Találatok a következő kifejezésre: 10 hónapos nem mászik nem (15 db)

34. hétre született babám 10 hónaposan még mindig nem mászik, csak forgatja magát. Szerintetek?

Mindent sokkal kés?bb kezdett el csinálni, mint a korcsoportja. Három hónaposan még nem emelte a fejét, fél évesen még nem fordult át, közel 9 hónaposan ült stabilan. Mindent jó másfél-két havi késéssel... Már jó ideje próbálkozna mászni, de hamar meggondolja magát, (mert nem sikerül) és inkább gurítja magát, úgy viszont villámgyorsan halad, jó nagy távolságokat képes így megtenni. Egyébként okos, érdekl?d? gyerek, mindig mozgásban van. Minden másban ott tart, mint a korcsoportja. Az orvos és a véd?n? szerint minden rendben van vele, ne aggódjak. Szerintük id?t kell hagyni neki, kb. egy éves korban éri utol mindenben a többieket. Én mégis aggódom picit...

Legjobb válasz: a mászás miatt ne aggódj.nekem a kisfiam is sokáig csak pörögve jutott el mindenhova.aztán egyszer csak elkezdett mászni.nekem kb 9 hónaposan kezdett el mászni.én úgy csináltam hogy letettem a szõnyegre négykézláb.elé tettem egy játékot amit nem ér el úgy ha csak érte nyúl.én is a szõnyegen elkezdtem négykézláb mászni és jött utánam.sokszor nem azért nem másznak mert nem tudnak hanem azért mert lusták.kisfiam most egy éves.õ mostmár mindenhol kapaszkodva járkál.egyedül is tudna már menni de nem mer.szóval nem azért mert nem tudva.vannak ilyenek.de meglátod hamarosan majd azt veszed észre hogy mászik utánnad

a mászás miatt ne aggódj.nekem a kisfiam is sokáig csak pörögve jutott el mindenhova.aztán egyszer csak elkezdett mászni.nekem kb 9 hónaposan kezdett el mászni.én úgy csináltam hogy letettem a szõnyegre négykézláb.elé tettem egy játékot amit nem ér el úgy ha csak érte nyúl.én is a szõnyegen elkezdtem négykézláb mászni és jött utánam.sokszor nem azért nem másznak mert nem tudnak hanem azért mert lusták.kisfiam most egy éves.õ mostmár mindenhol kapaszkodva járkál.egyedül is tudna már menni de nem mer.szóval nem azért mert nem tudva.vannak ilyenek.de meglátod hamarosan majd azt veszed észre hogy mászik utánnad
Szerintem ne aggódj (jó tudom könnyû ezt mondani), nekem ismerõsöm lánya 11 hósan mászott csak, pedig "normál"idõben született. Minden baba más, csak sokszor azt lehet olvasni akinél korán kezdett mindent, és a kicsit késõk anyukája nem is meri leírni h náluk ez késõbb indult. És így mindneki azt hiszi hogy csak az lehet normális.
Az én kisfiam 31. hétre született, a fejét ugyan emelte, de fél éves koráig eddig terjedt a tudománya. Öt hónaposan elkezdtük Dévény-tornára hordani (a korás doktornõ és gyermekorvosunk szerint nem volt rá szükség...), hét hónaposan forgott, aztán szépen mindent sorban: kúszott, mászott, felült, és 14 hónaposan már szaladt. (ekkor már persze mindenki szerint okos dolog volt vinni...). Szóval azt tanácsolom, hogy mutasd meg egy gyógytornásznak.
Nõvérem fia 35.hétre született és 12hónaposan kezdett el mászni
Fiam a 35. hétre született. Õ is mindent elég késõn kezdett el csinálni. 7 hónaposan forgott, kb. 9 hónaposan kúszott, 11 hónapos volt, amikor elkezdett mászni. na de akkor nagyon belendült, kb. 2 hét leforgása alatt elkezdett mászni, felállni, kapaszkodva lépegetni. 13 hónaposan már egyedül ment:-))) De ha nagyon aggódsz vidd el neurológushoz, aki ajánlhat gyógytornát. Legalább is itt nálunk így mûködik. Mi jártunk vele tornázni, és hiába erõltette a konduktor minden alkalommal a mászást, õ jó ideig mégse akart mászni. A konduktor szerint agyilag is meg kell érniük hozzá.
Az én kislányom 10 hónapos lesz, és még csak most próbál mászni, pedig napra pontosan született. Szerintem nem kell aggódnod!

Kisfiam nem mászik! 10, 5 hónapos, 5 hónapos korától kúszott és mostmár egyedül önállóan megy pár lépést, de a mászás kimaradt! Nagy baj ez? A barátnőm rokona védönö és ő azt mondta hogy baj ha nem mászik! Ez tényleg igy van?

Vigyem el tornára vagy hogyan tudnám megtanitani neki a mászást? Fejér megyében lakom!

Legjobb válasz: szia.nekem egy 16,egy 13,egy 7 és egy 1 éves gyerekem van,egyikük sem mászott.hamar kúsztak,majd már mentek.ja és én védõnõ vagyok.egyáltalán nem baj,ha nem szeretnének nem másznak,ebbõl se most se késõbb nem lesz semmi baj.nyugalom:)

