Találatok a következő kifejezésre: 2 évig vagy GYED van (15 db)

2 évig GYES vagy GYED van? A 70%-ot a nettó vagy bruttó fizetésből vonják le?

Legjobb válasz: Ha a szülést megelõzõ két évben van 180 nap bejelentett munkaviszonyod, akkor kérhetsz gyedet, amit 2 évig kapsz, majd 1 évig gyest. A gyed mértéke a bruttó bér 70%-a, maximum 91700,- Forint/hó.

Ha a szülést megelõzõ két évben van 180 nap bejelentett munkaviszonyod, akkor kérhetsz gyedet, amit 2 évig kapsz, majd 1 évig gyest. A gyed mértéke a bruttó bér 70%-a, maximum 91700, - Forint/hó.
Az elõzõ hozzá szólóhoz csatlakoznék ami abszolut így van, csak a szülés elõtti megelõzõ év átlagát veszik, és a gyed maximum 2008-tõl 96600 lessz.Ami a baba 2.életévéig jár, utána már csak gyest kapsz 1 évig. sok sikert 22hetes kismama

Az ex tervbe vette hogy felneveli gyerekünket.2 év alatti jelenleg. Van saját lakásom, autóm, igaz gyed-en vagyok, de a család támogat. Nem vagyok elmebajos, alkoholista vagy gyogyifüggő. Megteheti bármely úton? Tiszta ideg vagyok, az eszem megáll!

Legjobb válasz: van egy rozzant autóm, egy lakás a nevemen, mégis mikor a férjem egy veszekedés után nagy hévvel elment az ügyvédhez, h az alig fél éves gyerekünket õ fogja nevelni, az ügyvéd egyszerûen csak azt mondta neki, h felejtse el.....a magyar jog nem igazán áll az apák mellett.....bár van itt ellenpélda is, de én már nem nagyon aggódom emiatt, akkor én is sík ideg voltam!!!

van egy rozzant autóm, egy lakás a nevemen, mégis mikor a férjem egy veszekedés után nagy hévvel elment az ügyvédhez, h az alig fél éves gyerekünket õ fogja nevelni, az ügyvéd egyszerûen csak azt mondta neki, h felejtse el.....a magyar jog nem igazán áll az apák mellett.....bár van itt ellenpélda is, de én már nem nagyon aggódom emiatt, akkor én is sík ideg voltam!!!
A kérdező hozzászólása: Most látom volt ma egy ilyen kérdés. Nem én tettem fel. Bíróságon kérem a gyerekelhelyezést. Tényleg ítélhetik az apának?
Ha neki is van lakása, autója, rendezett élte, és a gyerek közös, akár ítélheti a bíróság neki is a gyermeketeket. De a magyar bíróság nem fog apának gyereket ítélni, ha az anya megfelelõ körülményeket biztosít a neveléshez.
A kérdező hozzászólása: köszönöm!
Nincs eselye, nyugi!!!
A kérdező hozzászólása: köszi. terry black-nek hiszi magát...
Menjetek a bíroságara ott több vizsgálat kideriti hogy jobb melyik szülõ van többet a gyerekel. Általában az anyuka kell fel a gyerkhez hajnalban így nála helyzik el a gyereket.
Ez nem csak Magyarországon, hanem az egész világon így van... mármint, hogy normáls esetben az anyának ítélik a gyereket. Nem véletlenül... 22/F
2 év alatti gyereknek az anyjára van szüksége még.Ezt mindenhol belátják.Természetesen, ha nincs gond az anyával.Ezt még a párom is belátná, ha bármi lenne velünk.(kopp-kopp-kopp) Nyugi rendezett körülmények közül nem ítélhetik az apának.

Jár-e gyed hogy ha 2 éven belül van 180 napom biztosítva, de jelenleg regisztrált álláskereső vagyok és csak gyermekvédelmi támogatást kapok. Így miből számolják ki a gyedet?

Legjobb válasz: Gyed csak akkor jár, ha biztosított vagy, vagyis dolgozol valahol, ahonnét elmész szülni; vagy dolgozol valahol, de táppénzen vagy. Ha az önkörmányzat utal ki segélyt, az után nem jár a gyed, csak a gyes. De ha mondjuk szülés elõtt bejelenteted magad valakivel 2 hónapra, akkor még elmehetsz utánna két hónap betegre, s akkor jár a gyed, de ennek úgy kell kijönnie, hogy a második hónapban mikor betegen vagy szülsz.

