Találatok a következő kifejezésre: A 10 egyike h ne paraznalkodj! (1 db)

A 10 parancsolat egyike h ne paraznalkodj! Akkor a szex az mi? Manapsag senki nem tartja be?

Engem vallasosan neveltek a szuleim, es a paraznasagba tudtommal a szex is benne van.A Biblia szerint szuzen kell ferjhez menni. De ha akarsz komoly kapcsolatot, ugyis lesz szex mert anelkul nincs komoly kapcsolat se mar.

Legjobb válasz: Ez így van, hiszen változik a világ! Manapság a szex a mindennapok része, nézd csak meg a reklámokat (kedvencem a Koral jégkrém reklámja, hát az botrány:) ) De ha két vallásos ember kerül össze, akik nem csak "látszatvallásosak", akkor õk talán meg tudják állni, hogy a házasságig nem szexelnek. Amúgy nem csak ezt az egy parancsot szegjük meg! Ott van például, hogy "Isten nevét hiába ne vedd!" Vagy "Ne hazudj!"

Ez így van, hiszen változik a világ! Manapság a szex a mindennapok része, nézd csak meg a reklámokat (kedvencem a Koral jégkrém reklámja, hát az botrány:) ) De ha két vallásos ember kerül össze, akik nem csak "látszatvallásosak", akkor õk talán meg tudják állni, hogy a házasságig nem szexelnek. Amúgy nem csak ezt az egy parancsot szegjük meg! Ott van például, hogy "Isten nevét hiába ne vedd!" Vagy "Ne hazudj!"
Mit foglal magában a paráznaság? Isten adhat megbízható, hiteles választ ezekre a kérdésekre. Õ pedig a Szavában ezt mondja nekünk: „Meneküljetek a paráznaságtól” (1Korintusz 6:18). Pontosan mit jelent ez? A „paráznaságnak” fordított görög szó nemcsak nemi közösülésre utal, hanem a buja viselkedés számos más formájára is. Ha tehát két egyedülálló személy szájon át közösül vagy egymás nemi szervét simogatja, paráznaságot követ el.A szexuális kapcsolat Isten ajándéka — egy olyan ajándék, melyet akkor élvezhet az ember, ha annak eljött az ideje, tehát miután házasságot kötött valakivel. Mit érez Isten, amikor a házasság kötelékén kívül próbáljuk élvezni a nemi kapcsolat örömeit? Nos, gondolj csak bele: veszel egy ajándékot az egyik barátodnak, de mielõtt át tudnád adni neki, õ ellopja tõled! Ugye felháborító? Akkor hát el tudod képzelni, mit érezhet Isten, amikor valaki házasság elõtt létesít nemi kapcsolatot, s ezáltal visszaél az Istentõl kapott ajándékával.Valóban fontos a törvényes házasságkötés? Tit 3:1: „Továbbra is emlékeztesd õket arra, hogy rendeljék alá magukat és engedelmeskedjenek a kormányzatoknak és a hatalmaknak mint uralkodóknak.” (Ha figyelembe vesszük ezt az utasítást, mindkét fél nevét megóvjuk a megvetéstõl, valamint a kapcsolatból származó gyermekeket is megkíméljük a szégyentõl, amit a házasságon kívül születetteknek kell elszenvedniük. Emellett a házasság hivatalos bejegyzése védi a családtagok tulajdonjogát az egyik házasfél halála esetén.) Héb 13:4: „ A házasság tiszteletre méltó legyen mindenkinél, és a házaságy beszennyezetlen, mert az Isten meg fogja ítélni a paráznákat és a házasságtörõket.” (A törvényes házasságkötés fontos része annak, hogy a házasság elfogadott legyen, mint ami „tiszteletre méltó”. A „paráznaság” és a „házasságtörés” meghatározásánál figyelembe kell venni, amit a fentebb idézett Titusz 3:1 közöl.) 1Pét 2:12–15: „Õrizzétek meg jónak a viselkedéseteket a nemzetek között, hogy amiben ellenetek beszélnek mint gonosztevõk ellen, abban — jó cselekedeteitek eredményeként, melyeknek szemtanúi — dicsõítsék az Istent az õ szemléjének napján. Rendeljétek alá magatokat minden emberi teremtésnek az Úrért: akár királynak, mint aki feljebbvaló, akár kormányzóknak, mint akiket õ küldött, hogy a gonosztevõket megbüntessék, a jót cselekvõket pedig megdicsérjék. Mert az az Isten akarata, hogy jót cselekedve elnémítsátok az esztelen emberek tudatlan beszédét."
Több helyen kérdésben és válaszban láttam már a "ne paráználkodj" kifejezést, amit parancsolatnak mondunk. Tévedés: a parancsolat helyes fordtása: Ne légy hzasságtörõ.
