Találatok a következő kifejezésre: 2 éven 180 (16 db)

2 éven belül 180 munkanapnak kell lennie a gyedhez, igaz? Melyik 180 napot választják ki és mi alapján?

Volt olyan hónap amikor 110000 volt a bruttóm és volt hogy minimálbér tehát 65000. Nah meg olyan is volt, hogy táppénzen voltam és akkor a táppénz összege nyilván alacsonyabb volt.. pl. most kb. 30000ra számítok táppénzre. Nekem a tbnél azt mondták, hogy a táppénz beleszámít, de a táppénz idején nem a táppézt veszik alapul, hanem a bruttó bért amivel alkalmaz a munkáltató. Honnan tudhatom hogy mennyi lesz a táppénz. Én kb 45000re számítok. Reális ez? Ért valaki ehhez vagy ez túl összetett és bonyolúlt kérdés???

Legjobb válasz: Mindez attól függ hogy mikor mész gyts re mert ha idén akkor az elõzõ év átlagát fogják nézni.Pl: 2007 ben be voltál jelentve végig akkor kiszámolod az év átlagát és annak veszed a 70 % át annyi lesz a gyesed de elõtte lesz az anyasági ami ugyancsak 180 nap és ahoz nézik a gyes elõtti 180 nap átlagát és annak a 100 %-át kapod .fél év után pedig jön a gyes.Az a lényeg hogy be voltál jelentve a gyes elõtti 180 napon.

Mindez attól függ hogy mikor mész gyts re mert ha idén akkor az elõzõ év átlagát fogják nézni.Pl: 2007 ben be voltál jelentve végig akkor kiszámolod az év átlagát és annak veszed a 70 % át annyi lesz a gyesed de elõtte lesz az anyasági ami ugyancsak 180 nap és ahoz nézik a gyes elõtti 180 nap átlagát és annak a 100 %-át kapod .fél év után pedig jön a gyes.Az a lényeg hogy be voltál jelentve a gyes elõtti 180 napon.

Kisbabát várok és 1 éve nincs munkám, a szülés elötti 2 évben volt ledolgozva, bejelentett 180 napom akkor jár a gyed? Vagy hogyis van most ez?

Legjobb válasz: Ha a szülés elött közvetlenül kell a ledolgozott 180 nap akkor a 2 éven belült mire értik?

A kérdező hozzászólása: Ha a szülés elött közvetlenül kell a ledolgozott 180 nap akkor a 2 éven belült mire értik?
Én úgy értelmeztem a leírásból, hogy munkanélkülieknek csak abban az esetben jár, ha álláskeresési járadékban részesül a kismama. Egyébként meg 2 éven belül kell meglennie a 180 napnak, de nem feltétlenül egybe kell meglennie, lehet megszakítással is, nekem is úgy volt, de én a szülést megelõzõen be voltam jelentve 4 hónapig elõtte 1 évig munkanélküli, elõtte meg szintén volt munkaviszonyom. Tehát neked csak a gyes jár az én értelmezésem szerint a születendõ gyermek 3 éves koráig Összege fix amely jelenleg 28.500Ft. Ha még sem így van, akkor elnézést kérek.
ugyan ebben a cipõben járok, kb 1 éve nem dolgoztam és most babát várok, utána jártam nem fogok kapni gyedet szerintem te se. de beszélj a védõnõvel ez ügyben mert nekem õ segített ebben az ügyben, amugyis a szülést megelõzõen õ fog mindenrõl tájékoztatni
Sajnos nem fogsz kapni. Én az OEP-nél jártam utána, mert nekem sem egyszerû és ha a szülés napján nincs munkaviszonyod vagy azt nem a szülési szabi alatt mondták fel akkor nem jár, hiába van meg a 180napod.
Találtam még vmit, ez talán értelmesebb megfogalmazás: http://www.babazo.hu/bebi/20070518gyed.html oldalról "Vagyis, gyedet az az anya igényelhet, aki a szülés napját megelõzõ két éven belül legalább 180 napon keresztül biztosított volt, és ez a biztosítottsága a szülés napján is érvényben van, vagy az azt megelõzõ 42 napon belül szûnt meg. (Táppénzen lévõknél: 42 napon túl, de még a táppénz folyósításának ideje alatt, illetve annak megszûnését követõ 28 napon belül szült.)"
A szülés elõtt közvetlenül kell meglennie a 180 napnak.
A kérdező hozzászólása: Nekem a szülés elött megvan a 2 éven belüli ledolgozott 180 napom.Akkor van esélyem a gyedre?
szerntem kérdezd meg a munkanélküli központot hogy ha regisztrálod magad és kapsz járulékot akkor ugy lesz e gyeded.... hát ha.... sok sikert
Elõzõ vagyok! Várjatok csak, most jutott eszembe, hogy 2008. jan. 1-jétõl nem lehet munkanélkülirõl gyedre menni. Ezt most hozták be. Ez tuti. De talán lehet hogy tgyás azért járna még. Ezt mindenképp érdeklõdd meg! Persze nem biztos! Amint az elõbb is írtam, azért kerestem a tgyást elõbb is, mert vhol láttam, vmi jogi fórumban, hogy valamiért a tgyás még járt neki, mert ahhoz meg volt neki ami kellett, de aztán csak gyes. De hát ez is több lenne mint a semmi.

