Találatok a következő kifejezésre: Év közben a (421 db)

A vállalkozói számlámon lévő pénzt bármikor kivehetem lakossági célú felhasználásra év közben, a lényeg csupán, hogy az adót majd év végén rendesen fizessem?

Legjobb válasz: Amennyiben a vállalkozói bankszámládról készpénzt veszel fel, akkor az a készpénz a házipénztáradba fog kerülni. A házipénztárat ugye törvény szabályozza, így annak teljesülnie kell. Továbbá egy esetleges ellenõrzéskor a pénztáradban lévõ készpénzt meg kell tudnod mutatni, hiszen az könyv szerint ott van. A vállalkozói számládon lévõ pénzt nem használhatod "lakossági" célokra. Az a vállalkozásodé, mégha egyéni vállalkozó vagy, akkor is. Van lehetõség a vállalkozásból kivenni, de ott a megfelelõ adóvonzatot meg kell fizetni. Vagyis ha te kiveszed a vállalkozói számládról a pénzt és nem tudsz vele "elszámolni", akkor hûtlen kezelsz és sikkasztasz jó eséllyel.

Amennyiben a vállalkozói bankszámládról készpénzt veszel fel, akkor az a készpénz a házipénztáradba fog kerülni. A házipénztárat ugye törvény szabályozza, így annak teljesülnie kell. Továbbá egy esetleges ellenõrzéskor a pénztáradban lévõ készpénzt meg kell tudnod mutatni, hiszen az könyv szerint ott van. A vállalkozói számládon lévõ pénzt nem használhatod "lakossági" célokra. Az a vállalkozásodé, mégha egyéni vállalkozó vagy, akkor is. Van lehetõség a vállalkozásból kivenni, de ott a megfelelõ adóvonzatot meg kell fizetni. Vagyis ha te kiveszed a vállalkozói számládról a pénzt és nem tudsz vele "elszámolni", akkor hûtlen kezelsz és sikkasztasz jó eséllyel.
A kérdező hozzászólása: Na de házipénztárat csak a számviteli törvény hatálya alá esõknek kell vezetnie, és az egyéni vállalkozóknak nem. Az egyéni vállalkozó pedig teljes vagyonával felel a vállalkozásáért. Ha viszont minden pénzt meg kell tartani az év végi adózásig, akkor erre mi szükség?

Ha kilépek év közben a munkahelyemről és még meg van a teljes összeg a szépkártyámon, elég azt vissza adnom, vagy megtarthatom a kártyát és levonják a fizetésemből?

Legjobb válasz: Ami már rajta van a kárytádon az már a tiéd ahhoz nem nyúlnak. Annyi h több utalás attól a munkahelytöl nem megy rá.. De ugyanaz a kártya más munkáltatónál is használhat´.

Ami már rajta van a kárytádon az már a tiéd ahhoz nem nyúlnak. Annyi h több utalás attól a munkahelytöl nem megy rá.. De ugyanaz a kártya más munkáltatónál is használhat´.
A kérdező hozzászólása: Köszi, de lehet, hogy rosszul tettem fel a kérdést. Pl. az egyik kollégám az éves bérletet kérte, megkapta és kilépett, a bérlet összegét levonták a fizetésébõl, a bérletet megtarthatta, de vissza kellett fizetnie az árát. Tehát ha kilépek nekem is vissza kell adnom az éves cafetéria összegét, így jobban járok, ha nem nyúlok hozzá, mert így elég lesz visszaadnom, vagy mindenféleképpen levonják a fizetésembõl, mert akkor felhasználom.

A munkáltatóra nézve van-e következménye annak, ha az szja-t úgy vonták le év közben, hogy a levont adó és a jövedelem után számított adó különbsége tízezres nagyságrendű?

Tudomásom szerint úgy kell levonni az adóel?leget, hogy az adóelszámoláskor 0 Ft legyen a még fizetend? adó összege.

