Találatok a következő kifejezésre: 2 napja óránként (97 db)

Terhesség alatt az normális, hogy 24 hétben 2 napja óránként párszor nyilal a hasam alja ugyanazon a ponton bármelyik testhelyzetben (ülő, álló, fekvő)?

Legjobb válasz: Most indul be igazán a növésben a babád.Nekem is van ilyen problémám.Ne aggódj,de ha nyugtalanít a dolog akkor kérdezd meg a dokit v. a védõnõt.26 hetes kismama

Most indul be igazán a növésben a babád.Nekem is van ilyen problémám.Ne aggódj, de ha nyugtalanít a dolog akkor kérdezd meg a dokit v. a védõnõt.26 hetes kismama

Újszülött babátok a kórházi napokban akart 2 óránként szopizni? Az enyém szinte átaludta az első 2 napot.

Legjobb válasz: A megszületés a babának legalább annyira fárasztó, mint az anyának a szülés. képzeld el, át kell magát préselnie egy szûk csatornán! Fáj is szegénynek rendesen, õk is megszenvedik. Ezt ki kell nekik is pihenni. Persze, hogy aluszékonyabbak az elsõ napokban. ezért jó, ha minimum 3 óránként anyuka felébreszti a babát(mondjuk pelenkázással) és megszoptatja. én anno abba a hibába estem, hogy hagytam, hadd aludjon... nagyon visszaesett a lányom súlya, erre még jött egy durva sárgaság... elvitték fény alá, csak enni hozták vissza. Na, utána már 2 óránként ébresztettem, el is indult a mérleg felfelé! Õ volt a tanulópénz, a másik kettõt már az elsõ naptól kezdve ébresztettem szopizni 2 óránként...3. napon szépen megvolt mindkettõnek a születési súlya.

A megszületés a babának legalább annyira fárasztó, mint az anyának a szülés. képzeld el, át kell magát préselnie egy szûk csatornán! Fáj is szegénynek rendesen, õk is megszenvedik. Ezt ki kell nekik is pihenni. Persze, hogy aluszékonyabbak az elsõ napokban. ezért jó, ha minimum 3 óránként anyuka felébreszti a babát(mondjuk pelenkázással) és megszoptatja. én anno abba a hibába estem, hogy hagytam, hadd aludjon... nagyon visszaesett a lányom súlya, erre még jött egy durva sárgaság... elvitték fény alá, csak enni hozták vissza. Na, utána már 2 óránként ébresztettem, el is indult a mérleg felfelé! Õ volt a tanulópénz, a másik kettõt már az elsõ naptól kezdve ébresztettem szopizni 2 óránként...3. napon szépen megvolt mindkettõnek a születési súlya.
így van, ahogy az elsõ írja! Õk is nagyon "megszenvedik" a szülést, amit ki is szeretnének pihenni:) ) De az a jó, ha minél többet szopiznak, az említett sárgaság okán is, amit az anyatej gyorsabban "gyógyít"! (persze nem mindig sárgulnak be, de az anyatej nem csak tápanyag nekik, ahnem folyadék is egyben)
együtt aludtunk egyfolytában a babámmal a kórházban is, álmában adtam neki oda a cicit, õ pedig a szopóreflex miatt szopizott is.
na nalam ez pont forditva volt csak szopni akart sehogy nem volt jo csak mellen ejjel nappal az elsö 3 napban öszesen 3 orat aludtunk! de mostmar ott tartunk hogy ejjel alszik edesen de nappalok csak nyüglödessel telnek holnap lesz a kisfiam 9 hetes!
de ettõl még nem vagy "rossz" anya, hogy nem tudtad (én se tudtam egyébként , úgy mondta az egyik nõvér, hogy hozzák a gyerkõcöt, hadd szopjon attól is jobban jön ki a sárgaságból); csak ha esetleg majd terveztek 2. babát, már "okosabb" leszel !:)
az én lányom is úgy volt, egyfolytában aludt, felkelteni se nagyon lehetett. Volt olyan is, hogy a nõvér segített egy kis tejet fejni, és álmában itattuk meg, mert nem tudtuk felkelteni és akkor már 4 órája nem evett!! Ez igy volt a korházban. Aztán mikor hazajöttünk minden megváltozott. Alig birta ki a 2 órát evés nélkül, megjött az étvágya nagyon!
Sajnos nem. Mert nem is tudott szopizni. Nagyon nehezen tanulta meg a technikáját. :-( Mikor épp rendesen rácuppant a cicire, akkor pár szívás után be is aludt. Nem kívánom senkinek azt a kínlódást! A kórházban besárgult egy picit, de hazajöhettünk. Itthon folytatódott a szenvedés még 1-2 hétig, (persze a sárgaság fokozódott). Már az elejétõl 4 óránként evett. Mikor megtanult rendesen szopizni, a védõnõ utasítására elkezdtem 3 óránként etetni, de nálunk nem vált be, csak jól bekavart szegény gyereknek. Így maradtunk a 4 óránkénti etetésnél. Megtanult ugyan szopizni, de a boldogság így sem volt teljes, mert nagyon bukós volt... Elég nehéz volt az eleje, de túléltük! :-)) Már 15 hónapos nagylány. (pont ma)
Onnan tudtam az elsõ két napon, hogy az én fiamat hozzák a nõvérek, hogy zengett a folyosó az ordításától. Nagyon sírt, és szopizni nem akart és nem is tudott még szegénykém, én meg fõleg nem tudtam, hogy hogyan kell. A nõvérek csak annyit mondtak, hogy ha nem eszik, akkor csak nyugtatgassam. Néha azért szívogatta a cicit. Aztán a harmadik nap már kint volt nálam, és akkor valóban õ is sûrûbben evett, mint 3 óra. Egy hangja sem volt már akkor, nemhogy sírt volna :-) Nem nézegettem különösebben, de biztosan nem akkor evett, amikor a szobatársaimé, akiknek 3 óránként hozták a piciket.
Igazából az elsõ két hétben nekem kellett ébresztgetni õket (3 fiú 12, 2 és fél, 1 évesek, mindhárman besárgultak, ráadásul elhúzódó sárgaság volt, a tejem ilyen :-)), aztán az utána következõ 10 hétben már maguktól ébredtek, és szopi után aludtak, na azóta egyik sem akar aludni annyit, amennyit én szeretnék! De, ha nem nógattam volna õket anno pelenkázással, vetkõztetéssel, masszírozással, fülhúzogatással, vállnyomkodással és minden lehetséges módon, hogy egyenek, tuti nem tanultak volna meg szopizni, és mehetett volna nekik a táp...