Ha megvan a 2 év alatt a 180 biztosított munkaviszonyom csak nem folyamatos és ha szeptembertől bejelentenének akkor megkapok minden ellátást (tgyás, gyed)?

Szeptember végére vagyok kiírva és sajnos id? közben megszünt a munkaviszonyom.

Legjobb válasz: Én úgy tudom összesen kell lenni 180 napnak a 2 év alatt.

Én úgy tudom összesen kell lenni 180 napnak a 2 év alatt.
A kérdező hozzászólása: köszi neked egyetlen válaszoló, de igy sajnos nem lettem okosabb.
elvileg megkapod, nem kell hogy folyamatos legyen


Ha megvan a 180 nap munkaviszonyom, akkor kaphatok a maximális 2 évig GYED-et, vagy csak fél évig?

Úgy tudom, a mostani kormány visszaállította, hogy 2 év GYED, utána GYES. De ha csak fél évet (180 napot) dolgoztam, jár a 2 év GYED nekem?

Legjobb válasz: Nem, még nem állította vissza a kormány 180 nap minimumra, még csak TERV!!!

Nem, még nem állította vissza a kormány 180 nap minimumra, még csak TERV!!!
A kérdező hozzászólása: De ha visszaállítja, akkor 180 nap munkaviszonnyal csak fél év jár, vagy 2 év?
Két év (az elején 5 és fél hónapig Tgyás jár, te lehet, hogy ezzel kevered a Gyed-et)??
Én nem olvastam a tervezetben olyat, hogy visszacsökkentenék a szükséges 365 napot. Szerintem nem fog megváltozni, marad a minimum 365 nap. Vagyis a 180 nappal nem leszel jogosult semmire.
Kedves utolsó válaszoló, amit írtál, az teljességgel kizárt:) Valamit biztosan félreértettél, mert a gyed sosem volt egy év, sem a 2010 májusa elõtti szabályozás szerint, sem az azutáni szabályozás szerint sem:)
csak a gyes-t állítja vissza 3 évre és a gyed marad 1 év tegnap voltam a tb-ben ott mondták
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!
Dehogynem, ha valakinek csak a minimum 365 napja volt meg, akkor egy évig járt / jár GYED. Mert behozták azt, hasonlóan a táppénzhez, GYED addig jár, ameddig jogviszonya volt valakinek. A másfél év GYEDhez, másfél év (vagyis itt leírták napra mennyi) biztosított jogviszony kell. Régen automatikusan másfél év volt, a gyermek két éves koráig, 180 nap jogviszonnyal.
Ha a minimális 365 napod van, akkor kb. a gyerek másfél éves koráig fogod kapni a gyedet, és utána a gyest. Ahhoz, hogy két éves koráig kapd nem 365, hanem 562 nap munkaviszony kell.
Nem. 360 nappal 360 napra leszel jogosult.
A kérdező hozzászólása: És 365 nappal 2 évre leszek jogosult?
A kérdező hozzászólása: Nem, nem keverem, csak azt hittem, hogy annyi napot maradhatok otthon, amennyit dolgoztam (max 2 év, ezen belül annyi), de ezek szerint, ha fél évet (180 nap) dolgoztam, akkor is 2 évig maradhatok otthon?
Ja, így értem. Kicsit félreérthetõ volt, bocsánat:)
365 nap az a 180
Nem 180, hanem 365. A szülést megelõzõ 2 éven belül kell lennie.
Nem bármikor, meg van szabva, hogy két biztosított idõ között mennyi telhet el (azt most nem tudom mennyi), és a munkaügyi központnál is regisztrálva kell lenni arra az idõre. És nem 180 nap, de ezt már leírták.
A kérdező hozzászólása: 2014 februàr 1-re vagyok kiìrva. 2011.12.29-2012.10.31-ig, és 2013.04.11-töl van munkaviszonyom. Most itt melyiket veszik alapul? December 20-ig tervezem, hogy dolgozom, mert ott amugy is leàllunk , és csak januàrba kezdenénk. Csak hogy tudjam, mikortòl lehet betegàllomànyba menni. Nem szeretnék elcsúszni ezen.
Ugyahogy leirták és a szülés idõpontjában is.
2012.febr. 1 és 2014. febr. 1 között kell meglennie a 365 biztosított napnak, aminek nem kell folyamatosnak lennie. Neked megvan a tgyáshoz és gyedhez a biztosított idõd, persze a szüléskor is munkahellyel kell rendelkezni. Januártól már elmehetsz tgyásra is, hiszen azt a szülés elõtt 28 nappal lehet már igényelni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm :)

