Találatok a következő kifejezésre: A GYED az az időszak is (3 db)

A GYED kiszámításánál az az időszak is beleszámít a 180 napba - ami alapján számolnak -, amíg betegállományban vagyok a terhesség alatt?

Tehát itt is a rendes bruttó keresetemet veszik alapul? Vagy a táppénz összegét?

Legjobb válasz: Szerintem a bruttó fizetésed veszik alapul.

Szerintem a bruttó fizetésed veszik alapul.

A gyed időszaka alatt kell teherbe esnem, vagy már szűlnöm is, hogy a juttatások szempontjából jobban járjak az új törvények szerint?

Az 1. baba 2009-be született a tgyásom a 2008. évi jövedelmem alapján nettó 134e adójóváírással, a 2009. évi keresetem havi átlag bruttó 131e. a válaszokat el?re is köszönöm mindenkinek!

Legjobb válasz: Az új törvények a juttatások idejére vonatkoznak, nem a mértékére. Ha a babád 2009-ben született, akkor a minimum 180 nap biztosítási idõd megvan. A tgyással együtt meglesz a májustól kötelezõ 365 nap, tehát a gyed ideje alatt bármikor szülhetsz, a második babád két éves koráig biztosan gyed jár. Ha szeretnéd, hogy a tgyásod megint teljes összeg legyen, korlátozás nélkül, akkor a második baba elõtt menj vissza dolgozni, legyen legalább 180 bérezett napod. (a táppénz ebbe nem számít bele). Ebben az esetben a tgyás-od ugyanannyi, vagy (ha közben emelkedik a fizetésed) kicsivel több lesz. Ha nem mégy vissza erre az idõre dolgozni, akkor a tgyásnak is lesz maximuma, a minimálbér kétszeresének 70%-a. A te esetedben ez kb. (durva számítással) 95-96000Ft lesz. ҝ

Az új törvények a juttatások idejére vonatkoznak, nem a mértékére. Ha a babád 2009-ben született, akkor a minimum 180 nap biztosítási idõd megvan. A tgyással együtt meglesz a májustól kötelezõ 365 nap, tehát a gyed ideje alatt bármikor szülhetsz, a második babád két éves koráig biztosan gyed jár. Ha szeretnéd, hogy a tgyásod megint teljes összeg legyen, korlátozás nélkül, akkor a második baba elõtt menj vissza dolgozni, legyen legalább 180 bérezett napod. (a táppénz ebbe nem számít bele). Ebben az esetben a tgyás-od ugyanannyi, vagy (ha közben emelkedik a fizetésed) kicsivel több lesz. Ha nem mégy vissza erre az idõre dolgozni, akkor a tgyásnak is lesz maximuma, a minimálbér kétszeresének 70%-a. A te esetedben ez kb. (durva számítással) 95-96000Ft lesz. ҝ

A gyerekek után járó pótszabadság akkor is teljes egészében jár, ha csak az év egy részére van szabadságjogosultság a gyed első félévenek lejárta miatt az alap szabik tekintetében, vagy a pótszabik is, időarányosan, csak eddig az időszakig járnak?

Legjobb válasz: A Munka törvénykönyve szerint a rendes szabadság idõarányosan jár, ha nem teljes évben dolgozik a munkavállaló, vagy egyéb (fenti) esetben. A rendes szabadság pedig alap- és pótszabadságból áll. Ebbõl következik, hogy a pótszabadság is idõarányosan jár.

A Munka törvénykönyve szerint a rendes szabadság idõarányosan jár, ha nem teljes évben dolgozik a munkavállaló, vagy egyéb (fenti) esetben. A rendes szabadság pedig alap- és pótszabadságból áll. Ebbõl következik, hogy a pótszabadság is idõarányosan jár.
A kérdező hozzászólása: akkor plussz 200nettó a munkáltatónak hurrá


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!