A fiam 3 és fél hetes és eddig 2-2, 5 óránként evett nappal, átlag 10 percig. Most azonban sűrűn ( van hogy óránként) szopik, de kicsit rövidebb ideig. Ez lenne az első növekedési ugrása?

Azt olvastam, hogy a gyakoribb evés épp a tejtermel?dés fokozása miatt van.Nekem viszont rengeteg tejem van, evés el?tt is fejnem kell bel?le, mert annyira spriccel a babám szájába, hogy nem tud vele mit kezdeni.Nem ellentmondásos ez? Egyébként a súlya szépen gyarapszik.

Legjobb válasz: az én kincsem 9 hetes és Õ olyan bébi aki sokszor eszik keveset,szerintem azért mert lusti:)!ha felébred eszik,játszik,nézelõdik,eltelik 1-1,5 óra vagy kevesebb,vagy több(attól függ hogy milyen kedve van)-megint eszik és ezek után változóan alszik 2-3 óra hosszat!szépen fejlõdik,2 hetente megvan a 70dkg gyarapodás!

az én kincsem 9 hetes és Õ olyan bébi aki sokszor eszik keveset, szerintem azért mert lusti:) !ha felébred eszik, játszik, nézelõdik, eltelik 1-1, 5 óra vagy kevesebb, vagy több(attól függ hogy milyen kedve van)-megint eszik és ezek után változóan alszik 2-3 óra hosszat!szépen fejlõdik, 2 hetente megvan a 70dkg gyarapodás!
Szia! Lehet ha kicsit tovább etetnéd, akkor tovább bírná. És még valószínûleg semmi nem állt be nálatok. Mármint az etetés, meg a nappalok-éjszakák. Nálunk se állt be kb 2hónapos koráig. Most 3hónapos, és õ is 2-2, 5óránként eszik, de csak mert most van neki az a bizonyos növekedési ugrás. Az elsõ úgy emlékszem 6hét körül van. De az is lehet, hogy a te babád sokszor eszik keveset.
A kérdező hozzászólása: Köszi! A második válaszolónak: hiába próbálom tovább etetni, neki ennyi elég:) Ráadásul nem eszik addig, amíg teljesen fel nem ébred a drága !


