Találatok a következő kifejezésre: 16 hetes vagyok. 3 (30 db)

Teljesen normális ne aggódj;-)
Én is 15-16hetesen éreztem elöször, de természetes h nem minden nap érzed mert az összes mozdulata nem olyan erõs h mindet érezd. Még egy ideig csak az erõs mozgásokat fogod érezni de ne aggódj attól még aktív és ahogy telik az idõ a hetek erõsödik és szinte minden mozdulatát érezni fogod! Késõbb figyelni is kell h minden nap mozogjon! Nyugi! Boldog babavárást!
Így van, abszolút normális. Nagyon korán megérezted, van akinek még 3-4 hetet is kell várnia erre. A baba még picike, gyenge is, olyan finom mozgásai vannak, hogy szinte alig érezhetõ. Kemény megmozdulásokra, rúgásokra késõbb számíts, most még szinte nem is feltûnõ, ahogy úszkál, rebeg a pocidban.Ne aggódj, minden rendben, idõrõl-idõre fokozatosan erõsödik majd a pocaklakód "mozgáskultúrája". :-)
Nekem is így volt, néha el is bizonytalanodtam. Ma töltöttem be a 21. hetet és kb. 5 napja már nagyon is érzem. Néha akkorákat rúg, hogy összerándulok, de nagyon örülünk neki a párommal. Épp néhány perce rugdalózott és õ is érzte, amikor odatette a kezét. Ne aggódj, minden rendben lesz. Gratulálok a babához!
Ne aggódj, még nem rendszeresen érzed, mert úszkál ide-oda és takarásban is van néha: Várj egy kicsit, bezzeg majd késõbb! :-))) Jó babavárást!
Nekem is volt gyulladásom igaz 6-7 hetesen, de nekem Clion D 100-at írt fel!Használt!17 hetes kismama
Ha kezelik, akkor nem lesz tõle baja a babának. A gond a kezeletlen fertõzésekbõl van, ami felszállhat a hüvelyen át, megfertõzheti a magzatvizet, koraszülést okozhat, meg mindenféle problémákat a babánál, ha a hüvelyi szülkésig nincs kikezelve. De te ne aggódj, mert felfedezték, és kezelnek. Fekjlõdési rendellenességet NEM OKOZ. Ahhoz küéönben is késõ, a baba minden szerve kialakul 12 hetes korra, ez után már nem alakul ki fejlõdési rendellenesség.
Nem szükséges. A folsav terhesség elõtt és az elsõ 12 hétben lényeges. Üdv 25 hetes kismama
Szia! A harmadik babánkat várjuk, a mostani terhességem elõtt volt egy spontán vetélésem, ezért, amikor teherbe estem, akkor utrogestant szedtem a 12. hétig, a terhesség legelejétõl pedig 2x1 folsavat egészen a 18. hétig. Akkortól szedem a Maltoferfol-t (vas+ folsav) és magnerotot 3x1-t is, mert sokat keményedett a pocim. Mostanában meg görcsölget a lábam, ezért a dokim calcium pezsitabiból napi 1-2-t javasolt. Ha jól tudom, az elevitben is van folsav, ha azt még szeded, akkor nem hiszem, hogy plusszban kellene még szedned, de kérdezd meg a dokidat vagy a védõnõdet, õk biztosan jobban tudják. Én úgy hallottam, hogy a folsav hiánya nyilt gerincet, velõcsõzáródási rendellenességet, azaz fejlõdési rendellenességet okozhat az elsõ 12 hétben. Te már ezen az ídõszakon túl vagy, de azért konzultáj dokival õ jobban ért hozzá. A legjobbakat! 25 hetes kismami
Szia! Én a kezdettõl fogva ferro-folgamma/neo-ferro-folgammát szedek. Ez tartalamzza a szükséges folsavat+vasat. 18 hetes kismama

Meddig kell szedjem az Elevitet? Ma nem tudtam megkérdezni az orvosom, mert műtétre szaladt.3. hónapig? Most 16 hetes vagyok és még mindig szedem, jó ez?

