Találatok a következő kifejezésre: A GYED az (1038 db)

Jelenleg passzív gyeden vagyok, szeptemberre várom a 2. gyerekemet, a gyedem az elsővel decemberig tart. Utána maradok még passzív gyeden vagy gyes jön?

Bocsi, de csak most tudtam meg, miután 2 hónapot vártam a kompenzációra, hogy nem jár, és így csak 49000 Ft-ot kapok, és már teljesen kétségbe vagyok esve, hogy mi lesz... Decembertől meg még sokkal nehezebb lesz?... Segítsetek!!

Legjobb válasz: Gyes. A második gyerek után nem vagy jogosult gyedre még passzívan sem. Viszont ha az elmúlt 3 évben volt 360 nap munkaviszonyod, akkor kaphatsz álláskeresési támogatást, és így jogosult lehetsz tgyásra a kicsi után (de nem decembertõl 168 napig, hanem a születésétõl számítva - vagyis kb. 2 és fél hónapig kaphatnál kicsit többet, mint a gyes). De ha ez nincs, akkor a gyed lejárta után gyes jön.

Gyes. A második gyerek után nem vagy jogosult gyedre még passzívan sem. Viszont ha az elmúlt 3 évben volt 360 nap munkaviszonyod, akkor kaphatsz álláskeresési támogatást, és így jogosult lehetsz tgyásra a kicsi után (de nem decembertõl 168 napig, hanem a születésétõl számítva - vagyis kb. 2 és fél hónapig kaphatnál kicsit többet, mint a gyes). De ha ez nincs, akkor a gyed lejárta után gyes jön.

Ha a fiam 6 hónapos korában visszamegyek dolgozni, milyen támogatás jár? Gyes/Gyed? Mert a Gyed az ugye jár, ha 1 éves kora után megyek vissza.

Legjobb válasz: Mivel gyes mellett nem lehet dolgozni, így csak gyed, de akkor ha visszamész le kell mondanod a gyes-t és kérvényezni a gyedet. A kérdésedbõl úgy tûnik, még nincs meg a babád. Miért akarsz visszamenni? Az én fiam 7 hónapos, de beleszakadna a szívem, ha egész napra nélkülöznöm kéne. És hogyan fogod szoptatni? vagy eleve nem is akarod?

Mivel gyes mellett nem lehet dolgozni, így csak gyed, de akkor ha visszamész le kell mondanod a gyes-t és kérvényezni a gyedet. A kérdésedbõl úgy tûnik, még nincs meg a babád. Miért akarsz visszamenni? Az én fiam 7 hónapos, de beleszakadna a szívem, ha egész napra nélkülöznöm kéne. És hogyan fogod szoptatni? vagy eleve nem is akarod?
Én úgy tudom, hogy a GYED mellett nem lehet dolgozni. Ha visszamész dolgozni- lehet részmunka idõ is- , de már 8 órában is lehet, akkor csak a GYES jár.
Na meg persze a családi pótlék, ami ettõl független.
A kérdező hozzászólása: Köszi, asszem értem :)
Az elsõ válaszoló tökéletesen összekeveri a gyed és a gyes fogalmát. A GYED mellett nem lehet dolgozni és az jár elvileg a gyermek 2 éves koráig. Ha a gyermek 1 éves kora után mész vissza dolgozni, akkor is csak GYES-t kaphatsz csak, a GYED-et le kell mondanod. Ezért: 1997. évi LXXXIII. tv.: „42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha a) a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzõi jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresõtevékenységét személyesen folytatja [...].”
A kérdező hozzászólása: Na nem értem, szerintem az elsõ is ezt irta. De akkoris a kérdés az, hogy a 6 hónap után mi jár, ha vissza kell mennem dolgozni... Esetleg errõl tudna valaki valamit?
Ha van munkahelyed és jogosult vagy, akkor elõször 168 napig TGYÁS-t kapsz, utánna a gyerkõc 2 éves koráig jár a GYED, 2 éves kora után 3 éves koráig GYES. GYED alatt nem lehet dolgozni, GYES alatt lehet.Ha van ki vigyázzon a gyerkõcre és jogosult lennél a GYED-re, de visszamész dolgozni, csak GYES-t igényelhetsz.Vissza kell mondanod a GYED-et. Remélem érted.

Ha jelenleg TGYÁSON vagyok, és most lett vége a határozott idejű munkaszerződésemnek, akkor kell fizetni magam után bármit (pl TB) vagy nem? A gyedet azt majd kapom, ugye?

