Találatok a következő kifejezésre: Élettársi kapcsolatom Az (67 db)

Hogyan alakul a közös szerzemény megosztása élettársi kapcsolatban az egyik fél elhunyta esetén?

Legjobb válasz: Ez egy nagyon érdekes kérdés. Mérget nem vennék rá, de szerintem: Ha a férfi (egyszerûség kedvéért tegyük fel)meghal akkor szvsz ha van gyereke akkor õ, ha nincs akkor a szülei, ha õk sincsenek akkor a legközelebbi rokon örököl. Az örökség összege élettársi kapcsolatban ilyenkor - amennyiben bizonyítható - úgy a belefektetett rész arányában, ha nem bizonyítható akkor 50-50%-ban értendõ. Ha van gyereke akkor ha jól tudom még házasság esetén is a gyermek örököl, nem a feleség.

Ez egy nagyon érdekes kérdés. Mérget nem vennék rá, de szerintem: Ha a férfi (egyszerûség kedvéért tegyük fel)meghal akkor szvsz ha van gyereke akkor õ, ha nincs akkor a szülei, ha õk sincsenek akkor a legközelebbi rokon örököl. Az örökség összege élettársi kapcsolatban ilyenkor - amennyiben bizonyítható - úgy a belefektetett rész arányában, ha nem bizonyítható akkor 50-50%-ban értendõ. Ha van gyereke akkor ha jól tudom még házasság esetén is a gyermek örököl, nem a feleség.
Attól függ mi a megnevezett dolog. Az legközelebbi vér szerinti örökös örökli meg, de /és ezért mondtam, hogy dolog függõ/ a házastársnak szerintem lehet elõvételi joga a másik felére.

Élettársi kapcsolatban az örökölt ház is közös lesz?

Már a kapcsolatban örökölte meg. ill. halálozása után megörökli az élettárs?

Legjobb válasz: Az örökölt vagyon nem közös.Teljesen mindegy,hogy mikor örökölt.

Az örökölt vagyon nem közös.Teljesen mindegy, hogy mikor örökölt.
utolsó vagyok:Házasodjatok össze és akkor örökölhetsz utána.
Mi hivatalosan élettársak vagyunk azt mondta a közjegyzõ a másik fél nem örököl semmilyen esetben csak a hozzátartozó rokonok.Te semmit nem fogsz kapni ha mondjuk vele lenne valami ha rólatok van szó.
Házasság esetében, ha nincs az elhunytnak végrendelete, ésleszármazottja, akkor a házastárs tulajdonjogot örököl az elhunyt különvagyonára, ha van leszármazott, akkor haszonélvezeti jogot örököl az özvegy. Ha van végrendelet, akkor az özvegyi kötelesrészre tarthat igényt. Az élettársnak semmily jogai nincsenek ' mégcsak nem is értesítnik az esetleges balesetrõlm halálesetrõl, nem számít hozzátartozónak. Halál esetén, ha tudja bizonyítnai, akkor a kapcsolat alatt bekövetkezõ értéknövekedés értékének felét igényelheti, ugyanezt, ha szakítanak. Válás esetén is így van. A különvagyon vlááskor max ennyiben játszhat szepet...
Az elettarsi kapcsolat jogilag nem annyira eros, mint a hazassag. Nem lesz kozos ott sem, a kulonvagyonhoz szamit, de az orokos halal utan a hazastars haszonelvezetet szerez, az elettars semmit.
Is megy ennek a felújításaba... Jelenleg még élettársak vagyunk, nemsokara lesz az esküvõ. Házasságiszerzõsés miatt néztem utána, de nincs rá szükség, jogilag minden tiszta...
Az örökölt ház vagy bármilyen vagyontárgy semmilyen kapcsoaltban (sem élettársi, sem házasság) esetén soha nem lesz közös, ezért csak az örökös rokonai örökölhetnek. Viszont ha hosszabb együttélés során az örökölt házat felújítják, vagy nagyobb átalakitásokat végeznek, ennek az értéke felesben (házasság) illetve a jövedelmek (élettársi kapcsolat) arányában keletkezett vagyon és ez abban az arányban megöszlik örökösödési szempontból.
Nono....utánanéztem, mert pont ilyen helyzetben vagyok... Van egy örökölt lakása a páromnak, emiatt ugye gyûjtünk egy nagyobbra, de nekem az életben nem lesz akkora tulajdonrészem benne mint neki, ráadásul az én keresetem
Házasság esetében, ha nincs az elhunytnak végrendelete, ésleszármazottja, akkor a házastárs tulajdonjogot örököl az elhunyt különvagyonára, ha van leszármazott, akkor haszonélvezeti jogot örököl az özvegy. Ha van végrendelet, akkor az özvegyi kötelesrészre tarthat igényt. Szerintem ez csak a közösen szerzett ingatlanra igaz. Ha én házasságban élek és közben örökölök egy lakást és velem valami történik, akkor azt egyenesági öröklésben a gyermekem örökli tovább és nincs haszonélvezeti jog! Ha közös a lakásunk és az én részemet örökölné a gyerek akkor van (de nem kötelezõ) a haszonélvezet nem?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Akkor halálozás utän sem örökli meg, ugye?
A kérdező hozzászólása: Nem rólam van szó. Ismerõs miatt kérdezem, de így meg fog nyugodni. Köszönöm a válaszokat!
Ja értem.Akkor ha jól értem az ismerõsöd nem szeretné, hogy az élettársa örökölne ha lenne ilyen
Még házasságban sem.
utolsó miért nem? Ha az illetõ örökölt egy házrészt majd az a nevére került azt miért ne örökölhetné a házastárs?Mindent örököl ami a házastársnak a nevén volt ha nincs gyerek mert õ az elsõ számú örökös ha nem lenne felesége akkor a szülõk majd ha nincsenek a rokonok
Az örökség még házasságban is külön vagyon, az a lakás, amit én mondjuk a nagyszüleimtõl örököltem, sosem lesz közös vagyon még a házastárssal sem, nemhogy élettárssal. Legfeljebb a késõbb, már a házastársi kapcsolatban felújításra költött összeg.