szia.nekem egy 16, egy 13, egy 7 és egy 1 éves gyerekem van, egyikük sem mászott.hamar kúsztak, majd már mentek.ja és én védõnõ vagyok.egyáltalán nem baj, ha nem szeretnének nem másznak, ebbõl se most se késõbb nem lesz semmi baj.nyugalom:)
Ugyan. Sok babának maradt már ki ez a fázis. Õ nem szeretne mászni, és kész. Ha már megy, akkor pláne. Inkább igencsak ügyes, hogy ennyi idõsen önállóan is lépdel.
Állítólag jó, ha mászik, és megvan minden fejlõdési szint, de én is ismerek ilyet, aki nem mászott és semmi baja! Tényleg örülj neki, hogy más lépeget! Ja! és van olyan baba, aki a normál mászást (négykézláb) helyettesíti a kúszással, ergo neki az a mászás. :)
Fontos a mászás, de nem jelent azonnal bajt, ha kimarad! Azt javaslom, amikor kúszik, nyúlj a mellkasa alá, és így emeld fel térdkézláb helyzetbe. HA nagyon oda akar érni egy játékhoz, nem fog ellenkezni. Persze ha nagyon sír miatta, engedd vissza a hasát a talajra. Én is így szoktattam pár nap alatt mászásra a villám tempóban kúszó, akkor 10 hós fiamat. Most már 1 éves múlt, lépeget, de a fõ közlekedési módja még a mászás! konduktor-anyuka
Egyáltalán nem baj, mivel, ahogy írtad, a kúszás viszont megvolt. Gyógytornász barátnõm mondta nekem, hogy ha vagy az egyik, vagy a másik megvan a kúszás/mászás közül, akkor biztosan minden rendben van a babával, mert képes a jobb kéz/bal láb (és fordítva) koordinációra, és ez a lényeg. Az egyik bõven elég. És ha ráadásul már egyedül lépeget, akkor fizikailag is tuti minden rendben vele, elég erõsek az izmai is. Nyugi, minden OK a babáddal a leírtak alapján. Úgy bírom a védõnõket, ahelyett, hogy értelmes segítséget adnának, csak beparáztatják az anyukákat, ráadásul tudatlanul....

10 hónapos kisfiam még nem ül fel magától és nem mászik. Eddig türelmes voltam, de már aggódok. Tapasztalatok?

Legjobb válasz: A miénk 9 hós és Õ sem ül fel magától. Hogyis ülne hiszen általában a mászásból huppannaka afenekünkre. Kislányom is kb. 2 hete kúszik-mászik. Ez is elég késõinek mondható, már azt hittem sosem mozdul meg. Nem kell minden babának 6 hósan másznia. Mindenki a maga ütemében fejlõdik. Ha egyébként egészséges szerintem nem kell aggódnod. Van aki 11 hósan már szalad, van aki 18 hósan inogva jár.. Az is késõn van nem? A végén mindegyik meg tud mindent csinálni. Ne aggódj! A páromnak 7 gyermeke van (utolsó a közös) és amikor paráztam h nem fejlõdik elég ütemben kinevetett hogy hagyjam ezt a hülyeséget, elõbb utónbb mindegyik tud járni, szaladni, ülni, enni, wc-re menni. Nem kell aggódni! engem meggyõzött a 30 év tapasztalata :)))

A miénk 9 hós és Õ sem ül fel magától. Hogyis ülne hiszen általában a mászásból huppannaka afenekünkre. Kislányom is kb. 2 hete kúszik-mászik. Ez is elég késõinek mondható, már azt hittem sosem mozdul meg. Nem kell minden babának 6 hósan másznia. Mindenki a maga ütemében fejlõdik. Ha egyébként egészséges szerintem nem kell aggódnod. Van aki 11 hósan már szalad, van aki 18 hósan inogva jár.. Az is késõn van nem? A végén mindegyik meg tud mindent csinálni. Ne aggódj! A páromnak 7 gyermeke van (utolsó a közös) és amikor paráztam h nem fejlõdik elég ütemben kinevetett hogy hagyjam ezt a hülyeséget, elõbb utónbb mindegyik tud járni, szaladni, ülni, enni, wc-re menni. Nem kell aggódni! engem meggyõzött a 30 év tapasztalata :) ))
Dévény módszert mindenképp ajánlom! veszíteni nem veszítesz vele semmit( csak pénzt sajna). Nekem ikreim vannak és 3 hónapos koruk óta járunk, szemmel látható az eredmény, még fogom is õket járatni egy ideig, mert nagyon jó hatással van mind az idegrendszerükre, mind a mozgásukra! budapesti vagy? tudok ajánlani jó gyógytornászt!
Nekünk már korábban kiderült, hogy gondok vannak a babámnál. 6 hónaposan mentünk DÉVÉNY terápiára. Egy évig jártunk. Azt nem tudom, hogy ettõl (=mivel nehéz lenne kontroll csoporttal ellenõrizni a hatékonyságát), de minden okés a lányommal (5 éves lesz). Viszont a lányom oxigénhiányosan, 6/8-sa Apgar-ral született. Kb. másfél éves korára hozta be a nagymozgásban elmaradt dolgokat. Esetleg: http://www.deveny.hu
Szia! Mi is 10 hósak vagyunk, és nem mászunk. Két hete állt fel a kisfiam. Én is sokat paráztam, de ez van, mit csináljunk. Ahogy az elõzõ válaszoló is írta, elõbb-utóbb mindenki megtanul járni, stb. Vannak ilyen kis lusti babák. Én óvónéni vagyok és nem volt olyan gyerek a "kezem" alatt, aki nem mászott, ment volna. Ha elõbb is tanul meg a gyerkõc menni, késõbb úgy is mászni fog, pl. egy kis autó, labda után. Ne aggódj!
Jajjj de szeretem az ilyen kérdéseket, mert ugyis olyan vàlaszok jonnek rà, hogy " jajjj de ez nagy baj, egy 10 honaposnak nemhogy màsznia kell, de màr triatlonozni is, meg a màsodik doktorijàt megvédeni" Az én fiam is 10 honapos, jo, félig kuszàs-félig màszàs amit csinàl, és kb egy hete kezdett el felàllni( de elég nehezen megy még). El is vittem 9 honaposan az orvoshoz, " jajjaj, meg kell nézetni a gyereket mert nem àll fel még kapaszkodva". Erre annyit mondott, ha megtudja, hogy valami ilyen témàju netes oldalt olvasgatok, kitekeri a nyakam. SEMMI BAJA NINCS!!!! Megnyugtatàsul: a sogornom kislànya 10 honapos koràban nemhogy felulni nem tudott, nem is forgott!!!!!!Most egy éves, két honap alatt mindent behozott, és màr ugyesen lépeget a kezét tartva.
Így látatlanban nem lehet ezt egy értelmûen megítélni. Nem biztos, hogy gond van és az sem, hogy biztos nincs semmi gond. Nekem mindig azt mondták, hogy ha valamit én nem jónak találok akkor arra, ne fogadjam el magyarázatnak azt, hogy majd kinövi, vagy lusta. Lehet, hogy ez így van, de nem biztos. Én is hajlok afelé, hogy inkább mutasd meg szakembernek, azzal a Te aggódásodat is el tudod oszlatni. Ha feleslegesen látja szakember abból nem lesz semmi baj.
Szerintem lassan kezdj aggódni. Tudod a közmondás is azt mondja inkább félni mint megijedni.Én voltam annak idején gyógytornásznál a gyerekkel és ott azt mondták, hogy tíz hónapos koráig kell megtanulni a mászást.Kérj beutalót a gyerekorvostól.
10 hónapos gyereknek már kapaszkodva járnia kellene
A kérdező hozzászólása: kisfiam a 35.héten 7/8-as apgar értékkel született.Járunk fejlõdésneurológiára, de a legutóbbi alkalommal azt mondta a doktornõ, hogy teljesen rendben van.Most jövõ héten lesz esedékes a következõ, de aggódom, hogy valami gond van.Szerintem a Dévény tornát majd említem.De csak észrevennék ott ha gond van.Nem?
A kérdező hozzászólása: Szóval akkor nincs olyan anyuka akinek a babája ilyen idõsen ezt tudja.Értem, akkor jogos az aggodalmam.
19:57-es vagyok én meg Miskolcon tudok jó Dévényist ha erre fele laksz.Az elsõ alkalommal úgyis csak felméri. Szerintem nem veszítesz semmit ha elviszed.
A kérdező hozzászólása: Köszi, de Pécs környéki vagyok.Azért reménykedtem, hogy még nincs elkésve a babám, de most már izgulok és várom a jövõ heti vizsgálatot.Remélem, hogy észre veszi ha baj van és õ elküld tornára, ha nem, akkor megkérdezem a Dévény tornát.Bár mindig annyian vannak, hogy futószalagszerû egy ilyen vizsgálat, de bízom benne, hogy csak lusta.Elég golyó.11 kg és 72 cm.Azért köszi.