Gyed csak akkor jár, ha biztosított vagy, vagyis dolgozol valahol, ahonnét elmész szülni; vagy dolgozol valahol, de táppénzen vagy. Ha az önkörmányzat utal ki segélyt, az után nem jár a gyed, csak a gyes. De ha mondjuk szülés elõtt bejelenteted magad valakivel 2 hónapra, akkor még elmehetsz utánna két hónap betegre, s akkor jár a gyed, de ennek úgy kell kijönnie, hogy a második hónapban mikor betegen vagy szülsz.
A kérdező hozzászólása: Kösz a segítséget, csak akkor ez a két éven belüli 180 nap, ez mire jó ha csak akkor érvényes ha bejelentett munkahelyem van amikor szülök?Akkor minek fizettem két éven keresztül a TB-nek?Minek?Minek?
Sajnos január 01-tõl változott a törvény/hát nem a babák védelmére/, nem elég a 180 biztosított nap, hanem szülésig munkaviszony kell.Ha megvan a 180napod, valahol jelentesd be magad szülésig, s fizeted magad utána TB-t, mondd meg, csak így kapsz TGYS-t, s Gyedet.Sokan kénytelenek így csinálni, a Gyesbõl nem lehet megélni. Én is meghosszabbíttattam magamat, de nekem a fõnököm utolsó pillanatban azt mondta, fizeti utánam a járulékot.Nov.29-re vagyok kiírva, dec.31-ig van munkaviszonyom.Kitartás! Intézd!


Lejárt a TGYÁS-om és visszamentem dolgozni. Jelenleg a felhalmozott szabadságomat töltöm A Gyedet nem igényeltem, így van-e arra lehetőségem, hogy hogy amig a kisfiam be nem tölti a 2. évet addig elmehetek-e GYED-re vagy csak CYES-t kaphatok?

Legjobb válasz: Nem munka mellett csak gyest lehet, ha heti 30 óránál nem dolgozol többet. Esetleg az apuka mehet gyed-re ha akar, vagy ha nyugdíjas a nagyszülõ akkor õ mehet gyesre ha te heti 30 óránál többet dolgozól.

Nem munka mellett csak gyest lehet, ha heti 30 óránál nem dolgozol többet. Esetleg az apuka mehet gyed-re ha akar, vagy ha nyugdíjas a nagyszülõ akkor õ mehet gyesre ha te heti 30 óránál többet dolgozól.
A kérdező hozzászólása: Nem dolgoznák.Fizetés nélküli szabadságon lennék.A TGYS lejárta után már egyböl a régi szabadságon voltam, a GYED-et nem kaptam.
Ennek mi volt az értelme? Miért vetted ki most a szabikat, ha nem dolgozol??? El kellett volna menni gyedre, amikor a gyerek két éves, akkor kivenni a szabikat.
Elmehetsz. Kar volt kivenni a szabadságot elõre....
én sem értem, vagyis ha jól értem, tényleg kár volt most kivenni a szabadságot, a munkahelyen hogy hogy nem szóltak? úgy szokták, hogy a gyed/gyes lejárta után, mielõtt visszamegy dolgozni, akkor veszi ki a szabadságot, és mivel akkor már tulajdnoképpen munkaviszonyban van, nem kap se gyedet, se gyest. vagyis ahogy elõttem írták, ha dolgozol max heti 30 órát, gyest kaphatsz, vagy ha nem dolgozol, elmehetsz gyedre, ha jár, ha nem jár, csak gyest kaphatsz.
ugy tudom hogy csak gyest kaphatsz mert ugye elõtte nincs 180 nap mv
csak akkor kezdõdik minden elõlrõl ha 2 éven belül megszületik a 2. baba is, ha 1 nappal is késõb akkor már csak gyes
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszön az utolsó válaszolónak!
Én úgy tudom, hogy akkor megint kapod a TGYÁST majd a GYED-et, tehéát kezdõdik minden elõrõl, ahogy az elsõ szülésedkor volt. Mindegy, hogy második gyerek.
ez azt jelenti, hogy mire a babám 2 éves lesz, születni kell egy kistesónak, hogy "jól jöjjek ki"?Akkor idén õsszel nekünk is rá kell startolni :-)
igen
Szia! Én az OEP-nél megkérdeztem, mert mi is szeretnénk kistesót. Nekünk azt mondta az ügyintézõ, hogy ha van munkaviszonyom, akkor mindegy mikor születik a kistesó. Ha már az elsõvel GYESen vagyok, és akkor születik, le kell mondani a GYESt és ismét lehet igényelni a TGYÁSt, majd GYEDet. De ez azokra vonatkozik, akiknek van munkaviszonyuk, nem szûnt meg a munkahelyük közben, nem lettek elküldve, stb! Akiknek nincs, azt nem tudom, nem kérdeztem, mert engem nem érint.