3 hónapos babám 2- 2, 5 óránként eszik nappal. Éjszaka csak egyszer kel fel. Nem 3-4 óránként kéne ennie?

Csak anyatejet kap.

Legjobb válasz: Én is erre vagyok kiváncsi, csak másképp fogalmaztam meg. A Te babád sír 2-2,5óránként? Le tudod mérni, hogy mennyit eszik? Én nem és azzal ijesztegetnek, hogy azért eszik ilyen sûrûn, mert kevés a tejem neki és ezért sûrûbben éhes. Te, mit tapasztalsz?

Én is erre vagyok kiváncsi, csak másképp fogalmaztam meg. A Te babád sír 2-2, 5óránként? Le tudod mérni, hogy mennyit eszik? Én nem és azzal ijesztegetnek, hogy azért eszik ilyen sûrûn, mert kevés a tejem neki és ezért sûrûbben éhes. Te, mit tapasztalsz?
Az én babám is 2-2, 5 óránként eszik és 4, 5 hónapos. Van elég tejem, sokszor ki sem tudja szívni teljesen, de neki elég ennyi. Sosem mértem, hogy mennyit eszik. Szokszor szomjas inkább, meg engem akar. Szerintem ez normális. Majd ha többet tud enni egyszerre talán ritkábban is eszik. Az éjszakát viszont átalussza. Én hagyom, hogy akkor egyen amikor kér.
A kérdező hozzászólása: Az én babám nem sírós, hanem cuppog, mikor éhes.Szerintem nem eszik sokat.Többször eszik keveset. Éjszaka, viszont 8 órás alvás után kiszívja teljesen a cicimet.Ne aggódj, ha normális a súlya és jó kedélyû, akkor biztos nincs semmi baja.
Sziasztok! Az igény szerinti szoptatás arról szól, hogy akkor adtok a babának cicit, amikor õ igényli. Ez nem óra és mérleg függõ. Nekem 2 kislányom van a nagy 15 hóig szopott a kicsi 5 hós és még mindig csak szopik. Nem kell a buta tanácsokra hallgatni. Ha problémája van a babának úgy is jelzi. Csilla
Nappal megeszi azt 2 óránként, amit éjjel kihagy. Az én babám is lefekszik 21 körül, és reggel 7-ig alszik. Akkor viszont eszik egy óra mulva megint, majd 2 óra mulva, utána akár 3-4 órát is kibír, és megint eszik egy óra mulva. Tehát nappal osztja el azt, amit éjjel nem eszik meg. Szerintem ezzel semmi gond, és a te babádnál sincs semmi gond. 8 hetes kislány anyukája
Nappal pótol, amit éjjel kihagy. Egy füzetbe írd a szoptatások idejének elejét és végét, és szerintem 4-5 nap alatt kiderül hogy van rendszer abban ahogy a babád eszik. Reggel pl hígabb a tej, bõvebben is jön. Estére már egyre sûrûbb, több idõ is eltelhet 2 szoptatás között. Az én babám 10percet eszik, utánna csak cumizna (gyakra elengedi, izeg-mozog vele) ezért le is veszem a cicirõl. A cuppogás jó jel, nálunk totkkaparás a jel. A lényeg hogy ne hagyd sírni ha ilyen jól megértitek egymást, fõ a bizalom és a biztonságérzet!
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat

Mit csináljak, jó ez így? Kislányom 3 hónapos, csak anyatejet eszik, eddig rendesen 2-3 óránként evett, pár napja egyfolytában cicin lenne, óránként kiköveteli magának az evést, a súlya viszont nem nagyon gyarapszik.

A születési súlya 3350 gramm (51 cm), 2,5 hónaposan 4770 gramm (57 cm)volt, (ez két hete volt, és azóta sem érte el az 5 kg-ot)nem túl kevés a súlya? Lehetséges, hogy nem elég neki a tej, eddig volt elég, vagy nem elég tápláló, adjak neki tápszert, vagy akkor leszokik a cicir?l, én szeretném még szoptatni, de olyan kis soványkának t?nik, ha tápszer akkor milyet adjak?

