Találatok a következő kifejezésre: Újszülöttnek milyen kell (28 db)

Mi kell egy újszülöttnek, mit kell megvenni az érkezése előtt? Mire van szüksége? És mi mennyibe kerül? Milyen támogatás jár egy gyermek után?

Legjobb válasz: Egy gyereknek szüksége van megfelelö lakásra. itt legyen meleg, hidegvíz, fütés és fözésre alkalmas hely, villany. aztán kell neki egy ágy, pelenka, pár ruha, kabát, takaró és ennyi. ezek a legfontosabbak. aztán még egy halmo dolog amit megvezsünk a kénylemünk miatt. támogatás csak a családi pótlék van és ha dolgoztál vagy valami módon bizotsított voltál akkor gyes, gyed.

Egy gyereknek szüksége van megfelelö lakásra. itt legyen meleg, hidegvíz, fütés és fözésre alkalmas hely, villany. aztán kell neki egy ágy, pelenka, pár ruha, kabát, takaró és ennyi. ezek a legfontosabbak. aztán még egy halmo dolog amit megvezsünk a kénylemünk miatt. támogatás csak a családi pótlék van és ha dolgoztál vagy valami módon bizotsított voltál akkor gyes, gyed.
Kiságy, babakocsi, ruhák, pelenkák. A doki ad recepteket, amit ki kell váltani (köldökápolásra alkohol-hintõpor, D-vitamin, Konakion). A gyerek után mindenképpen kapsz családi pótlékot és gyest - akkor is, ha sosem dolgoztál.
Elõzõ vagyok. Pelenkázó vagy legalább pelenkázó lap. Kiskád. A szükséges "pipere" dolgokat felírja az orvos. Kell még eldobható pelus és popsitörlõ. Lázmérõ. Én még mindenképp vennék légzésfigyelõt, akár használtan is. Vagy bérelnék. Van aki ragaszkodik a mérleghez, nekünk ez nincs és nem is kellene.
gyes is csak akkor jár ha valami módon biztosított volt elötte. ha nem volt vagy nem járt minimum 4x terhesgondozáson akkor nem jár a gyes sem.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Aranyosak vagytok! Nagyjából én is ezekre gondoltam! :)
Ma 14.28 butaságokat írsz. A gyes alanyi jogon jár, nem kell hozzá elõzetes munkaviszony, az a gyed, amihez kell. A gyeshez az sem kell, hogy 4 alkalommal megjelenj terhesgondozáson, az az anyasági támogatáshoz kell. Kérdezõ: csp gyes jár.

Egy újszülöttnek milyen iratokra van szüksége és hogyan kell azokat igényelni?

Abban kérnék segítséget, hogy hamarosan szüli fogok és nem vagyok vele tisztában, hogy milyen iratok fognak kelleni a bébinek, mi az, amit nekem kell kérvényeznem és mi intézhet? el a kórházban (SOTE 2.- Klinika)? Azt tudom, hogy vinnem kell 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot, meg személyes doksikat, más kell még hozzá? És ha nekem kell intézi, akkor mit-hol? Gondolom ami majd lesz neki, az a TAJ-adó- és lakcímkártya (?): légyszi segítsetek ebben! Nagyon köszönöm :o)!!

Legjobb válasz: Én pont 6 hete szültem a Sote2-n. A kórházban hétköznap reggel 7-du 3 ig lehet intézni a betegfelvételi irodában és másnap 9 tõl lehet átvenni a Születési anyakönyvi kivonatot és ha jól emlékszem a lakcímkártyát is, a Taj kártyát automatikusan postázzák.Kell a házzasságitok, és a te irataid és apa iratai is eredetiben vagy fénymásolva. remélem tudtam segíteni

