Találatok a következő kifejezésre: 17 eves vagyok es nem tudom (51 db)

Van egy 24 éves pasim én 17 éves vagyok és nem tudom hogy mennyi időnek kéne letelnie hogy lefeküdhessek vele?

Legjobb válasz: Nem idõre megy. Ha úgy érzed, hogy nem csak egy numera lennél neki, és te is akarod, akkor jött el az ideje.

Nem idõre megy. Ha úgy érzed, hogy nem csak egy numera lennél neki, és te is akarod, akkor jött el az ideje.
24 órád van.
Ez a kérdés felesleges. Lefeküdhessek vele? Ha te most le akarsz feküdni vele, mond meg neki. Ha a partner még nem készült fel rá ne erõltesd. Hagyd, hogy megtörténjenek a dolgok. Nem akarok rosszindulatú lenni, komolyan, de én nem jósolok sok idõt ennek a kapcsolatnak. Fiatal vagy hozzá... Õ már felnõtt férfi, te pedig még gyerek vagy, bocs, de én így gondolom. Azért kívánom, hogy jól megértsétek egymás és mûködjön a dolog. :)
ha átlagba nézzük...kb olyan 1-2 hét.
A kérdező hozzászólása: köszi én nagyon szeretem õt és nem sietünk el semmit csak nem szeretném gáznak érezni magamat mellette
Bazzz..... Mi az hogy kell??? Te hülye vagy? Ez olyan hogy meddig kell fújni a forró levest mielõtt megeszed! Ez akarod-nemakarod kérdése! Ha meg a csávónak gondja van vele hogy kívánod és azonnal lefekszel vele, akkor jobb is hogy megszabadulsz egy ilyen sekélyes idiótától!!!!
Amíg igy irsz addig biztosan nem:D
Hamar a szuled nem, te legalabb vedekezz, ne add tovabb a genjeidet!
17 évesen adhatnál a helyesírásra. :D
Szépen tanulj meg helyesen írni, aztán helyesen beszélni (mert valószínûleg azt sem tudsz) és utána lehet szó csajozásról. De kérlek tégy meg valamit nekem, nekünk normális embereknek: Köttesd el magad, ne szaporodj!

Szálkásodni akarok. Régebben rendszeresen gyúrtam de semmire nem mentem.17 éves vagyok és 70-75kg. enni sokat nem tudok mert ha már kicsit sokat eszek fáj a gyomrom. és pénzem meg ilyen fehérje cuccokra nincsen. Mit ajánlatok?

Legjobb válasz: Lehet hogy azért nem mentél semmire mert rossz volt az étrend. Fehérje cucc nélkül is lehet eredmény, csak a lassabb. (gondolom itt a protein porra gondoltál, mint "cucc") Szálkásításnál minél több fehérjét kellene pedig bevinned, ha nem akarod azt a kis izmodat is elveszíteni. 17 éves vagy, mehetsz diákmunkára. Én is amiatt tudok húst venni, meg a többi dolgot, ami a fejlõdéshez elengedhetetlen. Amikor keveset ettem, én sem mentem semmire az edzéssel. :)

Lehet hogy azért nem mentél semmire mert rossz volt az étrend. Fehérje cucc nélkül is lehet eredmény, csak a lassabb. (gondolom itt a protein porra gondoltál, mint "cucc") Szálkásításnál minél több fehérjét kellene pedig bevinned, ha nem akarod azt a kis izmodat is elveszíteni. 17 éves vagy, mehetsz diákmunkára. Én is amiatt tudok húst venni, meg a többi dolgot, ami a fejlõdéshez elengedhetetlen. Amikor keveset ettem, én sem mentem semmire az edzéssel. :)
A kérdező hozzászólása: nyári gyakorlatom van. villanyszerelõnek készülök

17 éves vagyok, és úgy érzem kiégtem. Nincs sok értelme az életemnek, nem tudok boldog lenni. Mit tegyek ez ellen az érzés ellen?

Nem úgy érzem értelmetlennek az életem, hogy öngyilkos akarok lenni, vagy ilyesmi. Csak egyszer?en az eddigi életem csak bulizásról, pasizásról, és vásárlásról szólt. Sajnos kiskoromtól túlságosan el vagyok kényeztetve:( Már semmi nem okoz örömet. Régebben kaptam valamit, vagy elutaztunk valahova, és tök boldog voltam. Már csak nagyon ritkán érzem így...

Legjobb válasz: Akkor csinálj valamit ami boldoggá tesz. az én életem is unalmas volt szintén 17 éves vagyok.Nem csináltam semmit csak vagy a szobában ültem vagy a városban voltam a barátnõimmel és szintén pasizást meg vásárlás. Tiszta unalom volt az egész.Gondoltam feldobom az életemet. Ugyhogy elkezdtem kijárni a lovardába.Már elég régóta kijárok.Lovagolok,vannak ott barátok,néha szoktak bulik is lenni és soha nem unatkozok.Mindig kitalálnak valami hülyeséget :) Most majd szeretnék egy saját lovat.Mondták hogy nagyon jól lovagolok.Lehet hogy majd jövõre kapok egy versenylovat majd levizsgázok rajtengedélybõl és indulhatok a versenyekre. Szerintem te is kezdj el valamilyen sportot amit te is élveznél.

Akkor csinálj valamit ami boldoggá tesz. az én életem is unalmas volt szintén 17 éves vagyok.Nem csináltam semmit csak vagy a szobában ültem vagy a városban voltam a barátnõimmel és szintén pasizást meg vásárlás. Tiszta unalom volt az egész.Gondoltam feldobom az életemet. Ugyhogy elkezdtem kijárni a lovardába.Már elég régóta kijárok.Lovagolok, vannak ott barátok, néha szoktak bulik is lenni és soha nem unatkozok.Mindig kitalálnak valami hülyeséget :) Most majd szeretnék egy saját lovat.Mondták hogy nagyon jól lovagolok.Lehet hogy majd jövõre kapok egy versenylovat majd levizsgázok rajtengedélybõl és indulhatok a versenyekre. Szerintem te is kezdj el valamilyen sportot amit te is élveznél.
olvasd el a Titok c. könyvet.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a tanácsokat:)
en elkezdtem vivni. bejott :) a sport xtem jo 5let es az alakod is jo lesz, zabalhatsz nyugodtan :) de 17 evesen mar ne ugy kezdj neki h par ev mulva az olimpian leszel mert akkor csalodni fogsz. en 15 evesen kezdtem a vivast es mar az is keso volt. az ejtoernyozeshez ill. sikloernyozeshez viszont tokeletes korban vagy -marha erdekel. hihetetlen adag adrenalin es jofej banda garantalt :) ha rakapsz a repulesre, egy eletformava valik, az lesz az elso helyen :) a sportban mindig van ahova fejlodni ugyh nem fogod megunni, mindig lesznek uj celjaid. ha ez nem tetszik...elmehetsz dolgozni. kellokeppen lefaraszt es lesz sajat penzed, amirol teljes mertekben te rendelkezel. nagyon jo erzes. raadasul, ha el voltal kenyeztetve, megtanulod ertekelni a penzt es rajosz h mi a munka es milyen nehez annyit kikeresni amennyit 1 hetvegen siman elkoltottel azelott. igy talan majd ujra ormod fogod lelni a vasarlasban is :)
Túl könnyû az életed, valószínüleg mindent megkaptál erõfeszítés nélkül.. Nos, mi lenne ha saját lábra állnál? Dolgozzál! Tanulj keményen az iskolában, tanulj nyelvet! Végezz önkéntes munkát, sportolj! Számtalan mód van arra hogy kihívásokkal találkozz.
Tehetsz ez ellen, csak legyél kitartó! Nekem a leghatásosabb a jóga és nyelvek tanulása volt.Szerintem te is kezdd el valamelyiket!Annyi minden van a világban, annyi lehetõség van, szóval sok minden között választhat, nem vagy lemaradva semmirõl!
Menj és csinál valami diákmunkát. Nem lesz idõd gondolkodni, és értelme is lesz annak amit csinálsz.
Mikor 17 voltam nekem pl. az szerzett örömet, hogy megismerkedtem olyan vallásos kb. velem egyidõs fiúkkal/lányokkal, akikkel nem bulizni mentem (pedig abban az idõszakomban minden hétvégén bevoltam sózva ha nem tudtam elmenni szórakozni), hanem Franciaországba egy Taize nevû faluba (egy keresztény fiatalok összejövetelére) és nem is a vallásosság volt a lényeg akkor számomra hanem, hogy segítõkész, kedves, jóindulatú emberek között lehettem. Amikor pedig elmentem velük a varsói zarándoklatra (állati fárasztó volt), de megérte, mert észrevettem a lengyelekben is a jószándékot pl. 40 fok meleg volt nappal és a slagot tartották, hogy lehûthessük magunkat, nem is ismertek minket mégis befogadtak éjszakára az otthonukba plusz ételt-italt adtak, mikor falukon gyalogoltunk át (és ki voltunk merülve), kiálltak az ottlakók az út szélére és gyümölcsöt meg innivalót nyomtak a kezünkbe. Nekem ezek nagyon jó élmények voltak. Különben engem is elkényeztettek otthon, mert én voltam a legkisebb a családban, de a jó emberek barátsága az én személyiségemre is pozitívan hatott. Nekem az lett az életem egyik értelme, hogy én is segítsek valahogy azokon akik rászorulnak. Pl. azzal nem csak az idõs vagy beteg embereknek szerzek örömet, ha meglátogatom õket a kórházban és beszélgetek velük, vagy a rászorulóknak átadom a helyet a jármûveken, de nekem is jóllesik látni, hogy örülnek és hálásan néznek rám. :)
Túl sok idõd van unatkozni, kevés a kötöttséged. Anno én is így voltam. Mindenképpen keress valami hobbit, rendszeres elfoglaltságot, lehetõleg olyat, ami fizikailag (is) lefáraszt. Nézz körül a környezetedben, mik a lehetõségek. Legjobb az olyan, ahová valami ismerõs visz be, és a kezdeti nehézségeken átsegít. Ha a családod olyasmi pénzkeresettel foglalkozik, amibe be tudsz segíteni, akkor ez is jó, és ennek kézzelfogható haszna is van.
A kérdező hozzászólása: Köszi:) Nyugi, öngyilkos nem akarok lenni, csak egyszerûen elegem van:( És hát a barátaim meg...nem nevezném õket barátoknak. Csak olyanokkal barátkoznak, akik hozzánk hasonló életszínvonalat folytatnak:S Ha normális emberekkel szóba álltam, már ment a kritizálás. De ez a lovaglás jó ötlet!:)
Szia, elsõsorban az a legfontosabb, hogy az öngyilkosság ne járjon a fejedben. Biztos nehéz, de gondolj a szeretteidre, barátaidra mennyire szenvednének. Nagyon jó úton haladsz azzal, hogy felismered hogy valamin kellene változtatni. Felismered, hogy el vagy kényeztetve. Itt, ezen a fórumon nem lehet megfelelõ választ adni. Biztos hogy pszichológushoz kellene fordulnod, ne ijedj meg, a pszichológus nem "dilisekkel" foglalkozik. Beszélget veled, próbál rávilágítani dolgokra, szerintem minden embernek szüksége lenne erre. A másik, próbálj segíteni másoknak/másokon. Ez nagyon jó terápia tud lenni. Ennyi jutott most csak eszembe, ha akarsz írj nyugodtan privátba. Üdvözlet, és ne keseredj el!
Szia! Túl könnyû az életed kedves elkényesztetett! Nekem is voltak hasonló emberek az életemben akik lenéztek, mert nem olyan gazdag családba születtem, és pont ezért nem volt idõm unatkozni, mert mindíg tennem kellett valamit, hogy jobb legyen a sorsom. 20éves vagyok és már 2 éve nem élek a szüleimmel. Felnõtt vagyok, mert hamar fel kellett nõnõm. Mit tanácsolok: Ha 18 vagy 19 évesen elköltözöl otthonról és a saját életedet kezded el élni tuti nem fogsz unatkozni többet. Járj el más társaságokba is, tapasztalj és láss meg többet a világból amiben élsz! Ne csak a gazdagság és az élet pozitív része járjon a fejedben! Adakozz, segíts a szegényeken és máris értelmet nyer az életed! Én nem vagyok gazdag de ha van valamim megosztom másokkal is vagy lemondok valamirõl, ha tudom, hogy az másnak jobban kell mint nekem. Tedd te is ezt. Hidd el az élet egyeseknek túl könnyû... Tapasztlaj és láss meg mindent tisztán ami körülötted van! Szép napot! :)