A teherbeesés előtti 2 évben 11 hónap munkaviszonyom van (megvan a 180 nap), most nem dolgozom, nem vagyok biztosított, 3 hónapos terhes vagyok, jár majd a gyed?

Januárban lejár a munkanélkülim is,de júniusra vagyok kiírva.

Legjobb válasz: Úgy tudom, hogy a szülés elõtti 180 napot vizsgálják amibe nincs benne a táppénz(mert ez nem bérjövedelem).Úgy tudom a munkanélkülibõl is vonnak egészségjárulékot, így az is biztosítási jogviszonynak számít és jár utána gyed.

Úgy tudom, hogy a szülés elõtti 180 napot vizsgálják amibe nincs benne a táppénz(mert ez nem bérjövedelem).Úgy tudom a munkanélkülibõl is vonnak egészségjárulékot, így az is biztosítási jogviszonynak számít és jár utána gyed.
Szióka! Legjobb tudomásom szerint fog járni neked, hiszen a teherbe esésed elõtt megvolt a 180 nap bedolgozott munkaviszonyod.Sõt a munkanélküli is biztosításban töltött idõnek számít, mivel adót vonnak tõled.
Szia. Én dolgoztam ez év augusztus 31.-ig 2 évet. Aug. 31-tõl november 25-ig voltam munkanélküli és azt mondták, hogy nem fog járni a GYED ha nem dolgozom. Szerencsém van, mert nov. 26-tól felvettek dolgozni 6 hónapra. De én csak 3 hónapot dolgozok és 3 hónap táppénzen leszek, mert most vagyok 3 hónapos és június 1-re vagyok kiírva. Így fog járni a GYED, amúgy én sem kaptam volna.
Sajnos van egy olyan érzésem, hogy nem fog járni. 180 nap folyamatos biztosított viszony szükséges, megszakítás nélkül, kérdezz utána azért, hátha van valami kiskapu. Én is rengeteget szívtam emiatt, szerencsére rendezõdött. Nincs valami vállalkozó ismerõsöd? Gondolom tudod, miért kérdezem. Ha lejár a munkanélkülid, feltétlen be kell, hoy legyél jelentve valahová.
Én tudom, hogy a szülést megelõzõ 2 évben kell lennie 180 biztosított napnak, ami eredhet munkaviszonyból, fõiskolai viszonyból. Ha neked van 11 hónapnyi munkaviszonyod, akkor szerintem jár a legjobb tudomásom szerint, de a neten rákeresve a gyed-re minden kérdésedre megtalálod a választ.

A gyed-nél a 365 biztosított napba mennyi ideig számít bele a középiskolai tanulmányok után járó 180 nap? Én már 4 éve végeztem és nem tudom hogy még beleszámít e vagy sem. Vagy csak akkor ha a szülést megelőző 2 éven belül végeztem?