Én pont 6 hete szültem a Sote2-n. A kórházban hétköznap reggel 7-du 3 ig lehet intézni a betegfelvételi irodában és másnap 9 tõl lehet átvenni a Születési anyakönyvi kivonatot és ha jól emlékszem a lakcímkártyát is, a Taj kártyát automatikusan postázzák.Kell a házzasságitok, és a te irataid és apa iratai is eredetiben vagy fénymásolva. remélem tudtam segíteni
A TAJ kártyát postán küldik ki, nem kell ahhoz igénylés, azt a kórház intézi.A szül.a.kivonat+lakcímkártya kórház függõ.Van ahol bemennek az okmányirodáról, felveszik az adatokat és hozzák is az anyukának;de van ahol (nálunk így volt), be kell menni érte az okmányirodába. Az adókártyát személyesen kell igényelned.Akkor menni a NAV-hoz, mikor már megvan a lakcímkari+sz.a. kivonat is.Kb.1-2 hét, mire leküldik nekik rendszeren a pici adószámát.Valószínûleg nem fogtok kártyát kapni, mert országosan nem készítenek (nincs rá pénze a NAV-nak), így csak egy hiteles papírt fogsz kapni, amin szerepel az adószáma a babának.Az addig érvényes, míg egyszer csak nem lesz kártya (én már több, mint 1 éve várok a sajátomra). Esetleg, amit nem kell, de érdemes kiváltani neki a szem.igazolvány.Azt bármikor tudjátok intézni, elég hozzá az egyik szülõ és 3 évig érvényes, ingyen van.Én ez év februárjában szültem.
Nagyjából úgy van, ahogy az elõzõ leírta, azzal a kiegészítéssel, hogy az adószámról az igazolást a MÁK kipostázta, mindenféle intézkedés nélkül. Ez a babakötvényhez kell, nem tudom, hogy mihez kellhet még egy kisbabának az adószám. Szóval én a Nav-hoz egyelõre nem megyek.
Nálam(Debrecen ) úgy volt hogy bejött egy hölgy a kórházba õ felvette az adatokat a születési anyakönyvi kivonathoz és a TAJ kártyához. És ezeket kipostázták + a lakcímkártyát. Az adókártyát is kipostázták csak jóval késõbb.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek!! :o)

Hogyan kell öltöztetni majd július-augusztus-szeptemberben egy újszülöttet? Milyen ruhákat vásároljak neki?

Van értelme hosszú ujjú pulcsikat venni, vagy farmernadrágot, pólót? Vagy csak body-t és rugikat vásároljak neki az els? 3 hónapra?

Legjobb válasz: Az elsõ fél évre body és rugi a legkényelmesebb Neki. Neked is egyszerübb és abból is vannak csinosak. ha már csücsül mászik akkor jöhet a mackónadrág a puha kantáros nadrág. augusztusban még meleg van pamut rugi és h. újjú body kell 5-6 db. kocsikabát, sapka 1-2 db overall majd télre.

Az elsõ fél évre body és rugi a legkényelmesebb Neki. Neked is egyszerübb és abból is vannak csinosak. ha már csücsül mászik akkor jöhet a mackónadrág a puha kantáros nadrág. augusztusban még meleg van pamut rugi és h. újjú body kell 5-6 db. kocsikabát, sapka 1-2 db overall majd télre.
Én biztos nem adnék kisbabára farmert, és hasonló kényelmetlen ruhákat. Vennék rövid újjú bodyt, rugit, 1-2 hosszú újjú bodyt. Napozót, Lányom kb. 8 hós koráig szinte csak rugiban volt, majd késõbb ráér divatozni. az a legkényelmesebb, és legjobb ilyen piciknek.
A fiam júliusban született, és néhány vékony kardigán (nem kötött, inkább kocsikabát), 2-3 hosszú ujjú body, és sok rövid ujjú body volt, meg pár rugdalózó volt a kelengyéje:D Volt egy vékony hálózsákja, de nagyobbrészt rövid ujjú bodyban volt, mert ha mást is ráadtam, akkor izzadt és kiabált:) Volt néhány cérnazoknija, meg cérnasapkája, és ennyi. Szeptemberben hosszú ujjú bodyt és rugdalózót hordott, abszolút elég volt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!:)


Egy újszülöttet milyen gyakran kell tisztába tenni?

