Találatok a következő kifejezésre: A 180 napba (105 db)

A 180 napba a 15 nap betegszabadság úgy számít bele, mintha kereset lenne?

A 180 napba ugye beleszámít a hétvége is? Tehát összesen kb. 6 ledolgozott hónap szükséges a gyedhez, ugye?

Legjobb válasz: Ha 180 napot dolgozol akkor csak idõarányosan kapod a gyedet, az új törvény szerint. Ahhoz, hogy két évig kapd meg 365 napot kell biztositottnak lenned, feltéve, ha nem jövõ év április 30 elõtt születik a babád. Ha elõtte, akkor elég a 180 nap is.

Ha 180 napot dolgozol akkor csak idõarányosan kapod a gyedet, az új törvény szerint. Ahhoz, hogy két évig kapd meg 365 napot kell biztositottnak lenned, feltéve, ha nem jövõ év április 30 elõtt születik a babád. Ha elõtte, akkor elég a 180 nap is.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!
A kérdező hozzászólása: A régi törvény szerint érdekelne!
Szia! A 180 biztosítotti nap naptári napot jelent, azokat a napokat számítják bele többek között, amely napokra élõ szerzõdésed volt, ezek alapján mind a táppénzes (betegszabadságos) nap, mind a hétvége (munkaszüneti és pihenõ nap) és az ünnepnapok is beleszámítanak.

Álláshirdetésben pályakezdőt keresnek max 180 munkában töltött nappal, mi ez a 180 nap?

Mennyire fix ez? Nekem 199 napom van, akkor nem is jelentkezhetek erre?

Legjobb válasz: Nem jelentkezhetsz. 180 biztosításban eltöltött munkanap. Tehát amiben be voltál jelentve, az nem haladhatja meg ezt az idõt.

Nem jelentkezhetsz. 180 biztosításban eltöltött munkanap. Tehát amiben be voltál jelentve, az nem haladhatja meg ezt az idõt.
A kérdező hozzászólása: De miért 180 nap? Ez valami új törvény?
Ha 180nap alatt van adókedvezmény kapnak
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, közben én is rátaláltam.. Hát ez hm...kicseszés, nah mind1 :)

Márc.31 szól a hat. Idejű szerződésem. Simán meg van a 180 nap biztosított jogviszonyom, de ha elmegyek munkanélküli segélyre, akkor is csak 3 hónapig leszek ellátott. Mit tegyek, hogy TGYÁS-t és GYED-et kapjak?

Legjobb válasz: Tgyáshoz, gyedhez a szülést megelõzõ két évben legalább 365 nap kell. A 180 nap a régi szabály volt, most csak akkor elég a 180 nap ha valaki tanult elõtte. Igazából azon múlik a dolog, hogy meg van-e 365 napod, ha meg van akkor úgy kellene a munkaügyre bejelentkezni, hogy a szülés napján még biztosan jogosult legyél munkanélküli ellátásra, mert akkor jogosult lehetsz tgyásra illetve gyedre is.

Tgyáshoz, gyedhez a szülést megelõzõ két évben legalább 365 nap kell. A 180 nap a régi szabály volt, most csak akkor elég a 180 nap ha valaki tanult elõtte. Igazából azon múlik a dolog, hogy meg van-e 365 napod, ha meg van akkor úgy kellene a munkaügyre bejelentkezni, hogy a szülés napján még biztosan jogosult legyél munkanélküli ellátásra, mert akkor jogosult lehetsz tgyásra illetve gyedre is.
Csatlakozom az elsõhöz. Ha nincs meg a 365 napod, akkor sehogyan sem fog járni a tgyás és a gyed. Mikorra vagy kiírva? És mikortól dolgozol?
A kérdező hozzászólása: 2009. októberétõl dolgozom, így a 365 nappal nincs gond.Viszont kiírva augusztus 2-re vagyok.
Szia! Mintha én tettem volna fel a kérdést...Csak én aug végén fogok szülni.Én azt találtam ki, hogy nem jelentkezek be egybõl a munkanélkülire, majd csak június közepe felé, és 28 nappal a szülés elõtt megigényelem a Tgyást...és még idõ is marad a munkanélkülibõl...Csak a könyvelõ valami olyasmit hadovált, hogy gondoljam meg mert akkor a GYED igénylés 2013-ba lesz és így a 2012-t veszik alapul...nem fejtette ki még bõven, h mire gondolt itt pontosan...A bérem nem változott, 2007 óta folyamatos a munkaviszonyom, és úgy tudom GYED-hez a szülést megelõzõ 2 évben kell meglennie a 365 napnak...Valaki érti mire gondolt, vagy én nem értem csak?
Ha augusztus 2-re vagy kiírva, akkor május közepe elõtt nem érdemes kérned az álláskeresésit, hogy járjon a gyed is, ne csak a tgyás. Esetleg azt megteheted, hogy 30 napon belül kéred, és megigényled a tgyást 28 nappal a szülés várható idõpontja elõtt - így két legyet is ütsz egy csapásra: egyrészt folyamatos lesz a biztosítotti idõd, nem lesz benne 30 napnál hosszabb megszakítás, másrészt (emiatt) mind a tgyás mind a gyed alapja a tavalyi jövedelmed lesz. A lényeg, hogy mikor szülsz, (vagy mikor igényled a tgyást) akkor kapd az álláskeresésit, és maradjon pár napod a tgyás lejárta után, mert gyedre csak akkor leszel jogosult, ha álláskeresési támogatásban részesülsz, amikor igényled. Utolsó: nem tudom, mit magyarázott, mert neked a gyed igénylésed mindenképpen átcsúszik 2013-ra. És mivel nem lesz folyamatos a jogviszony (30 napnál hosszabb lesz benne a megszakítás), a korábbi jövedelmedet nem is fogják figyelembe venni, hanem a gyed alapja a minimálbér lesz, a tgyás alapja meg az álláskeresési alapjának 30-ad része. Viszont ez még mindig több, mint a gyes.