Legjobb válasz: A kérdés az, hogy a szülést megelõzõ két évben dolgoztál-e. Ha nem dolgoztál, csupán a négy évvel ezelõtti tanulmányaid képeznek biztosítási alapot, akkor nem beszélhetünk GYED-rõl esetedben, csak alanyi jogon járó GYES-rõl.

A kérdés az, hogy a szülést megelõzõ két évben dolgoztál-e. Ha nem dolgoztál, csupán a négy évvel ezelõtti tanulmányaid képeznek biztosítási alapot, akkor nem beszélhetünk GYED-rõl esetedben, csak alanyi jogon járó GYES-rõl.
4 év elteltével semennyire. A szülést megelõzõ 2 évben kell meglennie a biztositotti jogviszonynak, nálad ez csak munkával és álláskeresésivel lehet meg.

9 hetes kismama vagyok, jelenleg munkanélkülin, ami decemberben lejár. Megvan a szülés előtti 2 évben a 180 nap munkaviszonyom. Mi jár nekem és mi nem?

Legjobb válasz: Szia! El kell,hogy keserítselek.Semmi nem jár,csakis a gyes,ami 25000ft.Ez év januárban tett ilyen jót velünk ez a drága kormány.Én most júniusba a gyesbe szültem,tehát elõtte dolgoztam,de határozott szerzõdéssel.Persze amint megtudták,hogy terhes vagyok nem hosszabították meg a szerzõdésemet.De végig kihúztam táppénzen,igénybe vettem a passzív táppénzt is,majd bejelentkeztem a munkanélkülibe.De ellátást nem kaptam,mert arra az idõre már szültem.Akkor járt minden normálisan,most 2,5 éves volt a gyerekem mikor a másik megszületett,és közölték velem a tb-nél,hogy sem t-gyás.ra,sem gyed-re nem vagyok jogosult.Gondolhatod,hogy az agybaj megkerült.Munkanélkülirõl egyik sem vehetõ igénybe.Magyarul,a közel 20 éves munkaviszonyommal annyit kapok,mint aki életében egy órát sem dolgozott.Na ez a mi országunk,ide szüljünk gyereket. Ezután pedig,táppénzrõl sem lehet T-gyás-ra menni,hanem közvetlen a szülés elõtt kell meglenni a munkaviszonynak,amit még emelni is akarnak. Hát én is ebbe a helyzetbe kerültem,és nem tudok tenni semmit:((( Minden jót,üdv

Szia! El kell, hogy keserítselek.Semmi nem jár, csakis a gyes, ami 25000ft.Ez év januárban tett ilyen jót velünk ez a drága kormány.Én most júniusba a gyesbe szültem, tehát elõtte dolgoztam, de határozott szerzõdéssel.Persze amint megtudták, hogy terhes vagyok nem hosszabították meg a szerzõdésemet.De végig kihúztam táppénzen, igénybe vettem a passzív táppénzt is, majd bejelentkeztem a munkanélkülibe.De ellátást nem kaptam, mert arra az idõre már szültem.Akkor járt minden normálisan, most 2, 5 éves volt a gyerekem mikor a másik megszületett, és közölték velem a tb-nél, hogy sem t-gyás.ra, sem gyed-re nem vagyok jogosult.Gondolhatod, hogy az agybaj megkerült.Munkanélkülirõl egyik sem vehetõ igénybe.Magyarul, a közel 20 éves munkaviszonyommal annyit kapok, mint aki életében egy órát sem dolgozott.Na ez a mi országunk, ide szüljünk gyereket. Ezután pedig, táppénzrõl sem lehet T-gyás-ra menni, hanem közvetlen a szülés elõtt kell meglenni a munkaviszonynak, amit még emelni is akarnak. Hát én is ebbe a helyzetbe kerültem, és nem tudok tenni semmit:((( Minden jót, üdv
A családi pótlék, az egyszeri anyasági, és a gyes alanyi jogon jár mindenkinek sajnos.Annak is, aki soha nem dolgozott.Szerintem arra kíváncsi a kérdezõ, hogy a munkaviszonya után mi illeti meg még. Hát sajnos semmi, nálunk aki tisztességesen próbál dolgozni így jutalmazzák. 2 válaszoló.
- egyszeri anyasági támogatás: 60.000 Ft. - GYES, ami 20-onvalahány ezer FT. (GYED nem jár.) - családi pótlék: 11.000 Ft. - illetve ha 3-nál több gyerkõcötök van, akkor adójóváírás.
Szia! Úgy van, ahogy az elõttem írók leírták. Ha nincs a szülés idõpontjában munkaviszonyod, akkor sajna nem jár gyed, hiába van meg visszamenõleg a 180 napod. Mi is kénytelenek voltunk úgy csinálni, hogy a párom bejelentett, és vállaltuk a havi járulékfizetést, kb. 40.000. ft, mert a 180 napom nekem is meglenne, de a szülés idõpontjában már nem lenne munkaviszonyom, mivel már nem dolgozom annál a cégnél. Esetleg, ha van valami ismerõsöd, aki be tudna jelenteni, legalább az utolsó pár hónapra, az jó lenne.