Végigolvasva a kérdésedre adott válaszokat úgyanazt tapasztalható, mint ami miatt pl. ennyi keresztény felekezet létrejött. Mindenki próbálja maga felé formálni a dolgokat, hogy így az õ bûne minél kisebb mértékû legyen és ezzel igyekszik feloldozni is magát vétség alól... De ez a lényegen nem változtat. A paráznaság a szexualitás megnyílvánulása házasság elõtt vagy azon kívül. Persze, hogy a modern társadalmi felfogásunkba ez ma már nehezen illeszthetõ be, de ez nem azt jelenti, hogy ezáltal nem is követünk el bünt. Akárki akárhogyan is finomítja, hogy mit, miért csinál a bûn az bûn. Ez úgyanaz, mint a ne ölj parancs! Akárki akárhogyan magyarázhatja, hogy õ önvédelembõl, meg hirtelen felindulásból stb..követte el, az attól még emberölés.... Ja és ha engem kérdezel, persze, hogy nehéz ezeket a parancsokat betartani és talán csak néhány embernek sikerül, de a lényeg, hogy törekedjünk rá, hogy betartsuk. Vannak olyan felekezetek, ahol ezt komolyan próbálják betartani, de ott is megbicsaklanak néha emberek, de ez nem azt jelenti, hogy akkor már mindenki azt tehet amit akar. Senki nem lett volna arra képes amire Jézus, de õ mégis arra kért minket kövessük. Ha csak azért nem tartjuk be az õ akaratát, mert azt mondjuk mi nem vagyunk Jézusok, így képtelenek vagyunk arra, amire õ, akkor csak a kibúvókat keressük. Senki nem mondta, hogy könnyû jónak lenni, de megéri érte szenvedni....
a biblia a sex-et csak gyerek nemzés céljából engedélyezi, minden más paráználkodás, szerintem ezt soha senki nem tartotta be még 2000 évvel ezelõtt sem.Vagy azért született annyi gyerek?:-))
Sziasztok! Néhány érdekesség a témában: 1. Tudtátok, hogy egy középkori zsinatig a katolikus papoknak 2 feleségük is lehetett? Aztán ezen a zsinaton (sajnos a pontos dátumát nem tudom, de láttam róla fotókópiát) lett a hivatásos papok cölibátusa elfogadott. 2. Amikor Angliában már nagyon erõs volt a kereszténység, és a Királyt is a befolyásuk alatt tartották (na jó: valamennyire!), a népszaporulatot csökkentendõ elrendelték, hogy - amellett, hogy az Isten elõtt szentesített házasságon kívül tilos volt a szex - a házasságon belüli szexhez engedélyt kellett kérni magától a Királytól. Akkoriban Angliában nem volt ritka, hogy az engedély nélküli házasságon belüli szexért halállal lakoltak az abban részt vevõk (ami azért elég gáz!). Ezért kitalálták azt, hogy amelyik család engedélyt kapott a házasságon belüli szexre, az függesszen ki egy táblát a házra, nehogy valaki azt gondolja, hogy engedély nélküli sikolyokat és nyögéseket hall, és beárulja õket. Ennek a táblának a felirata az volt, hogy "Paráználkodás a Király engedélyével". Ez angolul a következõképpen hangzik: Fornication Under Consent of the King. Ez aztán késõbb lerövidült, és csak azt írták a táblára: F.U.C.K.
Paráználkodáson konkrétan azt értették, ha valaki házasságot tört. Akár kívülrõl, akár belülrõl. És persze amit írtak is: a pénzes szolgáltatást, naponta több klienssel... Ezt magyarázták aztán szépen félre az idõk folyamán: Volt olyan korszak is, amikor a házasoknak is tilos volt a szex az év 180 napján - és a többin is csak ruhában (persze bugyi meg ilyesmi nélkül), sötétben, és kizárólag gyereknemzési céllal. Tehát terhesen is tilos volt. Remélem, az az idõ már nem tér vissza.
A szex az nem paráznaság. A paráznaság az, amikor valaki mindenkivel lefekszik, aki szembejön, vagy pénzért csinálja, vagy kedvtelésbõl. A házasság elõtti szex, ha az szeretetbõl fakad az nem tiltott (nem tudom honnan olvasták ki néhányak a bibliából ezt) A másik megismerésének ez is része, a testi és lelki és szellemi harmónia ugyanis nagyon fontos. Persze nem ez az elsõ lépés a megismerés útján.
Én olvastam valahol, hogy a ne paráználkodj parancsolat, az az állatokkal való közösülésre értendõ...nem tudom. Egy mellémagyarázatnak tûnik. Az én lelkiatyám azt mondja, hogy ha nem gondolsz arra, hogy bûnöset cselekszel, akkor tulajdonképpen nem is vétkezel....közben pedig gondolom senki nem gondol arra, hogy épp vét a parancsolat ellen. De szerintem az a legtisztább, ha megkérdezed a gyóntatódat, szerintem õ tudna rá megfelelõ választ adni.
Hát szerintem fontold meg mindenképpen mit akarsz. Mert azt mondod nem kell "szent" fiú. Akkor Te biztosan ugyanúgy "szent" akarsz maradni? Meg az, hogy elgondolkoztál már ezen, azt mutatja, hogy az életösztönök benned is erõsebbek, mint a vakbuzgó hit. Most azért az is kérdés maradt számomra, hogy mit értesz 'normális élet' alatt? Írhatsz nyugodtan privát üzenetet, válaszolni fogok, kíváncsi lennék ezekre a dolgokra. :) 5. válaszoadó