Legjobb válasz: Nehogy tápszerezd! Hagy szopizzon csak akár óránként is, ha úgy kívánja. Legalább szaporítja a gyakori mellretétellel a tejedet. Ha a továbbiakban sem gyarapszik, akkor is elõször a védõnõvel beszélj.

Nehogy tápszerezd! Hagy szopizzon csak akár óránként is, ha úgy kívánja. Legalább szaporítja a gyakori mellretétellel a tejedet. Ha a továbbiakban sem gyarapszik, akkor is elõször a védõnõvel beszélj.
Épp növekedési ugrásban van, azért kéri gyakrabban a cicit, hogy a tejedet szaporítsa. Ha tápszert adsz neki, akkor azzal lakik jól, és épp hogy kevesebbet fog szopizni több helyett, ami rövid úton a tejed elapadásához fog vezetni.
Ja, nem az a lényeg, hogy ne legyen kevesebb a súlya, hanem, hogy gyarapodjon!!! Nem lenne, gond, hogy óránként szopizik, hisz tényleg gyarapszik a tejed majd, viszont akkor sem lesz táplálóbb. És megihat kétszer annyit, akkor sem fog hízni a kicsi.
Adj neki kiegészítést, egy ilyen pici babának sztükséges a megfelelõ mennyiségû-ami a legfontosabb- összetételû táplálék. A megfelelõ fejlõdés érdekében, ami fizikai és szellemi!!!! Ebbõl számomra kiderült, hogy nem kielégítõ a tápértéke a tejcsidnek. A tápszert a gyermek doktora fogja meghatározni. Receptre írja fel. Gondoskodj mielõbb róla. Ami fontos, nem leszel rosszabb anya, ha adsz neki tápszert is! A lényeg, hogy elõször szoptatunk, utána kínáljuk a tápit, így nem fog elapadni a tejed. Minden jót! Egy hozzáértõ.
A kérdező hozzászólása: Köszi a gyors választ, én is erre gondoltam, hogy a védõnõvel beszélek, csak most szabadságon van, de megvárom!
3 hónaposan növekedési ugrás van. Ilyenkor többet ennének hirtelen a babák, de az anyai szervezet nem tud azonnal átállni a több termelésre. Ezért kér sûrûbben enni, ezzel a tejed is szaporodik. ha tápszert adsz, azzal fog jóllakni, tehát nem fog sûrûbben enni, így nem is fog több termelõdni. Sok anyuka megrémül az ilyen fejlõdési ugrásokkor és tápszerhez nyúl, ezzel pont az ellenkezõjét elérve, m mint amit akart. http://www.kismamablog.hu/szoptatas/novekedesi-ugras A babád súlyáról. Gondolom, vissza is esett, tehát onnan kell számolni a súlygyarapodást. De ha a 3350 grammtól számolunk is, akkor is 5 kilóig 1650 grammot hízott... ami 3 hónap alatt nem is olyan kevés..
Szia! Csatlakozom, növekedési ugrás lehet a háttérben. A lényeg, hogy ne fogyjon. Az én kislányom 3600g-mal született, és félévesen nem volt 6 kg sem, szóval ezen ne rágódj, a lényeg az, hogy 1 hét elteltével ne legyen kevesebb a súlya.
Kedves hozzáértõ! Ezt a bõdületes marhaságot honnan vetted? Ha valóban értenél hozzá, tudnád, hogy rossz anyatej nincs, az anyatej mindig a baba szükségleteihez igazodik. Persze, biztosan valóban te értesz hozzá és nem a sok, valóban kisgyerekekkel foglalkozó orvos, védõnõ.. Ha értenél hozzá, tudnád, hogy fejlõdési ugrások vannak, elkerülhetetlenek és nem okoznak egyetlen kisgyermekben se károsodást. Na, mindegy!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat!