10 honapos fiam, állandoan menni akar, ugyhogy fogja a kezem, itt ülök a gépnél, ide mászik feláll, és nyul akezemért. Már megörülök, normális ez? Most akkor szabad ugy menetni, hogy fogom a kezét? Ha nem teszem meg ugy ordit, hogy levegöt se kap.

mit csináljak?végül is szépen áll kapaszkodás nélkül,és 2-3 lépést még egyedül is megcsinál,nagyon erös,és az akarata is az.mászni már nem akar,megunta

Legjobb válasz: Az enyém 9 és fél hónaposan elindult, úgyhogy fel a fejjel. Nem lesz semmi baj.

Az enyém 9 és fél hónaposan elindult, úgyhogy fel a fejjel. Nem lesz semmi baj.
A kérdező hozzászólása: na mindegy azért látom érted, hogy mire gondolok.akkor vezetgetni..., egyébként ö akarja, irtam, én ugyan nem kényszeriteném, igy is elég a bajom, fáj a derekam, meg a hajolgatás stb, kivagyok
Egy gyerek sem talál ki ilyet magától, elöször te kezdted vezetgetni, úgyhogy most ne siránkozz. Egyébként ezzel nem teszel jót a gyerekednek, sokkal jobb lett volna hagyni, hogy a saját ütemében fejlödjön.
Bírom, hogy itt annyi szuper anyuka van, aki mindent úgy csinál ahogy a nagykönyvben meg van írva. Szívesen megnézném õket a való életben. Gyereket nem könyvbõl kell nevelni. Ér a lepontozás!
A kérdező hozzászólása: ja én se értem, semmi nem egészséges, ne rakd kompba ne vezetgesd kézenfogva, nem ehet se ezt se azt, az az érdekes a mi idönkben mindent lehetett, most semmi se egészséges, már az sem, ha levegöt vesz, hisz tiszta füstös szmogos a levegö is nem?mi is egészségesek vagyunk.
Biztos, hogy azért nyúl a kezedért, hogy "menetsd", vagy inkább azért, hogy ne gépezz, hanem inkább vele foglalkozz? Egyébként nem, nem szabad vezetgetni.
menetni? nincs ilyen magyar szó, már bocsánat. ha õ akarja, akkor szabad, ha te akarod, akkor nem.
Ne vezetgesd, akkor sem ha hisztizik. Ha menni akar, akkor menjen egyedül. Ha nem vezetgeted, akkor menni fog többet is, mint néhány lépést.
21.49-es vagyok ismét. Rá se ránts. Olyan sok hü.....e van ezen az oldalon, hogy nem érdemes itt kérdést feltenni, mert csak lecseszést kap az ember. Nekem három gyerekem van, mindhármuk egészséges, normális kis emberek, élik a maguk kis életét, úgy ahogy kell. A legutolsónál sokkal lazábban vettem a nevelést, elfelejtve minden szakirodalmat és hülye tanácsot, csak a saját érzéseim és korábbi tapasztalataim szerint neveltem, és semmi baja nem lett a gyereknek, sõt, talán õ a legnyugodtabb. Szóval fel a fejjel, s szerintem ne vedd túl komolyan az itt osztogatott tanácsokat, inkább hallgass a saját megérzésedre. Konkrét válaszom a kérdésedre, az alábbi. Nyugodtan vezetgetheted, ha úgy érzed biztonságban érzi magát, majd szép lassan le fog szokni rólad, amint magabiztosabban érzi már a testét, mozgását. Lesz majd amikor nem is fogja engedni, hogy segíts neki. S valszeg ez így fog menni pl. a lépcsõzéssel is....stb. Ha hamarabb elindul a kelleténél, azzal sem nagyon tudsz mit kezdeni, ha nem akarod lekötözni õt. Nyugodtan hagyd, szerintem, s nem lesz semmi baj. Okosak õk, érzik milyen irányban tart fejlõdésük, és azt gyakorolják vég nélkül. Sok sikert a meneteléshez.

Nagy baj ha a 10 hónapos koraszülött ikreim nem ülnek még és nem másznak?

Szóval 2 hónappal születtek hamarabb. A dokin?nk elküldött minket a neurológiára, és ott sem kaptam választ semmire. Szerintük már ülniük kéne.

Legjobb válasz: Hát sztem is ülniük kéne már, én nem hagynám annyiban vinném a gyerekorvoshoz hogy küldjön tovább.