A bejegyzett élettársi kapcsolatot az esküvő felülírja automatikusan vagy kérvényezni kell, hogy előbb töröljék ki?

2 éve bejegyzett élettársi kapcsolatunk van. Egy hivatalos okmány miatt csináltattuk meg, egyébként nem lett volna szükségünk rá. Kellett hozzá a vagyonelosztás, a papírok, hogy hajadon vagyok-e és ilyesmi. Közjegyző hitelesítette és minden papírt megkaptunk hozzá tanuk előtt. Tehát olyan volt, mint egy kisebb házasság... 28-án lesz az esküvőnk és most döbbentem rá, hogy ilyen esetben nem tudom, hogy mi a helyzet?! Az anyakönyveztetőt anno (kb. 8 hónapja) kérdeztem, hogy kell-e neki erről a papír vagy nem? Azt mondta, hogy ő nem tud róla, hogy kellene a házassághoz. Valaki? Volt valaki ilyen helyzetbe?

Legjobb válasz: Én is úgy tudom, hogy nem kell hozzá semmi, de azért menj be az anyakönyvvezetõhöz és kérdezz rá a biztonság kedvéért manapság jobb mindent elõre tudni!

Én is úgy tudom, hogy nem kell hozzá semmi, de azért menj be az anyakönyvvezetõhöz és kérdezz rá a biztonság kedvéért manapság jobb mindent elõre tudni!
1. A magyar jog bejegyzett élettársi kapcsolatnak csak az azonos nemû párok anyakönyvvezetõ elõtt kötött kvázi-házasságát hívja, neked nyilván nem ilyened van. Ez egyébként magától értetõdõen kizárja, hogy ugyanazzal az emberrel házasságot köss (hiszen az azonos nemûek házasságot nem köthetnek), és a törvény azt is kizárja, hogy olyan személy kössön mással házasságot, akinek van ilyen bejegyzett élettársi kapcsolata, ugyanúgy el kell válni, mint egy házasságnál (http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900029.TV) 2. 2010. január 1. óta létezik az élettársi kapcsolat közjegyzõi nyilvántartásba vétele, mind azonos, mind különnemû pároknak. Ha ebben a nyilvántartásban szerepelsz, az a házasságnak nem akadálya (http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=A08000..) 36/E-G. §) 3. Ha 2010. január elõtt került sor a közjegyzõi ügyintézésre (vagy az után, de ragaszkodtatok hozzá, hogy ne kerüljetek bele a nyilvántartásba), akkor csak egy ún. ténytanúsító okirat készült, amelyben nyilatkoztok róla, hogy élettársak vagytok, a közjegyzõ meg ezt jól lepecsételte. Ez sem akadálya a házasságkötésnek. (http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99100041.TV 111. §)