A kórházban, honnan tudjam mikor rakjam tisztába?pelenkáztam már sokszor babát, de nem újszülöttet.Babás szobában leszek és nekünk kell tisztába tenni.Minden szopi elott nézzem meg?És ha éhes akkor gondolom jelez, hogy cicizne, de mi van ha átalussza?Keltegessem?

Legjobb válasz: elõször is, hidd el, tudni fogod. másodszor, akkor, ha bekakilt. ált. gyakran kakilnak még õk. evés elõtt, ha nincs bekakilva, nemkell. elég utána, ált. kaja után nyomnak egyet, mert meigndul a bélmozgás. ha éhes, jelez bizony, eleinte elég gyakran, ezzel szintén nem lesz gond. ha átalussza, kkor szerintem nem kell kelteni, egészséges baba nem alussza át a cicizési idõt. :) de pl. az én kislényom bizony átaludta, és kiderült, hogy nagyon sárga, és az intenzívre került. ezt nem azért mondom, hogy megijedj, csak hogy ne agódj, mert a kórházi személyzet is figyel a babára, és ha valmi nem világos, kérdezd nyugodtan a csecsemõs nõvéreket, vagy esetleg a tapasztaltabb szobatársaidat. biztosan segítenek majd. könnyû szülést és kellemes babázást kívánok! :) 13 hós anyukája.

elõször is, hidd el, tudni fogod. másodszor, akkor, ha bekakilt. ált. gyakran kakilnak még õk. evés elõtt, ha nincs bekakilva, nemkell. elég utána, ált. kaja után nyomnak egyet, mert meigndul a bélmozgás. ha éhes, jelez bizony, eleinte elég gyakran, ezzel szintén nem lesz gond. ha átalussza, kkor szerintem nem kell kelteni, egészséges baba nem alussza át a cicizési idõt. :) de pl. az én kislényom bizony átaludta, és kiderült, hogy nagyon sárga, és az intenzívre került. ezt nem azért mondom, hogy megijedj, csak hogy ne agódj, mert a kórházi személyzet is figyel a babára, és ha valmi nem világos, kérdezd nyugodtan a csecsemõs nõvéreket, vagy esetleg a tapasztaltabb szobatársaidat. biztosan segítenek majd. könnyû szülést és kellemes babázást kívánok! :) 13 hós anyukája.
Igen, általában minden szoptatás elõtt, meg ha épp bekakil..akár szoptatás után is.. A babák nagy része kb. 3 óránként kér enni, de ha felébred hamarabb, akkor is szoptasd meg, ez csak jót tesz a tejtermelésnek. Én bizony felébresztettem kb. 2 óránként a kislányomat, mert kezdett besárgulni és azzal rémisztgettek, hogy elviszik kék fény alá... 1 nap alatt elkezdett csökkenni a bilirubin-szintje és a tejem is szépen beindult..3. napon 100-120 miliket szopott. egy újszülöttet nem szabad túl sokáig aludni hagyni, jó, ha nem marad ki két szoptatás között 4 óránál több. Eleve csak kb. cseresznyényi a gyomruk, az anyatej könnyen emészthetõ és ha túl sokáig nem szopizik, kiszáradhat.
ezt látni fogod. eleinte tisztulnak, tehát rengeteg kakis pelus lesz, minden kaja elõtt tisztába tettem akkoriban. a kaja: hááát összehangolódtok, és menni fog, jelez majd. én nem keltegettem, ébredt mikor enni kért.
Ha ne adj Isten sárgaság lépne fel (de nem kell attól sem megijedni) akkor aluszékonyabbak a babák, és lehet, hogy fel kell kelteni etetéshez. De egyébként szólni fog õ, ha éhes, és akkor is, ha kaki van a pelusban :) Minden menni fog, ne aggódj! Sok sikert!
Alapvetõen minden szopizásnál kell pelenkát cserélni, (ez már anyukája válogatja, hogy szopi elõtt vagy után) illetve ha érzed, hogy bekakilt, akkor feltétlenül. A mai pelenkák már nagyon jók, a vizeletet a baba bõre szinte nem is érzi, olyan jól felszívják, de kakinál mindenképpen cserélj minél elõbb. Egyébként én általában kaja elõtt cseréltem pelust, kivéve, ha nagyon éhes volt, és nem volt türelme, akkor csak utána. Viszont olyankor óvatosan kell mozgatni, nehogy bukás legyen a vége. A szopizást pedig mindenki máshogy csinálja. Általában azért az jellemzõ, hogy a baba felkel enni, maximum elalszik a cicin. :) Szóval a legelején minél többször tedd rá cicire, hogy be tudjon indulni a tejcsid. Ha mégis aluszékony lenne, akkor maximum 3 óránként mindenképpen keltsd fel. Banyuci
én suttogósan csináltam: alvás, felébredt, egybõl megetettem, aztán átpelenkáztam, aztán negyed óra babázás, és aludt is vissza. :)
Nálunk a kórházban nem engedték átpelenkázni a babát. Kapott egy pelust reggel, egyet meg este, ennyi összvissz. Itthon viszont elég sok pelust használt, ez elején még sokat kakilnak, simán elfogy napi 8-10 pelus. Ez természetesen lecsökken! Tudni fogod, hiszen ha kaki van, egyértelmû a csere, ha pisi van, ha tele a pelus, azt is észreveszed!
Na ez azért durva!!! Egy újszülöttnek napi 2 pelenka???? És egész nap feküdt a ...-ban?? Melyik kórház ez?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat!!Nagyon aranyosak vagytok! Babáztam sokat már, meg öcsém is nagyon késon született, de azért teljesen más még mikor újszülött teljesen:D Alig várom már, hogy megszülessen!! (nagyon türelmetlen lettem):)