A kérdező hozzászólása: koszi a valaszokat. Hat egy idoben ezen ragodtam, mert prsze en is szerelmes lettem es voltam sraccal... s akkor nem tudtam eldonteni h hogy helyes. De attol normalis eletet elek, nem olok:) De nem is kell olyan "szent" fiu..hanem normalis elet.
Én tisztelem a vallásosságodat, ezt elõre kijelenteném. De gondolj csak bele: 1. Mikor írták azokat a parancsokat? 2. Ki írta a Bibliát? 1: Kábé kétezer éve keletkezett írásról beszélünk, amiben a szexualitás is komoly szerepet kap, csak ezt szereti az egyház elfelejteni. Vagyis mondhatnánk, hogy ott van benne, ha kétezer évvel ezelõtt lehetett, akkor most miért ne? 2: Nem tudom hány éves lehetsz, de gondolom Te is tanultad már, hogy a Bibliát egy zsinaton állították össze, kanonizálták, vagyis EMBEREK döntötték el, hogy mi kerülhet bele. Tehát a szövegek az õ céljaikat szolgálták. Mivel a bibliai szövegeket emberek írták, honnan tudhatjuk biztosan, hogy a Tízparancsolat az Isten parancsa is. Õ nem azt várja el, hogy õt szeressük? Miért kellene csak azért lemondanunk valamirõl, mert õt tiszteljük? Ez valami olyasmi, mint amikor van egy jó barátod, aki a szüleidnek nem szimpatikus, mert õk másként ítélik meg, és elvárják, hogy szakítsd meg vele a kapcsolatot. Erre azt mondanánk önzõség. Akkor Isten önzõ lenne? Én ebbõl az egészbõl csak azt szeretném kihozni, hogy igen, a Biblia szerint mindenki halálos bûnben él, de nem biztos, hogy Isten parancsa van a Bibliában. Nem azt akarom, hogy kételkedj, hanem hogy megértsd, nem biztos, hogy az egyház feltétlenül Istent és az elveit képviseli. Sokkal szebb, ha valaki magában hisz benne, beszél vele, ha szükségét érzi. Nekem van olyan barátnõm, aki számtalan kalandon van túl, nem jár misére, de néha bemegy a templomba, és imádkozik. Másrészt a szex manapság már tényleg egy komoly kapcsolat alapja, és ha nem mûködik, az meg is ingathatja a kapcsolatot. Még a párom nagymamája is azt mondta, hogy ma már inkább próbáljuk ki elõtte, mint a nászéjszakán szembesülünk vele. Egyébként, ha Te kitartasz a szüzességed mellett, akkor azt ajánlom nézz körül, mert vannak vallásos fiatalokból álló csoportok, ott találhatsz olyat, akivel egyezik a nézeted.
ja kedvenceim azok a lányok, akik szüzek akarnak maradni házasságig, ezért inkább csak szájba meg análisan csinálják:D pfff isten megbocsát mindenért, amit megbánsz. de ha megbánod a szexet, akkor az már nem jó.
ucsó válaszoló vok, persze ez nem azt jelenti vissza kell élni jó szívével, meg hogy embereket kell ölni, mert ha megölsz egy embert, azt már nem bocsájtja meg sztem, mert ún. halálos bûnnek számít...szexeljél csak:) Isten azt mondta az embereknek, hogy szaporodjatok:)
Isten mindenért megbocsájt, csak szeresd õt teljes szívedbõl, de majd lehet meggyóntatja veled a bûneidet, de megbocsájt, mert szeret, hiszen értünk halt meg!!
A kérdező hozzászólása: S akkor torodjek bele? H akarhogy nem szeretnem megszegni ezt a parancsolatat, mert kicsit durvabb mint pl a ne hazudj. Mert nem mindegy h hazudok, vagy olok. Es akkor beletorodok, mert csak ugy lehet csaladom meg kapcsolatom ha megszegem a parancsolatat? Ezert Isten megbocsajt?
Sajnos ilyen világban élünk! Az emberek teljesen elfordultak Istentõl! "Halljátok meg az Úrnak beszédét Izráel fiai, mert pere van az Úrnak a földnek lakóival, mert nincs igazság és nincsen szeretet és nincsen Istennek ismerete a földön." (Hós 4, 1) Ezek tények, ... nézzetek csak körül: Az emberek megszegik az egész tízparancsolatot! Teljesen az egészet!! Visszaélnek a szerelem ajándékával is.(Pl:milliószámnyi pornófilm, örömlányok, lépten nyomon szex, mindenhol csak a szex) Ez csak kettõ emberre tartozik, akik igazán szeretik egymást!(nem pénzért, nem másoknak kitárogatván tv-n keresztül) Hiszen: " Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté." (Mózes elsõ könyve 2, 24) Ebben a mondatban benne van a lényeg! És lesznek egy testté = megtermékenyülés! Tehát ha két tisztaszívû szerelmes ember nemi életet él, az nem paráznaság! Mert a szerelem gyümölcse a gyermek! Hiszen az Úr mindig-mindenben jót akar az embernek. Tudja, mire van szükségünk. :o)

