Találatok a következő kifejezésre: A CTG meg (35 db)

Mi az a CTG meg Missedab?

Legjobb válasz: Érdekes, nálunk CTG-nek hívják, és kell a gombot nyomogatni, akkor ez nem is CTG? Eddig úgy tudtam fordítva van, hiszen az egyik ismerõsömnél NST, és nem nyomogat gombot, nálam CTG és nyomogatok. Persze részletkérdés, de azért most kíváncsi lettem :D 38hkm

Érdekes, nálunk CTG-nek hívják, és kell a gombot nyomogatni, akkor ez nem is CTG? Eddig úgy tudtam fordítva van, hiszen az egyik ismerõsömnél NST, és nem nyomogat gombot, nálam CTG és nyomogatok. Persze részletkérdés, de azért most kíváncsi lettem :D 38hkm
NST: non stress test gy vizsgálat, amikor azt nézik, hogy a magzattal minden rendben van-e. Missed ab (vagyis tulajdonképpen spontán vetélés) bármitõl lehet, hormongond, megtapadási probléma, kromoszómabetegség, külsõ ráhatás, stb.
az elsö jól bemásolta mi is a CTG az NST ugyan ez annyival fokozva hogy ott egy gombot nyomogat az anyuka ha a baba mozog. itt azt nézik még plusszban hogy ha a baba mozog 140-150-es alap szívverés felmegy 160-180-ra. ha ez nem megy fel akkor tovább nézik mi is lehet a baj.
A kérdező hozzászólása: Mi az az NST?Miért szokott lenni Missedab?
A kérdező hozzászólása: köszike válaszolok
A kérdező hozzászólása: köszi elõzõ válaszolo
A ctg a gép neve, kardiotokográf. Ez azt tudja, hogy egyszerre figyeli a méhmozgást és a magzat szívmûködését. Amikor NST-t végeznek, azt is ezzel a géppel csinálják, csak kapsz a kezedbe egy gombot, amit meg kell nyomnod, ha a baba mozog. Mivel a NST-t is ctg géppel végzik, így az is helyes, ha így hívják és nyomkodnod kell:)
Mi volt a gond a ctg-vel?
nekem is volt ilyen. alig mozgott a babám, talán 1-2x az egész vizsgálat alatt, valószínûleg elaludt. leküldtek sétálni kicsit a kórház kertjébe, ittam egy forró csokit és egy félóra múlva nekem is tökéletes lett, majdnem kirúgta az oldalamat:) próbálj te is mozogni elõtte picit, sétálj tempósabban vagy egyél egy csokit, ami felpörgeti a picit. szép szülést kívánok!
1. vok. Nem mindegy, hogy mi volt a gond, mert nekem spec túl sokat mozgott és túl magasan ficánkolt a pulzus.
A kérdező hozzászólása: az volt a baj h aludt, pedig ettem is lötte, de elhuzodott a sor zert mire bementem már aludt.

Hogyan zajlik és mennyi ideit tart egy nst vizsgálat? A ctg miben más? Egyiken sem voltam még.

Legjobb válasz: Egyszerre nézik a magzati szívmûködést és a méhtevékenységet. Ctg és nst nem más, különbözõ vizsgálatot jelent, hanem: Ezt találtam neked róla: CTG: cardiotokográfia NST: non-stressz teszt A CTG a kardiotokográf rövidítése, mely egy olyan speciális mûszer, amivel a magzat szívmûködése és a méh aktivitása egyszerre figyelhetõ és mindezt egy papírszalagra rögzíti. A regisztrált szívmûködés folyamatos görbeként látható (felsõ vonal), melynek változásából következtethetünk a magzat állapotára. Ehhez figyelembe kell venni még a méhtevékenység görbéjét is (alsó vonal). Ha rögzítjük a vizsgálat alatti magzatmozgásokat is, újabb információt nyerhetünk. A CTG vizsgálat a 20. héttõl bármikor elvégezhetõ, azonban a terhesgondozás során csak a 36. héttõl kezdve NST formában (lásd késõbb) hetente, majd a terminus után 2 naponta javasolt, valamint a vajúdás, szülés alatt végig rögzítésre kerül. A CTG készülékrõl, a vizsgálat menetérõl: A CTG-nek két érzékelõje van. Az egyik a szívmûködést figyeli, a másik a méhtevékenységet. Mindkét detektort a hasra rögzítik egy puha pánttal. Az érintkezést ultrahang zselével segítjük elõ. A mérést általában 20 percig végezzük ülõ, vagy féloldalt fekvõ helyzetben. A CTG vizsgálat teljesen veszélytelen.