Megvan a 180 nap bedolgozott munkaviszonyom, és úgy tudom, még az a feltétele, hogy munkaviszonyban legyek szülés alatt. Ha most bejelent a párom, akkor jogosult leszek gyedre?

Már csak ez az egy feltétel hiányzik. Októberben szülök, és augusztusban gondoltuk, hogy bejelent.

Legjobb válasz: Ha eddig nem voltál bejelentve akkor nem jár gyed. Az, hogy más munkahelyen volt 180 napod, legfeljebb a nyugdíjba számit bele. Gyedre az jogosult, aki a szülést megelõzõ két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt.

Ha eddig nem voltál bejelentve akkor nem jár gyed. Az, hogy más munkahelyen volt 180 napod, legfeljebb a nyugdíjba számit bele. Gyedre az jogosult, aki a szülést megelõzõ két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt.
Az elõzõ válaszadó szerintem nem is értette mit ír. Mert az tényleg igaz, hogy a szülés elõtti két évben kell a 180 bejelentett nap, de ez pont azt jelenti, hogy a szüléskor nem kell, hogy munkahelyed legyen, csak az elõtte lévõ két éveben legyen olyan 180 nap, mikor volt.
Elsõ válaszoló vagyok, értem, hogy mit irok. Ez a feltétele a gyednek, amugy mindenkinek járna. És ezért van, hogy csak aki a szülést megelõzõen volt biztosítva, annak jár. De meg kell kérdezni a MáK-ot.

A szülést megelőzően nincs meg a 180 napom, csak 170! Ilyenkor is jár a gyed, vagy nem?

Legjobb válasz: Nem jár. A 180 napnak meg kell lenni!! Ha tudsz, még változztass ezen és legyen meg a 180 napod. Sõt , ha az nincs meg,és nem vagy munkaviszonyban, akkor nem jár a tgyás sem, csak a gyes alanyi jogon.

Nem jár. A 180 napnak meg kell lenni!! Ha tudsz, még változztass ezen és legyen meg a 180 napod. Sõt , ha az nincs meg, és nem vagy munkaviszonyban, akkor nem jár a tgyás sem, csak a gyes alanyi jogon.
Igen, sajnos ez így van, nem jár a gyed. Nekem 3(!) nap hiányzott, nem vették figyelembe. Csak az egyszeri anyasági és az alanyi jogon járó gyest kaptam :-(
Idén annyit változtattak rajta, hogy a szülést megelõzõ 2 évben kell meglennie összesen a 180 nap biztosítási ídõnek! Így sincs meg?
A kérdező hozzászólása: De úgy megvan simán a 180 nap még jóval több is!

TGYÁS és GYED jogosultságnál a 180 nap az naptári vagy munkanap?

Legjobb válasz: Naptári nap, de nem 180, hanem 365.