Hát sztem is ülniük kéne már, én nem hagynám annyiban vinném a gyerekorvoshoz hogy küldjön tovább.
Dehogy késõ!Az enyém 11 hós nem nagyon akar mászni és most viszem Dévényeshez!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen mindenki válaszát, május elején megyünk ismét a konduktorokhoz, ha nincs javulás akkor gyógytornász. Szerintem a dévényhez már ennyi idõsen késõ nem?
én kislányom is 10 honapos és nem mászik és nem ul. Csak ugy tud ulni ha én felultetem. 41. hétre szuletett 3700g volt. 7 hosan tanult meg forogni. éppen tegnap voltunk ellenorzésen és nekem azt mondta a doktorno, hogy minden rendben és , hogy lehet nem is fog tudni mászni.
második válaszoló vagyok. ha már küldtek titeket konduktorhoz, akkor egyértelmûen szükségetek van segítségre. nem elég megmutatni az anyukának, hogy õ mit csináljon, illene a szakembernek kezelnie is a babákat. ha van lehetõséged dévény tornára vinni õket, akkor oda, ha nincs rá lehetõségetek, akkor keress egy gyógytornászt, SEGÍTENI FOG!!! kérj egy beutalót gyógytornára, akkor legalább ingyen van. gyógytornász anyuka vagyok, ha bármiben tudok segíteni, nyugodtan írj!
Az én kisfiam a 40. héten érkezett, tehát nem volt koraszülött, viszont meconiumos volt a magzatvíz és oxigénhiánnyal született. Lassan 6 hónapos és még nem forog. Már hónapok óta érzem, hogy valami nem stimmel, mert látom, hogy erölködig, mégsem sikerül, már 2 hónapja. Ha panaszkodtam, mindenki (rokonok, védõnõ, doki)csak legyintett, hogy lusta, meg, hogy ne akarjak csodagyereket. Havonta járunk neurológiára is, ott meg egészen mostanáig csak mondogatták, hogy ezt kéne csinálnia, meg azt kéne csinálnia. Most jutottunk el odáig, hogy vigyem Dévény-tornára. Ott kiderült feszesek az izmai. Szóval ezzel csak azt szeretném mondani, hogy ne hallgass senkire, ne nyugtasson meg, ha doki csak legyint, mert az anyai megérzésnél nincsen erõsebb dolog. Vidd el õket és mutasd meg egy Dévényesnek. Abból baj nem lehet, de bármit is mond, meg fogsz nyugodni. Ha nincs gond akkor azért, ha pedig esetleg van, akkor meg segíteni fog!
Nem tudnak egyedül felülni vagy nem ülnek meg ha ülteted õket? Fiam 38 hétre 3500 gr-mal született (tehát teljesen átlagos paraméterekkel) és 10, 5 hónaposan kezdett mászni, ezzel egyidõben ült fel magától. Elõtte ha ültettem, kicsit elvolt és már ment is hasra, úgy játszott vagy kúszott. Ezek után rohamtempóban ment minden, 2 hónap múlva már ment egyedül. Megnyugtatásképp vidd el õket gyógytornászhoz, de könnyen lehet h még nem akarnak mászni, aztán meg majd szaladhatsz utánuk!
Vidd el õket Dévényes gyógytornászhoz.
szerintem a magad megnyugtatására vidd el õket egy gyógytornászhoz!
A kérdező hozzászólása: Sehova nem küldenek minket! MInden második hónapban megyünk koraszülött utógondozásra. Fél hónapja voltunk a neurológián, onnan a dokinõ elküldött minket a konduktorokhoz. Azt mutatták meg hogy hogy kell segíteni nekik h felüljenek.
szerintem is kellene már ülniük, ha mászni épp nem is. ez most biztos nem túl megnyugtató a számodra. de nem látunk át a gépen, vagy bíztatunk és azt mondjuk, nyugi nincs baj, majd fognak ülni mászni, mindent, te meg elülsz otthon nyugodtan, és lehet, hogy közben meg van vmi gond és csak egy kis fejlesztésre kellene járni velük, hogy minden rendben legyen. nem értem, hogy koraszülött gyerekekkel miért kell várni, miért nem lehet mondjuk fél éves korban is kivizsgáltatni õket neurológián? ha baj van, már lehet is kezelni, ha nem tapasztalnak semmi problémát, akkor mindenki boldog, megyünk tovább. amúgy a szülés körül volt gond? oxigénhiány pl.? vagy utána a vizsgálatoknál utaltak már korábban rá, hogy elõfordulhat egy kis lemaradás? mert rendben van, hogy elõfordulhat, de akkor illene anyukát továbbküldeni gyógytornászhoz a picikkel.
Én és a húgom 10 hónaposan már mentünk, az öcsém meg szerintem már 8 hónapos korától mászkált... Azt mondják nem mindegy, hogy fiú vagy lány, mert a lányok elõbb kezdenek el mindent csinálni, mivel a fiúk "lustábbak". :) Amúgy, ha vmi nem stimmel velük, akkor igenis járj utána és ne hagyd az orvosokra, hogy mondjanak vmit és legyintsenek egyet, mert azzal nem mész semmire meg ugye a gyerekeid sem. Az meg, hogy koraszülött ikreid vannak, csak annyit jelent, hogy ugye nem igen férnek el ketten az anyaméhben és ezért születnek meg hamarabb, mint a nem ikrek. Szerintem ezzel nem nagyon kéne összefüggésbe hozni a nem ülés/járás dolgot... Más egyéb furcsaságot észrevettél a mozgásukban(pl forgás), etetésnél vagy mikor játszanak? Továbbá érdekelne, hogy azóta történt-e vmi....

Valami baj lehet a babámmal hogy 10 hónapos és nem mászik? Amúgy felül forog bébikompal megy de nem mászik.

Legjobb válasz: Minél kevesebbet legyen bébikompban,( sõt egyáltalán ne)és így kénytelen lesz egy új mozgásformát kikísérletezni. Amúgy kúszik? Mert a kúszást azt kihagyhatja, de a mászást azt nem tanácsos "kihagyni". Az enyém pont 10 hós volt amikor elkezdett mászni, de elõtte 2 hónapig már kúszva közlekedett. És 10 hósan állt fel elõször, de csak 15 hósan indult el. De legalább jól begyakorolt mindent.

