Találatok a következő kifejezésre: 2 évig vagy GYED (61 db)

A TGYÁS után a GYED 2 év, vagy a gyerek 2 éves koráig jár? GYED mikortól számít? A munkaadóm közölte nem vehetem ki a maradék szabimat, majd ha visszamegyek GYES-ről akkor adják ki. Lehet ez?

Októberben szülök. Veszélyeztetett vagyok, április óta táppénz. A GYED a szülést megel?z? év átlagkeresetét veszi figyelembe, vagy az igénylést megel?z? évet? Azért kérdezem, mert a TGYÁS után a GYED-em már 2010-ben lesz igényelve, és ha ott a 2009-es jövedelmem veszik figyelembe akkor azt nagyon megszívtam a táppénz miatt. :(

Legjobb válasz: Vagyis a GYED-em alapja akkor az így is kevés táppénzem átlag 70%-a lesz? :(

A kérdező hozzászólása: Vagyis a GYED-em alapja akkor az így is kevés táppénzem átlag 70%-a lesz? :(
Kb. 5ször olvastam el a legutolsó hozzászólásodat, még mindig nem térek magamhoz. Ezért (is) tart ott az ország, ahol! Azt ugye tudod, hogy téged is lehúznak nem kevés pénzzel? Mert ha nem kellett volna megszakítanod a táppénzedet, akkor neked még a 70% járna a szülésig. Viszont mivel megszakítás van benne, így a kórházi tartózkodásokra 60%-ot kapsz, illetve kaptál, mert ez is csökkent aug. 1-el 50%-ra, és az aug. 1. utáni táppénzed is csak 60% a 70% helyett!
2. vagyok. Én már az elsõ mondatodnál leragadtam: mi az, hogy havonta meg KELL szakítanod a táppénzt??? Most akkor vagy veszélyeztetett terhes vagy vagy nem. Ki tart táppénzen (háziorvos v. nõdoki)? És azt sem értem, hogyan járnál így jobban - hiszen a kórházi tartózkodás eleve 60%-os táppénz volt, most ez is lecsökkent 50%-ra. Hol dolgozol?
Úgy egyébként a szabadság kiadásáról: A szabadságot a munkáltató adja ki - a munkavállaló kérést csak figyelembe veheti, viszont az egynegyedét akkor kell kiadnia, amikor a munkavállaló kéri. Ezt a szabi tervezett idõpontja elõtt legkésõbb 15 nappal be kell jelenteni.
A kérdező hozzászólása: Bács-Kiskun egyik kórháza. Inkább nem részletezném, mert még valaki felismer....:( Igen, elõször elmegyek terhestanácsadásra ahol megkapom a táppénzes javaslatot. (fél nap ücsörgés) Ez után mivel aznap már nem érek a háziorvoshoz oda másnap megyek a háziorvoshoz, viszem a papírt. Ezt kétszer. Harmadjára, megint tanácsadás, megbeszélem a befekvést. Ez után kórház, betegfelvétel. Kiskönyvelkobzás. Ha szerencsém van akkor még aznap eljutok a háziorvoshoz is, ha nem akkor másnap. Ez után egy hét múlva vissza, zárójelentés átvétel (várakozás), majd megint a háziorvos leadni a zárót. Természetesen mindezeket úgy hogy veszélyeztetett vagyok, és autoznom kell 20 percet hogy beérjek a városba, és bosszant hogy látom az összeget mennyiért "láttak el". :(
Lehet, egy kicsit félreérthetõ voltam, sorry. Nem a "képedet szeretnénk körbeordítani" csak egyszerûen ámulok-bámulok, hogy milyen helyzetek vannak... És bár nem én vagyok az érintett, maximálisan átérzem a felháborodásodat. Meg bevallom õszintén, én már nem is értem. A nõdokid táppénzen tartana, ezzel szemben a háziorvosod 30 naponta megszakítja a táppénzt, mintha kórházban lennél? És végigcsináltatják veled a kórházi betegfelvételt stb.? Remélem rosszul értem, mert ez a pofátlanság netovábbja... Azt azért írd már meg légy szíves, hogy helyileg hol van ez, mert engem már nagyon érdekel. Üdv: 2.