Egyszerre nézik a magzati szívmûködést és a méhtevékenységet. Ctg és nst nem más, különbözõ vizsgálatot jelent, hanem: Ezt találtam neked róla: CTG: cardiotokográfia NST: non-stressz teszt A CTG a kardiotokográf rövidítése, mely egy olyan speciális mûszer, amivel a magzat szívmûködése és a méh aktivitása egyszerre figyelhetõ és mindezt egy papírszalagra rögzíti. A regisztrált szívmûködés folyamatos görbeként látható (felsõ vonal), melynek változásából következtethetünk a magzat állapotára. Ehhez figyelembe kell venni még a méhtevékenység görbéjét is (alsó vonal). Ha rögzítjük a vizsgálat alatti magzatmozgásokat is, újabb információt nyerhetünk. A CTG vizsgálat a 20. héttõl bármikor elvégezhetõ, azonban a terhesgondozás során csak a 36. héttõl kezdve NST formában (lásd késõbb) hetente, majd a terminus után 2 naponta javasolt, valamint a vajúdás, szülés alatt végig rögzítésre kerül. A CTG készülékrõl, a vizsgálat menetérõl: A CTG-nek két érzékelõje van. Az egyik a szívmûködést figyeli, a másik a méhtevékenységet. Mindkét detektort a hasra rögzítik egy puha pánttal. Az érintkezést ultrahang zselével segítjük elõ. A mérést általában 20 percig végezzük ülõ, vagy féloldalt fekvõ helyzetben. A CTG vizsgálat teljesen veszélytelen.
a ctg a gép neve (computer tomograf), amivel az nst-t végzik. Kb 20 perc, ha mozog a baba megfelelõen, két nagy kör alakú tappancsot raknak a pocakra, ezek mérik a baba szívhangját, a méhösszehúzódásokat és ha rendesen mûködik a gép, akkor adnak a kezedbe egy kis hengert is, amin van egy gomb. Akkor kell megnyomnod, amikor érzed a babát mozogni. Érdemes vinni üdítõt, csokit, mert a babák szeretnek mindig ilyenkor aludni, fel kell õket ébreszteni, hogy értékelhetõ legyen az eredmény. Betöltött 36. héttõl kell menni általában, de itt már olvastam 35. hetet is, kórháza válogatja.
Szia! Az NST vizsgálat úgy néz ki, hogy két kis tappancsot rátesznek a hasadra, az egyik a méhösszehúzódásokat, a másik a baba szívhangját figyeli.A vizsgálat kb.20-25 percig tart, de ez attól is függ, mennyire aktív a babád, mert ha épp alszik, és nem mozog, akkor tovább tart, vagy késõbb megismételtetik, ha nem sikerül felébreszteni:-)Egy vizsgálat alatt legalább 4-5 mozgást kell neki mutatni. A ctg-t nem tudom azon nem voltam sosem. Könnyû szülést, jó babázást kívánok!
A kérdező hozzászólása: Aranyosak vagytok, köszönöm szépen!


Ha a 38. heti ctg-n alacsony számokat mutatott a méhmûködésre a ctg, attól még abból pár napon belül lehet baba?

