Találatok a következő kifejezésre: Érdemes epidurális kérni (2 db)

Érdemes epidurális érzéstelenítést kérni?

Sokan mondják, hogy többet árt, mint használ, mert a mellékhatásai rosszabbak, mint a terhességi fájdalmak. Másoknak sokat segített. Mi az igazság? Vélemények?

Legjobb válasz: Én most a héten beszéltem errõl a szülésznõmmel és azt mondta nem sok értelme van mert azért jócskán van kockázata.van aki nem tágul rendesen le fen áll a veszélye hogy a kismama a nyomás idejében sem érze semmit így a dokinak kellett kinyomnia a babát.Írtora félek a fájdalomtól de meggyõzött én tuti nem kérek.

Én most a héten beszéltem errõl a szülésznõmmel és azt mondta nem sok értelme van mert azért jócskán van kockázata.van aki nem tágul rendesen le fen áll a veszélye hogy a kismama a nyomás idejében sem érze semmit így a dokinak kellett kinyomnia a babát.Írtora félek a fájdalomtól de meggyõzött én tuti nem kérek.
Èn a vége felè màr majdnem kèrtem, de azt mondtàk most màr minek, itt vagyunk a vègèn, most màr lehet nyomni :) a kitolàsnàl szerintem nagyon jò, hogy fàjt, a fàjàsba szinte jò èrzès minden eröddel belenyomni, de tènyleg!
Nekem is azt mondta az orvosom, hogy ne döntsünk elõre, majd ott kiderül, hogy mennyire gyorsan tágulok és, hogy mennyire bírom a fájdalmat. Ha õ úgy látja, hogy elhúzódik és én is nehezen viselem, akkor javasolni fogja. Ha pár órán belül baba lesz, akkor nem. Az aneszthes orvos szintén azt mondta, hogy nagyon ritkán vannak mellékhatások és ne gondoljak semmi komolyra. Max egy kis szédülés, hányinger, fejfájás, de nem jellemzõ. Valamint nem mindegy, hogy mikor szúrnak és az sem, hogy hová adják, jól adják-e be. Ezért csinálhatják elvileg most már csak õk, vagy nagyon kevés nõgyógyász még a régi idõkbõl, akik értenek is hozzá. Az én nõgyogyim tud szúrni. Sajna, nem mindegyik...
Én kértem az elsõ szülésemnél 6 óra vajúdás után és egy megváltás volt! A katéter behelyezését nem is éreztem, másodjára sikerült amúgy, kb 7-8 fájás után jött az enyhülés. Végül császáros lettem a baba szívhangja miatt, és azt is meg tudták csinálni EDA-ban, sõt, utána még 2 napig kaptam bele fájdalomcsillapítót a hegem miatt. Mellékhatást nem tapasztaltam enyhe szédülésen kívül.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Ezek alapján úgy érzem hogy majd a szülés idején kiderül, hogy hogy hogyan bírom és majd a helyzet hozza a döntést. 😊
Valakinek szüksége van rá, valakinek nincs, szerintem is felesleges elõre dönteni errõl. Annyit kell tudni az edáról, gerinc csatornába bevezetnek egy katétert, ezen keresztül adagolják a fájdalomcsillapítót. A szúrás nem fáj, ha végig a megfelelõ pozícióban vagy. Kb. 15-20 perc mire hat, fokozatosan fejti ki a hatását, majd szép fokozatosan visszatérnek a fájások, ha múlik a hatás. Magát a kitolási szakaszt meghosszabbíthatja, de azt ettõl függetlenül érezni fogod. A tested nem hülye, ha nyomni kell, akkor nyomni kell. Illetve az orvos sem adja be akármikor, csak ha eljött az ideje. A lehetséges!!! mellékhatások pedig szédülés, viszketés, hányinger, esetleg hányás. Nem tudom, hogy ki mondta neked, hogy a mellékhatások rosszabbak, mint a fájások, de... hadd ne minõsítsem. Ha kétségeid vannak, inkább kérdezd a nõgyógyászod, mint hogy ilyen tévhitekben légy...
Én nem kértem, de mivel nem tágultam az elviselhetetlen fájások ellenére sem semmit, és nem tudták megrepeszteni a burkot sem igy kaptam. Soha többet nem szülök nélküle.... Alig éreztem a fájásokat még pihenni is tudtam a titkolási szak elõtt. Megszúrtak és rá 2 órára 4 ujjnyira kitágultam és fél óra múlva megszületett a kislányom :D Ja és ötödjére tudtak csak megszúrni és a hátam is fájt utána de sokkal elviselhetõbb volt tõle a szülés. Ja és ha erre sem tágultam volna akkor császár. Na azt nagyon nem akartam.... Szerintem ne kérd azonnal, lehet hogy te pikk pakk kitágulsz :D De azért legyen ott mint alternatíva.
Én mindkét szülésemnél kértem, nem bántam meg, bár én is úgy indultam neki, hogy nem fogok kérni, de amikor már a falat kapartam a fájdalomtól, akkor feladtam az elveimet. :)
Amúgy meg a kockázatokra is kiváncsi volt a kérdezõ és nekem ezt mesélte az év szülésznõjek választott hozzáértõ sokat tapasztalt ember. A dokim is et mondta maszek elismert orvos. Na de mindenki döntse el mit akar.
Köszi a lepontozás!!! Nem értem mindenkinek más és más elkéne fogadni nem pedig lepontozni de ha ez téged boldoggá tesz ám legyen.. véleményem nekem ia meg van ....
1. szülésnél nem kértem, a következõ kettõnél kértem. Úgy éreztem, szinte sokkol a fájdalom. Nem bírtam volna eda nélkül. Nem bántam meg. Ha lesz meg egy babám, õt is edaval szülom ez tuti. 1. szülés 24 óra , a 2. 8 és a 3. 3 óra volt. Mindhárom hüvelyi szülés volt. És éreztem a fájásokat, csak nem fájt.
Hát én amondó vagyok, hogy fölösleges elõre eldönteni hogy kérem/nem kérem. Majd amikor szülsz és jönnek a fájások, úgyis akkor fogod érezni, hogy bírod-e, vagy sem. Én mondjuk kértem, de már nem kaptam. Persze túléltem, mert nem volt más választásom, de...
Én kértem, és nem bántam meg! Az EDA titka csak annyi, hogy megfelelõ idõben szabad beadni és akkor nincsenek olyan problémák, mint amiket az elsõ válaszoló leírt. Nekem nagyon sokat segített, és az egyáltalán nem igaz, hogy a hatása alatt nem érzed a fájásokat, mert érzed, csak sokkal tompábbak, nem fáj, inkább csak egy picit kellemetlen...
Eszemben nem volt és most sincs kérni. Akármilyen alacsony a fájdalomküszöb kibírható.
Itt is csak a lepontozás megy úgylátom!!Szép remélem.... inkább le se írom...

