEP-nél is ismerik ezt a "trükköt" és utasítottak már el kérelmet munkajogi szabálytalanság miatt.
ápr. 30tól 365 munkanapnak kell meglenni. Szóval a hétvégét ne számold bele. Eddig 180 volt, az sem kevés, de így meg....
Nagyon vigyázz ezzel a bejelentéssel, mert azokat az eseteket, amikor felmerül a gyanú, hogy csak az ellátás miatt lett valaki bejelentve, (márpedig egy szakember kiszúrja) azt ellenõrzik, és ennek akár komoly következménye is lehet rád, de a bejelentõ cégre nézve is.
Szia! Na én munkanélkülirõl mentem szülni. Csak azért írom mert szerintem az elõttem válaszolók nem igazán adtak kimerítõ választ, ebben nem sokat tudtál a kérdésed hasznára fordítani. NEm akarok ezzel megbántani senkit, csak ez a véleményem. Amíg munkanélküli vagy addig biztosított vagy. Tehát a gyed nem attól függ hogy van-e munkád vagy nincs, hanem hogy biztosított vagy-e a szülés idõpontjában. Nem tudom mennyi idõs terhes vagy, de ha a szülés idõpontja elõtti 42 napon belül szûnik meg a biztosítottságod akkor még jogosult vagy a gyedre, ha kiesik a 42 napból akár 1 nappal is csak a gyesre vagy jogosult. Mivel nem tudhatod pontosan hogy mikor fogsz szülni, így elég necces számolgatni meddig kell bejelentve legyél, de aki így csinálja annak a kiírt idõpontra kell 2 hetet rászámolni, hiszen max 2 héttel hordhatod túl a babád és abból a 42 napot visszaszámolni. Remélem tudtam segíteni :)

24. hét után halva született magzat esetében a szülési szabadságot követően jár-e táppénz akkor, ha előző évben egy napot sem dolgoztam, mert végig GYED-en voltam az első babával? Ha jár táppénz, akkor maximum meddig?

2014-ben újabb terhesség várható. Érdemes visszamenni jövőre valamennyi időt dolgozni, hogy a TGYÁS és a GYED alapja újra a bérem legyen? Ha nem megyek vissza majd csak a GYES lejárta után és nem lesz 180 ledolgozott napom a következő szülés előtt, akkor mi történik? Minden választ nagyon köszönök!

Legjobb válasz: TGYÁS-nál elég a 160 nap, de a GYED-nél már nem elég.

TGYÁS-nál elég a 160 nap, de a GYED-nél már nem elég.
Ja, és az elsõ kérdésedre a válasz: igen, jogosult leszel a táppénzre elõnyszabály alapján. A GYED alapja lesz a táppénz alapod.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!