Ujszülöttnek milyen teát kell adni? milyet vegyek?

Legjobb válasz: Szia.Adhatsz neki nyugodtan édesköményteát,mindennélkül,(pláne ha hasfájo´s)Nagyon gyenge kamilla teát.Az én 7 hetes babám is iszik mindennap egy keveset.

Szia.Adhatsz neki nyugodtan édesköményteát, mindennélkül, (pláne ha hasfájo´s)Nagyon gyenge kamilla teát.Az én 7 hetes babám is iszik mindennap egy keveset.
Igen kell folyadék a babáknak és a legjobb a kamillatea kb. 3 hónapos koráig! Utána pedig másfajta teát is lehet adni neki!
Annyit hozzátennék, ha esetleg nem szoptatsz, vagy tápszerrel kell pótolnod, igenis kell plussz folyadék. De ilyen pici korban ez csak víz legyen! És ha lehet babavíz, nem csapvíz. És fel kell forralni.
Nekem a védõnõ azt mondta, hogy sima feketeteát kapjon a baba, de nagyon hígat. Kb. két liter felforralt vízbe egy pillanatra belemártva a filtert, hogy éppen valami színe legyen, és dl-enként egy teáskanál cukor és pár csepp kifacsart citromlé. De ha minden nélkül megissza, akkor úgy is jó. Én tettem bele neki cukrot, és nem lett édesszájú. Gyümölcsteát nem ihat még, aztán négy hónapos kortól vannak a babateák granulátum formában, azt már elõre felforralt vízzel is el lehet készíteni, tehát nem kell melegnek lenni a víznek, így már egyszerûbb és gyorsabb is.
Még nem hallottam, hogy az éseköme´ny hasfájást okozna.Inkább hasfájásra javallott.
Szerintem a sima kamilla tea a legjobb, ha megissza a baba akkor üresen. Az édeskömény teát csak a 4. hónaptól add, mert elõtte nem tud vele mit kezdeni a pocijuk. Még annyi hogy a kamilla kicsit hashajtó hatású, úgyhogy ha nagyon sokszor van kaki akkor jobb a sima babavíz.
Szia! Újszülöttnek (helyesebben 6 hónapos korig!!! és ilyen idõjárás mellett fõleg, mert nyári babáknál biztos más a helyzet) az anyatej tökéletesen elegendõ. Ha igény szerint szoptatod a babádat, azzal étel-ital-igényét teljesen kielégíted, semmiféle kiegészítésre nincs szükség. Az én lányom fél éves koráig kizárólag anyatejet kapott, gyönyörûen gyarapodott, okos, szép "nagylány" lett belõle. Szép babázást!
Az elõttem szólónak teljesen igaza van, csak még annyi, hogy nyári babáknál is ugyanez a helyzet. A tej igazodik az igényekhez, de csak akkor, ha minden jelzésre mellre teszed.
Az édeskömény teával vigyázz! Fájhat tõle a hasa!!! Fõleg, ha iszol vmilyen tejfokozó teát. De ha nem, akkor is vigyázni kell! A kömény hasi görcsöt csinálhat!
Én vettem a gyogynövényboltba 1 zacsi édesköménytermést és abbol készitettem neki teát.5-6 szem termést forraljn fel kb 2 dl vizzel 2-3 percig.Finom is és jo a hasfájás ellen is.