Az érdekelne leginkább, hogy valóban akár 1-2 nap alatt is megváltozhat minden?! Ma voltam a 38. heti ctg-n, de alacsony értéket mutatott még a gép. A méhnyak 2 ujjnyi, de teljesen zárt vagyok. December 27-re vagyok kiírva, de a doki pár héttel ezelõtt azt mondta h lehet h már karácsonyra otthon leszünk. Én nagyon szeretném ha így lenne, persze az a fontos, hogy a babával minden rendben legyen. Szóval hogyha most így áll a helyzet, attól még akár jövõ héten szülhetek, meg van rá az esély? Járt így valaki?

Legjobb válasz: Persze, bármi lehet. Nekem egy szerdai napon reggel elkezdett folyni a víz, 11-kor mentem be, ctg 10-14-es értéket mutatott, nem is éreztem semmit, jóslóm se volt soha. Másnap hajnali fél3-kor ébredtem fájásra, este 8-ra lett meg a baba.

Persze, bármi lehet. Nekem egy szerdai napon reggel elkezdett folyni a víz, 11-kor mentem be, ctg 10-14-es értéket mutatott, nem is éreztem semmit, jóslóm se volt soha. Másnap hajnali fél3-kor ébredtem fájásra, este 8-ra lett meg a baba.
Akkor sem volt, sõt én nem éreztem jóslókat szülés elõtt!
A kérdező hozzászólása: Utolsó hozzászóló: és neked a szülés elõtti hetekben, amikor ctg-re kell járni, akkor se volt magas érték?
Szia! Nekem érdekes módon vajúdás alatt sem mutatott túl magas értékeket, meg sem akartak nézni még, aztán 15-20 perc múlva megszületett a kislányom! :)
Én is hasonló jókat kívánok neked.Én is ebben reménykedem, hogy hátha az ünnepek alatt már itthon lennénk, de ha így halad a dolog, nem sok esélyt látok rá. A lényeg tényleg a baba egésszége, a többit meg már csak kibírjuk valahogy:)
A kérdező hozzászólása: 2-es! Könnyû szülést kívánunk magunknak és h már otthon karácsonyozzunk a babákkal :)
A kérdező hozzászólása: Én is köszönöm a jókívánságokat! Nekem is vannak jóslóim, meg keményedéseim, de nem tulajdonítok nagy jelentõséget... Én már 2-3 hete eléggé szenvedek --- alig alszom, gyomorsav kínoz, meg már nagyon vizesedem. Ez már nem túlzottan jó érzés, de a legfontosabb h a kisfiunkkal minden rendben legyen. Viszont most h már betöltöttük a 38. hetet, már teljesen készen áll a születésre. Néhányan mondták, hogy ne siettessem, majd jön, amikor jönni akar... Én sem szülnék mindenáron már most, de valóban nagyon jó lenne, hogyha ez a nehézkes állapot megszûnne, végre a karomba tarthatnám és szentestére itthon lehetnénk együtt... :) Úgyhogy még reménykedem, hogy jövõ héten hátha történik valami. Hétfõn megyek még a dokimhoz a magánrendelésére - kíváncsi vagyok tud-e valami biztatót mondani :)
2.es vagyok. Köszi a jókívánságokat. Nekem vannak jóslók, keményedések már lassan 2 hete, de semmi több. Én már fel sem veszem ezeket, mert minden nap érzem, de hiába mennék már szülni, úgy látszik babóca még nem akar találkozni velünk:(
1-es vagyok. Én is így voltam mint ti. Hihetetlen volt számomra, hogy hirtelen, minden elõjel nélkül megindulhat. És tényleg így van, mint említettem nekem még csak jóslóim, keményedéseim sem voltak. Mindig figyeltem magam, kerestem a jeleket, minden mozdulatnál vártam, hátha történik valami, de semmi. 40+4-re szültem ( bár az én számításom szerint pont idõben jött) Kitartás, már nincs sok hátra! Könnyû szülést és jó babázást nektek! 5 hetes kisfiú anyukája
Szia. Hasonló cipõben járunk akkor:) Én dec.24-ére pont szentestére vagyok kiírva, semmi jele, hogy baba ki akarna jönni, uh is minden ok, Nst-n is. Nekem is mindenki azt mondja, hogy az csak egy pillanat és indul is a dolog. Valahogy nálam ez a pillanat nem nagyon jön el.
Az elsõ fájásokat reggel éreztem, aznap meg is lett a babám!