A kérdező hozzászólása: Hát igen, a TB kassza lenyúlása...ha most csinálok belõle egy nagy botrányt az életbe nem tehetem be a lábam a kórházba nálunk, a háziorvosomhoz sem. :(
A kérdező hozzászólása: A per, az azt jelenti, hogy veszélyeztetett vagyok: NEM AZÉRT MERT NINCS KEDVEM DOLGOZNI.Ezt nem részletezem. Tehát ha szabimat kivenném, vagy visszamennék pár napra, és akkor történik velem valami baj (a babával, elvetélek stb..) akkor a munkahelyet és az orvosom is beperelhetném. Ezért nem is enged a nõgyógyászom el. A javaslatot én viszem a nõgyógyásztol a háziorvosnak két hetente. Igen, nálunk így járja. Most mit tegyek? Költözzek el vagy mi a fene? Más városba legyen a háziorvosom is? Pont így szülés elõtt nem szeretnék kekeckedni a kórházzal sem. Ez van, ezt kell szeretni. Én ezt az egyik hozzászólónak írtam, nem azért hogy körbeordítsátok a képemet hogy milyen hülye vagyok. Nem tudom, más mit tenne a helyemben.
A kérdező hozzászólása: Utolsó: képzeld, nálunk az a módi, hogy a táppénzt havonta meg kell szakítanom, csak így lehetek táppénzen. Vagy havonta kiveszek szabit, vagy befekszem a kórházba, de a lényeg, hogy meg legyen szakítva. A munkáltatóm persze nem adja ki a szabim, sõt hogy is lehetne, hiszen ha bármi történne velem akkor óriási pert lehetne a nyakukba akasztani, sõt az orvosomra is. Marad a kórházba fekvés papíron. Persze az ellátás annyi egy hétre mint a tp-m kétszerese, amit igénybe sem vettem. Leszakad a p...fám. Nem tudom az OEP ehhez mit szól. Az orvosasszisztens szerint ezt õk találták ki. Érdekes, mert más városban ilyet még nem is hallottak.
A kérdező hozzászólása: Ú de jó. Köszönöm, ez megnyugtató. Már kezdtem magam felhúzni. Akkor az átlagkereset, az elsõ 3 hónap nekünk ugye? Jan-márc átlagkeresetet fogják figyelembe venni. Boldog babavárást neked is! Üdv: 29 hetes
Szia! Ugyanebben a helyzetben vagyok. Én is okt. vége, nov. eleje fele szülök és április óta vagyok táppénzen. A táppénzed nem lesz alapja a GYED-nek, mivel az is egy ellátási forma. Ellátás nem képezheti ellátás alapját, tehát a szülést megelõzõ évben kapott átlagkereseted képezi a GYED alapját. A GYED-et a pici fél éves korától 2 éves koráig kapod. A szülés napjától (vagy azt megelõzõen 28 nappal) elmehetsz szülési szabadságra, ami alatt a TGYÁS-t fogod kapni. Ez a baba fél éves koráig jár. Boldog babavárást és könnyû szülést 27 hetes kismama
A kérdező hozzászólása: Igen tudom, de már csak egy hónap, utána TGYÁS. Hála az égnek.

Gyedet csak akkor kap vki, ha folyamatosan be volt jelentve 1 évig a szülést megelőző 2 évben, vagy akkor is, ha ez az 1 év úgy jön össze, hogy pl. dolgozom 2 hónapot, aztán 7et, aztán mondjuk még 4et, de ezek között volt szünet is?

Legjobb válasz: Ha max 30 nap szünet volt, de az is bejelentve munkanélkülin, akkor jó. De ilyenkor is csak akkor jár, ha az igénylés pillanatában munkaviszonyban állsz.