Ha valaki hivatalosan él élettársi kapcsolatban az olyan mint egy házasság?

Megromló kapcsolat esetén mi a folyamat ? Feleznek mindent ? Gyerekek után ugyanúgy tartásdíjat kell fizetni ? Ez a téma azért érdekel mert pár napja olvastam arról, hogyha nincs hivatalos papír az élettársi kapcsolatról az újszülött az anya családnevét kapja . Mi az igazság ?

Legjobb válasz: Igen, ez a homoszexuálisoknak lett kitalálva, nekem mindig mosolyt csal az arcomra, amikor családban élõ emberek vállalják ezt a procedúrát, a házasság helyett, elválásnál ez sokkal rosszabb és semmi értelme,mindkettõ hivatalos, csaj pár önjelölt "õ önmegvalósít" azt hiszi ettõl õ különb.

Igen, ez a homoszexuálisoknak lett kitalálva, nekem mindig mosolyt csal az arcomra, amikor családban élõ emberek vállalják ezt a procedúrát, a házasság helyett, elválásnál ez sokkal rosszabb és semmi értelme, mindkettõ hivatalos, csaj pár önjelölt "õ önmegvalósít" azt hiszi ettõl õ különb.
Pontosan mirõl? :) Én megfogalmaztam a véleményem, ez épp olyan divat, mint néhány kismamánál, hogy közröhej nevet választ szerencsétlen gyerekének.
En kulfoldok elek, a parom is kulfoldi. Ugyanazokat a dolgokat kellett hozza elintezni, ugyanolyan hosszu volt a burokraciai teendok listaja. Itt ugy van (egyik legfejlettebb eu-s orszag), hogy 1-2 juttatas nem jar (rengeteg penz esik ki emiatt, mondjuk mi alapjaraton se igenyelnenk mindenfelet), valamint az allampolgarsagot nem lehet rovidebb ido alatt megszerezni, amit ferjjel lehetne. Tehat eddig csak hatulutojet lattam, szerintem az "elvalasztas" is olyasmi, mint a hazassagnal. Azon kivul, hogy 1-2 hatranya biztos van, kerdem en mi az elonye? Leszamitva azt, hogy 1-2 ember lelkivilaga megnyugszik, hogy "en nem elek hazassagban, nem kellett a papir". Szerintem totalisan ertelmetlen a HIVATALOS elettars intezmenye. Hazasodni lehet ceremonia nelkul is, elettarsi viszonyhoz meg folosleges papir, ha mar felvallalom miert ne hazassag? Tenyleg nem ertem az ertelmet, ha valaki tudja, megkoszonnem, ha felvilagositana, ez most nem kotekedes volt.
Kulfoldon, mindenhol ugy van elkonyvelve, mint egy hazassag. M.O. meg le van maradva.
Elozo vagyok, termeszetesen mi hazasok vagyunk, de elotte megneztuk mi lenne, ha csak elettarsak lennenk, es azota se ertjuk az miert jo.
Szerintem Mo.-on is ugyanazok a jogok megilletik mindkét felet, mint ha házasok lennének.
Fõleg egynemû pároknál van jelentõsége, hiszen õk nem házasodhatnak.
Nem veletlenul lett kitalalva. Az allam sok penzt, juttatast sporol meg igy. Igy nem ket kulonallonak szamitanak, hanem mint egy parnak.
Szerintem pl. az özvegyi nyugdíj nem jár egy élettársnak. Apukám és élettársa közel 30 év együttélés után tavaly házasodtak össze, mert apukám félt ha õ elõbb elmegy, a párja nem tud majd megélni a kevéske nyugdíjából. Idõsek, betegesek már.
A kérdező hozzászólása: Utolsó három, írnátok bõvebben ?
A kérdező hozzászólása: Arról, hogy mi értelme, elõnye van a gyerek családnevén kívül. Milyen hátrányai vannak, hiszen ezek szerint valamiféle válás csak van . Öröklés szempontjából miben tér el a házasságba született gyerekek jogai , az élettársi kapcsolatból születettekétõl ?