Mi lehet az oka, hogy éjjel 2-3 óránként felébred enni (anyatejes), nappal meg 4 óra vagy több is eltelik, mire megéhezik? 6 hós

Próbáltam máshogy megnyugtatni, de csak cicivel alszik vissza. Olyan is van, hogy 1,5-2 óránként ébred.Próbáltam a Vibucrol kúpot, hátha fogzás,de ugyanúgy. Kapott Chamomillát is, de semmi változás.Ma pl. 5 órán keresztül nem volt hajlandó enni nappal, éjjel viszont 5-ször evett és nagyon nyugtalanul alszik.Van valami ötletetek?

Legjobb válasz: Most lassan 20 hónapos a fiam ,de ilyen kérdést én is számtalanszor feltettem ! Azért ébred ,mert megszokta ! Hidd el tapasztalat én volt ,hogy éjjel is 1- 2 óránként szoptattam ! Aztán egy betegség amivel sajnos nem szoptathattam tovább a gyógyszerem miatt tápszeres lett és 3 éjjel csak vizet kapott amikor ébredt ... Azóta 12 hónapja alszik éjjel ! Hidd el ez a megszokás nála is !

Most lassan 20 hónapos a fiam , de ilyen kérdést én is számtalanszor feltettem ! Azért ébred , mert megszokta ! Hidd el tapasztalat én volt , hogy éjjel is 1- 2 óránként szoptattam ! Aztán egy betegség amivel sajnos nem szoptathattam tovább a gyógyszerem miatt tápszeres lett és 3 éjjel csak vizet kapott amikor ébredt ... Azóta 12 hónapja alszik éjjel ! Hidd el ez a megszokás nála is !
újabb növekedési fázisba ért, több tejcsire van szüksége. próbálj türelemmel lenni, szoptass akár óránként is, pár nap és rendezõdik magától. én is igy jártam mindkettõvel, amint lett bõven tejem elmaradt z éjszakai szoptatás. most 16hós a kicsi és még reggel-este szopizik.
Bizony a megszokás. Az én fiam is 3 éjjel alatt szokott le vízzel másfél évesen. Azóta nem kel éjjel.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válszaitokat!
semmi, csak még pici és nem zár jól a gyomra
A baj az, hogy óránként eteted, ezért bukik ennyit. Nincs ideje, hogy megeméssze a kis gyomra a tejcsit és te már rögtön adod is neki a köv. adagot. Min. 2 órának el kell telnie 2 etetés között.
nálunk is ez volt a gond, h folyton bukott!Kicsaj olyan 2-2, 5 óránként etvett!már tök kiakadtam ezen, kezdtem azt hinni, h gyomorbajok vannak, meg szét fog menni a nyelöcsöve a sok gyomorsavtól, aztán a gyerekorvos megnyugtatott, h nem hiszi, h bajok vannak csak folyton túleszi magát a baby!pedig anyatejes volt és azt mondták, h az anyatejes a szopival nem tudja túlenni magát!neki folyton sikerült:-)

Babamnak 2 napja piros az arca, nagyon nyaladzik, mara betaknyosodott es nem tud aludni, orankent felebred, sir es nehez megnyugtatni, lehet ez a fogzas miatt?

Legjobb válasz: Lehet a fogzás miatt! Ugyanezt éljük át, csak azzal a kivétellel, hogy az én lányom (még) nem taknyos, viszont olvastam, hogy lehet ez is fogzási tünet. Az én babámnak úgy kiszáradt az arca most a fogzástól, hogy száraz részek vannak rajta, szinte óránként kenem neki a gyógyszertári kenõccsel.

Lehet a fogzás miatt! Ugyanezt éljük át, csak azzal a kivétellel, hogy az én lányom (még) nem taknyos, viszont olvastam, hogy lehet ez is fogzási tünet. Az én babámnak úgy kiszáradt az arca most a fogzástól, hogy száraz részek vannak rajta, szinte óránként kenem neki a gyógyszertári kenõccsel.
valóban lehet ez a fogzás kisérõje, a nyálat érdemes sûrûn letörölni, mert kikezdi a kicsi arcát, illetve sûrûn kell orrot szívni, esetleg orrcseppet használni. érdemes legalább C vitamint adni neki (Cebion), mert fogzás idején valójában legyengül az immunrendszer, így könnyebben elkap bacikat, vírusokat. ha nagyon nyûgös, 2-3 nap kaphat nurofent, vagy panadol babyt, én pont tegnak este adtam a lányomnak egy adag nurofent, mert egyszerûen nem bírt elaludni sem a kiságyban, sem a karomban. neki most jön a 7-8. foga. az ínye majd szét pattan, egyfolytában rág valamit, ömlik a nyála, és az elmúlt éjszakákon többször is megébredt. most, hogy kapott egy kis gyógyit, alszik mint a bunda.
Bocsánat, nem a fogzástól száradt ki az arca, hanem a rengeteg nyáltól! :)
A kérdező hozzászólása: Koszonom a valaszokat!kozben ugy nez ki, egy "szep"nathat kapott el a jatszohazban es kozben meg a foga is...es meg nincs kilenc honapos, de mar harmadjara beteg :( adom a c vitamint meg oscillococcinumot, meg szivom az orrat es fajdalomcsillapitot is kapott!szep estet mindenkinek!!!