17 éves vagyok és babát várok! A szüleim tamogatnak meg én is szeretném a picit! Már több mint 2 éve vagyok együtt a barátommal de ő fél, hogy nem tudja magát kiélni szorakozni stb. Szerinetek mellettem marad?

Legjobb válasz: Hát ez jó kérdés?Nem biztos,hogy melletted marad vagy ha igen akkor majd melletted fogja kiélni magát és szórakozni járni.Nem tudom hány éves,de ha ilyen fiatal mint te nem hiszem hogy felelõség teljesen tudna már gondolkodni fõleg,hogy már elõre fél hogy mi lesz.Ezt nem azért írtam mert elakarlak keseríteni,de ne így legyen!!!!

Hát ez jó kérdés?Nem biztos, hogy melletted marad vagy ha igen akkor majd melletted fogja kiélni magát és szórakozni járni.Nem tudom hány éves, de ha ilyen fiatal mint te nem hiszem hogy felelõség teljesen tudna már gondolkodni fõleg, hogy már elõre fél hogy mi lesz.Ezt nem azért írtam mert elakarlak keseríteni, de ne így legyen!!!!
Szia! Én 16 évesen jöttem össze a jelenlegi párommal, aki 17 éves volt akkor.Ma már 27 éves vagyok õ 28 éves.10 éve együtt vagyunk és nincs baba, miért?Mert arra vártam, hogy õ is akarja.Na erre várhatok, most már látom és vége a reménykedésemnek.Mindig közbe jön valami és nem mer belevágni.20 éves korom óta szeretnék babát és nem lehetett miatta.Miért nem hagytam el?Mert szerettem és most is szeretem.A napokban ráadásul endometrozist állapítottak meg nálam.Szóval csak azért írtam le a sztorimat röviden, hogy megértsd, 100%ig igazad van és nagyon szerencsés vagy, hogy ez megadatott neked.Szívbõl kívánom, hogy szeretben, boldogságban és egészságben jöjjön világra a kis csöpség.És külön elismerésem a szüleidnek, hogy támogatnak!Sok boldogságot és erõt!
Benne van a pakliban, h nem marad veled az apuka. Sajnos. De ez tényleg a korai-szindróma, - ellene pedig nem tehetsz semmit. Add önmagad, légy magabiztos anyuka, szeresd a párodat, semmiképp ne hanyagold, és az élet majd idõvel meghozza a döntést. Sok erõt neked!
Szerintem próbáld meg nem mutatni neki, hogy kételyeid vannak a felõl, hogy kitart-e melletted. Ha látja, hogy Te biztos vagy a dolgodban, erõsíteni fogja õt is a tudat. :o)
Szia! Én 18 éves szülinapom elõtt jöttem össze az akkor szintén 18 éves párommal. Már lassan két éve vagyunk együtt, de mindketten tudjuk, h a másik az igaz, családot, házasságot, babát tervezünk, pedig nekem is hajtogatjék a barátnõim, neki is a barátai, hogy még éljük ki magunkat. De a kiélés nem feltétlen kell, hogy a féktelen ivászatot, drogot és orgiapartikat jelentsen. Mi folyamatosan éljük kifele magunkat egymás mellett is. Izgalmas, közös programokat szervezünk és néha elmegyünk táncolni, szórakozni is. Mond el a párodnak, hogy melletted és ababa mellett is simán ki tudja élni magát, ha igazán szeret. MIért ne mehetne el a haverjaival sörözni egyet? Miért ne mehetnétek el együtt kirándulni, beülni valahova, vagy táncolni? Egy szabály van: a kiélés nem a csajozást/pasizást kell jelentse! Anélkül is érezheti jól magát valaki, fõleg akkor ha szereti a párját! nekem meg sem fordulna a fejemben flörtölni egy másik pasival, még akkor sem ha a párom nincs ott velem mondjuk egy buliban... társasági ember vagyok, szeretek bezélgetni, ismerkedni, szórakozni, de mindezt úgy teszem, hogy szerelmes vagyok a páromba, ahová tehetem, magammal viszem, és ha mégsem, meg sem fordul a fejemben bárkivel is helyettesíteni õt! Így is lehet szórakozni :) Ezt értesd meg az apukával! Alisson
A kérdező hozzászólása: 4 válaszoló: Ez a baba nekem mindennél többet fog jelenteni bárhogy is alakulnak a dolgok! Sokan mellettem állnak, de ha netalántán mégis elhagyna a szüleim mellettem vannak! Nagyon szeretem a barátomat és nemis igazán tudok magam mellé mást elképzelni! Lhet hogy ezt most igy látom de akkor is! Rémenykedem hisz a remény hal meg utoljára!!:)
Még annyit, hogy : Látom, 3 hónapos kismama vagy :o) Érett gondolkodású vagy, családod melletted áll, minden rendben lesz, bárhogy is alakul a barátoddal.
jaj, ne haragudj, most látom, hogy félreolvastam. Azt olvastam, hogy "babát akarok". Most látom csak, hogy azt írtad, hogy már babát vársz. Ebben az esetben azon gondolkodsz, hogy megtartsad-e a babát? Ha szeret a párod, és felelõs emberként cselekszik, akkor melletted marad. Ha mégsem marad, akkor amúgy sem lenne segítség/támasz az életedben. Hány éves a párod? Szerencsés vagy, hogy a családod melletted áll.
szia! hú, hát erre a kérdésre senki sem tud biztos választ adni neked. az biztos, ebben a korban még az ember több kapcsolat elõtt szokott állni, mielõtt megállapodik. és ez különösen a fiúkra igaz. nagy felelõsség egy gyerek, és bizony a bulizós idõszaknak oda. nem biztos, hogy õ ezt tudja majd vállalni. készülj fel rá, hogy akárhogy is lesz, leginkább magadra leszel utalva. de hogy írja pozitív példát is: van olyan ismerõsöm, aki 17 évesen szülte a ma már 8 éves fiát. a barátja mellette állt, sõt a mai napig együtt vannak! de a szülei segítsége nagyon okat számított! minden jót és örömöt neked!
Nagyon becsülöm benned, hogy szeretnéd a picit, és szerencsés vagy, hogy a szüleid is támogatnak. Ha elhagy ezért a fiú, akkor nem a baba miatt teszi, hanem amugy is megtenné. Remélem, hogy jól alakulnak a dolgaitok, de sajnos nem sok embert ismerek, aki együtt maradt azzal, akivel 15 évesen összejött. Remélem, hogy Ti leszetk a kivétel! Jó babázást! Mennyi idõs terhes vagy?
A kérdező hozzászólása: Rendben van:) Tehát akkor ne mutassam neki ki hogy félek hogy elhagy hanem legyek biztos magamban:)
A kérdező hozzászólása: 19 éves! Hát énis reménykedni tudok csak....Kösszönöm
A kérdező hozzászólása: Kösszönöm szépen!:) Ez igazán jól esett! Én mondtam neki hogy ez nem azt jelenti hogy életed hátralevõ részében a szoknyámon kell üllnöd! Ugynaugy szorakozhat stb..! Csak fél hogy ez korai volt! Én meg teljesen az ellen vagyok hogy elvetessem a babát!Sõt megsem fordult a fejembe!Remélem kitart mellettem!És gartulálok hogy ilyen jól megvagytok a pároddal!Remélem mi is együtt maradunk!
Ha szereti a piciket, akkor a sajátját még jobban fogja szeretni! :o)
A kérdező hozzászólása: 3 hónapos vagyok:)
A kérdező hozzászólása: Én úgy érzem hogy eleget voltam szorakozni és ha majd megnõ a pici lessz még rá alkalmam! Szerencsésnek érzem magam hogy a szüleim támogatnak!
A kérdező hozzászólása: Én érzem hogy tiszta szívébõl szeret csak megvan ilyedve attól hogy apa lessz!! Én úgy érzem készem állok hogy válaljam a babát!A párom 19 éves! Imádja a piciket hisz neki is van egy kistestvére!!Tudom hogy mind a két félnek kell vállalnia, de hogy ha élni akar akkor éljen!
Ha szeret akkor ki tart melletted ha nem akkor nem.