26 éve tartó élettársi kapcsolatban az egyik fél Lottó nyereménye közös szerzeménynek számít-e?

Legjobb válasz: A lottószelvény kitöltése ha az nem mobiltelefonról vagy internetrõl van beküldve, akkor anonim, és mindössze minimum 18 évesnek kell lenni hozzá, de nem kérnek se nevet se egyéb személyes adatot. Vagyis ha nem mobilos és nem internetes játék, akkor nem igazán lehet bizonyítani, hogy melyikükhöz tartozik a szelvény.

A lottószelvény kitöltése ha az nem mobiltelefonról vagy internetrõl van beküldve, akkor anonim, és mindössze minimum 18 évesnek kell lenni hozzá, de nem kérnek se nevet se egyéb személyes adatot. Vagyis ha nem mobilos és nem internetes játék, akkor nem igazán lehet bizonyítani, hogy melyikükhöz tartozik a szelvény.
Élettársak esetében közös szerzésnek számít minden, a nyeremény is, ha életvitelszerûen közös háztartásban élnek.
Szerintem ha jóban vagytok, akkor természetesen osztoztok. Ha már nem jó a viszony, akkor... szerintem hivatalosan azé aki feladta a szelvényt, mert ez nem házasság. És nem kell neki egy forintot sem adnia a másiknak.
Ha tudod igazolni (közös számlák, bármi ami kettõtök nevére szól) hogy több mint 5 éve éltek együtt (pl közös cím) akkor ez a tied is!!!!!!
Ha a szelvényt közös pénzbõl ( közös megegyezéssel) vettétek, akkor közös a nyeremény is.
Az élettársi kapcsolat fennállásának megállapításához elengedhetetlenül szükséges, hogy a felek között érzelmi kapcsolat, valamint annak megléte mellett gazdasági közösség is fennáljon. A két személy éljen együtt, rendelkezzenek közös háztartással, harmadik személyekkel szemben vállalják összetartozásukat minden tekintetben. A bírói gyakorlat alakította ki azokat az elveket, amelyek alapján megállapítható, hogy a gazdasági együttmûködés élettársi viszonyt eredményez-e vagy sem. Elsõsorban a közös cél érdekében való együttmûködésnek, a közös életvitelnek és a jövedelem közös felhasználásának kell jelentõséget tulajdonítani. Nem állapítható meg élettársi kapcsolat még a szoros érzelmi kötelék ellenére sem abban az esetben például, amikor a felek közösen utaznak, járnak szórakozni, ugyanakkor nem élnek közös háztartásban és saját jövedelmükkel önállóan rendelkeznek. Megjegyezném, hogy bár az élettársi kapcsolattal általában együtt jár a szexuális kapcsolat is, annak hiánya még nem zárja ki az élettársi közösség fennálását. Érthetõen az idõsebb korban létrejött élettársi viszonyban a nemi kapcsolat nem döntõ elem. Az élettársak egymás közötti vagyoni viszonyait a Polgári Törvénykönyv rendezi. A törvényi szabályozás szerint az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közremûködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közremûködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékûnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közremûködésnek számít. Nincs ezért jelentõsége annak, hogy az élettársi kapcsolat fennállása idején vásárolt ingatlan mindkét fél nevére került-e, vagy az adásvételi szerzõdésben csupán az egyik élettárs szerepelt vevõként, és az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés kizárólag az õ javára történt. A tulajdonosként a nyilvántartásban nem szereplõ élettárs ugyanis bármikor felléphet élettársával szemben azzal az igénnyel, hogy mint élettársával együtt szerzõ, az ingatlan-nyilvántartásba tulajdoni igénye bejegyzést nyerjen. Az élettársi viszony érzelmi és gazdasági kapcsolat, sõt, gazdasági egységet jelent. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az élettársak közös tulajdonosai annak, amit együttélésük alatt közös gazdálkodásuk eredményeként szereztek. A közös tulajdon kiterjed arra az esetre is, amikor az egyik fél különvagyonában lévõ ingatlanra az életközösség idején értéknövelõ beruházást eszközölnek.
ez nem igaz hogy anonim a lotto nyeremény. mikor megnyered akkor nyilatkoznod kell kivel játszottad. pl nyersz egy 200 milliót tökre egyedül. a nyereményadót már kifiztték, szóval ezt kézhez kapod. de adóbevallásnál be kell írnod, mert miböl is lesz luxusházad stb. de mivel utánna már be van fizetve a nyeremény adó így nem kell mást fizetned utánna. viszont ha bár kinek is adni akarsz belöle, pár milkót akkor már ajándékozásnak számít így a másik félnek adóznia kell. ezért van az ha valaki sokpénzt nyer már eleve úgy megy felvenni a zsét hogy azt mondja hogy az apám és a testvérem is velem játszottak, így mindenki arányosan kap, és nem kell ajándékzási illetéket fiezni. amúgy ha a másik fél nem tudja el is titkolhatod elöle, mert amúgy anonim.

