Találatok a következő kifejezésre: 50 ccm segédmotorra kell (3 db)

50 ccm alatti motorhoz, tehát segédmotorhoz kellenek valamilyen papírok hogy legálisan vezethessem közúton? Persze a jogsin kívül.

Vagy elég az is ha rajta vannak azon a kis fémlapon az adatai?

Legjobb válasz: adásvételi szerzõdés kell hozzá, és biztosítás , más nem , ezzel vezetheted legálisan közúton

adásvételi szerzõdés kell hozzá, és biztosítás , más nem , ezzel vezetheted legálisan közúton
Biztosítást kell kötnöd rá, mellé a jogsid legyen nálad, és ennyi.
Ja igen, az adásvételit kifelejtettem.
Hát egy adásvételi szerzõdés mindenképp, illetve kötnöd kell biztosítást rá.
A kérdező hozzászólása: Ha használtan vettem akkor egy kézzel írott adásvételi is megteszi?
Az adás-vételi szerzõdések általában kézzel írottak. Legalább is kapsz a papírboltban nyomtatványt és azt kézzel töltöd. De az is jó, ha nem veszel nyomtatványt és az egészet kézzel írod. Igazából nem kötelezõ ez sem, mert nem tud mit tenni a rendõr. Az adásvételi nem forgalmi engedély, nem kell magadnál tartanod, de célszerû. Ha nincs nálad és gyanús vagy a rendõrnek felírja az adataidat és a motor motorszámát és vázszámát, ha esetleg késõbb bejelentik hogy lopták, tudják kit keressenek. Biztosításnak kell nálad leni. Igazából ezzel sem tud mit kezdeni a rendõr, mert már csak a biztosítás megléte a szükséges. Régen ugyan azért is büntettek, ha nem volt nálad a biztosítási csekk, ma már csak akkor, ha nincs biztosításod. De egy smkp-nál nem tudják leellenõrizni a nyilvántartásukban, mert nincs rendszáma. Ezért célszerû magadnál tartanod ezt is a bonyodalmak elkerülése érdekében.
"Az adásvételi nem forgalmi engedély, nem kell magadnál tartanod, de célszerû." Ez így ebben a formában nem igaz! A jármû tulajdonjogát igazoló iratot magánál kell tartania! Persze ez lehet egy névre szóló számla is.
nálad kell , hogy legyen az adásvételi is
"A jármû tulajdonjogát igazoló iratot magánál kell tartania! Persze ez lehet egy névre szóló számla is." És ha nincs? Mit csinál a rendõr? Semmit. Nem hallottam még olyat, hogy ezért bárkit is bevittek volna, hogy lopta a motort. Akkor a biciklid számláját is magadnál tartod?

50 ccm alatti segédmotorra kell kötelezőbiztosítást (vagy valami mást) kötni?

Legjobb válasz: kortól függõ mennyi a kötelezõ. 3000-15000közt terjed...

kortól függõ mennyi a kötelezõ. 3000-15000közt terjed...
Igen. Kötelezõ biztosításnak lennie kell rajta. De mást nem kell fizetni.
Képzeld el a következõt: a segédmotoroddal bevágsz valaki elé, hirtelen fékezésre kényszeríted, ennek következtében egy áruszállító kamion vezetõje elrántja a kormányt és az árokba borul. Az okozott kár 150 millió Ft, amit polgári peres eljárás végén a baleset okozójának, tehát neked kell megfizetni. A végrehajtó mindenedet elárverezi és még életed végéig vonják a kereseted 50%-át. Nem okosabb felelõsségbiztosítást kötni - akár kötelezõ, akár nem?

Ha egy motor 50 köbcentiig minősül segédmotornak, akkor pl egy 80 ccm-es motorra még nem kell rendszám? Tehát vezethető M-es jogsival?

Azt tudom, hogy 125ccm-től felfelé biztos kell, de az 50 és a 125 közöttieket sose tudtam, hogy vannak

Legjobb válasz: Nem vezethetõ! Minimum A1 kategóriás vezetõi engedély kell hozzá! Az persze más kérdés, hogy a gyakorlatban ezzel senki sem foglalkozik.

Nem vezethetõ! Minimum A1 kategóriás vezetõi engedély kell hozzá! Az persze más kérdés, hogy a gyakorlatban ezzel senki sem foglalkozik.
A kérdező hozzászólása: Aha, azért nem értettem, mert egy ilyen motoron se láttam soha rendszámot. Köszi szépen!
50ccm IG minõsül. Ebben mi a nehezen érthetõ? Tehát addig, a felett meg már nem. (szövegértés csillagos 1-es...) Tehát már egy 51ccm-es gépre is rendszám kell(ene). Az már más dolog hogy még egy 125-ös gép is lehet 50-es, egy 80-as meg fõleg.
A kérdező hozzászólása: Nem voltam tisztában vele, annyi tudtam, hogy 125-tõl biztos kell. Nem vagyok otthon a témában, ezért kérdeztem meg, de köszönöm a választ
A 80ccm már nem segédmotor, de ezzel egyáltalán nem foglalkozik, de tényleg senki. Ugye a balesetnél te leszel a hibás.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!