Ha 2009 decemberben szülnék, és előtte lenne 180 nap munkaviszonyom, de az előtte lévő 2 évben is lenne, akkor melyik év átlagkeresetéből számítanák a gyedet? 2008 vagy 2009?

Ha most sikerült, december 12én szülnék... Viszont 2008 nov, dec passzív tp-n voltam 45 napig, majd álláskeresési támogtást kaptam febr-ig. El?tte meg rossz volt a bejelentettem:(

Legjobb válasz: 2008 ból. de elõbb várd meg terhes vagy e addig felesleges számolgatni.

2008 ból. de elõbb várd meg terhes vagy e addig felesleges számolgatni.
A számítás módja attól is függ, hogy a két munkaviszony között van-e megszakítás. Elméletileg tgyást a 2008. bérbõl. Gyedre csak 2010-ben leszel jogosult, azt a 2009. bérbõl számolják.

Jár-e gyed hogy ha 2 éven belül van 180 napom biztosítva, de jelenleg regisztrált álláskereső vagyok és csak gyermekvédelmi támogatást kapok. Így miből számolják ki a gyedet?

Legjobb válasz: Gyed csak akkor jár, ha biztosított vagy, vagyis dolgozol valahol, ahonnét elmész szülni; vagy dolgozol valahol, de táppénzen vagy. Ha az önkörmányzat utal ki segélyt, az után nem jár a gyed, csak a gyes. De ha mondjuk szülés elõtt bejelenteted magad valakivel 2 hónapra, akkor még elmehetsz utánna két hónap betegre, s akkor jár a gyed, de ennek úgy kell kijönnie, hogy a második hónapban mikor betegen vagy szülsz.

Gyed csak akkor jár, ha biztosított vagy, vagyis dolgozol valahol, ahonnét elmész szülni; vagy dolgozol valahol, de táppénzen vagy. Ha az önkörmányzat utal ki segélyt, az után nem jár a gyed, csak a gyes. De ha mondjuk szülés elõtt bejelenteted magad valakivel 2 hónapra, akkor még elmehetsz utánna két hónap betegre, s akkor jár a gyed, de ennek úgy kell kijönnie, hogy a második hónapban mikor betegen vagy szülsz.
A kérdező hozzászólása: Kösz a segítséget, csak akkor ez a két éven belüli 180 nap, ez mire jó ha csak akkor érvényes ha bejelentett munkahelyem van amikor szülök?Akkor minek fizettem két éven keresztül a TB-nek?Minek?Minek?
Sajnos január 01-tõl változott a törvény/hát nem a babák védelmére/, nem elég a 180 biztosított nap, hanem szülésig munkaviszony kell.Ha megvan a 180napod, valahol jelentesd be magad szülésig, s fizeted magad utána TB-t, mondd meg, csak így kapsz TGYS-t, s Gyedet.Sokan kénytelenek így csinálni, a Gyesbõl nem lehet megélni. Én is meghosszabbíttattam magamat, de nekem a fõnököm utolsó pillanatban azt mondta, fizeti utánam a járulékot.Nov.29-re vagyok kiírva, dec.31-ig van munkaviszonyom.Kitartás! Intézd!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!