Találatok a következő kifejezésre: A GYED az az (1038 db)

Jelenleg passzív gyeden vagyok, szeptemberre várom a 2. gyerekemet, a gyedem az elsővel decemberig tart. Utána maradok még passzív gyeden vagy gyes jön?

Bocsi, de csak most tudtam meg, miután 2 hónapot vártam a kompenzációra, hogy nem jár, és így csak 49000 Ft-ot kapok, és már teljesen kétségbe vagyok esve, hogy mi lesz... Decembertől meg még sokkal nehezebb lesz?... Segítsetek!!

Legjobb válasz: Gyes. A második gyerek után nem vagy jogosult gyedre még passzívan sem. Viszont ha az elmúlt 3 évben volt 360 nap munkaviszonyod, akkor kaphatsz álláskeresési támogatást, és így jogosult lehetsz tgyásra a kicsi után (de nem decembertõl 168 napig, hanem a születésétõl számítva - vagyis kb. 2 és fél hónapig kaphatnál kicsit többet, mint a gyes). De ha ez nincs, akkor a gyed lejárta után gyes jön.

Gyes. A második gyerek után nem vagy jogosult gyedre még passzívan sem. Viszont ha az elmúlt 3 évben volt 360 nap munkaviszonyod, akkor kaphatsz álláskeresési támogatást, és így jogosult lehetsz tgyásra a kicsi után (de nem decembertõl 168 napig, hanem a születésétõl számítva - vagyis kb. 2 és fél hónapig kaphatnál kicsit többet, mint a gyes). De ha ez nincs, akkor a gyed lejárta után gyes jön.

Ha a fiam 6 hónapos korában visszamegyek dolgozni, milyen támogatás jár? Gyes/Gyed? Mert a Gyed az ugye jár, ha 1 éves kora után megyek vissza.

Legjobb válasz: Mivel gyes mellett nem lehet dolgozni, így csak gyed, de akkor ha visszamész le kell mondanod a gyes-t és kérvényezni a gyedet. A kérdésedbõl úgy tûnik, még nincs meg a babád. Miért akarsz visszamenni? Az én fiam 7 hónapos, de beleszakadna a szívem, ha egész napra nélkülöznöm kéne. És hogyan fogod szoptatni? vagy eleve nem is akarod?

Mivel gyes mellett nem lehet dolgozni, így csak gyed, de akkor ha visszamész le kell mondanod a gyes-t és kérvényezni a gyedet. A kérdésedbõl úgy tûnik, még nincs meg a babád. Miért akarsz visszamenni? Az én fiam 7 hónapos, de beleszakadna a szívem, ha egész napra nélkülöznöm kéne. És hogyan fogod szoptatni? vagy eleve nem is akarod?
Én úgy tudom, hogy a GYED mellett nem lehet dolgozni. Ha visszamész dolgozni- lehet részmunka idõ is- , de már 8 órában is lehet, akkor csak a GYES jár.
Na meg persze a családi pótlék, ami ettõl független.
A kérdező hozzászólása: Köszi, asszem értem :)
Az elsõ válaszoló tökéletesen összekeveri a gyed és a gyes fogalmát. A GYED mellett nem lehet dolgozni és az jár elvileg a gyermek 2 éves koráig. Ha a gyermek 1 éves kora után mész vissza dolgozni, akkor is csak GYES-t kaphatsz csak, a GYED-et le kell mondanod. Ezért: 1997. évi LXXXIII. tv.: „42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha a) a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzõi jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresõtevékenységét személyesen folytatja [...].”
A kérdező hozzászólása: Na nem értem, szerintem az elsõ is ezt irta. De akkoris a kérdés az, hogy a 6 hónap után mi jár, ha vissza kell mennem dolgozni... Esetleg errõl tudna valaki valamit?
Ha van munkahelyed és jogosult vagy, akkor elõször 168 napig TGYÁS-t kapsz, utánna a gyerkõc 2 éves koráig jár a GYED, 2 éves kora után 3 éves koráig GYES. GYED alatt nem lehet dolgozni, GYES alatt lehet.Ha van ki vigyázzon a gyerkõcre és jogosult lennél a GYED-re, de visszamész dolgozni, csak GYES-t igényelhetsz.Vissza kell mondanod a GYED-et. Remélem érted.

Hasznos infó? Második babánál hogy jár a gyás és a gyed, ha az első baba elmúlt 2 éves?

És folyamatos a munkaviszony? hiába kérdeztem az oep-nél, mivel még nincs úton a 2. baba, nem meglév? helyzetre hivatkozva nem adtak választ a kérdésemre...Akik úgy szültek, hogy nem mentek vissza dolgozni, a 2 pici között picivel több mint 2 év van, ugyanazt kapták, mint az els? babánál?