Ha max 30 nap szünet volt, de az is bejelentve munkanélkülin, akkor jó. De ilyenkor is csak akkor jár, ha az igénylés pillanatában munkaviszonyban állsz.
A kérdező hozzászólása: Köszi!
Az elsõ nem jól írja. A gyedhez szükséges biztosítotti idõ nem kell folyamatos legyen. Akkor is megvan a 365 nap, ha dolgoztál 5 hónapot, aztán egy évet nem, és a szülésig még 7 hónapot dolgozol. Annyi a lényeg, hogy a szülés napjától visszafelé számított 2 éven belül legyen meg 365 nap. Például ha 2013. december 15-én szülsz, akkor megvan a 365 nap akkor is, ha dolgoztál 2012. december 15-tõl szülésig, de akkor is, ha pl. dolgoztál 2011. december 15-tõl 2012. június 15-ig, majd utána 2013. június 1-tõl szülésig -tehát volt egy év szünet a biztosítotti idõben.
A kérdező hozzászólása: Juj komolyan?? Köszi! Ez tök jó! :) sokkal jobb hír :) már nagyon el voltam keseredve...
Nyugalom :) http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE.. 3. oldal, második bekezdés, vastagon kiemelve :D
3-nak van igaza!! Lehet benne megszakítás, akár 1 év is, csak a szülést megelõzõ 2 éven belül legyen meg a 365 biztosított nap. A 30 nap megszakítás nem erre vonatkozik!

Ahhoz hogy tgyást és gyedet kapjak folyamatos 360 nap munkaviszonynak kell lenni? Vagy csak az a lényeg hogy az elmúlt 2 évben, vagy a szülést előző évében legyen meg?

addig a napig kell bejelentve lennem amíg nem szülök meg?

Legjobb válasz: Nem, összesen 365 nap munkaviszonyra van szükség. Nem kell, hogy a szülés napjáig be legyél jelentve.

Nem, összesen 365 nap munkaviszonyra van szükség. Nem kell, hogy a szülés napjáig be legyél jelentve.
A kérdező hozzászólása: pedig azt hallottam hogy be kell a szülésig csak úgy kapok akkor nem kell oké :)
A kérdező hozzászólása: nem értem :( a gyed kalkulátor szerint Megvan a 360 napon ez 2010-2011 decemberig idén szülök eltartott gyerekek száma a családi kedv. igénybevételéhez :1 Bruttó bér az elõzõ évben megkeresett :8x 98000= 784000ft elõzõ évben munkában töltött napok száma: 240 akkor 60.000ft lesz a gyesem? akkor csak számít hogy az elõzõ évben mennyit dolgoztam. nem?
A kérdező hozzászólása: ha kevesebb napot ütök be az elõzõ évre annál több gyedet kapok ez hogy van?
AZ elsõ válasz nem pontos, mert a szülés napján is kell legyen munkaviszonyod, ha gyedet akarsz. Ha hamarabb megszûnik a munkaviszony, mint ahogy megigényelhetnéd a tgyást (28 nappal kiírt idõpont elõtt), akkor a gyed már nem fog járni, és a tgyás is csak akkor, ha a szülést megelõzõen legfeljebb 42 nappal szûnt meg a munkaviszony. Értelemszerûen ekkor már gyed nem fog járni. Röviden, ahhoz, hogy gyedet kapj, legkorábban a szülés elõtti 28. napon szûnhet meg a jogviszonyod, vagyis a tgyás alatt. Hamarabb nem. Az ellátások összegénél nem a 365 napot kell nézni. (ja nem 360, ahogy írtad, hanem 365!). A 365 nap biztosításban töltött nap, az akármennyi lehet 365 felett, az összeg tekintetében ez lényegtelen. A gyed összegét mindig az igénylést megelõzõ évben elért bruttó jövedelembõl számolják, ami naptári év általában. vagyis ha dolgoztál 2011-ben, akkor 2011.01.01-2011.12.31 között keresett béred lesz az alap. (ezt még lehet bonyolítani, mert csak akkor van így, ha a fent említett naptári évben volt 180 BÉREZETT napod (amikor bérjövedelmet kaptál), ha nemvolt, akkor az ellátások alapját másként kell kiszámítani.)
A kérdező hozzászólása: és az nem elég hogy nincs munkaviszonyom de fizetem magam után a járulékot vagy a tb-t?
A TGYÁS és GYED-nek KÉT alapfeltétele van: - a szülést megelõzõen legalább 365 nap munkaviszony (ebben az esetben a TGYÁS lejárta után még egy évig jár a GYED.), de jobb, ha 562 nap van meg, mert akkor a gyermek 2 éves koráig, tehát végig járna a GYED. - a szülés pillanatában, vagy max. elõtte 30 nappal megszûnõ biztosítotti jogviszony (és nem elég, hogy fizeted magad után a TB-t)
Utolsó: az nem 30, hanem 28. Nem, nem elég. A magad utáni tb fizetés csak és kizárólag eü. ellátásra jogosít.