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Hol a Biblia, hogy ne beszéljünk csúnyán?

Harapni vagy ugatni jobb? :D

9

A latolikusok szamara az evangelikus mise is elfogadhato, vagy az nem ervenyes mise?

6

Biblia kontra evulóció konkrét bizonyítékokat kérhetnék?

Legalább 6 fajta evulóciós elmélet van tudok valamelyikre bizonyítékot?
Mivel észre vettem,hogy nem keresztények állandóan válaszolgatnak keresztény témákba így legalább nektek is feltettem a kérdést.
Bibliai bizonyítékokat kérek.
Hangsúlyozom nem gúnyos megjegyzésekre saját véleményekre vagyok kiváncsi!!!

58

Megindokolná ezt nekem valaki? (Főleg a "nagyon" vallásosokhoz szól a kérdésem, de írhat bárki)

Lehet hosszú lesz, aki elolvassa, annak köszönöm.
Gondolkodtam, hogy talán a valláskritika topikba kellene feltennem a kérdést(a jellege miatt), de nem kritizálni szeretnék, hanem indoklást, magyarázatot kapni.
Nem általánosítok, nem feszültséget keltek, azonban előfordulhat, hogy szélsőséges példákat hozok fel. Megbántani sem szeretnék senkit!
Próbálom átláthatóan, több részletre bontva felvázolni a "problémát":

1. (Homo)szexualitás: Hogy jövünk ahhoz, hogy egy általunk akár ismeretlen személyt megítéljünk a nemi hovatartozása alapján? Valamint kijelenteni, hogy nem normális, természetellenes és a pokolra fog kerülni. Ebbe beletartozik a házasságkötés és a gyermekvállalás is. (Hozzáteszem, én hetero vagyok, de ahogy olvasgattam pár választ a témán belül, komolyan sírni támadt kedvem). Attól, hogy valaki a saját neméhez vonzódik, ugyanolyan jó és értékes ember, mint akárki más. Ez alapján ítélkezni valaki felett szerintem rettentően buta dolog.
1/a: Valamint a maszturbálás miért számít bűnnek? Vagy a házasság előtti szex. (Nem, nem támogatom azt, hogy minden héten fűvel-fával, de ha valaki egy több éves, komoly kapcsolatban él, ne mondják már rá azt, hogy bűnben él, és parázna)

2. Egyéb vallások: honnan tudjuk, hogy melyik az "igazi": Ki dönti el, és mi alapján? Valamint miért mondják azt a természetvallásokra (mint például a wicca), hogy a sátántól ered és gonosz? Főleg olyanok, akik semmit nem tudnak erről, és a fáradtságot sem veszik, hogy utána járjanak egy picit is, mielőtt véleményt alkotnak. Miért nem lehet tiszteletben tartani egymás hitét?