Mit jelent hivatalossá tenni az élettársi kapcsolataot?

Mármint ugy értem ha egy helyre vagyunk bejelentve az nem jo?Mit kéne még tenni?

Legjobb válasz: 2009. évi XXIX. törvény: A bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggõ, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról 1. § (1) Bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezetõ elõtt együttesen jelenlévõ két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemû személy személyesen kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatot kíván létesíteni.

2009. évi XXIX. törvény: A bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggõ, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról 1. § (1) Bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezetõ elõtt együttesen jelenlévõ két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemû személy személyesen kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatot kíván létesíteni.
azt hiszem ez a megoldás az egynemûeknél szokott szóba jönni.
Hát nem tudom, mire gondolsz, talán a bejegyzett élettársi kapcsolatra? Az végül is olyan, mint a házasság.
Nem olvastátok, amit az egy válaszoló bemásolt? "Azonos nemûek" Szóval, ha azok vagytok, akkor hajrá :D Ha nem, akkor én nem égetném magam ilyesmivel :D
A kérdező hozzászólása: Nem csak azonos nemüek!Ö csak azt irta hogy inkább ök szokták ezt csinálni!Vagy nem?:D
Csak azonos nemûek lhetnek bejegyzett élettársi kapcsolatban?
A kérdező hozzászólása: Ja értem már:) Köszönöm nektek!:) Akkor inkább a házasság:D
Ugyanúgy anyakönyvvezetõ elõtt kell aláírni, hogy élettársak vagytok, mint a házassági anyakönyvet. A szabályozás nagyjából megegyezik a házassággal, de a késõbbi jogok korlátozottak (pl. nincs örökbefogadás, névfelvétel, mesterséges megtermékenyítés, stb.)
Anyakönyvvezetõhöz bementek és hivatalosan bejegyeztetitek.
A kérdező hozzászólása: Hát igen arra sztem:DÉrtem:) Köszi:)
A kérdező hozzászólása: Hát nem vagyunk azonos nemüek:D:D

Évek óta élettársi kapcsolatban élek, Van három gyerek de ők a volt férjemtől származnak. Eddig minden évben az élettársam vette igénybe a családi adókedvezményt. A 2011-es évben is elfogadta a cége és nem vontak adót tőle. Miért?

Most viszont kiderült hogy mégis csak kellett volna úgy néz ki hogy 163 ezer ft-ot be kell fizetnünk büntetéssel együtt. Miért? Kérdezem én ha közös háztartásban élünk közösen neveljük a gyerekeket akkor ha én nem tudom igénybe venni mert négy órás munkám van, akkor ő miért nem érvényesítheti a kedvezményt?

