Találatok a következő kifejezésre: 4 éve dolgozom, a (31 db)

Munkáltatóm (4 éve dolgozom) szóban közölte 2011. 01.28. hogy közös megegyezéssel felmond, jár 1 hónap felmondási idő aminek a felét le kell dolgoznom, fizet 1 havi bért, végkielégítésként. A munkáltatóm jogszerűen jár el?

Mikor, mennyi id?re mehetek passzív táppénzre? Valamint a táppénz letelte után mehetek-e munkanélküli segélyre és mennyi id?re?

Legjobb válasz: Rendes felmondás esetében is ugyanezeket kapnád, úgyhogy nyugodtan elfogadhatod a közös megegyezést. Passzív táppénzre az utolsó munkaviszonyos napod követõ 3 napon belül mehetsz (ha pl. 02.28-án szûnik meg a munkaviszonyod, akkor március 1-2-3-án mehetsz passzív táppénzre) Ha lejárt a passzív táppénzed, mehetsz munkanélkülire. A regisztrálásog megelõzõ 4 évet nézik, minden 5 munkaviszonyos napod után jár 1 járadékos nap. Mivel több, mint 365 munkaviszonyos napod van, álláskeresési járadékot fogsz kapni. A www.afsz.hu oldalon meg tudod nézni, hogy mennyi lesz az összege.

Rendes felmondás esetében is ugyanezeket kapnád, úgyhogy nyugodtan elfogadhatod a közös megegyezést. Passzív táppénzre az utolsó munkaviszonyos napod követõ 3 napon belül mehetsz (ha pl. 02.28-án szûnik meg a munkaviszonyod, akkor március 1-2-3-án mehetsz passzív táppénzre) Ha lejárt a passzív táppénzed, mehetsz munkanélkülire. A regisztrálásog megelõzõ 4 évet nézik, minden 5 munkaviszonyos napod után jár 1 járadékos nap. Mivel több, mint 365 munkaviszonyos napod van, álláskeresési járadékot fogsz kapni. A http://www.afsz.hu oldalon meg tudod nézni, hogy mennyi lesz az összege.

21 éves nő vagyok 4 hónapja dolgozom, a párommal élek már 3 éve 1 hetes terhes vagyok, a barátomnak már megvan a két év munkaviszonya. Mit tegyünk?

Úgy tervezzűk, hogy első évben ő menne el gyesre, második évbe meg már nekem is meglenne a két év munkaviszonyom akkor meg ő visszamenne dolgozni.nem tudom milenne a legjobb megoldás, tgyás gyed segítséget tanácsot szeretnék kérni mi lenne a legjobb megoldás anyagilag, a babát mindenképpen megszeretnénk tartani,apa is mehet-e gyesre tgyás stb minden megoldás érdekelne. egy kétségbe esett kismama

Legjobb válasz: 1 hetes terhesség nem létezik. A párod csak 6 hónap után mehet gyedre, gyesre te is mehetsz a szüléstõl.Nem mehetsz a második évtõl sem gyedre csak gyesre.