Legjobb válasz: dr.czeizer épp ma reggel mondta a televízióban, hogy az elsõ 3hónapban érdemes szedni valamilyen magzatvédõ vitamint.de azért kérd ki az orvosod véleményét is.

dr.czeizer épp ma reggel mondta a televízióban, hogy az elsõ 3hónapban érdemes szedni valamilyen magzatvédõ vitamint.de azért kérd ki az orvosod véleményét is.
Az úgynevezett magzatvédõ vitaminoknak az összetétele úgy van összeállítva, hogy a várandósok illetve a szopatós kismamák szükségleteihez illeszkedjen. Más az összetétele arányaiban, mint a "sima" vitaminkészítményeknek. Szedése a tervezett terhesség elõtt három hónappal, a terhesség alatt és a szoptatás ideje alatt ajánlott. Persze minden orvosnak más-más a véleménye. Ahány orvost kérdezel annyi választ fog adni. De gondolj bele: a mai gyümölcsök, zölségek már nem tartalmaznak annyi vitamint mint régebben..pláne ha messzirõl jn, leszedik nyersen és úgy érlelik...
Ha valóban így táplálkozol akkor szedd. Én a vírusos idõszakban naponta szedtem még 4-5 hónaposan is.. (épp akkorra esett). Aztán meg heti 2 ettem, míg el nem fogyott. Durván a 28.ik hétig. De igazából csak egy 100 szemest ettem meg. Szóval nem is tudom hogy osztottam szét. :) Bár más jellegû vitamint azt eszek. Amiben szintén megvan mindenféle vitamin, csak ez most már nem magzatvédõ. Plusz én a vas miatt eszem ezt is, ez egy áfonyaital, és a székletemen nem keményíti meg. Ajánlom, az Elevit után! 34 hetes kismamai
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat! Legközelebb a 18. heti UH-ra megyek, ott mindenképp rákérdezek, addig is szedem szerintem tovább, mert amúgy nem táplálkozom vmi vitamindúsan, alig vannak pl. még friss gyümölcsök. Sajnos.
A reklámban is úgy van, hogy szedje a terhesség elõtt, alatt, után!:o) Bár szernitem ez picit túlzás.De ártani bizti nem árt!
Szia! Én úgy tudom, hogy a szülés után a szoptatás ideje alatt is javasolják a szedését.
A harmadik hónap(12.hét) végéig mindenképp érdemes egy 100 szemes doboz elég, mert addig fejlõdnek a fontos idegek stb, ha utána is szeded bajt nem okoz a felesleges vitamin kiürül , kivéve egy kettõt ezért mást mellé nem indokolt szedni, mert túladagolható: hypervitaminózis!!
Én a Hip natalt iszom és én is 16 hetes vagyok, mellette folsavat és Magne B6, ezeket még fogom is szedni szerintem, de nem tudom, meddig, ártani nem árt, csak hát elég költséges.
Én a 12. hétig mindennap szedtem egyet, azóta csak heti egyet. Nekem így mondta a dokim. Boldog babavárást!:) 33 hetes kismami
Szia!Én is azt szedem, én 15 hetes vagyok, és napi 1-et szedek már a kezdetek óta.Ha ártana, akkor nem mondanák azt, hogy szedheti az ember terhesség alatt, és szoptatás alatt is
Nekem nem tudták megmondani végül kislány lett.Csak 4d-n 28 hetesen.
Na, ma is lánykát mondtak. szóval 3 szonográfus talán már nem tévedhet. Amúgy megint a 2D-n mutatta meg, hogy mibõl látja.
Nekem is simán mondták meg 12. hetesen, volt 4D is de ott nem látta :)
Szia, ha szerencsed van mint pl nekem, akkor beterpeszt es egy az egyben latszik hogy kisfiu vagy kislany e. Nekem ezt 16. heten megmondtak. De ez csak szerencse kerdese :)
Ha úgy fekszik meg tudják mondani! Nálam a 19. héten mondta a doki hogy kislány, és pár hét múlva a 4d-s uh megerõsítette!
Ha be lehet látni a lába közé, akkor meg tudják mondani. Mi a 12. héten megtudtuk, hogy kisfiú. Egyértelmûen látszott.
simán meg tudják mondani ha úgy fekszik, ha szégyenlõs akkor nem...
Ekkora terhességnél még leginkább a sima 2D-s uh-n látják a nemeket (persze, ha a baba is épp úgy fekszik). Nekem 12. héten mondták, hogy kislány (2D alapján, de 4D-t is kapcsoltunk, csak az inkább mozi élményes), majd a 16. héten megint 2D-n mutatta a szonográfus a jeleket, hogy bizony lány. Ma, megyek 18 hetesre, szerintem itt is még a 2D mutatja a nemet jobban. Sõt ugye minden adatot 2D-rõl mérnek, a 4D tényleg inkább mozizás, meg persze biztos azon is látszik, ha nagy a baj..ez meg ugye nem áll fent, mert ne legyen baj! :)
Nem tudták megmondani, mert nem úgy feküdt, össze voltak zárva a lábai, majd csak 24 hetesen mondták meg hogy fiú. A lányomnál megmondták hogy lány a 18. Héten, de ott a gép is jobb volt...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat.tegnap meg tudtam hogy kis fiúcska lesz:És egészséges