Legjobb válasz: A tgyás és a gyed is ugyanúgy jár, mint az elsõ babánál, ha nem szûnt meg közben a munkaviszony. Nem tudom, korábban mennyit kaptál, de az ellátások alapja ugyanúgy a szerzõdés szerinti béred, de a tgyás-nak ilyen esetbne maximuma van, a minimálbér 2x-ének 70%-a a plafon. A gyed marad ugyanúgy, mint volt, az korábban is a minimálbér 2x-e 70%-ánál érte el a plafont. Tehát gyed-et pont ugyanannyit fogsz kapni. ҝ

A tgyás és a gyed is ugyanúgy jár, mint az elsõ babánál, ha nem szûnt meg közben a munkaviszony. Nem tudom, korábban mennyit kaptál, de az ellátások alapja ugyanúgy a szerzõdés szerinti béred, de a tgyás-nak ilyen esetbne maximuma van, a minimálbér 2x-ének 70%-a a plafon. A gyed marad ugyanúgy, mint volt, az korábban is a minimálbér 2x-e 70%-ánál érte el a plafont. Tehát gyed-et pont ugyanannyit fogsz kapni. ҝ
A kérdező hozzászólása: köszi... sajnos nem kapok túl sokat, 60.000 körül, de nem panaszkodom, jobb, int a semmi... Köszi még 1X!


Hogyan és mikor kell lemondani a GYED-et az alábbi esetben?

A munkáltatóm intézett eddig mindent terhességem óta. Most lesz 2 éves július 15-én a lányom. Július 16-al kiveszem a bent lévő szabadságaimat, majd visszaállok munkába. A GYED-em Július 15-el automatikusan megszűnik vagy nekem kell lemondanom? Kell kérnem a megszűnéséről papírt az OEP-től vagy ezt a munkáltatóm intézi automatikus, mint ahogy a GYED végezetét is (gondolom)?! Valamint, terhes vagyok és 2014. januárjában születik a pici. A szabadság végétől a szülés napjáig állok munkába.

Legjobb válasz: A GYED-et nem kell lemondani, automatikusan megszûnik. A munkáltatódnál kell jelezni, hogy visszamész dolgozni. Akkor elõször kiadják az elmaradt szabikat, majd munkába állhatsz. A mostani terhességedet jelents be, amikor lejár a GYED, így ismét védett leszel.

A GYED-et nem kell lemondani, automatikusan megszûnik. A munkáltatódnál kell jelezni, hogy visszamész dolgozni. Akkor elõször kiadják az elmaradt szabikat, majd munkába állhatsz. A mostani terhességedet jelents be, amikor lejár a GYED, így ismét védett leszel.

Ha jelenleg TGYÁSON vagyok, és most lett vége a határozott idejű munkaszerződésemnek, akkor kell fizetni magam után bármit (pl TB) vagy nem? A gyedet azt majd kapom, ugye?

Legjobb válasz: Nem kell magad után semmit fizetni. A gyedet fogod kapni passzívan, és a gyed alatt is, sõt a gyes alatt is jogosult leszel az egészségügyi ellátásra.

Nem kell magad után semmit fizetni. A gyedet fogod kapni passzívan, és a gyed alatt is, sõt a gyes alatt is jogosult leszel az egészségügyi ellátásra.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!

Ha tgyás lejárta utána tudom csak a gyedet elintézni az nagy baj?

Jövõhét csütörtökön jár le a tgyásom és a cégem felszámolás alatt van,de elköltöztek, sehol senki,nem szólt senki, hogy vége a cégnek,pár ismerõs mondta, a könyvelõ nem veszi fel a telefont eddig. Semmi papírt nem kaptam vissza,se tb kiskönyvet. Reménykedek, hogy a héten elérem a könyvelõt,de ha csak késõbb találom meg attól még a gyedet kapom? (Szóval ha nem határidõn belül tudom elküldeni az igénylést) Bocsi ha zavaros,köszi a válaszokat!

Legjobb válasz: Nos, az elbírálási ido 30 nap..... Tehat ha ma beadod z igényt, akkor majd valamikor értesít ének róla, hogy kapod. Ez azt jelenti, hogy elõfordulhat, hogy nem lesz gyeded egy hónapig. Vagy tovább, ha hiánypótlást is kérnek,,,,.

Nos, az elbírálási ido 30 nap..... Tehat ha ma beadod z igényt, akkor majd valamikor értesít ének róla, hogy kapod. Ez azt jelenti, hogy elõfordulhat, hogy nem lesz gyeded egy hónapig. Vagy tovább, ha hiánypótlást is kérnek, , , , .

Terhes lettem a masodik babammal, most jar le a gyedem az elozovel, mivel a hat honap tgyast egy ev gyed kovette, mivel egy evig dolgoztam csak elotte. Hogy jarok jobban? Szabikivet es 50%os tappenz, vagy csak gyest igenyelhek?