1 hetes terhesség nem létezik. A párod csak 6 hónap után mehet gyedre, gyesre te is mehetsz a szüléstõl.Nem mehetsz a második évtõl sem gyedre csak gyesre.
Apa a gyerek fél éves korától mehetne GYED-re, addig csak gyesre, így tök mindegy melyikõtök van gyesen azalatt a fél év alatt. Ha a baba fél éves, és lesz szíved otthagyni, és lesz munkahelyed, akkor elmehetsz melózni. Mindenképpen megszívtátok anyagi szempontból, egy pár hónapig még védekezni kellett volna a jó gyedért.
szerintem a kérdezõ 1 hete tudta meg hogy terhes :)
A gyerek 6 hónapos koráig csak az anya mehet gyesre.
annyira fura nekem ez, hogy erre vállalnak fiatalok gyereket...mi ketten keresünk 450e-t havonta, minimális hitelünk van, saját lakás, autók és még így is jól meggondoltuk a gyereket, illetve még így is meghúzzuk magunkat, mert pl. korán tp-en kellett már lennem kedves kérdezõ, még ha lehet is, hogy az apuka marad egybõl otthon, azt hogy gondoltad? ott hagynád a pár hetes csecsemõt??? munkahelyeden kérdezd meg a bérszámfejtõt, segítsen neked kiszámolni, mivel hogy járnál jól, mivel mennyit kapnál, de szerintem csak a tgyás marad, esetleg utána az apuka, de én nem tudnám otthagyni a 6 hónapos gyerekemet
a babának az a legjobb ha az anyja van vele, hogy fogod szoptatni? Én tuti nem mennék bele, max forditva h elõbb én megyek utäna meg apa.
Nem leszel jogosult tgyásra, mert ahhoz 365 nap kell, és nem 180 nap. (bizonyos esetekben számít abból is idõ, hogyha nappalin tanultál.) De a 365 napnak a szülés idõpontjában kell meglenni. Tehát hiába éred el késõbb a 365 nspot, már nem leszel jogosult tgyásra, vagy gyedre. "Trükközni" annyit lehet, hogy a szülés idõpontjától táppénzen leszel, általában 6 hétre táppénzre vesz/vehet az orvos, mert annyi idõ a szülést követõ regenerálódása a szervezetnek (legalábbis orvos-szakmai vélemények szerint) azután meg jön a gyes. Apa fél éves korától mehet gyedre, tgyásra csak akkor mehet, ha az anya kórházi ápolás miatt nem tudja ellátni a babát. (de ilyen ne történjen) Vagy kérheted még méltányosságból a terhességi gyermekágyi segélyt, de ez csak lehetõség.
A kérdező hozzászólása: koszonjuk szepen!en penzugyi asszisztens vagyok netto 92ezer ftert, parom apolokent dolgozik 110a nettoja hatarozatlan idovel van felveve remeljuk nem lesz gond. diakhitelem van sajat lakasunk nincs rajta kolcson egy autonk van amitol ha kell nyugodt szivvel megtudunk valni, lehet busszal is jarni dolgozni ugy erzem itt nem lesz gond szulok is tudnanak segiteni veszhelyzetbe.mindenkinek koszonom tgyas ha jol ertelmezem nekem is jarni fog meglesz addig a 180 nap munkaviszonyom ha annyi kell. minek varjunk 30-40eves korunkig ugyis tul rovid az elet.minden jot