Naptári nap, de nem 180, hanem 365.
A kérdező hozzászólása: Köszi. Nekem 180 napot mondtak a munkahelyemen, hogy annyi bérezett napnak kell meg lenni a szülés elõtti, vagy a szülés évében. Akkor most ezt nem értem... A biztosított idõm megvan, 16 éve folyamatos, csak tavaly szeptemberben mentem vissza dolgozni, de érkezik a kistesó.
Akkor rosszul tetted fel a kérdést :) Hogy a jövedelmedet figyelembe vegyék, ahhoz 180 bérezett napnak kell lennie az igénylést megelõzõ évbõl. Ha nincs, akkor a gyednek a minimálbér lesz az alapja. Ha viszont azért nincs, mert táppénzben, tgyásban, gyedben részesültél, akkor a korábbi ellátás (táppénz, tgyás, gyed) alapja lesz az új ellátás alapja.
A kérdező hozzászólása: Bocsánat ha nem voltam egyértelmû :) És annál is igaz hogy 180 naptári nap? Mert az megvan bõven.
Igen.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!

Ha megvan a 180 nap munkaviszonyom, akkor kaphatok a maximális 2 évig GYED-et, vagy csak fél évig?

Úgy tudom, a mostani kormány visszaállította, hogy 2 év GYED, utána GYES. De ha csak fél évet (180 napot) dolgoztam, jár a 2 év GYED nekem?

Legjobb válasz: Nem, még nem állította vissza a kormány 180 nap minimumra, még csak TERV!!!

Nem, még nem állította vissza a kormány 180 nap minimumra, még csak TERV!!!
A kérdező hozzászólása: De ha visszaállítja, akkor 180 nap munkaviszonnyal csak fél év jár, vagy 2 év?
Két év (az elején 5 és fél hónapig Tgyás jár, te lehet, hogy ezzel kevered a Gyed-et)??
Én nem olvastam a tervezetben olyat, hogy visszacsökkentenék a szükséges 365 napot. Szerintem nem fog megváltozni, marad a minimum 365 nap. Vagyis a 180 nappal nem leszel jogosult semmire.
Kedves utolsó válaszoló, amit írtál, az teljességgel kizárt:) Valamit biztosan félreértettél, mert a gyed sosem volt egy év, sem a 2010 májusa elõtti szabályozás szerint, sem az azutáni szabályozás szerint sem:)
csak a gyes-t állítja vissza 3 évre és a gyed marad 1 év tegnap voltam a tb-ben ott mondták
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!
Dehogynem, ha valakinek csak a minimum 365 napja volt meg, akkor egy évig járt / jár GYED. Mert behozták azt, hasonlóan a táppénzhez, GYED addig jár, ameddig jogviszonya volt valakinek. A másfél év GYEDhez, másfél év (vagyis itt leírták napra mennyi) biztosított jogviszony kell. Régen automatikusan másfél év volt, a gyermek két éves koráig, 180 nap jogviszonnyal.
Ha a minimális 365 napod van, akkor kb. a gyerek másfél éves koráig fogod kapni a gyedet, és utána a gyest. Ahhoz, hogy két éves koráig kapd nem 365, hanem 562 nap munkaviszony kell.
Nem. 360 nappal 360 napra leszel jogosult.
A kérdező hozzászólása: És 365 nappal 2 évre leszek jogosult?
A kérdező hozzászólása: Nem, nem keverem, csak azt hittem, hogy annyi napot maradhatok otthon, amennyit dolgoztam (max 2 év, ezen belül annyi), de ezek szerint, ha fél évet (180 nap) dolgoztam, akkor is 2 évig maradhatok otthon?
Ja, így értem. Kicsit félreérthetõ volt, bocsánat:)

2008. októberére vagyok kiírva. Ha jól tudom szülés után jár 168 napig a tgyás, így gyedet majd csak 2009-ben kapok először. Akkor a gyedet a 2008-as évem után számolják? De ha táppénzen vagyok nem lesz meg 2008-ban a 180 napom. HOgy van ez?

Legjobb válasz: Hogyha a táppénz miatt nincs meg a ledolgozott 180 napod 2008 ban akkor a 2007es évet nézik.Nálam is detto ez van, már utána jártam.Ez 100%, hogy így van.

Hogyha a táppénz miatt nincs meg a ledolgozott 180 napod 2008 ban akkor a 2007es évet nézik.Nálam is detto ez van, már utána jártam.Ez 100%, hogy így van.
Ha 2008-ban szülsz, akkor a 2007-es év számít, és ez a tuti! A 180 nap ledolgozott munkaviszonynak nem kell folyamatosnak lennie, csak legyen meg, és akkor jár a TGYÁS és a GYED. A lényeg, hogy a 2007-es fizudból fognak számolni, mert így szól a szabály, hogy a szülést megelõzõ év fizetése számít. Ha életedben dolgoztál már összesen 180 napot (bejelentve!), akkor nem kell aggódnod, nyugodtan maradj táppénzen!
Nem a szülés idejétõl számolják, hanem a jogosultságtól. Tehát, ha 2009ben leszel jogosult GYEDre, akkor azt a 2008-as évbõl fogják számolni.