17 éves vagyok, soha nem jártam zenesuliba és nem is tanultam szolfézst sem de el szeretnék kezdeni gitározni a helyi zeneiskolában. Lehetséges vagy már nem tudok ilyen késõn elkezdeni gitározni tanulni?

Legjobb válasz: Jaaj ne bosszantsatok már ilyen kérdésekkel :-D Nem tudom hányadik vagy, aki tizenévesen ezt kérdezi. sosem késõ elkezdeni, felnõttként, gyerekként tök egyenlõ eséllyel lehet indulni. Én kétszer ennyi idõs koromban kezdtem el és nemrég kérdeztem meg a tanáromat, akihez egyébként jár mindenféle korosztály, hogy kik tanulnak könnyebben és gyorsabban? Azt mondta, hogy bár alapból a gyerekek még fogékonyabbak, viszont emellett szétszórtabbak és izgágák. Szóval lehet, ahogy az ember idõsödik több energiabefektetés kell, de ha céltudatos és szorgalmas, ugyanúgy jó szintet tud elérni. Én pl. magamról úgy érzem, hogy felnõttként sokkal jobban megjegyzek dolgokat, sok olyan dolgot megértettem, amit gyerekként nem tudtak a fejembe verni, mert unalmas volt és folyton elterelõdött a figyelmem. Így vagyok a kottával is. Nem gondolkodtál esetleg inkább magántanáron? A zenetanulást mindenképp érdemes elkezdened, csodálatos dolog, de szerintem magántanárral sokkal gyorsabban lehet haladni.

Jaaj ne bosszantsatok már ilyen kérdésekkel :-D Nem tudom hányadik vagy, aki tizenévesen ezt kérdezi. sosem késõ elkezdeni, felnõttként, gyerekként tök egyenlõ eséllyel lehet indulni. Én kétszer ennyi idõs koromban kezdtem el és nemrég kérdeztem meg a tanáromat, akihez egyébként jár mindenféle korosztály, hogy kik tanulnak könnyebben és gyorsabban? Azt mondta, hogy bár alapból a gyerekek még fogékonyabbak, viszont emellett szétszórtabbak és izgágák. Szóval lehet, ahogy az ember idõsödik több energiabefektetés kell, de ha céltudatos és szorgalmas, ugyanúgy jó szintet tud elérni. Én pl. magamról úgy érzem, hogy felnõttként sokkal jobban megjegyzek dolgokat, sok olyan dolgot megértettem, amit gyerekként nem tudtak a fejembe verni, mert unalmas volt és folyton elterelõdött a figyelmem. Így vagyok a kottával is. Nem gondolkodtál esetleg inkább magántanáron? A zenetanulást mindenképp érdemes elkezdened, csodálatos dolog, de szerintem magántanárral sokkal gyorsabban lehet haladni.
sosem késõ elkezdeni, de a zenét érezni kell, nem megtanulni :) .
Ha ehhez van kedved, miért ne kezdenéd el?
Szia! A zenesuliban komolyzene van, tehát a gitáron is régi táncok, barokk, reneszánsz, népdal stb. Ha ez nem gond, akkor mehetsz, érettségi elõtt nagyon kedvezményes a zeneiskola. A szolfézs könnyen fog menni, mivel a kicsikkel kell majd egy csoportba járnod. Csomó dolgot önállóbban tudsz majd gyakorolni, mint a kicsik. Sok sikert!
Ha állami zeneiskolában akarsz tanulni, szerintem nem nagyon kerülhetõ el a szolfézs oktatás. És nem is árt, csak akkor, ha miatta megy el a kedved az egésztõl. Én mondjuk járhattam zongoraórákra szolfézs nélkül is, de rólam tudták, hogy egyébként értek a kottához valamelyest, de még az én esetemben is behazudták a bizonyítványomba, hogy "az elsõ három osztályból összevont vizsgát tett", ezért gondolom, hogy kötelezõ a szolfézs. Különben jobb a magántanár, az megtanít a kottára is, amennyire kell.

17 éves lány vagyok, és nem tudom mit tegyek a barátommal kapcsolatban, nagyon kiábrándultam belőle, de szeretem is, nem tudom, szakítanom kéne-e, vagy tűrnöm, nem tudom tisztán átlátni a helyzetet, tudnátok nekem tanácsokat adni?

Nyolcadikban ismerkedtem meg vele(egy osztályba kerültünk), és ? azóta szerelmes volt belém. Eleinte küls?re nem jött be, de mégis megfogott benne valami, és valahogy éreztem, hogy szerelmes belém, és azt is, hogy megbízhatok benne. Egy korunkhoz képest komoly kapcsolat alakult ki köztünk nyárra. Olyannyira, hogy az egész családjának bemutatott egy hónap után, egyszer?en oda volt értem. Olyan kis aranyos, tisztelettudó volt, és udvarolt nekem. Kilencedikben másik iskolába ment(én maradtam a suli gimi részében, de ?t nem vették fel). Elkezdett teljes mértékben hanyagolni, ha találkoztunk bunkó volt... Elegem lett, minden nap sírtam, összetört a szívem. Szakítottam vele a saját érdekemben, és mert összeraktam magamban egy -mint kés?bb kiderült hamis-képet, amely szerint nem mert szakítani velem, nem akart már velem lenni. Pár hónapra rá szül?k mindkét oldali unszolása miatt újra felvettem vele a kapcsolatot, szinte egyb?l mondta, hogy még mindig szeret. Egyre többet beszélgettünk, és egyre jobban összemelegedtünk, ám júniusig nem találkoztunk, de amikor igen, akkor összejöttünk másodszorra. Eleinte nagyon jó volt, aztán ide költözött a szomszédos lakótelepre, ahol nagyon sok a tróger, és ? is ilyenekkel barátkozik. Nem lennének rá különösebben rossz hatással, hisz ?k mint normálisak a barátn?jükkel, ha nem akarna megfelelni nekik. Egyre taszítóbban viselkedik. Nagyon hamar felkapja a vizet, nem rejteget semmit, de nagyon csúnyán, flegmán viselkedik velem. Már féléve ez megy... sokat is veszekedtünk ilyenek miatt, bár az utóbbi id?ben már nem szoktunk. Amikor a barátai el?tt lejáratja magát, hányingert kapok t?le(pl. bement egy iskolába, és az udvar közepére vizelt, és még akiknek bizonyítani akart is teljesen hülyének nézték, de ? ezt nem fogja fel, nem hisz nekem)... Én nem ebbe az emberbe szerettem bele, és ez csak egyre rosszabb is rosszabb... Mit tegyek? Sokan, akik nem ismerik a helyzetét, azt mondják, hogy szakítsak vele. Aki ismeri az azt, hogy várjak. De melyiket tegyem? Nagyon magam alatt vagyok mostanában, és ez a maradék kis életer?met is elveszi. Viszont félek, hogy nem találok mást, aki a barátom régi énjéhez fogható, mert ? tényleg megbízható volt és normális...

