Találatok a következő kifejezésre: Étteremben mi etikett Mire figyeljek oda (1 db)

Étteremben mi az etikett? Mire figyeljek oda hogy ne tűnjek "bunkónak"?

Pl.ha belépek,elég-e egy jónapot vagy az illetlenség? Vagy lehet-e üvegb?l inni?Intsek a pincérnek vagy elég csak odaszólni? Táskát hova rakjam meg hasonlók? Köszönöm!

Legjobb válasz: Ha belépsz jó napot kivánokkal kell köszönni, de nem túl hangosan, csak jelzés szinten. Táskádat teheted a szék karfájára, a kabátodat viszont a fogasra kell tenni. Üvegbõl nem ihatsz. További része: késsel villával kell enni végig, hiába tudnád az ételt csak villával is megenni. A húst elõre nem vághatod fel. A pincérnek inteni kell, ha szeretnél valamit. Ha férfival vagy vendéglõben, õ rendel helyetted. Neki is kell fizetnie, még akkor is, ha nem randiról van szó, legfeljebb kint rendezitek a költégeket. Borravalót is illik adni, bár nem elvárás, általában az összeg 10%-a

Ha belépsz jó napot kivánokkal kell köszönni, de nem túl hangosan, csak jelzés szinten. Táskádat teheted a szék karfájára, a kabátodat viszont a fogasra kell tenni. Üvegbõl nem ihatsz. További része: késsel villával kell enni végig, hiába tudnád az ételt csak villával is megenni. A húst elõre nem vághatod fel. A pincérnek inteni kell, ha szeretnél valamit. Ha férfival vagy vendéglõben, õ rendel helyetted. Neki is kell fizetnie, még akkor is, ha nem randiról van szó, legfeljebb kint rendezitek a költégeket. Borravalót is illik adni, bár nem elvárás, általában az összeg 10%-a
fontos ha bemész JONAPOT KIVÁNOK te köszönyj elõre ne õ neked utána tegyél egy kis mosolyt mert nem kerül pénzbe.halkan köszönj ne feltünõen.a táskából vedd ki ami neked kell akszd fel vagy tedd a szék támlájára.a kabát mindenképp a fogasra kerüljön.ints a pincérnrk és ne ordits ha lehet férfi tegye.a férfi kérjen helyeted ha lány vagy.a férfi is fizessen.távozáskor viszlát és egy kis mosoly.
Aki balkezes, az ehet nyugodtan bal kézzel, ez nem illetlenség.
A lényeg nö böfögj és ne vágd fel elõre az ételt, hogy aztán a villávla belapátolhasd..nem vagyok egy sznob majom, de én otthon sem tudok igy enni, ez az egy ami szruja a szemem:D Egyébként azt nemtudom, sokat gondolkozok ezen, hogy igazából ha a kanalatt a jobb kezem helyett a balba fogom, mert tegyükfel balkezes vagyok az "illetlenségnek" számit?eddig mindig jobb kézzel ettem étteremben, ha már oda rakta le a pincér. (jobb oldalra)
Ez az elõreengedõs nálam más helyen is ösztönbõl jön. Nem szeretek elõször bemenni új helyre, mindig elõreküldöm a férjemet "terepszemlére". :D
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszi a válaszokat, sokat segitettetek! :) Írjatok még nyugodtan!
A kérdező hozzászólása: Köszi ! :) Egyébként lány vagyok, szal nem fogom fogdosni a melleket...:D Még 1 kérdés: ha mondjuk nem tudom megenni az egész kaját, akkor otthagyni illetlenség? Vagy inkább rakjam át egy ételhordóba az asztalnál? Bocs, lehet h hülyeségeket kérdezek de nem nagyon járok étterembe és nem igazán tudom h mi szokás...:S
Ne fogdosd a pincérnõ mellét, ne köpd a bagólevet az asztalra...
Most lapoztam fel a Tudni illik, hogy mi illik c. régi gyöngyszemet, abban az áll, hogy étterembe, szórakozóhelyre, kocsmába a férfi lép be elõször, sosem a nõt engedi elõre, mivel nem tudhatja, hogy bent mi történik, és mintegy a veszélyes helyre a férfi meg elõször, hogy kellõ idõben tudjon dönteni arról, hogy bemenjenek-e a hölggyel. Meg a kabát lesegítése, no ez is érdekes, ha huzatos helyen kell levenni a kabátot (pl. a bejáratnál van a fogas), akkor a férfi elõször kibújik a kabátból, aztán segíti le a nõrõl, és utána akasztja fel a kabátokat, hogy ne a nõ álljon kabát nélkül a huzatban. Kifelé menet a sorrend pont fordítva van, értelemszerûen. És kifelé menet már elõre kell engedni a nõt. Táskát az asztalra tenni illetlen, ölbe, vagy a székre lehet tenni.
étteremben dolgozom, fiatal vagyok, de már most szemet szúr hogy a (felnõtt!)vendégek 50%-a nem ismeri a fontosabb illemszabályokat. úgyhogy étterembe látogatók, légyszi szedjétek össze magatokat, vagy ha ez nehéz, válasszátok a büfét :D nem a pincérek miatt, hanem a többi vendég érdekében. köszi :D


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mit szólnál ahhoz, ha a születésnapi jókívánságot a címzett egyszerűen kitörölné a Facebookon?

