Találatok a következő kifejezésre: Étteremben mennyi illik adni (2 db)

Étteremben cigányzenésznek illik adni ha önként odajön nótázni? Ha igen, mennyit?

Ha kérünk dalt tõle, akkor mennyit és milyen formában szoktak adni?

Legjobb válasz: A legtöbb helyen illik adni. Nincs minimum, csak papírpénz legyen. (Van aki egy ötszázast fûz a vonója végébe, van aki tízezrest. :))

A legtöbb helyen illik adni. Nincs minimum, csak papírpénz legyen. (Van aki egy ötszázast fûz a vonója végébe, van aki tízezrest. :) )
Két büdös nagy pofont
Sajnos a cigányzene is kihalóban van, amióta a Modern Talking divatbajött...

Étteremben mennyi borravalót illik adni?

Ritkán megyek étterembe sajnos, legutóbb amikor voltam, a számlán rajta volt 15% felszolgálási díj. Akkor pl amellett még kellene külön borravalót is adni?

Legjobb válasz: Nem. De az étterem jogtalanul számolta fel a felszolgálási díjat. Erre hazánkban nincs "lehetõsége", hogy számlán jelenítse azt meg. Amúgy kb. 10-15% hazánkban a reális borravaló. De ha a számlán rajta van, akkor az utolsó fillérig adja vissza a visszajárót!

Nem. De az étterem jogtalanul számolta fel a felszolgálási díjat. Erre hazánkban nincs "lehetõsége", hogy számlán jelenítse azt meg. Amúgy kb. 10-15% hazánkban a reális borravaló. De ha a számlán rajta van, akkor az utolsó fillérig adja vissza a visszajárót!
10% az általánosan elfogadott én mindig annyit adtam mindenhol és eddig sehol nem volt belõle probléma
Természetesen a számlához automatikusan csapott szervízdíj mellé badarság még többet fizetni.
Étteremben dolgozom, fõpincérként. 10 százalék teljesen megfelelõ. Ugyanakkor figyelembe vehetõ az is, hogy az adott helyen mennyit dolgozik a személyzet a kiszolgálásért. Pl egy gyorsbüfében nem érzem, hogy adnom kéne bármennyit is azért az egy perces "szervízért" ami alatt a mikróban megmelegszik a hamburgerem. Ha viszont a felszolgáló kifilézi az asztalom mellett a fogast, na ott már kiejezetten bunkóság nem megadni legalább a 10 százalékot. Egy másik tanács: nem hülyeség megérdeklõdni h a pincér kapja-e a jattot vagy le kell-e adnia. Utóbbi esetben sem érzem teljesen indokoltnak a jatt hozzáadását a számlához.
Ha van a számlán tételként borravaló, akkor én szigorúan 0% borravalót adok, de különben olyan 5-10% körül.
* vagyis miért
Egyáltalán miér illik borravalót adni akárhol is? Az a munkája, azért kapja a fizetését. Én majd szociális munkás leszek, nem hiszem, h fogok borravalót kapni.
10%
15% szerintem sok. Én 10-nél sosem adok többet. Sõt, minél magasabb az összeg, annál kevesebbet adok arányosan. Pl. egy 6600 Ft-os számlánál 7000-et adnék. Egyébként én is a 10-et célzom meg, ha épp úgy jön ki kerek szám. Én nem bánnám, ha beleírnák a számlába a borravalót, mert utálok számolgatni, persze csak ha mindenhol így lenne, és nem az átverésre mennének. Azt hiszem, ha van élõzene, akkor felszámolhatnak felárat a számlán, de szerintem akkor is kötelességük lenne elõre szólni.
Illik borravalót adni, átllaában 10 százalékot, de jobb helyeken ezt külön ráirják a számla aljára..ha nem tetszett a kiszolgálás, akkor mondhatod azt h lof.asz a p.icsátokba és viszlát :D


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!