Legjobb válasz: Nem kell magad után semmit fizetni. A gyedet fogod kapni passzívan, és a gyed alatt is, sõt a gyes alatt is jogosult leszel az egészségügyi ellátásra.

Nem kell magad után semmit fizetni. A gyedet fogod kapni passzívan, és a gyed alatt is, sõt a gyes alatt is jogosult leszel az egészségügyi ellátásra.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!


Terhes lettem a masodik babammal, most jar le a gyedem az elozovel, mivel a hat honap tgyast egy ev gyed kovette, mivel egy evig dolgoztam csak elotte. Hogy jarok jobban? Szabikivet es 50%os tappenz, vagy csak gyest igenyelhek?

Legjobb válasz: Vagyis vegyem e ki most a szabiat, utana par het betegszabit majd tappenzt szulesig, ami december vege vagy januar eleje lenne, vagy igenyelhek most csak gyest, mert ha jol tudom a tgyas es kesobbi gyed osszegebe beleszamit mi volt elotte...

A kérdező hozzászólása: Vagyis vegyem e ki most a szabiat, utana par het betegszabit majd tappenzt szulesig, ami december vege vagy januar eleje lenne, vagy igenyelhek most csak gyest, mert ha jol tudom a tgyas es kesobbi gyed osszegebe beleszamit mi volt elotte...
Vedd ki a szabikat, majd miután az lejárt menj táppénzre szülésig, gyest nem ajánlom, elég macerás az ügyintézés is, majd a lemondása. Plusz szerintem a táppénz összegben több, mint a gyes. Gondolom nem mindegy, hogy míg megszülsz, addig mennyi pénzt kapsz egy hónapban. Munkáltatódnak írásban jelentsd be, hogy terhes vagy!
Szabi és táppénz mindenképpen! Gyesben ne is gondolkodj, az a legrosszabb anyagilag a gyes idejére is, és ha legalább 180 napig gyesen vagy akkor utána már csak minimálbér után kapnád a tgyás-t és a gyed-et is, így meg a szerzõdés szerinti béred lesz az alap (de max. a minimálbér kétszerese).
A kérdező hozzászólása: Oke koszi. Azt tudjatok hogy kell vissza, enni? Kozalkalmazott vagyok, felhivom a munkaugyist es rogton kozlom h terhes vagyok es vissza, ennek dolgozni de elotte szabit kivennem?
Mindenképpen írásban közöld, hogy terhes vagy, csak így vagy védve. Ha írásban nem közlöd, csak szóban, akkor a szabi alatt simán kirúghat és nem tudod bizonyítani, hogy jelezted a terhességed, tehát írásban mindenképp!!

Megnéztem az adózona.hu, hohy mennyi lesz a tgyás meg a gyedem, azt a dátumot hozta ki, hogy másfél éves koráig a gyereknek kapok csak gyedet, ez Hogy lehet?

Egyébként második baba,gyesen vagyok,de megkérdeztem a tb-nél,hogy mennyi lesz a gyedem,azt mondták,hogy minimálbér után kapok gyedet. (a munkahelyemnél még állományba vagyok,vagyis biztosított)

Legjobb válasz: Úgy, hogy az a kalkulátor valamiért így számol, én is próbáltam annak idején mindent átállítani, de mindig csak másfél éves korig az gyedet. Ne azt használd. Van a szuloklapja.hu-n egy normális kalkulátor, azt próbáld meg.

Úgy, hogy az a kalkulátor valamiért így számol, én is próbáltam annak idején mindent átállítani, de mindig csak másfél éves korig az gyedet. Ne azt használd. Van a szuloklapja.hu-n egy normális kalkulátor, azt próbáld meg.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm!
Nem úgy számol a kalkulátor, teljesen jó, csak ahol azt írja, hogy "Jogosultsági feltétel 2 éven belül (tgyás, gyed) (**) 365 napos biztosítási idõ", ott le kell nyitni a kis fület, és a 365 nap helyett az 562 nap is lehetõséget jelölni:) Ugyanis 365 nappal csak kb. másfél éves korig jár a gyed, ahhoz, hogy 2 éves korig járjon, 562 nap kell:)

A Gyed az, amit szülés után kapunk?

Az a fizetés hány százaléka?

Legjobb válasz: Tgyás fél évig jár.Utána másfél évig van GYED, utána pedig 1 évig a GYES, ami Bruttó 28500Ft.A többinél a százalékokat nem tudom, de biztos ír majd valaki valami okosat!