Csecsemõápoló barátnõm is a sima feketeteát javasolta pici cukorral és citrommal, de nagyon hígan. Azt mondta, hogy a kórházban is ezt adják nekik. Ehhez képest a kisfiam csak tisztán szerette már néhány napos korától, a lányom viszont kb 3-4 hónapos koráig semmilyen folyadékot nem kért. Mindkettõt rendesen szoptattam. Azóta ált. csipkebogyót adok neki, de mindegy neki, hogy van-e benne cukor vagy citrom. Mézet 10 hónapos koráig ne adj neki.

Újszülöttnek milyen drogériás kence termékek kellenek? Mit szabad használni ilyenkor?

abafürdető, popsikrém, babaolaj, sampon? milyen márka?

Legjobb válasz: Én semmilyen drogériai és gyógyszertári terméket nem használtam. Fél éves koráig kamillás vízben fürdettem,utána is kizárólag 100%-os házilag készített natúr szappan,ezenkívül méz,olívaolaj.

Én semmilyen drogériai és gyógyszertári terméket nem használtam. Fél éves koráig kamillás vízben fürdettem, utána is kizárólag 100%-os házilag készített natúr szappan, ezenkívül méz, olívaolaj.
Mi olyan 6 hónapos koráig csak gyógyszertári termékeket használtunk. Még a doki írt is receptre ilyen kezdõ csomagot abban minden volt és a patikában készítették el és adták oda. Esetleg popsikrémet lehet venni. sudocrem vagy tubusos neogranormon.
Különbözõ válaszokat fogsz kapni. Általában a gyógyszertári fürdetõt, és popsikenõcsöt használják. Én csak a gyógyszertári testápolót használtam. A fürdõkenõcsrõl volt régebbrõl saját tapasztalatom, én már akkor megutáltam. Fürdetõbõl Gabit, Níveát, majd Neogranormonosat használtam. Rájuk van írva, hogy melyik használható újszülött kortól. Popsikenõcs is mikor milyen volt, általában Sudocren. Nagyon drága, de jó, és sokáig elég. Szerintem megéri megvenni. Nem csak a babának jó. Babaolajat is változó márkát vettem, bár azt csak a fejére használtam 1-2x amikor száraz volt a bõre. Sampon is mikor milyen volt.
Augusztusban születik a kislányunk, én is több gyakorló anyukától érdeklõdtem, illetve a védõnõtõl is. Nekem kivétel nélkül mindenki azt mondta, hogy a gyógyszertáriak a legjobbak, azokkal érdemes foglalkozni. Kb. féléves korától (de akár késõbb is) lehet váltani drogériai kencékre, ott pedig már a belátásod és az anyagiak alapján döntesz. Sok terméket javasolnak újszülöttkortól, de én a popsitörlõt és a pelenkát leszámítva mindent gyógyszertárból fogok venni amíg csak lehet.
fcsak és kizárólag patikai cuccok.
Többször tiszta vízzel fogom fürdetni vagy kecsketejes szappan, vagy néha biola babafürdetõ. Vettem Biola popsikrémet is, vagy shea vajat fogok használni.
Nekünk a gyógyszertári cuccok nem jöttek be. Helyette Chicco-nak vannak 0+-os termékei (fürdetõ, sampon, szél elleni krém, stb) illetve J&J-os termékeket használtunk. Popsikrémbõl kizárólag Sudocremet használtunk.