Legjobb válasz: Az utolsó mondatod a lényeg. És fõleg ez a szó: volt Sajnos tovább kell lépned. Minél hamarabb találsz valakit helyette, annál könnyebb lesz. Csak járj nyitott szemmel! GL

Az utolsó mondatod a lényeg. És fõleg ez a szó: volt Sajnos tovább kell lépned. Minél hamarabb találsz valakit helyette, annál könnyebb lesz. Csak járj nyitott szemmel! GL
beszéltél már vele errõl?
Üljetek le (akár szülõkkel) és beszéljétek át, fektessetek le szabályokat új alapot a kapcsolatotoknak! Viszont egyet ne feledj! FIATAL vagy! ÉS biztos van jobb, és ha szakítotok akkor annak úgy kell lennie. Ne engedd, hogy elvesztegesd a fiatal éveid. Nem rég hasonló cipõben jártam, nálunk ez a folyamat 3 hónap alatt játszódott (én kerültem el külföldi egyetemre). Leültünk megbeszéltük. Most tiszta lappal újult erõvel. Ha pedig nem megy, akkor vígasztal a Sound-VOLT kombinált jegyem és a sátor-szex beszívva :D 19/L
2.válaszoló, A jelenlegi párom is sokat fesztiválozott régebben, biztos volt alkalmi beszívott sátor szex kapcsolata is.Remélem nem kapott el semmit az alkalmi partnerétõl. Azért te is védekezz, ne kapj el semmit a pillanat hevében!
Térdeld meg saját magad.
Fõzz bablevest.
hát akkor emlékezz rá
foglald el valamivel magad probalj negondolni ra
Õ hogy érez irántad? A szüleid mit szólnak/szólnának a dologhoz?
Üdv! Azért nem tudod elfelejteni, mert folyamatosan táplálod iránta az érzelmeket. Szakísd meg vele teljesen a kapcsolatot. Ha van fent van facebookon, töröld le. Ha megvan a telefonszáma, töröld ki, ne írj neki e-mailt, és ha esetleg voltak olyan helyek, ahol idõnként sétáltatok, kerüld el. Ha kaptál tõle valamit, azt is próbáld meg eltüntetni, stb. Továbbá próbáld meg lekötni a figyeled olyan dolgokkal, amik érdekelnek. Legyél barátokkal, mondd el nekik ezt az egészet, ha rendesek megértik, és segítenek neked. Javaslom olvass olyan könyveket ami érdekel stb sok sikert! 25/f
hát ha õ is szeret akkor ne elfelejteni akard hanem legyél vele :)
szerintem benne van a munkaszerzodesedben ;)
564-et hirdettek neked? Az akkor tuti bruttó. Ennek a 84%-át fogod tényleg megkapni. 16% megy államnak, személyi jövedelem adó.
A bérkalkulátort azért nem ajánlom, mert a diákszövetkezetes diákmunkából csak szja-t vonnak, járulékokat nem. A bérkalkulátor meg ugye minden levonással együtt mutatja a nettó bért. Azt a 16%-ot meg magad is ki tudod számolni.
Utolsó: Ó ha tudnád milyen diákmunka szerzõdések vannak... Már azon is csodalkoztak, hogy én aláírás elõtt alaposan elolvastam. Aztán mertem megkérdezni, hogy van az, hogy szerzõdésben minimál bér, szóban meg többet ígértek? És amikor nem tudnak erre mit mondani akkor jön a mindent elsöprõ szöveg: Aláírod vagy jön 10 másik aki megteszi, te meg nem dolgozol... És ez Budapest legnagyobb diák szövetkezete volt.
De azért valami szerzõdést csak kaptál?
Ez bruttó ebbõl jönnek még a levonások.Bérkalkulátorba üsd be és megkapod mennyi lesz a nettód.Googléba üsd be, h bérkalkulátor. http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator_2013
Annyira azért nem éhbér. Lehetne kevesebb is picivel :) Ez nettóban 474-re jön ki, pedig lehetne 450 is :) Így ez már egy "jobb" diákmunka, hiszen nem a minimumot adják hanem egy leheletnyivel többet.
Azt nem tudom, dehogy éhbér, az viszont biztos, még ha diákmunkáról van is szó!
Igen, ez bruttó. A 16%-a adónak megy.
ez bruttó
A kérdező hozzászólása: Nem kaptam, mert a Pannonwork közvetített ki
A vagyonõrök is 420, 450 nettóért folgoznak. És 100%, hogy minden vagyonõr és takarító minimlál bérre van bejelentve, már ha szerencséje van. És kézbe többet kap. Azaz nem kap többet 420-450Ft nettónál, csak napi 8 órában jelentik le, hogy ne kelljen többet adózniuk!!! Azaz nem akarnak utánad több közterhet fizetni! Csalnak magyarul. Arra meg nagy ívbõl szarnak, hogy lószart se fogsz kapni ha nyugdíjas leszel mert azt az lejelentett fizetésed után számolják ki, nem a kézhez kapottból! Szerzõdés nélkül ne dolgozz, mert még akkor is bottal ütheted a pénzedet, ha alvállalkozó, vagy munkaerõ kölcsönzõtõl vagy kiközvetítve, mert azok megszûnnek és más néven folytatják ugyan azt a tevékenységet. Te meg csak a megszûnt céget perelheted amiben nincs 1 Ft sem. Szal szerzõdés, mert max a bérgarancia alapból perkálnak egy kicsit. :/

12 hetes terhes vagyok. Nagyon nehéz döntés volt, de sajnos nem tudjuk vállani a babát.17 éves vagyok és mindketten tanulunk még.12. hét után pontosan hogyan zajlik az abortusz?

Legjobb válasz: A terhesség a fenti esetekben a 18. hetéig szakítható meg, ha az állapotos nõ korlátozottan cselekvõképes vagy cselekvõképtelen; terhességét neki fel nem róható egészségi ok, illetve orvosi tévedés miatt nem ismeri fel korábban, vagy az egészségügyi intézmény, illetve valamely hatóság mulasztása miatt haladta meg a terhessége a 12 hetet. A terhesség a 20. hetéig (a diagnosztikus eljárás elhúzódása esetén 24. hetéig) szakítható meg, ha a magzat genetikai, teratológiai ártalmának valószínûsége az 50 százalékot eléri. A terhesség az idõtartamától függetlenül megszakítható a terhesség akkor, ha az állapotos nõ életét veszélyeztetõ egészségi állapot teszi ezt indokolttá, illetve a magzatnál a szülés utáni élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség áll fenn.

