Találatok a következő kifejezésre: A Bettám furcsa (5 db)

A Betta halam furcsán viselkedik. Kb.21ete van meg, de sztem haldoklik. Mi lehet a baj? 10 literes aksim van egyedül van benne, levegőztető, melegítő van. Nem csinál semmit, mintha nem lenne ereje még úszni se és nem eszik!

Legjobb válasz: nagyon szomorú, hogy kb. ezredjére kell itt elmondanunk, hogy 30 liter alatt gerinces állat nem tartható. A bettának is minimum 30 liter kell. Legalább az akváriumod kocka alakú? Vagy gömb? Mivel eteted? Milyen gyakran? Víz értékek? Ammónia, nitrit? Nitrát?

nagyon szomorú, hogy kb. ezredjére kell itt elmondanunk, hogy 30 liter alatt gerinces állat nem tartható. A bettának is minimum 30 liter kell. Legalább az akváriumod kocka alakú? Vagy gömb? Mivel eteted? Milyen gyakran? Víz értékek? Ammónia, nitrit? Nitrát?
A kérdező hozzászólása: nagyon köszönöm a hasznos tanácsod és igyekszem megfogadni!
A kérdező hozzászólása: nah szóval. Vettem egy 28 literes akváriumot a régi 10 literes helyett (ennél nagyobb már nem férne), amiben a halaim vígan éldegélnek. Kereskedésbõl vett hallal szerintem nem érdemes foglalkozni, mert nálam csak 2 élte túl a 8ból, viszont 8at vettem akvaristától és még eddig mindegyik megmaradt. Jelenleg van 2 zebradánió, 1 szifó, 2 black molly, 2 neon, 1 platti és 2 guppi. A betta ellett felejtve, mert annak így már szerintem kicsi lenne a hely. A többiek meg jól elvannak együtt. Az egyetlen problémám, hogy nagyon algásodik a vizem a növénytõl. Tudtok vmit, hogy mit csináljak ellene? A növényt nem szeretném kidobni, mert a halik is szeretik.
nem a növénytõl algásodik a vized, hanem attól hogy ekkora helyen kb. a halak felét sem tarthatnád!!! a sok halszar és a halkaja maradékból származó ammónia táplálja az algát. Ezért algásodik!
A kérdező hozzászólása: Én nem akarok veszekedni, se konfliktust, de több akvaristával is beszéltem és ennyi hal NEM sok egy ekkora akváriumba! De amúgy kösz a válaszod.
Zebra dánió Medence: Minimum 50 literes (mert szeret úszni sokat és kell neki a mozgástér) Halnépesség: 80 literre 8 hal Szifó Medence: Minimum 50 literes Halnépesség: 100 literre 10-12 hal Black molly Medence: Minimum 90 literes Halnépesség: 100 literre 6-8 hal Neon Medence: Minimum 70 literes Halnépesség: 90 literre 10-14 hal Platti Medence: Minimum 60 literes Halnépesség: 100 literre 8 hal Guppi (abból is a legkisebb fajta) Medence: Minimum 25 literes Halnépesség: 50 literre 6-8 hal Szóval még így is minimum 50 liter kéne nekik, ha azzal nem számolunk, hogy rajhalak. 10 db halad van, ha egy fajtából lennének és csapatba összeállnának még akkor is 50 liter a minimum. Nem még akkor, amikor mindenki külön van. Arról nem is beszélve, hogy ezek a halacskák nem érzik magukat jól ilyen kis létszámban.
én sem veszekedni akarok, de ez így nem jó a halaknak sem és neked sem, mert így nagyon sok munka van vele és így is nagy az esély rá, hogy fél éven belül kihalnak a halaid. Válassz ki egy olyan fajt, amit szeretnél és egy fajtábó rakj az akváriumba egy kisebb csapatot. Mondjuk ne a neon vagy a dánió legyen, mert õk nem szeretik a zsugori akváriumokat. Ha pedig nem tetszik a kevés hal, akkor vegyél bele pár garnélát.