Legjobb válasz: Azt, hogy be kell fizetnetek, büntetéssel együtt, azt honnan veszed? Ha élettársak vagytok, és a 3 gyermekre nem kaptál azokra a hónapokra egyedülállóság címén magasabb összegû családi pótlékot, amelyekre helyetted a családi kedvezményt az élettársad igénybe vette, akkor jogosan vette igénybe helyetted, de csakis év végén az adóbevallásban. Év közben az adóelõleg levonásnál az élettárs nem veheti igénybe a kedvezményt, csak év végén. Nem ebbõl van véletlenül a probléma? A cégnek lehetett volna annyi esze, hogy erre felhívja a figyelmet. Gondolom tudta, hogy nem vagytok összeházasodva?

Azt, hogy be kell fizetnetek, büntetéssel együtt, azt honnan veszed? Ha élettársak vagytok, és a 3 gyermekre nem kaptál azokra a hónapokra egyedülállóság címén magasabb összegû családi pótlékot, amelyekre helyetted a családi kedvezményt az élettársad igénybe vette, akkor jogosan vette igénybe helyetted, de csakis év végén az adóbevallásban. Év közben az adóelõleg levonásnál az élettárs nem veheti igénybe a kedvezményt, csak év végén. Nem ebbõl van véletlenül a probléma? A cégnek lehetett volna annyi esze, hogy erre felhívja a figyelmet. Gondolom tudta, hogy nem vagytok összeházasodva?
Az egyedülálló szülõ jogosult természetesen, ahogy ebben az aesetben is a hölgy jogosult lett volna .
Én még mindig csak segítõ szándékkal akaratoskodom. A könyvelõ biztosan jól számolta ki? Ugyanis tavaly még volt adójóváírás + családi kedvezmény. Év végén viszont nagyon jól lehet ezekkel sakkozni a két jogosult között. Azért kértem, hogy add meg az adatokat, ugyanis sokan ezt a "sakkozást" nem tudják teljes mértékben kihasználni. Volt olyan, hogy befizetendõje lett volna egyiknek, míg a másik visszaigényelt volna stb. Aztán a családi kedvezmény jó összegû megosztásával egybõl az jött ki, hogy az egyiknek nincs sem fizetendõje, sem visszaigényelni valója, míg a másik visszaigényelhetett egy kicsivel kevesebbet, mint amit a könyvelõ kihozott. Dehát mindeki maga tudja...
A kérdező hozzászólása: Nem jött még semmi az adóhatóságtól semmi sem hiszen még be sem adtuk a bevallást4 Egy könyvelõ mondta nekem õ számolta ki hogy ennyit kell majd fizetnünk! Mindenkinek köszönöm hogy írt nekem.
Más gyerekére élettárs nem vehet igénybe családi kedvezményt, még akkor se, ha nem emelt összegû a csp. és nem az apeh küld bünti határozatot szerintem a 12%os téves nyilatkozatból adódó büntetõ kulcsra gondol. Kérem a tisztelt kérdezõt hogy írjék nekem egy privit.
CSak házasok tavalyra is ! Családi kedvezmény csak házasoknak.
Hívd fel a NAV-ot. Én úgy tudom, hogy a házasság intézményének védelmében az idéntõl elfogadtak egy jogszabályt, miszerint csak akkor érvényesítheti az adókedvezményt, ha házasok vagytok. De szerintem ez tavalyra még nem volt igaz!
A kérdező hozzászólása: Nem kaptam emelt családi pótlékot sem!! Mit tegyek hogy ne keljen fizetnem, most beszéltem a párom cégével nem segítenek még a bevallást is nekem kell beadnom eddig õk tették ezt meg!!
A kérdező hozzászólása: Januárban kitöltették velünk a nyomtatványt és elfogadták és egész évben nem vontak adót most meg kilökték a nyakukból oldjuk meg úgy ahogy tudjuk, nem tudom mit csináljak!4 Nincs mibõl befizetni és egyáltalán nem tartom jogosnak!! Köszi a válaszod!!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a segítséget most már csak egy dologra vagyok kíváncsi: mégpedig arra hogy ha év közben már igénybe vettük (bár nem lehetett volna) most mire számíthatok? Megfizettetik velünk vagy nem? Azt majd kiszámoltatom újra hogy pontosan mennyi is az az összeg amit állítólag fizetnünk kellene.