Hol tudnám megnézni h az új kormány visszahozta e már a 2 év gyed-1 év gyest? Nem vagyok politikában járatos.

Legjobb válasz: 2. köszönjük. De ebbõl nem derül ki számomra, hogy két év lesz a gyed, és egy év a gyes? Vagy pedig egy év a gyed továbbra is?

A gyereknek SEMMIKÉPP se kell egy évesen ezért bölcsibe mennie, hiszen a gyed minimum 1, 5 éves koráig jár az anyukának (fél év TGYÁS, majd 1 év gyed a minimum idõ). Ezt irtam az elõbb is. Tehát egész egyszerûen nem igaz, hogy a gyereket 1 évesen ezért bölcsbe kellene adni. Tehát valami sántit a sztoriban. Fogalmazhatnék egyszerûbben is, egy szóval, de hát igy is kritika érte a stilusomat, ezért nem teszem. Utolsónak: nem haragszom, de mivel én se minõsitettelek téged, ezért te se tedd ezt velem.
1. vagyok. köszönöm én is. Azért ment volna a sógornõmék kicsije 1 évesen bölcsibe, mert ha maradt volna ez a felállás (egy év gyed, és egy év gyes) akkor a gyes miatt vissza kellett volna menjen dolgozni. (most max. gyed-et kap, és valljuk be nem mindegy, meddig kapja, egy , vagy két évig). :)
No, vagyük sorra. Még nem szavazták meg, de januárig meg fogják szavazni. A gyed ugyanúgy lesz, mint eddig, nem változik. Nem egy év, hanem attól függ, hogy mennyi munkaviszonyod van elõtte, attól függõen 1-1, 5 év. Két év sose volt, hiszen fél év TGYÁS jár elõtte... Amikor már nem jár a gyed, onnantól fog járni a gyes 3 éves korig. Az elsõtõl kérdezem, hogy miért menne a gyerek 1 évesen bölcsibe??? A gyed, ha jár, akkor min. a gyerek 1, 5 éves koráig jár, de ha nem, akkor is jár a gyes jelenleg is a gyerek 2 éves koráig. Szóval az õ helyzetük ettõl a törvénytõl nem fog semmit változni, a gyes jelenleg is jár nekik még min. 1 évig és a gyed is jár nekik jelenleg is (ha jár), min. még fél évig. Szóval ez elég szar duma hogy ezért megy a gyerek bölcsibe egy évesen...
A gyed attól függ mennyi idõt dolgoztál elõtte.Ha megvan a munkaviszony akkor 2 év gyed, és 1 év gyes jár.
2. köszönjük. De ebbõl nem derül ki számomra, hogy két év lesz a gyed, és egy év a gyes? Vagy pedig egy év a gyed továbbra is?
OFF: Tehát akkor akinek most jár a fél év tgyás, a másfél év gyed, az még kap majd 1 év gyest is? (februárban jár le a tgyásom.)
Mármint ha ténylegesen elfogadják a javaslatot.
04.47es vagyok, bocsi a tgyás kiment a fejembõl, tehát igen 2 éves koráig van a gyed, és utána 1 év a gyes.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm.
07:29-es, a stílusod azért megmutatja, valójában milyen ember is lehetsz. Bár számomra, aki így válaszol egy idegennek egy normális kérdésre, az nem is tartozik az "ember" kategóriába, ne is haragudj.
Szia, én a hirkereso.hu -t olvasom mindennap, de még nem láttam, hogy visszahozták volna. Engem ugyan nem érint, de a testvéreméket már igen, én is kíváncsi vagyok nagyon. Ha nem hozzák vissza, kicsijük egy évesen bölcsibe megy :(((

A GYED megítélésekor beleszámít a 4 évvel ezelött megszerzett érettségi évek és a 2 és fél évvel ezelött megszerzett felsőfokú szakképesítéses évek is? Vagy csak akkor ha a szülést megelőző 2 éven belül végeztem?