Tényleg igaz, h ha a szülés előtt megyek táppénzre, és az új munkahelyemen nincs meg a 180 nap, akkor csak minimálbér után kapok táppénzt?

Januárig munkanélkülin voltam, onnan folyatatólagosan munkaviszonyt létesítettem. Most táppénzen vagyok. Azt hallottam, ha az új munkahelyemen nincs meg a 180 nap, akkor nem a bejelentett bér után, hanem minimálbér után fogok pénzt kapni. A munkanélküli el?tt folyamatos munkaviszonyom volt 3 évig. Tud nekem segíteni ebben vki, Köszönöm el?re is!

Legjobb válasz: Az a válasz szempontjából lényegtelen. Ha a szülést megelõzõ 2 évben nincs összesen 180 ledolgozott munkanapod akkor nem jár gyed. Nem az új munkahelyen eltöltött idõ számít, hanem a ledolgozott napok.

Az a válasz szempontjából lényegtelen. Ha a szülést megelõzõ 2 évben nincs összesen 180 ledolgozott munkanapod akkor nem jár gyed. Nem az új munkahelyen eltöltött idõ számít, hanem a ledolgozott napok.
Ha nincs meg a 180 nap akkor nemhogy a minimálbér után, de semmi után nem kapsz pénzt. Ha nincs meg a ledolgozott 180 munkanap akkor nem jár gyed csak gyes.
A kérdező hozzászólása: Szülés elõtti táppénzre vonatkozik a kérdés. Bocsi, ha nem voltam egyértelmû.
Az a ledolgozott 180 nap a gyedhez, soha nem ledolgozott, hanem jövedelmes nap volt és már vagy 2 éve 365. Az attól függ, hogy mennyi volt a munkanélkülis idõszakod. Ha 30 napnál rövidebb, akkor a tavalyi teljes év jövedelmébõl számolnak napi díjat. Ha 30 napnál több volt a megszakítás, akkor a januártól kezdõdõ idõszak az irányadó idõszak. Itt viszont akkor nincs 180 nap, ekkor a minimálbér után jár a táppénz.
Nem lényegtelen. Ugyanis a kérdezõ írta, hogy elõtte 3 évig volt munkaviszonya, ergo álláskeresési járadékon v. segélyen volt, nem csak regisztrált munkanélküli volt. És mivel az álláskeresési járadék és segély idõtartama biztosítotti jogviszonynak számít, így megvan a tgyáshoz/gyedhez szükséges 365 napja. És felejtsd már el légy szíves ezt a 180 ledolgozott munkanapot, mert mint írtam: 1. nem 180 hanem 365 2. nem ledolgozott munkanap, hanem biztosítási jogviszonyban töltött nap.
biztosítási jogviszonyban töltött nap és régen nem 180 már. Ha nincs elõzõ évrõl bérezett napod, akkor a minimálbér után fogod kapni. A minimálbér 60%-a. vagy 50. Ha THGY és a GYED viszont már a béred alapján fog menni.
Tudtommal a munkanélküli is munkaviszonynak és biztosított idõnek számít.Nekem múlt héten mondta a bérszámfejtõm, hogy az elõzõ év átlagbérének 70 %-a a gyed!
A kérdező hozzászólása: Össze ne vesszetek!:) Köszönöm, sajna én is így hallottam!
Két külön dologról beszélgettek! A táppénzt minbér után fogja kapni a kérdezõ, de a tgyást, gyedet az alapján a jövedelem figyelembevételével, ami alapján megállapították a munkanélkülit.

Mennyi a GYED jár annak akinek megvolt a 180 nap, de most munkanélkülin van augusztus óta? Vagy átlagosan mennyi jár minimálbér után?

Legjobb válasz: Szia! Úgy tudom munkanélkülirõl nem lehet elmenni gyed-re. A legbiztosabb, ha felhívod az oep-t, s ott vázolod hogy mi a helyzet,s segítenek hogy mit igényelhetsz, illetve hogy lenne jó. (Sajna épp most mondták a tv-ben hogy ha elfogadják, akkor 180 nap helyett 1 évnek kell meglennie.)

Szia! Úgy tudom munkanélkülirõl nem lehet elmenni gyed-re. A legbiztosabb, ha felhívod az oep-t, s ott vázolod hogy mi a helyzet, s segítenek hogy mit igényelhetsz, illetve hogy lenne jó. (Sajna épp most mondták a tv-ben hogy ha elfogadják, akkor 180 nap helyett 1 évnek kell meglennie.)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!