a 30 liter jó lenne kezdésnek, de pont a betta lett volna jó bele.. és még az endler guppy(egy ekkora akiban 7db). de ezeket nem egyszerre a bettával. az elõzõ válaszolónak igaza van, szifó és molly nem tartható csak 150 litertõl. Külömbség van aközött a 2 ember között, akinek van akváriuma, és halakat tart- és aki akvarista-. Kutyát is lehet úgy tartani, hogy kétméteres láncra kötöd egész életében és csak maradékot adsz neki, vagy lehet felelõsségteljesen. Nekem is volt egy ismerõsöm, aki halakat tatrott pár évig, talán 4-5, de persze úgy, hogy pirahnát 100 literes akváriumban, aztán le kellett passzolja az állatkertnek, mert akkorára nõtt, hogy nem volt hova tegye. És komoly gondjaid lesznek az akvarisztikával, ha nem olvasol legalább egy picit is utána megfelelõ forrásokból(itt nem nõk-lapja magazinokra gondolok, hanem akvariszikai oldalakra). És a legegyszerûbb olvasmányt már be is linkeltem neked, csak lusta voltál kinyitni. tessék mégegyszer:http://www.akvarista.hu/images/ebook/kezdeti_lepesek.pdf
A kérdező hozzászólása: Ne haragudjatok, hogy ezt mondom, de 90%-ban mindenki azt írta, hogy túl kicsi, vagyis, hogy olyan, mintha egy kutyát tartanál pórázon. Tisztázzuk: akkor mindegy, hogy hány literes az akvárium. Lehet 15, 150, 300, mivel alapba a hal be van zárva és nem szabad, mint a természetben. Tehát a halnak az a legjobb ha nem tesszük akváriumba!
azt kérdezném még meg, hogy milyen szûrésed van? Hány liter/órás?
azt még nem írtam, hogy etetés közben ki lehet húzni a szûrõt 10-15 percre, és persze a heti 30%os vízcserénél is
A kérdező hozzászólása: Tegnap vettem halakat egy guppit és egy mollyt. mareggelre mindegyik halott volt. És a halak a víz alján maradtak, nem lebegtek a tetején? Sztem a vízzel vmi nem oké. Szerintetek mi lehet? Volt benne fertõtlenítõ és víztisztító is. Nem értem. Segítsetek!
Kicsi helye van egyébkéntis A TÖRVÉNY TILTJA A +§ LITER ALATTI HAL TARTÁST
*30 LITER
ha nincs szûrõd, akkor ammóniamérgezésben fog meghalni. és a levegõzetõ nem helyettesítheti a létfontosságú szûrõt. sõt levegõzetõ nem is kell a bettának, mert labirintkopoltyús; nagyon egyszerûen le vannak írva(ovodás is megérti) az akvarisztika alapjai: http://www.akvarista.hu/images/ebook/kezdeti_lepesek.pdf
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenki hozzászólását.
A kérdező hozzászólása: Ok. akkor kºrdezem úgy, hogy hány halat lehet ekkora akváriumban tartani? nem csigát vagy növényt, hanem halat. sztem 3-5 halnak nem kicsi ekkora hely... és milyen fajtát?
sajnos halat nem lehet, de Red Cherry garnélát azt igen, szûréssel. ugyanolyan gyors mozgásúak, mint a halak, a lábaikkal úsznak, nem unalmasak. 30 litertõl lehet a legkisebb nanohalakat tartani
hány centis ugyan? red cherry garnélát de az meg gyorsan szaporodik
*hány cents az akvárium hogy olyan nagynak gondolod én a 165 literesemet kicsinek tartom
Halat ebben nem lehet. Túl kicsi. Ne haragudj, de ha valaki halat akar tartani, rászánhatna annyit, hogy vesz neki egy normális akváriumot. Állattartáskor nem csak azzal kell törõdni h nekünk mi tetszik, hanem azzal is, hogy az állatnak mi.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszod! Külsõ szûrõm van: 3Wattos, 40 literes aksihoz és 180 liter/óra

A betta nőstényem furcsán viselkedik: hol nyugodtan úszik, hol ide-oda szinte idegesen úszik. Időnként dörgölőzve hol a többi halhoz, hol pl. a levegőztetőhöz. Van a bettáknak idegrendszeri betegsége?