Párommal tavaly január óta élettársi kapcsolatban élünk, amiről hivatalos iratunk is van. Õ vásárolt egy házat ami csak az ő nevén van. Ebből nekem jár valami? Azt hallottam az élettársi kapcsolat majdnem olyan mint a házassági.

Arra értem hogy minden vagyon felez?dik??Nem számításból kérdezem hanem mert itt hagyott terhesen és tudni szeretném mi az amit követelhetek t?le.Asszonytartást nem kérhetek???

Legjobb válasz: Ebben különbözik az élettársi kapcsolat a házasságtól. A megszerzett javakat a hozzájárulás mértéke alapján kapják, tehát nem lesz közös a vásárolt ingatlan, hacsak te nem tudod bizonyítani, hogy a te pénzed is benne van. Ha tudod bizonyítani, akkor annak arányában szerezhetsz tulajdonjogot. Az élettársak nem terheli törvényes tartási kötelezettség sem, tehát nem kérhetsz asszonytartást sem. A gyermek sem kerül automatikusan a nevére, tehát amennyiben nem ismeri el, úgy apasági keresetet kell benyújtanod ellene.

Ebben különbözik az élettársi kapcsolat a házasságtól. A megszerzett javakat a hozzájárulás mértéke alapján kapják, tehát nem lesz közös a vásárolt ingatlan, hacsak te nem tudod bizonyítani, hogy a te pénzed is benne van. Ha tudod bizonyítani, akkor annak arányában szerezhetsz tulajdonjogot. Az élettársak nem terheli törvényes tartási kötelezettség sem, tehát nem kérhetsz asszonytartást sem. A gyermek sem kerül automatikusan a nevére, tehát amennyiben nem ismeri el, úgy apasági keresetet kell benyújtanod ellene.
http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/csalad/elettars.. itt elolvashatod, hogy mi is ilyenkor a helyzet, de az elsõ hozzászólónak igaza van

Mi a statisztika az élettársi kapcsolatban élők "válásával" kapcsolatban?

Azt tudni, hogy a házasságok kb. fele válással végz?dik. De mi a helyzet az élettársi kapcsolatban él?kkel? Készült erre vonatkozóan statisztika?

Legjobb válasz: Azt nem tudom, de én pár éve élettársi kapcsolatban élek és TÖKÉLETES. Elõtte voltam házas, de elváltam, esküvõ után 3-4 évvel már nem is tudom. Megmondom õszintén mi nem akarunk összeházasodni, nagyon jó így ahogy vagyunk, szeretjük egymást nagyon-nagyon, kell ennél több? Nem a papíron fog múlni hogy 20 év múlva is együtt leszünk-e vagy sem.