Nem volt más lehetõsége? Nincs ezzel gond, csak nem kell leszólni a másikat, Úristen nem keres havi félmilliót, hogy mer gyereket szülni, nem tudja majd eltartani félmilliónál kevesebb pénzbõl! Egyébként Kérdezõ, simán jogosult lehetsz tgyásra és gyedre, hiszen , már 4 hónapja dolgozol. Tegyük fel, még a terhessé elején jársz, kb. 5 hetes lehetsz. Tehát pont meglehet a 365 napod, de ha mégse lesz meg, pár nap miatt lecsúszol, akkor kérhetsz méltányossági alapon megítélt gyedet, aminek feltétele, hogy fennálló munkaviszonyod legyen. Tehát, ha már biztos a terhesség és megtartod a babát, akkor írásban jelentsd be a munkáltatódnak, hogy terhes vagy, így nem rúghat ki, ha határozatlan a munkaszerzõdésed. Csak információképpen, a táppénzen töltött napok is beleszámítanak a biztosítási idõbe! Ha méltányossági gyedet kapnál esetleg azt a minimálbérbõl számolják, de így is több lesz, mint a gyes.
nekem sem volt meg az 1éves munkaviszonyom mikor kiderült hogy baba lesz, de mivel olyan munkakörbe dolgoztam ezert táppénzre kellet jönnöm, nekem a táppénz alatt lett meg az 1évem, és így maradhatok itthon majd én a picivel!
van, amikor úgy tûnik, valaki a luxust választja, közben meg nem volt rá más lehetõsége, szóval azért a kettõ között is van állapot.
egyáltalán nem errõl van szó, és baromira nem fényezni akartam magunkat, csupán rámutatni arra, hogy mivel bármi közbejöhet, még ennyi fizetéssel is tervezni kell a jövõt. pl. mint írtam, tp-en vagyok, ami a fizum 60%-a, kiderült, hogy mindkét autón gumit kell cserélni, a megtakarításokhoz nem akarunk nyúlni, tehát a havi megmaradt pénzbõl élünk, ami nem mindig jön ám ki olyan nagyon sokra, és ez mellé még ott vannak a babával, orvossal kapcsolatos kiadások. nem lehet elõre sok mindent eltervezni, ezért tartom felelõtlenségnek 4 hónapos munkaviszonyra gyereket vállalni.
Júliustól ez is változik, éppen azért, mert egyre többen szülnek egyetem, fõiskola után, hogy nincs 365 napjuk, esetükben kedvezõbb lesz az új rendszer.
10-es nem kell fényezni magad, mennyibõl élsz, csupán dicsekvésnek írtad. Ha 450 ezerbõl meg kell húzni magatokat minimális hitel mellett, akkor valamit nagyon rosszul csináltok. Van aki le tud mondani a luxusdolgokról, odafigyel a rezsire, nincs 25 ezres villanyszámla és társai és két gyerek mellett így is megélünk havi 250 ezerbõl, nem nélkülözünk, csak épp nem veszünk 10 ezres ruhákat magunknak. Jó hogy nem csak azok vállalhatnak gyereket, akik havi félmilliót keresnek. Aki nem tud visszavenni a saját luxusából, az nem vállaljon inkább gyereket, mert csak a gyerek sínyli meg.
És az apuka fogja megszoptatni, meg hasonlók? A baba 9 hónapig benned növekszik, te vagy számára a nyugalom, a menedék, ez az érzés szülés után is így van. Te meg elmész inkább dolgozni?
Az egy hetes terhességet hogy gondolod? (mert hogy olyan nincs) Voltál már orvosnál?
A kérdező hozzászólása: 180 napot irnak nem 365 otot vagy en ertelmeztem rosszul? A TGYÁS 2013-ra vonatkozó összegének alapjául szolgáló jövedelem napi átlagát a táppénzre vonatkozó szabályok szerint állapítják meg abban az esetben, ha a biztosítottnak az irányadó idõszakban volt 180 naptári nap bére. Ha az irányadó idõintervallumban nem volt meg a 180 napnyi jövedelem, akkor az egy napra járó ellátás maximum a minimálbér kétszeresének harmincad része, vagyis bruttó 5200 forint lehet.