Minél kevesebbet legyen bébikompban, ( sõt egyáltalán ne)és így kénytelen lesz egy új mozgásformát kikísérletezni. Amúgy kúszik? Mert a kúszást azt kihagyhatja, de a mászást azt nem tanácsos "kihagyni". Az enyém pont 10 hós volt amikor elkezdett mászni, de elõtte 2 hónapig már kúszva közlekedett. És 10 hósan állt fel elõször, de csak 15 hósan indult el. De legalább jól begyakorolt mindent.
SZERINTEM SE ENGEDD NEKI A BÉBIKOMPOZÁST MERT CSAK HÁTRÁLTATJA A FEJLÕDÉSÉBEN
nagyon is fontos, hogy mászik-e, ne rakd bébikompa, hogy meg tudjon tanulni mászni. a suliban való teljesítményére + beszédfejlõdésre van hatással a mozgásfejlõdés. Fontos, hogy minél többet szabadon mozoghasson, ültetni sem szabad, míg magától nem tud ülni.
hát ha bébikompoztatod akkor kevesebb lehetõsége is van megtanulni mászni, meg nincs is rákényszeritve, hiszen függõlegesen gurulva elér ezt azt. Amúgy meg ezt a távot mászva kéne megtegye. Egyébként a bébikompot nem is nagyon szokták ajánlani mert nem jó a kis gerincének. Az én fiam le volt téve habtapira meg szõnyegre a földre és nagyon ügyesen mászott 7 hónapos korától kezdve, sokáig ragaszkodott is ehhez a mozgásformához.
Ne aggódj, az én lányom sem akart mászni, csak menni. Aztán 11 hónaposan egyik nap elkezdett mászni. Nem baj, ha nem mászik, hamarabb fog menni önállóan is.
nyugalom. élvezd ki azt a kis idõt, amíg még nem mászik, mert utána nyugtod az nem lesz. :)
szia! már írtam bébikompos kérdéshez is, de leírom itt is. 7-10 hós koráig használta kislányom a bébikompot, és 15 hósan kezdett el önállóan járni, 2 héttel KÉSÕBB mászni. tehát a komp áthidalta a mászást nálunk, ami nem feltétlen jó, de ha már így történt, nem lehet visszavonni. mozgásfejlõdésére más 'káros' hatással nem volt a komp. üdv. 20 hós kislány anyukája

10 hónapos a lányom nincs foga nem mászik valami bja lehet?

már ideges vagyok hogy mi lehet vele nagy baba 78 cm és 11kg játékos vidám kislány,ülni ül de azt sem magátol hanem segitek neki felülni de nem d?l el,nyáladzik is eléggé meg púpos az ínye is már,a mozgása idegesít hogy nem mászik az ágyon forog de ezen kívül semmi remélem nincs baj:):(

Legjobb válasz: s még annyit: felénk ha 9-10 hónaposan a forgáson kívül nem csinál mást a baba, küldik gyógytornára. így járt jó pár anyuka akiket ismerek! sõt volt akinek gyereke mégcsak 8 hónapos volt. vajon akik pontoznak azok járatosak ebben a témában? kötve hiszem! s igaza van aki írta hogy nem most babakorban hanem késõbb, sok sok év múlva, akár tinédzserkorban jön elõ egy jó kis gerincferdülés az ültetéstõl! gondolom õt is lepontozzátok.