Abból a ctg-ből amelyik csak a baba szívét ellenőrzi és nincs alsó értéke, hogy állapítja meg az orvos hogy mennyi idő van még a szülésig? Mert se az összehúzódásokat se a fájásokat nem mutatja.

Legjobb válasz: Önmagában egyik CTG sem képes megállapítani a szülés pontos idõpontját. De a vizsgálatkor két tappancsot helyeznek a pocidra. Az egyik a szívhangot nézi a másik a méhösszehúzódást. A papír amire a görbét rajzolja a gép be van skálázva, onnan látszik a megfelelõ szívfrekvencia. Nekem a 39-dik héten a CTG-n semmi fájástevékenység, vagy méhösszehúzódás nem volt, teljesen zárt volt a méhszájam, és két nap múlva spontán megindult a szülés és rendesen megszültem a babámat.

Önmagában egyik CTG sem képes megállapítani a szülés pontos idõpontját. De a vizsgálatkor két tappancsot helyeznek a pocidra. Az egyik a szívhangot nézi a másik a méhösszehúzódást. A papír amire a görbét rajzolja a gép be van skálázva, onnan látszik a megfelelõ szívfrekvencia. Nekem a 39-dik héten a CTG-n semmi fájástevékenység, vagy méhösszehúzódás nem volt, teljesen zárt volt a méhszájam, és két nap múlva spontán megindult a szülés és rendesen megszültem a babámat.

36+5 hetes vagyok, ma megyek a magándokihoz. Ilyenkor csinálnak még UH-t, vagy már csak a CTG és a méhszájvizsgálat van?

Csak mert szeretném tudni, hogy kb hány kiló a picúr.

Legjobb válasz: Nekem 36 és 38 hetesen is csináltak ultrahangot. 37 és 39 hetesen pedig csak ctg volt. Méhszájat minden héten nézett már ekkor.

Nekem 36 és 38 hetesen is csináltak ultrahangot. 37 és 39 hetesen pedig csak ctg volt. Méhszájat minden héten nézett már ekkor.
a magándoki biztos csinál, ha nem kérd meg. ilyenkorra velük már sokkal bensõségesebb a viszony, mintha kórházba járnál.

A CTG eredményéről meg lehet mondani hogy mikor fogok szülni?

Az én pocaklakóm CTG alatt soha nem mozog de amúgy igen ez bajt jelent?

Legjobb válasz: Elvileg hogyha mutatja a gép a méhösszehúzódások mértékét akkor nagyjából meg lehet saccolni. A bab mozgásából azonban nem. Semmi rosszat nem jelent,hogyha a babád pont akkor nem mozog. Lehet,hogy nem szereti. Próbáld ki hogy CTG elõtt eszel valamit,háha beindul tõle.

Elvileg hogyha mutatja a gép a méhösszehúzódások mértékét akkor nagyjából meg lehet saccolni. A bab mozgásából azonban nem. Semmi rosszat nem jelent, hogyha a babád pont akkor nem mozog. Lehet, hogy nem szereti. Próbáld ki hogy CTG elõtt eszel valamit, háha beindul tõle.
neem baj, dehogy. Amúgy egyél kis csokit, igyál kólát a ctg alatt és beindul a baba. A ctg a baba szívfrekvenciáját és az anya fájásfrekvenciáját adja. Arról megmondhatják neked, hogy oppsza, a fájások már törnek az égig (amit te is érezni fogsz), úgyhogy szülés lesz még aznap, vagy a baba szívhangja nem tökéletes, vagyis nem érzi már jól magát, meg kell szülni.. sok boldogságot és kellemes hátralévõ napokat :) pussy

40 hetes vagyok, utoljára 34héten voltam uh. -n! Azóta minden héten ctg-re járok. Szülés előtt a doki még fog csinálni egy uh-t?