Változnak a tünetek egyik napról a másikra? Hogy lehet az, hogy egyik nap szúrkál és húzódik a hasam, ma meg nem is érzek semmit.16+3 hetes vagyok, a babát még nem éreztem, csak ez a hasszúrka volt, de ma semmi.

Legjobb válasz: kb. 17 hetes voltam, amikor minden tünetem elmúlt. Nagyon szörnyen voltam a terhességem elején. 15 hetesen bevéreztem. Akkor hirtelen elmúltak a görcsök, elmúlt a hányinger, a haskeményedés,nem nõtt a pocim. Majdnem megzavarodtam a 19 hetes uh-ig. Minden rendben volt. Úgyhogy nyugi! Elmúlhatnak a tünetek! Boldog babavárást! 21 hetes kismama

kb. 17 hetes voltam, amikor minden tünetem elmúlt. Nagyon szörnyen voltam a terhességem elején. 15 hetesen bevéreztem. Akkor hirtelen elmúltak a görcsök, elmúlt a hányinger, a haskeményedés, nem nõtt a pocim. Majdnem megzavarodtam a 19 hetes uh-ig. Minden rendben volt. Úgyhogy nyugi! Elmúlhatnak a tünetek! Boldog babavárást! 21 hetes kismama

17 hetes kismama vagyok. 12 hetesen egy 3, 5*1, 5 cm-es bevérzést mutatott az ultrahang, majd 16 hetesen azt mondta az orvosom, hogy túl közel van a méhlepény a méhszájamhoz. Állományba vett. Mennyire komoly a dolog? Kell aggódnom?

Legjobb válasz: Ha túl közel van a méhlepény a méhszájhoz, a legtöbb amit tehetsz, hogy sokat pihensz,fekszel,nem emelsz semmit,és nem lesz semmi baj.Ne aggódj azzal csak ártasz!Nyugodj meg, már a 17.hétben vagy,nyugi,csak tényleg pihengess,ne erõlködj semmin.

Ha túl közel van a méhlepény a méhszájhoz, a legtöbb amit tehetsz, hogy sokat pihensz, fekszel, nem emelsz semmit, és nem lesz semmi baj.Ne aggódj azzal csak ártasz!Nyugodj meg, már a 17.hétben vagy, nyugi, csak tényleg pihengess, ne erõlködj semmin.
Szia, azt nem írtad, hogy a 12. és 16. hetes vizsgálat között mi történt a bevérzéssel. Nekem 9 hetesen volt egy 6mm átmérõjû vérömlenyem, amit az okozott, hogy a méhlepény fedte a belsõ méhszájat. Kaptam rá rutascorbint, hogy felszívódjon a vérömleny, és magnéziumot, nehogy begörcsöljek. Mire mentem a 12. hetes uh-ra a vérömleny eltûnt, vagyis felszívódott. De a közbülsõ 3 hétben nagyon sokat feküdtem, pihentem, semmit nem emelten, vigyáztam, hogy ne erõlködjek a wc-n. Vigyázz magadra, ne erõltess semmit. A méhlepény még elvándorolhat akár késõbb is.
A kérdező hozzászólása: Valóban nem írtam, kb.3 hétig véreztem, de gyógyszeres kezelés után szerencsére elmúlt.A 16 hetes ultrahangon már nem látszott a bevérzés.
Szia ne haragudj de hasonlo cipöbn járok ha tudnál segiteni megköszönném!23.héten 2 hete kedden éjjel elkezdtem vérezni korházba kerültem ahol kiderült a lepény széle a méhszáj közelében van haematomat nem láttak a méhszáj zárt.A kórházban 4 napig véreztem utánna tünetmentesen lettem hazaengedve itthon szigoruan fekszem mégis barnázgatom.Reggel több és sötét utánna v barna egész nap.tudnál privit irni neked ez meddig tartott mikor mult el?Köszi