A Gyes, Gyed igénylésnél, ha több munkahelyen dolgoztam a szülés előtti 2 évben, különböző fizetéseim voltak, kiválaszthatom, hogy melyikből számolják vagy van valami szabálya (pl. a szülést közvetlen megelőző fizetés)?

Legjobb válasz: A szülést megelõzõ év átlag keresetét veszik alapúl! Ha 2013-ban szülsz, akkor a 2012 Béred össze adják januártól decemberig, azt elosztják 12-vel, az lesz az átlag béred, és ennek a 70%-a lesz a gyeded

A szülést megelõzõ év átlag keresetét veszik alapúl! Ha 2013-ban szülsz, akkor a 2012 Béred össze adják januártól decemberig, azt elosztják 12-vel, az lesz az átlag béred, és ennek a 70%-a lesz a gyeded
A kérdező hozzászólása: És a Tgyást?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! Így már világos! :)

Munkanélküli vagyok és terhes. Meg vannak a biztosított napjaim az előző 2 évben. Ha egy rokonom bejelent, mennyi időt kell munkaviszonyban tölteni, hogy a gyed is járjon?

Legjobb válasz: A gyedhez két feltételt kell együttesen teljesíteni: a szülést megelõzõ kér évben 365 biztosított nap és a munkaviszony fennállása alatt kell szülni. A biztosított napok számába természetesen a hétvégék is beleszámítanak és nem kell folyamatosnak sem lennie. ( az egy vet több részletben is össze lehet szedni) A bejelentéssel arra kell vigyázni, hogy a munkaviszonyt úgy kell lepapírozni, hogy az valós munkaviszony legyen. Az OEP-nél is ismerik ezt a "trükköt" és utasítottak már el kérelmet munkajogi szabálytalanság miatt.