Legjobb válasz: Nem jellemzõ, a dörgölõzés viszont rossz jel, parazitás, gombás egyéb hám betegségre utal. (pl. kezdõdõ darakór)

Nem jellemzõ, a dörgölõzés viszont rossz jel, parazitás, gombás egyéb hám betegségre utal. (pl. kezdõdõ darakór)
A kérdező hozzászólása: Elkulonitettem és megkezdtem a kezelését.Köszi a választ.

A Bettám negyon furcsa és félek h vmi komoly baja van. Össze-vissza rohangál és utána teljesen lemerül és elbújik olyan mintha kifulladna. És lehet nem is lát jól mert neki megy a kagylójának és ugrik. A mozgása is furi, darabos. Mit csináljak?

Legjobb válasz: lehet kapni "halfertõtlenitõt" asszem gyorsfürdõ a neve próbáld meg! Ha úszóhólyag betegsége van akkor sajna csak a temetésrõl és egy újabb bettáról tudsz már gondoskodni...

lehet kapni "halfertõtlenitõt" asszem gyorsfürdõ a neve próbáld meg! Ha úszóhólyag betegsége van akkor sajna csak a temetésrõl és egy újabb bettáról tudsz már gondoskodni...
Lehet hogy csak viszket a bõre, nálam így vakaróznak, ill. így is mozognak akkor. Nézd meg, nem látsz-e rajta vmi betegségre utaló nyomot.
A kérdező hozzászólása: Sajnos elpusztult a drágám mire hazaértem a fertõtlenítõ cseppel:S Azért, nagyon köszi!:)
Tudom h nem itt kellene kérdeznem.. de az én bettám is hasonló tüneteket mutat.. meg tudná írni nekem valaki h milyen fertõtlenítõ cseppekre lenne szükségem???? :S.. ( [email protected] )


A bettám úszóin furcsa, apró kis göröngyök jelentek meg. Mintha egy apró gyöngy lenne benne, valamint az úszói elkezdtek összemenni. A szemén, pedig egy apró fehér foltocska jelent meg. Milyen betegség ez?

A foltocska nem n?, de a többi probléma egyre súlyosbodik.

Legjobb válasz: Hogy a p...ba lehet egy ilyen embernek hala. Négy év alatt úgy látszik semmit nem olvastál az akvarisztikáról. A haladnak darakórja van, valamint úszórodhadása. A szemen lévõ folt pedig a rossz tartási körülmények következménye. Nem nézem ki belõled, hogy valamikor is cserélted a vizet. Aki egy közismerten trópusi, 24-26 fokos vizet igénylõ halat 18 fokos vízben tartja, az nem érdemli meg, hogy hala legyen. Ez olyan, mintha téged bezárnának egy 5x5 méteres szobába, ahol a hõmérséklet télen 5 fok, nyáron pedig 40 fok. Az a hal szenved. Nem csodálom, hogy megbetegedett. De megnyugtatásodul közlöm, hogy a halad nem fogja túlélni. Egyszerûen már eleve nagyon öreg, de még egy fiatal hal is nagyon nehezen élne túl ekkora hõingadozást. Ha legközelebb halat vásárolsz (amit neked nem nagyon ajánlok) mindenképp vegyél vízmelegítõt és szûrõt, az akvárium méreteinek megfelelõ teljesítménnyel. És ugye nem gömbakváriumban tartod?