Voltatok már ilyen helyzetbe? Menzi szerint 20 hetes vagyok 12 uh szerint 18+3 hetes és ma voltam 18 hetes uh-án és most meg 16+2 hét a doki szerint. Mi lehet a gond?

Legjobb válasz: Semmi gond, csak a baba nem az elõírásoknak megfelelõen fejlõdik. Hol elõrébb van, hol hátrább, de ez nem baj. Barátnõm is így volt végig a terhessége alatt. Szerintem te számold magad nyugodtan az utolsó mensihez, úgyis az elsz a biztos:-)

Semmi gond, csak a baba nem az elõírásoknak megfelelõen fejlõdik. Hol elõrébb van, hol hátrább, de ez nem baj. Barátnõm is így volt végig a terhessége alatt. Szerintem te számold magad nyugodtan az utolsó mensihez, úgyis az elsz a biztos:-)
Nekem végig ilyen matekolás volt, márc 21-re voltam ciklus szerint és április 13-ra uh szerint kiirva. És márc 31-én született a baba.... Szóval függ a ciklusodtól, ha például hosszabb, akkor van fõleg ilyen kalkulálás. A 12. heti uh a legpontosabb állitólag, amit most mutat az már csak maximum méretbeli variáció, de ez már nem annyira pontos. Jobb, ha a kisebb számot számoljátok, nehogy túlhordásnak minõsitsék a babádat a végén, és hamarabb meginditsák a szülést, mint kellene, de ezt a végén a dokid úgyis tudni fogja a baba adataiból, a méhlepény, a köldökzsinór és a méhszáj állapotából, ne aggódj! :) Jó babavárást! Egy 3 hós bébi anyukája

16 hetes 3 napos vagyok. Vehetek már valami apróságot a babának? Vagy még korai?

Még nem tudjuk biztosra a nemét, de nem is baj, uniszex dolgokat is lehet venni, és csak valami kis apróságra gondoltam. Még nem vásároltunk semmit, majd a 20. hét után. De már úgy vennék valami apróságot.

Legjobb válasz: Szia! Ha te úgy szeretnéd mért ne vehetnél:)! Vegyél csak:) pl cumi vagy kis zokni vagy bármi apróságot! Én is vettem.Sõt még kb.terhességem elõtt 1.5 évvel is vettem neki egy kis rugit mert annyira édes volt!! :)Hidd el olyan jó elõvenni és nézegetni:)! 24 hetes km