Az újszülöttnek milyen ápolási dolgok kellenek?

Els? Babánk érkezik lassan:-) a védön? meg a doktorn? tudom majd adnak receptet amin van pár dolog de nekünk mit kell venni.Pl pelus popsitörlö..stb. Köszönöm!

Legjobb válasz: Na ez engem is érdekelne.28 hkm

Na ez engem is érdekelne.28 hkm
Amit még külön kell beszerezni: kisolló, fültisztító, pelus, popsitörlõ, gézlap, vatta Receptet kapsz majd: alkohol, hintõpor, fürdetõ krém Most hirtelen ezek jutnak eszembe, ha vmi kérdésed van írj!
Utolsó vagyok, lehet netrõl leszedni listát, a védõnõtök nem adott? Én tõle kaptam! Mikorra várjátok a babát, én nov 30ra
Én január 15 re.De semmi ilyet nem kaptam, ami összesitve lenne a téma, hogy mi kell még.És kb ezek a dolgok (CSAK AZ ÁPOLÁSI)mennyibe kerülnek?Ezt értek krémek hintõpor törlõ stb.
Ami receptes azt nem tudom, mert még én sem váltottam ki, a többi nem vészes! Délután begépelem nektek amit kaptam papírt, hogy mi kell a picinek! Írok mellé kb árakat is amiket tudok!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm.Én dec.13-ra várom.Megköszönnénk ha elküldenéd!
Popsitörlõ 500ft körül van ami márkás, de van ennél olcsóbb is, pelus változó 35-55ft-ig vannak darabáron! Fültisztító olcsó párszáz ft, orrszívó 2000ft körül, lázmérõ 1000ft körül, vízhõmérõ 500ft körül gyógyszertárit még nem tudom, de neten beírod a nevüket, kb árakat láttok! Nekem a doki ajánlott még homeós dolgokat a 36. héttõl, illetve a szülésre, ezen érdemes még gondolkodni szerintem

Újszülöttnek milyen gyógyszertári fürdetőt, hintőport, popsikrémet, stb használtok, amit fel kell íratni? Mivel külföldön élek, és itt nincs ilyen, az van amit a boltban megveszel.

Továbbá még köldökcsonkra mit kaptatok? Fel kell íratni?

Legjobb válasz: Fürdetõ: Unguentum hydrophilium nonionicum Popsikrém: Unguentum infantum Hintõpor elvileg hexaclorophen-es, de én azt nem is használtam, a köldökére csak alkoholt tettem. Fel is lehet õket íratni, de recept nélkül is lehet kapni. Mi is most költöztünk Angliába, de szerintem itt ilyenek nincsenek, a porszívós orrszívóra is azt mondták a gyógyszertárban hogy még nem is hallottak róla.