Legjobb válasz: Attól függ. Ha év közben m.helyet változtattál, és ott nem jól vonták le, (és a köv. m.helyen ezt nem veszik figyelembe) akkor az az év végén derül ki, mikor a bevallást töltöd ki. De lehet az is, hogy családi kedvezményt számoltak, ami nem jár, vagy az adójóváírás összegét rosszul határozták meg. Vagy akkora a bruttó bér, hogy átesik a következõ adósávba, és nem vették figyelembe. Ha viszont év végén van fizetendó adó, ez azt jelenti, hogy év közben - mivel rosszul vonták le - több volt a kifizetett nettó bér.

Attól függ. Ha év közben m.helyet változtattál, és ott nem jól vonták le, (és a köv. m.helyen ezt nem veszik figyelembe) akkor az az év végén derül ki, mikor a bevallást töltöd ki. De lehet az is, hogy családi kedvezményt számoltak, ami nem jár, vagy az adójóváírás összegét rosszul határozták meg. Vagy akkora a bruttó bér, hogy átesik a következõ adósávba, és nem vették figyelembe. Ha viszont év végén van fizetendó adó, ez azt jelenti, hogy év közben - mivel rosszul vonták le - több volt a kifizetett nettó bér.
A kérdező hozzászólása: Nem változtattam munkahelyet, nem kaptam semmilyen kedvezményt és nem estem át magasabb adósávba.
A munkaadódra nézve annyi kötelezettség van, hogy tájékoztat téged a megállapított adóhiány nagyságáról, amelyet neked meg kell fizetni.
Most az a probléma, hogy több adót vont le a munkáltatód, vagy kevesebbet, mert nem írtad, hogy az eltérés milyen irányú. Ha többet vont le, az abból adódhat, hogy fõ szabály szerint a legmagasabb adókulccsal kell vonni az elõleget és ha te ugye az alacsonyabb sávba tartozol akkor ez azt jelenti hogy többet vontak tõled, de ha beadod a bevallást, a többletet visszakapod. Egyébként szoktak nyilatkoztatni, hogy az éves jövedelmed meghaladja-e a sáv határát és ha nem akkor nem fõszabály szerint a legmagasabb kulccsal vonnak, hanem a kisebbel.
A munkáltatóra nézve semmilyen következménye nincs.


Év közben szeretném oviba adni a kislányom. Emilt írjak, vagy telefonáljak, van-e hely?

3 éves. Jövő szeptemberben akartunk kezdeni, így nem írattam be, de most úgy látom, tavasszal már jó lenne neki, napi 2-4 óra ovi.

Legjobb válasz: Ez azért nem egészen úgy mûködik, hogy gondolsz egyet és beíratod év közben,mert úgy látod jónak. Persze vannak csodák...

Ez azért nem egészen úgy mûködik, hogy gondolsz egyet és beíratod év közben, mert úgy látod jónak. Persze vannak csodák...
HA van hely talán beveszik. De ennek inkább telefonon, vagy személyesen kérdezz utána, ne email-ben.
Nálunk a 4 évest se vették be. Még úgy se, hogy csak délelõttre szerettem volna. Szerintem telefonálj mindenképp, ne e-mailt írj. De én 4 órára vinném, az pont a délelõtti foglalkozásokat lefedi, pl 9tõl ebéd utánig. (Az enyém így jár, heti 3 nap, persze magánoviba. De azt is a rendes ovi beiratkozási idejében kellett intézni, hogy legyen helyünk.)
A kérdező hozzászólása: Nem dolgozom, itthon vagyok a gyerekekkel.
Én sem azért írattam be, mert kötelezõ, de visszamentem dolgozni. Vagy te nem dolgozol?
A kérdező hozzászólása: Most töltötte be a hármat.
Ha csak tavaszal lesz 3 éves akor nincs értelme vini oviba csak szeptemberben , tavaszal vanak a beiratások .
A kérdező hozzászólása: Ebben az évben még nem kötelezõ három éves kortól az ovi, ezért nem írattuk be. Most sem létszükséglet, de szerintem tavasszal napi pár órát már élvezne ott.
Év közben csak indokolt esetben vesznek fel. Érdeklödj utána szemèlyesen, hátha szerencsèd lesz, van hely. Tavasszal kellett volna beíratnod, akkor több esèly lenne arra; hogy mehet tavasszal. Ha már 3 èves mièrt nem ment szeptembertöl?
3 éves kora elõtt év közben nem fogják bevenni....
Mindenképpen személyesen mennék be, hogy érdeklõdjek.
Napi 2 óra ovinak semmi értelme nincs... ez nem játszóház. Be se tudna szokni normálisan.