Ha 4 éve dolgozom egy helyen, és egész 9 hónap alatt táppénzen vagyok, akkor mennyi GYED-et kapok, ha mondjuk pl a nettó fizum 100. 000. -?

Legjobb válasz: a szülést megelõzõ évet nézik.ha ebben dolgoztál is,nincs akkora gond.nekem a nettóm 120-130 között volt,augusztustól betegácsi,márciusban szültem,most a gyedem pedig adójóváírással 98ezer.

a szülést megelõzõ évet nézik.ha ebben dolgoztál is, nincs akkora gond.nekem a nettóm 120-130 között volt, augusztustól betegácsi, márciusban szültem, most a gyedem pedig adójóváírással 98ezer.
A kérdező hozzászólása: Ebben az évben ez a második hónap. Ezen a héten kezdtem a táppénzt, és ha minden jól megy, akkor októberben szülök. Akkor a 2011-es vagy a 2010es évet nézik?
Ha októberben szülsz, akkor tgyás alapja a 2010-es, a gyed alapja viszont a 2011-es év lesz. Ha idén egyetlen napot sem dolgoztál, akkor a 70%-os betegszabadság alatti béred lesz a gyed alap.
Ja, vagyis ez azt jelenti, hogy a gyeded nem 70 ezer lesz bruttóban, hanem csak 49 ezer:(
A kérdező hozzászólása: Az durva lenne. Akkor nettóban kb 20.000ret kapnék? Egész idáig dolgoztam ebben az évben, csak most vagyok ettõl a héttõl táppénzen. remélem minden rendben lesz, és azért tudok menni dolgozni. Amúgy alapban mennyi a gyed? Hány 5-ék?
Alapból a gyed az igénylést megelõzõ évben elért jövedelem 70%-a. 49-ezer forintos gyedbõl adójóvásírással kb. 44 ezret kapnál kézbe. Viszont ha dolgoztál mostanáig, akkor a gyed alapja 100 ezres bruttóval így alakul: Januárban 100 ezer, februárban 20 naptári nap munkabér, 6 munkanap betegszabi, márciusban 9 munkanap betegszabi (vagyis bérezett jövedelmet kaptál 70 napon keresztül). Az ebben az idõszakban elért jövedelmed 209560 bruttó, bérezett napok száma 70. Naptári napi átlagkereseted 2995Ft, ez a gyed alapod. Adójóváírással a gyeded 56-58 ezer forint között lesz kézbe.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat!
Én az elsõ naptól kezdve táppénzen voltam! A nettó bérem 70-75 ezer ft volt. A tgyásom 74 ezer körül mozgott. A gyedem pedig 62-67 ezer volt.
Kedves utolsó, nem az számít, hogy mennyi idõt voltál táppénzen, hanem hogy mikortól kezdve.


4 éve dolgozok egy helyen, ahová azért vettek fel, mert az egyik csaj gyesre ment. Valószínű, hogy nemsokára jön vissza dolgozni, én csak jövőre szeretnék gyesre menni. Ilyenkor az illetőt vissza kell venni a cégnek dolgozni, és engem elküldenek?

Azóta már jött egy új munkatárs is,aki csak pár hónapja dolgozik ott. Lehetséges az,hogy helyettem őt küldik el?

Legjobb válasz: Vissza vissza kell venniük, de hogy kit tartanak meg és kit nem az csak rajtuk múlik.

Vissza vissza kell venniük, de hogy kit tartanak meg és kit nem az csak rajtuk múlik.
Ha határozatlan a szerzõdésed, akkor hivatalosan nem õt helyettesíted, tehát az õ visszatérése nem érint téged.
Milyen szerzõdésed van? Határozott, vagy határozatlan? Ha határozott, akkor tartalmazza-e, hogy konkrétan kit helyettesítesz?
A kérdező hozzászólása: Határozatlan idejû a szerzõdésem.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a választ.
A gyesbe?A gyedbe, nem?
iegn beleszámítanak
A 365 napot úgy számolják, hogy ha pl. 2010. augusztus 1-én szülsz, akkor visszamenõleg 2008. augusztus 1-ig megnézik, hogy megvan-e a 365 napod. A biztosítotti idõbe a táppénz is beleszámít, ha van mögötte munkaviszony. Ha négy éve vagy a cégnél, bõven megvan a kellõ idõd.
A kérdező hozzászólása: igen bocsi a gyedre gondoltam
A kérdező hozzászólása: Tehát akkor megéri minél tovább dolgozni?!
Ezt most nem értem, mire gondolsz?
A kérdező hozzászólása: Mert ha táppénzre jövök azokban a hónapokba kevesebbet kapok és így gondolom kevesebb lesz a gyed is, mert beleszámít!Vagy csak a bruttó számít?De a táppénznél a fizetés 70% lesz a bruttóm nem?
A táppénz nem számít bele a gyedbe, egyik ellátás nem alapja a másik ellátásnak. A táppénz amúgy nem a bruttód 70%-a, hanem 60%-a. A bruttódat meg úgy fogják számolni, hogy a bérezett napok számával osztják a jövedelmedet. Tehát a táppénz még itt sem számít bele. SZámolj, és kiderül melyik éri meg jobban. Ha június végéig dolgozol, akkor lesz 180 bérezett napod, az eddigi bruttódat oszd el 180-al, és az az összeg lesz a tgyás és a gyed alapja. Mindkettõ 70%, de a gyed maximum 102900lehet (bruttó). A tgyásból 17% szja-t, a gyedbõl meg ezen kívül még 9, 5% nyugdíjat is vonnak.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, végre értem!