Fürdetõ: Unguentum hydrophilium nonionicum Popsikrém: Unguentum infantum Hintõpor elvileg hexaclorophen-es, de én azt nem is használtam, a köldökére csak alkoholt tettem. Fel is lehet õket íratni, de recept nélkül is lehet kapni. Mi is most költöztünk Angliába, de szerintem itt ilyenek nincsenek, a porszívós orrszívóra is azt mondták a gyógyszertárban hogy még nem is hallottak róla.
Mindegyik gyógyszertári terméket lehet kapni recept nélkül is, csak drágább. Legalábbis a mi patikánkban így van. Popsikrémbõl viszont bátran ajánlom a Neogranormon cinkoxidos védõkrémet mindennapi használatra. Nekem sokkal jobban tetszik, mint a gyógyszertári.

Újszülöttnek milyen pelenkát kell vennem? Melyik a jobb: textil vagy eldobható? Mennyit érdemes venni belőle?

Legjobb válasz: Én moshatót fogok használni mindenképpen, de legalább az elsõ 2-3 hétben az egyszerûség kedvéért az eldobhatót javasolták. Liberot ajánlottak, de még nem vettem meg, a típus kiválasztása nehéz, mert hol jót, hol rosszat hallok, minden babánál más. Én meg persze nem szeretnék nyolcfélére költeni.

Én moshatót fogok használni mindenképpen, de legalább az elsõ 2-3 hétben az egyszerûség kedvéért az eldobhatót javasolták. Liberot ajánlottak, de még nem vettem meg, a típus kiválasztása nehéz, mert hol jót, hol rosszat hallok, minden babánál más. Én meg persze nem szeretnék nyolcfélére költeni.
Én kezdetektõl a pempers pelust használom és nagyon jó.Nem sajnálom rá a pénzt, a textil nekem macerás, sokszor még mosni sincs idõm.És félek ki is pattogna a bõre, kipirosodna a gumitól.Kipróbáltam több félét a pempers bevált, nem folyik ki se pisi, se kaki.A többibõl igen. Egy jó nagy zacsival vettünk elõszõr és 16 textilt. Így két naponta elég mosnom, mert azért büfi van bõven, kell a textil.
Eldobható. Én a DM-esre esküszöm, olcsó és szuper. Újszülött méretbõl csak egy csomaggal vegyél, nekünk még az sem fogyott el, mert kinõtte.
Én az elsõ gyerekeménél, textil pelenkát használtam kb. 3-4 hó napos koráig. Aztán áttértem az eldobhatóra. A másik nagyon macerás volt, ráadásul kiszámoltam, hogy drágábbra jön ki mint az eldobható. Mert a pelus már maga drága, aztán a nejlon, amibe beleteszem, a mosószer, a hipó, vagy más fertõtlenítõ, a víz, az áram, az idõ plusz, edény, stb. szóval nem érdemes textil pelust használni.
Eldobhatót vegyél mindenképp...kezdetnek vigyél a szülésre 1 csomaggal.....és minden etetés után..célszerû tisztába tenni az elején..aztán majd kialakul....számold ki, ha 3 óránként eszik......És vannak olyan újszülöttpeplnkák, amik védik a köldökcsonkot....
Minden képpen az eldobahtósat válaszd a másik macerás neked és kényelmetlen a babának (tapasztalatból tudom). Az újszülöttek számára van a pici 2-4kg-ig, de sokat nevegyél.
MINDENKÉPP AZ ELDOBHATO.! nekem a textil csak ha csórézik annak használom.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm! Minden jót!

Újszülöttnek pelenka - mennyit és milyen méretűt érdemes elsőre bevásárolni, ha a kórházba is nekem kell vinni a pelenkát és az első napokra, otthonra is bevásárolnék előtte?

Ti hogyan számítottátok ki, hogy hogyan éri meg?