A terhesség a fenti esetekben a 18. hetéig szakítható meg, ha az állapotos nõ korlátozottan cselekvõképes vagy cselekvõképtelen; terhességét neki fel nem róható egészségi ok, illetve orvosi tévedés miatt nem ismeri fel korábban, vagy az egészségügyi intézmény, illetve valamely hatóság mulasztása miatt haladta meg a terhessége a 12 hetet. A terhesség a 20. hetéig (a diagnosztikus eljárás elhúzódása esetén 24. hetéig) szakítható meg, ha a magzat genetikai, teratológiai ártalmának valószínûsége az 50 százalékot eléri. A terhesség az idõtartamától függetlenül megszakítható a terhesség akkor, ha az állapotos nõ életét veszélyeztetõ egészségi állapot teszi ezt indokolttá, illetve a magzatnál a szülés utáni élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség áll fenn.
Elõször is sajnállak de egy gyerek nagy felelõsség /nekem 2van/. 17 évesen az egész életem romba dõlt volna ha az akkori barátomtól terhes maradok. Most van egy szeretõ férjem és 2 egészséges gyerekem akikkel nap mint nap küzdök mert vannak kisebb nagyobb gondok, ezt minden anya tudja hogy nehéz. Lehet téged bántani de már ez így van sajnos és ha így döntöttél akkor ennyi. A következõ fog történni: Fel fognak helyezni egy zselés anyagot ami megöli a magzatot és fogsz kapni oxitocin infúziót amitõl majd kitágulsz és megszülöd a magzatot. Olyan lesz mint egy rendes szülés. Nagyon rossz élmény lesz erre készülj fel.
Ugy tudom a 12. hét után nem lehet elvetetni.
12. hét után már csak a baba vagy a mama súlyos betegsége miatt lehet abortuszt kérni.
nem most, de láttam már 12 hetesnél idõsebb terhesség megszakítást. Elindították a szülést. Pontosan úgy kellett megszülnie a magzatot, mintha idõre jött volna. Ha már így esett, miért nem hordod ki azt a babát? Annyi pár vár örökbe fogadható csecsemõre. Te lemondasz róla, õk meg egy életre áldani fognak, hogy lehet nekik is gyermekük.
Bocsi de nem tudok elmenni a kérdésed mellett, és nem is erre fogok válaszolni. Nem tudtátok volna hamarabb eldönteni, hogy nem kell a pici?? Bár mindegy is, mert a lényegen nem változtat. Szörnyen elítélem a tetteteket, mert szörnyûség amire készültök. A youtube-on a minap láttam egy videot, aminek a címe a néma sikoly, ha gondolod nézd meg. Amióta láttam, szavakat sem találok azokra az emberekre, akik ilyet követnek el. Szépen szólva is gyilkosság. Nem akarok vagdalkozni, mert nem áll módomban, de nagyon felelõtlenek voltatok, ha hagytátok ezt megtörténni. Miért olyan igazságtalan a világ, hogy aki évekig küzd érte, és mindent megtesz azért, hogy babája legyen annak nem lehet, vagy nem jön össze, a felelõtlen tinik meg dobálóznak egy élettel. Sajnállak titeket a helyzetetek miatt, kár, hogy nem tudjátok megtartani...
Ja és az orvosoktól és szülésznõktõl semmi jóra ne számíts mert alázni fognak. /nem rosszindulat hanem sajnos tapasztalat/. Mikor a szülõszobán voltam órákig visszatartáson egy 15 hetes magzatot vettek el egy lánytól. Mint a kutyával úgy bántak vele.
Utolsó, erre normális módon akkor lenne mód, ha a magzatot - annak életben maradásával - függetleníteni lehetne az anya testétõl. Ezt természet-õsanyánk kiválóan kitalálta már az erszényes emlõsök esetében, ahol nyugodtan lehet az embrionális fejlettségû egyedet is külön egyednek tekinteni, de évek óta folynak kutatások a mesterséges anyaméh irányába is... Viszont én egyáltalán nem tartom a kánaán eljövetelének azt, amikor ez sikeres lesz (valszeg még 10-20 év) mert szerintem több jogi és etikai problémát fog felvetni, mint amennyit megoldani...
??????
A kérdező hozzászólása: El lett vetetve a baba és bárki bármit mond ez az õ érdeke.
aha. Ezek szerint, ha éppen kilátástalan a jövõje valakinek, akkor annak öngyilkosnak kéne lennie! Ez tényleg jótanács, bár remélem nem fog eszembe jutni legközelebb, ha mondjuk elfogy a pénzem...
ma 13:07 Az életedben nincs joga senki idegennek beleszólni.Néha az embernek szüksége van meghallgatni mások véleményét. Van, amikor segít is a döntésben. De a végsõ szót neked kell mindig kimondani. Kívánom, hogy amikor eljön az ideje, örömmel várd a baba érkezését!
Szerinted tényleg az Õ érdeke volt???Nem a tiéd véletlenül?Próbáld csak magad ilyen hülyeségekkel nyugtatni.Kifogásokat, mindíg lehet találni.
Fanyalgók, egy bizos, hogy Kérdezõ nem tartozik nektek egy percnyi számadással se, párjával meghozták az általuk leghelyesebbnek, legkevésbé rossznak vélt döntést egy olyan szituban, ahol igazán jó döntés nem létezik. Ennyi. Egyébként meg egyetértek a 14:35-ös hozzászólóval.
az õ érdeke?????? meghalni?????? uramisten... legalább ezt ne mondd. semmi közöm hozá, én csak azért imádkozom, hogy egyszer jöjjön el az idõ, amikor nemcsak erkölcsileg, de jogilag is függetlenítik a magzatot az õt hordozó anya akaratától.
Hát sajnálom, hogy így döntöttetek de szívetek joga.De én még olyat nem láttam és hallottam, hogy bárkinek is az lett volna az Érdeke, hogy elvegyék az életét.
mi lett ?
Mi lett veletek??
Vajon hova tûnt a kérdezõ???
Jó lenne, ha elmennél a 12 hetes genetikai UH-ra és a vérvételre amit csinálnak. Legalább tisztában leszel 1-2 dologgal. Ha nem vennék már el.
Elõzõ, miért ne vennék el, a 18. hétig még van 6 hete a Kérdezõnek...
"Ha 17 vagy ha nem akkor sem fogják elvenni mert másak a törvények mint ami régen volt. 12 hétig veszik el. A barátnõm is el akarta vetetni mert kiskorú volt de nem vették el mert 12hetet betöltötte." Mondjuk ezt a hozzászólást olvasd el. Ebbõl kiindulva lehet õ is így jár, és nem veszik el tõle.
Nézd kedves elõzõ válaszoló, az internet korában a rémhírterjesztés és a rémhírnek bedõlés ellen van egy egyszerû megoldás, a tiszta forrás: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200079.TV 6§/2/a
Tudtommal egyébként egy "szigorító" változás történt az elmúlt idõszakban valójában, az, hogy pontosították a határidõket, mert az eddigi megfogalmazás szerint sokan még a 12 hét 6 napos, 18 hét 6 napos terhességet is a lehetséges határok közé tartozónak vélték. Szóval hogy ezentúl a 12. hét az a 12. hét kezdete, és a 18. hét az a 18. hét kezdete, és nem a nõgyógyászon múlik, hogy a kezdetét vagy a végét értelmezi...
Mi újság "kérdezõ"? Sikerült intézned valamit? Remélem, azért nem írsz, mert esetleg meggondoltad magad! :) De azt is írd meg!
Döntéseid határozzák meg a jövõdet!És a gyermeked jövõjét is!
Szia! Gondold meg amíg lehet. Ha akarod meg tudod csinálni. Nem hiszem, hogy ne lennének rokonok, anya, apa, testvér aki segítene. Ha megteszed, az ki fog hatni az egész életedre, nagyon meg fogod bánni és lehet sosem tudod feldolgozni. A körülményeken idõvel próbálj javítani. Senki nem akar rosszul élni, de pozitívan kell hozzáállnod!!! Gondold át, amíg lehet! Kérj és fogadd el a segítséget!!!!
kérlek szépen gondold meg, és adj egy esélyt annak a gyereknek, nem tudhatod elõre, milyen lesz a jövõje, még akármi lehet belõle, sikeres, gazdag ember is. de ha meghal, akkor már biztos semmi nem lesz. 12. hetet eltöltött magzatnak már minden szervecskéje kifejlõdött, még a kis lábujjai is megvannak, kalimpál kezével-lábával, magam láttam a sajátomat UH-n. esküszöm, saját anyámat nem öltem volna meg nehezebben, mint azt a picurt a hasamban. még a széltõl is óvtam. honnan tudhattam volna vagy tudhatom akár most, h mi vár rá az életben? anyagi háttér.. meddig? mikor rúgják ki páromat a munkahelyérõl? bármikor! engem visszavesznek? ki tudja! mikor történik a családunkban isten õriz bármi, amitõl tönkremegy az életünk? semmire nincs garancia! egy biztos: ahol élet van, ott valami mindig van. mekkora pökhendiség azt állítania bárkinek, h jobb az abortusz az elrontott életnél... csakhogy aki mondja, annak gõze nincs róla, milyen lenne, ha meg sem született volna... istenem, hány meg hány nõ adná oda a fél életét, ha gyereke lehetne!! gondolj arra, h van segítség, és ha nem elég, vagy nem bírtok a babával, mert túl kevés a pénz, vagy túl fiatalok vagytok, van megoldás, gyámság alá helyezni, örökbe adni, akár látogatással! nem igaz, h megszülted, aztán nyakadon marad egy életre! de ha megölöd, akkor soha többé nincs rá más megoldás, és egy élten keresztül bánni fogod, hidd el, nekem 2 ismerõsöm van, akik mindketten belerokkantak lelkileg az abortuszba (egyiknek öngyilkossági kísérlete is volt). mégegyszer kérlek, adj egy esélyt a babád életének. nem vagyok vallásos, csak egy anyuka, aki most már tudja, mirõl maradt volna le, ha nem éri ez a szerencse.