s még annyit: felénk ha 9-10 hónaposan a forgáson kívül nem csinál mást a baba, küldik gyógytornára. így járt jó pár anyuka akiket ismerek! sõt volt akinek gyereke mégcsak 8 hónapos volt. vajon akik pontoznak azok járatosak ebben a témában? kötve hiszem! s igaza van aki írta hogy nem most babakorban hanem késõbb, sok sok év múlva, akár tinédzserkorban jön elõ egy jó kis gerincferdülés az ültetéstõl! gondolom õt is lepontozzátok.
szia. orvos mit mondott? látta már valami szakember? Tény hogy nagy baba, elég mozgatni a súlyát, de jó lenne elvinni egy neurológushoz vagy gyógytornászhoz aki tud ebben a kérdésben segíteni neked-.a kettõ egyébként nincsen összefüggésben, mármint a fog és a mozgásfejlõdés. Tapasztalatom szerint felénk ilyenkor már elküldik egy vizsgálatra a babát.
A fog okés, hogy még nincs kint, mostanában nagyon sok babánál kitolódik a fogzás, azt mondta védõnõnk! Én lányomnak is 10 hósan jött ki az elsõ két foga, azóta semmi, és már elmúlt egy éves! Mozgás: én megmutatnám gógytornásznak, igaz, nagy súlya van a babádnak, de mi járunk gyógytornászhoz, mivel korababa a babám, és nekem a gyógytornász azt mondta, 10 hónapos korukra azért már kellene mászni a babának! Az enyém úgy, hogy korababa, és 30 hétre született, még így is mászott 9 hónapos korára! Jó, okés, minden baba más, de én a helyedben megmutatnám gyógytornásznak, azzal nem vesztesz semmit, max. csak megnyugszol!
hát igen, ez a GYK.:O második vagyok. lányommal gyógytornászhoz járunk hetente kétszer s mivel lemertem írni a véleményemet, szépen le is húztak azok akik szerintem mégcsak nem is válaszoltak. akik lemerik írni amit gondolnak azok jobban teszik ha inkább nem írnak semmit. Sajnálom, de én sok mozgásában elmaradott babát láttam, szülõvel beszéltem. s azért ajánlottam ha kétséged van, keress fel orvost! azért az sem biztos hogy semmi baj nincsen! a lányomat 4 hónapos korától hordom tornára. most 15 hónapos.
egyrészt nem szabadna ültetned. lehet, hogy 1 évesen nem lesz baja tõle, de lehet 30 évesen igen. ez olyan, hogy ne a gyerekünk egészségét kockáztassuk. 10 hónaposan ha nem ült még fel magától és nem mászik, el kell a gyerekorvosnak neurológushoz, majd õ megvizsgálja és tovább küld titeket valószínüleg gyógytornára. addig is felkereshetsz egy dévény tornászt
1 éves a lányom. 6 hónapos korától ülve játszik, de magától felülni csak 10-11 hónaposan tudott. 1 évesen kezdett mászni!!!!!! amikor már lépegetett. és a foga is csak 9 és fél hónaposan jött ki. SEMMI BAJA!!!! azt mondják, hogy egyszerre egyik dolog fejlõdik, vagy a mozgás, vagy az értelem. nálunk úgy tûnik elõbb az értelem.
15:30-as vagyok! Nem tudom, és én vitázni egyáltalán nem akarok, meg szerencsére, nekünk annyira nem voltak gondjaink, kedves utolsó elõtti, akkor a korához képest elég nagy súllyal született a kisfiad! Amikor mi voltunk a korán, volt egy kisfiú, 27.-ik hétre született, és nem volt 700 g! Szerencsére nekünk nem volt különösebb gondunk, 2 napot lélegeztetõn volt, nehezen fogadta a táplálékot, meg nehezen indult be a széklete, amúgy igazából csak híznia kellett (nem volt másfél kiló)! Már a legelsõ alkalommal, amikor mentünk a gyógytornászhoz, mondta, hogy nagyon ügyes kis csaj! Azóta tényleg csak havonta, két havonta járunk, és tényleg csak felülvizsgálatra! Szerencse, minden rendben van! Most voltunk egy éves utógondozáson, és a fõorvos, akinél voltunk, õ is azt mondja, hogy minden a legnagyobb rendben van a gyermekemmel, de egyetért azzal, hogy önálló járásig kísérje nyomon a gyógytornász! Nekünk egy szóval nem mondta, hogy ne vigyük gyógytornászhoz! És én semmi másért nem mondtam a kérdezõnek, hogy vigye gyógytornászhoz, hogy megnyugodjon! Nem kell feltétlenül tornáztatni, de ha mégis gond van, azt kiszûrik, ha nincs gond, meg megnyugtatják az anyukát! Ennyi!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek de ezt nem azért kérdeztem hogy vita legyen belöle csak tanácsot kértem :)
Nincs mit! Nem lett vita szerencsére, csak tapasztalatcsere.:)
Ha azt szeretnéd, hogy másszon, ne segíts neki ülni, inkább fektesd hasra padlóra terített pléden (az ágy puha, annál keményebb felület kellene). Ha szeret üldögélni, jobb a "kilátás", nincs elég motivációja, hogy elinduljon. Ha nem tetszik neki a földön, feküdj mellé, tegyél köré érdekes tárgyakat, játékokat, és biztasd, hogy próbálja õket elérni. A labda is nagyon jó erre, mert elgurul.
Kedves utolsó! Az én kisfiam is korababa, 28 hétre született, 1350 grammal. Én írtam, hogy egészséges babának árthat a gyógytorna. Nem fizikai ártalomra értettem. Az én kisfiam nem járt gyógytornára, engem lebeszélt róla a neonatológus, a koragondozó orvos, a fejlõdésneurológus is. Elmondom, mivel indokolták, de tényleg nem akarok itt vitát nyitni errõl, mert tudom, hogy sokan nagyon meggyõzõdéses gyógytorna pártiak, és senkit sem akarok megbántani! Szóval nekem elmagyarázta az orvos, hogy a gyógytornát a beteg kisbabáknak találták ki, illetve azoknak, akik oxigénhiánnyal, egyebekkel küzdöttek, és emiatt látványosan szükségük van a fejlesztésre. Nem azért, hogy lehessen büszkélkedni velük, hogy mennyire felgyorsult a mozgásfejlõdésük, hanem azért, mert õk a saját ütemükben sem fejlõdnének megfelelõen, és egy-egy mozgásforma kimaradása késõbb akár tanulási nehézségeket, egyebeket okozhat. Mert az orvos szerint minden hiedelem ellenére, a babáknak igenis fájnak a kezelések! Tudom, erre sokan azt mondják, csak azért sír a gyerek, mert lekorlátozzák a mozgásban, de kérdem én, kinek a babája mesélte el ezt ilyen részletesen... A mi korababáink, legalábbis az én kisfiam nagyon sok fizikai és lelki szenvedésen ment keresztül, már a születése pillanatától, nagyon sok fájdalmat élt át. Bõven elég volt az is egy idõre... Annak ellenére, hogy nem jártunk gyógytornára, és a kisfiam az elsõ hetekben úgy tûnt, még nyaki merevséggel is küzd, (otthon én is tornáztattam, ahogy mutatták, de akkor sosem sírt), most 10 hónapos: kúszik, mászik, ül, és kapaszkodva feláll. Tehát szépen utolérte magát. Az, hogy téged tanácsokkal lát el a gyógytornász, teljesen rendben van, téged is megnyugtat, nincs ezzel semmi baj! Jó egészséget nektek!
És a gyógytornával hogyan lehet ártani a babának? Mert én hordom a gyerekem (én vagyok az, aki a koraszülöttség miatt hordja gyógytornászhoz), de én csak felülvizsgálatokra viszem! Nincs semmi baja, csak koraszülött volt, így kellett vinnem! De mivel semmi lemaradása nincs így nem kell tornáztatni, a gyógytornász csak nyomon követi a fejlõdését, míg el nem kezd járni! Annak ellenére, hogy nem kell tornáztatni, azért tanácsokkal ellátott mindig is, hogy hogy tudom ösztönözni dolgokra! De tényleg nem értem, mit tud ártani a gyógytornász!
Nem lesz népszerû, amit írok, DE: a gyógytornával, ha szükségtelen, sajnos igenis lehet ártani a babának! Nem vitatkozni akarok, csak sokadszorra olvasom az olyan tanácsokat, hogy vidd gyógytornára, azzal nem ártasz...Sajnos ez nem igaz. A lelkiismeretes gyógytornász elmondja õszintén, ha a babának nincs szüksége a GYÓGYtornára, aki viszont nem az, hát...a saját bevételi forrásának senki sem ellensége. Egyébként a nevében is benne van: GYÓGYtorna...Nem az egészséges babáknak, hanem a BETEG babáknak van rá szükségük. Sajnos az utóbbi években szinte divat lett belõle, és sok édesanya lelkiismeretesen viszi a kisbabát akkor is, ha nem kell. Tehát a válasz a kérdésedre: vidd el fejlõdésneurológushoz, és ha õ szükségesnek látja, akkor elküldi gyógytornára a babádat!
Utolsó elõtti vagyok! Igen, biztos számít a súly is, meg hát nem minden baba egyforma mozgásban! Én csak azért írtam a gyógytornászt, mert azzal nem árt az anyuka a babának, max. megnyugszik, és lehet ajánl valamit a gyógytornász, hogy hogyan tudja ösztönözni a gyereket a mászásra! Mert úgy, ahogy kedves utolsó, neked minden okés volt a babáddal, csak késõn kezdett el mászni, ugyanúgy lehet gond is, sajnos!
Szia, nekem szintén elég nagy súlyú volt a kislányom, 11 hónaposan kezdett el mászni, hát engem nem küldtek semmi féle tornára, mászni én tanítottam meg, elraktam a mobilomat a pléd másik szélére, csak azért volt hajlandó elmenni:) de volt vagy 2 hét mire négykézlábon való állásból elkezdett mászni, járni 15 hónaposan kezdett, a foga is majd kibújik, szomszéd kislánynak 1 évesen még nem volt foga:) mostmár van
miért kell lepontozni hogy ülve játszik 6 hónapos kora óta? a pihenõszék karfáján felhúzta magát. én ezt még nem vettem felülésnek ezért írtam, hogy nem ült fel. mennyi pa...szt van!!! lehet lepontozni. pont nem érdekel.