12

Buszsofőr-utas kérdés? Kinek illik a tegeződést felajánlani? Õ tegez én magázom.

A buszsofőr min. 10 évvel idősebb és férfi. Én nő vagyok.

9

Nem udvariatlanság hogy Király Viktor sapkában vacsorázik?

tv2-es Hal a tortán műsor.

5

Szerinted amikor facebok-on olyanok ismerkednek veled/ irogatnak neked, akik naponta minden szép lánynak kiszívecskézik a képeit, vagy valami túldicsért kommentet írnak, baráti szándékúak?

Ritkán ismerkedek facebook-on, pedig szeretek chat-elni, de másokra hagyom, hogy előre írjanak. Van úgy, hogy nagyon megkedvelek valakit, mert kedves, de ezt kiábránditónak érzem, és nem foglalkozok az illetővel, és megsértődik. tévedés/előítélet ez tőlem?

9

Ha mindig, amikor bekapcsolom a tévét/porszívót az alsó szomszéd feljön és felháborodva beszél velem 10 percig, hogy milyen vagyok, és én ezért már rettegek bármit csinálni itthon, tehetek valamit ellene?

Hivatalosan gondoltam. Egyszerűen félek hazajönni,félek mosni,porszívózni,zuhanyozni,tévézni,zenét hallgatni,egyáltalán lépkedni a padlón. Komoly stresszt és lelki problémát okoz,mert érzékeny ember vagyok. Nem hallgatok hangosan zenét,nem hangos a TV,nem fúrok,nem klopfolok,csak élni szeretnék normális hangerővel,de egyszerűen képtelen vagyok rá,mert már egyből az a gondolat tör rám hazafelé is,hogy ott fog állni az ajtóban. Mit tudok tenni a költözésen kívül?

5

Panelben lakom, hetente 2x edzek. Jogos az alsó szomszéd felháborodása?

Harmadjára jön fel fenyegetőzve,hogy lehallatszik a kondigép csörgése. Soha nem edzek reggel 10 előtt,vagy este 8 után. Az nem baj,hogy az ő cigifüstje felszáll hozzánk,mert lusta lemenni dohányozni,meg bűzlik tőle 3 emelet,meg a lift,de az igen,hogy én hetente 2 nap 1-másfél órát edzek. Első szólásra raktam 5 kartondobozt,egy szőnyeget és egy polifoamot a kondigép alá,hogy ne érjen a padlószőnyeghez,ennél többet nem tehetek. Jogosan háborodik fel,meg veri a radiátort,ha elkezdek edzeni? Mellettünk 2 picibaba van,őket megkérdeztük,hogy zavarja-e bármi,de még sosem szóltak. 1 évig nem lakott itt senki,szeptemberben költöztünk. Mit tudok tenni?

6

Egyesek miért ellenzik a kukák lelakatolását a kukaturkálók miatt? Kinek van szerintetek igaza?

Nem egy helyen olvastam már pl fórumokon, hogy sokak szerint milyen szemétség lelakatolni a kukákat, hogy ne tudjanak beletúrni a kukabúvárok. És szerintük így azt a kis élelmet is elveszik tőlük, amiket onnan ki tudnának túrni.

Viszont én meg azt látom, főleg itt a mi környékünkön, hogy amíg nem voltak a kukák lelakatolva, addig szépen jöttek a kukaturkálók, kitúrták ami nekik kell, közbe kiborították a fél kukát, aztán mint aki jól végezte dolgát, elmentek. A kukák meg ott voltak kiborítva, szanaszét, a szemeteket nem tették bele vissza, a kukások meg csak a kuka tartalmát viszik el. Tiszta szemetes volt már a környék, pont miattuk. Én el nem hiszem, hogy a mindennapi betevőt a kukákból szerzik, mert szerintem a kukák többségének tartalma inkább műanyag, flakon, papír, háztartási hulladék, nem épp ételmaradék.

Most akkor kinek van igaza?

Mi a véleményetek erről a témáról, illetve vitáról?

6

Mit adjak a cserediákom családjának?

A szüleinek már vettem könyvet és fűszert, de a 19 éves nővérének akiről nem tudok semmit mit vegyek ?

Köszönöm a válaszokat !

2

Miért szokásuk a férfiaknak nyitva hagyni a férfi mosdó ajtaját?

Miért élvezik, ha látják őket a nők pisilés közben?

5

Kollégisták! Volt már olyan szobatársatok, aki nem volt hajlandó kompromisszumra, nem lehetett megbeszélni vele semmit? Hogyan kezeltétek?

Kérlek meséljétek el, milyen volt, mi volt a probléma és végül hogyan tudtátok megoldani.

1

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!