3 év volt az érettségi, utána 2 év nappali tagozatos fels?fokú szakképesítés. Jelenleg dolgozom.

Legjobb válasz: Csak a 2 éven belüli dolgok számitanak. Ha a szülés elõtti 2 évben nem dolgoztál min. egy évet, akkor nem kapsz gyedet.

Csak a 2 éven belüli dolgok számitanak. Ha a szülés elõtti 2 évben nem dolgoztál min. egy évet, akkor nem kapsz gyedet.

2 évig GYES vagy GYED van? A 70%-ot a nettó vagy bruttó fizetésből vonják le?

Legjobb válasz: Ha a szülést megelõzõ két évben van 180 nap bejelentett munkaviszonyod, akkor kérhetsz gyedet, amit 2 évig kapsz, majd 1 évig gyest. A gyed mértéke a bruttó bér 70%-a, maximum 91700,- Forint/hó.

Ha a szülést megelõzõ két évben van 180 nap bejelentett munkaviszonyod, akkor kérhetsz gyedet, amit 2 évig kapsz, majd 1 évig gyest. A gyed mértéke a bruttó bér 70%-a, maximum 91700, - Forint/hó.
Az elõzõ hozzá szólóhoz csatlakoznék ami abszolut így van, csak a szülés elõtti megelõzõ év átlagát veszik, és a gyed maximum 2008-tõl 96600 lessz.Ami a baba 2.életévéig jár, utána már csak gyest kapsz 1 évig. sok sikert 22hetes kismama

Jár-e gyed hogy ha 2 éven belül van 180 napom biztosítva, de jelenleg regisztrált álláskereső vagyok és csak gyermekvédelmi támogatást kapok. Így miből számolják ki a gyedet?

Legjobb válasz: Gyed csak akkor jár, ha biztosított vagy, vagyis dolgozol valahol, ahonnét elmész szülni; vagy dolgozol valahol, de táppénzen vagy. Ha az önkörmányzat utal ki segélyt, az után nem jár a gyed, csak a gyes. De ha mondjuk szülés elõtt bejelenteted magad valakivel 2 hónapra, akkor még elmehetsz utánna két hónap betegre, s akkor jár a gyed, de ennek úgy kell kijönnie, hogy a második hónapban mikor betegen vagy szülsz.

Gyed csak akkor jár, ha biztosított vagy, vagyis dolgozol valahol, ahonnét elmész szülni; vagy dolgozol valahol, de táppénzen vagy. Ha az önkörmányzat utal ki segélyt, az után nem jár a gyed, csak a gyes. De ha mondjuk szülés elõtt bejelenteted magad valakivel 2 hónapra, akkor még elmehetsz utánna két hónap betegre, s akkor jár a gyed, de ennek úgy kell kijönnie, hogy a második hónapban mikor betegen vagy szülsz.
A kérdező hozzászólása: Kösz a segítséget, csak akkor ez a két éven belüli 180 nap, ez mire jó ha csak akkor érvényes ha bejelentett munkahelyem van amikor szülök?Akkor minek fizettem két éven keresztül a TB-nek?Minek?Minek?
Sajnos január 01-tõl változott a törvény/hát nem a babák védelmére/, nem elég a 180 biztosított nap, hanem szülésig munkaviszony kell.Ha megvan a 180napod, valahol jelentesd be magad szülésig, s fizeted magad utána TB-t, mondd meg, csak így kapsz TGYS-t, s Gyedet.Sokan kénytelenek így csinálni, a Gyesbõl nem lehet megélni. Én is meghosszabbíttattam magamat, de nekem a fõnököm utolsó pillanatban azt mondta, fizeti utánam a járulékot.Nov.29-re vagyok kiírva, dec.31-ig van munkaviszonyom.Kitartás! Intézd!