Legjobb válasz: Ne vegyél elõre sok pelenkát, mert nem tudhatod, hogy mekkora kell és milyen márka. Egy csomag 1-es méretet vegyél a kórházi napokra. 20-30 darab van benne, bõven elég lesz. A többit akkor vedd meg, ha már megszületett. Lehet, hogy nem is kell több 1-es csomag, hanem nagy babád lesz és akkor 2-es méret kell. Sok babának érzékeny a bõre a pelusokra, kinek a libero válik be, kinek a pampers, stb. Nem érdemes elõre betankolni, mert könnyen a nyakadon maradhat a pelus. Remélem tudtam segíteni.

Ne vegyél elõre sok pelenkát, mert nem tudhatod, hogy mekkora kell és milyen márka. Egy csomag 1-es méretet vegyél a kórházi napokra. 20-30 darab van benne, bõven elég lesz. A többit akkor vedd meg, ha már megszületett. Lehet, hogy nem is kell több 1-es csomag, hanem nagy babád lesz és akkor 2-es méret kell. Sok babának érzékeny a bõre a pelusokra, kinek a libero válik be, kinek a pampers, stb. Nem érdemes elõre betankolni, mert könnyen a nyakadon maradhat a pelus. Remélem tudtam segíteni.
Elsõvel teljesen egyet értek. Annyival egészíteném ki, hogy az 1-es méretet Newborn-nak hívják. Illetve érdemes a vége felé a súlybecslést figyelni, és ha 3, 5 vagy akár 4 kilót becsülnek, akkor vegyél egy 2-es (mini) csomagot is. Utóbbi 3-6 kilós babára jó, elõzõ pedig 2-5 kilósra. Nekem elsõ babával, aki 2850-el született, még otthon is hetekig elég volt az újszülött méret, másodikkal, aki 3660-al született, már azt az egy csomagot is kínlódás volt elhasználni, mert kifolyt állandóan a pisi... Ha veszel egy csomag egyel nagyobbat, abból meg baj nem lehet, mert ahogy nõ, úgyis kell.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Súlybecslést csak a 36 hetes ultrahangon mondanak, nem? Vagy utána is van még olyan vizsgálat, ahol tippelnek a születési súlyra? (Mármint ami után még tuti van idõ pelenkát venni...) Egyébként melyik newborn márkát ajánlanátok?
Az, hogy mekkora babát jósolnak az ultrahangon, marhára nem mérvadó, ne erre alapozd a pelenkavásárlást. Újszülött méretû pelusból a kórházba tényleg elég egy csomag és otthonra sem vásárolnék be túlzottan, mert nagyon hamar kinövi. Pl. amikor már 4kg volt a babám kicsi volt neki az a pelus, ami 5kg-ig jó, de ezt majd úgyis kitapasztalod te is. Mi a látogatóktól is kaptunk pelust, nem is keveset és volt, amit már ki se bontottunk, mert kicsi volt. Szóval arra is számíts, hogy kapni is fogsz, max. 1 kicsi csomagot vennék és 1 nagyobbat kezdésnek, aztán majd meglátjátok mekkora méret kell.
A súlybecslést megközelítõleg értettem, persze vannak eltérések, de azért azt általában bejön, hogy ha óriásbébit jósolnak, akkor azért alacsony súllyal nem fog születni és fordítva... :o) Nekem pl. 36. héten mondtak 3800 grammot és 38-on lett 3660, tehát azt lehetett tudni, hogy nem lesz 2, 5 kilós babám...
Mi például elég sokáig használtuk a newborn pelust(Liberót). A kórházban 2-es méretet adtak, ott is Liberot, elég nagy volt rá. (2950 grammal, 51 cm-rel született a lányom). Próbáltuk még a Huggiest, az nem igazán jött be, így azóta is a Liberonál maradtunk. Szóval nem vásároltunk be elõre x csomaggal, de jó pár hétig a kezdõ méretet használtuk.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!