A gyedhez két feltételt kell együttesen teljesíteni: a szülést megelõzõ kér évben 365 biztosított nap és a munkaviszony fennállása alatt kell szülni. A biztosított napok számába természetesen a hétvégék is beleszámítanak és nem kell folyamatosnak sem lennie. ( az egy vet több részletben is össze lehet szedni) A bejelentéssel arra kell vigyázni, hogy a munkaviszonyt úgy kell lepapírozni, hogy az valós munkaviszony legyen. Az OEP-nél is ismerik ezt a "trükköt" és utasítottak már el kérelmet munkajogi szabálytalanság miatt.
ápr. 30tól 365 munkanapnak kell meglenni. Szóval a hétvégét ne számold bele. Eddig 180 volt, az sem kevés, de így meg....
Nagyon vigyázz ezzel a bejelentéssel, mert azokat az eseteket, amikor felmerül a gyanú, hogy csak az ellátás miatt lett valaki bejelentve, (márpedig egy szakember kiszúrja) azt ellenõrzik, és ennek akár komoly következménye is lehet rád, de a bejelentõ cégre nézve is.
Szia! Na én munkanélkülirõl mentem szülni. Csak azért írom mert szerintem az elõttem válaszolók nem igazán adtak kimerítõ választ, ebben nem sokat tudtál a kérdésed hasznára fordítani. NEm akarok ezzel megbántani senkit, csak ez a véleményem. Amíg munkanélküli vagy addig biztosított vagy. Tehát a gyed nem attól függ hogy van-e munkád vagy nincs, hanem hogy biztosított vagy-e a szülés idõpontjában. Nem tudom mennyi idõs terhes vagy, de ha a szülés idõpontja elõtti 42 napon belül szûnik meg a biztosítottságod akkor még jogosult vagy a gyedre, ha kiesik a 42 napból akár 1 nappal is csak a gyesre vagy jogosult. Mivel nem tudhatod pontosan hogy mikor fogsz szülni, így elég necces számolgatni meddig kell bejelentve legyél, de aki így csinálja annak a kiírt idõpontra kell 2 hetet rászámolni, hiszen max 2 héttel hordhatod túl a babád és abból a 42 napot visszaszámolni. Remélem tudtam segíteni :)
Nem.Gyed csak akkor jár, ha a szülés pillanatában van munkahelyed, vagy munkahely megszûnése, és a szülés közt nem telik el 42 napnál több.
Táppénzen addig lehetsz, ameddig a munkaszerzõdésed szól. Ha nem hosszabbítják meg a szerzõdésed, nem vagy tovább jogosult táppénzre. Tgyásra és gyedre jogosult vagy, mivel megvan a 365 biztosított napod a szülést megelõzõ 2 évben és járna is a gyerek 2 éves koráig. Viszont tgyás és gyed igényléséhez aktív biztosítással kell rendelkezni, vagyis élõ munkaviszonnyal vagy álláskeresési járadékon kell lenni. Tgyást még a biztosítás megszûnése után 42 nappal tudsz igényelni. Ha novemberben nem hosszabbítanak, akkor túlléped a 42 napot is, mivel gondolom március körül szülsz. November, decembert ki kellene valahogy húzni ellátás nélkül és januárban bejelentkezni álláskeresési segélyre, majd álláskeresési segélyrõl meg tudod igényelni a tgyást, akár a szülés elõtt 28 nappal. Lényeg, hogy a gyed igényléséhez is hagyj legalább 1 nap álláskeresési segélyes napot, mert ha a tgyás majd lejár, akkor vissza kell menni legalább 1 napra álláskeresésire, majd onnan a gyedet megigényelni. Sajnos más lehetõséget nem találok. Vagy persze másik munkahely, de tudjuk hogy ennek minimális az esélye.
Mikorra vagy kiírva?
A védettség csak addig él, amíg tart a szerzõdésed.Ha lejár, nem köteles hosszabítani.Viszont gyed csak akkor jár ha munkahelyed megszûnése és a szülés között nem telik el 42 napnál több.
A szerzõdés lejárta után már semmi kötelezettsége sincsen a munkahelynek, egyszerûen nem hosszabbít veled szerzõdést. Ez után már nem fog járni a táppénz. Táppénzen addig lehetsz amíg a szerzõdésed érvényes, de maximum annyi ideig lehetsz táppénzen amennyit már dolgoztál. (ha jól tudom) A gyed szerintem jár ha a 2 év folyamatos munkaviszony meg van.

Kisbabát várok és 1 éve nincs munkám, a szülés elötti 2 évben volt ledolgozva, bejelentett 180 napom akkor jár a gyed? Vagy hogyis van most ez?

Legjobb válasz: Ha a szülés elött közvetlenül kell a ledolgozott 180 nap akkor a 2 éven belült mire értik?