Áfakörből mikor lehet átjelentkezni áfamentessé és mik a feltételei? Csak év végén lehet, vagy év közben is?

Legjobb válasz: Év közben nem lehet, de ha ilyen kérdésed van feltételezem vállalkozó vagy van céged, akkor légyszives a FIZETETT könyvelõdnek feltenni a kérdést.

Év közben nem lehet, de ha ilyen kérdésed van feltételezem vállalkozó vagy van céged, akkor légyszives a FIZETETT könyvelõdnek feltenni a kérdést.
12.31-ig lehet, tehát ha 2011.12.31-ig bejelentik változásbejelentõ lapon, akkor leghamarabb 2012.01.01-tõl lehet mentes a cég

A petárdázás tilos év közben, de mi a helyzet a tüzijátékkal?

Legjobb válasz: A petárda tiltott év végén is. A tüzijáték engedélyezett 31 én, de év közben az is tiltott

A petárda tiltott év végén is. A tüzijáték engedélyezett 31 én, de év közben az is tiltott
Az 1-es és 2-es osztályba sorolt termékeket egész évben használhatod 16 év felett, de el kell olvasni a szabályozást, hogy hogyan. [link]
A kérdező hozzászólása: köszi
Az elsõ válaszadó az téved, de csak azért mert õ a régebbi jogszabályt ismeri.
petárdát is nyugodtan lehet használni idén rendõrõk elött dobálták szilokor szarnak is a tiltásra viszont ha petárdázni akarsz akkor szilveszterkor inkáb akkor mindenki szarik rá magasról mi durrog :D évközbe inkáb ne probálkozz vele bár szerintem azt is leszarnák már amennyire ismerem a rendfentartókat :) tüzijáték 1. és 2 kategóriásat bármikor az év bármely naplyán használhatsz tüzijátéklapon találsz majd boltot is ;)

3. babánkkal vagyok terhes nem tervezett baba, szívem mélyén szerettem volna, 2 év lesz a két kisebb közt. Néha olyan gondolatom van, hogy nem is szeretném. Még csak 8 hetes terhes vagyok. Abortusz kizárva. Másnál is volt ilyen, hogy nem szeretné?

persze várom már,hogy a kezemben legyen,csak nem értem az érzéseim néha

Legjobb válasz: Én a 4. gyermekemmel lettem terhes.Derült égbõl villámcsapásként ért a dolog.Egy csomó tesztet csináltam mert nem tudtam elhinni,hogy terhes vagyok. Az elsõ hetek nehezek voltak,lelkileg de aztán már örültem és vártam,hogy megszülessen. A két kicsi közt 2,5 év van. Nehéz volt 4 gyerekkel de azóta eltelt 3 év,most már könnyebb.