Legjobb válasz: Mert a fogadott doki és mindig kapkod, és én figyelmeztetem a vizsgálatokra. Utoljára mikor voltam szabin volt, holnap megyek ctg-re szoljak neki, hogy csináljunk egy ultrahangot, vagy ilyenkor már nem szükséges?

A kérdező hozzászólása: Mert a fogadott doki és mindig kapkod, és én figyelmeztetem a vizsgálatokra. Utoljára mikor voltam szabin volt, holnap megyek ctg-re szoljak neki, hogy csináljunk egy ultrahangot, vagy ilyenkor már nem szükséges?
szia! nálunk még a 36., 38. és 40. héten is van ultrahang, és flowmetria, megnézik a méhlepény állapotát is, és én úgy tudom a végén még meg szokták nézni, hogy fekszik a baba. Szóval, szerintem azért jelezd neki.
Nekem a 36. héten volt az utolsó nagyobb uh. Most voltam terhesrendelésen, ott is ránézett a doki a babára. Szerintem még egyszer nézesd meg, hogy biztos tudjátok fejjel lefelé van-e a baba.
Nekem csak akkor csináltak a 36.hét után, amikor már 2 napja túlhordtam, de akkor is csak azért, mert befektettek.
Szia! A barátnõm egy hete szült, neki a 40.hét után naponta, felváltva kellett járni nst-re, uh-ra, majd napi kétszer és ötször kapott oxitocynt is, mégsem indult meg a szülés. Aztán kitalálták, hogy elszámolták pár nappal(!)a szülés idõpontját. (aug. 1 helyett 16-án szült...) Inkább szólj a dokinak, nem baj az, ha többször ránéznek a babára!

Aggódom! 36 hetes kismama vagyok és nagyon keveset mozog a pici. A CTG-n meg se mozdul, az értékei jók, pedig csokit is ettem előtte. Nektek nagyon mozgékony? Nincs vele vmi baj?

Legjobb válasz: Szia, látom te sem bírsz aludni :) 1 hete nekem is lelassult a pici mozgása, pont tegnap voltam ctg-n és csak a vége felé mozdult 7x. De azt mondták az eredményre hogy jó. Figyeld a mozgásokat és írd fel hogy 1 órában hányszor érzed. És 2-3 nap múlva hívd a dokit, ha nagyon kevésnek találod. Persze minden órában nem fog rúgni, legalább is nálam így van, gondolom sokat alszik :) 37 hkm