Utolsó, pedig megesik az ilyesmi... egyfelõl... másfelõl itt nem az életrõl, hanem az élet lehetõségérõl van szó. Egy 13-14 hetes magzatnak nincsenek vágyai, tervei, ambiciói - no, meg még az efféle komplex gondolkodásra alkalmas központi idegrendszere se... Egyébként meg, ha "olyant" akarsz látni, én pl. már többször kifejtettem - mint örökbeadott gyerek - hogy jobb lett volna, ha a vér szerinti anyám nem hallgat az õt nyomni akarókra, és az abortuszt választja. És általában azt az álláspontot is képviselem, hogy a mûvi abortusz (amíg lehetõség van rá, persze) kevésbé rossz választás, mint a megszülni és örökbe adni... a nõnek is, meg az embriónak/magzatnak is.
77-es: az utópia, amit felvázolsz, tényleg komoly problémaforrás lenne. de én nem így képzeltem. amint öngyilkosságra sem, magzata meggyilkolására sem képes semelyik állat, az élethez való ragaszkodás minden fölött áll, és ügyesen beléjük lett "plántálva", másképp kihaltak volna családok, fajok. az ember öngyilkossága - bár sokan ezt is vitatják - szerintem az egyén szuverén joga. de az ember magzatgyilkossága már nem, mert az már a fogantatás pillanatától nem õ maga. így gondoltam, hogy az anya nem rendelkezhet MINDENT KIZÁRÓAN a magzata fölött. pontosabban: az élethez való jog a MAGZAT szuverén joga++
kedves 91-93-as, nagyon sajnálom, ami veletek történt. kitartás, legközelebb hátha sikerül! én sem értem, hogy van ez, h amiért az egyik ember a fél életét odaadná, a másik egy mozdulattal kidobja. annyira igazságtalan dolog ez!!!!!
Utolsó, egyébként végigolvastad a témát? Mert mindezek kiderülnek belõle. A kérdés nem a tanulás volt, hanem, hogy MIBÕL tartsák el a gyereket, lévén a lány még tanul, a párja meg nem kapott munkát. A terhesség meg fogamzásgátló szedése mellett jött össze, ezért vette késõn észre a Kérdezõ, meg utána még reménykedtek egy ideig, hogy mégis lesz munka a párjának. Úgyhogy itt spec tényleg nincs min moralizálni, azt gondolom, ez nem az az eset, aki fogamzásgátló HELYETT használja az abortuszt, és nem is az, aki azért vetette el, hogy el tudjon menni a Zöldfoki szigetekre nyaralni... Én csak õszintén remélem, hogy minden rendben lesz, és ettõl a dologtól csak megerõsödik a kapcsolatuk... aztán majd a megfelelõ idõben tudnak vállalni gyereket is.
Ha anyagilag nem birtak vallalni, akkor is lett volna lehetoseg, atmenetileg neveloszulokhoz kerult volna a baba, lehet csak par honaprol lett volna szo. Szerintem a kerdezo fel sem fogja meg teljesen mit tettek.
Anyagilag többféle segitséget lehet kérni. Szülõi segitség, rokon által, önkormányzati. És nagyon sok anyaotthon van több városban. Van megoldás, csak keresni kell.
A tegnapelõtt 23.33-asnak teljesen igaza van...ez nem felelõtlenségbõl tett lépés volt. Az utolsónak pedig üzenném, hogy szép és jó amit leírt, hogy innen-onnan segítség, de itt leírta, hogy spec. a szülõk és rokonok sem úgy állnak. Másrészt nekem ennél rosszabb helyzetbõl lett egy babám, akit itt hagyott az apja és akárhová mentem segítséget kérni (amiket írtál, önkormányzat, szeretetszolg, stb.) mindenhol zárt fülekre találtam. Ez az egész csak propaganda sehol nem segítenek. Én ennek ellenére sem lennék képes senkinek sem odaadni a kicsim a 9 hónap után. Aki örökbeadja a gyerekét, az nem normális, beteg elméjû ember, aki nem való a társadalomban. Szerintem jól tette, amit tett, habár én csak kb 5-6. hétig tenném meg. De reményekbõl nem lehet megtartani egy gyereket, arra, hogy lehet, hogy egyszer jobb lesz...igen, de kérdem én: mi van ha nem?
Nem kell örökbe adni, pár hónapig nevelõszülõkhöz kerülhetett volna , amíg a párja talál munkát.
Kedves elõzõ, azt azért tudod, hogy ezt csak leírni ennyi??? Kezdjük úgy ugye, hogy mivel Kérdezõ 17 éves, eleve rájuk szabadul a gyámügy, és a párjának, ha nincs munkája, esélyük nem lett volna, hogy simán lepattintják õket... nem tudtad volna kikapuzni sehogy, hogy a gyerek ne kerüljön be a "rendszerbe"...
az isten szerelmére, úgy beszélnek itt egyesek, mintha egy baba anyagilag egy plusz fõ lenne a családban! tudjátok ti, h egy baba, ha a tv reklámokban látott fölösleges extrákat kihagyod, alig kerül valamibe? ha fél éves koráig szopik, akkor aztán végképp! (ha nem, akkor anyatejet rendelsz önkormányzatnál, szinte fillérekért.) ruhát, kiságyat babakocsit kapsz ismerõsöktõl v a szeretetszolgálattól, de akár idegenektõl is. ha kényelmes vagy, és eldobható pelust használsz, akkor is havi max. 5ezer, egy bkv bérlet fele!!! de ha mindent összeveszel, akkor is A BABA KIJÖN A GYESBÕL!!!!!!, gyest pedig mindenki kap. kiábrándító, h sokan tájékozatlanul és tudatlanul ráböfögik, h egy baba mekkora luxus... nem az! most komolyan: 9 hónap + 6 hónap nem lett volna elég a pasinak állást találni?????
Elõzõ, sokkal több is lehet, mint "1 plusz fõ"... mert pl. kezdõdhet ott is a történet, hogy önálló lakást kell keresni... nem kényszeríthet senki más 5-6 fõt olyan szinten megváltozott körülményekre, amit egy csecsemõ jelent, ha nem vállalják önként...
Közben visszaolvastam. Már látom hiába minden szó. Hát nagyon sajnálom. Nem vagyok a helyzetében, de katolikus vallásom szerint nálunk az abortusz nem opció, hogy igy fogalmazzam. És most ezt igy rossz hallanni, hogy mi nagyon vártuk volna a babát, és mégis elment. Nem is akarok itélkezni, de a lelki sebekkel még évekig fog küzdeni, az biztos.
ld. #71 válasz.
Hát ezt nagyon gyorsan elintézted kérdezõ, mégis hogy? Fõleg pénz nélkül, indok nélkül ennyi idõs terhességet... Én ezt nem értem.
Pedig ott van a kérdésben, valszeg úgy, hogy 18 éven aluli...
Miért olyan gyors ez?Június 22.-én írt, már júli 6 van. Én hétfõ reggel tudtam meg, hogy terhes vagyok, aznap fogadott a nõvédelmis, kiadta a papirokat a doki, kedden voltam laborban, szerdán anesztesnél, csütörtökön tanácsadóba vissza pénteken mûtöttek, ez szerintem nem hetek...
Kedves 84-es válaszoló, egyfelõl az abortusz is a következmények vállalásának egyik módja. Másfelõl tudom, hog y ma nagy divat a felelõsség-gumicsont, de aki követi ezt a történetet, az tudja, hogy a Kérdezõ fogamzásgátló használata mellett lett terhes - valszeg ez is jelentõs oka volt, hogy késõn vette észre, hisz nem is gondolt rá... szóval itt a felelõsség-lángpallost lóbáli indokolatlan és szerintem erkölcstelen is, Kérdezõ elvárható gondosságot tanusított. Az örökbefogadás-témáról meg annyit kell tudnod, hogy szerintem egy dolog van, ami a halálnál is rosszabb, és az a feltétlen engedelmességre kényszerítettség állapota. És most itt nem kell véres családon belüli erõszakra gondolnod vagy egyéb bûntettekre, untig elég hozzá egy "rendpárti", "zérótoleráns", "szilárd erkölcsi elvekkel bíró" nevelõszülõ... (amely elvek ma elég divatosak is SAJNOS)
86-os: mi köze a vasszigorral való nevelésnek az abortusz pro v kontrájához? sajnálom, h kifogtál egy ilyen szülõt, tényleg, nem vagyok embertelen, de muszáj azt mondanom, h ez a te peched, más, mint pl. akirõl írtam, irtó cuki szülõket fog ki, megvan rá minden esély! ez NEM ÉRV az abortusz mellett, ez személyes tapasztalat, nincs benne semmi általánosítható. de szerintem abba is hagyhatjuk a vitát, nem értünk egyet, Kérdezõ elvetette a magzatát, én ezt nagyon sajnálom, nem kívánom neki a poszt-abortusz-szindrómát, ami sok gyermekét elvetetõ nõt egy életre lelki nyomorékká tett.
"irtó cuki szülõket fog ki, megvan rá minden esély!" - kedves elõzõ, pont annyi esély van rá, mint arra, hogy nem "irtó cuki szülõket fog ki" (és akkor félretettem saját elõítéleteimet maximális mértékben, és csak a valószínûséget nézem) Na, és pont ez a köze ahhoz, hogy nekem az a véleményem, hogy az abortusz vs. örökbeadás vitában az örökbeadás akkor lehet a létezõ legkisebb rossz, ha az abortuszra nincs mód, akár objektív, akár szubjektív okból. Az abortusz ugyanis nem orosz rulett a születendõ gyerek következõ 18 évével, szemben az örökbeadással.
nem, valóban nem az, hiszen az abortusz a biztos halál.
Meghalni az tud, aki megszületett, mondjuk úgy, hogy az élet _lehetõségének_ biztos elvétele, és akkor ez így igaz. (egyébként a 72 órás tabletta is az, az is abortív szer, a megtermékenyülés bekövetkezte után hat...)
Csak az elsõ oldalig jutottam, nekem tovább olvasni is nagyon fájdalmas. Egy hete a 10. héten vesztettem el a magzatom, nem volt szivhang, és másnap a mütét. Nincs az a helyzet, ahol nem lehet valami megoldás, kérj segitséget. Remélem még él a baba, és küzdj érte, akkor is ha minden olyan nehéz és kilátástalan. És még valami... ha szereted és nem adnád másnak, akkor miért nem tartod meg? Kérj segitséget! Az egész életed megváltozhat ez után a döntés után.