Szia! Ha te úgy szeretnéd mért ne vehetnél:) ! Vegyél csak:) pl cumi vagy kis zokni vagy bármi apróságot! Én is vettem.Sõt még kb.terhességem elõtt 1.5 évvel is vettem neki egy kis rugit mert annyira édes volt!! :) Hidd el olyan jó elõvenni és nézegetni:) ! 24 hetes km
Szia nyugodtan vehetsz. Én 16 hetesen vettem meg az elsõ kisruhákat, mikor leértékelésbe futottam váratlanul. Fehéret, sárgát, zöldet... Azért is érdemes apránként elnyújtva megvenni szerintem, mert így nem kell egyszerre elkülöníteni azt a nagy összeget. A minap összeszámoltam, h eddig mennyit költöttünk és még mennyit kell, és bizony ember legyen atalpán, aki ezt egy hónap alatt ki tudja gazdálkodni! :) Vásárolj nyugodtan! Üdv 32 hetes
Szia, mi már 12 hetesen megvettük a babakocsit, mert akkor volt olyan amit kinéztem. Azóta minden hónapban vettünk 1 nagyobb dolgot, és több kisebbet, még így is hiányzik ez az, de anyagilag sokkal jobban kijöttünk így, és jó érzés hogy a nagyja már megvan!Én el nem tudnám képzelni, hogy oldanám meg utolsó hetekben a vásárolgatást, mosást stb, már így is nehezen mennek a dolgok! Üdv: 34 hetes kismama
Én ugy vagyok mint az utolsó válaszoló csak én azért nem mertem még vásárolni mert tavaly volt egy vetélésem és még kicsit mindig félek, habár nincs semmi bajunk hála égnek. Lassan én is elkezdem, mert a héten pont megkaptam sógornõmtõl a babahordozót, és egy csomó kisruhát. ugy gondoltam akkor lassan már veszek pár dolgot én is.
Szia, szerintem a kórházi csomagot is érdemes összepakolni, legalábbis a nagyját, mert ne adj Isten, valamiért (mint pl.én) bekerülsz a kórházba hamarabb ne kelljen kapkodni. Én 32 hetesen kellett hogy befeküdjek 4 napra, semmi nem volt összepakolva, és bizony nagyon rossz volt úgy kapkodva összeszedni a cuccot! De reméljük ilyen Veled nem lesz! Üdv: 34 hetes kismama
Szerintem is nyugodtan vásárolj pár apróságot, és nézelõdj. Ha valami akciós nem szabad kihagyni, sokat számít pár ezer forint is. Boldog babavárást!
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a választ. Nem hiszem hogy el lennék késve, és 20 hetesen sincs senki elkésve, csak már vennék 1-2 apróságot. :) A nagybevásárlást majd júni-júliban akarjuk. Addig nézelõdök, de persze ha valami nagyon jó áron van az nem szabad kihagyni. :) A legvégére nem akarok hagyni semmit, csak összekészíteni a korházi csomagot, kimosni a holmikat...stb.
Uhhh, mi 20 hetesek vagyunk, és még nem vettem semmit, most megrémisztettetek!! El vagyunk már késve? remélem nem. Mi szept. elejére várjuk és úgy gondoltuk, h majd júni-júliba elkezdjük, de akkor lehet el kéne hamarabb?
23 hetes vagyok, de nekem már minden megvan:babakocsi, kiságy, pelenkázó, csomó ruci, csak a cumisüvegek, meg ezek az aproságok hiányoznak még.ugy 16 bhetes lehettem mikor elkezdett gyarapodni a babakelengyém, jo igaz ennek egy részét a drága nagyszülõktõl kapta a pöttöm. szerintem ha nem vagy babonás nyugottan vásárolgass.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm :) Akkor elkezdek majd nézelõdni és ha látok valamit jó áron akkor megveszem. Én sem akarom majd a végére hagyni fõleg hogy a nyár a nagy meleg miatt nagyon nehéz lesz és nagy hassal a 40 fokban mászkálni nem éppen kellemes.
A kérdező hozzászólása: :) Köszönöm. Igen, csak valami jelképesre gondoltam, bár nem vagyok babonás. Boldog babavárást Neked is! :)
Sziasztok!Már én is nézegetem a baba dolgokat és alig várom h.vegyek valamit.A nagymamám minden nap felhív h. még ne vegyek semmit...nagyon babonás.Párom nagyija is jön a régi közmondásokkal.Szóval, csak miattuk várunk még.Vegyetek helyettem is valamit a piciteknek:) 16 hetes pocis

3, 16-os TSH-val estem teherbe, euthyrox szedése mellett! A doki azt mondta, hogy nem kell emelni az adagon. Szerintetek? 5 hetes vagyok.

Kb. 2 hónapja szedem a gyógyszert, elõször felet, aztán pár hete egy egészet szedek. Azt mondta, hogy ne csak fél órát, hanem egy órát várjak az evéssel, ivással a gyógyszer beszedése után. Ez így oké lehet??

Legjobb válasz: Szia! Én 1.61 TSH-val estem teherbe akkor szedtem 75 mg-ot. Elsõ vérvételen 2,78 volt akkor megemelte az endokrinológusom 100 mg-ra. Azóta ezt kell tartanom és így kettõ alatt van. Most vagyok 30 hetes terhes. Havonta nézetnem kell. Nekem nagyon komolyan és szigorúan veszi ezt az endokrinológusom, azt mondta hogy nagyon fontos a terhesség alatt, hogy a pici elegendõ hormont kapjon.