Németországban szült vagy fog valaki? Németországban élek 2 hónapja a párommal(aki magyar és 4 éve dolgozik kint)és belekezdtünk a baba projektbe.Mennyibe kerül itt a szülés?

Magyarországon bejelentett munkám van és minden járulék fizetve van,tehát GYED jár,ha esetleg otthon szülök,de én szeretnék az itteni dolgokkal is tiszában lenni.Köszönöm az infókat el?re is!

Legjobb válasz: Nagyon szépen köszönjük az infót.Azt még hagy kérdezzem meg,hogy mi történik akkor,ha a párom még nem a férjem?Igaz 10 éve vagyunk együtt,de nem terveztük az esküvõt.

A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönjük az infót.Azt még hagy kérdezzem meg, hogy mi történik akkor, ha a párom még nem a férjem?Igaz 10 éve vagyunk együtt, de nem terveztük az esküvõt.
Szia! Mi is Németországban élünk már jó ideje. A kisfiamat is itt szültem 3 évvel ezelött. Mivel a férjed dolgozik, gondolom te is általa biztosítva vagy. A betegkártyával a kötelezö vizsgálatok (kb.10 vizsgálat egy terhesség alatt) ingyenes. A szülés is természetesen!!! Te is igényelhetsz segélyt pl. a pro-familia- nál vagy a Caritas-nál, attól függöen, hogy mennyit keres a férjed. Ha nincs is munkaviszonyod, a min. összeget (ez 300 €), megkapod a baba 1 éves koráig, de utána semmit. A gyermekpénzt most emelik havi 164 €-ra. Ezeket mind megigényelheted, de akkor máshol (pl. Mo-n) nem igényelhetsz. Ezekkel a dolgokkal azonban még ráértek foglalkozni. Sok sikert a projekthez!
Szia! Akkor írom tovább. Szóval a pro-familia és Caritas -hoz ebben az esetben is fordulhatsz. Hogy hogyan jutsz betegkártyához, érdeklödd meg a párod betegpénztáránál. Biztos van valamilyen mód, hogy te is biztosított legyél. Ha mégsem lenne, akkor (mivel otthon munkaviszonyod van) kiváltanám a külföldi biztosítás nevü kártyát. De öszintén szólva a helyivel többet érnél.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen az infókat:)

Melyik a több a tgyas, vagy a gyed? Normal esetben .4 éve /dolgozom egyhelyen.120000 ft abrutóm. /

arra gondoltam,hogy szüles elött 28 nappal megkezdem a tgyast.igy tovább kapom a gyedet mert azt gondolom az a több.és ugy halottam a gyed a gyerek 2 éves koráig jar..

Legjobb válasz: A tgyás mindenképpen több, mint a gyed, mert a tgyásból kevesebb a levonás. Az, hogy meddig vagy jogosult gyedre, attól függ, hogy mennyi ideig voltál elõtte biztosítotti jogviszonyban. Ha a minimális 365 napig, akkor a tgyás lejárta után 1 évig kapod a gyedet. Ha 562 napig, akkor a szüléstõl igényelt tgyás lejárta után, a gyerek két éves koráig kapod a gyedet.

A tgyás mindenképpen több, mint a gyed, mert a tgyásból kevesebb a levonás. Az, hogy meddig vagy jogosult gyedre, attól függ, hogy mennyi ideig voltál elõtte biztosítotti jogviszonyban. Ha a minimális 365 napig, akkor a tgyás lejárta után 1 évig kapod a gyedet. Ha 562 napig, akkor a szüléstõl igényelt tgyás lejárta után, a gyerek két éves koráig kapod a gyedet.
a TGYÁS a több mert abból csak adót vonnak( már ha vonnak az adókedvezmény miatt) a GYED-bõl pedig adót és nyugdíjjárulékot is vonnak és annak maximális összege van 102000 ft
A gyed maximális összege nem 102 ezer, hanem 109200Ft.