Haa kedves kérdezõ meg megtartja akkor meg õ a felelötlen tini anya, hogy ilyen korán gyereket vállal.Akár végzettség/érettségi nélkül...
Elõzõ vagyok, bocsi most olvastam, h még mindketten tanultok, de akkor ez azt jeletni, h egyidõsek is vagytok?
A kérdező hozzászólása: Azt tudom, hogy a 18. hétig lehet elvetetni, mert nem vagyok nagykorú. Engem maga a mûtét menete érdekelne.
õ rohadtul szenved a méregtõl is amit kapni fog... az hogy nem érez, meg baromság.. olvass utána..
Nem azt állítottuk, hogy jobb neki nélkülözni, mint nem megszületni, hanem azt, hogy jobb nevelõszülõknél felnevelkedni, mint meghalni! Valamint azt, hogy önzés, hogy inkább mondasz le róla úgy, hogy meghaljon, mint úgy, hogy élhessen, csak nélküled. Mindezt azért, mert neked nehéz lenne lemondani róla. Így nem mondasz le?
Az lenne az igazán bátor és nemes cselekedet, ha megszülnéd és örökbe adnád. Nagyon nehéz lenne, de tedd fel magadnak a kérdést, hogy valóban könnyebb lenne megölni ezt a kis életet mint örökbe adni egy olyan párnak, akiknek nem lehet sajátjuk? Így még a kapcsolatot is tarthatnád vele. Na aki ezt végig csinálja, minden elismerésem. Biztos vagyok benne hogy az abortusz nagyon megviseli a nõt lelkileg, de valljuk be, ez a könnyebb út. Ha a menetére vagy kíváncsi akkor inkább a családsegítõket kérdezd vagy a nõgyógyászodat.
És mi a garancia arra, hogy szeretõ nevelõszülõkhöz kerül? Lehet, hogy önzõség, de ha nem tudnám vállalni, nem vállalnám azt a rizikót, hogy idegeneknél, kiszolgáltatva nõjön fel, mert nem biztos, hogy olyan szülõk nevelnék fel, sajnos van erre példa bõven. Tényleg nem értem azokat, akik ilyen szinten alázzák a kérdezõt a döntése miatt, senkinek nem lenne szabad bírálnia, aki még nem állt hasonló döntés elõtt vagy nem tette meg esetleg. Remélem tanul az esetbõl, én ha picit is bizonytalan voltam, rohantam 72 órás tablettáért nem egyszer, amikor már férjnél voltam, de nem éreztem magam késznek akkor is. Kívánom, hogy tudd feldolgozni ezt traumát és tanulj belõle, hogy azért emberéletrõl döntesz ilyenkor. 39 hetes kismama
Csak a korod miatt nem fogják elvenni a 12.hét után.És ez biztos.
Vannak egyesületek akik ezzel foglalkoznak.Gólyahír, Bölcsõ stb. Na mindegy, lehet okoskodnom feleslegesen. Kedves kérdezõ én magam is voltam kilátástalan helyzetben.4.babával lettem terhes, nehéz anyagi helyzetben éltünk már akkor is.Lakáshitelünk a duplájára duzzadt. Nem kívánom azt a pár küzdelmes hetet amít végigvívódtam senkinek.Megtarttottuk a babát.Ezért írom van megoldás mindenre, csak ott a fejben kellene elrendezni a dolgokat elõször. Vannak olyan nõk akik a kórházkapuból fordulnak vissza, mert meggondolták magujat, megtartják a babát.Olyan is van aki a mûtõasztalról szállt le és ment haza, mert a baba mellett döntött. És hidd el nem elítéllek csak én már végig jártam ezt az utat amit te. Kívánom, hogy jól dönts ûgy, hogy soha ne kelljen megbánnod.
18:37-es vagyok. Nem bántásnak szántam azt amit leírtam, csupán azt fejeztem ki, hogy elítélem. Ennyi... Ja és ha védekeztetek, és becsúszott, miért kellett a 12. hétig várni. Még jobban fájjon annak a gyereknek a halála??? Azt írtad, hogy jobb lesz neki is, ha nem születik meg... Így gondolod? Nem pici szívem! Nektek, neked lesz jobb, de neki nem! Nem tudod mirõl beszélsz. Bár így utólag bele gondolva, tényleg jobb lesz neki, ha nem születik közétek!!!!!!
A terhesség a fenti esetekben a 18. hetéig szakítható meg, ha az állapotos nõ korlátozottan cselekvõképes vagy cselekvõképtelen Korlátozottan cselekvõképes minden olyan személy, aki 14. életévét már betöltötte, de a 18. életévét még nem (azaz fiatalkorú). Szóval elvetetheti...
A kérdező hozzászólása: Nem megalázást kértem hanem a menetére lettem volna kíváncsi. Csak 9 hetesen tudtam meg hogy terhes vagyok. Igen tudom már három hete de borzasztó fájdalmas döntés és nehéz azzal a tudattal élni hogy megölik a kisbabámat. Ha megszülném nem lennék képes lemondani róla. És igen szerintem jobb így neki mert segélyekbõl nem lehet gyereket nevelni és jobb naki ha elveszik amikor még nem érez, mert a 17 héttõl érez, mint ha netán éheznie kell vagy nélkülöznie olyan dolgokat amik a környezetében mindenkinek megvannak. Sohasem fogom elfelejteni és már most is szeretem de végiggodoltam az egészet és nem látok más megoldást. Könnyen mondja h tartsam meg meg h megölöm meg ilyeneket akinek nincs gyereke vagy olyanok a körülményei hogy megengedheti magának. Nem nektek kéne felnevelni etetni ruháztatni hanem nekem és attól hogy ezeket nem tudom neki megadni nem csak én szenvednék hanem õis.
De ma Mo-n van más lehetõség is.Pld nyílt örökbefogadás.Hányan várnak kisbabára kiknek nem lehet valamiért.Egy szeretõ családra bízhatnád a gyermekedet.Ezzel megadva gyermekednek az esélyt az életre. Nehéz dolog ez tudom.De a másik út mégnehezebb. Nem akartátok elvetetni.Mi történt, hogy mégis erre kerül a sor?
A kérdező hozzászólása: Ha megszülném nem tudnék lemondani róla. Én szeretném a babát de nem vagyunk olyan helyzetben hogy fel tudjuk nevelni. Neki lesz így jobb és tudom elõbb kellett volna eldöntenem, de nagyon nehéz döntés volt. Én azt olvastam hogy a 15. hét után indítják csak be a szülést.
A kérdező hozzászólása: Utolsó elõttinek: nem felelõtlenségbõl lettem terhes, már egy éve fogamzásgátló tablettát szedek, vigyáztunk mindig és mégis megtörtént. A többi választ köszönöm szépen.
Hát én csak abban reménykedem, hogy nem fogják elvenni a babádat.Mire mindent elintézel 1-2 hétbe is bele telik. http://www.valsagterhesseg.hu/ Segítséget itt tudtok kérni! Azért gondolj bele egy 12-14 hetes babának már mindene megvan, keze, lába, feje. "Mozgásban a száj. Ha kicsinye értené a vicceit, ezen a héten már látná a mosolyát (vagy szemöldökráncolását, ha esetleg nem Ön lenne a világ legszórakoztatóbb komédiása). Magzata már tudja nyitni és csukni a száját, és most kezdi gyakorolni a nyelõ és szopó mozdulatokat (nézd már, itt egy hüvelykujj). Megkezdõdik az arcizmok tornáztatása is. Beszédre beállítva. A garat, légcsõ, gége és a hangszalagok mind a helyükön vannak. Természetesen a hangszalagok még nem képesek hangok kiadására, mivel kicsinye folyadékban lebeg. Azonban már készülõdnek a születés utáni elsõ hangos üvöltésre. Az arc formálódása. Minden egyes hét elmúltával a magzat egyre jobban hasonlít arra a kis emberre, akivel Ön a szülés napján találkozik majd. Mostanra a szemek elfoglalták megfelelõ helyüket az arc felsõ részén, a fülek pedig a nyakról a fej két oldalára vándoroltak. Az állkapcsok már készen állnak egy ideje, a szájpadlás pedig éppen "záródik" elõlrõl hátrafelé. Méretvétel. Kicsinye súlya kb. 55 gramm (2 uncia), hossza pedig 8-11 cm (kb. 3-4, 5 inch)." Nem keménykedni akarok de én a saját bõrömön tapasztaltam milyen a "rosszkor"jött terhesség.Mindent meg lehet oldani!
Szia. Én egyáltalán nem szeretek, és nem is szokásom ilyen durva dolgokat írni, de nem tudom szó nélkül hagyni a hozzáállásodat. Amikor az egyik válaszoló az örökbeadást ajánlotta, de azt állítottad, hogy nem tudnád örökbe adni, és neki (!!!) jobb lesz így. Hogy?! Hogy megölöd?! Értem, szóval a te logikád mentén haladva jobb egy embernek meg sem születni, csak nehogy rá vágyó és õt megbecsülõ nevelõszülõkhöz kerüljön. Ne haragudj, de amit írsz, az színtiszta önzés. Nem neki jobb, hogy megölöd, hanem neked, hogy nem kell örökbe adnod, elbúcsúznod tõle, stb. Ne keverjük a szezont a fazonnal! Megértem, hogyha úgy látod, hogy nem tudod felnevelni, de egy 12 hetes magzatot megölni... Erre szavak sincsenek. Csupán azért, mert eddig nem tudtad eldönteni! Jézusom... 13 hkm
Sajnállak kedves fiatal kérdezõ de egyet értek az utolsó hozza szólóval.Csak annyit tennék még hozzá, talán kilátástalannak látod a helyzetedet de hidd el van megoldás.
Még sosem szóltam hozzá abortuszos témához, mert úgy éreztem mindenki maga dönti el mit vállal és mit nem, de nem tudok emellett elmenni. Undorító az a mondatod, hogy 18. hétig elveszik a korod miatt. Ezek szerint akkor mióta tudod a terhességed halál nyugodt vagy, mert ugye szerinted ráérsz gondolkozni? Szégyen... Elõbb is rájöhettél volna, hogy nem tudjátok felnevelni.
Úgy gondolom ha Magyarországon engedélyeznék az abortuszt a terhesség 9. hónapjáig, sajnos lennének akik ebbe is belemennének.
Itt nem meggyõzni kell a kérdezõt, õ már döntött, nincs 18 éves, tehát a szüleivel együtt. Pont. Ennek a következményeit vállalnia kell. Döntött és ez az õ döntése, a menetére lett volna kíváncsi, de ilyen kérdéssel nem ide kell fordulni, mert csak alázást kapsz. Valószínûleg élete elsõ komoly döntése mély nyomot fog hagyni benne, soha nem felejti el. Kívülrõl könnyû mondani, hogy tartsa meg, kilépsz innen, de neki kell felnevelnie és nem hiszem, hogy mindenki képes 17 évesen sem a gyerekét örökbe adni. Bár hamarabb kellett volna lépni, kisebb trauma lenne mindenkinek. 39 hetes kismama