Kinek nem mászik/mászott 10 hónaposan a gyermeke?

Legjobb válasz: Nagyon gyorsan kúszik a kislányom meg mozgékony is de mászni egyszerûen nem akar. Már egy hete elmúlt 10 hónapos.Várjak még?Kezdek aggódni.

A kérdező hozzászólása: Nagyon gyorsan kúszik a kislányom meg mozgékony is de mászni egyszerûen nem akar. Már egy hete elmúlt 10 hónapos.Várjak még?Kezdek aggódni.
A kérdező hozzászólása: Sziasztok Már feltolja magát négykézlábra de nem hintáztatja magát, csak rövid ideig marad úgy. A kúszásában amúgy meg van a váltott mozgás.
Az én lányom 8-tól 10 hónapos korig kúszott. 10 hósan felállt-én már itt aggódtam, hogy most akkor a mászás kimarad? -De nem! 10-15 hónapos koráig mászott és csak ezután járt. Szóval ne aggódj! Lehet már csak napok-hetek kérdése.
Az én kisfiam 6, 5 hónaposan kezdett kúszni, de féloldalasan, a bal oldalát használta csak , a jobbat csak húzta. 10 hónaposan még nem mászott. Elvittem 2 dokihoz is, mindkettõ azt mondta rendben van a gyerek, majd mászik. (közben 8, 5 hónaposan már felállt) Miután rendbe jött a kúszása, tehát olyan igazi kommandós kúszás lett, rá 1-2 hétre kezdett el mászni, kb 11 hónaposan. Szóval én azt hiszem rájöttem miért nem mászott sokáig, azért mert féloldalasan kúszott, nem váltott kéz láb mozgással, és így mászni nem lehet. A tied hogyan kúszik?
Szia! Az én kisfiam 7, 5 hónapos felállt, 10 hónaposan elindult és csak kúszott én már feladtam, hogy az én kisfiam nem fog mászni és 11 hónaposan egyik napról a másikra mászni kezdett! Szerintem várj nincs még elkésve és ne aggódj mert én is feleslegesen aggódtam! Az én kisfiam elõbb ment mint mászott :)
A lányom nem mászott, de kúszott. 1 évesen kezdett el mászni.
Az én fiam 10 hósan kezdett el mászni. Vannak esetleg már jelei, hogy mászni akar. Feltolja magát négykézlábra? Hintáztatja magát ebben a pozícióban? Ha igen, hamarosan mászni fog.
Az babám 11 hónapos, és most kezdett felállni, meg mászni, eddig kúszott.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen. Én csak azért aggódom hogy a mászás ne maradjon ki, az nem számít mikor kezd el menni, de jó lenne ha mászna elõtte. Remélem tényleg már csak 1-2 hét.
Ez pont olyan mint a beszéd.A nõvérem négy éves korában kezdett el beszélni, én már elmúltam egy éves, amikor elõször felálltam. Nem tudom, hogy hány hónapos kortól lenne normális a járás, de szerintem természetes, ha még nem jár. (Azért kérdezz meg egy orvost is, csak a biztonság kedvéért!)
nekem 1 évesen kezdett mászni, most 16 hónapos és nem akar menni, csak ha tol valamit vagy kapaszkodik valamiben. Járunk korai fejlesztõbe és betegség miatt pont 10-12 hónapos kora között nem tudtunk menni. Ott kétségbe estek, hogy 1 évesen kezd mászni.
Akkor szerintem már nem kell sokat várni, és mászni fog, meglátod! De én azt is olvastam, hogy ha a kúszásban megvan a váltott kéz láb mozgás, akkor igazából mindegy hogy kúszik vagy mászik.

Kihez forduljak, vagy mit csináljak lassan 10 hónapos a babám és nem mászik? Bővebben lent.

Voltunk neurológusnál, gyógytornásznál, szerintük semmi baja fiammal egészséges.

Legjobb válasz: Sem én, sem a párom nem kúsztunk, nem másztunk, késõn kezdtünk el járni és beszélni is. a gyerekünk nem forgott, nem kúszott, 10,5 hónaposan kezdett mászni, 13,5 hósan járni. Teljesen egészséges 16 hós baba (és nem beszél, csak babanyelven). Akkor kezdj aggódni, ha másfél évesen sem jár, az nem katasztrófa, ha kihagyja a mászást (sokan mondják, hogy attól diszlexiás lesz a gyerek (???), hát én sem vagyok az és a párom se). Nem kell tornáztatni, de sok olyan helyzetet teremts neki, amivel elõsegítheted, hogy elkezdjen mászni (kedvenc kutyus, bármi karnyújtásnyira) és ha csak a szándékot látod rajta, hogy próbálja, akkor agyondicsérni. Ne erõltesd!