Angliában dolgozom 4 éve, megszuntették a munkavisszonyomat, nem valoszinű, hogy találok a munkát a közel jővőben, ezért úgy döntöttem haza költözök. El tudnék menni munkanélkülire itt kint megérné?

Vagy otthon is megkapnám ugyanezt a pénzt ha otthon jelentkezek be? Nem tudom, hogy döntsek? Az adóvisszatérítéshez mit kell kérnem?

Legjobb válasz: Szerintem ne gyere haza, nem éri meg!

Szerintem ne gyere haza, nem éri meg!
Itthon 3 hónap a munkanélküli ha dolgoztál. De te nem dolgoztál semmit itt.
A kérdező hozzászólása: nem tudok újra elhelyezkedni rövid idõn belül és drága az élet itt, akkor ha itt elmennék munkanélkülire jobban járnék itt ugy tudom 6 hónap, olyan nincs hogy otthon megkapjam a kinti munkanélkülit?
Miért kapnád? Magyaroknak nem fizettél semmit. TB-d sincs, senki nem vagy itt. majd ha dolgozol utána.
Miért adod fel, keress munkát kint, kapcsolatok ismerõsõk barátok stb.... itt kegyetlen lesz, majd meglátod, feléled ha van megtakaritásod....
Kapsz itt is ellátást, de max a minimálbér összegéig (a befizetett járulékalap 60%-át). Attól függ, hogy kint mennyit kerestél, de gondolom ennyi meg lesz. Hogy kint mennyit kaphatsz, azt nem tudom...
Buta vagy ha haza mesz!!Keress valami melot barmit es utanna ujra tudod kezdeni, ne menj haza szenvedni!!
a fizetésed 70%a de nem lehet több mint 91 ezer ft
De a gyed 70%, de a táppénz nem annyi, hanem 60.
Elõzõnek: Ha a bruttó béred 124000 Ft, annak a 70%-a 86800. Ebbõl GYED esetében ( jelenleg) 16% SZJA-t és 10% nyugdíjjárulékot vonnak. Ha egy gyermek után érvényesíted az adókedvezményt ( terhesség 91. napjától lehetõséged van rá), akkor a fenti összeg nettója 74232 Ft, adókedvezmény nélkül 64232 Ft. Elõbb azonban valszleg TGYÁS-t kapsz, amibõl csak SZJA-t vonnak, így annak összege 82912 Ft (nettó, 1 gyermek utáni családi adókedvezménnyel együtt). Ezen kívül a szülést követõen havonta családi pótlékot is kapsz, melynek összege 12200 Ft egy gyermek után( ez nettó összeg, nem vonnak belõle adót- és járulékot).
a táppénz az elsõ 2 hétben 70% utána 60
Gyed max 96 ezer
én voltam az elözö válaszoló. kicsit összezavarodtam. nem ugy van hogy a gyed a fizetés 70%-a? pl nekem nettö 90 a keresetem két éve folyamatosan dolgozom, akkor én hogy fogok kapni?és akkor mit? mert akkor én félre lettem tájékoztatva :S pf!
Ja, és nem a nettó után kapod a gyedet, hanem a bruttó után. Vagyis ne úgy számolj, hogy ha kerestél 100-at kézbe, akkor a gyed 70 lesz:) A 90 ezer nettóval nagyjából 140 ezer lehetett a bruttód, ami azt jelenti, hogy a gyeded bruttóban 98 ezer lesz, nettóban meg adókedvezménnyel 88 ezer, anélkül 78 ezer.
és az adókedvezmény mitõl függ? mindig is féltem mert ugye 89 ezer a jövedelmem, és ha szülök akkor majdnem hogy tönkre megyünk mert akkor kapok 65 ezret. 124 a bruttóm annak a 70%át kapom? az hogy lehet?
A kérdező hozzászólása: Huuuuuu, nagyon szépen köszönöm a válaszokat :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!