Találatok a következő kifejezésre: Élettársi kapcsolatom Az Õ nevén (6 db)

Párommal tavaly január óta élettársi kapcsolatban élünk, amiről hivatalos iratunk is van. Õ vásárolt egy házat ami csak az ő nevén van. Ebből nekem jár valami? Azt hallottam az élettársi kapcsolat majdnem olyan mint a házassági.

Arra értem hogy minden vagyon felez?dik??Nem számításból kérdezem hanem mert itt hagyott terhesen és tudni szeretném mi az amit követelhetek t?le.Asszonytartást nem kérhetek???

Legjobb válasz: Ebben különbözik az élettársi kapcsolat a házasságtól. A megszerzett javakat a hozzájárulás mértéke alapján kapják, tehát nem lesz közös a vásárolt ingatlan, hacsak te nem tudod bizonyítani, hogy a te pénzed is benne van. Ha tudod bizonyítani, akkor annak arányában szerezhetsz tulajdonjogot. Az élettársak nem terheli törvényes tartási kötelezettség sem, tehát nem kérhetsz asszonytartást sem. A gyermek sem kerül automatikusan a nevére, tehát amennyiben nem ismeri el, úgy apasági keresetet kell benyújtanod ellene.

Ebben különbözik az élettársi kapcsolat a házasságtól. A megszerzett javakat a hozzájárulás mértéke alapján kapják, tehát nem lesz közös a vásárolt ingatlan, hacsak te nem tudod bizonyítani, hogy a te pénzed is benne van. Ha tudod bizonyítani, akkor annak arányában szerezhetsz tulajdonjogot. Az élettársak nem terheli törvényes tartási kötelezettség sem, tehát nem kérhetsz asszonytartást sem. A gyermek sem kerül automatikusan a nevére, tehát amennyiben nem ismeri el, úgy apasági keresetet kell benyújtanod ellene.
http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/csalad/elettars.. itt elolvashatod, hogy mi is ilyenkor a helyzet, de az elsõ hozzászólónak igaza van

Élettársi kapcsolatom felbomlott! Az Õ nevén lévő személyi kölcsönét nekem is kell fizetnem amit eggyütt élésünk alatt vett fel?

Legjobb válasz: Úgy tudom, akkor nem. Most van tervezetben egy olyan törvény, hogy élettársakra is vonatkozna sok törvény ami a házasokra, így a vagyon megosztás is, de ahhoz majd hivatalos papírokat is alá kell írogatni, hogy élettársak vagytok. Jelenleg ha nem vagy benne a hitelben sem kezesként, sem másként, akkor a bank nem tud hozzákötni sehogy, tehát fizetned sem kell.

Úgy tudom, akkor nem. Most van tervezetben egy olyan törvény, hogy élettársakra is vonatkozna sok törvény ami a házasokra, így a vagyon megosztás is, de ahhoz majd hivatalos papírokat is alá kell írogatni, hogy élettársak vagytok. Jelenleg ha nem vagy benne a hitelben sem kezesként, sem másként, akkor a bank nem tud hozzákötni sehogy, tehát fizetned sem kell.
amennyiben nem szerepelsz se társ adósként, se kezesként, akkor nem...
Jogilag szerintem nem, de ha belegondolsz mire vettétek fel azt a pénzt, biztos vagyok benne, hogy közös dolgokra, és mind a ketten akartátok azt a hitelt, nem ztudom, lehet, hogy úgy lenne fer.
A kérdező hozzászólása: egyedûl állóként vette fel és számítógépet vett rajta!ami jelenleg is nála van.
Ha a vér szerinti apa nem egyezik bele akkor nem.Van annak a gyereknek apja minek akarod megfosztani tõle
Nem, Hála Istennek. Hogy lehetne egy embernek azt mondani, hogy elveszem a gyerekedet, mostantól más az apja/anyja, te meg felejtsd el?????? Ezt csak akkor lehetne, ha a vér szerinti apa lemondana róla (ezt is csak akkor teheti meg, ha van valaki, aki örökbe fogadja).
Ó persze, aztán a gyereknek 5 évente változna a neve, mert mondjuk elválsz, és lesz más? :D
Természetesen NEM - szerencsére. Az anyuka párkapcsolati életének és a gyerek - szülõ kapcsolatnak semmi köze egymáshoz.
Ez annyira undorító dolog, nekem anyám akarta ugyanezt meglépni. Amúgy minden szó nélkül meg is csinálták volna, kb akkor tudtam volna meg, hogy más a nevem, amikor már minden iratomat módosították volna, csak szerencsére ugye kell az apa beleegyezése is és õ pedig nem volt hajlandó lemondani rólunk. Ha már egyszer van apja a gyereknek, miért vennéd el tõle? Fõleg, hogy csak a saját hülye sérelmeid az egyetlen indok. Szülõk viszonyához egy gyereknek semmi köze. 22L
Attól, hogy vége a kapcsolatotoknak még nem lesz soha más az apja. Ilyen alapon akkor tõled is el lehetne venni, hisz már nem vagy az apával. Szerencsére nem teheted meg.
Nem.