A kérdező hozzászólása: Ha a szülés elött közvetlenül kell a ledolgozott 180 nap akkor a 2 éven belült mire értik?
Én úgy értelmeztem a leírásból, hogy munkanélkülieknek csak abban az esetben jár, ha álláskeresési járadékban részesül a kismama. Egyébként meg 2 éven belül kell meglennie a 180 napnak, de nem feltétlenül egybe kell meglennie, lehet megszakítással is, nekem is úgy volt, de én a szülést megelõzõen be voltam jelentve 4 hónapig elõtte 1 évig munkanélküli, elõtte meg szintén volt munkaviszonyom. Tehát neked csak a gyes jár az én értelmezésem szerint a születendõ gyermek 3 éves koráig Összege fix amely jelenleg 28.500Ft. Ha még sem így van, akkor elnézést kérek.
ugyan ebben a cipõben járok, kb 1 éve nem dolgoztam és most babát várok, utána jártam nem fogok kapni gyedet szerintem te se. de beszélj a védõnõvel ez ügyben mert nekem õ segített ebben az ügyben, amugyis a szülést megelõzõen õ fog mindenrõl tájékoztatni
Sajnos nem fogsz kapni. Én az OEP-nél jártam utána, mert nekem sem egyszerû és ha a szülés napján nincs munkaviszonyod vagy azt nem a szülési szabi alatt mondták fel akkor nem jár, hiába van meg a 180napod.
Találtam még vmit, ez talán értelmesebb megfogalmazás: http://www.babazo.hu/bebi/20070518gyed.html oldalról "Vagyis, gyedet az az anya igényelhet, aki a szülés napját megelõzõ két éven belül legalább 180 napon keresztül biztosított volt, és ez a biztosítottsága a szülés napján is érvényben van, vagy az azt megelõzõ 42 napon belül szûnt meg. (Táppénzen lévõknél: 42 napon túl, de még a táppénz folyósításának ideje alatt, illetve annak megszûnését követõ 28 napon belül szült.)"
A szülés elõtt közvetlenül kell meglennie a 180 napnak.
A kérdező hozzászólása: Nekem a szülés elött megvan a 2 éven belüli ledolgozott 180 napom.Akkor van esélyem a gyedre?
szerntem kérdezd meg a munkanélküli központot hogy ha regisztrálod magad és kapsz járulékot akkor ugy lesz e gyeded.... hát ha.... sok sikert
Elõzõ vagyok! Várjatok csak, most jutott eszembe, hogy 2008. jan. 1-jétõl nem lehet munkanélkülirõl gyedre menni. Ezt most hozták be. Ez tuti. De talán lehet hogy tgyás azért járna még. Ezt mindenképp érdeklõdd meg! Persze nem biztos! Amint az elõbb is írtam, azért kerestem a tgyást elõbb is, mert vhol láttam, vmi jogi fórumban, hogy valamiért a tgyás még járt neki, mert ahhoz meg volt neki ami kellett, de aztán csak gyes. De hát ez is több lenne mint a semmi.

A teherbeesés előtti 2 évben 11 hónap munkaviszonyom van (megvan a 180 nap), most nem dolgozom, nem vagyok biztosított, 3 hónapos terhes vagyok, jár majd a gyed?

Januárban lejár a munkanélkülim is,de júniusra vagyok kiírva.

Legjobb válasz: Úgy tudom, hogy a szülés elõtti 180 napot vizsgálják amibe nincs benne a táppénz(mert ez nem bérjövedelem).Úgy tudom a munkanélkülibõl is vonnak egészségjárulékot, így az is biztosítási jogviszonynak számít és jár utána gyed.

Úgy tudom, hogy a szülés elõtti 180 napot vizsgálják amibe nincs benne a táppénz(mert ez nem bérjövedelem).Úgy tudom a munkanélkülibõl is vonnak egészségjárulékot, így az is biztosítási jogviszonynak számít és jár utána gyed.
Szióka! Legjobb tudomásom szerint fog járni neked, hiszen a teherbe esésed elõtt megvolt a 180 nap bedolgozott munkaviszonyod.Sõt a munkanélküli is biztosításban töltött idõnek számít, mivel adót vonnak tõled.
Szia. Én dolgoztam ez év augusztus 31.-ig 2 évet. Aug. 31-tõl november 25-ig voltam munkanélküli és azt mondták, hogy nem fog járni a GYED ha nem dolgozom. Szerencsém van, mert nov. 26-tól felvettek dolgozni 6 hónapra. De én csak 3 hónapot dolgozok és 3 hónap táppénzen leszek, mert most vagyok 3 hónapos és június 1-re vagyok kiírva. Így fog járni a GYED, amúgy én sem kaptam volna.
Sajnos van egy olyan érzésem, hogy nem fog járni. 180 nap folyamatos biztosított viszony szükséges, megszakítás nélkül, kérdezz utána azért, hátha van valami kiskapu. Én is rengeteget szívtam emiatt, szerencsére rendezõdött. Nincs valami vállalkozó ismerõsöd? Gondolom tudod, miért kérdezem. Ha lejár a munkanélkülid, feltétlen be kell, hoy legyél jelentve valahová.
Én tudom, hogy a szülést megelõzõ 2 évben kell lennie 180 biztosított napnak, ami eredhet munkaviszonyból, fõiskolai viszonyból. Ha neked van 11 hónapnyi munkaviszonyod, akkor szerintem jár a legjobb tudomásom szerint, de a neten rákeresve a gyed-re minden kérdésedre megtalálod a választ.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!