Hogy a p...ba lehet egy ilyen embernek hala. Négy év alatt úgy látszik semmit nem olvastál az akvarisztikáról. A haladnak darakórja van, valamint úszórodhadása. A szemen lévõ folt pedig a rossz tartási körülmények következménye. Nem nézem ki belõled, hogy valamikor is cserélted a vizet. Aki egy közismerten trópusi, 24-26 fokos vizet igénylõ halat 18 fokos vízben tartja, az nem érdemli meg, hogy hala legyen. Ez olyan, mintha téged bezárnának egy 5x5 méteres szobába, ahol a hõmérséklet télen 5 fok, nyáron pedig 40 fok. Az a hal szenved. Nem csodálom, hogy megbetegedett. De megnyugtatásodul közlöm, hogy a halad nem fogja túlélni. Egyszerûen már eleve nagyon öreg, de még egy fiatal hal is nagyon nehezen élne túl ekkora hõingadozást. Ha legközelebb halat vásárolsz (amit neked nem nagyon ajánlok) mindenképp vegyél vízmelegítõt és szûrõt, az akvárium méreteinek megfelelõ teljesítménnyel. És ugye nem gömbakváriumban tartod?
Egyébként az hogy télen 18 fokos az gáz. Ezek trópusi halak, nem kell nekik telet csinálni.
szerintem darakór...
Csinálj egy kis takarítást, cseréld le a víz felét és tegyél bele fél-fél adag Parakillt és Dezinfektet, egyszerre. 2nap elteltével vízcsere 50%-os. Ne etesd a kezelés alatt és kapcsold be a levegõztetõt is ( ha nincs vegyél ).A bettáknak sem árt, ha oxigéndús a víz, fõleg, ha gyógyszerezve van.Vigyázz, hogy a cserevíz azonos hõfokú és klórmentes legyen.Az etetést jó minõségû fagyasztott kajával kezd el, mehet egy kis vitamin is.Nem akarlak elkeseríteni, de sajnos elképzelhetõ, hogy azért támadták meg a bacik és a gombák, mert elõrehaladott a kora és legyengült az immunrendszere.Ritkán élnek ettõl tovább, sõt.
A 'tegnap 09:33'-as válaszadónak TELJES MÉRTÉKBEN IGAZA VAN! Kissé talán szókimondó (meg lehetett volna máshogy is fogalmazni), de szakszerû, lényegretörõ, színigaz megállapítás volt részérõl - ezért, kedves Kérdezõ, ne haragudj! A Betta nagyon melegigényes, 25 fok a minimum-hõmérséklet, amiben lehet tartani. Javaslom, hogy amint hidegebbre fordul az idõ, szerezz be egy automata fûtõt (az akvárium méretéhez igazodót), és ezzel próbálj neki megfelelõ hõfokot kreálni. Nagyon sok betegség visszavezethetõ a stresszre, ami leggyakrabban tartási hibákból ered (jut eszembe: ugye nem gömbakváriumban tartod?). Ebbõl ered pl. a darakór. Sokféle gyógyszer létezik ezekre (darakór ellen pl. a malachitzöld), az uszonyait pedig lehet növelni: vannak kifejezetten Bettáknak gyártott eleségek. Lényeg, hogy egyszerre csak nagyon keveset adj belõle. De való igaz, egy 4 éves Betta már nagyon öreg. Én sem látok sok esélyt arra, hogy túlélje.
igazuk van a tópusi halaknál nincs tél .... nem lehet olyat csinálni...20 fok is kevés de a 18?????? ezt te sem gondoltad komolyan ugye?

A lány bettám elég fakó és az uszonya is elég furcsa. Mi lehet a baj?

http://kepfeltoltes.hu/120209/DSCF2562_www.kepfeltoltes.hu_...

Legjobb válasz: Vagy csúnyán megtépték, vagy elõrehaladott úszórothadása van.

Vagy csúnyán megtépték, vagy elõrehaladott úszórothadása van.
Szerintem is vagy megtépték, vagy úszórothadás! Milyen halakkal tartod egyutt?
A kérdező hozzászólása: Guppikkal volt együtt, de azok már megmentek
A kérdező hozzászólása: Helyre tudom valahogy hozni?
Akkor valószínuleg uszonyrothadás! Kezelése: SERA Baktopúr , vagy parakill-aquafurán, etra general tonicot esetleg más antibiotikumok pl Sumetrolim, Pár napig ne etesd! Legyen eros szurése és magas vízhomérséklet!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!