Sem én, sem a párom nem kúsztunk, nem másztunk, késõn kezdtünk el járni és beszélni is. a gyerekünk nem forgott, nem kúszott, 10, 5 hónaposan kezdett mászni, 13, 5 hósan járni. Teljesen egészséges 16 hós baba (és nem beszél, csak babanyelven). Akkor kezdj aggódni, ha másfél évesen sem jár, az nem katasztrófa, ha kihagyja a mászást (sokan mondják, hogy attól diszlexiás lesz a gyerek (???), hát én sem vagyok az és a párom se). Nem kell tornáztatni, de sok olyan helyzetet teremts neki, amivel elõsegítheted, hogy elkezdjen mászni (kedvenc kutyus, bármi karnyújtásnyira) és ha csak a szándékot látod rajta, hogy próbálja, akkor agyondicsérni. Ne erõltesd!
Szia! Van olyan ember gyerek aki kihagyja a mászást és mégis normális felnõtt lesz belõle! Én sem másztam és a nõvérem sem. Mindketten ép, értelmes emberek vagyunk. Nyugodj meg és bízz a védõnõben , gyógytornászban, és a gyerek orvosban.
szia! Lehet hogy nem az én nem teljesen kompetens válaszomra vársz, de leírom, hátha segít... az én babám 5 hós, gyönyörûen forog mindkét oldalra, de tovább nem hajlandó. 1-2 szer megpróbálta, de azóta semmi. Viszont az összes mozgásformát csinálja, amit már kell neki. Fogja a lábát, húzza fel magát, próbál ülni... olvastam, hogy vannak babák, akik késõbb kezdik el a mozgásformákat , sõt vannak olyan babák, akik kihagynak lépéseket, vagy felcserélnek , csak az a lényeg, hogy a "soron következõ" mozgásformát mindig csinálják. Nem vagyok szakember, de lehet hogy a babád elõbb fog felállni, mint mászni. Létezik ilyen is!
Én kisfiam aki most már 16 hónapos, korán kezdett el mászni, viszont volt 10 hónapos is mire elkezdett forogni.addig nem akart.hamarabb felállt.ne aggódj.majd ha akar for mászni.esetleg megpróbálhatod hogy egy keményebb lapos lemezfélét letakarsz pléddel, enyhén megdöntöd pl ágy szélénél és fejjel lefelé ráteszed hason a babád, vagy olyan tárgyat raksz tõle messzebb amit szeret és ha kell odamászik érte.
Az én 9 hónapos kisfiam sem mászik még, csak hátrafelé kúszik, meg feltérdel támaszkodva, de onnan nem tud se elõre se hátra mozdulni, így pár perc után sírva fakad. Voltunk gyógytornásznál, aki mutatott gyakorlatokat, azokat csináljuk itthon, és tényleg egyre ügyesebb. Nekem egyébként azt mondta, hogy nem igaz, hogy a mászás kimaradása a késõbbiekben tanulási nehézségeket okoz.
A kérdező hozzászólása: Igen biztos igazad van, a jövõ héten elviszem a fiamat egy korai fejlesztõ központba. Megnézzük ott mit mondanak. Bár ha a gének is szerepet játszanak, az apja sem mászott...
pedig nekem akkor is nagyon úgy tûnik, hogy valószínû , õ állni készülõdik, nem mászni.("ha az ölemben van megkapaszkodik fel áll pár másodpercre, ugrál ezerrel") A körömbenövés egy egyszeri baj volt, lehet hogy emiatt késõbb érezte a kis lábait, de amint olvasom, szépen gyógyult és most állni készül!?
A kérdező hozzászólása: Igen biztos tudják az orvosok hogy baj van-e vagy nincs de én akkor is aggódom egy kicsit... Egyedül még nem áll fel csak ha az ölemben van úgy, de nem gurul oda pl az ágyhoz és nem kapaszkodik még fel. Én szoktam vele játszani, hogy mászó pozícióba rakom tartja magát pár pillanatig de inkább lehasal utána. nem értem mi lehet.
Babám 13 hónaposan kezdett mászni, párhuzamosan felállt, és elõtte hónapokig a fenekén csúszva közlekedett. Semmi baja.
Hát segíteni nem nagyon tudok, csak nyugtatni.Tényleg sok olyan baba van aki kihagyja a mászást, és mivel már áll a kisfiad szerintem õ is egybõl járni fog.Nem hinném hogy ebbõl baja lenne késõbb.A mászás kimarad az nem baj, ha már ennyi szakember látta biztosan észervették volna, ha valami nem stimmel.
Nem másztam, reál tárgyakat TANÍTOK!!! :)

10 hónapos múlt a kislányom és nem játszik egyedül. Ha ott hagyom a szőnyegen csak sír. (nem mászik, nem kúszik. Fogni kell a kezét és menne egész nap) Nem érdekli semmilyen játék. Van valami ötletetek hogyan tudnám szokatni az önálló játékra?

Legjobb válasz: Például vidd el gyógytornászhoz, hogy ne egybõl járni kezdjen, hanem kezdjen valamit magával és kússzon, de még jobb, ha mászik. Semmiképpen ne sétáltasd és mindenképpen nézesd meg. Nem akarlak riogatni, félre ne értsd, nem lehet erõltetni a fejlõdési lépéseket, de itt akkor is van valami, ha vagy fekszik vagy jár, kéne valami átmenet is...

Például vidd el gyógytornászhoz, hogy ne egybõl járni kezdjen, hanem kezdjen valamit magával és kússzon, de még jobb, ha mászik. Semmiképpen ne sétáltasd és mindenképpen nézesd meg. Nem akarlak riogatni, félre ne értsd, nem lehet erõltetni a fejlõdési lépéseket, de itt akkor is van valami, ha vagy fekszik vagy jár, kéne valami átmenet is...
A kérdező hozzászólása: Járunk gyógytornászhoz már fél éve.Minden héten, de ott sem mászik.Csak menne.ül, négykézlábra áll és hasra vágja magát utána hátra fordul.mindent csinál csak nem mászik.
hisztis, ennyi.
Szerintem akkor lusta és azért nem mászik, nincs azzal semmi gond. Amikor ott hagyod a szõnyegen kimész a szobából? Külön alszik tõletek? Nem lehet, hogy szorong, amiért ott hagyod és azért nem koncentrál az önálló játékra?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!