Nem ítélem el szörnyen a tettedet mint itt írták de ez durva mondat volt tényleg hogy neki jobb lesz így!Nyilván nem úgy értetted.
A 14. hét után nem megszülni kell mindenképpen? Akkor már nem mûszeres, altatásos a dolog vagy tévedek? Mert , ha kiderül, hogy beteg egy baba a 16-18. héten, szegény anyukának megszülnie kell, nem altatásban kikaparják a 15 cm-es babát. Nem?????
Most döntötted el, hogy abortuszt csinálsz az még hetek mire valóban meg is történik! Idõpont kérés, családvédelmis stb stb...
23:23! Ez az, õ túléli, a babája nem. Nyilván semmi közöm hozzá hogy dönt, és másnak sincs itt ezen az oldalon. De ha már idejön, és felteszi ezt a kérdést olyan nõknek akiknek van gyerekük/babát várnak/szeretnének, akkor viselje el a véleményeket! Olyan könnyedén írta le, hogy tisztában van azzal, hogy 18. hétig elvetetheti, meg hogy így jobb a babának... Tényleg nem anyának való még a kérdezõ, ez igaz. Viszont 3 héttel ezelõtt is tisztában lehetett vele hogy nem tudják vállalni. De még kellett húzni az idõt. Én nem vagyok megszállott abortuszellenes, de ez a kérdés, és a reakciói kivitték a sérómat! Egy biztos, én sosem leszek a helyében, így valóban nem tudom mi vár rá, de az biztos hogy közel sem fog annyira fájni neki mint a babájának mielõtt megölik. És csupán az önzést érezni, mert az érdekli hogy zajlik az abortusz, ergo vele mi lesz. Mert hogy a kicsivel mi azt mindenki tudja, a hogyan meg már nem tök mindegy az "anyának"?
Nagyon sajnálom, hogy ez történt veled! Kérlek, gondold át még egyszer, hogy tényleg muszáj-e az abortuszt választanod. Mert egészen biztos, hogy az abortusz rosszabb élmény lesz neked, mint ha kihordanád, megszülnéd szépen, aztán örökbe adnád. Biztos, hogy az utóbbi is fájni fog, mert el kell válnod a gyermekedtõl, de õ élni fog, ezzel a tudattal élhetsz tovább, nem pedig azzal, hogy megölték! :(((( Kérlek szépen gondolkozz még ezen! - egy anyuka
A kérdező hozzászólása: Nem csak az anyagiak miatt döntöttem így. Fogamzásgátlót szedtem és amikor még nemtudtam h terhes vagyok ráadásul izületi gyulladásom is volt meg influenza és nagyon sokféle gyógyszert szedtem amit nem kellett volna. Elõtte pedig petefészek és méhgyulladásom volt vakbélgyulladás következményeképp és az a gyógyszer amit akkor szedtem azt mondták az orvosok h csak 4-5 hónap alatt ürül ki a szervezetbõl és nagy esély van rá hogy beteg lenne a baba. És mivel eltartani se lenne pénzem arra sincs hogy több tízezres vizsgálatokra járjak h kiderüljön h beteg-e a baba, és ha mondjuk a 20 hetesen vagy késõbb derülne ki akkor még nehezebb lenne tõle megválni.
37-es válaszoló megnéztem a filmet és bõgtem a végén.köszi.bocs az off-ért.
Kedves kérdezõ, ez a 12-14. hét határeset, az intézményen múlik, hogy a szokásos módon végzi el az abortuszt, vagy a középidõs terhességek megszakításának protokollja szerint. A szokásost gondolom ismered (tágítás+vákuum altatásban) a középidõs esetén meg méhfeltöltés és gyógyszeres méhnyaktágítás után fájáskeltõ (oxytocim vagy prosztaglandin) infúzióban. Láttam párat anno, inkább lelkileg megterhelõ tényleg, a fizikai része elviselhetõ. Nem extrén dolog, Hegyeshalmon túl a sógoroknál eleve a 16. hétig engedélyezett a mûvi abortusz. Abban viszont igaza van itt néhány válaszolónak, hogy az abortuszt a lehetõ legkorábban célszerû elvégezni, mert minél késõbb kerül rá sor, annál nagyobb a késõbbi szövõdmények valószinûsége.
A terhesség a fenti esetekben a 18. hetéig szakítható meg, ha az állapotos nõ korlátozottan cselekvõképes vagy cselekvõképtelen; terhességét neki fel nem róható egészségi ok, illetve orvosi tévedés miatt nem ismeri fel korábban, vagy az egészségügyi intézmény, illetve valamely hatóság mulasztása miatt haladta meg a terhessége a 12 hetet. A terhesség a 20. hetéig (a diagnosztikus eljárás elhúzódása esetén 24. hetéig) szakítható meg, ha a magzat genetikai, teratológiai ártalmának valószínûsége az 50 százalékot eléri. A téma cikkei 2/1 Az abortusz szabályozása Magyarországon 2/2 Az abortusz költsége Magyarországon A terhesség az idõtartamától függetlenül megszakítható a terhesség akkor, ha az állapotos nõ életét veszélyeztetõ egészségi állapot teszi ezt indokolttá, illetve a magzatnál a szülés utáni élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség áll fenn.
Ha 17 vagy ha nem akkor sem fogják elvenni mert másak a törvények mint ami régen volt. 12 hétig veszik el. A barátnõm is el akarta vetetni mert kiskorú volt de nem vették el mert 12hetet betöltötte. az utolsó elõttit is én írtam olvasd el. Nagyon sajnálom hogy el akarod vetetni. Nagyon nagy fájdalommal töltene el ha meg kellene szülnöd a gyerekedet akinek akkor még dobogna a kicsi szíve. Kérdezõ a barátod nincs melletted?? Biztos hogy nem szeretnéd megtartani a babád??? Én is 18 éves vagyok nem akartam még babát de nem vetetem el nincs hozzá szívem most vagyok 4 hetes terhes lenne rá idõm de én nem ölöm meg csak legyen egészséges.
ÉN megint off-olok. Bocsi. A betegségekre, amiken átestél simán kaphattál antibiotikumot (nyilván nem tudom szedtél-e vagy sem). De ha igen, legközelebb tájékozódj és légy elõvigyázatos, mert ezen gyógyszerek szedése alatt a fogamzásgátlók hatása nagymértékben csökkenhet. Valószínû így eshettél teherbe fogamzásgátló szedése közben is. Lehet ezt már amúgy is tudtad, csak gondoltam leírom, hátha új az infó.
14:00 és a 14:08 is én voltam!! Azt elfelejtettem megírni hogyha bármi gondod lenne akkor nyugodtan írj. Elõttem nem kell szégyelned magad tudom milyen neked már csak azért is mert sokan megvetik az ilyen fiatalon teherbe esõ lányokat.
nehezebb örökbeadni, mint megölni? Többen is leírták hogyan fog megtörténni az abortuszod. Megmérgezik a babádat, megfullad a méhedben, utána megszülsz egy halott magzatot, akit látni fogsz. Kezedbe fogod tudni venni, hogy elbúcsúzz tõle? Együtt fogsz tudni élni ezzel a tudattal? Így is azt gondolod, hogy jobb neki meghalni, mint neked lemondani a felnevelésérõl? Mindkét esetben lemondasz róla, az életérõl, a nevelésérõl, de egyáltalán nem mindegy, hogyan!
A babának is csak egy élete van!
A kérdező hozzászólása: Hétfõn megyek családsegítõshöz, én ddig tényleg csak a menetét akartam megtudni, de látom erre itt nem számíthatok válaszra. A kedves válaszolóknak köszönöm a többinek meg azt kívánom h élje át és utána okoskodjon!!
De meg kell szülnöd, több, mint valószínû. Nem félsz ettõl?
:'(
A kérdező hozzászólása: de igen nagyon félek tõle és így még nehezebb lesz feldolgozni:/ én nem akartam bántani a babámat és annyira sajnálom h ezt kell tennem, három hétig csak sírtam miatta, most is minden éjjel arról álmodok hogy hogyan is nézne ki:/
Kaptál választ, nem is egyet. Meg kell szülnöd a magzatodat.És nehezebb lesz, mint a valódi szülés. remélem, emberséges orvoshoz kerülsz.
Kedves Kérdezõ! Nézd meg ezt a filmet!Nekem mikor olyan helyzetben voltam mint Te, nagyon sokat segített! http://www.nicelife.hu/galeria/film/sarah.php
A sómérgezés eljárást a 16. hét eltelte után alkalmazzák. A méhnyakon keresztül egy nagy tûvel átszúrják a méhfalat és a magzatburkot. Koncentrált sóoldatot fecskendeznek be a magzatvíz helyett, amit a magzat belélegez, lenyel és megfullad. Másnap megjelennek a szülési fájdalmak, és a nõ megszüli a halott gyermeket.
Köszönjük aranyom a jókívánságokat, de nem fogjuk átélni. (Többek között azért sem, mert nem vagyunk "korkedvezményesek" 18 hétig mint te.) És még annyit, hogy esetleg igazad is lehet, jobb annak a picinek ha nem születik hozzád. Hozzád, aki kb csak azon aggódik hogy fájni fog az abortusz, a többi csak körítés. Gratulálok.
ma 23:12 Nem kell bántani. Nem vagy az õ helyében. Kívülrõl igen könnyû kinyilatkoztatni a saját hitvallásodat. Csak segítséget vár, hogy túlélje az egészet. A mai világban igenis meg kell gondolni, mikor is jöjjön az a gyermek.Egy élete van mindenkinek.
Egyébként az tényleg nem írtad, vagy csak lehet, h az én figyelmemet kerülte el, hogy a pároddal mi a helyzet? Mennyi idõs, nincs munkája? Õneki is felelõsséget kellene vállalnia, nem csak Neked! Kérlek gondold át nagyon!! Én személy szerint élnék inkább szerényebben, szegényebben egy gyerek miatt, mint úgy hogy egész életemen át mardosson a bûntudat!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!