Azt nem tudom, de én pár éve élettársi kapcsolatban élek és TÖKÉLETES. Elõtte voltam házas, de elváltam, esküvõ után 3-4 évvel már nem is tudom. Megmondom õszintén mi nem akarunk összeházasodni, nagyon jó így ahogy vagyunk, szeretjük egymást nagyon-nagyon, kell ennél több? Nem a papíron fog múlni hogy 20 év múlva is együtt leszünk-e vagy sem.
Szerintem semmi köze annak, hogy valaki elválik-e vagy sem, ahhoz, hogy aláírtak egy papírt vagy sem. (egyébként nekem nem a papír jut eszembe a házasságról, csak az egyszerûség kedvéért írtam így)
*Akik a papír nélkül megvannak boldogan, azok papírral is. Tökéletesen egyetértek. Akinek nem számít a papír, aláírja. Aki nem írja alá, annak számít...
Szerintem igenis számít a papír. Fel mered vállalni a másikat. Mersz dönteni a kapcsolatotokról. Innentõl nem csak összepakolsz és csá, hanem majd szintén egy döntést kell hoznod, ha lépni akarsz. Aki azt állítja, hogy csak egy papír, az menekül a felelõsség alól.
Akik a papír nélkül megvannak boldogan, azok papírral is. Már ha a házasságot "papírnak" nevezzük... Könnyebb papír nélkül élni, mert ugye akkor bármikor lehet lépni, nem kell "mindent egy lapra feltenni"...
Én csak arra találtam választ, hogy akik házasság elõtt együttéltek, pont olyan arányban válnak el, mint akik nem. Magyarul nincs bizonyíték erre a " ki kell próbálni az együttélést" dologra.
A kérdező hozzászólása: mindenhonnan ez folyik, ez az adat, gondolom, van alapja. Bár én sem ismerek sok elváltat.
Nem tudom pontosan. Az biztos, hogy sokan válnak. Egyébként errõl a papír nélküli válásról hogy csinálnak felmérést. Nekem 16-26 éves koromig volt egy kapcsolatom, akkor az papír nélküli válás volt? Hol kellett volna ezt lejelentenem????
Én pont ilyen szakdolgozatot olvastam, ami a házasságok és élettársi kapcsolatok végével foglalkozott. Az élettársiban több a válás, vagyis élettársi kapcsolatból jóval többen lépnek ki mint házasságból. Okai: csak ideiglenes kapcsolat (pl. egy egyik fél csak szórakozik és jobbra vár, vagy már alapban bizalmatlan a kapcsolat vagy az egyik fél, nem jó a kapcsolat csak szükségmegállapodás...stb), az élettársiból sokkal könnyebb kilépni, nyilván akik ki akarnak lépni majd késõbb, vagy félnek az elkötelezõdéstõl ezt választják.
Én és a Galambom 23 éve szeretjük egymást van 1 lányunk aki már 21 éves minek ide a papír? 2 évvel ezelõtt kitûztük az esküvõnk napját de helyette inkább felújítottuk az otthonunkat az esküvõre szánt pénzbõl.
Ez a házasságok fele válással végzõdik tényleg igaz? Én sokkal több olyat ismerek, akik nem váltak el, mint akik elváltak. Alig ismerek elváltakat. Pontos statisztikai adat van erre? Én túl soknak találom.
13:52, igazad van. :D
A kérdező hozzászólása: 13:52-es
A kérdező hozzászólása: '3:52-es válaszadó, azt hiszem rátapintottál a lényegre...
A kérdező hozzászólása: köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat. Engem azonban továbbra is a számok érdekelnének (ezeddig nem akadtam rájuk a neten). Létezik ilyen statisztika egyáltalán?
Nem, nem a papír a válások oka. Hanem az, hogy két össze nem illõ ember találkozott, hirtelen fejest ugrott valamibe amibe még nem kellett volna. De! Mivel én már egyszer elváltam, ezért ismerem az éremnek ezt az oldalát is. És bár nem úgy élek együtt a párommal (élettársam), hogy azon agyalnék különmegyünk majd, mégis gondolatban azért elõrébb járok, és még egyszer nem szeretném átélni a válási hercehurca traumáját.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a választ. egyetértünk, nem a papíron fog múlni a boldogság. Én mondjuk több, mint 6 éve élek boldog házasságban, és hiszek is a dologban. De annyian riogatnak a papírral, miközben nekem nem úgy tûnik, hogy a papír lenne a válások oka...
A kérdező hozzászólása: köszönöm és sok boldogságot:-)! Azért nem mindenki költ ám milliókat az esküvõre, a miénk pl. kevesebbe került, mint egy kisebb lakásfelújítás :-)
élettársi kapcsolatban is lehet persze
A kérdező hozzászólása: Köszi :)
Nem mindenhol! Nálunk nem lehetett, csak nekem. Majd ha megszületik, utána veheti igénybe a párom.
Az a biztos ha te kéred, nem a párod, de én is olvastam olyat, hogy házastárs igényelheti csak.
Csak házastársak esetében lehet igénybe venni. Élettársi kapcsolatban csak akkor ha a baba meg született. Elõbb nem.
Élettárs is igényelheti. Mi sem vagyunk házasok és párom már most megkapta, pedig a baba még nem született meg.
Ezt mit jelent?Még nem hallottam errõl
elsõ vagyok , nálunk is lehetett , nem értem pedig nem vagyunk házasok... kérdezd ki a védõnõdet akkor az a biztos!
A kérdező hozzászólása: Oké köszönöm, amúgy is én szeretném igénybe venni.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!