Élettársi kapcsolatban 5éve, ha külön szeretnék vállni vagyonilag milyen módon lehet megtenni jogilag, közös néven van lakásunk mi illet meg engem és ami nem közös néven van azt hogy bírálják el?

Legjobb válasz: Ha megegyeztek, akkor a lakás ára fifty-fifty alapon, vagy ki amennyit beletett. Ezt bizonyítani kell, ha nem tudtok megegyezni. Vagy egyikõtök kivásárolja a másikat, és övé marad a lakás. Ami nem közös néven van, az megy annak, akinek a nevén van. Berendezések tekintetében valahogyan közös nevezõre kell jutnotok, abba a bíróság nem folyik bele.

Ha megegyeztek, akkor a lakás ára fifty-fifty alapon, vagy ki amennyit beletett. Ezt bizonyítani kell, ha nem tudtok megegyezni. Vagy egyikõtök kivásárolja a másikat, és övé marad a lakás. Ami nem közös néven van, az megy annak, akinek a nevén van. Berendezések tekintetében valahogyan közös nevezõre kell jutnotok, abba a bíróság nem folyik bele.
Ha nem voltatok házasok, akkor a közös néven lévõ értékek felesben mennek, a többirõl pedig meg kell egyezni, illetve ki-ki a saját dolgát viszi.
sajnos az élettársi vagyonközösség felbontása sokkal bonyolultab ügy, mint a házassági. az ingatlant tulajdonrész arányában osztják meg, a többi dologgal az a gond, hogy nehezen bizonyítható az élettársi viszony létrejöttének pontos dátuma (lakcímkártya kevés!), esetleg saját névre szóló bármilyen közüzemi szerzõdés segíthet. mindenképpen jó ügyvédet keress, szerencsére van elég az országban.

Ez így korrekt? 10 éves kapcsolatunknak lett vége, élettársak voltunk, közös háztartás, 1 közös gyerek. A ház az ő nevén van hisz az övé, de mi az enyém?

Az anyja azt mondja, hogy "vihetem" a ruháimat, mást nem. De hát együtt rendeztük be, együtt vásároltunk bele mindent, két kezem munkája van a kertben, házban egyaránt. Mit tegyek? Menjek a gyerekkel meg a b?röndömmel? Vagy álljak neki szedjem le a függönyt,meg a zuhanyrózsát, mert "azt én vettem" ?

Legjobb válasz: A ház az tényleg az övé, a kerttel nem tudsz mit tenni, hisz te is élvezted a hasznát, ami bútor vagy felújítás a házon, annak elvileg a fele jár.