1 hónapos babám 2-2.5 óránként eszik nappal és éjjel is. Nem sok ez?

Legjobb válasz: Nem. Neki ez a jó. Az enyém meg óramûpontossággal szopott háromóránként éjjel-nappal, aztán három hónapos kora k9rül kezdte kicsit széjjelhúzni az étkezéseket. Nincs két egyforma baba. Az sem igaz, hogy pangana az anyatej a pocakjában és nem szabadna ráenni, uganis 45-50 perc alatt kiürül a gyomorból, mert az anyatej nagyon könnyen emészthetõ.

Nem. Neki ez a jó. Az enyém meg óramûpontossággal szopott háromóránként éjjel-nappal, aztán három hónapos kora k9rül kezdte kicsit széjjelhúzni az étkezéseket. Nincs két egyforma baba. Az sem igaz, hogy pangana az anyatej a pocakjában és nem szabadna ráenni, uganis 45-50 perc alatt kiürül a gyomorból, mert az anyatej nagyon könnyen emészthetõ.
Az enyém is igy evett az elején, késõbb kitolódott 3-3.5 órára.
Nem sok. Meg nagyon pici a gyomra nem is tudna annyit enni, hogy kibirja tovabb. Ritka amikor ennyi idosen kibirjak a 3-4 orat. De valtozni fog ne aggodj, ahogy az elottem levok is irtak. Kisfiam kb 4 honapos kora ota szopizik 4 orankent, most 6 honapos.

Eddig nagyon keveset ittam, de 2 napja figyelek rá, hogy meglegyen a 2 liter, így viszont óránként kell pisilnem?

Ez majd mérsékl?dni fog id?vel, ha hozzászokik a szervezetem az új folyadékmennyiséghez, ugye?

Legjobb válasz: Bocsi hogy belepofátlankodom engem is érdekel, de ez nállam is igy van. Hogy isznak meg 2-3 liter?t én egésznap a vécén ülnék

Bocsi hogy belepofátlankodom engem is érdekel, de ez nállam is igy van. Hogy isznak meg 2-3 liter?t én egésznap a vécén ülnék
Én meg nem tudom elhinni, hogy lehet napi 2 liternél kevesebbet meginni. Kivéve ha gyümölcsön élsz, akkor nem szóltam. Azért jársz budira mert a kiválasztó szerveid nem szoktak hozzá egy a nagyobb mennyiség leadásához. Idõvel meglesz. Bizonyos betegségek(prosztata megnagyobbodás, inkontinencia, gyulladás) esetén pedig orvoshoz kell fordulni, nem a folyadékbevitelt csökkenteni! Akár napi 10 litert is megihatsz, de fontos hogy a nagy része ne sima víz, és ne cukros üdítõ legyen! Ha 10-15 liter sima vizet nagyon rövid idõn belül(1-2 óra alatt) megiszol, abba már bele lehet halni, nem vicc! Én nyári melóban megiszok 6 liter vizet 3-4 óra alatt, közben izzadok, de a végén már megfájdul a fejem. Nem kicsit, nagyom! Nem a melegtõl, hanem a túl sok víz miatt.
A kérdező hozzászólása: Hú, melegben nem szabad sima vizet inni ilyen mennyiségben! Nézz utána a vízmérgezésnek.
A kérdező hozzászólása: Ja, te is ugyanarról írtál, csak telefonról néztem és a fele válaszod lemaradt. :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!