Tgyás fél évig jár.Utána másfél évig van GYED, utána pedig 1 évig a GYES, ami Bruttó 28500Ft.A többinél a százalékokat nem tudom, de biztos ír majd valaki valami okosat!
Szülés után a tgyás jár, ha megvannak a szükséges feltételek. Ez 168 napig tart, az igénylést megelõzõ ében elért bruttó bér 70%-a. Ezt követõen kezdõdhet a gyed (ha ennek is megvannak a feltételei), ami annyi ideig jár, amennyit a szülés elõtt biztosításban töltöttél, minimum 365 napig, maximum a kicsi 2 éves koráig. Szintén az igénylést megelõzõ évben elért bruttó jövedelem 70%-, de maximum a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet (jelenleg 130200 bruttó). A gyed lejárta után kezdõdhet a gyes, ami alanyi jogon jár, bruttö 28500ft, nettó 25650.

Ma várható hogy megkapom a gyedet az államtól? Erste bank

Legjobb válasz: Ez leginkább a munkahelyedtõl függ, mert a bérszámfejtést ettõl még õk csinálják, nekik kell azt egy meghatározott idõre ladani. Az én szerzõdésemben az volt, hogy 10-éig kell jönnie a fizetésnek, a GYED-em is nagyjából akkorra érkezett, de általában pár nappal hamarabb.

Ez leginkább a munkahelyedtõl függ, mert a bérszámfejtést ettõl még õk csinálják, nekik kell azt egy meghatározott idõre ladani. Az én szerzõdésemben az volt, hogy 10-éig kell jönnie a fizetésnek, a GYED-em is nagyjából akkorra érkezett, de általában pár nappal hamarabb.
Én már megkaptam, Erste. Második válaszolónak:A munkahelyétõl annak függ, aki tb. kifizetõhely és nem az Oep utalja.
Szia! Én ugyan az Unicreditnél vagyok, de mindig 8-án van a számlán a pénz. Egyedül a múlt hónapban volt rajta 7-én. :(
Én is ma kaptam, Budapest Bank.

Ha határozott idejű munkaszerződésem van 2012. 07 31. -ig, akkor utána milyen lehetőségem van, mivel csak 2013 01.30-ra vagyok kiírva az első babámmal? Illetve, hogy utána megkapnám-e a gyedet (az elmúlt két éven belül megvan a 365 munkanapom)?

Legjobb válasz: Menj álláskeresési támogatásra még a szülés elõtt, akkor kaphatod a tgyást, és ha marad a támogatásból a tgyás lejárta utánra is, és a fennállása alatt igényled a gyedet, akkor az is járni fog. Viszont az álláskeresési maximális ideje 3 hónap, így elõbb érdeklõdd meg, mennyi ideig vagy rá jogosult, és utána kalkulálj.

Menj álláskeresési támogatásra még a szülés elõtt, akkor kaphatod a tgyást, és ha marad a támogatásból a tgyás lejárta utánra is, és a fennállása alatt igényled a gyedet, akkor az is járni fog. Viszont az álláskeresési maximális ideje 3 hónap, így elõbb érdeklõdd meg, mennyi ideig vagy rá jogosult, és utána kalkulálj.

A gyedet az utolso 1 évben eltöltött munkáknak átlagában számolják, vagy csak az utolso bejelentett munkahely fizetését veszik figyelembe? Részletek lenn

2011. 09.01.tõl 2013.05.01.ig br 250e volt a havi fizetésem. 2013.05.01.-2013.07.30 ig álláskeresésit kaptam, havi netto 75ezer Ft körül. 2013.09.01.-2013.10.30 között br 130ezer Ft volt a fizetésem. Jelenleg terhes vagyok. Ha sikerül munkát találnom,akkor mi alapján, mennyi gyedre lehetek jogosult? 2014.06-ban szülök.

Legjobb válasz: Ha sikerül terhesen munkát találnod, akkor csak az új munkahelyen szerzett jövedelmet veszik figyelembe, az elõzõeket nem.

Ha sikerül terhesen munkát találnod, akkor csak az új munkahelyen szerzett jövedelmet veszik figyelembe, az elõzõeket nem.

Ha lejár a Gyedem az automatikusan megszünik vagy le kell mondanom?

Legjobb válasz: Automatikusan megszûnik, az OEP nem utal többet, mint ami jár:)

Automatikusan megszûnik, az OEP nem utal többet, mint ami jár:)
Mielõtt lejár, kapsz papírt hogy pontosan mikor fog lejárni, és onnantól igényelheted a gyest ha szeretnéd.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!