Én a 4. gyermekemmel lettem terhes.Derült égbõl villámcsapásként ért a dolog.Egy csomó tesztet csináltam mert nem tudtam elhinni, hogy terhes vagyok. Az elsõ hetek nehezek voltak, lelkileg de aztán már örültem és vártam, hogy megszülessen. A két kicsi közt 2, 5 év van. Nehéz volt 4 gyerekkel de azóta eltelt 3 év, most már könnyebb.
Hasonló helyzetben vagyok én is. Második babámmal vagyok 10 hetes terhes. Beszéltünk róla, hogy majd kb 1-1, 5 év múlva nekiállunk de hamarabb besikerült. Persze eszembe sem jut elvetetni, meg örülök is neki de közben meg olyan érzésem van, hogy rám lett erõltetve, mintha valaki a megkérdezésem nélkül döntött volna. Most még rengeteg minden nem ideális és én sem érzem készen magam még egy gyerekre. De közben meg lelkiismert furdalásom is van amiért így érzek. :(
A kérdező hozzászólása: Igen, gondolom változni fog ahogy érzem mocorogni, de nekem is lelkiismeret furdalásom van
Én a kisebb fiamnál voltam így. Szinte el sem hittem, hogy terhes vagyok. A szülésnél úgy kiabált rám az orvos, miután a hasamra fektették a kisfiamat, hogy fogjam már meg, mert leesik. Mintha ott sem lettem volna. Most már 6 éves lesz, és mindennél jobban szeretem, minden kétes érzés elmúlt, és rossz visszagondolni, hogy valaha máshogy éreztem.
A kérdező hozzászólása: Kedves utolsó válaszoló, megkönnyeztem a válaszod! Köszönöm mindenkinek a válaszokat.Bízom benne, hogy minden rendben lesz és ha elmúlnak a rosszul létek már teljesen máshogy fogom gondolni és vele is imádni fogom a terhességem, mint az elsõ kettõvel
Ne szégyelld, hogy így érzed. Sokan még a "tervezett" babák kapcsán is hasonlóképpen, és még az is teljesen normálisnak mondható. Légy büszke magadra, hogy mégis fogadod õt. Az érzés pedig nemsokára megjön, hidd el. Lesz idõ, amikor semmiért nem adnád majd, hogy õ is van Neked. Sok boldogságot!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a pozitív hozzászólásokat!
Kedves Kérdezõ, nagyon örülök (persze nem ez a jó kifejezés, csak nem sikerül jobban fogalmazni), hogy olvastam az írásod. Már csak azért is, mert az ember, ha rosszul érzi magát a bõrében, akkor hajlamos azt gondolni, hogy egyedül neki van ilyen baja. Az elõttem szólókhoz illetve hozzád képest mindössze annyi a különbség, hogy én most az 5. babámmal vagyok kismama, még csak a 6. hétben. Nagyon nem terveztük, nem is akartam (ami azt illeti még most sem igazán akarom), és mindent elkövettünk (a cölibátust leszámítva), hogy ne legyen több gyerek. Mégis lett. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az abortusz nem jutott eszembe, de magamat ismerve, egyszerûen nem hiszem, hogy meg tudnék békélni a gondolattal. A férjem viszont roppant boldog, amivel igyekszem én is vigasztalódni. Hozzád és az elõttem szólókhoz hasonlóan én is abban reménykedem, hogy múlik a rossz érzés, és jön az öröm.
A kérdező hozzászólása: Igen, tényleg az ember azt gondolja, hogy csak õ érzi így, nem is gondoltam volna, hogy ennyi választ kapok és egy se negatív. Nálunk is javul a helyzet nálatok is fog. Az uh-on szeretnék már túl lenni, hogy lássam minden rendben van. Gratulálok az 5. babához! Boldog babavárást és tényleg köszönöm a válaszokat!

Óvodában év közben miért nem lehet a csoportok összetételén módosítani?