Szia! Én 1.61 TSH-val estem teherbe akkor szedtem 75 mg-ot. Elsõ vérvételen 2, 78 volt akkor megemelte az endokrinológusom 100 mg-ra. Azóta ezt kell tartanom és így kettõ alatt van. Most vagyok 30 hetes terhes. Havonta nézetnem kell. Nekem nagyon komolyan és szigorúan veszi ezt az endokrinológusom, azt mondta hogy nagyon fontos a terhesség alatt, hogy a pici elegendõ hormont kapjon.
Hallgass az orvosra! De komolyan, õ lát minden leletedet, õ lát téged, õ ismeri a kórtörténetedet. Ne az itteni válaszolókra hallgass, mert mindenki esete teljesen más lehet, nem lehet a kezelést kizárólag a TSH adatokra alapozni. Az orvosod látja az összes értékedet, bízz benne! A hormonokkal óvatosan kell bánni.
Internetes konzíliumra én õt ajánlom: [link]
1.1-el estem teherbe, a dokit felhívtam, telefonon rögtön 25-el emelte az adagom. Menj másik dokihoz !
A kérdező hozzászólása: 75 mg-ost szedek. Endokrinológus-nõgyógyász mondta. Aznap volt 3, 16 a tsh-m, amikor nem jött meg. Azelõtt pedig 7, 6 volt, 2 hónap alatt ment le 3, 16-ra. Akkor még valószínû, hogy nem állt be és még lejjebb fog menni, igaz? Mert azt írjátok, hogy kb. 6 hét- 2 hónap. Nekem is havonta kell nézetni a tsh-t.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hány mikrogrammos tablettának szeded a felét? A TSH kb. 6 hetes-2 hónapos szedés után áll be. Ha pár hete emeltek az adagodon, akkor várj minimum 6 hetet és utána fogod ennek az emelésnek a hatását a TSH adatokon látni. Szerintem teljesen OK, amit az orvosod mond - 10 éve van alultermelésem és tapasztalatból mondom, hogy a thyroxin emelését ilyen finoman kell kezelni. Én 4, 5-tel estem teherbe, a legalacsonyabb adat 25. hétig 2, 18 volt, 33. hetes vagyok és 2, 2 kiló éppen a gyerkõc - tökéletesen fejlõdik. Mindig elképedve olvasom ezeket az 1 alatti TSH-kat. Nálam most elõször volt 2 alatt, az ügyeleten kötöttünk ki 140 feletti pulzussal, a diagnózis relatív túltermelés volt, ami sokkal többet árt a babának. Ha szükséged van egy második véleményre, nézd meg a konzilium.hu oldalt, egy Solymosi Tamás nevû endokrinológus csinálja. Ha emailen elküldöd neki az adataidat, és megkérdezed a véleményét, pár napon belül válaszol.
Nem. Le kell vinni a TSH-t 1 körülire. A 3, 16 nem terhesen is magas (tudom hogy nem éri el a referencia értéket, de az egy elavult érték...). Háziorvoshoz jársz vagy endokrinológushoz?
Nem, nagyon nem oké, nagyon gyorsban emelnie kéne a dokidnak.
En felhivtam a endodokimat, h pozit teszteltem (elotte 1-2 hettel 1, 62 volt a tsh-m), es latatlanban azonnal 25-tel emeltette az adagomat es a 8. hetre rendelt be kobtrollra, h megnezzuk elegendo-e. (eleg volt...)
Mennyi az a pár hét? Ha eltelt kb 6 hét az emelés óta, akkor beállt, ha nem akkor szerintem érdemes lenne várni még egy kicsit. 75 ug nem olyan kevés, egy egészséges szervezet 160 ug-ot termel. A terhesség alatt folyamatosan nõ a szervezetedben keringõ vér mennyisége, mert te keringteted a baba a vérét is, az utolsó trimeszterben ez akár a másfélszerese is lehet a terhesség elõttinek. Emiatt a folyamatos növekedés miatt kell kontrollálni a hormonszintedet. Ha ugyanannyit szedsz a terhesség alatt folyamatosan, akkor ugye a hormon koncentrációja csökkenni fog a véredben.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!