Hogy lesz a gyed? Igaz, hogy ha 2. babát szeretnénk, akkor 2 éven belül meg kell születnie, hogy tovább kapjam a gyedet, vagy különben két baba közt vissza kell mennem dolgozni?

Novembert?l fogom kapni a gyedet, most tgyást kapok. Határozott idej? szerz?désem volt, pont szülés után egy hónappal járt le.

Legjobb válasz: Szia! A kérdés az, hogy folytatólagosan kaphatod-e a gyedet úgy a második babára, hogy nincs élõ munkaviszonyod? A válasz nem. Mivel a szerzõdésed lejár a szülés után egy hónappal (vagyis a tgyás idõszakában), ezért te a mostani babával is már csak passzív jogon kaphatod a gyedet. Az összegben ez nem okoz változást, viszont a passzív gyed nem ad olyan biztosítási jogviszonyt, amit majd egy késõbbi ellátásnál figyelembe vehetnek. Szóval akármikor születik a tesó, nem fogsz vele gyedet kapni, csak ha visszamész dolgozni.

Szia! A kérdés az, hogy folytatólagosan kaphatod-e a gyedet úgy a második babára, hogy nincs élõ munkaviszonyod? A válasz nem. Mivel a szerzõdésed lejár a szülés után egy hónappal (vagyis a tgyás idõszakában), ezért te a mostani babával is már csak passzív jogon kaphatod a gyedet. Az összegben ez nem okoz változást, viszont a passzív gyed nem ad olyan biztosítási jogviszonyt, amit majd egy késõbbi ellátásnál figyelembe vehetnek. Szóval akármikor születik a tesó, nem fogsz vele gyedet kapni, csak ha visszamész dolgozni.

2011. áprilisra várjuk az első babánkat. Tgyás, gyed, gyes téren teljesen tájékozatlanok vagyunk. Azt tudom, hogy csak 2 év. De mi jár ezekre az időkre, és mennyi Ft? Nettó 110. 000 Ft kapok havonta. Több, mint 4 éve dolgozok.

Legjobb válasz: Tgyást, majd gyedet fogsz kapni. Mindkettõt meg kell igényelned. A tgyás 168 napig jár, a gyed pedig a kicsi két éves koráig. Az összegeket itt tudod kiszámolni: http://adozona.hu/kalkulator_tgyas_gyed_gyes.aspx

Tgyást, majd gyedet fogsz kapni. Mindkettõt meg kell igényelned. A tgyás 168 napig jár, a gyed pedig a kicsi két éves koráig. Az összegeket itt tudod kiszámolni: http://adozona.hu/kalkulator_tgyas_gyed_gyes.aspx
Összegek: TGYÁS és gyed a béred 70%-a, a TGYÁSból kevesebb dolgot vonnak, igy az nettõban több lesz. TGYÁS 168 napig, megigényelhetõ már szülés elõtt 28 nappal, de legkésõbb a szülés napjától azt kapod) utána a gyerek 2 éves koráig GYED. A harmadik évre kapni fogsz gyest, mert addigra visszahozzák megint. Már ha nem akarsz majd visszamenni dlgozni esetleg, mert a tervek szerint 6 órában lehet majd csak gyes mellett dolgozni.

Honnan számolják a 2 évet (365 nap bejelentettet), hogy gyedet kapjak, a szülés napjától vagy naptári évet?

Pl.:ha 2011.nyarán szülnék.

Legjobb válasz: Jelenleg gyeden vagyok, a gyed és a tgyás is beleszámít a 365 napba? köszönöm az eddigi választ

A kérdező hozzászólása: Jelenleg gyeden vagyok, a gyed és a tgyás is beleszámít a 365 napba? köszönöm az eddigi választ
Bocsi amiért beleszólok, de a táppénz és a gyes is beleszámít?
A szülés napját megelõzõ 365 nap biztosítási jogviszony kell a gyed-hez és tgys-hez.
Igen, én úgy tudom beleszámít, sõt a táppénz és még az álláskeresési járadék ideje is.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!