Találatok a következő kifejezésre: Édesanyámmal élek, testvérem (3 db)

Édesanyámmal élek, a testvérem 4 éve nem lakik velünk. Ha az anyukámmal történik valami, több jogom lesz a házában, mint a testvéremnek?

Anyukám lassan 1 éve beteg (agyvérzés, infarktus), én ápolom, nem tud gondoskodni magáról (24 órás, állandó felügyeletet igényel). Én tartom rendbe a házat, stb. Javításra szorulna a ház, amit meg is csináltatnék rajta, de a testvérem nem száll be az anyagiakba. Ha édesanyám meghal, fele-fele arányban öröklünk? Annak ellenére, hogy én csinálok mindent? (24 éves vagyok)

Legjobb válasz: igen, fele-fele

igen, fele-fele
hacsak édesanyád nem ír végrendeletet.
Talán megoldás lenne, ha eltartási szerzõdést kötnél anyukáddal. Akkor nagyobb rész illet téged. Úgy tudom az eltartási szerzõdéshez a testvér hozzájárulása nem szükséges. Amúgy egyenlõ arányban oszlik minden, nem számít, hogy ki mit tett és mit nem tett érte.
Valóban köthetsz anyukáddal eltartási szerzõdést, a testvérednek a köteles részt azonban így is, úgy is ki kell fizetned anyukátok halála után.
Vagy beszéld meg édesanyádal, (ha az egészségi állapota engedi), hogy már most írassa a nevedre a házat, úgy, hogy neki a házra haszonélvezeti joga legyen, így biztos lehet benne, hogy amíg él, addig neki ott helye van. Ha ez nem megy, akkor helyeztetsd cselekvõképességet kizáró gondnokság alá, úgy hogy a gondviselõ te vagy. Beszélni kell ügyvéddel, hogy mi a módja ennek, és pontosan mik a lehetõségek. Ha az egészet egyedül csinálod, akkor már ennyi "hasznod" már legyen belõle.
Ebben az esetben ügyvédhez kéne fordulni, mit lehet tenni ilyen esetben. Végrendelet helyett egyébként öröklési szerzõdést is lehet kötni, édesanyádnak holtig tartó haszonélvezeti joggal.
Be kell menned a gyámhatósághoz, minél hamarabb, õk majd eligazítanak, édesanyádat gondnokság alá kell helyezni, õk majd intézkednek. Ne késlekedj, nehogy a tesóid kiforgassanak.
Olyan rossz a kapcsolatod a tesóddal, hogy ilyenekhez kell folyamodni? Vagy gondolod kiforgatna a házból? Csak azért kérdezem, mert ha neki biztos háttere van, akkor nemhiszem, hogy kihúzza alólad a házat. Próbáldd meg vele megbeszélni a dolgot, csak említsd meg neki, hogy a jövõben hogy gondolta hogy lesz, és várd meg mit reagál. Ha nem jutottok dûlõre, csak akkor szabad drasztikusabb lépésekhez folyamodni. Szerintem elõbb beszéljetek, utána háborúzzatok. Ha van benne emberség, akkor úgyis azt fogja mondani, hogy mivel te gondozod anyudat, maradjon tiéd minden. Szerintem.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a válaszát. Sajnos a házat nem tudja a nevemre iratni és végrendeletet sem írhat, mert mentálisan is sérültté vált, az ilyen "komolyabb dolgokat" nem érti. Mentálisan olyan mint egy gyerek.

Ha a nagypapám nevén van egy ház (ő még él szerencsére! ), de az édesanyám meghalt, az ő (nagyszülő) halála után csak a nagy néném (a lánya) örököl, vagy én is és a testvéreim, tehát az unokák?

Legjobb válasz: A nagynénéd örökli a ház felét, ti a testvéreiddel a másik felét egyenlõ arányban. Ha nincs több gyereke nagyapádnak.

A nagynénéd örökli a ház felét, ti a testvéreiddel a másik felét egyenlõ arányban. Ha nincs több gyereke nagyapádnak.

Ha édesanyám meghalt, édesapám pedig csak a nyugdíjából él, én pedig még tanulok (21/F), akkor hátrányos helyzetűnek számítok? Testvérem nincs, nem vagyok "kisebbségi".

Legjobb válasz: A hátrányos helyzet megállapítását anyagi szempontból az egy fõre jutó összeg szerint határozzák meg... Vagyis a te esetedben édesapád nyugdíja osztva kettõvel. Illetve ehhez hozzájön még -ha kapod- az árvaellátás. Más dolog az érzelmi szempont. Kívánok sok erõt, sikert, helytállást!

A hátrányos helyzet megállapítását anyagi szempontból az egy fõre jutó összeg szerint határozzák meg... Vagyis a te esetedben édesapád nyugdíja osztva kettõvel. Illetve ehhez hozzájön még -ha kapod- az árvaellátás. Más dolog az érzelmi szempont. Kívánok sok erõt, sikert, helytállást!
A kérdező hozzászólása: Édesapám nyugdija 60600 ft, én még nem kapom az árvaellátást, majd csak októbertõl, ami 31000 ft lesz. Tehát így kb. 45500 az egy fõre jutó kereset.
A most érvényes összeghatárokat pontosan nem tudom, de több helyen meg tudod nézni.
Ez frissebb: "Kinek állapítható meg a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága? A jegyzõ annak a gyermeknek állapítja meg a jogosultságát, - akinek családjában az egy fõre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 140 %-át (2009-ben 39.900 Ft) ha - a gyermeket egyedülálló szülõ, illetve más törvényes képviselõ gondozza, vagy - a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, vagy - a nagykorúvá vált gyermek esetén, ha megfelel az egyéb feltételeknek vagy - a fentiekbe nem tartozó esetekben annak a gyermeknek, akinek családjában az egy fõre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegétnek 130 %-át (2009-ben 37.050 Ft) feltéve, hogy a vagyoni helyzet vizsgálata során az egy fõre jutó vagyon értéke nem haladja meg a törvényben meghatározott értéket. A nagykorúvá vált gyermek részére is megállapítható a kedvezmény? A jogosultság a gyermek nagykorúvá válása esetén is megállapítható, ameddig közoktatási intézményben a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat, de legfeljebb 23. életévének betöltéséig, továbbá ha a jogosult felsõfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, legfeljebb a 25. életévének betöltéséig."

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!