Szia, látom te sem bírsz aludni :) 1 hete nekem is lelassult a pici mozgása, pont tegnap voltam ctg-n és csak a vége felé mozdult 7x. De azt mondták az eredményre hogy jó. Figyeld a mozgásokat és írd fel hogy 1 órában hányszor érzed. És 2-3 nap múlva hívd a dokit, ha nagyon kevésnek találod. Persze minden órában nem fog rúgni, legalább is nálam így van, gondolom sokat alszik :) 37 hkm
Nekem mindig késõ este volt aktív a babám, viszont az biztos, hogy amikor CTG-re mentem, meg se moccant... Teljesen egészségesek vagyunk, 2 hónaposak.
De ha 2-3 nap alatt is nagyon keveset mozogna, akkor ne várj a jövõhétig, ok? Hát az elsõ gyerekem nem volt ilyen mozgékony (a terhesség egészére értem) és õ az életben is nyugodtabb, most 3 és fél éves. Most aki a pocakomban van még, õ nagyon erõseket szokott rugdosni és sokat. Az alvás nem megy túl könnyen. Az elején émelyegtem, a közepén már a hormonok dolgoztak bennem, most meg már a méreteim miatt. Nehéz megfordulni, elalszom a forgómat(combomnál, nem tudom mi a pontos neve :) ), a csípõmet stb. Ráadásul 3 napja köhögök és emiatt már sokszor nem bírok visszaaludni :( Amúgy semmi jele a szülésnek, vannak jóslóim mint másoknak is, a méhnyak 1 ujjnyit rövidült a múlt heti vizsgálat szerint és erre a hétre nem változott.
Nézd, ezt találtam a magzatmozgásokkal kapcsolatosan: http://www.szuloklapja.hu/baba/body/cikkek.php?VALASZTAS=tel..
ahova én járok ott a 32-33 hét körül szoktak csinálni uh-t. Mondjuk én sem akkor voltam, hanem a 34. héten. Nem is tudom hogy lesz-e még uh. Az elsõ gyereknél befektettek 40+3 napon és akkor ott elküldtek uh-ra. Szerintem, ha nem szülök elõbb, akkor megint így lesz.
Biztos így van. Én 5 órakor keltem ma és most kezd csak mocorogni, pedig itt köhögök (enyhén szólva fulladozok mint egy rossz dohányos) és õt nem zavarta. Pedig beleremeg az egész hasam. Ilyenkor mocorog egy darabig, sosem figyeltem meg mennyit, de ez megnyugtat. Naponta kb 5-6 alkalommal van ilyen és akkor kb 10 percen keresztül mocorog. Azt gondolom, hogy ez így elegendõ.
Szia! Egyik babám sem volt aktív a pocakomban, sosem éreztem nagy mozgásokat, rúgásokat, pedig a második a 36.héten fordult meg lábtartásbol irányba, azt sem éreztem. Mindkettõ nyugodt csecsemõ volt, keveset sírtak. Neked is nyugodt babát kívánok, meg jo egészséget, sok boldogságot!
A kérdező hozzászólása: Szerintem a frontokat is nagyon megérzi, akkor nyugi van. Remélem minden rendben lesz, a doki a csokit ajánlotta, és utóljára 16 hetesen ultrahangozott meg, csak a kötelezõ uh-okon voltam. Finom mozgásokat érzek, de nagyot, forgásokat nem. Lehet, hogy már nincs akkora hely. Remélem csak ez lehet a gond. Meg hogy csak alszik :-)
A kérdező hozzászólása: Hát igen az alvás is nehezen megy :-), jövõ héten megyek uh-ra, lehet, hogy nekem az idõpontomat is elszámolták, kíváncsi leszek, hogy mi e helyzet a picivel. Megfogadom a tanácsod számolom a mozgását. Ha keveset mocorog, túl nyugodt baba lesz kint is? mi a tapasztalat? És Te hogy bírod 37 hetesen? Még semmi jel a szülésre?
sziasztok, én még csak 7 hetes vagyok, ezért nem tudom a választ a kérdésedre, de én sem bírok aludni. ez miért van ilyenkor?szép, könnyû szülést nektek! :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszaitokat! A CTG-n próbálják ébresztgetni, de meg se moccan. Tényleg akkor lesz az elsõ megnyugvás, mikor azt mondják, hogy egészséges, aztán gondolom jönnek a további kétségek, de az még odébb van. Nem könnyû az elsõ gyereknek lenni :-))

Ctg kérdés! Ha valakinek a ctg-n 60-70-es fájásokat mér a gép, akkor szülésnél mekkora lesz a fájás? Ilyenkor sok idő még a szülésig? Nagyon lennt van már a hasam, és egész napos haskeményedéseim vannak.37+2hkm

Legjobb válasz: nekem is mért a gép 70-80 as fájásokat,de akkor aztokat nem is éreztem,a szülésnél 100 as fájás a max amit mér a gép,de az viszont nagyon brutális volt!

nekem is mért a gép 70-80 as fájásokat, de akkor aztokat nem is éreztem, a szülésnél 100 as fájás a max amit mér a gép, de az viszont nagyon brutális volt!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ. És mikor neked 70-80-as fájásokat mért a gép, utána mennyi idõre szültél? Vagy végig vitted?
Igen végig, sõt ráhúztam 1 hetet!41.hétre született a kisfiam!
38+5 vagyok. Hétfõn 60-95ös fájásom volt.. :D :P semmi azóta sem :D :P mármint ami a baba kijövetelét illeti folyamatosan görcsölgetek, millió jósló. Legritkábban óránként kettõ van :D megírom majd h mikor szültem meg ha nem felejtem el addig :D :P


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!