Érdemes epidurális érzéstelenítést kérni?

Sokminden szól mellette,de én mégis félek t?le.Milyen mellékhatásokkal jár?

Legjobb válasz: Nekem édesanyám szült engem (20évvel ezelött) epidurálással, és mondta, hogy soha többet, mert valahogy elbaltázták, mert csak a fél oldalára sikerült az érzéstelenítést... Mondta, hogy szörnyû volt így, hogy fél oldalt fáj, fél oldalt zsibbad... Azóta derékfájós. De ez már régebben volt, biztos fejlettebb már, de így is lehet véletlen hiba...

Nekem édesanyám szült engem (20évvel ezelött) epidurálással, és mondta, hogy soha többet, mert valahogy elbaltázták, mert csak a fél oldalára sikerült az érzéstelenítést... Mondta, hogy szörnyû volt így, hogy fél oldalt fáj, fél oldalt zsibbad... Azóta derékfájós. De ez már régebben volt, biztos fejlettebb már, de így is lehet véletlen hiba...
Azt nem értem hogy mért kell epidurálist kérni amikor pl ott kéjgáz ettöl bisztos hogy nem leszbaja az embernek
Ha lehet ne kérj se epidurált se semmit. Én öt hete szültem, nagyon durva volt a szülésem még a dokik szerint is, és mégsem kértem semmi érzéstelenítõt. És nem bántam meg! Akkor úgyis arra gondolsz majd, hogy a babának jó legyen és ne strsszeljen be. A fájdalmat pedig ki fogod bírni. Hidd el én is nagyon féltem és tényleg nagyon fáj is, de mindent a babáért. Sok sikert!
Én kértem, de legközelebb tuti nem fogom. Engem a doki beszélt rá, biztos csak jót akart vele, de nekem nagyon nem jött be. Én szépen, redesen tágultam, azok a fájások eléggé elviselhetõek voltak, mert nem voltak folyamatosak. Utána persze erõsödött, de akkor már kaptam az EDA-t, így egy darabig tényleg nem éreztem semmit, és az jó is volt, csak éppen a tolófájásoknál már nem adják, és nincs is hatása rájuk. És pont ez volt a bajom. Hogy nem volt meg a fokozatosság. Egyik pillanatban még nem éreztem semmit, másik pillanatban meg bitang erõs fájásaim lettek. Ha nem kértem volna, akkor a fájások fokozatosan erõsödtek volna, nem ilyen brutális hirtelenséggel. Ja, és az én kisfiamnak is volt valami a szivével odabent, valami szívfrekvencia anomália vagy mi a neve, miután kaptam az EDA-t, de szerencsére nem kellett császározni, mert ki tudták piszkálni (szó szerint ki kellett piszkálni, mert a válla nem vízszintesen, hanem függõlegesen volt, el kellett forgatni, és a köldökzsinórba is beleakadt egy kicsit).
Szia!Én két szülésen vagyok túl és nem kértem epidurális érzéstelenítést.Az elsõvel bizony, hogy megszenvedtem(megérte).Nem kel félni.Mellékhatésként viszont azt hallottam, hogy aluszékonyabbak a babák.Ezt nem tudom tapasztalatból csak hallottam.
Barátnõm epidurállal szült, és csak pozitív dolgokat mondott róla. Nem vajúdott sokáig, a baba hamar meglett, nem érzett semmi fájdalmat, minden rendben ment náluk. Gondolom ehhez is kell szerencse, ahogy olvasom az elõzõ válaszolókat. Hát nem tudom, szerintem én inkább nem kérnék.
Szia!Én is most fogok szülni pár hét múlva de nem szeretnék kérni.sok rosszat hallottam róla és az itt leírtak is megerõsítettek benne.Úgy vagyok vele, hogy a terhesség és szülis is biológiailag egy természetes folyamat és ki kell bírnunk.Ki is fogjujk!!!:) bennt lesz a férjem és inkább az õ kezét ropogtatom majd, de nem kérek .35hetes kismama
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!