3. Zene: ez is egy elég elterjedt tévhit, hogy a rock és metal műfajnak bármi köze van a sátánhoz. Persze vannak "sátánista" zenekarok, de ezeket nem illik összekeverni a többivel, főleg hogy ezek jelentős hányada csak divat, és köszönőviszonyban sincs a sátánizmussal. Szóval mert valaki feketében jár, netán még koncertre vagy fesztiválra is betéved, az már züllött és gonosz. Ne adj isten, tetoválása vagy piercingje is van. Szóval miért könnyebb a külsőségekbe kapaszkodni és az alapján ítélni, a sztereotípiáknak hódolni?

4. Evolúció: sokat vitatott kérdés, nagyon megosztó. Hogyan lehet ezt tagadni? Mármint mindenki járt iskolába, tanult biológiát, történelmet, fizikát..

Első körben ennyi lenne a kérdésem. Ugyan én nem vagyok vallásos, de tiszteletben tartom, ha valaki az, hiszen elvileg szabadság van ilyen szempontból. Csupán szeretném megérteni, hogy páran (nyilván nem mindenki!!) miért, vagy hogy látja ennyire drasztikusan, szélsőségesen ezeket a dolgokat? Főleg úgy, hogy elvileg az elfogadás, a másik ember tisztelete és szeretete lenne a fontos.
Természetesen aki gyilkol, lop, rabol, szándékosan árt másoknak, kihasználja a társait ésatöbbi, nem érdemes erre, viszont a felsorolt kérdések miatt kirekeszteni és megítélni, véleményem szerint abszolút nem egy kategória.

Előre is köszönöm a válaszokat!

23/N

21

Miért hajlamosak a keresztényeket az ótestamentumi istenkép (haragvó, gyilkos, népeket leigázó, stb. ) alapján megítélni?

Több ismerősöm azzal jön, hogy a keresztény isten (mintha több isten létezne) haragvó, népirtó, stb. és csak a keresztények mondják Õt szerető Istennek.

Amikor megkérdeztem, hogy honnan veszik azokat a negatív jelzőket a keresztény istenképre, akkor az ótestamentumi résszel jönnek.

Mondtam nekik, hogy az a zsidóságnak a története.
A keresztény istenkép az, ami az Újtestamentumban található, az egyetemes és abban nincs Istentől indított öldöklés, sem olyan rész, ahol Isten népeket akarna kiírtani.

Erre általában inkább témát váltanak ahelyett, hogy választ adnának.

Tudom, hogy keresztényként sem szabad elvetni az Ótestamentumot, viszont az sem helyes, hogy egy egészen más alapján ítélnek meg valamit.

Továbbá itt, ezen az oldalon is több kérdésnél látok hasonló reakciókat, amikor a keresztény istenképre húzzák rá a zsidók istenképét (ószövetségit az ÚJszövetségre).

19

A székesegyház keresztény vagy katolikus vagy mindkettő?

3

Iszlám hívők, miért szerepel a koránban közel 100x-or az, hogy ha valaki nem tér meg azt meg kell ölni?

11

Végeztek-e már kísérleteket arra, hogy hat-e az ima? Ha igen, mi volt az eredménye?

Pl. olyanra gondolok, hogy két dobozba beraknak fekete és fehér golyókat nagy mennyiségben vegyesen, majd az egyik dobozért egy hívő csoport imádkozik, hogy fehérek legyenek benne, a másikért meg nem. A kontrolldoboznak nagyjából 50-50%-os arányt kell mutatna fekete-fehér elosztás tekintetben. Abban a dobozban pedig amelyikért imádkoztak, több fehér golyó kell hogy legyen. Amennyivel több, annyira hatásos az ima.
Vagy három dobozt csinálunk, az egyikért senki nem imádkozik, a másikért hétköznapi hívők, a harmadikért papok. Így objektíven is meg lehetne mérni az ima erejét, és akár azt is lehetne tesztelni, hogy például a papok imája többet ér-e a hívőkénél.

Tud-e valaki ilyen tesztekről és ha igen, akkor mi lett az eredmény?

10

Miért tagadják annyian Isten létezését?

29

Miért emeli ki külön hogy evangélista? Ez nem nem véletlen ugye?

Cselekedetek 21:8 "...Bementünk Fülöp evangélista házába, aki a hét közül való volt, és nála maradtunk."

1

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!