A ház az tényleg az övé, a kerttel nem tudsz mit tenni, hisz te is élvezted a hasznát, ami bútor vagy felújítás a házon, annak elvileg a fele jár.
Ne keseredj el! Nem kell természetesen névre szóló számla - pláne nem 10 év együttélés után! Ezt nem is lehet elvárni! A magyar CSJT szerint az élettársnak gyakorlatban ugyan olyan jogai vannak, mint egy feleségnek. Keress egy olcsóbb ügyvédet (egy ilyen ügyhöz az is elég) és simán kihoz neked pár milliót a dologból. Mert pl.: ha együtt rendeztétek be a lakást akkor a teljes berendezés értékének a fele jár neked. A kertbõl szintén (nyilván ugye a palántát vagy a meggyfát elvinni nem tudod, ellenértékre számíthatsz). stb, stb...
a felújítás felének az ellenértékét nyugodtan követelheted...
Azért nem olyan könnyû ebben az esetben perelni, nem voltak házasok. Nehéz így bizonyítani, hogy az övé is bármi. Meg persze kevesebb van neki mint a férfinek, hisz van gyereke akivel otthon volt.
Nem értem az anyja miért szól bele? Számold ki a "kezed munkáját" és a közösen vett dolgokat és kérd el. Az már más, hogy egy gyerekkel szélnek ereszt a semmivel.
ha a ház az együttélésetek elõtt már meg volt, de a berendezési tárgy az csak utána akkor a berendezés fele a tied, más nem
Keres fel egy ügyvédet. Számlával tudod igazolni, hogy te veddtedd a saját keresetedbõl az a tiéd.
a helyedbe a szemet is elperelnem az ilyen embertol
A ház értéknövelésének felét követelheted gond nélkül, mivel ha élettársi kapcsolatban voltatok az ugyan olyan közös kasszát jelent, mintha férj és feleség lennétek.
A kérdező hozzászólása: CSAK értéknövelõ dolgokat csináltunk a házon. Színezés, szigetelés, belsõ munkálatok, lépcsõ csere, "full" felújítás...értitek. Nem arról beszélek, hogy vettem bele egy 2400 forintos szõnyeget. És hozzáteszem mindenbõl a legjobb minõségût. Csak az ablakok kerültek több mint 1 millióba, mert borovi fenyõbõl vannak. 6 darab ablakról beszélek..ezt azért tudni kell. És egy bejárati ajtóról...á..bele sem gondolok. Meg vagyok lõve, mert több mint 1 éve nem dolgozom, ugye a gyere 1 éve született, és kb elõtte már 1 évvel nem dolgoztam. Pénzem elfogyott már rég, a gyesbõl a gyerknek utaltam havi 5 ezret, de ahhoz nem szeretnék nyúlni. Ennyi. Ügyvédet fogok keresni, nem tudok sajnos drágát megfizetni, de már az is segítség lenne ha megmondaná, hogy mit tehetek.
Szedd össze az ingóságok felét amit az együttélés alatt vettetek és ami neked kell és vidd el, aztán utólag majd elvitatkoztok, hogy melyik használati tárgy kié. Nem kell egy bõrönddel távozni, de a ház ha az õvé volt, az övé is marad, kivéve ha nem tudod igazolni, hogy értéknövelõ felújítást végeztetek rajta.
Mûszaki cikk számla lenne jó? Olyan sincs, azt a garancia miatt lehet eltetted.
A kérdező hozzászólása: Számlák? 10 év után?? Hát én nem tudom más hogy csinálja, de én kidobálom a számlákat egy idõ után. Ha nem ezt tenném nem férnénk el a házban a sok papírfecnitõl. Nem, nincs számla. ÉS amúgy sem hiszem, hogy sokra megyek pl. egy jysk-es blokkal...nem igazol engem. Borzasztó egy helyzet. Az anyja azért szól bele, mert õ ilyen, õ beleszól még abba is, hogy ki mit vegyen fel, undok egy nõ, de nem ide tartozik. Nyilván félti a fia vagyonát, pedig nekem nem kell a ház, sem a fele, hisz nem az enyém, sosem volt, 6 forintot nem adtam a vételárba, tisztában vagyok azzal, hogy amit nem én vettem az nem az enyém. Tényleg csak azt sajnálom, hogy 10 évig én marha a sajátomként kezeltem, sajátomként fordítottam rá a pénzemet, energiámat. A kertbe beleöltem 200 ezer forintot csak növényekre, de inkább többet...áá nem is számolom, mert belebolondulok, hogy semmit nem tudok tenni csak elsétálni:((
Én a helyedben azt mondanám, hogy közösen újítottátok fel a házat, nem várhatja, hogy szépen elsétikálj, szépen ottmaradsz, míg nem rendezõdnek a dolgok..

Élettársi kapcsolatban voltam, 1 éve külön vagyunk. A házunk közös a hitel az én nevemen van de ő az adóstárs. Ha én maradok a lakásban ki kell-e fizetnem a ház felét?

Eladni nem lehet újabb hitelt pedig nem tudok felvenni.

Legjobb válasz: max. annak a felét kérheti, amit már eddig kifizettetek.

max. annak a felét kérheti, amit már eddig kifizettetek.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!