Kicsit hosszú lesz , de leírom , hogy érthet? legyen . Egy 1600 f?s faluban lakunk , pályázati pénzb?l sikerült a régi óvodát telljesen átalakítani , kib?víteni , ebben nagyon sokat segítettek a szül?k , ha kellett vakolatot vertünk , cserepeket szedtünk le , kavicsot lapátoltunk , festettünk , segítettünk a ki és vissza költözésben . Amíg épült az új ovi addig a gyerekek a régi kúltúrház épületében ( kb. 55 gyerek ) egy légtérben bezsúfolódva töltötte a mindennapjait . Az tartotta bennünk a lelket , hogy már nem kell sok és az új ovodában majd minden milyen jó lesz ! Együtt voltak a gyerekek kis és nagycsoportosok . A régi oviban úgy volt , hogy kis-középs? csoport meg nagy-középs? csoport ( 2 csoport volt ) ha valaki elérte a korhatárt akkor ment a nagycsoportba új ovonénihez szeptembert?l . Mi vegyes csoportot szeretnénk , ebbe bele is egyeztek az óvon?k , de csak szeptembert?l ! Magyarul , a kislányom ( és még számos kistesó ) el van szakítva szeptemberig a tesótól akivel eddig együtt volt az oviban ( mert a régi épületben csak egy helység volt ) . A gyerekek sírnak a vezet? óvón? meg csak annyit mond , hogy márpedig ez így lesz szeptemberig mert nem írhatja át a naplót év közben . Várom a reagálásokat , hozzászólásokat .

Legjobb válasz: Azt tudni kell, hogy az óvoda az oktatási intézmény, tehát nagyon sok esetben az okatatási törvények vonatkoznak rájuk is. Íg nekik is minden évre elõre el kell készíteni tanmenetfélét és be kell azt nyújtani bizonyos helyekre és mint ahogy iskolában se így itt sem változtatható meg a menete évközben. Az teljesen más, hogy volt évközben egy szükséghelyzet, ami jobb volt, mint az eredeti, de menet közben nem lehet rajta változtatni.

Azt tudni kell, hogy az óvoda az oktatási intézmény, tehát nagyon sok esetben az okatatási törvények vonatkoznak rájuk is. Íg nekik is minden évre elõre el kell készíteni tanmenetfélét és be kell azt nyújtani bizonyos helyekre és mint ahogy iskolában se így itt sem változtatható meg a menete évközben. Az teljesen más, hogy volt évközben egy szükséghelyzet, ami jobb volt, mint az eredeti, de menet közben nem lehet rajta változtatni.
A kérdező hozzászólása: Én azért megkérdem hátha tudja valaki , hogy miért ? Mit kéne tennem hogy ezen lehessen módosítani ?

Év közben is kérhetõ a családi adókedvezmény?

2 évig Gyeden voltam (kaptam utána kedvezményt), majd 1 évig Gyesen (azután természetesen nem). Következõ hónapban telik le, utána megyek vissza dolgozni 4 órában (br.90.000 Ft). Év közben is igényelhetõ ez a családi adókedvezmény vagy majd csak jövõre kapom vissza adóbevalláskor? Nekem jár a 20.000 Ft/gyerek? (2 gyermekem van, mindkettõ után jár a családi pótlék)

Legjobb válasz: Csak 10.000/gyerek. Szerintem év közben már nem kérheted, de ebben nem vagyok biztos, valaki már biztos megmondja. De ez adóalap kedvezmény 62500 Ft/gyerek és a maradék után kell adózni, így jön ki a 10000.

Csak 10.000/gyerek. Szerintem év közben már nem kérheted, de ebben nem vagyok biztos, valaki már biztos megmondja. De ez adóalap kedvezmény 62500 Ft/gyerek és a maradék után kell adózni, így jön ki a 10000.
A kérdező hozzászólása: Köszi! Én írtam el, összesen 20e Ft-ra gondoltam. Vki jó lenne ha megírná hogy évközben igényelhetõ-e!
Természetesen úgy mint eddig is, év közben is kérheted ennek figyelembevételét. Az év bármely részében, akár csak szeptembertõl is. Sõt, ha úgy döntesz, hogy mégsem kéred azt, amit eddig kaptál, akkor arról is nyilatkozhatsz, és akkor onnantól kezdve már nem veszik figyelembe.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!