Legjobb válasz: Vagyis vegyem e ki most a szabiat, utana par het betegszabit majd tappenzt szulesig, ami december vege vagy januar eleje lenne, vagy igenyelhek most csak gyest, mert ha jol tudom a tgyas es kesobbi gyed osszegebe beleszamit mi volt elotte...

A kérdező hozzászólása: Vagyis vegyem e ki most a szabiat, utana par het betegszabit majd tappenzt szulesig, ami december vege vagy januar eleje lenne, vagy igenyelhek most csak gyest, mert ha jol tudom a tgyas es kesobbi gyed osszegebe beleszamit mi volt elotte...
Vedd ki a szabikat, majd miután az lejárt menj táppénzre szülésig, gyest nem ajánlom, elég macerás az ügyintézés is, majd a lemondása. Plusz szerintem a táppénz összegben több, mint a gyes. Gondolom nem mindegy, hogy míg megszülsz, addig mennyi pénzt kapsz egy hónapban. Munkáltatódnak írásban jelentsd be, hogy terhes vagy!
Szabi és táppénz mindenképpen! Gyesben ne is gondolkodj, az a legrosszabb anyagilag a gyes idejére is, és ha legalább 180 napig gyesen vagy akkor utána már csak minimálbér után kapnád a tgyás-t és a gyed-et is, így meg a szerzõdés szerinti béred lesz az alap (de max. a minimálbér kétszerese).
A kérdező hozzászólása: Oke koszi. Azt tudjatok hogy kell vissza, enni? Kozalkalmazott vagyok, felhivom a munkaugyist es rogton kozlom h terhes vagyok es vissza, ennek dolgozni de elotte szabit kivennem?
Mindenképpen írásban közöld, hogy terhes vagy, csak így vagy védve. Ha írásban nem közlöd, csak szóban, akkor a szabi alatt simán kirúghat és nem tudod bizonyítani, hogy jelezted a terhességed, tehát írásban mindenképp!!

Megnéztem az adózona.hu, hohy mennyi lesz a tgyás meg a gyedem, azt a dátumot hozta ki, hogy másfél éves koráig a gyereknek kapok csak gyedet, ez Hogy lehet?

Egyébként második baba,gyesen vagyok,de megkérdeztem a tb-nél,hogy mennyi lesz a gyedem,azt mondták,hogy minimálbér után kapok gyedet. (a munkahelyemnél még állományba vagyok,vagyis biztosított)

Legjobb válasz: Úgy, hogy az a kalkulátor valamiért így számol, én is próbáltam annak idején mindent átállítani, de mindig csak másfél éves korig az gyedet. Ne azt használd. Van a szuloklapja.hu-n egy normális kalkulátor, azt próbáld meg.

Úgy, hogy az a kalkulátor valamiért így számol, én is próbáltam annak idején mindent átállítani, de mindig csak másfél éves korig az gyedet. Ne azt használd. Van a szuloklapja.hu-n egy normális kalkulátor, azt próbáld meg.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm!
Nem úgy számol a kalkulátor, teljesen jó, csak ahol azt írja, hogy "Jogosultsági feltétel 2 éven belül (tgyás, gyed) (**) 365 napos biztosítási idõ", ott le kell nyitni a kis fület, és a 365 nap helyett az 562 nap is lehetõséget jelölni:) Ugyanis 365 nappal csak kb. másfél éves korig jár a gyed, ahhoz, hogy 2 éves korig járjon, 562 nap kell:)

Ha a két gyerek közt 27 hónap a korkülönbség, akkor a másodikra is u. annyi a gyed mint az elsőnél?

Legjobb válasz: Igen, mivel csak 3 hónap a gyes, vagyis nem gyes miatt nincsen 180 bérezett napod. Igy az elõzõ gyed alapja, vagy a szerzõdés szerinti bér lesz a gyed alap. Több lehet, kevesebb nem.

Igen, mivel csak 3 hónap a gyes, vagyis nem gyes miatt nincsen 180 bérezett napod. Igy az elõzõ gyed alapja, vagy a szerzõdés szerinti bér lesz a gyed alap. Több lehet, kevesebb nem.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Abban tudnál segíteni, hogy max. mennyit lehetek gyesen, hogy a gyed ne csökkenjen? Kb. 6 hónap?

A GYED-et az Oep-nél kell igényelni? Ha TGYÁS-t a cég rendezte, mert T. Kifizetőhely, akkor a GYED-et is rendezik?

Legjobb válasz: A GYED-et is a munkáltatód fogja folyósítani, mivel bérjellegû jövedelem. A GYES-t viszont majd már a MÁK.

A GYED-et is a munkáltatód fogja folyósítani, mivel bérjellegû jövedelem. A GYES-t viszont majd már a MÁK.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!!!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!